Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MONTUÏRI

Núm. 806921
Aprovació definitiva taxa fems

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada transcorregut el termini de trenta dies, sense haver-se presentat cap tipus d'al·legació, a l'acord d'aprovació inicial de la modificació de la taxa per la prestació del servei de recollida i eliminació de residus, d'acord amb l'establert a l'article 17 del Text refús de la Llei 30/1988, reguladora de les Hisendes Locals, l'acord d'aprovació provisional queda elevat a definitiu, transcrivint-se a continuació els articles modificats.

Article 5.- Programa d'Inspecció Tècnica de Residus (ITR)

Amb la finalitat d'incentivar econòmicament el reciclatge per fraccions, s'estableix una taxa diferenciada amb dos preus per als habitatges i empreses. Així la taxa reduïda serà pels habitatges o empreses que s'adhereixin al programa ITR i compleixin les seves condicions i la taxa ordinària serà per als que no les compleixin o bé no s'hi adhereixin.

Els subjectes passius que vulguin adherir-se al programa ITR presentaran l'imprès de sol·licitud abans del dia 28 de febrer de l'any de meritació de la taxa. L'adhesió a la ITR es mantindrà mentre estigui en vigor l'actual ordenança o bé fins que es perdi aquesta adhesió per l'incompliment de les diferents prerrogatives que són motiu de baixa en aquest article.

Tant els habitatges com les empreses, hauran d'acceptar les següents condicions:

  • Compromís per part de l'interessat de complir el que estableix l'Ordenança de Residus Urbans de Montuïri.
  • Consentir l'accés al seu habitatge amb el seu propietari, de personal de l'Ajuntament de Montuïri o persones que aquest designi per controlar que es separin efectivament les fraccions de residus (orgànica, paper, vidre, envasos i rebuig).
  • Consentir el control dels residus que es dipositen a les àrees d'aportació, al parc verd i al carrer en la recollida porta a porta.

En el cas de no complir les condicions establertes d'aquest article, es perdrà el dret a la reducció de la quota i s'haurà d'abonar la taxa ordinària per als habitatges i les empreses.

En l'àmbit de la recollida porta a porta, el dia de recollida de rebuig es revisarà la correcció en la separació i presentació de residus al carrer. Aquells habitatges apuntats a la ITR que no separin correctament els residus i presentin residus reciclables dins la fracció de rebuig no se'ls recollirà la bossa, se'ls deixarà un adhesiu informatiu i es notificarà l'esmentada circumstància. A la segona vegada es perdrà automàtica i definitivament el dret a la tarifa diferenciada per l'any en curs, havent de fer de nou la sol·licitud per gaudir de la tarifa reduïda per a l'any següent.

En l'àmbit de la recollida en sòl rústic, es duran a terme controls presencials o mitjançant càmeres de vídeo-vigilància de l'aportació de residus que facin els veïnats a l'àrea d'aportació o al parc verd. Aquells habitatges apuntats a la ITR que no separin correctament els residus i presentin residus reciclables dins la fracció de rebuig seran advertits i informats directament o per escrit de l'obligació de separar correctament els residus per gaudir de la tarifa reduïda.

Si es torna a detectar que aquell habitatge deixa residus sense separar correctament, es perdrà automàtica i definitivament el dret a la tarifa diferenciada per l'any en curs, havent de fer de nou la sol·licitud per gaudir de la tarifa reduïda per a l'any següent.

Els habitatges que siguin sancionats per incomplir l'ordenança municipal de residus perdran automàticament el dret a la bonificació durant l'any en el que s'hagi imposat la sanció i hauran de tornar a sol·licitar el descompte per a gaudir de la tarifa reduïda l'any vinent.

Es podrà sol·licitar la inclusió dins el programa ITR per aquells habitatges que es trobin deshabitats. L'Ajuntament podrà utilitzar diferents indicis per acreditar que no s'està complint la condició de casa deshabitada entre ells el consum d'aigua.

Article 6.- Quota tributària

La quota tributària vendrà determinada per l'aplicació del següent quadre de tarifes i les especificacions posteriors de cada categoria que es facin en aquest article:

 

 

Taxa ordinària

Taxa reduïda

Bars i cafeteries

1.401,40 €

935,00 €

Botigues de queviures

646,80 €

440,00 €

Despatxos professionals

646,80 €

330,00 €

Farmàcies, llibreries, sastreries i altres

484,00 €

330,00 €

Ferreries, fusteries i tallers

550,00 €

385,00 €

Grans superfícies

4.500,00 €

3.500,00 €

Habitatge

214,50 €

132,00 €

Habitatge sol no urbanitzable

181,50 €

110,00 €

Hotels, motels i apartaments (€/plaça)

80,00 €

56,25 €

Locals varis no tarifats

1.312,50 €

875,00 €

Magatzems a l'engròs

1.312,50 €

875,00 €

Oficines bancàries

1962,50 €

1.875,00 €

Perruqueries

484,00 €

275,00 €

Restaurants

1.812,50 €

1.000,00 €

Supermercats

1.347,50 €

875,00 €

Habitatges turístics de 4 places o menys

300,00 €

225,00 €

Places en habitatges turístics de més de 4 places (€/plaça)

75,00 €

56,25 €

Per tal de calcular la quota tributària també s'hauran de tenir en compte les següents especificacions relatives a cada categoria.

Superfície tributària: En les categories on la fixació de quotes tengui com a base la superfície de l'immoble, aquesta es determinarà segons superfície que consti a les dades cadastrals de l'immoble. En cas que les dades cadastrals no siguin correctes l'ajuntament podrà decidir aplicar altre superfície basant-se en plànols o inspeccions in situ.

Grans superfícies

Per cada m2 que superi els 500 m2 la tarifa s'incrementa 2,5 €.

Per realitzar el càlcul de la superfície es tindrà en compte tant la superfície amb ús comercial com la destinada a magatzem.

S'entén per grans superfícies aquells locals de més de 500 m2 de superfície i que realitzen més d'una activitat professional, industrial o mercantil.

Hotels

Si a l'hotel hi ha restaurant obert per al públic en general, apart de la tarifa d'allotjament haurà de pagar la tarifa de restaurant. Si el restaurant només és per als propis clients allotjats només pagarà com a hotel.

Magatzems a l'engròs

També s'inclouen en aquest apartat cooperatives i magatzems a l'engròs de fruites, verdures i hortalisses, això com magatzems amb tenda de venta de pinsos i productes agraris.

Per cada m2 que superi els 300 m2 la tarifa s'incrementa 1,25 €.

Restaurants

Per cada m² que superi els 100 m² la tarifa s'incrementa en 3 €.

Per realitzar el càlcul de la superfície es tindrà en compte només la superfície amb ús comercial, no es comptarà la destinada a magatzem.

Supermercats

Per cada m² que superi els 200 m² la tarifa s'incrementa en 2,5 €.

Per realitzar el càlcul de la superfície es tindrà en compte tant la superfície amb ús comercial com la destinada a magatzem.

Habitatges i habitatges en sòl no urbanitzable

Quan coincideixi en un mateix local una activitat econòmica i un habitatge, correspondrà tributar només per la primera.

 

Montuïri, a la data de la signatura electrònica (27 de desembre de 2023)

La batlessa Paula Maria Amengual Nicolau