Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 40611
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual s’atorga a Red Eléctrica de España, SAU l’autorització administrativa de construcció de la repotenciació del tram aeri de la línia de transport d’energia elèctrica a 66 kV, simple circuit, «SE IBIZA 23 - SE BOSSA»

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L'11 d'abril de 2023, es va registrar d'entrada a la  Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica una sol·licitud de Red Eléctrica de España, SA d'autorització administrativa de construcció per a la instal·lació elèctrica les característiques principals de la qual s'assenyalen a continuació:

Denominació de la instal·lació: Repotenciació del tram aeri de la línia de transport d'energia elèctrica a 66 kV, simple circuit, «SE IBIZA 23 - SE BOSSA»

Terme municipal: Eivissa, Santa Eulària des Riu, Sant Antoni de Portmany i Sant Josep de sa Talaia

Pressupost: 155.537 euros

Descripció: amb motiu de l'augment de la capacitat de transport de la línia, la capacitat actual de la qual és de 86 MVA per al conductor HAWK AW sx i la prevista amb la repotenciació serà de 98 MVA per al conductor HAWK AW sx, s'ha considerat un increment de la temperatura màxima d'operació de 65 ºC a 85 ºC. Aquest augment de temperatura implica un augment de la fletxa màxima de les fases, a la hipòtesi de temperatura, per la qual cosa, per tal de mantenir les distàncies mínimes reglamentàries al terreny i als encreuaments amb els serveis existents sota la línia (línies de ferrocarril, carreteres, etc.), es projecta l'elevació dels conductors mitjançant el regrés d'alguns dels suports a la mateixa ubicació.

S'adjunta la documentació següent:

  • Projecte de repotenciació del tram aeri de la línia de transport d'energia elèctrica a 66 kV SC  «SE IBIZA 23 – SE BOSSA» de la instal·lació, redactat per Ramón Fernández de Bordóns, visat per el Col·legi Oficial d'Enginyers del ICAI amb número 0141/23 i data 14 de març de 2023.
  •  Declaració responsable per a l'autorització administrativa de construcció de Ramón Fernández de Bordóns.

La documentació aportada és la que estableix el Decret 99/1997, d'11 de juliol, que regula el procediment administratiu aplicable a la tramitació de les instal·lacions elèctriques de la comunitat autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 36/2003, d'11 d'abril.

Aquesta actuació està inclosa en la Planificació de la xarxa de transport d'energia elèctrica Horitzó 2026, aprovada per acord del Consell de Ministres de 22 de març de 2022 (BOE de 19 d'abril de 2022), així com en el Pla Director Sectorial Energètic (PDSE) de les Illes Balears, atès l'article 19 del Decret llei 3/2014, de 5 de desembre, de mesures urgents destinades a potenciar la qualitat, la competitivitat i la desestacionalització turística a les Illes Balears, que modifica la disposició addicional segona del Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del PDSE. Aquesta disposició addicional segona estableix que les obres i instal·lacions previstes en la planificació estatal obligatòria de les xarxes de transport d'electricitat i de gas, com també les modificacions a les subestacions de distribució d'energia elèctrica existents o planificades, desenvolupades d'acord amb les lleis del sector elèctric i d'hidrocarburs, queden automàticament incloses en les determinacions del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, especialment, quant als efectes de declaració d'utilitat pública energètica. Aquesta declaració d'utilitat pública té els mateixos efectes que els prevists en els articles 25, 26.5 i 26.6 del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears abans esmentat. Així mateix, aquesta actuació es pot considerar inclosa en l'annex D, actuacions en transport d'energia elèctrica, del Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears (PDSE).

2. El 26  de setembre de 2023, la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Energètica i el Repte Demogràfic va emetre un informe favorable sobre aquesta instal·lació als efectes del que disposen l'article 35.2 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, i l'article 114 del Reial decret 1955/2000.

3. La cap  de secció IV del Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va examinar la sol·licitud i va emetre un informe favorable en data 18 de gener de 2023.

Fonaments de dret

1. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

2. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministraments i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

3. El Decret 99/1997, d'11 de juliol, pel qual es regula el procediment administratiu aplicable a la tramitació de les instal·lacions elèctriques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 36/2003, d'11d'abril.

4. La Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

5. El Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

6. L'Acord del Consell de Ministres de 22 de març de 2022 pel qual s'aprova la planificació de la xarxa de transport d'energia elèctrica Horitzó 2026.

7. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears (amb les seves modificacions).

8. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següen

Resolució

1. Atorgar l'autorització de construcció de la instal·lació elèctrica que es detalla a continuació:

Titular: RED ELECTRICA DE ESPAÑA, SAU

Denominació de la instal·lació: Repotenciació del tram aeri de la línia de transport d'energia elèctrica a 66 kV, simple circuit, «SE IBIZA 23 - SE BOSSA»

Terme municipal: Eivissa, Santa Eulària des Riu, Sant Antoni de Portmany i Sant Josep de sa Talaia.

Pressupost: 155.537 euros

Segons el Projecte de repotenciació del tram aeri de la línia de transport d'energia elèctrica a 66 kV SC «SE Ibiza 23 – SE Bossa» de la instal·lació, redactat per Ramón Fernández de Bordóns, visat per el Col·legi Oficial d'Enginyers del ICAI amb número 0141/23 i data 14 de març de 2023.

2. Determinar que la disposició addicional i els apartats 5 i 6 de l'article 26 de la normativa del Decret 96/2005, per tal com l'obra autoritzada s'ha de dur a terme d'acord amb les determinacions del Pla Director Sectorial, i atès que està recollida amb el grau de detall suficient per a avaluar-ne les característiques fonamentals, hi són d'aplicació plena, directa i immediata, i a més a més, l'obra autoritzada no s'ha de sotmetre als actes de control preventiu municipal a què es refereix l'article 84.1.b) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, perquè es tracta d'activitats d'interès supramunicipal, i queda exempta de la subjecció al règim de llicències, autoritzacions i informes que estableix la Llei 8/1995, de 30 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'activitats classificades i parcs aquàtics, reguladora del procediment i de les infraccions i sancions. D'altra banda, les obres autoritzades queden subjectes al règim impositiu que estableix l'article 29 del Decret 96/2005.

3. Notificar aquesta Resolució al titular de la instal·lació.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015 de 2 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 19 de gener de 2024

El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació de competència del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB núm. 31, de 22/07/2023)