Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA MARIA DEL CAMÍ

Núm. 40760
Aprovació definitiva Reglament Consell Infants

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini de trenta dies d'exposició pública del Reglament del Consell d'Infants, sense que s'hagi presentat cap reclamació, objecció o observació, l'acord d'aprovació inicial de l'esmentat Reglament ha esdevingut definitiu en virtut de l'establert a l'art. 102 de la Llei 20/2006 municipal i de règim local de les Illes Balears.

En compliment del preceptuat a l'art. 103 de la Llei 20/2006, es transcriu íntegrament a continuació el contingut de l'esmentat Reglament:

“Reglament Consell Infants de Santa Maria del Camí

PREÀMBUL

Per configurar un espai urbà més democràtic, cohesionat i respectuós amb les persones que hi conviuen així com previsor de reptes de futur que hauran d'encarar les pròximes generacions, és indispensable comptar amb la participació dels nins i nines. Aquests, per una banda són el relleu de la ciutadania que ara conforma els distints nuclis poblacionals del municipi. Per una altra, com a ciutadans/nes de dret, poden aportar una visió més humana i essencial de com integrar o transformar els elements urbans per tal que siguin més amigables i acollidors. Per essència, tenen una visió més inclusiva i integradora de la realitat social de l'entorn.

La creació del Consell dels Infants neix de l'interès de l'Ajuntament de Santa Maria del Camí de proveir un espai de representació infantil permanent que permeti introduir la mirada de l'infant en la política local. L'objectiu és incorporar-los en la vida pública a través de la seva perspectiva,  coneixent què pensen i descobrint allò que els inquieta. Volem que els infants de Santa Maria del Camí desenvolupin diferents habilitats com la comunicació, l'empatia, l'esperit crític, la tolerància  a les opinions que no són iguals, el respecte, la capacitat de participació i actuació a la realitat  més propera...

El dret a la participació dels infants conforma un dels quatre principis fonamentals de la Convenció sobre a els Drets dels infants, consensuada per l'Assemblea General de les Nacions Unides l'any 1989. L'aprovació d'aquesta convenció suposà l'inici d'un nou període per a la infància, que deixa de ser considerada únicament com a subjecte de protecció i beneficència, per passar a ser reconegut el seu protagonisme social i els seus drets de ciutadania. El govern espanyol la va ratificar l'any 1990.1

Segons l'article 12 de la Convenció,

1) els nins i nines tenen el dret d'expressar lliurement les seves opinions sobres els assumptes que els hi afectin,

2) els nins i nines tenen dret a que aquestes opinions es tinguin en compte en funció de l'edat i la maduresa dels infants que l'expressin.

Més concretament, a la Convenció els drets de participació són:

- el dret d'opinió (article 12)

- la llibertat d'expressió (article 13)

- la llibertat de pensament, de consciència i de religió (article 14)

- la llibertat d'associació (article 15)

- la protecció de la vida privada (article 16)

- el dret a una informació adequada (article 17)

1 Unicef “Convenció dels drets de l'infant” (1990). En línea:

https://www.unicef.es/sites/www.unicef.es/files/recursos/CDN_CAT_2013_CDN.PDF (05/07/2016).

Aquests drets requereixen el coneixement i respecte per part de la família, l'escola, els poders públics, dels mateixos infants i, en general, de tota la societat.

La promoció d'aquests drets es durà a terme a partir de la participació i implicació en el Consell dels Infants. Es pretén que els nins i nines tinguin un paper principal en el seu desenvolupament i en el de la seva comunitat, per aconseguir una plena realització dels seus drets i d'acord amb el seu interès superior. Per tant, desenvoluparem conjuntament el valor de la responsabilitat dins la comunitat mitjançant la pròpia experiència dels infants, acompanyats del compromís estable dels i de les responsables polítics/ques que donaran resposta i executaran tot allò que tinguin capacitat per realitzar. En definitiva, es tracta que els infants experimentin una ciutadania real des dels seus espais de participació.

La participació dels infants és un dels referents en el marc de les pedagogies actives. Aquestes han contribuït amb grans aportacions per la pràctica educativa que defensen la participació com a principi educatiu, com a dret reconegut, com a valor democràtic que cal defensar, com a eina pedagògica i transformadora i com a metodologia per afavorir el creixement personal i la construcció d'una comunitat.

Els Consells Municipals d'Infants són inspirats, en gran part, en el model de participació infantil liderat pel pedagog italià Fracesco Tonucci. L'any 1991, F. Tonucci va posar en marxa el projecte “La ciutat dels infants” a la ciutat italiana de Fano. El projecte partia de la premissa de que un municipi que es pensa i es construeix des de la mida i les necessitats dels infants resulta ser un municipi més adequat per a tothom.

 

TITOL 1  DISPOSICIONS GENERALS

Article 1 Definició i naturalesa.

