Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)
Núm. 807059
Resolució del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural per la qual es modifica i es prorroga la vigència de la Resolució de 6 de juny de 2014, per la qual es va establir zona remota tot el territori de les Illes Balears
Fets
1. Els subproductes animals no destinats al consum humà – d'ara endavant SANDACH- representen un risc potencial per a la sanitat animal, la salut pública i el medi ambient. A conseqüència de diferents crisis alimentàries, especialment la de les vaques boges, la Unió Europea es va dotar de normativa per controlar l'ús i eliminació dels SANDACH.
2. El Reglament (CE) 1069/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d'octubre de 2009, pel qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals i als productes derivats no destinats al consum humà i pel qual es deroga el Reglament (CE) 1774/2002, estableix les normes generals per garantir que la gestió dels subproductes d'origen animal no destinats al consum humà es du a terme de manera que es garanteixi un nivell de protecció adient de la sanitat animal, la salut pública i el medi ambient.
3. El Reglament (UE) 142/2011 de la Comissió, de 25 de febrer de 2011, pel qual s'estableixen les disposicions d'aplicació del Reglament (CE) 1069/2009 del Parlament Europeu i del Consell pel qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals i als productes derivats no destinats al consum humà, va establir les mesures d'aplicació del Reglament (CE) 1069/2009.
4. A l'àmbit nacional, els SANDACH estan regulats pel Reial decret 1528/2012, de 8 de novembre, pel qual s'estableixen les normes aplicables al SANDACH i els productes derivats.
5. D'acord amb el Reglament (CE) 1069/2009, els cadàvers dels animals de companyia i granja es classifiquen com a material de categoria 1 o 2, i s'han d'eliminar d'acord amb el que estableixen els articles 12 i 13 d'aquesta norma. No obstant, l'article 19 del Reglament ―i, en l'àmbit nacional, l'article 16 del Reial decret 1528/2012 ― preveu l'excepció de l'enterrament, entre d'altres: d'una banda per als animals de companyia i èquids morts; d'altra banda, cadàvers d'animals salvatges, d'animals de producció i SANDACH de categories 2 i 3 en zones remotes; i a més, de cadàvers d'abelles i subproductes de l'apicultura. En aquests dos últims casos, preveu que aquest enterrament es pugui realitzar in situ.
6. Les condicions per declarar un territori com a zona remota es troben recollides als Reglaments 1069/2009 i 142/2011 a l'àmbit europeu. A l'àmbit nacional, es troben recollides al Reial decret 1528/2012 i més específicament al Reial decret 1131/2010, de 10 de setembre, pel qual es dicten els criteris per establir les zones remotes a l'efecte d'eliminar determinats SANDACH generats a explotacions ramaderes. Concretament, l'apartat 1 de l'article 3 d'aquest Reial decret, estableix que és un motiu per declarar zona remota, en el cas de les comunitats autònomes insulars, l'absència de plantes de transformació o plantes d'incineració per al tractament dels SANDACH generats.
7. En el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 81, de 14 de juny de 2014, es va publicar la Resolució del Conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, de 6 de juny de 2014, per la que s'estableix zona remota tot el territori de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, vigent fins el 31 de desembre de 2021.
8. En el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 176, de 25 de desembre de 2021, es va publicar la Resolució de la Consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació de 16 de desembre de 2021 per la qual es prorroga la vigència de la Resolució de 6 de juny de 2021.
9. En l'actualitat, a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, encara no s'han adoptat els mecanismes tècnics necessaris per tal de disposar d'un sistema adient i suficient per a l'eliminació dels SANDACH.
10. En aquests moments, a l'illa de Mallorca hi ha en funcionament una planta d'incineració de residus sòlids urbans que permet l'eliminació dels SANDACH de les indústries càrnies i escorxadors, així com aquells animals de producció de mida petita, però aquest sistema no permet l'eliminació d'animals de producció de mida gran. Actualment, en el marc de la modificació del Pla Sectorial de Residus de l'illa de Mallorca, (PDSRNPMA), es preveu la modificació núm. 18 que inclou el «Tractament de residus d'origen animal i sanitari». Aquest tractament preveu un sistema de trituració previ a l'entrada de la incineradora, per tal de reduir la mida dels cadàvers d'animals provinents del sector primari que, per raons tècniques, no poden ser admesos de forma directa a la incineradora esmentada.
11. En el cas de l'illa de Menorca, l'article 43 del Pla Director Sectorial de prevenció i gestió dels residus no perillosos de Menorca (2019-2025) publicat en el BOIB núm. 115 de 27 de juny de 2020, preveu els sistemes de tractament per als residus de teixits animals. Tot i així, ara mateix, aquests sistemes no donen resposta suficient a les necessitats ramaderes de l'illa de Menorca.
12. Actualment, a les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, es duu a terme l'enterrament in situ de cadàvers d'animals de granja a les explotacions, emparats amb la declaració de zona remota de les Illes Balears.
13. Un cop consultades les autoritats competents en ramaderia dels Consells Insulars de Menorca, Eivissa i Formentera; s'ha constatat el seu suport a la necessitat de prorrogar la vigència de declaració de zona remota al seu territori insular; fins que es pugui disposar d'un sistema de tractament adient i suficient que permeti l'eliminació dels SANDACH, en unes condicions que garanteixin la protecció de la sanitat animal, la salut pública i mediambiental.
14. S'ha informat als responsables de la gestió dels residus del Govern de les Illes Balears i dels Consells Insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera; de la necessitat de prorrogar la vigència de la zona remota i així disposar d'un marc legal que permeti l'eliminació del SANDACH, condicionat al compliment d‘unes condicions higièniques, sota supervisió de l'autoritat competent, única i exclusivament en aquelles zones on l'enterrament in situ sigui viable, d'acord amb la vulnerabilitat a la contaminació dels aqüífers i contaminació per nitrats.
15. És per tot això que es considera necessari tornar a prorrogar la declaració de zona remota a tot el territori de les Illes Balears, fins que no s'estableixin els mecanismes necessaris que assegurin un tractament adient i suficient del SANDACH a les Illes Balears.
16. El dia 20 de desembre de 2023, el cap del Servei de Sanitat i Benestar Animal va emetre informe favorable sobre la modificació i pròrroga de la declaració de zona remota a les illes Balears als efectes de l'eliminació de SANDACH.
17. El dia 21 de desembre de 2023, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament rural, va emetre al conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, una proposta sobre la modificació i prorroga de la vigència de la declaració de zona remota a tot el territori de les Illes Balears als efectes de l'eliminació dels SANDACH.
Fonaments de dret
1. El Reglament (CE) 1069/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d'octubre de 2009, pel qual s'estableixen les normes aplicables al SANDACH i productes derivats i es deroga el Reglament (CE) 1774/2002, estableix que l'autoritat competent podrà autoritzar: en l'article 19.a, l'enterrament dels animals de companyia i èquids morts; en l'article 19.b, l'enterrament in situ de determinats SANDACH en zones remotes; i en l'article 19.f, l'enterrament in situ de cadàvers d'abelles i subproductes de l'apicultura, sempre que es garanteixi que es minimitzen els riscs per a la salut pública i la sanitat animal.
2. El Reglament (UE) 142/2011; de la Comissió, de 25 de febrer de 2011, pel qual s'estableixen les disposicions d'aplicació del Reglament (CE) 1069/2009 del Parlament Europeu i del Consell pel qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals i als productes derivats no destinats al consum humà, disposa en l'article 7 que es permet l'eliminació en abocador autoritzat de determinats materials de les categories 1 i 3, d'acord amb unes condicions determinades.
