Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 33411
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 22 de desembre de 2023 i 15 de gener de 2024, relatiu a l’aprovació i modificació de les Bases específiques i la convocatòria de les proves selectives de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (Arquitecte, Assessor Jurídic i Psicòleg) de l’Oferta Pública d’Ocupació 2021, 2022 i 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'acord del Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 8 de març de 2021, aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2021 (BOIB núm. 41 de 25 de març de 2021) i corregits els errors aritmètics detectats per acord del Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari 12 d'abril de 2021.

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 5 de setembre de 2022, aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2022 (BOIB núm.122 de 17 de setembre de 2022);

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 4 de desembre de 2023, aprovà l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2023.

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari d'11 de desembre de 2023, aprovà les bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca, de 2021, 2022 i 2023, modificades per acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 8 de gener de 2024.

El Consell Executiu, en sessió de caràcter ordinari de 22 de desembre de 2023, aprovà les bases específiques i la convocatòria de les proves selectives de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (arquitecte, assessor jurídic i psicòleg) de l'oferta pública d'ocupació 2021, 2022 i 2023, en les quals s'han detectat alguns errors materials i s'aprofita la modificació per introduir alguns petits canvis.

L'accés a la funció pública es regeix pel que estableixen el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic; per la Llei de funció pública; per la Llei 3/2007, de 22 de febrer, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la resta de normativa d'aplicació general.

Atès el que disposen la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic;

Atesos els informes emesos per la cap del Servei de Gestió de Persones de data 4 de desembre de 2023 i de 9 de gener de 2024;

Atesa la proposta de la Consellera executiva del Departament d'Economia i Serveis Generals,

El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar les bases específiques dels processos de selecció de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (arquitecte, assessor jurídic i psicòleg) que consten en l'annex I de cadascuna de les bases, de conformitat amb el contingut de les bases generals de l'Oferta Pública d'Ocupació del Consell Insular de Menorca 2023.

Segon. Convocar els processos de selecció de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca (arquitecte, assessor jurídic i psicòleg) d'acord amb les convocatòries de l'annex.

Tercer. Ordenar la publicació de les esmentades bases i de la convocatòria de les places en el Butlletí Oficial de les Illes Balears als efectes oportuns.

Quart. Iniciar el termini de 20 dies hàbils per a la presentació de sol·licituds des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

ANNEX BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR TRES PLACES D'ARQUITECTE DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir tres places vacants d'ARQUITECTE del Consell Insular de Menorca, una per torn lliure i dues per promoció interna corresponents a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès .................. 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants d'arquitecte objecte d'aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A1, d'acord amb l'article 76 de la Llei de l'Estatut bàsic del treballador públic.

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Arquitecte

- Denominació: Arquitecte

- Nombre de places que es convoquen: 3

- Torn lliure: 1

- Promoció interna: 2

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Classe: Urbanisme

- Grup: A, subgrup A1

- Nivell: 22

- Oferta Pública: 2023

- Titulació: Grau en Arquitectura + màster habilitant o titulació equivalent

(S'entén per titulació equivalent aquelles que en plans d'estudis anteriors donaven accés a l'exercici de les mateixes funcions: llicenciatures)

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC D'ARQUITECTE

(IMPORTANT: les proves es basaran en la normativa vigent en el moment de la publicació del temari, tot i això, es valorarà el coneixement dels canvis normatius)

Tema 1. La Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana de 1956. La reforma de 1975 i el Text refós de 1976. La reforma de 1990 i el Text refós de 1992. La Sentència 61/1997 del Tribunal Constitucional.

Tema 2. Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei del sòl i rehabilitació urbana.

Tema 3. Reial decret 2159/1978, de 23 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de planejament.

Tema 4. Reial decret 3288/1978, de 25 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament de gestió urbanística.

Tema 5. Els articles 18 a 28 del Reial decret 2187/1978, de 23 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de disciplina urbanística, en tot allò que afecti la tramitació de ruïna de les construccions.

Tema 6. Decret 635/1964, de 5 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'edificació forçosa i Registre municipal de solars.

Tema 7. Reial decret 1492/2011, de 24 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de valoracions de la Llei del sòl.

Tema 8. Llei de 16 de desembre de 1954 sobre expropiació forçosa.

Tema 9. Decret 38/1987, de 4 de juny, sobre recepció d'urbanitzacions pels ajuntaments.

Tema 10. Decret 2/1996, de 16 de gener, sobre capacitats de població en instruments de planejament.

Tema 11. Llei 9/1990, de 24 de juny, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'urbanisme i habitabilitat; Llei 2/2001, de 7 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació del territori; Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars; el Reglament orgànic del Consell Insular de Menorca.

Tema 12. Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les directrius d'ordenació territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries.

Tema 13. Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial.

Tema 14. Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.

Tema 15. Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 16. Decret llei 9/2020, de 25 de maig, de mesures urgents de protecció del territori de les Illes Balears.

Tema 17. El Pla Territorial Insular de Menorca i la seva revisió.

Tema 18. Llei 6/1997, de 8 de juliol, de sòl rústic de les Illes Balears.

Tema 19. El Consorci per a la protecció de la legalitat urbanística en sòl rústic de l'illa de Menorca

Tema 20. Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears. Llei 16/1985, de 25 de juny, de patrimoni històric espanyol.

Tema 21. Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.

Tema 22. Decret 39/2015, de 22 de maig, pel qual es fixen els principis generals de les activitats agroturístiques en explotacions agràries preferents a les Illes Balears.

Tema 23. Decret 17/2017, de 21 d'abril, pel qual es fixen els principis generals d'exoneració de les condicions urbanístiques de les edificacions i les instal·lacions agràries i complementàries en explotacions agràries a l'àmbit de les Illes Balears.

Tema 24. Llei 8/2012, de 19 de juliol, de turisme de les Illes Balears.