El Consell d'Infants es un òrgan de participació política infantil, amb conseqüències i efectes educatius, que garanteix el dret de l'infant a ser escoltat i tingut en compte en els afers de la vida social i comunitària del seu entorn proper. Permet que els nins i nines del poble o ciutat puguin articular a partir d'una reflexió prèvia totes les idees i inquietuds que tinguin sobre el seu municipi. Amb el Consell d'Infants ells prenen la paraula, expressen les seves necessitats, fan propostes interessants pel municipi i s'estableix un compromís per part de les persones adultes d'escotar-los i tenir-los en compte.

Article 2 Objectius.

Els objectius del Consell d'Infants són els següents:

a) Representar els interessos i els punts de vista dels infants  de Santa Maria del Camí.

b) Fomentar la participació democràtica dels infants  en la construcció del seu municipi. Aconseguir que tinguin la possibilitat de manifestar i proposar com volen que sigui el seu poble.

c) Fer possible que es canalitzin demandes a les regidories corresponents sobre qüestions que afecten a l'entorn dels infants  per millorar les seves condicions de vida i fer un poble també a la mida d'ells i elles.

d) Donar a conèixer i promocionar els drets de la infància  i sensibilitzar als adults respecte la seva capacitat d'incidir en els assumptes de la seva realitat més pròxima. Que se'ls valori i prengui en consideració.

e) Fomentar la participació, educar en la democràcia, en els valors en què es fonamenta i en les actituds i pràctiques amb què es construeix dia a dia, tot potenciant les competències dels infants a l'hora de pensar i argumentar, desenvolupar l'esperit crític, assolir responsabilitat amb els afers col·lectius, capacitat de compromís i exercir el rol de representant.

f) Fomentar que els infants coneguin el municipi, participin en la seva construcció, hi gaudeixin i es converteixin en ciutadans actius.

g) Facilitar a l'escola l'aprenentatge dels mecanismes de representació i participació democràtica promovent un escenari participatiu alhora que educatiu.

Article 3 Funcions

Compleix una triple funció:

1.-Per una part, permet garantir un espai participatiu permanent on els infants poden exercir els seus drets civils com a ciutadans, expressant la seva opinió, inquietuds, necessitats i expectatives.

2.-Per una altra, fa la funció “d'observatori del municipi” ja que a partir de la mirada de l'infant, es detecten aspectes millorables del municipi que beneficien al conjunt de la comunitat i fan que el municipi sigui més amable i acollidor.

3.-En últim lloc, és un espai d'exercici i formació de la ciutadania al tenir una funció educativa y pedagògica remarcable. 2

2 A.M. Novella “La participació dels infants: l'experiència del Consell d'Infants de Sant Feliu de Llobregat”  en Drets i responsabilitats d'infants i joves. Escola d'estiu 2006. Rosa Sensat. Barcelona 2007

 

TITOL 2  COMPOSICIÓ, ELECCIÓ DELS SEUS REPRESENTANTS I RESPONSABILITAT.

Article 4 Composició del consell d'infants.

El Consell d'infants de Santa Maria del Camí està compost per nins i nines de Santa Maria del Camí   del tercer cicle de primària del centres educatius del municipi:

- CEIP Melcior Rosselló i Simonet, 4rt i 5è de primària ( 5 línies )

- CC Ramón Llull, 4rt i 5è de primària ( 2 línies )

Els i les representants estan escollits d'entre l'alumnat d'aquests dos centres escolars. El Consell d'Infants comptarà amb la presència de 2 tècniques dels serveis socials i 2 tècnics de joventut.

El Consell d'Infants tindrà a 12 consellers/es, que s'escollirien de la següent manera:

-12 consellers/es que representin cada un a la seva classe, seran escollits per votació. Els infants es presentaran voluntàriament i presentaran candidatura, després es faran les votacions.

-Els requisits per formar part d'aquest grup són: residir en el municipi,  voluntarietat i comptar amb el consentiment de qui ostenti la pàtria potestat o la guàrdia i custòdia.

-La renovació es durà a terme cada 2 cursos escolars.

-Els consellers/eres que no assisteixin amb regularitat a les sessions de treball i/o comuniquin la seva absència per algun motiu, seran causa de baixa. Els dinamitzadors/es del Consell comunicaran aquests fets als seus centres escolars i al Batle de Santa Maria del Camí.

Al Consell municipal infantil podran assistir les persones, associacions, entitats i personal tècnic municipal de les àrees afins que es consideri a cada moment segons els temes a tractar

Article 5 Responsabilitat del càrrec.

Ser conseller/a implica compromís i implicació. El conseller/a podrà ser donat de baixa si: - si no es compromet amb la feina del Consell ni assisteix a les sessions. Aquests fets constitueixen una manca de respecte envers la resta i el Consell.

Una actitud negativa en les sessions del Consell o en horari escolar. En aquests dos casos, tant el dinamitzador/a com el/la tutor/a podrà demanar la baixa del/de la conseller/a.

 

TITOL 3 ORGANITZACIÓ.

Article 6 Funcionament intern.