3. El Reial decret 1528/2012, de 8 de novembre, pel qual s'estableixen les normes aplicables al SANDACH i productes derivats, estableix d'acord amb l'article 19 del Reglament (CE) núm. 1069/2009, que les autoritats competents podran autoritzar: en l'article 16.a, l'enterrament dels animals de companyia i èquids morts; en l'article 16.b, l'enterrament in situ de determinats SANDACH en zones remotes; i en l'article 16.e, l'enterrament in situ de cadàvers d'abelles i subproductes de l'apicultura; sempre que es garanteixi que es minimitzen els riscs per a la salut pública i la sanitat animal.
4. El Reial decret 1131/2010, de 10 de setembre, pel qual s'estableixen els criteris per establir les zones remotes a l'efecte d'eliminar determinats SANDACH generats a explotacions ramaderes, estableix en l'article 3 els criteris per establir una zona remota. En l'apartat 1 de l'article 3, indica que, perquè l'autoritat competent estableixi la delimitació de les zones remotes, en el cas de les comunitats autònomes insulars, s'ha de justificar l'absència de plantes de transformació o de plantes d'incineració per al tractament dels SANDACH generats
5. L'article 17 de la Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, estableix que el tractament de les deixalles d'origen animal - categories 1, 2 i 3 SANDACH d'acord amb el Reglament CE 1069/2009-, es poden tractar a les Illes Balears mitjançant l'eliminació en cel·les específiques ubicades en un abocador autoritzat, sempre que aquest mètode de tractament es disposi d'acord amb la normativa europea corresponent
6. La Resolució del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, de 6 de juny de 2014, per la qual es va establir zona remota tot el territori de les Illes Balears.
7. La Resolució de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació de 16 de desembre de 2021 per la qual es prorroga la vigència de la Resolució de 6 de juny de 2014, per la qual es va establir zona remota tot el territori de les Illes Balears.
8. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, i pel Reial decret 17/2023, de 23 d'agost; estableix en el punt a) de l'article 10, que la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, integrada dins la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, exerceix les competències normatives i executives relatives a sanitat animal.
9. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix, en l'article 20.1, que la competència és irrenunciable i l'han d'exercir els òrgans administratius que la tenen atribuïda com a pròpia per l'ordenament jurídic, llevat que l'exercici de la competència s'atribueixi a altres òrgans en les formes previstes legalment.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Prorrogar la declaració de tot el territori de les Illes Balears com a zona remota a l'efecte d'eliminar els subproductes no destinats a consum humà -d'ara endavant SANDACH- recollits a l'annex I.A, mitjançant l'enterrament in situ; d'acord amb l'article 19.1.b) del Reglament 1069/2009 i l'article 16.1.b) del Reial decret 1528/2012, amb les condicions que estableixen els Annexos IV, V, VI i VII.
2. Permetre; d'acord amb l'article 19.1.f) del Reglament 1069/2009 i l'article 16.1.e) del Reial decret 1528/2012, l'eliminació mitjançant enterrament in situ de cadàvers d'abelles i subproductes de l'apicultura -mencionats en l'Annex I.B-, amb les condicions establertes als Annexos IV, V, VI i VII.
3. Permetre; d'acord amb l'article 19.1.a) del Reglament 1069/2009 i l'article 16.1.a) del Reial decret 1528/2012, l'eliminació mitjançant enterrament de cadàvers d'animals de companyia i èquids morts no destinats a la cadena alimentària -mencionats en l'Annex II-, amb les condicions establertes a l‘annex IV.
4. Establir que, d'acord amb l'annex III, els SANDACH que no poden ser eliminats mitjançant enterrament, s'eliminin en instal·lacions autoritzades per l'autoritat competent. En aquest sentit, es podran eliminar en cel·les específiques d'abocadors que comptin amb autorització de l'administració competent.
5. Disposar que la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, o els òrgans dels Consells Insulars que tinguin atribuïdes competències en aquesta matèria, supervisin que els enterraments a les explotacions ramaderes es realitzen d'acord amb la normativa que és d'aplicació.
6. Declarar la vigència d'aquesta Resolució per un període de 4 anys, des de l'1 de gener de 2024 fins l'1 de gener de 2028.
