Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE FAMÍLIES I AFERS SOCIALS
Núm. 21501
Resolució de la consellera de Famílies i Afers Socials per la qual s’estableix una prestació econòmica de suport per import de 200 euros mensuals destinada a joves en procés d’emancipació que han estat sotmeses a una mesura de protecció i que havent sol·licitat l’Ingrés Mínim Vital encara no han obtingut la seva resolució i es troben en situació de necessitat i vulnerabilitat
En data de la signatura electrònica, la directora general d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat ha formulat la proposta de resolució següent:
Fets
1. La Llei 4/2023 de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears estableix al seu capítol 3 una renda d‘emancipació per a joves que han estat sotmesos a mesures administratives de tutela o guarda de protecció de menors a les Illes Balears.
2. La Llei 19/2021, de 20 de desembre, per la qual s'estableix l'ingrés mínim vital, en el capítol II i a l'article 4 en referir-se a les persones beneficiàries inclou, entre d'altres, a persones d'entre 18 i 22 anys que provinguin de centres residencials de protecció de menors de les diferents comunitats autònomes que hagin estat sota la tutela d'Entitats Públiques de protecció de menors dins dels tres anys anteriors a la majoria d'edat, o siguin orfes absoluts, sempre que visquin sols sense integrar-se en una unitat de convivència. Les persones beneficiàries hauran de complir els requisits d'accés a la prestació establerts a l'article 10, així com les obligacions per al manteniment del dret establerts a l'article 36.
3. L'article 53 de la Llei 4/2023 en determinar el règim de compatibilitat i incompatibilitat de la renda d'emancipació, estableix que aquesta és incompatible amb altres prestacions socials de caràcter econòmic de dret subjectiu, com ara la renda social garantida o l'ingrés mínim vital, que tengui reconegudes la persona beneficiària o a les quals tengui dret. No obstant això, declara compatible i complementària la renda amb les prestacions socials de caràcter econòmic de concurrència competitiva i les d'urgència social, també amb les ajudes i/o beques de serveis socials, com els ajuts per a menors víctimes de violència masclista.
4. La Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies va evidenciar la problemàtica que afectava a un nombre elevat de persones joves extutelades, que en complir la majoria d'edat i sortir de de centres de protecció, havent sol·licitat l'Ingrés Mínim Vital (IMV), no complien els requisits per a ser beneficiaris d'una renda d'emancipació fins no obtenir una resolució de l'IMV. La dilació en la tramitació fins a obtenir la necessària resolució situava a aquests joves en una posició de vulnerabilitat en no poder percebre cap de les esmentades rendes atesa la seva incompatibilitat.
5. El Títol V de la Llei 4/2023, preveu les prestacions econòmiques de suport familiar i als processos d'inserció social. Són aquestes les que per la seva naturalesa constitueixen el suport jurídic de la prestació que s'estableix a la present resolució. Als efectes d'aquesta norma, es consideren els joves potencials beneficiaris com a unitat familiar atesa la procedència d'una tutela administrativa, i ser l'absència d'un nucli familiar d'acollida un dels requisits per a l'inici d'un procés d'emancipació. La situació de necessitat de canvi o millora de la situació personal de la persona perceptora, es recull amb més detall a les bases reguladores.
6. En el Butlletí Oficial de les Illes Balears es va publicar la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 7 de març de 2023, per la qual s'estableix una prestació econòmica de 100 euros mensuals destinada a joves en procés d'emancipació que han estat sotmeses a una mesura de protecció i que havent sol·licitat l'Ingrés Mínim Vital encara no han obtingut la seva resolució i es troben en situació de necessitat i vulnerabilitat. Per el pagament d'aquesta prestació es disposava d'un import màxim de 22.500 euros amb càrrec als pressuposts de generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l' 2023.
7. Atès que la dilació en tramitació de les sol·licituds de l'IMV fins a obtenir la resolució no sols no es manté, sinó que ha experimentat un augment respecte a a la Resolució anterior, es considera necessari prorrogar aquest ajut i modificar alguns aspectes de la resolució. Això, sense perjudici que, en interès d'una claredat major sobre el contingut i l'abast, per raons de seguretat jurídica, es consideri més convenient dictar una nova resolució i deixar sense efecte la resolució anterior.
Fonaments de Dret
1. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques
2. La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears.
3. La Llei 7/2015, de 10 d'abril, que estableix el marc regulador dels processos d'autonomia personal de menors que han estat sotmesos a una mesura de protecció o reforma.
4. La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.
5. La Llei 3/2003, de 26 de novembre, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
6. La Llei 4/2023, de 27 de febrer, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.
7. El Decret 17/2023, de 23 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 117, de 24 d'agost de 2023)
Proposta de resolució
Propòs a la consellera de Famílies i Afers Socials que dicti una resolució en els termes següents:
1. Establir una prestació econòmica de suport, per un import fix de 200 euros mensuals, destinada a joves en procés d'emancipació que han estat sotmeses a una mesura de protecció i que havent-hi sol·licitat l'Ingrés Mínim Vital encara no han obtingut una resolució i es troben en situació de necessitat i vulnerabilitat.
2. Aprovar les bases reguladores d'aquesta prestació que figuren com a annex d'aquesta resolució.
3. Per al pagament de la prestació, autoritzar i disposar un import màxim de 35.000 euros amb càrrec a la partida pressupostària 17201.323G02.48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024.
4. Deixar sense efecte la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 7 de març de 2023 per la qual s'estableix una prestació econòmica de suport per import de 100 euros mensuals destinada a joves en procés d'emancipació que han estat sotmeses a una mesura de protecció i que havent sol·licitat l'Ingrés Mínim Vital encara no han obtingut la seva resolució i es troben en situació de necessitat i vulnerabilitat.
5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Per tot això, dict la següent
Resolució
Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera Famílies i Afers Socials en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors de l'endemà que s'hagi publicat la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, en la data de la signatura electrònica (9 de gener de 2024)
La consellera de Famílies i Afers Socials Catalina Cirer Adrover
La directora general proposant M. Farnés Saneiro Buedo
ANNEX Bases reguladores de la prestació econòmica de suport per import de 200 euros mensuals destinada a joves en procés d'emancipació que han estat sotmeses a una mesura de protecció i que havent-hi sol·licitat l'Ingrés Mínim Vital encara no han obtingut una resolució i es troben en situació de necessitat i vulnerabilitat
1. Objecte i finalitat:
L'objecte i finalitat d'aquest ajut és contribuir a la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones en procés d'emancipació que són susceptibles de ser beneficiàries d'una prestació d'Ingrés Mínim Vital (IMV), mentre obtenen una resolució de la seva sol·licitud.
La demora dels procediments de tramitació de l'IMV, així com altres circumstàncies implica que un nombre de persones joves en procés d'emancipació quedin en una situació de carència i vulnerabilitat, que tot i temporal, dificulta la seva inserció social.
2. Persones beneficiàries
Son persones beneficiàries les que complint els requisits determinats al punt següent, hagin sol·licitat l'IMV en qualsevol moment des de l' 1 de gener de 2024, i resten pendents de la resolució d'aquesta.
Las persones que han estat beneficiàries d'aquesta prestació l'any 2023 i se'ls hagi extingit per qualsevol motiu, no podran tornar a percebre aquest ajut.
Les persones perceptores d'aquest ajut a 31 de desembre de 2023 i que no hagin exhaurit el termini màxim de 6 mesos, entendran prorrogada la percepció de l'ajut, sense necessitat de fer una nova sol·licitud, amb les condicions d'aquesta Resolució.
3. Requisits de les persones beneficiàries
Les persones beneficiàries han de complir els requisits següents:
a) Haver complit els 18 anys sota la tutela o guarda d'una entitat pública competent en matèria de protecció de menors a les Illes Balears.
b) Formular la petició d'aquest ajut dins el termini dels 6 mesos posteriors al cessament de la tutela o guarda.
c) Haver sol·licitat l'IMV i no comptar encara amb una resolució.
d) Tenir uns ingressos inferiors als de la renda social garantida per a una persona adulta sola en el moment de la sol·licitud de la prestació.
e) No estar complint una mesura o pena privatives de llibertat
f) Tenir la residència a la comunitat autònoma de les Illes Balears.
g) Tenir expedient obert als serveis socials comunitaris o en el Serveis de Famílies de la Conselleria Famílies i Afers Socials. En aquest darrer cas, es trametrà la informació als corresponents serveis socials comunitaris.
4. Quantia
1. La quantia de la prestació regulada en la present resolució és de 200€ mensuals.
2. Aquesta prestació és incompatible amb la renda d'emancipació, regulada a la Llei 4/2023.
5. Pagament de l'ajut i durada
1. El pagament de l'ajut s'efectuarà mensualment mitjançant transferència bancària al compte corrent facilitat per la persona titular.
2. Aquesta ajuda és de caràcter temporal i, comprovat el compliment dels requisits, es percebrà des del mes següent a la presentació de la sol·licitud i fins a la data de resolució de la sol·licitud de l'IMV. Quedarà subjecta a disponibilitat pressupostària.
3. El límit temporal d'aquesta prestació serà de 6 mensualitats per persona beneficiària. No obstant, aquest límit es podrà prorrogar un màxim de dos mesos si transcorreguts els 6 mesos, la persona beneficiària no ha obtingut la resolució i es troba en situació de necessitat i vulnerabilitat.
6. Presentació de les sol·licituds
Les sol·licituds se presentaran a qualsevol dels llocs o formes prevists a la Llei 39/2015, d'acord amb el model que es facilitarà a la pàgina web de la Conselleria.
En el cas que la persona beneficiària no aporti la documentació del punt següent d'aquesta Resolució, se li requerirà perquè en un termini màxim de 10 dies hàbils esmeni les deficiències o aporti la documentació requerida, informant-li que en cas de no fer-ho s'entendrà que desisteix de la sol·licitud prèvia resolució, d'acord amb l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
7. Documentació que s'ha d'adjuntar
A la sol·licitud s'ha d'acompanyar la següent documentació acreditativa del compliment dels requisits:
1. Justificant d'haver presentat la sol·licitud de l'IMV.
2. Declaració responsable de que encara no ha obtingut resolució a la sol·licitud d'IMV i compromís de comunicar a la Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat en el termini màxim de cinc dies hàbils la notificació de la referida resolució.
3. Original i fotocòpia del DNI o NIE.
4. Autorització a l'Administració instructora per comprovar d'ofici les dades de què disposin altres administracions, necessàries per a la tramitació (DNI/NIE, empadronament, certificació de tutela o guarda, Instituto Nacional de la Seguridad Social y Tesorería General de la Seguridad Social). En el cas d'oposar-se a la consulta de d'aquests documents la persona interessada haurà d'aportar-los juntament amb la sol·licitud.
5. Fotocòpia de la llibreta o compte bancari en què figuri com a titular la persona beneficiària.
6. Declaració de veracitat de les dades bancàries segons el model que es troba a disposició a la seu electrònica del Govern del les Illes Balears.
8. Resolució
Les sol·licituds es resoldran per estricte ordre d'entrada. El termini màxim per resoldre les sol·licituds serà de 30 dies.
L'òrgan competent per a la tramitació i resolució d'aquestes ajudes és la Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat.
9. Obligacions de la persona beneficiària
La persona beneficiaria té l'obligació de:
a) Destinar l'import de l'ajut a la finalitat per a la qual s'ha atorgat.
b) Comunicar en un termini màxim de cinc dies hàbils la recepció de la resolució de l'IMV.
c) Comunicar en un termini de cinc dies hàbils qualsevol canvi de la situació personal o econòmica que pugui donar lloc a l'extinció de l'ajut.
d) Reintegrar l'import de les quanties percebudes indegudament.
10. Extinció
Són causes d'extinció de l'ajuda concedida: