Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 805749
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears del certificat de l’Acord de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu del sector de neteja pública viària i recollida i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07100855012022)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

  1. El 27 de juny de 2023, la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu del sector de neteja pública viària i recollida aprovà la modificació del Conveni col·lectiu de la qual cosa se n'aixecà la corresponent acta de sessió.

  2. El 8 d'agost de 2023, Adela Garcia Vicente, en representació de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu, sol·licità el registre, el dipòsit i la publicació del l'acta esmentada.

Fonaments de dret

  1. L'article 90.3 del text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

  2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

  3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

  1. Inscriure i dipositar el certificat de l'acord de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu del sector de neteja pública viària i recollida, en la qual s'acorda la modificació del Conveni col·lectiu, en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

  2. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

  3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

  4. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

 

Palma, en data de la signatura electrònica (24  d'octubre de 2023)

 

La directora general de Treball i Salut Laboral Catalina Teresa Cabrer González

Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB 103/2023)

 

 

COMISSIÓ NEGOCIADORA DEL CONVENI COL·LECTIU DE BALEARS DEL SECTOR DE NETEJA PÚBLICA VIÀRIA, REGS, RECOLLIDA DOMICILIÀRIA D'ESCOMBRARIES, NETEJA DE PLATGES, TRACTAMENT I ELIMINACIÓ DE RESIDUS, RECOLLIDA SELECTIVA, PUNTS VERDS, DEIXALLERIES, PUNTS NETS I PLANTES DE RECICLATGE

ACTA

Lloc: Seu AERLIB

Data: Dimarts, 27 de juny de 2023

Hora: 11.00 hores

PART EMPRESARIAL

Asociación de Empresas de Recogida y Limpieza de Islas Baleares (AERLIB)

Carlos Calafat Rogers

Santiago Gato García

Adela García Vicente

PART SOCIAL

CCOO

Julián García Martín

Miguel Crespí Caimari

Sergio Lombardo Benítez

UGT

Juan José del Teso Hernández

Intervenen com a assessors de la representació social:

Miguel Ángel Pardo Bergas (CCOO)

Manuel Sánchez Valenzuela (UGT)

Reunits a Palma a 27 de juny de 2023 els a dalt indicats debaten sobre l'abast, contingut i possible modificació de l'actual article 6 del conveni col·lectiu publicat en el BOIB núm. 57 de 30 d'abril de 2022, el qual es transcriu literalment:

Article 6. Vinculació al pacte.

Les condicions pactades en el present conveni col·lectiu formen un tot orgànic i indivisible i a l'efecte de la seva aplicació seran considerades globalment i en còmput anual, per la qual cosa no podran ser modificades, reconsiderades, renegociades o parcialment benvolgudes separant-les del seu context íntegre.

És exprés desig de la present Comissió Negociadora que el present Conveni col·lectiu aconsegueixi harmonitzar, en la mesura del que sigui possible, les condicions laborals de les persones treballadores compreses en el seu àmbit d'aplicació. De la mateixa manera, la Comissió Negociadora és conscient de l'existència d'àmbits inferiors on ja existeixen convenis col·lectius i taules salarials que estableixen condicions superiors a les que es regulen en el present Conveni i que hauran de mantenir la seva pròpia evolució independentment d'aquest Conveni.

Davant aquesta situació, les parts estableixen que, a excepció dels convenis d'àmbit inferior actualment vigents a Eivissa i Formentera, en els quals podrà produir-se una negociació plena, la posterior negociació d'aquestes condicions laborals en un Conveni col·lectiu d'àmbit inferior resultaria del tot contrària a l'esperit de la present negociació i conveni col·lectiu d'àmbit autonòmic.

Per a mantenir l'homogeneïtat d'aquestes condicions, totes dues parts coincideixen en la necessitat de reservar la seva negociació a l'àmbit del present i successius convenis autonòmics, impedint la seva negociació en convenis col·lectius d'àmbit inferior, per la qual cosa a partir de l'entrada en vigor del present conveni col·lectiu en cadascuna de les contractes, no podrà negociar-se un conveni d'àmbit inferior que coincideixi en tot o en part amb l'àmbit d'aplicació, en considerar-se una regulació divergent i contrària a la pretesa equiparació de condicions laborals, amb les úniques excepcions ja identificades en el paràgraf precedent.

En tot cas, i fins que entri en vigor el present conveni col·lectiu en cada una de les contractes, serà possible que es produeixi una negociació en aquest àmbit que resulti plenament compatible amb el present conveni col·lectiu al no donar-se una concurrència conflictiva, en no ser el present conveni encara d'aplicació a la contracta respectiva.

La representació empresarial indica que no té inconvenient a buscar un redactat alternatiu a l'article 6 del conveni col·lectiu, atès el mateix marc jurídic i esperit amb el qual en el seu moment es va negociar el mateix, que no és un altre que el contingut en l'art. 84.2 de l'Estatut dels Treballadors vigent al moment de la signatura del conveni col·lectiu. Que per a centrar el marc jurídic i que constin en acta els preceptes jurídics, es dóna lectura a aquests:

L'article 84.2 de l'Estatut dels Treballadors, modificat per l'art. 1.9 del Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, disposa:

2. La regulació de les condicions establertes en un conveni d'empresa, que podrà negociar-se en qualsevol moment de la vigència de convenis col·lectius d'àmbit superior, tindrà prioritat aplicativa respecte del conveni sectorial estatal, autonòmic o d'àmbit inferior en les següents matèries:

a) L'abonament o la compensació de les hores extraordinàries i la retribució específica del treball a torns.

b) L'horari i la distribució del temps de treball, el règim de treball a torns i la planificació anual de les vacances.

c) L'adaptació a l'àmbit de l'empresa del sistema de classificació professional de les persones treballadores.

d) L'adaptació dels aspectes de les modalitats de contractació que s'atribueixen per aquesta llei als convenis d'empresa.

e) Les mesures per a afavorir la corresponsabilitat i la conciliació entre la vida laboral, familiar i personal.

f) Aquelles altres que disposin els acords i convenis col·lectius a què es refereix l'article 83.2.

Igual prioritat aplicativa tindran en aquestes matèries els convenis col·lectius per a un grup d'empreses o una pluralitat d'empreses vinculades per raons organitzatives o productives i nominativament identificades a què es refereix l'article 87.1.

Els acords i convenis col·lectius a què es refereix l'article 83.2 no podran disposar de la prioritat aplicativa prevista en aquest apartat.”

El citat Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre en el seu preàmbul indica:

Unes regles d'aplicació preferent del conveni col·lectiu d'empresa que han de ser matisades a l'efecte de reforçar el conveni sectorial. El sistema de concurrència de convenis col·lectius ha d'equilibrar la força vinculant dels convenis de sector amb la necessària flexibilitat dels convenis col·lectius en àmbits inferiors, preveient els necessaris contrapesos i cauteles que no distorsionin la capacitat competitiva de les empreses ni redueixin les condicions laborals de les persones treballadores. Per tant, els convenis d'empresa han de comportar-se com a instruments de regulació d'aquells aspectes organitzatius que no admeten un altre nivell de negociació per la seva pròpia naturalesa, com els horaris o l'adaptació de la classificació professional, corresponent la negociació col·lectiva sectorial els aspectes salarials, retribucions i jornada.”

Tant la representació empresarial, com la representació de CCOO manifesten que la pretensió de totes dues parts era i és la d'adequar-se a la regulació de l'Estatut dels Treballadors perquè el sistema de concurrència de convenis col·lectius estigui equilibrat i els convenis d'empresa es comportin com a instruments de regulació d'aquells aspectes organitzatius que no admeten un altre nivell de negociació per la seva pròpia naturalesa, com els horaris o l'adaptació de la classificació professional, corresponent la negociació col·lectiva sectorial els aspectes salarials, retribucions i jornada.

Sobre la base de l'exposat, totes dues parts acorden modificar el redactat de l'art. 6 del conveni col·lectiu, el qual passarà a tenir el següent tenor literal:

Article 6

Vinculació als pactes

Les condicions pactades en el present conveni col·lectiu formen un tot orgànic i indivisible i a l'efecte de la seva aplicació seran considerades globalment i en còmput anual, per la qual cosa no podran ser modificades, reconsiderades, renegociades o parcialment benvolgudes separant-les del seu context íntegre.

És exprés desig de la present Comissió Negociadora que el present conveni col·lectiu aconsegueixi harmonitzar en la mesura que sigui possible les condicions laborals de les persones treballadores compreses en el seu àmbit d'aplicació. De la mateixa manera, la Comissió Negociadora és conscient de l'existència d'àmbits inferiors on ja existeixen convenis col·lectius amb taules salarials negociades que estableixen condicions salarials superiors a les que es regulen en el present conveni i que hauran de mantenir la seva pròpia evolució independentment al present conveni.

Davant aquesta situació, les parts estableixen que, a excepció dels convenis d'àmbit inferior en què a l'entrada en vigor del present conveni col·lectiu del sector, mantinguin unes taules salarials que en el seu conjunt ofereixin una retribució superior a les que es contenen en el present conveni col·lectiu podrà continuar produint-se una negociació en taules salarials plena.

La regulació de les condicions establertes en un conveni d'empresa, que podrà negociar-se en qualsevol moment de la vigència del present conveni col·lectiu, tindrà prioritat aplicativa respecte d'aquest única i exclusivament sobre les següents matèries, a excepció del supòsit indicat en el paràgraf anterior en què addicionalment podrà continuar produint-se una negociació de taules salarials:

  1. L'abonament o la compensació de les hores extraordinàries i la retribució específica del treball a torns.

  2. L'horari i la distribució del temps de treball, el règim de treball a torns i la planificació anual de les vacances.

  3. L'adaptació a l'àmbit de l'empresa del sistema de classificació professional de les persones treballadores.

  4. L'adaptació dels aspectes de les modalitats de contractació que s'atribueixen per aquesta llei als convenis d'empresa.

  5. Les mesures per a afavorir la corresponsabilitat i la conciliació entre la vida laboral, familiar i personal.

  6. Aquelles altres que disposin els acords i convenis col·lectius a què es refereix l'article 83.2 de l'Estatut dels Treballadors.

En tot cas i fins que entri en vigor el present conveni col·lectiu en cadascuna de les contractes serà possible que es produeixin una negociació en l'àmbit d'aquestes que resulta plenament compatible amb el present conveni col·lectiu, al no donar-se una concurrència conflictiva al no ser el present conveni d'aplicació encara en aquesta.

Per part de UGT queda pendent de valoració la proposta.

Sobre la base del manifestat per les parts, s'acorda aprovar el nou text de l'article 6 del conveni col·lectiu autonòmic (BOIB núm. 57 de 30 d'abril 2022), subscrivint el present document la representació de la patronal i la majoria de la representació social (CCOO), que en el seu moment, 14 de març de 2022, van subscriure el citat conveni col·lectiu.

Finalment, s'acorda autoritzar la part empresarial perquè porti a efecte els tràmits oportuns que concloguin en el registre i publicació del nou text de l'article 6 del conveni col·lectiu, en substitució del publicat en el BOIB de 30 d'abril de 2022 a: Adela García Vicente: 43****81-V

Sense més assumptes que tractar es dóna per finalitzada la reunió a les 12.15 hores.