Tema 25. Llei 6/2017, de 31 de juliol, de modificació de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, relativa a la comercialització d'estades turístiques en habitatges.

Tema 26. Llei 3/2022, de 15 de juny, de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears.

Tema 27. Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears

Tema 28. Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

Tema 29. El Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió dels Residus No Perillosos de Menorca 2019 -2025.

Tema 30. Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

Tema 31. Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears. Decret 33/2015, de 15 de maig, d'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears.

Tema 32. Reial decret 49/2023, de 24 de gener, pel qual s'aprova el Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica de les Illes Balears corresponent al tercer cicle (2022-2027)

Tema 33. Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'aigües. Reial decret 665/2023, de 18 de juliol, pel qual es modifica el Reglament del domini públic hidràulic, aprovat pel Reial decret 849/1986, d'11 d'abril.

Tema 34. Llei 1/1991, de 30 de gener, d'espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d'especial protecció de les Illes Balears.

Tema 35. Decret 130/2001, de 23 de novembre, pel qual s'aprova la delimitació a escala 1:5.000 de les àrees d'alzinar protegit.

Tema 36. Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació d'espais de rellevància ambiental. Llei 1/2023, de 7 de febrer, per la qual es modifica la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació d'espais de rellevància ambiental.

Tema 37. Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i la biodiversitat.

Tema 38. Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la posidònia oceànica.

Tema 39. Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

Tema 40. Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears; Llei 9/2022, de 23 de novembre, de règim jurídic i de procediment de les activitats subjectes a autorització ambiental integrada.

Tema 41. Llei 3/2023, de 17 de febrer, de Menorca Reserva de Biosfera.

Tema 42. Decret 39/2021, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Pla de Gestió Natura 2000 de la costa est de Menorca i el Pla rector d'ús i gestió del Parc Natural de s'Albufera des Grau i de les reserves naturals de les illes des Porros (illots d'Addaia), de s'Estany, de la bassa de Morella, des Prat i de l'illa d'en Colom; Decret 51/2003, de 16 de maig, d'ampliació del Parc Natural de s'Albufera des Grau i de declaració de les reserves naturals de les illes des Porros, s'Estany, la bassa de Morella, es Prat i l'illa d'en Colom; Decret 140/2000, de 13 d'octubre, d'aprovació del Pla d'ordenació de recursos naturals (PORN) del Parc Natural de s'Albufera des Grau, illa d'en Colom i cap de Favàritx.

Tema 43. Pla especial de protecció de l'ANEI Me-2 «La Vall» de Menorca; Pla especial de protecció de l'ANEI Me-3 «Des Alocs a Fornells» de Menorca; Pla especial de Protecció de l'ANEI Me-13 «de Binigaus a Cala Mitjana»; Pla especial de protecció de l'ANEI Me-14 «Costa sud de Ciutadella»; Pla especial de protecció de l'ANEI Me-18 «El Toro».

Tema 44. Conveni Europeu de Paisatge. Les Directrius del Paisatge de Menorca.

Tema 45. Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears.

Tema 46. Decret llei 3/2020, de 28 de febrer, de mesures urgents en matèria d'habitatge; Decret llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge.

Tema 47. Decret 145/1997, de 21 de novembre, pel qual es regulen les condicions de dimensionament, d'higiene i d'instal·lacions per al disseny i l'habitabilitat d'habitatges i l'expedició de cèdules d'habitabilitat.

Tema 48. Llei 8/2017, de 3 d'agost, d'accessibilitat universal de les Illes Balears.

Tema 49. Decret 110/2010, de 15 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques; Decret 1/2023, de 23 de gener, de regulació de l'accessibilitat universal en els espais d'ús públic de les Illes Balears.

Tema 50. Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'ordenació de l'edificació.

Tema 51. Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi tècnic d'edificació.

Tema 52. Ordre FOM/3415/2010, de 29 de novembre, per la qual s'aprova el Pla director de l'aeroport de Menorca. Decret 584/1972, de 24 de febrer, de servituds aeronàutiques.

Tema 53. Llei 13/2000, de 21 de desembre, del Camí de Cavalls de Menorca. Pla Especial del Camí de Cavalls de Menorca.

Tema 54. Llei 13/2018, de 28 de desembre, de camins públics i rutes senderistes de Mallorca i Menorca

Tema 55. Llei 5/1990, de 24 de maig, de carreteres de les Illes Balears.

Tema 56. Decret 87/1998, de 16 d'octubre, pel qual s'aprova definitivament el Pla director sectorial de carreteres de les Illes Balears.

Tema 57. Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.

Tema 58. Decret 41/2006, de 28 d'abril, Pla director sectorial del transport de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; Decret 35/2019, de 10 de maig, Pla director sectorial de mobilitat de les Illes Balears; Pla insular de serveis de transport regular de viatgers per carretera de l'illa de Menorca.

Tema 59. Decret 61/1999, de 28 de maig, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla director sectorial de pedreres de les Illes Balears.

Tema 60. Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears.

Tema 61. Pla director sectorial d'equipaments comercials de Menorca.

Tema 62. Llei 11/2022, de 28 de juny, general de telecomunicacions.

Tema 63. Decret 22/2006, de 10 de març, Pla director sectorial de telecomunicacions de les Illes Balears. Pla especial de telefonia mòbil de l'illa de Menorca.

Tema 64. Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears.

Tema 65. Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes. Reial decret 876/2014, de 10 d'octubre, que aprova el Reglament general de la Llei de costes.

Tema 66. Decret 72/1994, de 26 de maig, sobre els plans d'ordenació del litoral.

Tema 67. Llei 2/2013, de protecció i ús sostenible del litoral i de modificació de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes.

Tema 68. Reial decret legislatiu 2/2011, de 5 de setembre, pel que s'aprova el Text refós de la Llei de ports de l'Estat i de la marina mercant.

Tema 69. Llei 10/2005, de 21 de juny, de ports de les Illes Balears.

Tema 70. Pla d'utilització dels espais portuaris del port de Maó; Ordre FOM/907/2006, de 14 de març, Pla d'utilització dels espais portuaris del port de Ciutadella.

Tema 71. Reial decret legislatiu 1/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei del cadastre immobiliari.

Tema 72. Decret 27/2014, de 27 de juny, pel qual s'aproven els Estatuts de l'entitat pública empresarial Servei d'Informació Territorial de les Illes Balears. El Mapa urbanístic de les Illes Balears (MUIB). Infraestructura de Dades Espacials de Menorca (IDE)

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE I PER PROMOCIÓ INTERNA, PER PROVEIR SIS PLACES D'ASSESSOR JURÍDIC DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir sis places vacants d'ASSESSOR JURÍDIC del Consell Insular de Menorca, quatre per torn lliure, una per promoció interna i una per promoció interna reservada a persones amb discapacitat, corresponents a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

 

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per als candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes, atès que ja s'hauran iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès .................. 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants d'assessor jurídic objecte d'aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A1, d'acord amb l'article 76 de la Llei de l'Estatut bàsic del treballador públic.

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

​​​​​​​ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Assessor jurídic

- Denominació: Assessor jurídic

- Nombre de places que es convoquen: 6

- Torn lliure: 4

- Promoció interna: 1

- Promoció interna per a persones amb discapacitat: 1

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Classe: Ciències jurídiques

- Grup: A, subgrup A1

- Nivell: 22

- Oferta Pública: 2023

- Titulació: Grau en Dret o titulació equivalent

(S'entén per titulació equivalent aquelles que en plans d'estudis anteriors donaven accés a l'exercici de les mateixes funcions: llicenciatures)

- Nivell de català: C1

TEMARI ESPECÍFIC D'ASSESSOR JURÍDIC

I. Consell Insular de Menorca

Tema 1. Els consells insulars. Naturalesa jurídica. La composició dels consells insulars. L'organització. Les competències dels consells insulars: classes i règim jurídic. La potestat reglamentària dels consells insulars. El funcionament dels consells insulars.

Tema 2. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de règim local. Legislació sectorial estatal i autonòmica (Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local; Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, mitjançant el qual s'aprova el Text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local; Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears). La Llei 8/1993, d'1 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de règim local.

Tema 3. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'urbanisme i habitabilitat. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears). La Llei 9/1990, de 27 de juny, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'urbanisme i habitabilitat.

Tema 4. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'informació, ordenació i promoció turística. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears). La Llei 9/1993, d'1 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'informació turística. La Llei 3/1996, de 29 de novembre, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria d'ordenació turística. El Decret 7/2018, de 23 de març, de traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquests consells insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística. El Decret 12/2015, de 20 de març, sobre el traspàs al Consell Insular de Menorca de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquesta institució insular que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística corresponents al Centre de Formació del Llatzeret de Maó.

Tema 5. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de serveis socials i assistència social. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, la Llei 8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies, i la Llei 4/2005 de 29 d'abril, sobre drogodependències i altres addiccions a les Illes Balears). La Llei 12/1993, de 20 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i assistència social. La Llei 14/2001, de 29 d'octubre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de serveis socials i seguretat social.

Tema 6. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'inspecció tècnica de vehicles. Legislació sectorial estatal i autonòmica. La Llei 13/1993, de 20 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'inspecció tècnica de vehicles.

Tema 7. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic en el seu àmbit territorial, i dipòsit legal de llibres. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, la Llei 15/2006, d'arxius i patrimoni documental de les Illes Balears, Llei 19/2006, de 23 de novembre, del sistema bibliotecari de les Illes Balears i la Llei 4/2003, de 26 de març, de museus de les Illes Balears). La Llei 6/1994, de 13 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, de promoció sociocultural, d'animació sociocultural, de dipòsit legal de llibres i d'esports.

Tema 8. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'activitats classificades i parcs aquàtics. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears). La Llei 8/1995, de dia 30 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'activitats classificades i parcs aquàtics, reguladora del procediment i de les infraccions i sancions.

Tema 9. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de tutela, acolliment i adopció de menors. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 17/2006, de 13 de novembre, integral de l'atenció i dels drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears). La Llei 8/1997, de 18 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de tutela, acolliment i adopció de menors.

Tema 10. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'esport i lleure. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears, i la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut). La Llei 6/1994, de 13 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, de promoció sociocultural, d'animació sociocultural, de dipòsit legal de llibres i d'esports. La Llei 21/2006, de 15 de desembre, d'atribució de competències als consells de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria de joventut i lleure.

Tema 11. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de transports terrestres. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears). La Llei 13/1998, de 23 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria de transport per carretera.

Tema 12. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'espectacles públics i activitats recreatives. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears). La Llei 7/1999, de 8 d'abril, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria d'espectacles públics i activitats recreatives.

Tema 13. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'agricultura, ramaderia i pesca. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 12/2014, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears, i la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears). La Llei 8/1999, de 12 d'abril, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i artesania. El Decret 2/2011, de 14 de gener, d'ampliació dels mitjans econòmics i patrimonials adscrits a les funcions ja traspassades al Consell Insular de Menorca mitjançant la Llei 8/1999, de 12 d'abril, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i artesania (finançament dels costs vinculats al traspàs al Consell Insular de Menorca de determinats mitjans personals i materials de Serveis de Millora Agrària, SA, ubicats a l'illa de Menorca, per a la realització de tasques de vigilància pesquera, de promoció de la qualitat dels productes agroalimentaris, com també de seguiment de les produccions agràries i pesqueres).

Tema 14. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'ordenació del territori, incloent-hi el litoral. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'Ordenació Territorial). La Llei 2/2001, de 7 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació del territori.

Tema 15. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria d'artesania. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons el Decret 41/2014, de 5 de setembre, pel qual s'estableixen els principis generals del procediment per obtenir la carta d'artesà, la carta de mestre artesà, el document de qualificació artesanal i la carta de mestre artesà honorífic). La Llei 8/1999, de 12 d'abril, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i artesania.

Tema 16. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de carreteres i camins. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 5/1990, de 24 de maig, de carreteres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears). La Llei 16/2001, de 14 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de carreteres i camins.

Tema 17. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de joventut. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut). La Llei 21/2006, de 15 de desembre, d'atribució de competències als consells de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria de joventut i lleure.

Tema 18. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de caça. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial). El Decret 106/2010, de 24 de setembre, sobre el traspàs als consells insulars de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquestes institucions insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de caça i de regulació, vigilància i aprofitament dels recursos cinegètics, com també de pesca fluvial.

Tema 19. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de cultura; activitats artístiques i culturals; foment i difusió de la creació i la producció teatral, musical, cinematogràfica i audiovisual, literària, de dansa i d'arts combinades i promoció i animació sociocultural. Legislació sectorial estatal i autonòmica. La Llei 6/1994, de 13 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, de promoció sociocultural, d'animació sociocultural, de dipòsit legal de llibres i d'esports.

Tema 20. Les competències del Consell Insular de Menorca en matèria de polítiques de gènere i dona. Legislació sectorial estatal i autonòmica (les competències dels consells insulars segons la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes).

Tema 21. La Llei 3/2011, de 25 de març, de delegació de competències al Consell Insular de Menorca de les facultats que, com a administració gestora, exerceix ara l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en relació amb el Museu de Menorca i la Biblioteca Pública i l'Arxiu Històric de Maó, institucions culturals de titularitat estatal.

II. Dret administratiu

Tema 22. Administració pública i activitat administrativa. El dret administratiu: concepte, característiques i límits d'aplicació. El règim administratiu: sistema espanyol.

Tema 23. Fonts del dret administratiu. La Constitució. Els estatuts d'autonomia. La llei: classes. Lleis orgàniques i ordinàries. Lleis de les comunitats autònomes. Decrets legislatius. Decrets llei. Lleis bàsiques. Lleis marc. Lleis de transferència i delegació. Lleis d'harmonització.

Tema 24. El reglament. Concepte. Fonament de la potestat reglamentària. Òrgans amb potestat reglamentària. Requisits de validesa dels reglaments: aspectes formals i substantius. La impugnació dels reglaments en la doctrina i en el dret positiu.

Tema 25. Els principis de reserva de llei, de jerarquia normativa i de competència. Nul·litat de ple dret de les disposicions administratives per infracció d'aquests principis. La inderogabilitat singular de les disposicions generals. Els actes administratius generals i les circulars i instruccions. Altres fonts del dret administratiu.

Tema 26. Els subjectes en el dret administratiu. L'Estat i l'Administració. La personalitat jurídica de les administracions públiques. La capacitat d'obrar de les administracions públiques i dels organismes públics que en depenen. Altres persones jurídiques públiques: les seves relacions amb l'Estat. L'articulació del principi de col·laboració entre les diferents administracions públiques: les conferències sectorials, els convenis interadministratius i els consorcis.

Tema 27. Les potestats administratives. El principi de legalitat i les seves manifestacions. L'activitat administrativa discrecional i els seus límits. Control de la discrecionalitat; en especial, la desviació de poder. Els conceptes jurídics indeterminats.

Tema 28. L'organització administrativa. Concepte, principis i sistemes d'organització. L'organització administrativa i el dret. La potestat organitzadora. Els òrgans administratius. Concepte i elements. Naturalesa jurídica de la relació entre el titular de l'òrgan i l'Administració. Classes d'òrgans administratius. Règim jurídic. La creació d'òrgans administratius i els òrgans col·legiats.

Tema 29. La competència administrativa. Concepte i naturalesa jurídica. Classes de competència. Les tècniques d'alteració de l'exercici de la competència. Delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència. La desconcentració. Les relacions interorgàniques. Classes. La jerarquia administrativa. La coordinació administrativa. Els conflictes d'atribucions. Les relacions entre administracions públiques. La descentralització administrativa. L'autonomia. La coordinació i la tutela.

Tema 30. L'Administració i els tribunals de justícia. El principi d'autotutela. L'autotutela declarativa i l'autotutela executiva. Els interdictes i l'Administració. Concurrència d'embargaments administratius i judicials. Els privilegis processals de les administracions públiques.

Tema 31. L'administrat: capacitat jurídica i d'obrar. Drets públics subjectius i interessos legítims: concepte i diferències. Situacions jurídiques passives. Les prestacions de l'administrat. La col·laboració de l'administrat amb les administracions públiques.

Tema 32. La Llei de procediment administratiu comú. Concepte, àmbit d'aplicació i principis generals. La Llei de règim jurídic del sector públic. Concepte, àmbit d'aplicació i principis generals.

Tema 33. El règim de cooficialitat de les llengües. Referència a la Llei de normalització lingüística. L'ús de les llengües oficials a l'Administració. Reglament d'usos lingüístics del Consell Insular de Menorca.

Tema 34. El procediment administratiu (I). Regulació legal i àmbit d'aplicació. Principis generals en matèria de procediment. Abstenció i recusació. Les persones interessades en el procediment administratiu comú. Drets dels ciutadans: en particular, l'ús de mitjans electrònics i l'accés als registres i arxius.

Tema 35. El procediment administratiu (II). Mitjans de prova. Els informes en el procediment administratiu. Termes i terminis. Acabament: la resolució. Acabament convencional. Altres formes d'acabament: renúncia, desistiment i caducitat. Procediments especials.

Tema 36. El recurs d'alçada. El recurs potestatiu de reposició. El recurs extraordinari de revisió. La reformatio in peius.

Tema 37. Les administracions públiques i la societat de la informació. La gestió del coneixement a les organitzacions. L'Administració electrònica: pilars i principis. Els serveis públics electrònics i el dret de la ciutadania a accedir-hi. Els serveis de col·laboració interadministrativa. La interoperabilitat.

Tema 38. Els actes administratius en particular. La llicència, l'autorització o el permís. Denegació, caducitat i revocació d'aquests actes. El règim d'autoritzacions per a l'accés a les activitats de serveis i el seu exercici. La declaració responsable i la comunicació prèvia.

Tema 39. Les formes de l'acció administrativa. El foment. Concepte i evolució històrica. Manifestacions de l'activitat administrativa de foment. La subvenció. La policia. Concepte i evolució històrica. Principis de l'activitat administrativa de limitació. Manifestacions. L'activitat administrativa de servei públic. Evolució històrica. Concepte i classes de serveis públics.

Tema 40. Els convenis. Concepte i classificació. Requisits de validesa i eficàcia. Contingut. Tràmits. Extinció. Efectes. Remissió dels convenis al Tribunal de Comptes. La seva exclusió del marc de la Llei de contractes del sector públic.

Tema 41. Les sancions administratives: concepte i classes. Els principis de la potestat sancionadora i del procediment administratiu sancionador. Els procediments en matèria sancionadora. Les mesures sancionadores administratives.

Tema 42. Contractació administrativa (I). Legislació de contractes de les administracions públiques: l'àmbit d'aplicació. Àmbit subjectiu d'aplicació: administració pública, poders adjudicadors i sector públic.

Tema 43. Contractació administrativa (II). Tipus de contractes, amb referència als contractes i negocis exclosos. Contractes subjectes i no subjectes a regulació harmonitzada. Contractes administratius i contractes privats. Règim jurídic i jurisdicció competent. Òrgans competents per subscriure'n, amb referència especial als òrgans de l'Administració insular. Juntes consultives de contractació.

Tema 44. Contractació administrativa (III). Capacitat i solvència dels contractistes, amb referència especial a la classificació. Prohibicions de contractar. Registre dels empresaris i dels contractes. Garanties exigibles en els contractes administratius. Actuacions preparatòries. Procediment i formes d'adjudicació. Recurs especial en matèria de contractació i qüestió de nul·litat.

Tema 45. Contractació administrativa (IV). Efectes dels contractes administratius. Prerrogatives de dret públic en la contractació administrativa. Execució i modificació dels contractes. Extinció. La cessió dels contractes i la subcontractació. Règim jurídic del contracte d'obres.

Tema 46. Contractació administrativa (V). Règim dels contractes de concessió de serveis públics. Contractes de concessió d'obra pública. El contracte de subministrament. Els contractes de serveis. La contractació en els denominats sectors exclosos.

Tema 47. Contractació administrativa (VI). La contractació socialment i mediambientalment responsable. Les instruccions per a la contractació socialment responsable i sostenible del Consell Insular de Menorca.

Tema 48. La responsabilitat de les administracions públiques: antecedents i règim vigent. Procediments en matèria de responsabilitat patrimonial. La responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de l'Administració pública. Responsabilitat de l'Administració per actes dels concessionaris i dels contractistes. La responsabilitat de l'Estat legislador.

Tema 49. L'expropiació forçosa: justificació i naturalesa. Subjectes i objecte de l'expropiació. Procediment general. El preu just. La reversió de béns expropiats. Referència als procediments especials: en particular, el procediment d'expropiació per raons d'urgència. Garanties jurisdiccionals.

Tema 50. Patrimoni de les administracions públiques: concepte i classificació. El domini públic: concepte, naturalesa i classes. Elements: subjectes, objecte i destinació. Afectació i desafectació. Règim jurídic del domini públic de la Comunitat Autònoma, conforme a la legislació autonòmica de les Illes Balears en matèria de patrimoni: la inalienabilitat, la inembargabilitat, la imprescriptibilitat, la delimitació administrativa i la recuperació d'ofici dels béns. La utilització del domini públic: usos comuns i privatius; autoritzacions i concessions; reserves demanials.

III. La jurisdicció contenciosa administrativa

Tema 51. La jurisdicció contenciosa administrativa. L'ordre jurisdiccional contenciós administratiu a Espanya. La Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa: principis que la informen, estructura i contingut. Naturalesa, extensió i límits de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

Tema 52. Concepte d'Administració pública a l'efecte del recurs contenciós administratiu. Qüestions a les quals s'estén el coneixement d'aquest ordre jurisdiccional i qüestions que en queden excloses. Els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa. Regles determinants de la competència que els correspon; en particular, la competència territorial.

Tema 53. Les parts: capacitat i legitimació. La representació i defensa. Objecte del recurs contenciós administratiu. Activitat administrativa impugnable. Pretensions de les parts. Acumulació. Quantia del recurs.

Tema 54. Procediment contenciós administratiu (I). Terminis. Procediment en primera o única instància. Diligències preliminars. Interposició del recurs contenciós administratiu. Referència al recurs de lesivitat. L'anunci del recurs i reclamació de l'expedient. Citació i compareixença dels demandats i de l'Administració. L'admissió del recurs. Tràmit per completar l'expedient administratiu. Demanda i contestació: requisits, contingut i efectes. Aportació de documents. Al·legacions prèvies.

Tema 55. Procediment contenciós administratiu (II). Prova. Vista i conclusions. El plantejament de qüestions noves. La sentència: contingut. Altres formes d'acabament del procediment. La qüestió d'il·legalitat. Costes processals. Recursos contra providències i interlocutòries. Recurs d'apel·lació: resolucions contra les quals és procedent i motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència.

Tema 56. Procediment contenciós administratiu (VII). Les mesures cautelars. Execució de sentències: disposicions generals. Modalitats específiques d'execució. Extensió dels efectes. Incidents i invalidesa dels actes processals. Procediment abreujat. Procediment per a la protecció dels drets i les llibertats fonamentals de la persona.

IV. Funció pública

Tema 57. La regulació constitucional de la funció pública. Principis. L'Estatut bàsic de l'empleat públic. La funció pública de l'Estat, de les comunitats autònomes i de l'Administració local. La Llei de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Prelació normativa de funció pública al Consell Insular de Menorca (Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears).

Tema 58. La funció pública al Consell Insular de Menorca (I). Estructura i organització actual de la funció pública. Elements. La relació de llocs de treball. Els plans d'ordenació dels recursos humans. L'oferta pública d'ocupació. Escales i especialitats i grups de classificació dels funcionaris. El grau personal. El Registre General de Personal.

Tema 59. La funció pública al Consell Insular de Menorca (II). Les situacions administratives dels funcionaris de carrera. Servei actiu, serveis especials, servei a altres administracions públiques, excedència i les seves classes, suspensió de funcions, expectativa de destinació i jubilació parcial.

Tema 60. La funció pública al Consell Insular de Menorca (III). La responsabilitat dels funcionaris. Classes. La responsabilitat disciplinària. Concepte, infraccions i sancions disciplinàries. El procediment disciplinari. L'extinció de la responsabilitat disciplinària. L'extinció de la relació funcionarial.

Tema 61. La prevenció de riscs laborals. Concepte, justificació i característiques. La Llei de prevenció de riscs laborals. Objecte i àmbit d'aplicació. Òrgans competents. Drets i obligacions. Responsabilitats i sancions. La prevenció de riscs laborals a l'Administració.

V. Urbanisme i ordenació del territori

Tema 62. Ordenació del territori i urbanisme (I). L'organització administrativa de l'urbanisme. Competències estatals. El Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre, pel què s'aprova el Text refós de la Llei del sòl i rehabilitació urbana.

Tema 63. Ordenació del territori i urbanisme (II). Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dels consells insulars i dels municipis. Legislació balear en matèria d'ordenació del territori i urbanisme. Principis generals. La Llei d'ordenació territorial (Llei 14/2000). Els instruments d'ordenació territorial: les directrius d'ordenació territorial, els plans territorials insulars i els plans directors sectorials. Referència a les Directrius d'ordenació territorial de les Illes Balears i a l'estructura del Pla Territorial Insular de l'illa de Menorca.

Tema 64. Ordenació del territori i urbanisme (III). Classificació i règim del sòl. Planejament urbanístic: el pla general i els plans d'ordenació detallada, plans parcials, plans especials, estudis de detall, catàlegs d'elements i espais protegits i ordenances municipals d'edificació, urbanització i publicitat. Altres instruments de planejament.

Tema 65. Ordenació del territori i urbanisme (IV). L'execució del planejament. Sistemes d'actuació i les seves modalitats.

Tema 66. Ordenació del territori i urbanisme (V). Edificació i ús del sòl: normes d'aplicació directa, l'obligació d'edificar, la llicència, les parcel·lacions i el deure de conservació. Disciplina urbanística: protecció de la legalitat i règim sancionador.

VI. La hisenda pública

Tema 67. El dret tributari. Els principis constitucionals del tribut. La Llei general tributària. Principis generals. El tribut. Concepte i classes. Les taxes. Concepte, elements i classes. Les contribucions especials. Concepte, elements i classes. Els imposts. Concepte, elements i classes. Els preus públics.

Tema 68. Les hisendes públiques locals. Ingressos públics i privats. Els tributs locals. La potestat reglamentària de les entitats locals en matèria tributària: contingut de les ordenances fiscals, tramitació i règim d'impugnació dels actes d'imposició i ordenació de tributs. L'establiment de recursos no tributaris.

Tema 69. El pressupost general de les entitats locals. Estructura pressupostària. Elaboració i aprovació: especial referència a les bases d'execució del pressupost. La pròrroga del pressupost. L'execució i liquidació del pressupost.

VII. La Unió Europea

Tema 70. La Unió Europea. Concepte. Antecedents històrics. Objectius i naturalesa jurídica. Tractats originaris i de modificació. Els membres de la Unió Europea. L'adhesió d'Espanya. El Tractat de la Unió Europea o de Maastricht.

Tema 71. L'estructura orgànica de la Unió Europea. El sistema institucional de les comunitats europees. El Consell. La Comissió. El Parlament Europeu. Concepte. Naturalesa, composició, funcionament i competències. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Concepte. Naturalesa, composició, funcionament, organització i competències.

Tema 72. L'ordenament jurídic comunitari: dret originari i dret derivat. Les seves relacions amb els ordenaments jurídics interns: l'efecte directe i la primacia del dret comunitari. L'aplicació del dret comunitari a Espanya. Idea general sobre les polítiques comunitàries. Les subvencions en el marc de la normativa comunitària.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE REGEIXEN LES PROVES SELECTIVES, PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE, PER PROVEIR DUES PLACES DE PSICÒLEG DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2023

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir dues places vacants de PSICÒLEG del Consell Insular de Menorca, per torn lliure corresponents a l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) de 2023.

S'entén per places vacants tant les no cobertes temporalment com les places cobertes temporalment per funcionaris interins.

El temari específic que regeix la convocatòria és el que s'estableix en l'annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per les Bases generals que regulen els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca aprovades per Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 11 de desembre de 2023 i modificades per acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 8 de gener de 2024.

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà al portal de l'opositor del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A través d'aquest portal, es pot accedir al formulari d'inscripció i a les instruccions corresponents.

Les persones que, per motiu de violència de gènere, necessitin protegir la seva identitat pública han d'indicar en la sol·licitud que desitgen anonimitzar les seves dades, per a la qual cosa han de presentar, en el moment de fer la inscripció, la documentació que estableix l'article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, modificada pel Reial decret llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desplegament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant pot abonar els drets d'examen físicament a qualsevol entitat bancària fent-los efectius en el compte següent: ES33 2100 6078 4013 0004 0330 (CaixaBank), o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o de Ciutadella al portal de l'opositor per mitjans electrònics. Si es realitza l'abonament directament a l'entitat bancària, s'haurà d'incorporar a la corresponent sol·licitud de participació el resguard de l'abonament.

La manca d'abonament en el termini establert s'entendrà com a desistiment del procés, excepte per aquells candidats que n'estiguin exempts.

La manca d'admissió en el procés no generarà dret a retorn de les taxes atès que ja s'haurà iniciat les tasques administratives que generen l'obligació de la taxa.

5. Altres mèrits al·legats

En relació amb l'apartat cinc de l'annex II de les Bases generals, en el qual es deixa oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb un total de fins a 1 punt com a màxim, el mèrit que es valorarà és:

  • Per estar en possessió del certificat MCER (Marc Europeu Comú de Referència) de nivell B2 d'anglès  ................ 0,5 punts
  • Per estar en possessió del certificat de llenguatge administratiu (LA) .................0,5 punts

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista per al mes de maig de 2024.

7. Proves d'oposició

Prova teòrica part general: el Consell Insular posarà a l'abast dels opositors una bateria de preguntes sobre les quals els tribunals escolliran les corresponents a la prova.

Prova teoricopràctica de la part específica: Els candidats podran dur tot el material que considerin necessari per al desenvolupament de la prova específica, únicament en format PAPER.

8. Nomenament del personal de nou ingrés

El nomenament del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques es farà en règim funcionarial.

El cessament del personal que ocupa les places de forma interina, en aplicació de l'article 18 de l'Acord marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat en el lloc objecte de l'OPO. S'exceptuen d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (comissió de serveis, serveis especials, etc.).

Les places vacants de psicòleg, objecte d'aquest concurs oposició són de tipus funcionari, del grup A, subgrup A1, d'acord amb l'article 76 de la Llei de l'Estatut bàsic del treballador públic.

9. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases generals.

L'adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.

 

ANNEX 1 Convocatòria i temari específic

Convocatòria. Psicòleg

- Denominació: Psicòleg

- Nombre de places que es convoquen: 2

- Torn lliure: 2

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració especial

- Subescala: Tècnica

- Classe: Psicologia

- Grup: A, subgrup A1

- Nivell: 22

- Oferta Pública: 2023

- Titulació: Graduat en Psicologia+Màster en Psicologia General Sanitària o titulació equivalent

(S'entén per titulació equivalent aquelles que en plans d'estudis anteriors donaven accés a l'exercici de les mateixes funcions: llicenciatures)

- Nivell de català: B2

TEMARI ESPECÍFIC DE PSICÒLEG

Tema 1. La motivació. Concepte. Models i teories.

Tema 2. Les emocions: concepte i funcions. Teories psicològiques.

Tema 3. Estils de comunicació: assertivitat, passivitat i agressivitat. Tècniques assertives.

Tema 4. Psicologia cultural. Identitat: diferència i convivència. Cultures juvenils i emergència de noves formes culturals. Variables individuals, socials i culturals, que poden influir en l'aparició de grups, desigualtats o problemes psicològics.

Tema 5. Construcció social de la sexualitat i el gènere.

Tema 6. Psicopatologia en la infància i en l'adolescència: trastorns en les funcions bàsiques. Alteracions en la vida afectiva i social.

Tema 7. Psicopatologia en la infància i en l'adolescència: Trastorns de la conducta.

Tema 8. Psicopatologia en la infància i en l'adolescència:Trastorns de l'estat d'ànim i d'ansietat.

Tema 9. Psicopatologia en la infància i en l'adolescència:Trastorns de l'alimentació.

Tema 10. Psicopatologia de l'adult. Normalitat i patologia. Classificació dels trastorns mentals.

Tema 11. Psicopatologia de l'adult. Trastorns de la personalitat.

Tema 12. Psicopatologia de l'adult. Trastorns de l'estat d'ànim i d'ansietat.

Tema 13. Psicopatologia de l'adult. Trastorns de la sexualitat.

Tema 14. Psicopatologia de l'adult. Trastorns de l'alimentació.

Tema 15. Agressió i violència. Tipus de conducta. Models explicatius. Variables rellevants de la conducta agressiva i violenta.

Tema 16. Mètodes d'avaluació de la conducta violenta i la seva predicció. Intervenció psicològica sobre la conducta agressiva i violenta.

Tema 17. Psicologia de l'envelliment. El funcionament afectiu, relacional, conductual i cognitiu. Els estils d'envelliment. Avaluació de les persones grans en situació de risc. Els maltractaments a la gent gran.

Tema 18. Les malalties neurodegeneratives i les demències. L'Alzheimer. Estratègies d'intervenció.

Tema 19. Procés del dol en la tercera edat. Característiques i acompanyament.

Tema 20. Concepte de discapacitat. Classificació internacional de les deficiències, les discapacitats i les minusvalideses. La valoració i l'orientació de les persones amb discapacitat.

Tema 21. L'abordatge de les drogodependències i altres addiccions. De la prevenció a la reinserció social, incloent-hi el tractament i la reducció del dany.

Tema 22. Teories explicatives, bases biològiques de les addiccions. Teràpies efectives per al tractament de les drogodependències. El rol dels psicòlegs.

Tema 23. L'entrevista com a instrument psicològic en diferents àmbits. Tipus d'entrevista. Metodologies i estratègies diferencials

Tema 24. L'informe tècnic i l'informe psicològic. Fases i continguts de la informació. La informació pública i la informació confidencial.

Tema 25. L'informe psicològic pericial. Fases i continguts.

Tema 26. Ètica i deontologia professional.

Tema 27. Mediació familiar. Concepte, fases i models.

Tema 28. Àmbits d'actuació dels psicòlegs en el Consell Insular de Menorca. Perfil i rol del psicòleg en els diferents àmbits d'actuació. El treball interdisciplinari i en xarxa.

Tema 29. Violència filioparental. Prevenció, causes i intervenció.

Tema 30. La família: concepte i funció. Funcions i vincles parenterals. Models de famílies. La protecció a la família. La intervenció pluridisciplinari.

Tema 31. Família i vincle afectiu: la teoria de l'aferrament. Tipus de vincle. Factors que incideixen en la formació del vincle. Vincle i desenvolupament. Les figures de vincle subsidiàries. El vincle afectiu entre germans. Vincle i parentalitat i filiació. L'estil del vincle.

Tema 32. La protecció de menors desemparats. Marc legal. Atenció i protecció dels infants i adolescents. Xarxa de protecció de menors. Funcions dels equips que hi intervenen. Mesures de protecció.

Tema 33. Els menors estrangers no acompanyats.

Tema 34. L'infant abandonat: principals efectes de les mancances afectives i d'estímuls socials. Línies principals d'intervenció amb la família i l'infant.

Tema 35. La infància maltractada: concepte. Tipus de maltractament infantil. Indicadors de risc per a la detecció del maltractament infantil. Factors de protecció i resiliència. Diagnòstic i intervenció precoç. Prevenció.

Tema 36. L'abús sexual a menors. Detecció, tipus i tractament. Estrès posttraumàtic.

Tema 37. Indicadors psicosocials de credibilitat en el testimoni infantil.

Tema 38. L'atenció a la infància i l'adolescència en risc social. Els centres residencials d'acció educativa, els centres residencials d'educació intensiva i els centres d'acolliment.

Tema 39. El projecte educatiu dels centres residencials: principals elements que l'han de compondre. El projecte d'atenció individualitzada: objectius i avaluació.

Tema 40. Intervenció del psicòleg dins l'àmbit residencial de menors i adolescents.

Tema 41. Tècniques d'intervenció immediata en menors i adolescents.

Tema 42. Els recursos institucionals per a les persones amb discapacitats psíquiques, físiques i sensorials, i per a les persones amb malaltia mental: disseny, planificació i ús.

Tema 43. L'acolliment familiar. Concepte, tipus i característiques.

Tema 44. L'adopció. La delegació de guarda amb fins adoptius. Criteris de valoració. Característiques psicològiques i socials dels infants i llurs famílies. L'estudi de les famílies candidates.

Tema 45. L'acoblament amb l'adopció. La construcció del vincle. El seguiment.

Tema 46. L'atenció integral de les persones amb problemes de drogodependències. Organització i recursos a Menorca per al tractament, la reducció de danys i la reinserció social de la persona drogodependent

Tema 47. El treball comunitari. Concepte de comunitat i actors socials presents a la comunitat. Eines i enfocaments metodològics. El Pla de treball comunitari. El treball en xarxa.

Tema 48. La comunicació i les relacions interpersonals. L'assertivitat. L'empatia. L'escolta activa.

Tema 49. Concepte de violència masclista. Causes, característiques i tipologia.

Tema 50. Intervenció psicològica amb dones víctimes de violència de gènere.

Tema 51. Concepte de dependència emocional en el àmbit de la violència de gènere: l'abordatge terapèutic.

Tema 52. Intervenció psicològica amb fills i filles de dones víctimes de violència de gènere.

Tema 53. Intervenció psicològica amb dones víctimes d'agressions sexuals.

Tema 54. Programes per a la promoció de la salut i l'augment de la qualitat de vida des de la intervenció psicosocial.

Tema 55. Suport conductual positiu per a la prevenció de problemes de conducta en les persones amb diagnòstic dual. Factors biològics, psicològics i ecològics. Anàlisi funcional de la conducta. Estratègies d'intervenció.

Tema 56. Intervenció psicosocial en portadors de VIH o malalts de sida.

Tema 57. Les noves tecnologies dins la intervenció psicològica.

Tema 58. Prevenció, causes, simptomatologia i tractament de la síndrome d'esgotament professional (burn-out) en l'àmbit de Serveis Socials. Diferencies entre estrès laboral i síndrome d'esgotament professional.

Tema 59. L'assetjament escolar (bullying). Prevenció, causes i intervenció.

Tema 60. El maltractament institucional.

Tema 61. Teràpia familiar amb famílies de drogodependents.

Tema 62. La coordinació professional i el treball en xarxa. Nivells d'intervenció. Dificultats i avantatges.

Tema 63. El treball en equip en l'àmbit de la intervenció psicosocial.

Tema 64. El rol del psicòleg en els equips interprofessionals d'intervenció psicosocial.

Tema 65. La prevenció de la síndrome d'esgotament professional (burn-out) i l'autocura del personal professional que treballa en serveis socials.

Tema 66. La Llei de dependència. Aplicació de la Llei 39/2006 de promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones en situació de dependència a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 67. Les «bones pràctiques» en l'atenció a la gent gran. Conceptualització i dimensions principals per millorar la qualitat assistencial.

Tema 68. Processos d'incapacitació i curatela de persones en situació de

dependència. Marc jurídic bàsic i implicacions psicosocials.

Tema 69. Instruments de valoració de les necessitats psicosocials en la tercera edat.

Tema 70. El suport comunitari a les persones majors.

Tema 71. Marc legislatiu per a la intervenció psicosocial en protecció infantil a Menorca. Referències i principis bàsics.

Tema 72. El paper del psicòleg o la psicòloga de protecció de menors en l'àmbit judicial. L'acompanyament judicial del menor. Implicacions pràctiques.

Contra aquest acord, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada en el termini d'un mes a partir de l'endemà d'haver-se publicat. El recurs es pot interposar formalment davant el mateix Consell Executiu o davant la Comissió de Govern, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació d'aquest recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no s'ha rebut la notificació expressa, s'entén desestimat per silenci i es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant això, si escau, es pot interposar qualsevol altre recurs que consideri oportú. Tot això, de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Maó, 18 de gener de 2024

Per delegació del president, El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (DP 129/2023, de 27 de juliol) (BOIB núm. 106 de 29-7-2023)