7. Instar a les administracions competents en matèria de planificació de residus no perillosos de les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, a iniciar amb caràcter d'urgència els tràmits necessaris per disposar de tractaments del SANDACH adients i suficients que garanteixin un major nivell de protecció de la sanitat animal, la salut pública i mediambiental.
8. Comunicar al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació la pròrroga de la declaració de zona remota.
9. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, en data de la signatura electrònica ( 27 de desembre de 2023)
El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet Pons
ANNEX I Eliminació dels SANDACH mitjançant enterrament in situ
A. Eliminació dels SANDACH mitjançant enterrament in situ vinculat a la declaració de zona remota
1. D'acord amb l'article 19.1.b) del Reglament 1069/2009 i l'article 16.1.b) del Reial decret 1528/2012, es podrà dur a terme l'eliminació mitjançant enterrament in situ -en els terrenys de les explotacions ramaderes- vinculat a zona remota, per part dels titulars o persones responsables d'aquests, dels següents SANDACH, sempre que es minimitzin els riscos per a la salut pública i la sanitat animal:
a) Els cadàvers d'animals de granja o parts de cadàvers, incloent-hi els que continguin material específic de risc (MER) en el moment de l'enterrament, sempre que no s'hi hagi confirmat oficialment la presència d'una encefalopatia espongiforme transmissible (EET) o siguin sospitosos d'estar-ne afectats, d'acord amb el Reglament (CE) 999/2001.
A aquests efectes, es consideren animals de granja tots aquells que estan inscrits al Registre d'Explotacions Ramaderes de les Illes Balears, d'acord amb el Reial decret 479/2004, de 26 de març, pel qual s'estableix i regula el Registre general d'explotacions ramaderes.
b) Els cadàvers d'animals salvatges.
B. Eliminació dels SANDACH mitjançant enterrament in situ no vinculat a la declaració de zona remota
1. D'acord amb l'article 19.1.f) del Reglament 1069/2009 i l'article 16.1.e) del Reial decret 1528/2012, es podran eliminar mitjançant enterrament in situ, sempre que es minimitzin els riscos per a la salut pública i la sanitat animal:
a) Els cadàvers d' abelles i subproductes de l'apicultura.
C. Condicions de l'enterrament in situ
L'enterrament in situ especificat en el present Annex, només es podrà realitzar si es compleixen les següents condicions:
a) Les condicions específiques d'higiene descrites en l'Annex IV.
b) Les condicions generals d'higiene descrites en Annex V.
c) Les obligacions dels titulars descrites en l'Annex VI.
d) Les condicions de capacitat recollides en l'Annex VII, que dependrà de la de vulnerabilitat als aqüífers i contaminació de nitrats d'origen agrari de la zona en la qual estiguin ubicats.
En cas de no poder complir alguna de les condicions esmentades, s'haurà de procedir d'acord amb el que disposa l'Annex III.
ANNEX II Enterrament no vinculat a la declaració de zona remota de cadàvers d'animals de companyia i èquids no destinats a la cadena alimentària
1. Aquells cadàvers d'animals de companyia i èquids no destinats a la cadena alimentària que no s'eliminin en les instal·lacions autoritzades per l'autoritat competent en matèria de residus, podran, d'acord amb l'article 19.1.a) del Reglament 1069/2009 i l'article 16.1.a) del Reial decret 1528/2012, ser eliminats per enterrament, seguint les següents condicions:
a) L'enterrament s'haurà de realitzar seguint les condicions generals d'higiene que dicta l' Annex IV de la present Resolució.
b) L'enterrament el realitzaran els propietaris de l'animal mort en terrenys de la seva propietat o dels quals en justifiquin els drets.
c) En el cas de cadàvers d'èquids no destinats a la cadena alimentària, s'haurà de comptar amb la supervisió d'un facultatiu veterinari que certifiqui que es compleixen els requeriments esmentats en els apartats a) i b). A més, el titular haurà de comunicar-ne la baixa a l'Autoritat Competent en matèria de ramaderia.
d) En el cas de cadàvers d'animals de companyia, els titulars dels animals, hauran de comunicar la seva baixa al seu veterinari, i a més, hauran de disposar d'un d'aquests dos documents:
1. Una declaració responsable que acrediti que l'animal va ser enterrat pel propietari d'acord amb l'apartat b).
2. Un document que acrediti que va ser incinerat per una empresa inscrita al Registre d'Establiments i Medis de transport SANDACH, d'acord amb l'article 20 del Reial decret 1528/2012.
ANNEX III Eliminació dels SANDACH a les Illes Balears mitjançant tractament en instal·lacions habilitades per l'autoritat competent
1. Hauran de ser eliminats obligatòriament en les instal·lacions autoritzades per les autoritats competents de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, en condicions que permetin minimitzar el risc per a la salut pública, la salut animal i el medi ambient:
a) Els SANDACH citats en els punts 1a) i 1b) de l'Annex I A., i els citats en el punt 1a) de l'Annex I B., que no puguin complir les condicions recollides en qualsevol dels Annexos IV, V, VI, VII per a la realització de l'enterrament in situ.
b) Els SANDACH mencionats en l'Annex II -animals de companyia i èquids no destinats a la cadena alimentària- que no puguin ser eliminats per enterrament o incineració.
c) Altres SANDACH de les Categories 2 i 3 que no puguin ser eliminats per incineració.
2. En tot cas, els responsables dels SANDACH esmentats al punt 1, tenen la obligació de transportar-los, quan sigui necessari per a la seva eliminació, per operadors registrats al Registre d'Establiments i Medis de transport SANDACH, d'acord amb l'article 20 del Reial decret 1528/2012 i l'article 23 del Reglament 1069/09, amb les condicions establertes a l'Annex VIII del Reglament (UE) 142/2011.
ANNEX IV Condicions generals d'higiene d'aplicació a l'enterrament
1. Les fosses d'enterrament han de complir els requisits d'higiene següents:
- Estar situats almenys a 250 metres de qualsevol pou usat com a font d'aigua potable d'abastament públic o d'una deu o font (llevat que hi hagi disposicions més estrictes).
- Estar situats almenys a 50 metres de pous d'aigua potable de consum propi i de qualsevol curs d'aigua i, almenys, a 10 metres d'una síquia d'escolament (llevat que hi hagi disposicions més estrictes).
- No trobar-se en punts baixos o zones susceptibles d'inundació.
- Evitar altres riscs per a la salut pública o la sanitat animal, inclosos els renous o olors.
2. Dur a terme els enterraments en un termini no superior a 48 hores, exceptuant el cas que l'autoritat sanitària ho sol·liciti per a la investigació d'encefalopaties espongiformes transmissibles o presa de mostres per al diagnòstic d'altres malalties.
ANNEX V Condicions específiques d'higiene d'aplicació a l'enterrament
1. Les fosses d'enterrament han de complir els requisits d'higiene següents:
- Ser prou profundes per permetre ser cobertes amb una capa de terra de 80 centímetres, amb la finalitat de dissuadir els cans o els animals carronyers a l'accés als cadàvers.
- Les zones centrals han de tenir 20 centímetres d'altura respecte a la superfície original del terreny, que formarà un pendent cap als laterals. Després de l'enterrament s'ha de dur a terme un manteniment dels pendents durant un període de dos anys.
- La base i els laterals hauran de compactar-se per tal de reduir la permeabilitat dels terrenys.
- Sobre la capa inferior, disposar d'un element ric en fibra vegetal, com pot ser palla, serradís o llana, per tal de facilitar la descomposició orgànica dels cadàvers.
- Estar situades almenys a 10 metres de distància per sobre de la zona saturada de l'aqüífer.
- No drenar de manera espontània a través de la capa immediatament inferior.
- Estar seques un cop que s'han acabat de fer.
- Disposar d'una capacitat per a animals no superior a l'equivalent a una unitat de bestiar gros (UBG) per fossa.
- Estar situades a una distància mínima de 10 metres respecte d'una altra fossa.
- Estar situades a una distància mínima de 100 metres d'altres explotacions ramaderes i d'habitatges aliens.
- Estar separades clarament de la zona d'estabulació dels animals de l'explotació, així com del magatzem d'aliments i d'altres llocs de l'explotació que puguin implicar un risc per a la salut humana o la sanitat animal.
ANNEX VI Obligacions dels titulars i/o responsables
a) Trametre a la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural -o als Consells Insulars, en els casos que l'explotació estigui ubicada a Menorca, Eivissa o Formentera- una declaració responsable en la qual consti que l'explotació ramadera no superarà el límit màxim admissible d'animals morts per hectàrea i any que figura en la taula de l'annex VII d'aquesta resolució i que, per aquest motiu, enterra els animals morts a la seva explotació.
b) Mantenir un registre en què almenys s'indiquin els aspectes següents:
- Localització exacta dels llocs o les fosses d'enterrament.
- Dates dels enterraments.
- Espècies i quantitat d'animals enterrats.
c) Inspeccionar periòdicament els llocs d'enterrament per comprovar possibles anomalies i, si és necessari, adoptar les mesures correctores.
ANNEX VII Equivalències en UBG – unitat de bestiar gros- dels animals i límits màxims admissibles per hectàrea i any d'enterrament a les explotacions ramaderes
1. La Conselleria de Medi Ambient i Territori, té establerts, dins el territori de les Illes Balears, quatre zones diferents segons la seva vulnerabilitat a la contaminació dels aqüífers i contaminació dels nitrats d'origen agrari. Aquestes es poden visualitzar de diferents colors al visor ZECER (zona d'enterrament de cadàvers dins zona remota) de l'IDEIB (infraestructura de dades espacials de les Illes Balears) :
a) Zona de vulnerabilitat alta a la contaminació d'aqüífers: zones que es visualitzen de color vermell al visor ZECER.
b) Zones vulnerables a la contaminació per nitrats d'origen agrari: zones que es visualitzen de color taronja al visor ZECER.
c) Zones de vulnerabilitat mitjana a la contaminació d'aqüífers: Zones que es visualitzen de color groc al visor ZECER.
d)Zones de vulnerabilitat baixa a la contaminació d'aqüífers: Zones que es visualitzen de color verd al visor ZECER.
2. D'acord amb la vulnerabilitat del terreny a la contaminació pels nitrats d'origen agrari i la contaminació dels aqüífers, es consideren els límits d'enterrament in situ següents:
a) Zona de vulnerabilitat alta a la contaminació d'aqüífers: zones on en cap cas es permet l'enterrament i s'haurà de procedir d'acord amb l'Annex III.
b)Un màxim d'1 UBG/ha/any a les zones vulnerables a la contaminació per nitrats d'origen agrari.
c) Un màxim de 2,5 UBG/ha/any a les zones de vulnerabilitat mitjana a la contaminació dels aqüífers.
d) Un màxim de 5 UBG/ha/any a les zones de vulnerabilitat baixa a la contaminació dels aqüífers.
3. A la taula que s'exposa a continuació s'especifiquen les UBG equivalents per a cada espècie i edat animal; així com el màxim d'animals d'una espècie i edat que es poden enterrar per hectàrea i any segons els límits descrits al punt 2 d'aquest Annex. Per a l'ús d'aquesta taula cal tenir en compte les següents especificacions:
a) En la primera columna s'estableixen els tipus d'animals segons espècie, i dins l'espècie segons l'edat; excepte els SANDACH generats per les abelles i subproductes de l'apicultura, que es comptabilitzen per unitats de caseres.
b) Les conversions d'UBG de la segona columna són les que figuren en l'article 2 del Reial decret 1131/2010, de 10 de setembre, pel qual s'estableixen els criteris per a l'establiment de les zones remotes a l'efecte de l'eliminació de determinats SANDACH generats a les explotacions ramaderes.En el cas de les UBG referents als subproductes de l'apicultura, la conversió s'ha extret de la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es convoquen ajudes per a les agrupacions de defensa sanitària ramaderes per al desenvolupament dels programes sanitaris corresponents a l'any 2023.
c) Les quatre últimes columnes, on indica el límit màxim de cadàvers que es poden enterrar per hectàrea i any segons la zona on es troben -vulnerabilitat a la contaminació dels aqüífers o per nitrats d'origen agrari-, son calculades pel cas de comptar amb una mateixa espècie i edat dels cadàvers destinats a l'enterrament, però cal tenir en compte que el límit d'enterrament permès equival al total de l'enterrament de cadàvers de totes les espècies animals i franges d'edat.
|
Límit màxim d'animals per hectàrea i any |
||||
---|---|---|---|---|---|
Tipus d'animal | UBG | Vulnerabilitat alta a la contaminació d'aqüifers | Vulnerabilitat a la contaminació per nitrats d'origen agrari | Vulnerabilitat mitjana a la contaminació d'aqüifers | Vulnerabilitat baixa a la contaminació d'aqüifers |
Boví |
|
|
|
|
|
De més de 24 mesos. |
1 |
0,00 |
1,0 |
2,5 |
5,0 |
Entre 6 y 24 mesos. |
0,6 |
0,00 |
1,7 |
4,2 |
8,3 |
Vedells (fins als 6 mesos) |
0,2 |
0,00 |
5,0 |
12,5 |
25,0 |
Porcí |
|
|
|
|
|
Porcells: de 6 a 20 kg |
0,02 |
0,00 |
50,0 |
125,0 |
250,0 |
Engreix: de 20 a 100 kg |
0,12 |
0,00 |
8,3 |
20,8 |
41,7 |
Reposició |
0,14 |
0,00 |
7,1 |
17,9 |
35,7 |
Truges reproductores |
0,25 |
0,00 |
4,0 |
10,0 |
20,0 |
Verros |
0,3 |
0,00 |
3,3 |
8,3 |
16,7 |
Aus |
|
|
|
|
|
Pollastres d'engreix |
0,004 |
0,00 |
250,0 |
625,0 |
1250,0 |
Indiots |
0,004 |
0 |
250 |
625 |
1250 |
Ànecs d'engreix |
0,004 |
0 |
250 |
625 |
1250 |
Recria de gallines |
0,004 |
0,00 |
250,0 |
625,0 |
1250,0 |
Recria de gallines reproductores |
0,006 |
0,00 |
166,7 |
416,7 |
833,3 |
Ànecs reproductors |
0,008 |
0 |
125 |
312,5 |
625,0 |
Gallines |
0,009 |
0,00 |
111,1 |
277,8 |
555,6 |
Gallines Reproductores |
0,010 |
0,00 |
100,0 |
250,0 |
500,0 |
Estruços d'engreix |
0,022 |
0 |
45,5 |
113,6 |
227,3 |
Estruços adults |
0,10 |
0 |
10 |
25 |
50 |
Conills |
|
|
|
|
|
Engreix |
0,004 |
0 |
250 |
625 |
1250 |
Reproductors |
0,01 |
0 |
100 |
250 |
500 |
Equí |
|
|
|
|
|
Poltres |
0,3 |
0,00 |
3,3 |
8,3 |
16,7 |
Reposició |
0,6 |
0 |
1,7 |
4,2 |
8,3 |
Reproductors |
0,9 |
0,00 |
1,1 |
2,8 |
5,6 |
Oví i Caprí |
|
|
|
|
|
Xai de llet i cabrits |
0,02 |
0,00 |
50,0 |
125,0 |
250,0 |
Xai vedell |
0,05 |
0 |
20,0 |
50,0 |
100,0 |
Reposició |
0,10 |
0 |
10 |
25 |
50 |
Reproductors |
0,15 |
0 |
6,7 |
16,7 |
33,3 |
Cadàvers d'abelles i subproductes de l' apicultura |
|||||
Casera |
0,15 |
0 |
6,7 |
16,7 |
33,3 |