Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 17897
Notificació de Resolució de denegació i exclusió als beneficiaris de les ajudes, de data 8 de gener de 2024, a l’empara de la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 31 de gener de 2022, per la qual es convoquen les ajudes destinades al pagament compensatori de muntanya a les Illes Balears, per l’any 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El punt 3 de l'apartat Vuitè de la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 31 de gener de 2022, per la qual es convoquen ajudes destinades al pagament compensatori en zones de muntanya per a l'any 2022, especifica que la resolució expressa es notificarà a les persones interessades mitjançant la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, i es farà d'acord amb els termes que preveu l'article 45.2 de la llei 39/2015, de l'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Els expedients han estat tramitats pel Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) en compliment del que disposa l'article 43 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

El vicepresident  en matèria agrària del FOGAIBA en data 8 de gener de 2024, va signar la següent resolució: 

“PROPOSTA DE RESOLUCIÓ / RESOLUCIÓ  DE DENEGACIÓ 2022 I D'EXCLUSIÓ 2022-2023

Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears 2014-2020

Mesura 13.1 Pagament compensatori en zones de muntanya a les Illes Balears.

CONVOCATÒRIA: 2022

Antecedents

1. La interessada va presentar en termini la sol·licitud d'ajuda (data de registre 10/3/22), segons l'establert a la Resolució de la Presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 31 de gener de 2022 per la qual s'aprova la convocatòria, per a l'any 2022, de les ajudes destinades al pagament compensatori en zones de muntanya de les Illes Balears, publicada al BOIB núm. 18 de 3 de febrer del 2022.

2. Una vegada avaluades les sol·licituds d'ajuda pels òrgans gestors, i d'acord amb els criteris d'elegibilitat establerts, en data 8 d'agost de 2022, es va requerir a la persona interessada mitjançant la publicació a la pàgina web del FOGAIBA que presentés l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'exercici 2021, ja que amb les dades aportades per l'AEAT no havia estat possible la comprovació per part del FOGAIBA de la condició d'agricultora no pluriactiva de la interessada. Es va concedir un termini de 10 dies hàbils comptadors des de l'endemà de la seva publicació a la web del FOGAIBA, per esmenar les deficiències i presentar la documentació corresponent. Es va informar de la posada a disposició del requeriment a la web a través d'un sms a la persona interessada.

3. Dintre el termini corresponent, la Sra. Seguí va aportar l'IRPF de l'exercici 2021. En data 21 de desembre de 2022, el vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA va dictar Resolució de denegació als sol.licitants de les ajudes, atès que s'havia comprovat revisada la declaració de l'IRPF presentada per la interessada corresponent a l'any 2021, que no complia amb la condició d'agricultora no pluriactiva, tal i com figura a l'apartat tercer 1B de la convocatòria.

4.En data 20 de gener de 2023, la Sra. JERÒNIMA SEGUÍ TORRENS va interposar recurs d'alçada contra la resolució del vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA de dia 21 de desembre de 2022 i va adjuntar una declaració jurada on es determinava que el 100% de la producció era pròpia (2021), l'alta a la Seguretat Social, el certificat de la situació censal de 2023 i les factures de venda de 2021.

5. En data 26 de juny de 2023, la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació va dictar resolució mitjançant la qual s'estimava el recurs d'alçada i es retrotreia el procediment al moment anterior a l'emissió de la proposta provisional (perquè aquesta no es va emetre en el moment procedimental oportú), per tal que aquesta s'emetés i que, es tingués per presentada la documentació aportada al recurs d'alçada com a al·legacions a la proposta, de manera que fos examinada als efectes de comprovar si amb la documentació aportada, la senyora Seguí complia amb el requisit o no de ser agricultura no pluriactiva.

6. Els òrgans gestors varen examinar la documentació aportada per la interessada amb el recurs d'alçada i varen considerar oportú sotmetre a la interessada a les actuacions de control de camp per a comprovar la certesa o la falsedat dels documents aportats amb el recurs, i d'aquesta manera, poder fer la pertinent proposta de resolució ajustada a la normativa i a la realitat. Per això, en data 26 de  juliol de 2023, i acompanyat de la senyora Seguí, un inspector tècnic del FOGAIBA va dur a terme  la corresponent inspecció de les superfícies sobre les quals se sol·licita l'ajuda.

7. Un cop feta la inspecció, els òrgans gestors  confirmen que la declaració jurada de producció pròpia que ha presentat la interessada és falsa: els cultius de les superfícies sobre les quals sol·licita l'ajuda quasi no concorden amb els productes venuts, originaris o transformats, ni tampoc és possible obtenir tal quantitat de productes d'aquestes superfícies (segons el que es desprèn de les factures).

8. Per tant, per una banda, la interessada no compleix amb la condició d'agricultora no pluriactiva. Per altra banda, es constata que la documentació presentada amb el recurs d'alçada no és coherent i suposa un incompliment greu de no veracitat amb intencionalitat i negligència tipificat com un compromís excloent on la persona interessada quedarà exclosa de la mesura durant l'any natural de què es tracti (2022) i el següent (2023), d'acord amb l'apartat 2, de l'annex I de la Resolució de la convocatòria.

9. En data 9 d'agost de 2023 se li notifica, mitjançant publicació a la pàgina web http://www.caib.es, l'informe i la proposta provisional de denegació 2022 i  d'exclusió 2022 i 2023, informant que se li concedia un termini de 10 dies per aportar la documentació que consideràs escaient. Un cop acabat el termini la interessada no ha aportat cap documentació.

Fonaments de dret

1.Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual s'aprova la convocatòria, per a l'any 2022, de les ajudes destinades al pagament compensatori en zones de muntanya de les Illes Balears.

2. Ordre del conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 19 de febrer de 2015, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del Programa de desenvolupament rural de les Illes Balears 2014-2020.

3. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Proposta de resolució

Per tot això, s'informa desfavorablement  i propòs al vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA que dicti una resolució en els termes següents:

1.Denegar l'ajuda sol·licitada a la Sra. JERÒNIMA SEGUÍ TORRENS amb NIF ***1154**, exp.: 04000395/2022, de la línia d'ajuda pagament compensatori en zones de muntanya de les Illes Balears, per l'any 2022.

2.Excloure a la persona beneficiària JERÒNIMA SEGUÍ TORRENS de l'ajuda Pagament compensatori en zones de muntanya de les Illes Balears per a l'any 2022 i per a l'any 2023, en el cas què, la senyora Seguí presentés sol·licitud d'ajuda per acollir-se a la línia d'ajuda pagament compensatori en zones de muntanya de les Illes Balears, per a l'any 2023.

2. Declarar conclòs el procediment i procedir a l'arxiu de l' expedient.

3. Notificar la resolució a la interessada.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució –que no exhaureix la via administrativa- es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la notificació de la resolució, d'acord amb l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La cap del Servei d'Ajudes al Desenvolupament Rural

Gema Canós Franch

Conforme amb la proposta, en dict resolució

El vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA

Fernando Fernàndez Such”

Palma, a data de la signatura electrònica (10 de gener de 2024)

El director gerent del FOGAIBA Joan Josep Coll Bibiloni