Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ANDRATX

Núm. 805001
Aprovació definitiva de l'Ordenança fiscal reguladora de la Taxa per ocupar béns de domini públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que en data 18 d'octubre de 2023 s'aprovà inicialment l'aprovació de l'Ordenança fiscal reguladora de la Taxa per ocupar béns de domini públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa.

Atès que en data 21 d'octubre de 2023 en el BOIB núm. 143 es publicà l'edicte d'aprovació inicial.

Atès que no s'han produït al·legacions en el termini d'exposició pública es considera definitivament aprovada, segons el següent text íntegre:

 

«ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER OCUPAR BÉNS DE DOMINI PÚBLIC AMB TAULES I CADIRES AMB FINALITAT LUCRATIVA

Article 1 Fonament i naturalesa

D'acord amb el que preveu l'article 57 en relació amb l'article 20.3 lletra l) del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (RDL 2/2004, de 5 de març), i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 d'aquest text refós, aquest ajuntament estableix la taxa per ocupar terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa, especificada en les tarifes que figuren en l'article 6, que es regirà per aquesta ordenança fiscal.

Article 2 Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l'aprofitament especial que té lloc per l'ocupació de béns de domini públic amb taules i cadires, i altres elements anàlegs, amb finalitat lucrativa.

Article 3 Subjecte passiu

1. Són subjectes passius de les taxes, en concepte de contribuents, les persones físiques o jurídiques, així com les entitats a favor de les quals s'atorguin les llicències per gaudir de l'aprofitament especial, o els qui se'n beneficiïn si en varen gaudir sense l'autorització oportuna.

Article 4 Responsables

1. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, general tributària.

2. Són responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors i liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general en els casos i amb l'abast que estableix l'article 43 de la Llei 58/2003, general tributària.

Article 5 Beneficis fiscals

1. L'Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals no estan obligats a pagar la taxa quan sol·licitin llicència per gaudir dels aprofitaments especials esmentats en l'article 1 d'aquesta ordenança, sempre que siguin necessaris per als serveis públics de comunicacions que explotin directament i per a altres usos que immediatament interessin la seguretat ciutadana o la defensa nacional.

2. No s'apliquen bonificacions ni reduccions per determinar el deute.

 

Article 6 Quota tributària

1. La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança és la fixada en les tarifes que figuren en l'apartat següent que atenen la superfície ocupada pels aprofitaments expressada en metres quadrats.

2. Les tarifes són les següents:

A) Per cada metre quadrat o fracció de superfície ocupada

Anual

Temporada

(01/04 – 31/10)

Diària

Zona primera:

46,00 €

31,00 €

0,13 €

Zona segona:

41,00 €

27,00 €

0,11 €

Zona tercera:

22,00 €

15,00 €

0,06 €

Zona especial Mercat:

6,00 €

4,00 €

0,03 €

 

B) Per utilitzar tendals, marquesines i para-sols fixats a la via pública: s'ha de multiplicar pel coeficient 0,10 la quantia que resulti d'aplicar la tarifa de l'apartat 2 A) anterior atenent la superfície ocupada pel tendal, la marquesina o el para-sol.

3. Als efectes prevists per l'aplicació de l'apartat 2 anterior, s'ha de tenir en compte el següent:

a) Si el nombre de metres quadrats de l'aprofitament no és sencer, s'ha d'arrodonir per excés per obtenir la superfície ocupada.

b) Si com a conseqüència de la col·locació de tendals, marquesines, para-sols i altres elements auxiliars es delimita una superfície major a l'ocupada per taules i cadires, s'ha de prendre aquella com a base de càlcul.

c) Tots els aprofitaments fets sense autorització administrativa es consideren anuals.

d) La zona primera comprèn les zones costeres més transitables del municipi com són el Camp de Mar, Sant Elm i Port d'Andratx.

La zona segona comprèn les zones cèntriques del centre urbà d'Andratx, com són plaça d'Espanya, carrer de la Constitució, Baltasar Porcel i la urbanització Son Mas.

La zona tercera comprèn la resta de les zones del municipi no indicades anteriorment, com és la resta del nucli urbà d'Andratx o S'Arracó, entre d'altres.

La zona especial preveu l'ocupació els dies de mercat a les zones de Son Mas i S'Arracó.

Article 7 Acreditació

1. S'acredita la taxa:

a) Si es tracta de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la llicència corresponent.

b) Si es tracta de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats, el dia primer de cada un dels períodes naturals de temps assenyalats en les tarifes.

2. Sense perjudici del que preveu el punt anterior, cal dipositar l'import de la taxa quan es presenti la sol·licitud d'autorització per gaudir de l'aprofitament regulat en aquesta ordenança.

3. Quan s'ha produït l'aprofitament especial sense sol·licitar llicència, l'acreditació de la taxa té lloc en el moment d'iniciar l'aprofitament.

Article 8 Període impositiu

1. El període impositiu ha de coincidir amb el que determini la llicència municipal.

2. El període impositiu dels aprofitaments fets sense autorització administrativa es considerarà anual.

 

​​​​​​​Article 9 Règim de declaració i ingrés

1. La taxa s'exigeix en règim d'autoliquidació, si es tracta de concessions de nous aprofitaments.

2. Si es tracta de concessions d'aprofitament ja autoritzades i prorrogades, la taxa s'inclourà en el padró o matrícula corresponent, per anys naturals al lloc i pel període impositiu que es determini.

3. Les autoritzacions de nous aprofitaments es podran prorratejar pels mesos d'ocupació. Si l'autorització es produeix la segona quinzena del mes, la primera quota es reportarà al primer dia del mes posterior.

4. Les baixes d'ocupació només tendran efectes amb la presentació al registre general de l'Ajuntament. Si la presentació es produeix la primera quinzena del mes, la darrera quota es reportarà al primer dia del mes. Si es presenta en la segona quinzena del mes, s'haurà d'abonar el mes sencer.

5. En cas de modificacions en la superfície d'ocupació, s'aplicaran els mateixos criteris que els establerts als punts 3 i 4 d'aquest article, reintegrant o fent la liquidació complementària que correspongui.

6. Quan no s'autoritzi l'aprofitament sol·licitat, o per causes no imputables a la persona interessada no es pugui gaudir d'ocupar el lloc, s'ha de tornar l'import adient.

7. Tot allò no regulat per aquesta ordenança fiscal, quedarà establert per l'ordenança municipal d'ocupació de la via pública amb taules, cadires i altres béns mobles.

Article 10 Infraccions i sancions

Pel que fa a tot el que es refereix la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que hi corresponguin, cal aplicar-hi el règim regulat en la Llei general tributària i en les altres disposicions que la complementin i la desenvolupin.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança entra en vigor l'1 de gener de 2024, o l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, si la publicació és posterior a aquell dia, i serà vigent fins que es modifiqui o es derogui expressament.»

 

Andratx, document signat electrònicament (22 de desembre de 2023

La batlessa-presidenta ​​​​​​​Estefanía Gonzalvo Guirado)