Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 36437
Acord del Consell de Govern de 19 de gener de 2024 pel qual s'autoritza el projecte declarat d'interès autonòmic per a les intervencions previstes per a la construcció del nou hospital d'atenció intermèdia del Sector Sanitari de Llevant en el municipi de Felanitx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les illes Balears, un dels objectius del Govern de les Illes Balears és garantir el dret a la prevenció i la protecció de la salut per mitjà d'un sistema sanitari públic de caràcter universal.

Per a complir aquest objectiu, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments de manera que permeti atendre la demanda en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no sols per l'important increment de la població resident a les Illes Balears sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el 20 de gener de 2018 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Quant a la protecció en l'àmbit de la salut, el Servei de Salut de les illes Balears —organisme autònom adscrit a la conselleria competent en matèria de salut— té encomanada la missió de salvaguardar la salut de la població per mitjà d'una xarxa de centres sanitaris, propis o cedits.

Actualment l'evolució demogràfica de les Illes Balears mostra una tendència cap a l'envelliment de la població i un increment progressiu de la població amb malalties cròniques, descompensacions freqüents, comorbiditat creixent i pèrdua d'autonomia. Aquestes afectacions tenen una prevalença important en les persones majors i, a més, suposen una deterioració progressiva, lent i continuat i la disminució gradual de la seva autonomia i capacitat funcional.

Molts dels ingressos hospitalaris que estan relacionats directament amb la cronicitat d'aquestes afectacions es repeteixen en el temps. Això evidencia la necessitat de més recursos de caràcter social i sanitari de suport continuat als pacients i als cuidadors.

El Decret llei 1/2018 estableix la regulació dels efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei. En aquest sentit, el Servei de Salut estima idoni que es considerin com a inversions d'interès autonòmic algunes de les actuacions previstes, atesa la necessitat i la urgència o importància.

D'acord amb l'article 8.6 del Decret llei 1/2018, l'Administració disposa de dos anys des de la declaració d'interès autonòmic per presentar el projecte i de dos anys més, a continuació, per iniciar l'execució. L'incompliment de qualsevol d'aquests terminis determina la caducitat de la declaració.

Per tot això, amb l'objectiu de millorar l'activitat assistencial en el Sector Sanitari de Llevant, el director general del Servei de Salut va dictar una resolució per a iniciar els tràmits adequats i oportuns per a la declaració com a inversió d'interès autonòmic les intervencions previstes per a la construcció del nou Hospital d'Atenció Intermèdia de Felanitx.

El 25 de novembre de 2023 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB núm. 161) l'Acord del Consell de Govern de declaració de les obres esmentades com a inversió d'interès autonòmic, de 24 de novembre de 2023.

Així mateix, el 17 de novembre de 2023 es va remetre per mitjà d'un ofici el projecte d'obres a l'Ajuntament de Felanitx, de conformitat amb el que es disposa en l'article 8.4 del Decret llei 1/2018.

El 5 de desembre de 2023, per mitjà de la Resolució de la consellera de Salut, publicada el 14 de desembre de 2023 en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB núm. 169), es va obrir el tràmit d'exposició pública del projecte d'obres per a la construcció d'un nou hospital d'atenció intermèdia en el sector sanitari de Llevant, en el municipi de Felanitx.

Una vegada transcorregut el termini d'al·legacions fixat en la Resolució, i complerts els tràmits establerts en el Decret llei 1/2018, i d'acord amb l'article 8.4 del Decret llei, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les illes Balears, sense que s'hagin formulat al·legacions, ni s'hagi rebut l'informe de l'Ajuntament de Felanitx, correspon al Consell de Govern aprovar els projectes d'obra per a la construcció dels equipaments declarats inversió d'interès autonòmic.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut, en la sessió de 19 de gener de 2024, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Autoritzar el projecte d'obres de les intervencions previstes per a la construcció d'un nou hospital d'atenció intermèdia en el Sector Sanitari de Llevant, concretament en les parcel·les amb les referències cadastrals 07022A055003030000WK i 07022A055003060000WX, corresponents al municipi de Felanitx.

Segon. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 19 de gener de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens