Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 33431
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 22 de desembre de 2023 i 15 de gener de 2024, relatiu a l’aprovació i modificació de les Bases específiques i la convocatòria de les proves selectives de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (Arxiver, Educador Social, Enginyer Tècnic Agrícola, Enginyer Tècnic Industrial, Informàtic, Infermeria, Tècnic de Gestió, Tècnic de Medi Ambient, Tècnic de Gestió de Persones, Tècnic de Gestió Cultural i Treballador Social) de l’Oferta Pública d’Ocupació 2021, 2022 i 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'acord del Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 8 de març de 2021, aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2021 (BOIB núm. 41 de 25 de març de 2021) i corregits els errors aritmètics detectats per acord del Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari 12 d'abril de 2021.

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 5 de setembre de 2022, aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2022 (BOIB núm.122 de 17 de setembre de 2022);

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 4 de desembre de 2023, aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2023.

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari d'11 de desembre de 2023, aprovà les bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca, de 2021, 2022 i 2023, modificades per acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 8 de gener de 2024.

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 22 de desembre de 2023, aprovà les bases específiques i la convocatòria de les proves selectives de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (arxiver, educador social, enginyer tècnic agrícola, enginyer tècnic industrial, informàtic, infermeria, tècnic de gestió, tècnic de medi ambient, tècnic de gestió de persones, tècnic de gestió cultural i treballador social) de l'oferta pública d'ocupació 2021, 2022 i 2023, en les quals s'han detectat alguns errors materials i s'aprofita la modificació per introduir alguns petits canvis.

L'accés a la funció pública es regeix pel que estableixen el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic; per la Llei de funció pública; per la Llei 3/2007, de 22 de febrer, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la resta de normativa d'aplicació general.

Atès el que disposen la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic;

Atesos els informes emesos per la cap del Servei de Gestió de Persones de data 4 de desembre de 2023 i de 9 de gener de 2024;

Atesa la proposta de la Consellera executiva del Departament d'Economia i Serveis Generals,

El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar les bases específiques dels processos de selecció de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (arxiver, educador social, enginyer tècnic agrícola, enginyer tècnic industrial, informàtic, infermeria, tècnic de gestió, tècnic de medi ambient, tècnic de gestió de persones i treballador social), que consten en l'annex I de cadascuna de les bases, de conformitat amb el contingut de les bases generals de l'Oferta Pública d'Ocupació del Consell Insular de Menorca 2023.

Segon. Convocar els processos de selecció de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (arxiver, educador social, enginyer tècnic agrícola, enginyer tècnic industrial, informàtic, infermeria, tècnic de gestió, tècnic de medi ambient, tècnic de gestió de persones i treballador social) d'acord amb les convocatòries de l'annex.

Tercer. Ordenar la publicació de les esmentades bases i de la convocatòria de les places al Butlletí Oficial de les Illes Balears als efectes oportuns.

Quart. Iniciar el termini de 20 dies hàbils per a la presentació de sol·licituds, des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

ANNEX BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA D'ARXIVER DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant ARXIVER, funcionari del grup A, subgrup A2 del Consell Insular de Menorca, per torn lliure corresponent a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública, han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ............ 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Arxiver

  • Denominació: Arxiver
  • Nombre de places que es convoquen: 1
  • Torn lliure: 1
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Classe: Arxivística
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2023
  • Titulació: Grau en Història o Informació i documentació o titulació equivalent
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC D'ARXIVER

Tema 1 El sistema arxivístic de l'Estat espanyol: organització i centres que l'integren. Funcions de cadascun.

Tema 2. La normativa arxivística de les Illes Balears. La Llei d'arxius i gestió de documents i els decrets que la despleguen.. El Sistema d'Arxius de les Illes Balears: organització i centres que l'integren. Funcions de cadascun.

Tema 3. Les directives i altres normes de la Unió Europea en matèria d'arxius i gestió documental.

Tema 4. El document d'arxiu: concepte, tipus i valors. El cicle de vida dels documents.

Tema 5. Els valors dels documents d'arxiu. Els documents essencials: definició i exemples.

Tema 6. L'Arxiu del Regne de Mallorca: organització, funcions i activitats. Tipus de fons documentals que els integren.

Tema 7. Els arxius municipals i els arxius dels consells insulars. Organització, funcions i activitats. Tipus de fons documentals que els integren.

Tema 8. Els arxius històrics de Maó. Organització, funcions i activitats. Fons documentals que els integren.

Tema 9. Els fons documentals personals i els fons patrimonials i familiars. Característiques i tractament arxivístic.

Tema 10. El principi de procedència i la identificació de fons. El respecte a l'ordre original.

Tema 11. L'organització i el tractament dels fons de l'arxiu. La identificació de funcions, agrupacions documentals i sèries.

Tema 12. Principis i processos per a la implantació d'un sistema de gestió documental a les administracions públiques. La família de normes ISO 30300 i la norma ISO 15489:2016.

Tema 13. El document d'arxiu: concepte, característiques i agrupacions documentals. Especificitats del document electrònic.

Tema 14. El document fotogràfic: concepte, característiques, suports, conservació i tractament arxivístic.

Tema 15. El document audiovisual: concepte, característiques, suports, conservació i tractament arxivístic.

Tema 16. El document gràfic: concepte, tipologies i tractament arxivístic.

Tema 17. Metadades per a la gestió de documents a la norma ISO 23081-1. Utilitats, finalitats i tipus de metadades.

Tema 18. La classificació arxivística. Metodologia, elaboració i aplicació. El quadre de classificació com a eina d'organització d'un fons històric i com a eina d'un sistema de gestió documental.

Tema 19. Tipologies i característiques dels diferents instruments de descripció. La Norma Internacional de Descripció Arxivística ISAD (G): la descripció multinivell i els elements de la norma. La descripció de documents electrònics. Encoded Archival Description (EAD). Iniciativa ICA-Atom.

Tema 20. La norma internacional ISAAR (CPF) sobre encapçalaments autoritzats arxivístics per a entitats, persones i famílies. El concepte d'autoritat arxivística i la relació d'ISAAR (CPF) amb l'EAC-CPF.

Tema 21. Principis generals de l'avaluació documental i mètodes de selecció documental. Metodologia per a l'elaboració de propostes d'avaluació i accés documental. Els criteris de selecció i esporgada. Les comissions de valoració.

Tema 22. La Comissió d'Accés, Avaluació i Tria Documental. Taules d'avaluació i accés documental: naturalesa jurídica i control de la seva aplicació.

Tema 23. Règim jurídic d'accés als documents públics. Funcions dels òrgans que tenen competència en aquesta matèria.

Tema 24. Marc legal sobre les obligacions de transparència en els arxius i la gestió de documents. Dades obertes: concepte, principis, beneficis i formats.

Tema 25. L'arxiu electrònic en el marc de l'Administració electrònica. Concepte, obligatorietat i funcionalitats. L'expedient administratiu electrònic. Formalització i tractament arxivístic. Norma tècnica d'Interoperabilitat de l'expedient electrònic. L'índex electrònic.

Tema 26. La gestió documental i l'anàlisi de processos en el context de l'Administració electrònica.

Tema 27. Digitalització de documents administratius: principals aspectes tècnics, organitzatius i jurídics. Digitalització de documents als arxius històrics: condicions tècniques i criteris per a la digitalització.

Tema 28. Els sistemes de gestió de qualitat aplicats a l'arxiu. El model ISO 9001:2015. Elaboració de cartes de serveis aplicat a l'àmbit dels arxius.

Tema 29. Causes de degradació i mesures de preservació dels suports documentals. Principals tècniques de conservació i restauració de documents.

Tema 30. Preservació digital a llarg termini. El model OAIS. Principals característiques i funcionalitats. Processos de conservació de la signatura electrònica i dels formats en arxius. Estratègies tècniques de preservació. ISO 11799: information and documentation: document storage requirements for archive and library materials. Geneva: ISO, [2003].

Tema 31. L'Esquema Nacional d'Interoperabilitat i la seva relació amb els sistemes de gestió documental. Les normes tècniques d'interoperabilitat.

Tema 32. La planificació i l'organització del servei als usuaris: sistemes d'accés, consulta i préstec de la documentació. Tipologies d'usuaris. La bona comunicació. L'acollida personalitzada.

Tema 33. Gestió de les xarxes socials als arxius: objectius i avaluació. Característiques i avantatges de les diferents xarxes. La Guia d'usos i estil a les xarxes socials de la Generalitat de Catalunya.

Tema 34. La legislació sobre propietat intel·lectual aplicada a la gestió dels fons documentals i de l'arxiu. La propietat intel·lectual i els drets d'autor. Drets morals i drets d'explotació. El domini públic. Els límits als drets d'autor. Les limitacions i excepcions del copyright en biblioteques i arxius.

Tema 35. Continguts digitals en l'àmbit d'arxiu. XML i descripció arxivística: EAD (Encoded Archival Description) EAC-CPF (Encoded Archival Context-Corporate bodies, Persons and Families) i EAG (Encoded Archival Guide): Definició i característiques.

Tema 36. El document electrònic. Definició i característiques específiques. Components dels documents electrònics.

Tema 37. Les metadades: Definició. L'esquema de metadades pera la gestió de documents electrònics (e-EMGDE). La signatura electrònica: Tipus de signatura.

Tema 38. La interoperabilitat: Definició. Norma tècnica d'interoperabilitat del document electrònic. La còpia autèntica del document. Substitució de documents en paper per còpia autèntica electrònica. Conservació a llarg termini dels documents electrònics.

Tema 39. La gestió dels documents electrònics. Norma tècnica d'interoperabilitat de la Política de Gestió de Documents Electrònics. MoReq: Model Europeu de requisits per a la gestió de documents electrònics d'arxiu. ISO 15489 i 23081.

Tema 40. L'accés als documents i la informació pública en els arxius. Normativa reguladora. La reutilització de la informació pública. Limitacions a l'accés als documents d'arxiu i a la informació continguda en els arxius. Procediments d'accés en arxius Ponderació. La transparència activa: posada a disposició de la informació del sector públic. Open Data.

Tema 41. El Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a la protecció de les persones físiques en relació al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD). Disposicions generals.

Tema 42. Principis i drets de l'interessat.

Tema 43. El responsable del tractament i encarregat del tractament. Obligacions generals .

Tema 44. El responsable del tractament i encarregat del tractament. Seguretat de les dades personals i avaluació d'impacte.

Tema 45. Transferències de dades a tercers països o organitzacions internacionals

Tema 46. Autoritats de control independents en l'àmbit de la protecció de dades.

Tema 47. Llei Orgànica 3/2018, de 3 de desembre, de protecció de dades personals. Disposicions aplicables a tractaments concrets

Tema 48. El delegat de protecció de dades.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR SET PLACES D'EDUCADOR SOCIAL DE LES OFERTES PÚBLIQUES D'OCUPACIÓ 2021 I 2022

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir set places vacants d'educador social, funcionari del grup A, subgrup A2 del Consell Insular de Menorca, cinc per torn lliure, de les quals una correspon a persones amb discapacitat, i dues per promoció interna, corresponent a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2021 i 2022.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ........ 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Educador social

  • Denominació: Educador social
  • Nombre de places que es convoquen: 7
  • Torn lliure: 5 (OPO 2021 i 2022)
  • Reserva per a persones amb discapacitat: 1 (OPO 2021)
  • Promoció interna: 2 (OPO2022)
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2021 i 2022
  • Titulació: Grau en Educació social o titulació equiparable
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC D'EDUCADOR SOCIAL

Tema 1. Els serveis socials a Menorca. Estructura i competències de les diferents administracions.

Tema 2. L'educador/a social. Definició de funcions i àmbits d'actuació: de la prevenció al tractament.

Tema 3. La intervenció educativa individual, de grup i comunitària.

Tema 4. Diferències de rol i funcions dels educadors de l'àmbit d'infància, d'adults, de gent gran, de persones amb discapacitat i col·lectius de risc.

Tema 5. L'abordatge del conflicte en la realitat educativa. El conflicte com a element de relació i el conflicte com a instrument educatiu.

Tema 6. Definició del procés metodològic de la professió d'educador/a social. Disseny de la intervenció educativa.

Tema 7. Els instruments específics de cada modalitat d'intervenció: projectes de centre, projectes educatius individuals, projectes comunitaris, reglaments de règim intern, programacions i memòries anuals.

Tema 8. L'organització d'un centre d'acolliment per a menors en situació de desprotecció o del servei on es desenvolupa la tasca de l'educador/a social. La intervenció educativa en el marc de l'equip multidisciplinari.

Tema 9. Eines metodològiques del treball individualitzat: l'orientació, l'acompanyament, la mediació i l'acció tutorial

Tema 10. La importància de la vida quotidiana dels subjectes d'intervenció en el treball de l'educador.

Tema 11. La coordinació amb altres professionals: treball en equip i treball en xarxa.

Tema 12. El treball socioeducatiu amb persones immigrants: les aportacions positives de la immigració; els plans d'acollida; el procés de regularització; els drets i els deures cívics; les polítiques de convivència, de consens i de participació social.

Tema 13. Concepte de vellesa i psicologia de la persona gran. Funcions educatives i relacions interpersonals. Mitjans i recursos. Models institucionals.

Tema 14. L'educador/a social en l'àmbit de les discapacitats. Principals metodologies i programes d'intervenció.

Tema 15. L'especificitat de recursos educatius segons les persones amb discapacitats: els centres d'atenció a persones amb discapacitat, els equips de valoració i orientació, els centres diürns i els programes residencials.

Tema 16. La intervenció de l'educador/a social en programes de tractament de drogodependències. En la reducció de danys de l'addicció: especial referència als programes de manteniment amb metadona; lliures de droga; de prevenció i tractament de recaigudes.

Tema 17. Concepte de risc de desprotecció, desprotecció infantil i maltractament infantil. Factors de risc. Tipologies de maltractament i tipus d'indicadors de detecció.

Tema 18. Conseqüències del maltractament infantil. Mecanismes d'adaptació a aquestes situacions. Característiques dels al·lots i les al·lotes amb necessitats socioemocionals.

Tema 19. Normativa vigent en matèria de protecció a la infància i a l'adolescència. La tutela i la guarda: concepte, exercici i diferències.

Tema 20. Mesures administratives de protecció a la infància i l'adolescència. Enumeració i contingut.

Tema 21. La intervenció educativa amb les famílies: assessorament en habilitats parentals i mediació familiar.

Tema 22. Intervencions específiques en infància i adolescència desemparada.

Tema 23. La intervenció de l'educador/educadora social en programes de dia de tractament de Salut Mental.

Tema 24. Fonaments científics de la intervenció amb menors infractors. Factors de risc i factors de protecció.

Tema 25. Ètica i deontologia professional en la professió de l'educador social. Principis deontològics. normes deontològiques.

Tema 26. Les famílies: concepte i funció. Necessitats bàsiques. La protecció a les famílies. Les polítiques socials de protecció a les famílies.

Tema 27. El desenvolupament en l'adolescència i la joventut. El pensament formal. La consolidació de la identitat i la personalitat. El desenvolupament social: el desenvolupament moral, la conducta prosocial i antisocial i la recerca de l'autonomia. El grup d'iguals. La recerca de parella.

Tema 28. L'atenció residencial a la infància i l'adolescència en situació de desemparament. Els centres residencials. Altres recursos d'atenció residencial.

Tema 29. L'atenció no residencial a la infància i l'adolescència en situació de risc o de desemparament. La intervenció dels professionals en la valoració, actuació i atenció d'infants i adolescents en risc.

Tema 30. El menor en conflicte social. El menor d'edat amb conductes antisocials. La responsabilitat penal. Marc legal. Actuacions previstes en l'ordenament jurídic amb menors que cometen infraccions penals: amb menors de 14 anys

Tema 31. Delinqüència: conceptes bàsics, principals models explicatius. Models d'intervenció en la rehabilitació de delinqüents. L'avaluació del risc de reincidència.

Tema 32. Els indicadors de qualitat aplicats a la intervenció en educació social. Els estàndards de qualitat en l'acolliment residencial general i especialitzat. (EQUAR i EQUAR-E). Principis d'actuació de l'acolliment residencial i de la intervenció en la protecció a la infància

Tema 33. El projecte educatiu individualitzat (PEI) en els centres del sistema de protecció a la infància i l'adolescència: objectius, estructura, fases i avaluació.

Tema 34. L'atenció als joves ex tutelats. Objectiu general. Els programes de suport. Definició i objectius. Marc jurídic.

Tema 35. Habilitats socials. Tècniques de foment de les habilitats socials. Models. Assaig conductual. Reforç. Generalització de les habilitats socials. Retroalimentació positiva. Jocs de rol. Tècniques de reestructuració cognitiva

Tema 36. Família i vincle afectiu: la teoria de l'aferrament. Tipus de vincle. Factors que incideixen en la formació del vincle. Vincle i desenvolupament. Les figures de vincle subsidiàries. El vincle afectiu entre germans. Vincle i parentalitat i filiació. L'estil del vincle.

Tema 37. Habilitats parentals: atenció, respecte, afecte i reconeixement; autoestima i assertivitat; escolta activa i empatia; expressió de sentiments i opinions; comunicació eficaç; capacitat de donar suport; negociació i establiment d'acords; organització quotidiana, i disciplina.

Tema 38. Avaluació d'habilitats parentals. Estratègies de promoció de les habilitats i les competències parentals. Metodologia per al desenvolupament de models parentals adequats per a infants i joves

Tema 39. La violència domèstica. La violència masclista: àmbits, avaluació del risc, i intervenció amb víctimes i agressors, individualment i socialment. La intervenció en fills de dones en situació de violència masclista.

Tema 40. La violència filioparental. Definició, etiologia i característiques. Elements socials, educatius i individuals.

Tema 41. Dinàmica de grups. Etapes de l'evolució d'un grup. Els rols dins el grup. El lideratge. Tipologies de lideratge. Estratègies d'intervenció en el grup: grups socioterapèutics, grups socioeducatius i grups d'ajuda mútua. Característiques, objectius i metodologia.

Tema 42. Suport actiu per a persones amb discapacitat intel·lectual Promoció de la participació. Nivells de suport. Del “model hoteler” als entorns “saludables”.

Tema 43. Planificació centrada amb la persona. Què és? Què cerca?. La figura del facilitador. Grups de suport.

Tema 44. Metodologia Teacch. Intervenció educativa amb les persones amb TEA. L'ensenyament estructurat: estructura física, horaris, sistemes individuals de treball, informació visual complementària, agendes, etc.

Tema 45. Intervenció multisensorial i Snoezelen en persones amb discapacitat intel·lectual. La teoria de la integració sensorial. Alteracions sensorials. Estimulació basal. Estimulació multisensorial i el concepte Snoezelen. Autoestimulació i estereotípies.

Tema 46. Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació. Simbologia gestual i gràfica. Pictogrames .Productes de suport per a la comunicació. PECS: sistema de comunicació per intercanvi de imatges.

Tema 47. Suport conductual positiu per a la prevenció de problemes de conducta en les persones amb diagnòstic dual. Factors biològics, psicològics i ecològics. Anàlisi funcional de la conducta. Estratègies d'intervenció.

Tema 48. Les noves tecnologies aplicades a la intervenció educativa.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA D'ENGINYER TÈCNIC AGRÍCOLA DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant d'enginyer tècnic agrícola, funcionari del grup A, subgrup A2 del Consell Insular de Menorca, per torn lliure corresponent a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ....... 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Enginyer tècnic agrícola

  • Denominació: Enginyer tècnic agrícola
  • Nombre de places que es convoquen: 1
  • Torn lliure: 1
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2023
  • Titulació: Grau en Enginyeria i Ciències Agronòmiques o titulació equiparable
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC D'ENGINYER TÈCNIC AGRÍCOLA

Tema 1. El sector primari a Menorca. L'ús del sòl i aspectes de la seva distribució a Menorca. Importància del sector des del punt de vista econòmic i mediambiental. La població activa agrària a Menorca: característiques, composició, distribució territorial

Tema 2. Les explotacions agràries a Menorca. El «lloc» com a principal entitat productiva de l'illa. Característiques principals i organització. Evolució productiva en les darreres dècades. Situació actual.

Tema 3. Sistemes de tinença de la terra: descripció i importància a Menorca. La Societat Rural Menorquina: característiques principals. L'estim: característiques i funcionament.

Tema 4. El sector dels cereals a Menorca: espècies i varietats, tècniques de conreu, calendari i problemàtica fitosanitària. Produccions i rendiments. Importància relativa dins el subsector agrícola de Menorca.

Tema 5. El sector dels farratges a Menorca: espècies i varietats, tècniques de conreu, calendari i problemàtica fitosanitària. Produccions i rendiments. Importància relativa dins el subsector agrícola de Menorca.

Tema 6. Utilització dels cultius farratgers: pastura, farratge sec i ensitjat. Descripció, mètodes i conservació. Especial referència a l'illa de Menorca.

Tema 7. El sector hortícola a Menorca. Importància relativa dins el subsector agrícola. Tipologia de les explotacions. Principals zones de conreu, rendiments, regulació. Les tècniques de producció. Espècies i varietats principals. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 8. El sector de la fruita a Menorca. Importància relativa dins el subsector agrícola. Tipologia de les explotacions. Principals zones de conreu, rendiments, regulació. Les tècniques de producció. Espècies i varietats principals. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 9. El sector de la vinya i el vi a Menorca. Importància relativa dins el subsector agrícola. Tipologia de les explotacions. Principals zones de conreu, rendiments. Normativa reguladora. Les tècniques de producció. Espècies i varietats. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 10. El sector de l'olivera i l'oli a Menorca. Importància relativa dins el subsector agrícola. Tipologia de les explotacions. Rendiments. Les tècniques de producció. Espècies i varietats. Problemàtica i perspectives de futur.

Tema 11. El sector de boví de llet. Importància socioeconòmica. Tipologia i dimensió de les explotacions. Rendiments, regulació i problemàtica.

Tema 12. El sector de la llet envasada i el formatge. Importància socioeconòmica. Tipus de formatges i característiques. La DOP Formatge Mahón-Menorca.

Tema 13. El sector de boví de carn a Menorca. Importància socioeconòmica. Tipologia i dimensió de les explotacions. Rendiments, regulació, problemàtica i perspectives de futur.

Tema 14. El sector oví i caprí a Menorca. Importància. Tipologia i dimensió de les explotacions. Rendiments, regulació, problemàtica i perspectives de futur.

Tema 15. La ramaderia extensiva a Menorca. Espècies i races de bestiar. Sistemes i característiques d'explotació. Instal·lacions i formes de maneig dels animals.

Tema 16. La ramaderia intensiva a Menorca. Espècies i races de bestiar. Sistemes i característiques d'explotació. Instal·lacions i formes de maneig dels animals.

Tema 17. Estructura administrativa agrària espanyola. El paper de l'Administració General de l'Estat i de les comunitats autònomes en el disseny i l'execució de la política agrària comunitària, nacional i autonòmica. Principis constitucionals, estatuaris i mecanismes de coordinació.

Tema 18. Competències de la conselleria competent en matèria d'agricultura i medi ambient a les Illes Balears. Estructura i competències del departament competent en matèria d'agricultura i medi ambient al Consell Insular de Menorca. El Consell Agrari Balear i el Consell Agrari Insular.

Tema 19. La Política Agrícola Comuna (PAC): principis i objectius. Etapes i reformes de la Política Agrícola Comuna.

Tema 20. Finançament de la PAC. Fons Europeus Agrícoles. Sistema nacional de gestió de Fons Europeus. Organismes pagadors i organismes de coordinació a Espanya i a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 21. Aplicació dels pagaments directes a l'agricultura i a la ramaderia i altres règims d'ajuda inclosos en el marc de la PAC.

Tema 22. La PAC i el desenvolupament sostenible. Conceptes, principis i normes que regeixen el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura. Condicionalitat de les ajudes públiques a l'agricultura i el seu control.

Tema 23. Registre Interinsular Agrari de les Illes Balears i Registre Insular Agrari. Contingut dels registres. Requisits de les explotacions agràries. Condicions de les explotacions prioritàries. Explotacions agràries preferents de les Illes Balears. Explotacions agràries d'oci i d'autoconsum.

Tema 24. El desenvolupament rural integral. El Marc Nacional de Desenvolupament Rural. El Pla de Desenvolupament Rural (PDR 2014-2020) de les Illes Balears i les seves prioritats. Incidència a Menorca.

Tema 25. Els ajuts del Consell Insular de Menorca al sector agroalimentari de l'illa. El contracte agrari de la reserva de biosfera: objectius, compromisos i característiques principals.

Tema 26. El sector agrari i el medi ambient. Influències de l'agricultura en el medi ambient. Repercussions de la legislació mediambiental europea, espanyola i autonòmica en l'activitat agrària. Equilibri agricultura-medi ambient amb referència a la situació a Menorca.

Tema 27. L'agricultura i la ramaderia convencional, la producció integrada i l'agricultura i ramaderia ecològiques. Definicions. Avantatges i inconvenients. Principals produccions a Menorca.

Tema 28. La sanitat vegetal. Normativa que la regula. Registre Oficial de Productors, Comerciants i Importadors de Productes Vegetals de Menorca. Passaport fitosanitari. Situació fitosanitària de les Illes Balears: principals plagues i malalties d'interès, mecanismes de detecció i plans de prevenció i d'acció contra els organismes nocius per als vegetals.

Tema 29. L'ús sostenible dels productes fitosanitaris. Normativa que els regula. Formació dels usuaris professionals i venedors de productes fitosanitaris. El Registre Oficial de Productors i Operadors de Productes Fitosanitaris. Registre General de la Producció Agrícola. Higiene en la producció primaria agrícola. Programes de vigilància a les Illes Balears.

Tema 30. La contaminació de les aigües i la vulnerabilitat dels aqüífers de Menorca. L'efecte de l'agricultura i la ramaderia en la contaminació, la sobreexplotació i la salinització dels aqüífers illencs. Procediments generals de tractament de l'aigua. Normativa que ho regula.

Tema 31. El canvi climàtic i la seva incidència a l'agricultura. L'ús agrari de l'aigua a Menorca. Reutilització d'aigües residuals depurades en l'agricultura i en les zones verdes. Avantatges i riscs. Situació a Menorca.

Tema 32. La gestió de purins i dejeccions d'animals. Tipologia. Riscs mediambientals. Tractament. Compostatge. Aprofitament agrícola. Normativa. Situació a Menorca.

Tema 33. Assegurances agràries. Principis i normes que les regeixen. Sistema d'assegurances combinades: institucions que intervenen en la seva aplicació. Nivells d'implantació de les assegurances agràries amb referència a Menorca.

Tema 34. Normativa europea i estatal de conservació de la natura. Xarxa Natura 2000. Els espais naturals de protecció especial: tipus i característiques.

Tema 35. La Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental i la Llei d'espais naturals a les Illes Balears: condicionaments d'usos i d'infraestructures agràries. La gestió dels espais naturals i la compatibilitat amb les activitats d'agricultura i ramaderia. Situació a Menorca.

Tema 36. Administracions competents en les autoritzacions d'obres de naturalesa agrària. Normativa que ho regula. Exoneracions dels paràmetres urbanístics per a les finalitats agrària i complementàries. Procediment administratiu d'obres de naturalesa agrària.

Tema 37. Les construccions agràries. Tipus i finalitats. Materials emprats. Criteris de disseny. Condicionaments tècnics, mediambientals i urbanístics amb referència a Menorca.

Tema 38. Noves tecnologies aplicades a l'agricultura i a la ramaderia. Sistema d'informació geogràfica (SIG). La seva aplicació a l'agricultura.

Tema 39. Valoracions agràries. Objectes. Mètodes. Valors objectius, subjectius i probables de mercat.

Tema 40. L'avaluació d'impacte ambiental. Legislació de la Unió Europea, estatal i de les Illes Balears. La seva incidència en els projectes d'enginyeria i infraestructura rural. L'autorització ambiental integrada. La seva incidència en les activitats agràries.

Tema 41. La conservació dels sòls. Contaminació de terres: causes principals. Criteris per a la correcta aplicació d'adobs i esmenes orgàniques. La contaminació de nitrats. Normativa. Les zones vulnerables. Codi de bones pràctiques agràries.

Tema 42. Maquinària i equips agraris. Mecanització de l'agricultura a Menorca. Homologació i requisits per a la comercialització de la maquinària a Espanya. El Registre Oficial de Maquinària Agrícola. Línies d'ajuda per a la modernització. Inspecció tècnica dels equips de tractaments de fitosanitaris.

Tema 43. Formació agrària a Menorca: reglada i no reglada. El Centre de Capacitació i Experiències Agràries.

Tema 44. La comercialització agrària i alimentària. Aspectes que condicionen la comercialització en origen i en destí. Situació a Menorca.

Tema 45. L'associacionisme agrari a Menorca. Fórmules associatives. Les cooperatives. Les societats agràries de transformació. Les organitzacions de productors. Marc legal i mesures de foment.

Tema 46. Les denominacions d'origen. Denominacions d'origen protegides. Indicacions geogràfiques. Altres tipus identificatius. Normativa que ho regula. Situació a les Illes Balears i a Menorca.

Tema 47. El control oficial de la qualitat agroalimentària. Regulació. Traçabilitat. Inspecció i organismes d'avaluació de conformitat de la qualitat diferenciada. Certificació i acreditació dels productes.

Tema 48. Importància i conservació dels recursos fitogenètics. Banc de germoplasma. Varietats autòctones i varietats locals a Menorca. Els organismes modificats genèticament, problemàtica i normativa que ho regula.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR TRES PLACES D'ENGINYER TÈCNIC INDUSTRIAL DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir tres places vacants d'enginyer tècnic industrial, funcionari del grup A, subgrup A2 del Consell Insular de Menorca, per torn lliure corresponent a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ............. 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Enginyer tècnic industrial

  • Denominació: Enginyer tècnic industrial
  • Nombre de places que es convoquen: 3
  • Torn lliure: 3
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2023
  • Titulació: Grau en l'àmbit de l'Enginyeria industrial o titulació equivalent (exempte enginyeria de tecnologia i disseny tèxtil o altres del mateix sector).
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC D'ENGINYER TÈCNIC INDUSTRIAL

Tema 1. Municipi i medi ambient. El repartiment institucional de competències en matèria de medi ambient. Competències de les corporacions locals. Els serveis que presta el Consell Insular de Menorca als municipis.

Tema 2. Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, i Llei 7/1999, de 8 d'abril, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'activitats i decrets relacionats.

Tema 3. La Llei 18/2020, del 28 de desembre, de facilitació de l'activitat econòmica i el règim d'intervenció de les activitats.

Tema 4. Llei 9/2022, de 23 de novembre, de règim jurídic i de procediment de les activitats subjectes a autorització ambiental integrada.

Tema 5. La Llei Estatal 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental. Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

Tema 6. Medi ambient industrial: prevenció i control integrat de la contaminació (IPCC); Autorització Ambiental Integrada (AAI); guies de millors tècniques disponibles (MTD); inspecció ambiental.

Tema 7. Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'ordenació de l'edificació: visió general i implicació competencial.

Tema 8. Codi Tècnic de la Edificació. Reial decret 314/2006 de 17 de març: estructura, competències, contingut, relació amb els reglaments de seguretat industrial. Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'ordenació de l'edificació: visió general i implicació competencial.

Tema 9. CTE Document Bàsic de Seguretat en cas d'incendis. Propagació interior, propagació exterior, evacuació d'ocupants, intervenció de bombers i resistència al foc de l'estructura. Exigències contingudes en el CTE Document Bàsic de Seguretat en cas d'Incendi.

Tema 10. Instal·lacions de protecció contra incendis. Tipus. Disseny, instal·lació i manteniment. Regulació segons el CTE DB-SI-4. Reial Decret 513/2017, de 22 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis. Sistemes de control de temperatura i evacuació de fums (SCTEH).

Tema 11. Seguretat en cas d'incendi en establiments industrials: Reial Decret 2267/2004, de 3 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de Seguretat Contra Incendis en els Establiments Industrials.

Tema 12. Plans d'autoprotecció. Concepte. Documents que els componen. La Norma Bàsica d'Autoprotecció: Reial Decret 393/2007 de 23 de març i Reial Decret 1468/2008 de 5 de setembre.

Tema 13. Reial decret 842/2013, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la classificació dels productes de construcció i dels elements constructius en funció de les seves propietats de reacció i de resistència enfront del foc

Tema 14. Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

Tema 15. Instrucció tècnica 1/2022, de 7 de març de 2022, del director general de Residus i Educació Ambiental per a l'aplicació de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

Tema 16. Residus: Classificació i gestió de residus. Reciclatge: definició. Criteris d'utilització. Classificació. Compostatge: definició. Sistemes. Instal·lacions. Incineració: definició. Criteris d'utilització. Instal·lacions. Abocadors: criteris de disseny. Tipus.

Tema 17. Contaminació atmosfèrica: Conceptes bàsics. Focus d'emissió de contaminants. Contaminants. Tècniques de depuració. Sistemes d'amidament i control.

Tema 18. Contaminació atmosfèrica: Normativa i legislació. Llei 34/2007, de 15 de novembre, de Qualitat de l'Aire i Protecció de l'Atmosfera. Procediment d'informació i alerta.

Tema 19. Coneixements d'Acústica: Propietats bàsiques de les ones. Tipus d'ones. Propagació del so. Velocitat de propagació. Magnituds físiques del so: definició i relació entre ells. Definició de decibel. Espectre acústic. Banda d'octava i de terç d'octava.

Tema 20. Acústica. Legislació. Llei 37/2003, de 17 de novembre, de la renou i reials decrets de desenvolupament.

Tema 21. Codi Tècnic de l'Edificació. Documento bàsic DB-HR Protecció davant la renou.

Tema 22. Edificis de consum energètic gairebé nul. Estratègies actives i passives a aplicar per a la reducció del consum d'energia primària no renovable.

Tema 23. Instal·lacions fotovoltaiques. Criteris de disseny, dimensionat, normativa i la seva gestió i manteniment.

Tema 24. Les comunitats energètiques. Gestió legal, social, ambiental i energètica. Aplicació en equipaments públics.

Tema 25. Els plans d'estalvi energètic i les auditories energètiques d'edificis d'equipaments. Objectius, estructura i continguts. Els estudis d'optimització energètica en edificis existents

Tema 26. L'Estratègia Menorca 2030, full de ruta per descarbonitzar el sistema energètic de l'illa.

Tema 27. L'optimització de la climatització en edificis públics. Normativa, estratègies i criteris d'implementació. Instal·lacions tèrmiques. RITE. El confort en els edificis. Temperatures i humitat relativa. El manteniment de les instal·lacions tèrmiques.

Tema 28. Instal·lacions elèctriques i d'enllumenat d'edificis d'ús públic en el Reglament de Baixa Tensió. Consideracions generals sobre els sistemes d'enllumenat i nivell d'il·luminació segons els usos.

Tema 29. La seguretat dins la construcció: Reial decret 1627/1997, de 24 d'octubre, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en les obres de construcció. Descripció del contingut de l'estudi de seguretat i salut. El coordinador de seguretat i salut. Els plans de seguretat i salut en la construcció.

Tema 30. La il·luminació d'equipaments públics. Disseny i simulacions. Sistemes d'il·luminació. Definició de nivells d'il·luminació i uniformitats mitjanes segons els tipus d'espais.

Tema 31. Coneixements d'enllumenat públic. Magnituds i unitats de mesura: flux lluminós, temperatura de color, rendiment de color. Eficàcia lluminosa. Intensitat lluminosa. Luminància, Llei de Lambert. Enlluernament. Criteris de qualitat i avaluació.

Tema 32. Reial Decret 1890/2008, de 14 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'eficiència energètica en instal·lacions d'enllumenat exterior i les seves instruccions tècniques complementàries.

Tema 33. Llei 3/2005 de protecció del medi nocturn de les Illes Balears i el Reglament de protecció del medi nocturn de Menorca.

Tema 34. Instal·lacions elèctriques al servei dels edificis. Centres de Transformació Elèctrica. Normativa reguladora. Finalitat i classificació. Ubicació i emplaçament. Condicions dels locals. Mesures de seguretat.

Tema 35. Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió: objecte i camp d'aplicació. Xarxes de distribució. Tipus de subministres. Instal·lacions d'enllaç. Instal·lacions interiors o receptores. Execució i posta en servei de les instal·lacions. Instal·lacions elèctriques en locals de pública concurrència.

Tema 36. Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió: Enllumenats especials. Normativa vigent. Prescripcions particulars per a instal·lacions elèctriques dels locals amb risc d'incendi o explosió. Instal·lacions en locals de característiques especials i amb fines especials: piscines.

Tema 37. Instal·lacions tèrmiques en els edificis: Climatització, calefacció i aigua calenta sanitària. Sistemes de climatització. Classificació i criteris d'elecció del sistema. Elements d'un sistema de climatització. Sistemes de producció tèrmica. Aigua calenta sanitària i energia solar. Aplicacions d¡energies renovables. Estalvi i eficiència energètica. Referència als sistemes de cogeneració i absorció.

Tema 38. Reglamento de les instal·lacions tèrmiques dels edificis. Modificacions. Objecte i àmbit d'aplicació. Exigències tècniques de les instal·lacions tèrmiques. Benestar i higiene. Eficiència energètica. Seguretat. Instruccions, tècniques de disseny i dimensionament de les instal·lacions tèrmiques, muntatge i manteniment. Sales de màquines. Normativa aplicable. Fumerals.

Tema 39. Instal·lacions de gas. Classificació dels gasos combustibles. Reglament tècnic de distribució i utilització de combustibles gasosos. Objecte i camp d'aplicació. Instruccions tècniques complementàries. Instal·lacions receptores de combustibles gasosos. Requisits de configuració, ventilació i evacuació dels productes de la combustió en els locals destinats a contenir aparells a gas. Documentació tècnica de les instal·lacions receptores.

Tema 40. Manteniment de les instal·lacions generals dels edificis. Calefacció. Climatització. Electricitat. Instal·lacions contra incendis. Aparells elevadors. Tipus de manteniments. Llibres de manteniment. Tendències actuals de manteniment.

Tema 41. Exigències bàsiques d'higiene, salut i protecció del Medi Ambient en els edificis: qualitat de l'aire interior. Exigències contingudes en el CTE Documento Bàsic de Salubritat.

Tema 42. Exigències bàsiques d'estalvi energètic en la utilització dels edificis: Limitació del consum energètic. Limitació de demanda energètica. Eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació. Contribució solar mínima d'aigua calenta sanitària. Contribució fotovoltaica mínima d'energia elèctrica.

Tema 43. Exigències contingudes en el CTE Document Bàsic d'estalvi energètic. Certificació de l'eficiència energètica Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril.

Tema 44. Exigències Bàsiques d'Accessibilitat: CTE-DB SUA 9, Document de recolzament al Document Bàsic DB SUA “Adequació efectiva de les condicions d'accessibilitat en edificis existents”.

Tema 45. Reial decret 920/2017, de 23 d'octubre, pel qual es regula la inspecció tècnica de vehicles.

Tema 46. Reial decret 750/2010, de 4 de juny, pel qual es regulen els procediments d'homologació de vehicles de motor i els seus remolcs, màquines autopropulsades o remolcades, vehicles agrícoles, així com de sistemes, parts i peces d'aquests vehicles.

Tema 47. Reial decret 866/2010, de 2 de juliol, pel qual es regula la tramitació de les reformes de vehicles. I Manual de Reforma de vehicles.

Tema 48. Reial decret 1247/1995, de 14 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de vehicles històrics. I Acords en matèria de vehicles històrics adoptats pel Grup de Treball de la Conferència Sectorial d'Indústria i Pime.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR QUATRE PLACES D'INFERMERIA DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2021 I 2022

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir quatre places vacants d'Infermeria, funcionari del grup A, subgrup A2, del Consell Insular de Menorca, tres per torn lliure, dels quals una està reservada per a persones amb discapacitat, i una per promoció interna corresponent a les ofertes públiques d'ocupació (OPO) de 2021 i 2022.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ................. 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Infermeria

  • Denominació: Infermeria
  • Nombre de places que es convoquen: 4
  • Torn lliure: 3
  • Reserva per a persones amb discapacitat: 1
  • Promoció interna: 1
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2021 i 2022
  • Titulació: Grau en Infermeria o titulació equiparable
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC D'INFERMERIA

Tema 1. Infermeria gerontogeriàtrica: concepte de gerontologia i de geriatria. Definició d'infermeria gerontogeriàtrica.

Tema 2. Procés i teories de l'envelliment: fonaments bàsics de l'envelliment i teories de l'envelliment (biològiques i psicosocials).

Tema 3. Canvis fisiològics associats al procés d'envelliment: modificacions estructurals i funcionals relacionades amb l'envelliment dels diferents òrgans i sistemes del cos humà.

Tema 4. Canvis psicològics associats al procés d'envelliment: modificacions en la personalitat, les funcions cognitives i l'afectivitat relacionades amb l'envelliment.

Tema 5. Canvis sociològics associats al procés d'envelliment: autoimatge i perfil psicosocial.

Tema 6. La jubilació. Models de convivència, participació i activitats de les persones grans.

Tema 7. Valoració geriàtrica integral: concepte i objectius. Tipologia de les persones ancianes a les quals es dirigeix.

Tema 8. Valoració geriàtrica integral: clínica, funcional, mental, social. Instruments de valoració.

Tema 9. Teories d'infermeria en gerontologia: teoria de les necessitats bàsiques (Virginia Henderson). Procés d'infermeria.

Tema 10. Procés d'atenció individualitzada (PAI) en la cura de l'ancià: definició, objectius, desenvolupament, avantatges i característiques.

Tema 11. Diagnòstics d'infermeria: taxonomia NANDA.

Tema 12. Planificació i execució de les cures: taxonomia NOC i NIC.

Tema 13. Patologies cardiovasculars més freqüents en la persona anciana (I): hipertensió arterial (clínica, factors de risc, símptomes, tractament i prevenció).

Tema 14. Patologies cardiovasculars més freqüents en la persona anciana (II): trastorn vascular perifèric, malalties de les artèries, accident cerebrovascular. Valoració i cures d'infermeria.

Tema 15. Patologies cardiovasculars més freqüents en la persona anciana (III): cardiopatia isquèmica, insuficiència cardíaca congestiva, arrítmies i IAM. Valoració i cures d'infermeria.

Tema 16. Patologies osteoarticulars més freqüents en la persona anciana: artritis reumatoide i artrosi. Osteoporosi. Valoració i cures d'infermeria.

Tema 17. Patologies respiratòries més freqüents en la persona anciana: malaltia pulmonar obstructiva crònica i tromboembolisme pulmonar. Valoració i cures d'infermeria.

Tema 18. Patologies digestives més freqüents en la persona anciana: alteracions de la cavitat bucal, hèrnia escanyada, disfàgia i úlcera pèptica. Valoració i cures d'infermeria.

Tema 19. Patologies genitourinàries més freqüents en la persona anciana: insuficiència renal aguda i insuficiència renal crònica. Valoració i cures d'infermeria.

Tema 20. Patologies endocrinometabòliques més freqüents en la persona anciana: diabetis mellitus, hipotiroïdisme i hipertiroïdisme. Valoració i cures d'infermeria.

Tema 21. Síndromes geriàtriques (I). Immobilisme: definició, causes i complicacions. Cures d'infermeria. Prevenció.

Tema 22. Síndromes geriàtriques (II). Inestabilitat i caigudes: definició, causes i complicacions associades. Cures d'infermeria. Prevenció.

Tema 23. Síndromes geriàtriques (III). Incontinència urinària i fecal: definició, causes i tipus d'incontinència. Cures i intervenció d'infermeria en el tractament.

Tema 24. Síndromes geriàtriques (IV). Síndrome confusional aguda: definició, causes i factors que hi predisposen. Clínica i tractament.

Tema 25. Trastorns de l'ànim en la persona anciana. Depressió i ansietat: definició, causes i tractaments.

Tema 26. Trastorns del son en la persona anciana. Insomni i hipersòmnia: definició, causes i tractament.

Tema 27. Deprivació sensorial en la persona anciana (I). Dèficit visual i auditiu: patologies oculars més freqüentes en la gent gran i cures d'infermeria.

Tema 28. Deprivació sensorial en la persona anciana (II). Alteracions de comportament per dèficit auditiu i cures d'infermeria.

Tema 29. Úlceres per pressió: definició, fisiopatologia i factors de risc. Classificació. Prevenció i tractament.

Tema 30. Alimentació i nutrició (I). Desnutrició en la persona anciana: causes i conseqüències de la desnutrició. Necessitats nutricionals. Valoració de l'estat nutricional.

Tema 31. Alimentació i nutrició (II). Tractament i cures d'infermeria. Vies d'alimentació i preparats usats en l'alimentació de la gent gran.

Tema 32. Demències en la persona anciana: definició i tipus de demència (degeneratives, vasculars, secundàries)

Tema 33. Trastorns de conducta, del son i de l'alimentació en la persona anciana amb demència. Tractament i cures d'infermeria.

Tema 34. Cures d'infermeria en persones usuàries amb problemes de salut mental: esquizofrènia, trastorns psicòtics i somatitzacions. Definició. Causes. Clínica i tractament.

Tema 35. Medicació en geriatria (I): modificacions farmacocinètiques i farmacodinàmiques en l'ancià.

Tema 36. Medicació en geriatria (II): Conseqüències, valoració i cures relacionades amb la polimedicació, l'automedicació i l'incompliment terapèutic.

Tema 37. Les persones ancianes maltractades: concepte de maltractament i tipus. Maltractament en l'àmbit familiar i en l'institucionalitzat. Prevenció i cures d'infermeria.

Tema 38. Cures d'infermeria en la persona anciana terminal: pla de cures, cures pal·liatives, cures en l'agonia i en el dol.

Tema 39. Bioètica en infermeria gerontològica: principis filosòfics i ètics. Principis de privacitat, confidencialitat i dignitat.

Tema 40. Maneig i conseqüències de la contenció física i farmacològica. Darreres voluntats. Consentiment informat i secret professional.

Tema 41. La comunicació en l'àmbit de la gerontologia: definició, comunicació verbal i no verbal, estils de comunicació, barreres de la comunicació i escolta activa.

Tema 42. Recursos sociosanitaris d'atenció i suport a les persones grans: serveis d'atenció a domicili. Serveis residencials, tipus.

Tema 43. Atenció a la dependència: Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència. Concepte de dependència, nivells, graus.

Tema 44. Drogodependència: definició, tolerància i abstinència, dependència física i psicològica, formes de consum, vies d'administració, conseqüències del consum. Cures d'infermeria.

Tema 45. Igualtat de gènere: definició, concepte de discriminació i tipus. Accions positives per a eliminar la discriminació. Concepte de violència de gènere, tipus.

Tema 46. Prevenció de riscos laborals: conceptes bàsics. Factors de risc, causes i efectes. Etapes en l'actuació preventiva.

Tema 47. Seguretat clínica. Conceptes bàsics de seguretat en la persona anciana. Infeccions relacionades amb l'assistència sanitària, mesures preventives. Rentat de mans i ús adequat de guants. Iatrogènia.

Tema 48. Cures d'infermeria en la gent gran amb malalties infeccioses: MARSA, BLEE. Aïllament.

 

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR TRETZE PLACES DE TÈCNIC DE GESTIÓ DE LES OFERTES PÚBLIQUES D'OCUPACIÓ 2022 i 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir tretze places vacants de tècnic de gestió, funcionari del grup A, subgrup A2, del Consell Insular de Menorca, nou per torn lliure i quatre per promoció interna, corresponents a les ofertes públiques d'ocupació (OPO) de 2022 i 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès .......... 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Tècnic de gestió

  • Denominació: Tècnic de gestió
  • Nombre de places que es convoquen: 13
  • Torn lliure: 4 (OPO 2022) i 5 (OPO 2023)
  • Promoció interna: 4 (OPO 2022)
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració general
  • Subescala: de Gestió
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2022 i 2023
  • Titulació: Graduat o titulació equivalent
  • Nivell de català: C1

TEMARI ESPECÍFIC DE TÈCNIC DE GESTIÓ

Dret administratiu

Tema 1. L'Administració pública. Concepte i característiques. La unitat o la pluralitat de les administracions públiques. Tipus d'administracions públiques. Principis constitucionals informadors. L'Administració territorial. L'Administració de l'Estat, de les comunitats autònomes i dels ens locals.

Tema 2. La relació jurídica. El ciutadà o la ciutadana com a titular de drets davant l'Administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar.

Tema 3. Les fonts del dret administratiu (I). Els principis de jerarquia i competència. La llei. Concepte i requisits. Classes de lleis. Les lleis orgàniques. Les lleis ordinàries. Les disposicions del Govern amb rang de llei. Decrets legislatius i decrets llei.

Tema 4. Les fonts del dret administratiu (II). El reglament. Concepte i fonament. Límits de la potestat reglamentària. Classes de reglaments. Els reglaments il·legals. La inderogabilitat singular dels reglaments. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència.

Tema 5. La Llei del procediment administratiu comú. Concepte, àmbit d'aplicació i principis generals.

Tema 6. La Llei de règim jurídic del sector públic. Concepte, àmbit d'aplicació i principis generals.

Tema 7. El dret administratiu. Concepte i característiques. L'organització administrativa. Concepte, principis i sistemes d'organització. Els òrgans administratius. Concepte i elements. Naturalesa jurídica de la relació entre el titular de l'òrgan i l'Administració. Classes d'òrgans administratius. Règim jurídic. Creació d'òrgans administratius i d'òrgans col·legiats.

Tema 8. La competència administrativa. Concepte i naturalesa jurídica. Classes de competència. Les tècniques d'alteració de l'exercici de la competència. Delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. La desconcentració.

Tema 9. La jerarquia administrativa. La coordinació administrativa. Els conflictes d'atribucions. Les relacions entre administracions públiques. La descentralització administrativa. L'autonomia. La coordinació i la tutela.

Tema 10. L'acte administratiu. L'obligació de resoldre i els actes presumptes. El silenci administratiu. Concepte i classes.

Tema 11. El procediment administratiu (I). El procediment administratiu. Concepte i finalitat. La regulació del procediment administratiu en el dret espanyol. Principis inspiradors del procediment administratiu.

Tema 12. La invalidesa dels actes administratius i els seus graus. La nul·litat de ple dret. La anul·labilitat i les irregularitats no invalidants. La incomunicació d'invalidesa, la conversió, la conservació i la convalidació.

Tema 13. La revisió d'ofici dels actes administratius. La revisió d'ofici dels actes nuls. La declaració de lesivitat d'actes anul·lables. Suspensió dels actes objecte de revisió. La revocació. La rectificació dels errors. Límits a la revisió.

Tema 14. La responsabilitat patrimonial de l'Administració. Els principis i requisits de la responsabilitat patrimonial, la indemnització i el procediment de responsabilitat. L'acció de repetició.

Tema 15. Els principis de la potestat sancionadora. Les sancions administratives. Concepte i classes.

Tema 16. Els contractes administratius. La legislació de contractes del sector públic. Contractes administratius. Concepte i característiques. Naturalesa jurídica.

Tema 17. Els convenis. Definició i tipus. Requisits de validesa i eficàcia. Contingut.

Tràmits. Extinció. Efectes. Tramesa dels convenis al Tribunal de Comptes.

Tema 18. El patrimoni de les administracions públiques (I). Concepte i classes. El domini públic. Concepte i naturalesa jurídica.

Tema 19. El patrimoni de les administracions públiques (II). Afectació, desafectació i mutacions demanials. Ús i utilització del domini públic. Els béns patrimonials. Concepte i règim jurídic.

Tema 20. Les formes de l'acció administrativa. El foment. La subvenció. La policia. Principis de l'activitat administrativa de limitació. Manifestacions.

Tema 21. L'activitat administrativa de servei públic. Concepte i classes de serveis públics. Les formes de gestió dels serveis públics. Gestió directa, indirecta i mixta. La concessió. Concepte i classes. Contingut i extinció de la concessió.

Funció pública, dret laboral i dret penal

Tema 22. La regulació constitucional de la funció pública. Principis. L'Estatut bàsic de l'empleat públic. La funció pública de l'Estat, de les comunitats autònomes i de l'Administració local.

Tema 23. La funció pública a la comunitat autònoma de les Illes Balears. La Llei de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Objecte i àmbit d'aplicació. El personal al servei de l'Administració pública. Concepte i classes. El funcionari públic. Concepte i classes. Naturalesa jurídica de la relació funcionarial.

Tema 24. La funció pública a l'Administració local (I). La relació de llocs de treball. Els plans d'ocupació pública. Escales, subescales i grups de classificació dels funcionaris. El grau personal.

Tema 25. La funció pública a l'Administració local (II). La constitució de la relació funcionarial. La selecció dels funcionaris. Principis, requisits per accedir a la funció pública i sistemes de selecció. L'adquisició de la condició de funcionari. Requisits. La provisió de llocs de treball. Sistemes de provisió.

Tema 26. La funció pública a l'Administració local (III).. El contingut de la relació funcionarial (1). Els drets dels funcionaris. Drets econòmics i no econòmics; drets individuals. Els drets passius. Els deures dels funcionaris. Les incompatibilitats dels funcionaris.

Tema 27. La funció pública a l'Administració local (IV).. El contingut de la relació funcionarial (2). Els drets col·lectius dels funcionaris. El dret de sindicació. Concepte, principis i regulació. El dret de participació. El dret de negociació col·lectiva. El dret de vaga.

Tema 28. La funció pública a l'Administració local (V). La dinàmica de la relació funcionarial. Les situacions administratives dels funcionaris de carrera. Servei actiu, serveis especials, servei a altres comunitats autònomes, excedència i les seves classes, suspensió de funcions, expectativa de destinació i jubilació parcial.

Tema 29. El contracte de treball. Requisits del contracte de treball. Subjecte, objecte, causa i forma. El contingut del contracte de treball. Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball. Modalitats de la contractació laboral.

Tema 30. La prevenció de riscs laborals. Concepte, justificació i característiques. La Llei de prevenció de riscs laborals. Objecte i àmbit d'aplicació. Òrgans competents. Drets i obligacions. Responsabilitats i sancions. La prevenció de riscs laborals a

l'Administració.

Tema 31. La Seguretat Social. Evolució. Trets generals del sistema espanyol. Règim general i règims especials. L'acció protectora de la Seguretat Social. Afiliació i cotització. Classes passives. Infraccions i sancions en l'ordre social.

Economia, hisenda pública i sistema fiscal

Tema 32. El dret pressupostari (I). Els principis constitucionals en matèria pressupostària.

Tema 33. El dret pressupostari (II). La Llei general pressupostària. Estructura i contingut. Els principis pressupostaris. Concepte, naturalesa jurídica i classes. El cicle pressupostari. Elaboració, aprovació, execució i liquidació.

Tema 34. El dret pressupostari (III). El pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (1). Concepte i règim jurídic. Elaboració, estructura, execució i contingut. Les anomenades lleis d'acompanyament pressupostari en l'àmbit autonòmic. Els crèdits pressupostaris. Estructura.

Tema 35. El dret pressupostari (IV). El pressupost del Consell Insular de Menorca (1). Execució del pressupost de despeses. Procediment general i fases. Els ingressos. Modificacions de crèdit. Crèdits extraordinaris i suplements de crèdit. Crèdits ampliables, incorporació de crèdit, generació de crèdit i transferències de crèdit. Despeses pluriennals.

Tema 36. El dret pressupostari (V). El pressupost del Consell Insular de Menorca (2). Liquidació i tancament. El control intern i extern del pressupost. La Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Sindicatura de Comptes.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR DUES PLACES DE TÈCNIC DE MEDI AMBIENT DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir dues places vacants de tècnic de medi ambient, funcionari del grup A, subgrup A2, del Consell Insular de Menorca, per torn lliure, corresponents a l'oferta pública d'ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants, tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ......... 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

​​​​​​​ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Tècnic de medi ambient

  • Denominació: Tècnic de medi ambient
  • Nombre de places que es convoquen: 2
  • Torn lliure: 2
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Classe: Medi ambient
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2023
  • Titulació: Graduat en Ciències ambientals o titulació equivalent
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC DE TÈCNIC DE MEDI AMBIENT

Tema 1. El Medi Ambient: concepte i definicions: La seva incorporació al dret internacional, comunitari, nacional i autonòmic.

Tema 2. La sostenibilitat: concepte i definicions: La seva incorporació al dret internacional, comunitari, nacional i autonòmic.

Tema 3. L'Avaluació ambiental de plans i projectes: Marc normatiu, procediment i contingut.

Tema 4. La responsabilitat ambiental: Marc normatiu, procediment i contingut.

Tema 5. El canvi climàtic: Convencions i protocols internacionals. Escenaris de futur a l'entorn mediterrani.

Tema 6. Mesures de mitigació del canvi climàtic: La transició energètica.

Tema 7. Mesures d'adaptació al canvi climàtic aplicables a l'entorn mediterrani.

Tema 8. Normativa en matèria de residus: principis bàsics de la gestió i distribució competencial.

Tema 9. La gestió dels residus no perillosos: Marc normatiu i instruments de planificació.

Tema 10. La gestió dels residus perillosos: Marc normatiu i instruments de planificació.

Tema 11. La gestió dels residus de construcció: Marc normatiu

Tema 12. Els envasos. Regulació i marc normatiu.

Tema 13. L'energia: Principis de sostenibilitat i eficiència establert a les Estratègies i Directives d'àmbit europeu i a la normativa d'àmbit estatal i autonòmic.

Tema 14. El cicle de l'aigua. distribució i aprofitament dels recursos hídrics a Menorca

Tema 15. Distribució competencial en matèria de gestió de l'aigua.

Tema 16. Les aigües superficials. Regulació i marc normatiu. Domini públic i servituds de protecció.

Tema 17. Les aigües subterrànies. Regulació i marc normatiu.

Tema 18. La mobilitat sostenible: Marc normatiu i instruments de planificació

Tema 19. Protecció del medi nocturn. Marc normatiu específic de Menorca.

Tema 20. Qualitat de l'aire i protecció atmosfèrica. Marc normatiu.

Tema 21. Qualitat acústica de l'entorn. Marc normatiu.

Tema 22. La protecció de la costa i el litoral: Marc normatiu i distribució competencial. Domini públic i servituds de protecció

Tema 23. La conservació del Medi Ambient a través de l'Ordenació territorial: Instruments de planificació i eines de gestió aplicables a les Illes Balears .

Tema 24. Les pedreres i canteres de Menorca. Marc normatiu i instruments de planificació.

Tema 25. La caça i pesca fluvial a Menorca: Marc normatiu i distribució competencial.

Tema 26 La pesca marítima professional i recreativa a Menorca: Marc normatiu i distribució competencial.

Tema 27. Els Espais Naturals Protegits a les Illes Balears: Marc normatiu i instruments de planificació i gestió.

Tema 28 La xarxa natura 2000. Marc normatiu comunitari estatal i autonòmic que el regula.

Tema 29. La xarxa natura 2000 a Menorca. Espais que la conformen. Instruments de planificació, eines i procediments per la seva preservació.

Tema 30. Condicionants biogeogràfics de la biodiversitat a Menorca:

Tema 31. Hàbitats i ecosistemes associats a la costa i al litoral de Menorca: Principals serveis ecosistèmics associats.

Tema 32. Hàbitats i ecosistemes associats a les zones humides i sistema fluvial de Menorca: Principals serveis ecosistèmics associats.

Tema 33. Hàbitats i ecosistemes associats a la zona agrària i forestal de Menorca. Principals serveis ecosistèmics associats.

Tema 34. Hàbitats i ecosistemes associats a l'àmbit marí de la reserva de Biosfera.

Tema 35. La posidònia oceànica: Serveis ecosistèmics associats. Regulació i marc normatiu a les Illes Balears.

Tema 36. Les espècies protegides de Menorca. Catalogació, marc Normatiu i instruments de gestió.

Tema 37. Les espècies invasores de Menorca. Principals amenaces. Catalogació i marc normatiu.

Tema 38. Les espècies domèstiques assilvestrades a Menorca. Principals amenaces a la biodiversitat. Normativa en matèria de benestar animal.

Tema 39. El paisatge a Menorca. Concepte i integració en les directrius, normatives i instruments de planificació .

Tema 40. La conservació dels recursos marins: Les reserves marines de Menorca. Regulació i marc normatiu.

Tema 41. La geologia i geomorfologia a l'Illa de Menorca: Instruments per la seva preservació.

Tema 42. El camí de cavalls de Menorca. Instruments normatius i de planificació.

Tema 43. La xarxa de camins i rutes senderistes de Menorca. Instruments normatius i de planificació.

Tema 44. Les Reserves de Biosfera. Funcions, estratègies, plans d'acció i marc estatutari internacional.

Tema 45. La Reserva de Biosfera de Menorca. Zonificació. Marc normatiu específic.

Tema 46. La Reserva de Biosfera de Menorca. Òrgans de Governança i instruments de gestió.

Tema 47. L'ús públic al medi natural. Regulació i marc normatiu a Menorca. Eines i estratègies de gestió.

Tema 48. Principis bàsics de la Interpretació ambiental.

 

​​​​​​​BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA DE TÈCNIC DE GESTIÓ CULTURAL DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant de tècnic de gestió cultural, funcionari del grup A, subgrup A2, del Consell Insular de Menorca, per torn lliure, corresponents a l'oferta pública d'ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER de nivell B2 d'anglès ........................ 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1. Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Tècnic de gestió cultural

  • Denominació: Tècnic de gestió cultural
  • Nombre de places que es convoquen: 1
  • Torn lliure: 1
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Classe: Cultura
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2023
  • Titulació: Graduat en Gestió Cultural o equivalent (s'entén per equivalent, en tant que no s'estengui la implementació d'aquest nou títol, que actualment només imparteixen tres universitats, la titulació anterior que donava accés a aquesta professió, que en aquesta ocasió seria la d'altres titulacions universitàries més un màster en gestió cultural)
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC DE GESTIÓ CULTURAL

Tema 1. El concepte de cultura. Evolució històrica. La gestió de la cultura des de les institucions públiques.

Tema 2. Les polítiques culturals. Fonaments. Valors. Les polítiques culturals municipals.

Tema 3. Els sectors culturals. Característiques dels diferents sectors. L'aportació dels diferents sectors al PIB.

Tema 4. El marc jurídic de la cultura. Legislació espanyola en matèria de cultura.

Tema 5. La gestió de la cultura a l'Administració local. Cooperació, assistència tècnica i econòmica.

Tema 6. El/la Gestor/a Cultural. Funcions. Capacitats. Àmbits d'actuació. Competències.

Tema 7. Bases metodològiques de la gestió cultural. Plans, programes i activitats de promoció i difusió cultural.

Tema 8. Els sectors de la cultura. Transversalitat. La cultura com a factor de desenvolupament.

Tema 9. Les indústries culturals i creatives. Sectors. Hàbits de consum cultural a la societat espanyola.

Tema 10. La planificació cultural. Els plans estratègics de gestió de la cultura.

Tema 11. La planificació des de la política cultural insular i municipal. La programació cultural. Els agents culturals. La sostenibilitat de la cultura local.

Tema 12. Anàlisi de la realitat sociocultural. Metodologia per a un diagnòstic del territori cultural. Eines per al diagnòstic.

Tema 13. Disseny i gestió de projectes culturals. Bases del projecte. Objectius i estratègies. Els destinataris del projecte.

Tema 14. Els equipaments culturals públics. Tipologies. La gestió dels espais. Espais culturals a Menorca.

Tema 15. Els centres culturals de proximitat. Gestió directa, externalitzada i participativa. Centres polivalents.

Tema 16. La cultura en espais públics oberts. Usos culturals d'espais no culturals. Avantatges i inconvenients.

Tema 17. L'animació sociocultural. Orígens i evolució. Conceptes. Metodologies.

Tema 18. L'acció cultural de la ciutadania. Les associacions i col·lectius culturals. El paper de la mediació cultural.

Tema 19. Promoció de nous creadors. Convocatòries de beques i ajuts a joves artistes. La promoció de noves empreses creatives.

Tema 20. Gestió econòmica i financera. Estructura del pressupost de programa cultural.

Tema 21. El finançament de la cultura. Les inversions públiques. Patrocini i mecenatge. Gestió de programes culturals amb finançament de la UE.

Tema 22. Les indústries culturals i creatives. Empreses i professionals. Les relacions de les institucions públiques amb els creadors i les empreses culturals.

Tema 23. El patrimoni cultural. Tipologies. Catalogació i mesures de protecció.

Tema 24. La protecció del patrimoni. La Llei de patrimoni històric de les Illes Balears.

Tema 25. La protecció, conservació i difusió del patrimoni arqueològic.

Tema 26. Identitat popular i patrimoni immaterial. Programes específics. Experiències.

Tema 27. Museus i centres d'art. La visió educativa dels museus. Estratègies de dinamització del museu. Noves  tendències.

Tema 28. Els centres d'interpretació. Missió, objectius i estratègies. Destinataris.

Tema 29. El turisme cultural. L´atracció turística de la monumentalitat. El difícil equilibri entre turisme i conservació del patrimoni.

Tema 30. Cultura i educació. La formació dels nous públics. La didàctica cultural.

Tema 31. Gestió cultural al sector de les arts plàstiques. La promoció de nous creadors. Exposicions, concursos i certàmens.

Tema 32. La promoció i la difusió de l'art contemporani. Centres especialitzats.

Tema 33. Les exposicions com a mitjà de comunicació. La museografia. El comissariat. Disseny, gestió i muntatge d'exposicions temporals.

Tema 34. Promoció i difusió al sector de les arts visuals. La fotografia.

Tema 35. Gestió cultural al sector de les arts escèniques. La promoció del teatre. Circuits i programes de difusió del teatre, la dansa i el circ.

Tema 36. La difusió de la música clàssica. Programes especialitzats. L'orquestra simfònica i de cambra. Altres formacions musicals.

Tema 37. Els programes i festivals especialitzats de música pop, rock i jazz.

Tema 38. Gestió cultural al sector del cinema i els audiovisuals. Programes de difusió.

Tema 39. Gestió cultural al sector la lectura. Hàbits de consum cultural. Programes de foment de la lectura. La promoció dels/de les autors/es.

Tema 40. Les indústries culturals del llibre. Edició, distribució i consum. Nous formats de lectura. El llibre digital.

Tema 41. Cultura i educació. La visió educativa de la cultura. La cultura a l'escola.

Tema 42. Els drets d'autor i de comunicació pública. La Llei de propietat intel·lectual. Les entitats de gestió de drets.

Tema 43. L'avaluació de programes culturals. Criteris d'avaluació. Tipologia i fases.

Tema 44. Els indicadors culturals. Definició, estructura, tipologia. El mesurament de la satisfacció dels usuaris als serveis culturals.

Tema 45. Informació i publicitat d'activitats culturals. Els nous mitjans. La comunicació en línia i fora de línia de les activitats culturals. Estratègies de diversificació. La comunicació digital de la cultura. La web 2.0. La comunicació cultural a través de les xarxes socials.

Tema 46. El màrqueting aplicat a la cultura. Productes i serveis culturals.

Tema 47. Els públics de la cultura. Estratègies per al desenvolupament de públics culturals.

Tema 48. La gestió de la qualitat dels serveis culturals. Les cartes de serveis. Bones pràctiques culturals. Conceptes i criteris.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA DE TÈCNIC DE GESTIÓ DE PERSONES DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant de tècnic de gestió de persones, funcionari del grup A, subgrup A2, del Consell Insular de Menorca, una por torn lliure corresponent a l'oferta pública d'ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER de nivell B2 d'anglès ........................ 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Tècnic de gestió de persones

  • Denominació: Tècnic de gestió de persones
  • Nombre de places que es convoquen: 1
  • Torn lliure: 1
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Classe: Treball
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2023
  • Titulació: Graduat en Relacions laborals o titulació equivalent
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC DE TÈCNIC DE GESTIÓ DE PERSONES

Tema 1. El sistema de fonts del dret local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La incidència de la legislació sectorial sobre el règim local. El sistema de fonts a la llei 20//2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears i a la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

Tema 2. La funció pública local: classes de funcionaris locals. Règim del personal de les entitats locals de les illes balears a la llei 20/2006.

Tema 3. Personal laboral i personal directiu al servei de les corporacions locals.

Tema 4. Accés a la funció pública: Principis i règim jurídic vigent. L'oferta pública d'ocupació

Tema 5. Accés a la funció pública: Sistemes de selecció. Els òrgans de selecció.

Tema 6. Accés a la funció pública: Adquisició i pèrdua de la condició de funcionari.

Tema 7. El règim de provisió de llocs de treball del personal funcionari de carrera i del personal laboral: principis bàsics, requisits d'accés i sistemes en cada cas .

Tema 8 Les situacions administratives dels funcionaris públics: servei actiu, serveis especials, serveis en altres administracions, excedències, suspensió de funcions.

Tema 9. La carrera professional dels empleats públics.

Tema 10. Retribucions dels empleats públics. Classes de retribucions.

Tema 11. La nòmina i la seva estructura.

Tema 12. Règim de la Seguretat Social dels empleats públics.

Tema 13. Acció social

Tema 14 Gestió de la incapacitat dels empleats públics. Incapacitat temporal. Maternitat, paternitat i risc durant l'embaràs. Incapacitat permanent.

Tema 15. El sistema de la Seguretat Social. Règim general. Obligacions de l'empresa amb la Seguretat Social.

Tema 16. Afiliació de treballadors, baixes i variació de dades. La cotització. El sistema RED.

Tema 17. Acció protectora del Règim general. Prestacions de la Seguretat Social.

Tema 18. Contingències professionals: accidents de treball i malalties professionals.

Tema 19 Contingències comunes. Incapacitat temporal. Invalidesa.

Tema 20. Danys derivats del treball i principis de l'acció preventiva

Tema 21. Institucions de referència en la gestió de l'administració de persones (INSS, SEPE, Tresoreria General de la S.S, AEAT, Mútues Patronals, Inspecció de Treball, ICAM). Actuacions telemàtiques amb les respectives plataformes, portals i seus electròniques. Sistema RED i SILTRA.

Tema 22. El contracte de treball. Conceptes, classes i modalitats. Modificació, suspensió i extinció de la relació laboral.

Tema 23. Jornada, descans setmanal i vacances.

Tema 24. Directiva 2003/88/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 4 de novembre de 2003, relativa a determinats aspectes de l'ordenació del temps de treball.

Tema 25. Llicències i permisos dels empleats públics.

Tema 26. Planificació de recursos humans. Plantilla de personal. Relacions de llocs de treball. Definició. Contingut. Finalitats i naturalesa. Ordenació dels llocs de treball. Grups de classificació professional.

Tema 27. Règim disciplinari dels empleats públics. Faltes disciplinàries i sancions.

Tema 28. Drets dels empleats públics.

Tema 29. Deures dels empleats públics.

Tema 30. Registres de personal i gestió integrada dels recursos humans.

Tema 31. Registre d'òrgans de representació del personal.

Tema 32. Protocols per a la prevenció, la detecció i l'abordatge de l'assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual o identitat de gènere en l'entorn laboral. Normativa d'aplicació. Obligatorietats de la mesura.

Tema 33. Prevenció de riscos laborals. Normativa. Objecte. Drets i obligacions.

Tema 34. El Comitè de Seguretat i Salut. Composició, competències i funcions.

Tema 35. Els Delegats de Prevenció: funcions, drets, obligacions i responsabilitats.

Tema 36. La formació i el perfeccionament del personal. Pla de formació. L'avaluació.

Tema 37. Objectius i contingut dels programes de formació. Principis d'aprenentatge.

Tema 38 Tipus de programes de formació i desenvolupament.

Tema 39. La gestió del factor humà del personal al servei de les Administracions públiques. Assertivitat. Empatia.

Tema 40. La llibertat sindical dels funcionaris públics: abast i contingut diferenciat respecte del personal laboral.

Tema 41. Tècniques de negociació. Resolució de conflictes en l'àmbit de la negociació.

Tema 42. Procediment electoral sindical. Funcions i legitimació dels òrgans de representació. Garanties dels representants de personal.

Tema 43. L'estructura de la negociació col·lectiva dels funcionaris públics. Meses de negociació. La determinació legal de les meses i les seves competències.

Tema 44. Les parts legitimades per a la negociació. Constitució, composició i regles de funcionament de les Meses de negociació.

Tema 45. Contingut de la negociació col·lectiva dels funcionaris. Matèries objecte de negociació.

Tema 46 Noves formes de treball. El teletreball. Normativa i formes d'organització. Elements. Drets i deures dels treballadors públics en relació al teletreball.

Tema 47. Règim de compatibilitats i d'incompatibilitats

Tema 48. Normativa de protecció de dades personals. Tractament de dades i fitxers. Especial referència a les dades en l'àmbit de nòmina i gestió de recursos humans.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR UNA PLAÇA DE TÈCNIC INFORMÀTIC DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant de tècnic informàtic, funcionari del grup A, subgrup A2 del Consell Insular de Menorca, per torn lliure corresponent a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

​​​​​​​3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

 

​​​​​​​4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès ............ 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Tècnic informàtic

  • Denominació: Tècnic informàtic
  • Nombre de places que es convoquen: 1
  • Torn lliure: 1
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Classe: Informàtica
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2023
  • Titulació: Grau en Enginyeria informàtica o titulació equivalent
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC DE TÈCNIC INFORMÀTIC

Tema 1. Arquitectura principal del programari: Model-Vista-Controlador (MVC), aplicacions de mobilitat, microserveis.

Tema 2. Programari lliure: definició, descripció, avantatges i inconvenients. Organitzacions internacionals: GNU "GNU's Not Unix" i Free Software Foundation (FSF).

Tema 3. Metodologia Agile vs metodologia waterfall.

Tema 4. Metodologia SCRUM: cicle de vida de un projecte TIC , desenvolupament de projectes TIC en scrum, principals rols i les seves funcions, descripció de les reunions principals de treball.

Tema 5. Infraestructura àgil i desplegament d'aplicacions amb Docker i DevOps

Tema 6. App Mòbils: Aplicacions natives vs WebApps. Avantatges, inconvenients i tendències d'aquestes dues alternatives.

Tema 7. Paquets integrats. Solucions de mercat (ERP, CRM, BPM, BI) Definició, descripció i característiques més rellevants.

Tema 8. Gestió documental i arxiu electrònic: solucions i productes de mercat. Preservació de documents a llarg termini.

Tema 9. Ofimàtica: Solucions obertes, privatives i al núvol.

Tema 10. Models de computació On-premises i al Núvol: PaaS , SaaS, IaaS, Cloud privat, públic i híbrid.

Tema 11. BigData: eines i sistemes de suport a l'analítica de dades.

Tema 12. Xarxes Socials: eines i aplicació a la gestió pública.

Tema 13. Tecnologies de virtualització: objectius, diferencies, components i implementació. Virtualització de servidors i llocs de treball. Virtualització d'aplicacions.

Tema 14. Serveis de directori: disseny, infraestructura, implementació, gestió i manteniment. Autenticació SSO (Single sign on) i gestió d' identitats.

Tema 15. Arquitectura de sistemes orientada a serveis: API Manager (application programming interface).

Tema 16. Seguretat TIC: Continuïtat del negoci, Disaster Recovery. Sistemes de Backup. Estratègia, Disseny i Operació.

Tema 17. Distribució remota d'aplicacions. Solucions de mercat.

Tema 18. Criptografia: definició i descripció. Certificats digitals i Entitats certificadores. Aplicacions de la infraestructura de clau pública. Signatura electrònica a la Llei 39/2015 del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Tema 19. Interoperabilitat: Convenis entre Administracions Públiques.

Tema 20. La gestió basada en processos. Definició. Tipologia dels processos d'una organització. Processos de negoci. Identificació dels processos d'una organització, el mapa de processos. Seguiment i mesurament de processos.

Tema 21. La qualitat percebuda i les cartes de serveis: les dimensions o atributs principals de la qualitat percebuda. Les cartes de serveis al ciutadà. Índexs de mesura.

Tema 22. La planificació estratègia dels Sistemes de Informació i Comunicació. Elaboració del pla de sistemes de informació.

Tema 23. Anàlisi d'impacte en la gestió del canvi de projectes TIC: processos, tecnologia, organització i persones. El quadre de comandament TIC com a eina de control i gestió.

Tema 24. Serveis d'autenticació electrònica. El rol dels certificats digitals. Les claus públiques i privades. "Smart Cards". DNI electrònic.

Tema 25. Administració Electrònica: Objectius i aplicació a l'Administració Pública. Serveis que s'ofereixen. Ordenança reguladora d'Administració Electrònica del Consell Insular de Menorca.

Tema 26. Sistemes de comunicació interna: intranet, gestió de continguts i portal de l'empleat. Intranet com a eina de gestió i comunicació interna a les organitzacions. Exemples de continguts.

Tema 27. Impacte de les tecnologies de la informació i les comunicacions a la societat. La escletxa digital.

Tema 28. La informàtica al servei del ciutadà. Exemples que faciliten la relació entre l'administració i les persones.

Tema 29. La tramitació electrònica: Evolució i estat dels serveis de tramitació electrònica.

Tema 30. La contractació de serveis TIC. Gestió, reptes i tendències en compra pública de serveis TIC.

Tema 31. Adquisició de sistemes TIC: estudi d'alternatives, avaluació de viabilitat i presa de decisions.

Tema 32. Reutilització de la informació en el sector públic: Implantació de polítiques de dades obertes i transparència.

Tema 33. La Transformació Digital i l'impacte en les organitzacions. Implantació del sistema de informació. Gestió de la configuració. Estàndards de documentació: manuals de usuari i manuals tècnics. Posta en producció. Formació dels usuaris.

Tema 34. Qualitat en els serveis digitals: models per a la millora de Serveis i Processos. ITIL (Information Technology Infrastructure Library), CMMI (capability maturity model Integration).

Tema 35. El cicle de vida dels serveis digitals. Models de cicle de vida. Llicències d'us de programari. Tipologia de Llicències. Codi obert i codi lliure.

Tema 36. Ciutats intel·ligents (smart cities) i la gestió de l'entorn urbà. Aspectes a considerar en un entorn d'integració de serveis.

Tema 37. Gestió de projectes TIC. Conceptes bàsics. Cicle de vida. Factors claus d'èxit.

Tema 38. Planificació del projecte TIC: definició, planificació orientada a objectius, planificació a llarg i curt termini, planificació d'accions davant de riscos. Criteris de pressupostació i control del cost d'un projecte TIC. Aspectes a tenir en compte.

Tema 39. Organització i execució de projectes TIC. El llançament. Mecanismes de seguiment. Gestió eficaç de problemes i oportunitats i presa de decisions. Gestió del canvi.

Tema 40. Tancament i avaluació del projecte TIC. Lliçons apreses. Mecanisme de suport post-implantació.

Tema 41. Gestió per objectius. Conceptes, mesures, beneficis, riscos i altres aspectes a considerar.

Tema 42. Gestió dels sistemes en entorn productiu : gestió de la capacitat i la disponibilitat. Proves de càrrega.

Tema 43. Qualitat dels serveis digitals: normes ISO 20000 i 9001. Aplicació, estructura, processos i rols.

Tema 44. Catàleg de serveis TIC: definició, organització del catàleg. Imputació de costos per serveis.

Tema 45. L'Esquema Nacional de Seguretat (E.N.S). Reglament (UE) Seguretat i protecció de la informació 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a la protecció de les persones físiques en el que respecta al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes.

Tema 46. Internet i els seus components: Arquitectura, protocols, domini, DNS (Domain Name System), sistema d'adreces, certificats, CDN (Content Delivery Network).

Tema 47. Riscos i males pràctiques a la xarxa d' Internet (virus, hackers, espies, pop-up, i altres possibles atacs malintencionats, perillosos o molestos): descripció, nivells de risc i sistemes de protecció. Protecció i seguretat en les xarxes d'ordinadors: elements de disseny d'una xarxa protegida (sistemes firewall, sistemes de xifratge, antivíric). Solucions de mercat.

Tema 48. Principals serveis de xarxes: sistemes de directoris/LDAP (Lightweight Directory Access Protocol). Serveis de fitxers i impressió. Funcionalitats bàsiques, regles de disseny, mètodes d'organització, control i accés. Principals sistemes comercials: comparativa.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR DUES PLACES DE TREBALLADOR SOCIAL DE LES OFERTES PÚBLIQUES D'OCUPACIÓ 2022-2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir dues places vacants de treballador social, funcionari del grup A, subgrup A2, del Consell Insular de Menorca, dues per torn lliure corresponents a les ofertes públiques d'ocupació (OPO) 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER de nivell B2 d'anglès ........................ 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Treballador social

  • Denominació: Treballador social
  • Nombre de places que es convoquen: 2
  • Torn lliure: 2
  • Tipus: Funcionari
  • Escala: Administració especial
  • Subescala: Tècnica
  • Classe: Treball social
  • Grup: A, subgrup A2
  • Nivell: 18
  • Oferta Pública: 2022 i 2023
  • Titulació: Graduat en Treball social o titulació equivalent
  • Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC DE TREBALLADOR SOCIAL

Tema 1. Les competències dels consells insulars en matèria de serveis socials: Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balear. Llei 4/2009 d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears.

Tema 2. El sistema de serveis de socials de les Illes Balears: definició, elements integrants i finalitat. Objectius de les polítiques de serveis socials. Situacions amb necessitat d'atenció prioritària (Llei 4/2009)

Tema 3. Estructura del sistema públic de serveis socials a les Illes Balears: definició, tipologia, funcions i àmbit territorial de prestació dels serveis socials comunitaris i dels serveis socials especialitzats. (Llei 4/2009)

Tema 4. Les prestacions del sistema públic de serveis socials de les Illes Balears: definicions i tipologia. (Llei 4/2009)

Tema 5. Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears. (decret 66/2016)

Tema 6. Llei de dependència. Aplicació de la Llei 39/2006 de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 7. Valoració de la dependència. Àrees de valoració. Programa individual d'atenció (PIA).

Tema 8. Registre, autorització i acreditació dels serveis socials de titularitat pública i privada segons la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. Administracions públiques competents en aquesta matèria.

Tema 9. Inspecció i règim sancionador del sistema de serveis socials segons la Llei 4/2009 d'11 de juny de serveis socials de les Illes Balears.

Tema 10. L'estat de benestar: concepte i evolució històrica fins a l'actualitat.

Tema 11. Tècniques i instruments del Treball Social.

Tema 12. La tècnica de l'entrevista en treball social. Característiques i funcions com a element de valoració i intervenció.

Tema 13. L'informe social com a instrument tècnic del Treballador Social. Definició. Conceptes, estructura i objectius.

Tema 14. El treball social individual: objecte, finalitat, tècniques i instruments d'intervenció.

Tema 15. El treball social amb famílies. Concepte. Metodologies d'intervenció. La intervenció social.

Tema 16. El treball social grupal: objecte, finalitat, tècniques i instruments d'intervenció.

Tema 17. El treball social comunitari: objecte, finalitat, tècniques i instruments d'intervenció.

Tema 18. Mediació social, familiar i intercultural, concepte i aplicacions dins el treball social.

Tema 19. La renda mínima d'inserció a les Illes Balears (decret 117/2001)

Tema 20. Renda Social Garantida a les illes Balears (Llei 5/2016 i posteriors ampliacions de perfils per llei de pressuposts i cartera de serveis)

Tema 21. Famílies multiproblemàtiques: estructura, característiques i perfil psicosocial.

Tema 22. Funcions del treballador social en els serveis socials comunitaris i serveis socials especialitzats.

Tema 23. El treball en equip en els serveis socials. La interdisciplinarietat.

Tema 24. Treball en xarxa en l'àmbit dels serveis socials

Tema 25. Del Pla de Prestacions Bàsiques (PPB), al finançament dels serveis socials comunitaris bàsics. Marc legislatiu i competències de les administracions públiques.

Tema 26. L'avaluació i planificació dels serveis socials: conceptes, criteris, tècniques i instruments.

Tema 27. Les necessitats socials. Teories classificatòries de les necessitats.

Tema 28. El maltractament infantil. Concepte. Tipologia i nivell de gravetat. Normativa vigent.

Tema 29. Situacions de risc, desemparament i mesures de protecció de menors. Serveis i recursos socials específics i especialitzats per al col·lectiu a l'illa de Menorca Normativa vigent.

Tema 30. Les mesures de reinserció per als menors infractors. Programes i recursos i Normativa vigent

Tema 31. Dona. Nivells d'intervenció. Serveis i recursos socials específics i especialitzats per al col·lectiu a l'illa de Menorca. Violència de Gènere. Normativa vigent.

Tema 32. Gent gran. Nivells d'intervenció. Serveis i recursos socials comunitaris bàsics, i serveis específics i especialitzats per al col·lectiu a l'illa de Menorca. Normativa vigent.

Tema 33. Les persones amb discapacitat. Nivells d'intervenció. Serveis i recursos socials específics i especialitzats per al col·lectiu a l'illa de Menorca. Normativa vigent.

Tema 34. Les persones amb problemes de salut mental: Nivells d'intervenció. Serveis i recursos socials específics i especialitzats a l'illa de Menorca. Normativa vigent.

Tema 35. Les addicions. Nivells d'intervenció. Serveis i recursos socials específics i especialitzats per al col·lectiu a l'illa de Menorca. Normativa vigent.

Tema 36. La immigració. Nivells d'intervenció. Serveis i recursos socials específics i especialitzats per al col·lectiu a l'illa de Menorca. Normativa vigent.

Tema 37. Pobresa i col·lectius en risc d'exclusió social: definició i característiques. Nivells d'intervenció. Serveis i recursos socials específics i especialitzats per al col·lectiu a l'illa de Menorca.

Tema 38. Persones sense llar i persones en risc d'exclusió residencial. Intervenció i abordatge psicosocial de les dificultats d'habitatge i recursos existents a Menorca.

Tema 39. La incapacitació. La figura del defensor judicial dins el procés d'incapacitació. La tutela. La curatela. Les fundacions tutelars. Normativa vigent.

Tema 40. La integració sociolaboral. Els plans i programes de lluita contra l'exclusió social.

Tema 41. La cooperació i el voluntariat en l'àmbit de serveis socials

Tema 42. La deontologia i l'ètica professional. Els codis de l'ètica del treballador social amb relació a l'usuari, als professionals i a les institucions. Marc i normativa vigent.

Tema 43. La política social a la Unió Europea. El Fons Social Europeu.

Tema 44. Les prestacions de la Seguretat Social: tipologia i requisits.

Tema 45. El Consorci Sociosanitari de Menorca. Finalitats, composició, funcionament i recursos que pot gestionar.

Tema 46. La Fundació per a Persones amb Discapacitat Illa de Menorca. Finalitat, composició i serveis.

Tema 47. La prevenció en el marc dels serveis socials: característiques i nivells. Programes de prevenció que promou el Consell Insular en l'àmbit de la salut i l'atenció a la família.

Tema 48. Associacionisme i participació ciutadana: el paper de les associacions i com s'integren en el teixit social existent.

Contra aquest acord, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada en el termini d'un mes a partir de l'endemà d'haver-se publicat. El recurs es pot interposar formalment davant el mateix Consell Executiu o davant la Comissió de Govern, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació d'aquest recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no s'ha rebut la notificació expressa, s'entén desestimat per silenci i es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

​​​​​​​​​​​​​​No obstant això, si escau, es pot interposar qualsevol altre recurs que consideri oportú. Tot això, de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Maó, 18 de gener de 2024

Per delegació del president, El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (DP 129/2023, de 27 de juliol) ​​​​​​​(BOIB núm. 106 de 29-7-2023)