El consell d'infants tindrà el següent funcionament:

-Ple del consell d'infants. Es reunirà almenys dues vegades a l'any. Per a la constitució del Ple hauran d'assistir tots els  seus integrants. Els integrants del ple són els infants elegits consellers i conselleres, el Batle president del ple, regidories implicades, un representant de cada grup polític municipal i altres persones convidades. Les persones adultes que participin, excepte la Presidència, tindran veu però no vot.

-Reunions dels consellers/eres amb les persones dinamitzadores. Es tracta de l'òrgan de participació exclusivament format per infants i acompanyat per els dinamitzadors. Es realitzaran sessions de treball un cop cada mes, durant els mesos lectius escolars, a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Les decisions preses per aquest grup de participació es traslladen al Ple del consell d'infància, tenint aquestes una tornada per part de les persones que prenguin les decisions en el termini que s'estipuli.

El grup de consellers/eres estarà integrat per nens i nenes que desitgin formar part del mateix, amb la finalitat de fer efectiu el seu dret a ser escoltats en relació amb tots els assumptes municipals que els concerneixen. Es treballarà un tema anualment que serà encomanat per el Batle.

Les decisions en el Consell es prendran per consens. En cas de desacord, es decidirà per votacions.

A les classes dels infants que participin en el Consell hi haurà una bústia de suggeriments. La finalitat de la bústia  és recollir opinions, propostes i qüestions que preocupin a la resta de nins i nines de Santa maria del camí. Seran els propis consellers/eres que s'encarregaran de buidar-la i dur-la a les sessions del consell d'Infants per comentar les cartes i canalitzar-les als responsables municipals adequats.

Al finalitzar les sessions del Consell de cada curs escolar caldrà realitzar, per part dels membres del Consell, una memòria d'activitats que es lliurarà a l'Ajuntament de Santa Maria del camí a través d'una Audiència Publica.

Article 7 Organització de les sessions:

-Dinàmica a l'aula: Servirà per tractar un dret de l'infant específic: dret a la vida, dret a la igualtat entre homes i dones, dret a l'expressió, dret a la no discriminació... Aquests drets es treballaran a partir de material didàctic que convidi a la posterior reflexió i anàlisi del seu contingut. Els/les consellers/es hauran de ser els responsables de recollir el debat que es produeixi i les idees principals acordades.

-Sessió amb els i les conselleres del Consell d'infants: es dinamitzarà una sessió participativa al voltant de la temàtica que s'hagi treballat a les aules.

1.-Per compartir les impressions i feina prèviament feta a les aules amb la resta de companys i companyes i poder arribar a unes conclusions/idees força conjuntes.

2.-Per posar en pràctica el dret a la participació i al foment d'una cultura democràtica i participativa: la feina que s'haurà realitzat a les aules servirà com a fonament per generar un debat grupal on es deliberaran certs aspectes prèviament identificats per les dinamitzadores, que permetin treballar el diàleg, l'empatia, l'escolta activa, l'argumentació amb fonament crític...

3.-Espai on els i les consellers/es expressen peticions, demandes i necessitats dels infants de la classe que representen, que han recollit durant els debats o a les bústies dipositades a cada aula. Aquestes peticions s'intentaran canalitzar en accions concretes.

4.-Per crear un projecte de Consell d'Infants. Durant l'any, a partir del treball sobre els drets de l'infant i utilitzant metodologies participatives, de facilitació de grups, d'aprenentatge cognitiu i d'arts, teatre fòrums...es farà un projecte de Consell d'infants.

Article 8 Motius causants de baixa.

Ser conseller/a implica: compromís. En qualsevol dels següents casos que ara es detallaran, el conseller/a podrà ser donat de baixa del càrrec:

-La manca de responsabilitat envers la feina del Consell. No comprometre's amb la feina a fer de manera reiterada constitueix una manca de respecte cap a la resta de consellers/es i cap al Consell en si.

-Una actitud negativa tant en les sessions del Consell com al centre educatiu en horari escolar. Els dinamitzadors i els Equips Directius dels centres participants podran demanar la baixa d'un/a conseller/a a la regidoria de participació ciutadana”.

Contra aquest acte administratiu, que exhaureix la via administrativa, es pot presentar recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictat, d'acord amb l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. El termini per interposar-lo és d'un mes comptat des de l'endemà de rebre aquesta publicació. En aquest cas no es podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que no s'hagi resolt el de reposició. El recurs de reposició potestatiu s'haurà de presentar al Registre General d'aquest Ajuntament o a les dependències a què es refereix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, abans esmentada, i s'entendrà desestimat quan no s'hagi resolt i notificat la resolució, en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la seva interposició, i en aquest cas quedarà expedita la via contenciosa administrativa.

Si no s'utilitza el recurs potestatiu de reposició, es pot interposar directament recurs contenciós administratiu, d'acord amb l'article 123 abans esmentat i el que disposa la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant el Jutjat Contenciós Administratiu o la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, segons les competències determinades pels articles 8 i 10 de la Llei 29/1998, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de rebre aquesta publicació, tot això sense perjudici de qualsevol altre recurs o acció que es consideri convenient.

Santa Maria del Camí, 22 de gener de 2024

El batle-president Nicolau Canyelles