Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 21042
Acord del Consell de Govern de 12 de gener de 2024 pel qual es declara com a inversió d’interès autonòmic la construcció d’un IES a Son Ferriol, en uns terrenys de superfície 19400m2, formen part de la finca registral 22149, ref. cadastral 07040A031001370000RA, propietat municipal, considerada sistema general d’equipament públic docent a sòl rústic, ubicada al nucli de Son Ferriol, al terme municipal de Palma, d’acord amb els art. 7 i 8 del D.LL. 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat. (Art. 26.1)

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura. (Art.12.3)

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, (BOIB núm. 38, de 17 de març), regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears. A l'article 102, de Creació de centres, estableix que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan. Al punt 3 del mateix article determina que el Govern de les Illes Balears ha de promoure una xarxa de centres públics suficient per cobrir la demanda de la població escolar de les Illes Balears.

El Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret Llei (Art.1).

La memòria justificativa de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Infraestructures Educatives de la necessitat de declarar la construcció d'un nou IES a Son Ferriol al terme municipal de Palma com a inversió d'interès autonòmic, de dia 14 de desembre de 2023, exposa la situació en què es troben els centres d'educació secundària obligatòria (ESO) i batxillerat a l'àrea d'adscripció de Son Ferriol. Les ràtios dels centres d'aquesta zona són elevades, i la pressió de matrícula ha suposat un increment d'unitats, la qual cosa ha generat la necessitat d'ocupar nous espais.

A més a més, cal destacar que el creixement demogràfic de Palma durant els darrers anys ha estat exponencial, no així el de les infraestructures educatives. L'increment de grups i de ràtios de tots els nivells educatius dels centres sostinguts amb fons públics d'aquest terme municipal no s'ha vist acompanyat de la creació nous centres educatius a la mateixa velocitat. Per pal·liar aquesta situació, ja existent els darrers anys, s'ha plantejat la construcció d'un nou IES a Son Ferriol.

Per dur a terme la construcció del nou IES, a la reunió de la Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma de data 6 de febrer de 2019 es va aprovar l'Acord de l'Àrea d'Interior, Secció de Patrimoni, signat en data 5 de febrer de 2019, de la posada a disposició i l'inici de l'expedient per a la cessió gratuïta de part d'un terreny de la finca registral 22149, a favor del Govern de les Illes Balears - Conselleria d'Educació i Universitat. En data 6 de febrer de 2019, l'Ajuntament de Palma va trametre a la Conselleria d'Educació i Universitat una còpia de l'esmentat Acord signat, segons consta en el document incorporat a l'expedient.

Aquests terrenys, segons la darrera versió del Pla General d'Ordenació Urbana del municipi de Palma, aprovat a l'Acord del Ple de l'Ajuntament de Palma en data 28 d'abril de 2023, es consideren sistema general docent en sòl rústic.

Els terrenys afectats per la declaració d'interès autonòmic i on es pretén ubicar el nou centre, tenen una superfície de 19.400 m2 i formen part de la finca registral 22149, referència cadastral 07040A031001370000RA, de propietat municipal, ubicada al nucli de Son Ferriol, al terme municipal de Palma, que es descriu així: “ Parcel·la de terreny a Son Llàtzer Vell amb una superfície de 71.340 m2 i confronta: pel nord, amb el predi “Son Lliteras” i en part amb la porció segregada; pel sud, amb la carretera de Palma a Manacor; per l'est, amb porció venuda als senyors Agustín i Antonio Trobat o distinta propietat, coneguda per “Son Llàtzer Nou”; i per l'oest, amb porció segregada que fou cedida a l'IBSALUT”.

La superfície afectada pel sistema general d'equipament públic docent, de 19.400 m2, limita pel nord i l'oest amb el romanent municipal de la finca de Son Llàtzer Vell, de la qual se segregarà; pel sud, amb la carretera de Palma a Manacor, i per l'est, amb la porció venuda als senyors Agustín i Antonio Trobat, o una altra propietat, coneguda com Son Llàtzer Nou.

Revisada la situació, des del Servei de Centres es considera que aquests terrenys, són l'opció idònia per dur a terme la construcció d'un nou IES de 24 unitats per aquests motius:

a) Té la superfície suficient per construir-hi els equipaments necessaris per a un IES de 24 unitats.

b) Ja és de titularitat municipal.

Actualment, l'IBISEC ha iniciat els tràmits per a la redacció del projecte de construcció del nou centre.

D'acord amb el que recull article 8.6 del Decret Llei 1/2018, l'Administració disposa d'un termini de dos anys des de la declaració d'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar-ne l'execució, mentre que l'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.

D'acord amb l'article 7 del Decret Llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de dia 12 de gener de 2024 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic la construcció d'un Institut d'Educació Secundària a Son Ferriol, en uns terrenys de superfície 19.400m2, que formen part de la finca registral 22149, referència cadastral 07040A031001370000RA, de propietat municipal, considerada sistema general d'equipament públic docent a sòl rústic, ubicada al nucli de Son Ferriol, al terme municipal de Palma, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Palma.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 12 de gener de 2024

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens