Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 803324
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es convoquen, mitjançant el procediment anticipat de despesa, subvencions per a inversions en explotacions agràries, corresponents a l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 L'agricultura s'enfronta a un procés de transformació estructural derivat, entre altres factors, de la liberalització progressiva del comerç mundial, l'ampliació europea, la reforma de la política agrària comuna (PAC), el desenvolupament tecnològic, l'augment de les exigències mediambientals i les noves demandes de qualitat i seguretat alimentària.

En aquest context, l'evolució de les explotacions agràries a les Illes Balears també marca un punt d'inflexió en el període de transició del Programa de desenvolupament rural 2014-2020 al nou període de programació, que comença el 2023 i que s'estén fins al 2027. Les Illes Balears han passat de tenir registrades 10.874 explotacions agràries a tenir-ne 12.225 l'any 2022, de les quals les prioritàries van créixer de 800 a 861, i les explotacions professionals, tant de titularitat física com jurídica, van passar de 2.320 a 2.480.

Per això, a les Illes Balears calen intervencions estructurals que millorin la competitivitat de les explotacions agràries i permetin assegurar el manteniment d'un teixit socioeconòmic estable, dinàmic i atractiu. A més, aquestes explotacions han de recórrer a estratègies d'optimització en l'ús dels factors de producció, aprofitament de les noves tecnologies, orientació cap a productes de qualitat reconeguda —ateses les demandes de la societat— que donin opcions a la diversificació de les produccions, i tot això, amb la perspectiva de la millora mediambiental, la seguretat laboral i el manteniment de les condicions d'higiene i benestar animal.

Mitjançant la Decisió d'execució de la Comissió de 31 d'agost de 2022 s'aprova el Pla estratègic de la PAC 2023-2027 d'Espanya (PEPAC) per a l'ajuda de la Unió que finança el FEAGA i el FEADER. En aquest pla es recullen les intervencions per al desenvolupament rural programades per a les Illes Balears i que estableix el Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen normes en relació amb l'ajuda als plans estratègics que han d'elaborar els estats membres en el marc de la política agrària comuna (plans estratègics de la PAC), finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i pel qual es deroguen els reglaments (UE) núm. 1305/2013 i (UE) núm. 1307/2013.

Concretament, les actuacions finançades amb càrrec a aquestes convocatòries s'emmarquen en la intervenció amb codi 6841.2 - No SIG, d'ajuts a inversions en modernització i millora de les explotacions agràries, que inclou el Pla estratègic nacional de la PAC aprovat per a Espanya i emparades en l'article 73 del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021.

L'objectiu d'aquesta intervenció és, per tant, aconseguir la modernització i/o la millora d'explotacions agràries en general, facilitant la reestructuració en termes de dimensió, grandària i/o d'orientació productiva, potenciant i donant continuïtat a la primera instal·lació per a joves dedicats a l'agricultura, el manteniment del teixit productiu en el medi rural, així com facilitar inversions col·lectives en règim associatiu.

D'acord amb el que estableix la intervenció en la qual s'emparen aquests ajuts, les actuacions subvencionades han de contribuir de manera específica als objectius següents del PEPAC:

OE2 Millorar l'orientació al mercat i augmentar la competitivitat de les explotacions agrícoles a curt i llarg termini, en particular recalcant més la recerca, la tecnologia i la digitalització.

El 6 d'abril del 2023 es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 43 l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, que en l'article 2.2.c estableix que, entre d'altres, han de ser objecte d'ajuda les inversions en modernització i/o millora de les explotacions agràries.

Per altra banda, el Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, en l'article 2.a, estableix que el FOGAIBA té per objecte executar la política de la conselleria competent en matèria d'agricultura i pesca, referent a l'aplicació de les mesures de foment i millora dels sectors agrari i pesquer, incloses les derivades de la política agrària comuna i dels fons procedents de l'Instrument Financer d'Orientació de la Pesca, de les mesures de desenvolupament rural i d'altres règims d'ajudes que preveu la normativa de la Unió Europea.

Mitjançant el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Concretament, es fixa l'estructura orgànica bàsica de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural i es preveu en l'annex 1 l'adscripció en aquesta conselleria de determinades empreses públiques, entre les quals figura el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears.

D'acord amb el que disposa l'article 15 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 10 de l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del Programa de desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, correspon aprovar la convocatòria d'aquestes ajudes mitjançant una resolució.

Per tot això, en virtut del que estableix l'article 6.1.g del Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, a proposta del director gerent del FOGAIBA i de conformitat amb l'autoritat regional de gestió, dicto la següent

RESOLUCIÓ

Primer Objecte de les subvencions i àmbit d'aplicació

1. S'aproven, mitjançant el procediment anticipat de despesa, les convocatòries de subvencions, corresponents a l'any 2024, per a inversions en modernització i millora de les explotacions agràries, d'acord amb el que preveu l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, publicada al BOIB núm. 43, de 6 d'abril de 2023.

2. Les convocatòries que preveu aquesta resolució són dues en total.

3. Aquestes ajudes tenen per objecte millorar el rendiment i la sostenibilitat globals de les explotacions agraries, aconseguir la viabilitat de les explotacions, millorar la competitivitat del sector agrari i promoure les tecnologies agrícoles innovadores i la gestió sostenible.

4. Són d'aplicació les definicions que s'estableixen a l'annex 1 d'aquesta resolució. Quant a aquelles definicions que s'efectuïn sobre la base del que disposa la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, s'han d'atendre les seves modificacions o substitucions posteriors.

5. L'àmbit territorial d'aplicació d'aquestes ajudes és la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon Import màxim de la convocatòria i finançament

1. Per a aquestes ajudes, es destina un import total màxim de dotze milions d'euros (12.000.000,00 €), a càrrec dels pressupostos del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), d'acord amb la distribució següent:

  • Primera convocatòria de l'any 2024: 6.000.000,00 €; dels quals 3.825.000,00€ corresponen a l'anualitat 2024 i 2.175.000,00€ corresponen a l'anualitat 2025.
  • Segona convocatòria de l'any 2024: 6.000.000,00 €; dels quals 3.955.000,00€ corresponen a l'anualitat 2025 i 2.045.000,00€ corresponen a l'anualitat 2026.

Aquesta quantia es pot incrementar amb crèdits que es poden destinar a aquesta finalitat.

2. Aquestes ajudes les finança en un 30,70 % el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER); en un 6,14 % el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), i en un 63,16 % la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB).

3. En qualsevol cas, la convocatòria de les ajudes que estableix aquesta resolució queda sotmesa a la condició suspensiva d'existència de crèdit adequat i suficient per finançar el compliment de les obligacions generades.

Tercer Requisits dels beneficiaris

1.1. Poden ser beneficiàries de les subvencions que preveu aquesta convocatòria les persones físiques o jurídiques o qualsevol grup de persones físiques o jurídiques que reuneixin, abans de la proposta de resolució, o en un moment posterior, si s'estableix a continuació, els requisits següents:

a. Tenir una edat mínima de 18 anys.

b. Ser titular o cotitular d'una explotació agrària que estigui inscrita en el registre insular agrari de les Illes Balears (RIA) corresponent amb les dades actualitzades, en els tres anys anteriors a la data de publicació d'aquesta convocatòria. La comprovació d'aquest extrem es fa d'ofici, excepte manifestació contrària del peticionari, ja que amb la presentació de la sol·licitud d'ajuda s'entén atorgada aquesta autorització.

c. Tenir la competència i la qualificació professionals adequades, d'acord amb les condicions que defineix el punt 10 de l'annex 1 que s'adjunta a aquesta resolució. En el cas de persones jurídiques, aquest requisit l'ha de complir alguna de les persones físiques que la representen o que hi tenen poder de decisió, o bé algú del personal contractat per l'entitat jurídica per treballar a l'explotació.

En el cas dels agricultors, persones físiques o jurídiques, que s'hagin incorporat a l'activitat agrària durant els dotze mesos anteriors a la sol·licitud de l'ajuda, aquest requisit s'ha de complir en el termini de quaranta-vuit mesos a comptar des de la data de la incorporació i sempre abans que acabi el termini de presentació de la sol·licitud de pagament que preveu l'apartat onzè d'aquesta resolució. La data d'incorporació és la de la sol·licitud d'inscripció al RIA com a titular d'una explotació agrària.

d. Obtenir una puntuació mínima, d'acord amb els paràmetres que defineix l'annex 2 d'aquesta resolució, de 92 punts (el 20 % de la màxima puntuació possible, 460 punts) i mantenir la puntuació obtinguda en la proposta de concessió fins al pagament de l'ajuda. En el cas que la selecció dels beneficiaris de les ajudes s'hagi decidit aplicant els criteris de prioritat que estableix l'annex 1 d'aquesta resolució, el beneficiari ha de mantenir la puntuació obtinguda a la proposta de concessió fins al pagament de l'ajuda.

1.2. També poden ser beneficiaris d'aquesta mesura les agrupacions o col·lectius d'agricultors que no siguin titulars d'explotacions agràries, que gestionin inversions col·lectives per donar servei a l'agrupació, com ara maquinària o compres en comú, sempre que aquestes inversions no siguin infraestructures d'ús en comú com ara xarxes o equipament de reg, camins, instal·lacions elèctriques, etcètera.

2. Quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques sense personalitat jurídica pròpia, s'han de fer constar expressament, tant a la sol·licitud com a la resolució de concessió, els compromisos d'execució que assumeix cada membre i també el percentatge de la subvenció que s'ha d'aplicar a cadascun, els quals tenen igualment la consideració de beneficiaris. En qualsevol cas, s'ha de nomenar un representant o apoderat únic de l'agrupació, amb poder suficient per complir les obligacions que, com a beneficiària, correspon a l'agrupació. L'agrupació no es pot dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 24 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 57 i 60 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

3. Les explotacions objecte d'inversió han de reunir, en el moment de finalització del termini de presentación de sol·licituds previst en aquesta resolució, els requisits següents:

a. Un volum de treball equivalent almenys a 0,75 UTA a Mallorca i Menorca, 0,5 UTA a Eivissa i 0,3 UTA a Formentera.

b. Que siguin viables econòmicament, d'acord amb el que estableix el punt 14 de l'annex 1 d'aquesta resolució.

En el cas dels agricultors, persones físiques o jurídiques, que s'hagin incorporat a l'activitat agrària durant els dotze mesos anteriors a la sol·licitud de l'ajuda, aquests requisits s'han de complir en el termini de quaranta-vuit mesos a comptar des de la data de la incorporació. La data d'incorporació és la de la sol·licitud d'inscripció al RIA com a titular d'una explotació agrària.

4. Els requisits esmentats, així com els de concurrència, s'han de mantenir durant un període mínim de sis mesos i, en tot cas, fins al pagament de l'ajuda.

5. A més dels requisits que preveu el punt anterior, els beneficiaris han de complir, en el moment que es dicti la proposta de resolució, els requisits que preveu l'article 5 de l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, així com els que estableix el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

6. D'acord amb el que disposa l'article 10.1.e del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, es considera que els beneficiaris estan al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social quan es verifiqui el que disposen l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desenvolupament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com els articles 18 i 19 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La circumstància d'estar al corrent de les obligacions tributàries, estatals i autonòmiques, i amb la Seguretat Social, ha de quedar acreditada abans que es dicti la proposta de resolució de concessió.

La comprovació del compliment del requisit esmentat, a més dels que preveuen els epígrafs a i b del punt 1.1, l'ha de fer d'ofici el FOGAIBA i/o la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, ja que la presentació de la sol·licitud en suposa l'autorització per a la comprovació, excepte manifestació expressa contrària. Quan la persona sol·licitant de l'ajuda no estigui obligada a presentar les declaracions o els documents a què es refereixen les obligacions que preveu el paràgraf anterior, se n'ha d'acreditar el compliment mitjançant declaració responsable.

7. De conformitat amb el que disposa l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, tampoc no poden ser beneficiàries de les subvencions que preveu aquesta resolució les empreses i entitats sol·licitants que hagin estat sancionades o condemnades els darrers tres anys, per una resolució administrativa o per una sentència judicial fermes, per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

8. No poden ser beneficiàries de les subvencions que preveu aquesta resolució les persones que incorrin en alguna de les prohibicions que estableixen els apartats 1 i 2 de l'article 10 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. La justificació de no incórrer en les prohibicions esmentades s'ha de fer de la manera que estableix l'apartat 6 de l'article 10 del text refós de la Llei de subvencions.

9. D'acord amb el que estableix l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en cas de subvencions d'un import superior a 30.000,00 €, els sol·licitants diferents a les entitats de dret públic, amb ànim de lucre i subjectes a la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, han d'acreditar que compleixen els terminis de pagament que preveu la Llei 3/2004, de 29 de desembre. La forma d'acreditació és la que preveu l'article 13.3 bis esmentat.

Quart Actuacions subvencionables

1. Les inversions objecte d'ajuda han de ser viables econòmicament i adequades a l'explotació. Amb aquesta finalitat, s'ha d'aportar un pla empresarial que inclogui les inversions que es pretenen cofinançar i cal establir com han de contribuir aquestes inversions per assolir algun dels objectius següents:

  • Millorar el rendiment i la sostenibilitat globals de l'explotació agraria.
  • Aconseguir la viabilitat de les explotacions i millorar la competitivitat del sector agrari.
  • Promoure les tecnologies agrícoles innovadores i la gestió sostenible.

Quan la totalitat de les inversions sol·licitades es faci exclusivament per complir noves normes de la Unió, no cal justificar la millora del rendiment global de l'explotació.

En el cas de plans de millora presentats per joves agricultors, només s'exigeix assolir la viabilitat econòmica que estableix el pla de millora durant dos anys qualssevol del període comprès entre l'inici del procés de primera instal·lació i els cinc anys posteriors a la concessió de l'ajuda de primera instal·lació.

2. Poden ser subvencionades les despeses efectuades i efectivament pagades pel beneficiari, de la manera que preveu l'apartat onzè d'aquesta resolució, derivades de les inversions següents:

a. La construcció, l'adquisició (inclòs l'arrendament financer) o la millora de béns immobles.

b. La compra o l'arrendament amb opció de compra de nova maquinària i equipament fins al valor de mercat del producte.

c. Els costos generals vinculats a les despeses que preveuen les lletres a i b, com els honoraris d'arquitectes, enginyers i assessors, i els honoraris relatius a l'assessorament sobre la sostenibilitat econòmica i mediambiental, inclosos els estudis de viabilitat amb un màxim d'inversió auxiliable equivalent al 10 % de la inversió feta en aquests conceptes.

d. L'adquisició o el desenvolupament de programes informàtics i adquisicions de patents, llicències, drets d'autor i marques registrades.

Per poder ser subvencionables, els contractes d'arrendament financer i d'arrendament amb opció de compra no han de superar el termini de permanència previst al punt 3 següent d'aquest apartat.

3. D'acord amb el que preveu l'article 11.1 del Reglament delegat (UE) 2022/126 de la Comissió, de 7 de desembre de 2022, per ser subvencionables, els actius materials i immaterials adquirits s'han d'utilitzar d'acord amb la naturalesa, objectius i ús que preveu la persona beneficiària. A més, les inversions en actius materials s'han de dur a terme en les instal·lacions de la persona beneficiària o, quan pertoqui, en la dels seus productors associats o filials que compleixin el requisit del 90 % a què es refereix l'article 31.7 del Reglament delegat (UE) 2022/126.

La persona beneficiària ha de mantenir la ubicació i la propietat de les inversions almenys cinc anys a comptar des del pagament de l'ajuda o de tres anys en cas de de manteniment d'inversions o de llocs de treball creats per PIMES. En cas de fer les inversions en terreny llogat, s'ha de mantenir el lloguer com a mínim fins que acabi aquest termini.

4. De conformitat amb el que disposa l'Ordre 10/2023 del conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, només són subvencionables les despeses efectuades posteriorment a l'1 de gener del 2023 i d'acord amb el que disposa l'article 86.4 del Reglament (UE) 2021/2115, i tret de l'excepció que preveu aquest precepte, no són subvencionables les operacions que s'hagin completat físicament o que s'hagin executat per complet abans que es presenti la sol·licitud d'ajuda, amb independència de si s'han efectuat o no tots els pagaments corresponents.

5. En el cas d'inversions en explotacions agràries que incloguin actuacions en regadiu, únicament es consideren actuacions subvencionables les inversions que compleixin els requisits de l'article 74 del Reglament (UE) 2021/2115. Així, per tal que aquestes inversions siguin subvencionables, han de complir les condicions que estableix l'annex 3 d'aquesta resolució.

En el cas d'inversions per generar energies renovables, s'han de respectar els criteris de sostenibilitat de reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que estableix la Directiva d'energies renovables 2018/2001. La producció d'energia renovable s'ha de destinarper a l'autoconsum de l'explotació.

6. En el cas d'inversions destinades a complir normes de la Unió aplicables a la producció agrària, aquestes són subvencionables sempre que es facin: en el cas de joves agricultors, en un termini màxim de 24 mesos des de la seva incorporació; en el cas general, en 12 mesos des del moment en què els requisits passin a ser obligatoris.

7. En tot cas, cal aplicar les normes en matèria de despeses susceptibles de subvenció, comprovació de subvencions i comprovació de valors que estableixen els articles 40, 41 i 42 del text refós de la Llei de subvencions i l'article 83 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

8. En qualsevol cas, no poden ser subvencionades les despeses següents:

a. Altres despeses relacionades amb els contractes d'arrendament amb opció de compra, com ara el marge de l'arrendador, els costos de refinançament d'interessos, les despeses generals i les despeses de l'assegurança.

b. Les inversions de reposició o simple substitució d'equipaments i maquinària, excepte quan la nova adquisició correspongui a equipaments o maquinària diferents dels anteriors per la tecnologia emprada o pel seu rendiment.

c. La compra d'equipaments o maquinària de segona mà.

d. La compra de drets de producció agrícola, de drets d'ajuda, animals, plantes anuals i la seva plantació. No obstant això, en el cas de reconstitució del potencial agrari malmès per desastres naturals i catàstrofes de conformitat amb l'article 18.1 del Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre, els costos de compres d'animals es poden considerar subvencionables.

e. Els interessos de deute.

f. L'IVA, excepte quan no sigui recuperable, de conformitat amb la legislació nacional sobre l'IVA.

g. Els interessos, recàrrecs i sancions administratives i penals.

h. Les despeses de procediments judicials.

i. Les inversions contràries a les limitacions sectorials.

j. Totes les que no derivin de les actuacions o inversions que preveu el punt 2 anterior.

k. Totes les que no tinguin la condició de despesa elegible d'acord amb la normativa vigent i, en especial, totes les que enumera l'article 6.4 de l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027.

l. Les inversions relacionades amb la plantació i la reconversió de la vinya que no siguin corresponents a nous drets de plantació.

9. En tot cas, per poder ser considerada subvencionable, cal que la inversió en obra civil es faci complint les normes urbanístiques i mediambientals en aquesta matèria. A aquest efecte, és preceptiu acreditar, abans del pagament, que es compleixen aquests extrems, incloent-hi la documentació que s'esmenta a l'apartat onzè d'aquesta resolució.

10. Les despeses susceptibles d'ajuda no poden superar els preus normals de mercat. A fi de controlar la moderació dels costos subvencionables, i sens perjudici de les verificacions posteriors que pugui efectuar l'òrgan gestor, la persona sol·licitant de l'ajuda ha d'adjuntar a la sol·licitud un mínim de tres ofertes de proveïdors diferents i independents entre si. Les ofertes esmentades han de ser clares, detallades i comparables.

L'elecció entre les ofertes presentades s'ha de fer conforme a criteris d'eficàcia i economia, que ha de justificar la persona beneficiària quan no recaiguin sobre la proposta econòmica més avantatjosa. De la mateixa manera, en el cas de presentar un nombre d'ofertes més baix que el que es requereix, la persona beneficiària ho ha de justificar de manera adequada.

En qualsevol cas, s'habilita el director gerent del FOGAIBA per, si ho considera adequat per controlar la moderació de costos, designar un comitè d'avaluació format per membres amb experiència en l'àrea corresponent, o bé encarregar un estudi de mercat a un organisme extern expert en la matèria.

En el cas d'adquisició de béns immobles, s'ha d'obtenir un certificat de taxador o taxadora independent, degudament acreditat i inscrit al registre oficial corresponent, acreditatiu que el preu de compra no excedeix el valor de mercat.

11. En el supòsit de construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables, en el cas de béns inscriptibles en un registre públic, s'ha de fer constar a l'escriptura que el beneficiari ha de destinar els béns a la finalitat concreta per a la qual es va concedir la subvenció, durant un període de cinc anys des del pagament de l'ajuda, així com l'import de la subvenció concedida, i han de ser objecte aquests extrems d'inscripció, en el registre públic corresponent. A aquest efecte és preceptiu acreditar, abans del pagament, el compliment d'aquests extrems, aportant la documentació que s'esmenta a l'apartat dotzè d'aquesta resolució.

12. S'han de complir les normes d'informació i publicitat que preveuen els annexos II i III del Reglament delegat (UE) 2022/129 de la Comissió de 21 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen normes per als tipus d'intervenció relatius a les llavors oleaginoses, el cotó i els subproductes de la vinificació en virtut del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, així com per als requisits en matèria d'informació, publicitat i visibilitat relacionats amb l'ajuda de la Unió i els plans estratègics de la PAC.

13. El període d'elegibilitat de les actuacions comença l'1 de gener del 2023 per a la primera convocatòria de l'any 2024 i l'1 de gener del 2024 per a la segona convocatòria de l'any 2024; i en totes dues convocatòries acaba en el termini que preveu el punt 1 de l'apartat onzè d'aquesta resolució.

No obstant això, només són subvencionables les operacions que no s'hagin completat físicament ni s'hagin executat per complet abans de la presentació de la sol·licitud d'ajuda i de la visita d'inspecció de l'òrgan competent, amb independència de si s'han efectuat o no tots els pagaments corresponents. La visita prèvia d'inspecció ha de comprovar, in situ, si les operacions sol·licitades no estan executades per complet. La maquinària i els equips mòbils no poden estar instal·lats ni pagats totalment abans de la visita d'inspecció esmentada.

Cinquè Intensitat i límit de l'ajuda

1. La inversió màxima auxiliable per a aquesta convocatòria és de 70.000,00 € per UTA i fins a 1.000.000,00 € per beneficiari i convocatòria.

La inversió màxima auxiliable en tot el període del PEPAC, per explotació, és d'1.500.000,00 € i, en el cas de cooperatives o SATs de més de 12 UTAs, de 2.000.000,00€.

2. L'import base de l'ajuda és del 25 % del cost de la inversió subvencionable.

Aquest percentatge es pot incrementar:

a. Amb 5 punts percentuals més en cadascun dels casos següents:

a.1 Si l'explotació està situada a Menorca.

a.2 Si l'explotació té més del 50 % de la superfície agrària útil (SAU) en zones desfavorides de muntanya de les Illes Balears (Directiva 86/466/CEE del Consell, de 14 de juliol de 1986).

a.3 Si l'explotació està inscrita en el Consell Regulador de la denominació genèrica d'agricultura integrada (CRGDAI) i l'orientació productiva de l'explotació està emparada per la certificació de producció integrada.

a.4 Explotacions amb un mínim del 25 % de la superfície agrícola útil (SAU) situada en una zona de la xarxa Natura 2000.

a.5 Presentar un pla de millora en el qual almenys el 20 % de la inversió estigui destinada al foment dels circuits curts de comercialització segons la definició del punt 17 de l'annex 1 (NOTA: el pressupost d'aquesta inversió ha de venir desglossat i clarament diferenciat per poder-lo valorar).

b. Amb 10 punts percentuals en cadascun dels casos següents:

b.1 Si l'explotació està situada a Eivissa i/o a Formentera.

b.2 Si la persona titular de l'explotació és una dona o, en el cas de que el sol·licitant sigui una persona jurídica, al menys el 33% del càrrecs de l'òrgan de direcció siguin dones.

b.3 Titulars d'explotacions que hagin sol·licitat l'ajuda per a la instal·lació de joves agricultors a qualsevol de les convocatòries del FOGAIBA dels anys 2020, 2021 o 2023, sempre que l'expedient hagi estat aprovat.

b.4 Si l'explotació està inscrita en el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica i l'orientació productiva de l'explotació està emparada per la certificació ecològica.

b.5 Projectes en els quals almenys el 15 % de la inversió estigui destinat a reduir el consum d'aigües subterrànies, o a l'aprofitament d'aigua regenerada o inversions per a la captació i recollida d'aigua pluvial (NOTA: el pressupost d'aquesta inversió ha de venir desglossat i clarament diferenciat per poder-lo valorar).

b.6 Inversions col·lectives, d'acord amb el que assenyala el punt 16 de l'annex 1 d'aquesta resolució.

b.7 Inversions en el marc de l'Associació Europea per a la Innovació. 

b.8 Projectes que obtinguin un mínim de 20 punts corresponents a les inversions mediambientals que preveu el bloc 2 de l'annex 2 d'aquesta resolució.

b.9 Projectes en els quals almensy el 50% de la inversió estigui destinada a inversions de regadius (NOTA: el pressupost d'aquesta inversió haurà de venir desglossat i clarament diferenciat per poder-ho valorar).

c. Amb 20 punts percentuals en el cas d'agricultors professionals o titulars d'una explotació agrària prioritària.

L'ajuda combinada després de computar els diversos compliments no pot excedir mai el 50 % del total de la inversió, o bé el 60 % en el cas d'agricultors professionals o prioritaris.

3. Els requisits que donen dret als increments prevists al punt 2 anterior, s'han de complir en el moment de la finalització del termini de presentació de sol·licituds que estableix aquesta resolució.

4. Per poder sol·licitar les ajudes, la inversió auxiliable ha de tenir un import mínim de 5.000,00 €.

5. L'import de l'ajuda no pot superar en cap cas el cost de l'activitat que s'ha de dur a terme.

Sisè Sol·licituds

1. Per a la primera convocatòria de l'any 2024, el termini de presentació de sol·licituds va des del dia 11 de gener de 2024 fins al 29 de febrer del 2024.

Per a la segona convocatòria de l'any 2024, el termini de presentació de sol·licituds va des del dia 1 d'octubre del 2024 fins al 29 de novembre del 2024.

2. Les persones interessades que compleixin els requisits que preveu aquesta convocatòria poden presentar les sol·licituds d'ajuda segons els models oficials de formulari que figuren a la pàgina web del FOGAIBA, adreçades al Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (A04026954). Les sol·licituds s'han de presentar correctament emplenades davant els registres d'entrada del FOGAIBA, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural o a qualsevol altre lloc dels que preveuen l'apartat 4 de l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 37 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Les persones obligades a relacionar-se electrònicament d'acord amb el que disposa l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, han de presentar la sol·licitud per mitjans electrònics a través de la Seu electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

S'han de subministrar totes i cadascuna de les dades que s'indiquen al formulari esmentat, així com assumir els compromisos, atorgar les autoritzacions i fer les declaracions que conté aquest formulari.

3. La presentació de la sol·licitud d'ajuda suposa l'acceptació, per part de la persona interessada, de tot el que conté aquesta convocatòria, així com de les bases reguladores que estableix l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027.

4. Aquestes sol·licituds han d'incloure la documentació següent:

a. En cas de persones jurídiques, fotocòpia del NIF.

b. Si escau, document que acrediti la representació amb què s'actua. La representació s'ha d'acreditar en la forma que preveu l'article 5.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

c. Si escau, fotocòpia del títol acadèmic que acrediti la capacitació.

d. Si escau, document que acrediti haver fet cursos de capacitació.

e. Si escau, informe de vida laboral emès per la Seguretat Social, tret que s'atorgui l'autorització al FOGAIBA per sol·licitar-lo d'ofici.

f. Si escau, declaracions de l'IRPF per al nombre d'exercicis necessaris per completar la justificació de la capacitació professional i de la viabilitat de l'explotació, tret que s'atorgui l'autorització al FOGAIBA per sol·licitar-lo d'ofici.

g. Pla de millora amb el contingut que preveu el model que figura a la pàgina web del FOGAIBA.

h. Pressupostos o factures proforma de les inversions que defineix l'apartat quart objecte d'ajuda.

i. Plànols o croquis dels immobles i la seva ubicació a l'explotació, en el cas que no s'hagi aportat el projecte tècnic.

j. En el cas d'entitats jurídiques, còpia de les declaracions de l'impost de societats.

k. En cas d'entitats jurídiques titulars d'una explotació agrària no prioritària, fotocòpia del resum anual de l'IVA.

l. Les entitats jurídiques que, a part de l'activitat agrària, tinguin algun altre tipus d'activitat econòmica, han de presentar un certificat, emès per l'administrador de l'entitat jurídica titular de l'explotació agrària, que indiqui quins són els ingressos agraris de l'entitat de l'exercici fiscal més recent, acompanyat de la relació de factures que justifiquen els ingressos esmentats.

m. Si escau, documentació acreditativa de la sol·licitud d'actualització de dades del RIA.

n. En cas d'inversions en regadius, memòria acreditativa del compliment de les condicions que descriu l'annex 3 d'aquesta resolució.

o. En cas de subvencions d'import superior als 30.000,00 € i per a sol·licitants diferents a les entitats de dret públic, que tinguin ànim de lucre i que estiguin subjectes a la Llei 3/2004, de 29 de desembre:

  • Si són persones físiques o jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, poden presentar compte de pèrdues i guanys abreujat o no estan obligades a presentar-lo, certificació subscrita per la persona física o, en el cas de persones jurídiques, per l'òrgan d'administració o equivalent, amb poder de representació suficient, en què afirmin assolir el nivell de compliment dels terminis de pagament que preveu la Llei 3/ 2004, de 29 de desembre; d'acord amb el model que figura a la pàgina web del FOGAIBA. En cas de tramitació electrònica de la sol·licitud, aquesta certificació ja està incorporada al tràmit telemàtic corresponent.

Aquesta certificació té l'efecte que preveu l'article 23 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

  • Si són persones jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, no poden presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, certificació o informe emès per un auditor inscrit en el Registre oficial d'auditors de comptes, en els termes que preveu l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

p. Certificació, d'acord amb el model que figura a la pàgina web del FOGAIBA, que acrediti, en compliment d'allò que preveu l'article 44 del Reglament d'execució (UE) 2022/128 de la Comissió de 21 de desembre, la identificació concreta de l'empresa i la seva possible vinculació amb altres empreses, amb la identificació del grup en què participin (conforme a la definició que estableix l'article 2, apartat 11, de la Directiva 2013/34/UE del Parlament Europeu i del Consell). En cas de tramitació electrònica de la sol·licitud, aquesta certificació ja està incorporada i s'ha d'emplenar en el tràmit telemàtic corresponent.

q. En el cas d'agrupacions sense personalitat jurídica pròpia, a més, s'ha d'aportar:

  • NIF de l'agrupació.
  • Document en què es reflecteixin les normes o la reglamentació de funcionament que han subscrit tots els membres.
  • Document subscrit per tots els membres de l'agrupació en què es facin constar expressament els compromisos d'execució que assumeix cadascú.
  • Document d'autorització cap al FOGAIBA per a la comprovació dels NIF dels membres de l'agrupació.
  • Document subscrit per tots els membres de l'agrupació en què es faci constar el compromís de no dissoldre l'agrupació fins que no hagi transcorregut el termini de prescripció que preveu l'article 24 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
  • Nomenament d'un representant o d'un apoderat únic de l'agrupació, amb poder suficient per complir les obligacions que corresponen a l'agrupació com a beneficiària.

r. Document que acrediti la titularitat de la persona beneficiària sobre les instal·lacions on s'han de dur a terme les inversions (de propietat o arrendament).

De la mateixa manera, i amb caràcter potestatiu, la persona sol·licitant pot aportar la documentació complementària que vulgui, amb l'objectiu d'acreditar el compliment d'un o de diversos dels criteris de selecció que estableix l'apartat següent.

5. D'acord amb el que preveu l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, no cal presentar la documentació o les dades elaborades per qualsevol administració que es puguin obtenir per mitjans telemàtics o que es trobin en poder del FOGAIBA. En el cas de denegació expressa per a aquesta comprovació, cal aportar el document corresponent.

Les persones interessades tampoc no estan obligades a presentar dades o documents que hagin aportat elles mateixes davant de qualsevol administració. A aquest efecte, les persones esmentades han de comunicar en quin moment i davant de quin òrgan administratiu van presentar els documents, i el FOGAIBA és qui els ha d'obtenir electrònicament. Excepcionalment, si el FOGAIBA no pogués obtenir els documents esmentats, en pot sol·licitar novament l'aportació a les persones interessades.

En el supòsit d'impossibilitat material d'obtenir el document, abans de la proposta de resolució, l'òrgan competent pot requerir la persona sol·licitant que el presenti o, per defecte, que acrediti per altres mitjans els requisits als quals es refereix el document.

6. Si les sol·licituds tenen algun defecte o no contenen tota la documentació assenyalada, o bé si els documents que cal presentar durant la tramitació de l'expedient presenten esmenes o ratllades, es requerirà les persones sol·licitants que esmenin el defecte o que aportin la documentació dins el termini de deu dies, amb la indicació que, si no ho fan, s'entenen desistides les sol·licituds i, amb la resolució prèvia, s'arxiva l'expedient sense cap altre tràmit.

7. La presentació de la sol·licitud suposa l'acceptació, per part de la persona interessada, del que conté aquesta convocatòria, de les bases reguladores que estableix l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions de desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, i de la resta de normativa d'aplicació.

Setè Selecció dels beneficiaris i criteris de selecció

1. La selecció dels beneficiaris de les ajudes es fa mitjançant el procediment de concurrència competitiva entre les sol·licituds presentades en el cas que la dotació pressupostària no sigui suficient per subvencionar totes les sol·licituds.

2. En el supòsit que les sol·licituds amb dret a ajuda superin les quanties destinades a aquesta convocatòria, les sol·licituds s'atenen en funció de la màxima puntuació obtinguda aplicant els criteris de prioritat que recull l'annex 1 d'aquesta resolució, el compliment dels quals s'avalua en el moment de presentar la sol·licitud, excepte que en aquest annex s'indiqui el contrari.

Vuitè Comissió Avaluadora

1. La Comissió Avaluadora està integrada per:

- President: secretari general de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural o la persona en qui delegui.

- Vicepresident: director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural o la persona en qui delegui.

- Vocals:

  • Director gerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) o la persona en qui delegui.
  • Cap del Departament Jurídic del FOGAIBA o la persona en qui delegui.
  • Cap del Servei de Gestió Econòmica del FOGAIBA o la persona en qui delegui.
  • Cap del Servei d'Ajudes al Desenvolupament Rural o la persona en qui delegui.

- Secretari: actua com a secretari el cap del Servei d'Ajudes al Desenvolupament Rural.

2. La Comissió Avaluadora és l'òrgan col·legiat al qual correspon examinar les sol·licituds presentades, aplicar els criteris de valoració que preveu l'apartat setè d'aquesta resolució i emetre l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució. Aquesta comissió únicament es constitueix si les sol·licituds amb dret a ajuda superen les quanties destinades a aquesta convocatòria i s'ha d'establir una prelació entre les sol·licituds presentades aplicant els criteris de selecció que preveu l'apartat setè.

No obstant això, en cas de renúncia o desistiment de la persona sol·licitant, així com de desestimació de la subvenció per no reunir els requisits exigits, no és preceptiva la intervenció de la Comissió Avaluadora i l'òrgan competent declara conclusos aquests expedients sense cap altre tràmit.

3. Per tal que la Comissió Avaluadora s'entengui constituïda vàlidament, es requereix la presència del president i del secretari o, si escau, de les persones que els substitueixin i, almenys, de la meitat dels seus membres que pertanyin al FOGAIBA.

Novè Instrucció del procediment

1. L'òrgan competent per a la instrucció del procediment de concessió de les ajudes és l'Àrea de Gestió d'Ajudes del FOGAIBA. Aquest òrgan duu a terme, d'ofici, les actuacions necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de dictar la resolució.

2. La resolució dels expedients la dicta el vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA, a proposta del cap del Servei d'Ajudes al Desenvolupament Rural, si escau, amb un informe previ de la Comissió Avaluadora. Abans d'emetre l'informe de la Comissió Avaluadora, el Servei d'Ajudes al Desenvolupament Rural del FOGAIBA emet un informe en el qual s'acrediten, si és favorable, la legalitat de l'ajuda i els criteris de prioritat. A la resolució de concessió de l'ajuda es fan constar el finançament per part de les diferents administracions, el fons europeu al qual s'imputa la despesa i l'eix prioritari del programa corresponent.

3. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos a partir de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds i s'ha de notificar a les persones interessades mitjançant la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els termes que preveu l'article 45.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Si un cop ha transcorregut aquest termini no s'ha notificat cap resolució expressa, s'entén que la sol·licitud ha estat desestimada.

Excepcionalment, i d'acord amb el que estableix l'article 23 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, es pot acordar l'ampliació del termini màxim per dictar resolució. En aquest cas, l'acord d'ampliació s'ha de produir abans que venci el termini i s'ha de notificar a les persones interessades mitjançant la publicació al BOIB.

4. Contra aquesta resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la seva notificació, d'acord amb el que estableixen l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Desè Obligacions i compromisos de les persones beneficiàries

1. Són obligacions i compromisos de les persones beneficiàries les següents:

a. Fer i justificar les inversions o activitats auxiliades durant el termini establert; aquesta obligació s'entén complerta amb la realització del 50 % de l'import de la inversió aprovada, sempre que es compleixin les condicions mínimes que exigeix l'apartat quart d'aquesta resolució.

b. Mantenir les inversions efectuades i utilitzar-les d'acord amb la naturalesa, els objectius i l'ús previst, durant almenys cinc anys, comptats des de la data de pagament de l'ajuda, o bé de tres anys en cas de manteniment d'inversions o de llocs de treball creats per pimes.

c. Complir les normes comunitàries aplicables a la inversió i en especial les relatives a la durabilitat de les operacions que preveu l'article 11, apartats 1 i 9, del Reglament delegat 2021/126 de la Comissió, de 27 de desembre. D'aquesta manera, pertoca reintegrar l'ajuda si es dona qualsevol de les situacions següents durant el període que estableix el punt b anterior:

  • finalització de l'activitat de la persona beneficiària o la transferència a un altra entitat;
  • trasllat de l'activitat productiva fora de la zona geogràfica cultivada pel beneficiari o, si escau, pels membres;
  • un canvi en la propietat, en especial quan proporcioni a una empresa o a un organisme públic un avantatge indegut, o
  • qualsevol altre canvi substancial que afecti la naturalesa, els objectius o les condicions d'aplicació de les intervencions en qüestió, de manera que es menyscabin els objectius originals.

d. En cas de construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables, inscriptibles en un registre públic, cal fer constar a l'escriptura que la persona beneficiària ha de destinar els béns a la finalitat concreta per a la qual es va concedir la subvenció, durant un període de cinc anys des del pagament de l'ajuda, així com l'import de la subvenció concedida.

e. Sotmetre's als controls que dugui a terme l'Administració, necessaris per comprovar la concessió correcta de l'ajuda i el manteniment posterior dels compromisos.

f. Mantenir els requisits i les condicions exigibles respecte del beneficiari, als quals fa referència l'apartat tercer d'aquesta resolució durant un període mínim de sis mesos i, en tot cas, fins al pagament de l'ajuda.

g. Incrementar un 5 % els ingressos agraris inicials en un dels cinc anys posteriors a la sol·licitud de l'ajuda. En el casos d'inici d'activitat aquest l'increment del 5 % serà respecte al primer exercici fiscal que compleixi amb la viabilitat econòmica exigida i tendrà que complir-ho dins els cinc anys posteriors a la sol·licitud de l'ajuda.

2. A més, s'han de complir les normes d'informació i publicitat que preveuen els annexos II i III del Reglament delegat (UE) 2022/129 de la Comissió de 21 de desembre de 2021 pel qual s'estableixen normes per als tipus d'intervenció relatius a les llavors oleaginoses, el cotó i els subproductes de la vinificació en virtut del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, així com per als requisits en matèria d'informació, publicitat i visibilitat relacionats amb l'ajuda de la Unió i els plans estratègics de la PAC.

3. Aquestes obligacions s'entenen sens perjudici de l'obligació de complir la resta que preveuen l'article 11 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 17 de l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions de desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, així com la resta que deriven de la normativa estatal i comunitària que s'apliqui.

4. El règim jurídic aplicable per l'incompliment d'aquestes obligacions, sens perjudici del que estableixen l'apartat onzè i l'annex 4 d'aquesta resolució i la normativa específica, estatal i comunitària, és el que preveu el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions i comprèn des del reintegrament de l'ajuda i el pagament de l'interès de demora fins a la imposició de les sancions corresponents.

Onzè Justificació i pagament de les ajudes

1. El termini per notificar i justificar la realització de les inversions aprovades és de sis mesos en el cas de compra de maquinària, i de dotze mesos per a la resta d'inversions, a comptar des de l'endemà de la data de notificació de la resolució de concessió de l'ajuda. En el supòsit que se sol·liciti conjuntament subvenció de maquinària amb altres inversions, el termini és de dotze mesos. En tot cas, aquest termini no pot superar l'1 de setembre del 2027.

No obstant això, en el cas dels agricultors, persones físiques o jurídiques, que s'hagin incorporat a l'activitat agrària durant els dotze mesos anteriors a la sol·licitud de l'ajuda, el termini màxim per notificar i justificar la realització de les inversions aprovades serà fins a l'1 de setembre del 2027.

2. L'actuació subvencionada l'ha d'haver fet i pagat el beneficiari en el període comprès entre la data d'inici del període d'elegibilitat que preveu l'apartat quart d'aquesta resolució i el termini que preveu el punt anterior, que també s'ha d'especificar a la resolució de concessió. En tot cas, aquest termini no pot superar l'1 de setembre del 2027.

3. Per raons justificades de demora en la concessió de llicències per part dels ajuntaments, baixes laborals, calendaris de plantació i incidències greus que no siguin imputables al sol·licitant, les persones beneficiàries poden sol·licitar l'ampliació del termini de realització i justificació que estableix la resolució de concessió. Aquesta sol·licitud s'ha de presentar abans que acabi el termini d'execució.

El FOGAIBA pot acordar l'ampliació sol·licitada sempre que amb això no es perjudiquin drets de terceres persones. L'acord d'ampliació s'ha de notificar individualment a la persona interessada i no és susceptible de recurs.

4. Durant els terminis de justificació que s'han establert, els beneficiaris han de presentar les sol·licituds de pagament corresponents, d'acord amb el model de formulari, que figura al web del FOGAIBA, degudament emplenat, adreçades al Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (A04026954), i s'han de presentar als registres d'entrada del FOGAIBA, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural o en qualsevol dels llocs que preveuen l'apartat 4 de l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 37 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Les persones obligades a relacionar-se electrònicament d'acord amb el que disposa l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, han de presentar la sol·licitud per mitjans electrònics a través de la Seu electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Cal subministrar totes i cada una de les dades que s'indiquen al formulari esmentat, així com assumir els compromisos, atorgar les autoritzacions i fer les declaracions que conté aquest formulari.

Aquesta sol·licitud de pagament ha d'anar acompanyada dels documents justificatius següents:

a. Factures que reuneixin els requisits i les formalitats que preveu el Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre (BOE núm. 289, d'1 de desembre de 2012), i que continguin el desglossament i el mesurament de les inversions efectuades.

En el cas de pagament de taxes, n'hi ha prou amb aportar el comprovant administratiu corresponent, que també ha de servir com a document justificatiu de pagament, si d'aquest es deriva l'acreditació d'aquest extrem.

b. Documentació justificativa del pagament de l'import de les factures presentades; el pagament de l'import d'aquestes factures queda acreditat d'alguna de les maneres següents, presentant:

  • Justificant de l'ordre de transferència bancària o document bancari acreditatiu de la transferència del pagament de cada factura en el qual figurin la data de la transferència, l'import transferit, la identificació del concepte de la transferència i les dades de l'ordenant i del destinatari, que han de coincidir amb el beneficiari de l'ajuda i amb l'emissor de la factura, respectivament. Aquests documents han d'anar acompanyats de l'extracte de moviments bancaris corresponent al compte del beneficiari de l'ajuda.
  • Còpia del xec nominatiu o pagaré nominatiu, sempre que estigui vençut, acompanyat de l'extracte bancari corresponent del beneficiari de l'ajuda, en el qual aparegui el càrrec d'aquest xec o pagaré.

Si l'import de la inversió auxiliable no coincideix amb l'import del xec, aquest document ha d'incloure un certificat de l'emissor de la factura en el qual hi hagi constància de la factura a la qual correspon el pagament. El certificat esmentat ha d'estar signat i segellat per l'entitat emissora amb indicació del nom i el càrrec o la responsabilitat que té el sotasignat.

No s'admeten pagaments en efectiu.

c. Relació detallada de correspondència de les factures presentades amb els pressupostos presentats a la sol·licitud d'ajuda (llista que relacioni proformes amb les factures i els justificants finals presentats).

d. Justificació de la titularitat del compte bancari.

e. En el cas d'inversions subvencionables que ho precisin, llicència o autoritzacions administratives.

f. En el cas de realització d'obra civil, s'ha d'aportar, si escau, a més de la llicència d'obra, el certificat final d'obra del tècnic director del projecte, si n'hi ha, o l'escriptura de declaració d'obra nova o la llicència de primera ocupació.

g. En el cas d'adquisició de béns immobles, s'ha d'aportar còpia de l'escriptura pública de compravenda. En aquest supòsit, no cal aportar el justificant de pagament sempre que se'n derivi el pagament efectuat.

h. Si escau, certificat de taxador o taxadora independent, degudament acreditat i inscrit al registre oficial corresponent, acreditatiu que el preu de compra no excedeix el valor de mercat.

i. En cas d'inversions en sistemes que generin energia, un certificat o estudi emès per un expert independent que acrediti que la quantitat d'energia anual generada no supera la quantitat d'energia consumida anualment per a les activitats habituals del beneficiari en les instal·lacions objecte de la inversió.

5. L'import de l'ajuda concedida s'ha d'abonar al beneficiari mitjançant transferència bancària quan s'hagi justificat el compliment de la finalitat i l'aplicació de la subvenció, amb l'autorització prèvia del director gerent del FOGAIBA, prèvia deducció, si escau, de l'import rebut en concepte de bestreta de pagament.

6. Es pot presentar la sol·licitud d'un pagament parcial de l'actuació subvencionable efectuada. El pagament s'ha d'efectuar quan s'hagi comprovat la realització i la justificació de les inversions corresponents, prèvia deducció, si escau, de l'import rebut en concepte de bestreta de pagament.

7. Es poden presentar sol·licituds de bestreta de pagament sobre la subvenció concedida, d'acord amb les condicions de l'apartat dotzè d'aquesta resolució.

8. El fet de no presentar la documentació justificativa o no executar la inversió objecte de l'ajuda en el termini i en els termes que s'estableixen suposa un incompliment al qual s'aplica el que disposa el punt 4 de l'apartat desè d'aquesta resolució.

No obstant això, en els casos en què es produeixin desviacions entre la inversió efectuada i l'aprovada, s'ha d'ajustar l'ajuda total concedida a l'import de la inversió efectuada, sempre que la finalitat de la subvenció, atesa la seva naturalesa, sigui susceptible de satisfacció parcial, i sempre que s'acostin de manera significativa al compliment total dels objectius previstos i suposin almenys un 50 % d'execució de la quantitat total d'inversió aprovada a la resolució de concessió inicial.

Aquest ajustament s'ha de fer aplicant el percentatge de subvenció que pertoqui a la inversió total justificada. No es redueix l'import de la subvenció concedida sempre que la inversió executada sigui igual o superior a la màxima auxiliable.

9. En l'execució de l'activitat subvencionada no s'admeten canvis entre els diferents capítols subvencionables que estableixi la resolució de concessió de l'ajuda, ni tampoc s'admeten canvis substancials dins de cada capítol, tret per raons justificades que no siguin imputables al sol·licitant.

Les persones beneficiàries han de sol·licitar la modificació abans de finalitzar el termini d'execució. El FOGAIBA pot acordar aquesta modificació sempre que amb això no es perjuidiquin drets de terceres persones.

10. En qualsevol cas, s'han de tenir en compte les reduccions i exclusions que preveuen el Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021; la Llei 30/2022, de 23 de desembre, per la qual es regulen el sistema de gestió de la política agrària comuna i altres matèries connexes, i el Reial decret 147/2023, de 28 de febrer, pel qual s'estableixen les normes per a l'aplicació de penalitzacions a les intervencions que preveu el Pla estratègic de la PAC, així com a l'annex 4 que s'adjunta a aquesta resolució.

Dotzè Bestreta del pagament de l'ajuda

1. Els beneficiaris poden sol·licitar una bestreta de fins al 50 % de l'ajuda concedida quan hagin constituït una garantia per un import igual al 100 % de la bestreta sol·licitada. Aquesta garantia s'ha d'aportar d'acord amb el model que figura a la pàgina web del FOGAIBA.

2. La sol·licitud de la bestreta s'ha de formular d'acord amb el model de formulari que figura a la pàgina web del FOGAIBA degudament emplenat, juntament amb la documentació acreditativa de la garantia prestada, de conformitat amb els termes que estableix el punt 1 anterior.

Cal subministrar totes i cada una de les dades que s'indiquen al formulari esmentat, així com assumir els compromisos, atorgar les autoritzacions i fer les declaracions que conté aquest formulari.

3. La concessió de la bestreta no eximeix el beneficiari de l'obligació de justificar la realització de l'activitat objecte de subvenció, així com l'aplicació dels fons percebuts, en el termini i termes que preveu l'apartat onzè d'aquesta resolució. La falta de justificació implica el reintegrament de les quantitats rebudes, a més dels interessos legals a compte des del moment del pagament de la bestreta.

4. Juntament amb la sol·licitud de pagament i justificació final del projecte, cal sol·licitar així mateix la devolució de la garantia consignada. A aquest efecte, cal presentar la sol·licitud de pagament, d'acord amb el model que figura a la pàgina web del FOGAIBA, juntament amb la documentació justificativa a la qual fa referència el punt 4 de l'apartat onzè.

Tretzè Incompatibilitat de les subvencions

Les ajudes objecte d'aquesta convocatòria són incompatibles amb les ajudes que, per a les mateixes actuacions concretes, pugui rebre el beneficiari de qualsevol Administració pública o d'una altra entitat pública o privada.

Catorzè Controls

1. Els perceptors de les ajudes que regula aquesta resolució queden subjectes a les disposicions comunitàries de control que estableix el Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, així com al que disposa la Llei 30/2022, de 23 de desembre, i el Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del Pla estratègic i altres ajudes de la política agrària comuna i el Reial decret 147/2023, de 28 de febrer.

2. Es fan controls específics per comprovar que la persona beneficiària de l'ajuda exerceix la gestió efectiva de l'explotació.

3. Qualsevol persona que tingui coneixement de fets que puguin constituir frau o irregularitat en relació amb projectes o operacions finançats totalment o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea en el marc d'aquesta convocatòria pot posar aquests fets en coneixement del Servei Nacional de Coordinació Antifrau de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per mitjans electrònics a través del canal que ha habilitat a aquest efecte el servei esmentat a l'adreça web http://igaepre.central.sepg.minhac.age/sitios/igae/es-ES/Paginas/Denan.aspx, en els termes que estableix la Comunicació 1/2017, de 3 d'abril, del servei esmentat.

Quinzè Règim jurídic aplicable

Per al que preveu aquesta convocatòria, s'aplica el següent:

  • El Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen normes en relació amb l'ajuda als plans estratègics que han d'elaborar els estats membres en el marc de la política agrària comuna (plans estratègics de la PAC), finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i pel qual es deroguen els reglaments (UE) núm. 1305/2013 i (UE) núm. 1307/2013.
  • El Reglament (UE) 2021/2116 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, sobre el finançament, la gestió i el seguiment de la política agrària comuna i pel qual es deroga el Reglament (UE) núm. 1306/2013.
  • El Reglament d'execució (UE) 2022/129 de la Comissió, de 21 de desembre de 2021 pel qual s'estableixen normes per als tipus d'intervenció relatius a les llavors oleaginoses, el cotó i els subproductes de la vinificació en virtut del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, així com per als requisits en matèria d'informació, publicitat i visibilitat relacionats amb l'ajuda de la Unió i els plans estratègics de la PAC, finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i pel qual es deroguen els reglaments (UE) núm. 1305/2013 i (UE) núm. 1307/2013.
  • El Reglament delegat (UE) 2022/126 de la Comissió, de 7 de desembre de 2021, pel qual es completa el Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell quant als requisits addicionals per a determinats tipus d'intervenció especificats pels estats membres en els seus plans estratègics de la PAC per al període 2023-2027 en virtut del reglament esmentat, i les normes sobre la proporció relativa a la norma 1 de les bones condicions agràries i mediambientals (BCAM).
  • La Llei 30/2022, de 23 de desembre, per la qual es regulen el sistema de gestió de la política agrària comuna i altres matèries connexes.
  • El Reial decret 1046/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula la governança del Pla estratègic de la política agrària comuna a Espanya i dels fons europeus agrícoles FEAGA i FEADER.
  • El Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del Pla estratègic i altres ajudes de la política agrària comuna.
  • El Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control.
  • El Reial decret 147/2023, de 28 de febrer, pel qual s'estableixen les normes per a l'aplicació de penalitzacions en les intervencions que preveu el Pla estratègic de la política agrària comuna.
  • L'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027.
  • La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  • El Reglament de la Llei general de subvencions (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol).
  • El text refós de la Llei de subvencions (Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre).
  • La Llei 11/2006, de 14 de setembre, d'avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears.
  • La resta de normativa de desenvolupament i aplicació.

Setzè Eficàcia

L'efectivitat d'aquesta resolució queda condicionada a l'aprovació definitiva per part de la Comissió Europea de la modificació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 per a Espanya (PEPAC) en els termes que preveu aquesta resolució, així com a l'aprovació dels criteris de selecció per part del Comitè Regional de Seguiment de les Illes Balears, en els termes que preveu aquesta resolució. En cas contrari, s'ha de modificar amb la finalitat d'adaptar-la als criteris aprovats.

Dissetè Publicació

Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (22 de desembre de 2023)

El president del FOGAIBA Joan Simonet Pons

 

ANNEX 1 DEFINICIONS

1. Activitat agrària: la producció, cria o cultiu de productes agraris, amb inclusió de la collita, el munyiment, la cria d'animals i el manteniment d'animals a efectes agrícoles, o bé el manteniment d'una superfície agrària en un estat adequat per a la pastura o el cultiu sense cap acció preparatòria que vagi més enllà dels mètodes i la maquinària agrícoles empleats de manera habitual.

2. Productes agraris: els productes que recull l'annex I del Tractat Fundacional de la Unió Europea (TFUE), així com el cotó i els arbres forestals de cicle curt. En queden exclosos els peixos, els crustacis i els mol·luscs.

3. Explotació agrària: conjunt d'unitats de producció administrades per un mateix titular d'explotació agrària, que es troben dins del territori espanyol.

4. Unitat de producció: agrupació funcional de terrenys, infraestructures, animals, maquinària i equips, i altres béns organitzats per obtenir productes en les activitats agropecuàries, pertanyents a una explotació agrària el titular de la qual pot agrupar sobre la base de criteris tecnicoeconòmics o administratius per facilitar-ne la gestió empresarial. Una unitat de producció pot estar situada en més d'una comunitat autònoma.

5. Agricultor i ramader (d'ara endavant, agricultor): tota persona física o jurídica, o tot grup de persones físiques o jurídiques, titular d'una explotació agrària i que exerceixi una activitat agrària, conforme al que estableix el capítol II del títol II del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control.

6. Titular d'explotació agrària: persona física o jurídica, o tot grup de persones físiques o jurídiques, incloses les comunitats de béns, herències jacents o comunitats d'hereus, societats civils sense objecte mercantil i explotacions en règim de titularitat compartida, que ostenta el poder d'adopció de decisions en relació amb les activitats agràries exercides en l'explotació agrària, obté els beneficis i assumeix el risc empresarial derivat de l'activitat agrària. Respecte de les unitats de producció ramaderes de l'explotació, ha d'estar inscrit com a tal en el Registre d'Explotacions Ramaderes segons es regula en el Reial decret 479/2004, de 26 de març. Respecte de les unitats de producció agrícoles de l'explotació, ha d'estar inscrit com a tal, o bé en el Registre general de la producció agrícola (d'ara endavant el REGEPA) regulat pel Reial decret 9/2015, de 16 de gener, pel qual es regulen les condicions d'aplicació de la normativa comunitària en matèria d'higiene en la producció primària agrícola, o bé en el Registre autonòmic d'explotacions agrícoles (d'ara endavant el REA) segons es regula en el Reial decret 1054/2022, de 27 de desembre, i d'acord amb la seva entrada en vigor d'aquest.

7. Titular del bestiar: a l'efecte d'aquesta resolució, és el propietari o el responsable de l'animal, sigui de manera permanent o temporal. Sobre el titular del bestiar recau la responsabilitat de donar compliment a totes les obligacions que estableix la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal, i en concret l'obligació de comunicar a les administracions públiques les dades relatives a les entrades i sortides d'animals de les seves explotacions, i que es desenvolupa en els reials decrets 479/2004, de 26 de març, pel qual s'estableix i es regula el Registre general d'explotacions ramaderes i 728/2007, de 13 de juny, pel qual s'estableix i es regula el Registre general de moviments de bestiar i el Registre general d'identificació individual d'animals.

8. Jove agricultor o agricultora: en el cas d'una persona física, és l'agricultor o agricultora que ha fet 18 anys i que no ha complert més de 40 anys l'any natural de la presentació de la sol·licitud d'ajuda, i s'ha incorporat com a responsable de l'explotació i té o es compromet a tenir les competències i capacitació professional adequada.

9. Responsable de l'explotació: és la persona física o grup de persones físiques que disposa del control efectiu i a llarg termini de l'explotació agrària, pel que fa a les decisions relacionades amb la gestió, els beneficis i els riscos financers, i per tant és responsable de la gestió de les seves operacions financeres i de producció habituals i diàries.

En el cas de persones físiques, és el titular de l'explotació.

En el cas que la titularitat de l'explotació correspongui a una entitat jurídica, el responsable d'explotació disposa de, com a mínim, el mateix percentatge de participació en el capital social i en els drets de vot dins de la junta rectora o òrgan equivalent de la persona jurídica que el soci majoritari. Quan una persona jurídica sigui individual o controlada conjuntament per una altra persona jurídica, les condicions que estableix el paràgraf anterior s'apliquen a qualsevol persona física que exerceixi el control d'aquesta altra persona jurídica.

10. Competències i qualificació professional adequades. Es considera que es compleix el requisit esmentat sempre que quedi acreditat el compliment d'algun dels punts següents o les seves combinacions:

  • Titulació acadèmica agrària, almenys fins a formació professional agrària de segon grau o cicle formatiu de grau mitjà o superior.
  • Cursos de formació agrària. Cal fer cursos relacionats amb l'activitat agrària d'una durada total mínima de 150 hores lectives. Aquesta formació ha d'estar impartida per centres o organismes oficials, universitats, escoles d'administració públiques, organitzacions sindicals, organismes de certificació agrària o qualsevol altra entitat reconeguda per l'Administració.
  • Haver exercit l'activitat agrària per compte propi o per compte d'altri durant més de sis anys. Es pot reconèixer l'experiència com a treballador per compte d'altri amb funcions de gerent, així com sent treballador autònom col·laborador en explotacions familiars.

Cada any d'exercici de l'activitat agrària equival a 25 hores de cursos o seminaris de capacitació agrària.

11. Pime. La categoria de microempreses, petites i mitjanes empreses està definida a la Recomanació 2003/361/CE de la Comissió. Amb caràcter general, són les empreses que ocupin menys de 250 persones i:

  • el volum de negoci no excedeixi els 50 milions d'euros, o
  • el balanç general anual no excedeixi els 43 milions d'euros.

A més, han de complir la resta de condicions que estableix la recomanació esmentada.

12. Primera instal·lació en una explotació agrària: aquella en què un jove agricultor accedeix, per primera vegada, a la titularitat o cotitularitat d'una explotació agrària o a la condició de soci d'una persona jurídica, titular d'una explotació agrària, com a responsable de l'explotació i que aquesta sigui viable econòmicament d'acord amb el punt 14 d'aquest annex.

13. Unitat de treball agrari (UTA): el treball efectuat per una persona dedicada a temps complet durant un any a l'activitat agrària. Es calcula segons l'article 6 del Decret 43/2015, de 22 de maig, de principis generals i directrius de coordinació en matèria d'explotacions agràries, agràries prioritàries, de titularitat compartida, preferents i d'oci o autoconsum; de regulació sobre l'organització i el funcionament del Registre interinsular agrari i dels registres insulars agraris de les Illes Balears.

14. Viabilitat econòmica de l'explotació: es considera que una explotació és viable econòmicament quan les actuacions previstes en el pla de millora suposin obtenir, com a mínim, els ingressos o el volum de facturació de l'explotació que indica l'annex 6 d'aquesta resolució.

15. Ingressos agraris: són aquells rebuts per l'agricultor procedents de l'exercici de l'activitat agrària a la seva explotació, incloses les ajudes concedides per aquesta activitat agrària, tret de les concedides mitjançant aquesta convocatòria, així com els ingressos procedents de la transformació de productes agrícoles de la seva explotació, sempre que aquests productes transformats continuïn sent propietat de l'agricultor i que aquesta transformació tingui com a resultat un altre producte agrari.

16. Inversions col·lectives a l'efecte d'aquesta convocatòria són les inversions efectuades per qualsevol dels tipus d'entitats o col·lectius agrícoles següents: agrupacions de defensa vegetal (ADV), agrupacions de defensa sanitària ramadera (ADS), organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH) i cooperatives de segon grau.

17. Circuits curts de comercialització. Són els que fan els productors o les agrupacions de productors agraris per als consumidors finals, amb la intervenció, com a màxim, d'un agent econòmic intermediari, dedicat a la cooperació, el desenvolupament econòmic local i les relacions socioeconòmiques justes entre productors i consumidors.

18. Agricultura 4.0. L'agricultura 4.0 comprèn totes les eines i les estratègies que permeten fer un ús sinèrgic de les tecnologies digitals que, alhora, permeten la recopilació automàtica, la integració i l'anàlisi de les dades procedents del camp, dels sensors o de tercers.

19. Orientació productiva de l'explotació. S'entén com a orientació productiva de l'explotació el cultiu o activitat ramadera que més UTA generi.

 

ANNEX 2 CRITERIS DE PRIORITAT

CRITERIS DE SELECCIÓ. PUNTUACIÓ CONCURRÈNCIA COMPETITIVA

Valor

Bloc

1. CARACTERÍSTIQUES DE L'EXPLOTACIÓ BENEFICIÀRIA

 

 

1.1. El titular té la consideració d'agricultor professional. En el cas d'entitats jurídiques, un 50 % dels socis han de complir la condició d'agricultor professional. (1)

80

Econòmic

1.2. L'explotació del sol·licitant està qualificada com a explotació agrària prioritària. (1)

92

Econòmic

1.3. Explotacions situades a Eivissa i/o Formentera.

10

Econòmic

1.4. Explotacions situades a Menorca.

5

Econòmic

1.5. Explotació situada, en més del 50 %, en zones desfavorides de muntanya de les Illes Balears (Directiva 86/466/CEE del Consell, de 14 de juliol de 1986).

3

Econòmic

1.6. Titulars d'explotació que, en la data d'inici del termini de sol·licituds, no tinguin concedida l'ajuda de la línia d'INEA en cap de les dues darreres convocatòries aprovades pel FOGAIBA.

5

Econòmic

1.7. Titulars d'explotacions que s'hagin instal·lat per primera vegada en els últims cinc anys, en la data d'inici del termini de sol·licituds. (2)

5

Econòmic

1.8. Tenir contractada una assegurança agrària que cobreixi l'orientació productiva de l'explotació.

10

Econòmic

1.9. Que l'explotació (en l'orientació productiva de l'explotació) estigui inscrita sota l'empara d'alguna figura de qualitat diferenciada en una marca de qualitat diferenciada: IGP o DOP.

10

Econòmic

1.10. Que l'explotació ramadera (en l'orientació productiva de l'explotació) estigui inscrita sota l'empara d'alguna figura de qualitat diferenciada o marca 100 % raça autòctona.

10

Econòmic

1.11. Que la producció agrària o ramadera (en l'orientació productiva de l'explotació) es comercialitzi sota l'empara de qualsevol altra marca col·lectiva o marca de garantia segons les definicions de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques.

5

Econòmic

1.12. La persona titular de l'explotació és una dona.

10

Social

1.13. En cas que el titular sigui una persona jurídica, almenys el 33 % dels càrrecs de l'òrgan de direcció han de ser dones.

10

Social

1.14. Explotació de titularitat compartida.

5

Social

1.15. Joves agricultors titulars d'una explotació que s'han incorporat a una expltoació i que tenguin concedida l'ajuda amb aquest objecte, en qualsevol de les convocatòries 2020, 2021 o 2023 aprovades pel FOGAIBA. (3)

15

Social

1.16. El titular sigui soci d'una organització professional agrària o de la unió de cooperatives i que estigui al dia del pagament de les quotes.

5

Social

1.17. El titular sigui soci d'una societat agrària de transformació (SAT) o una cooperativa agrària i que estiguin al dia de les seves obligacions societàries.

7

Social

1.18. El titular té forma jurídica de cooperativa.

10

Social

1.19. El titular té forma jurídica de SAT.

7

Social

1.20. El titular té forma jurídica de societat rural menorquina (SRM).

5

Social

1.21. Pertànyer a una ADS o a una ADV.

10

Mediambiental

1.22. Que l'explotació estigui inscrita en el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) i que l'orientació productiva de l'explotació està emparada per la certificació ecològica.

10

Mediambiental

1.23. Que l'explotació està inscrita en el Consell Regulador de la denominació genèrica d'agricultura integrada (CRGDAI) i que l'orientació productiva de l'explotació està emparada per la certificació de producció integrada.

5

Mediambiental

1.24. Explotacions amb un mínim del 25 % de la superfície agrícola útil (SAU) situada en una zona de la xarxa Natura 2000.

10

Mediambiental

1.25. Titulars d'explotacions que tenen compromisos vigents com a beneficiaris de la convocatòria d'ajudes destinades al foment i la protecció de varietats autòctones en risc d'erosió genètica, aprovada pel FOGAIBA.

5

Mediambiental

1.26. Titulars d'explotacions que tenen compromisos vigents com a beneficiaris de la convocatòria d'ajudes per al foment de races autòctones en perill d'extinció, aprovada pel FOGAIBA.

5

Mediambiental

1.27. El sol·licitant ha fet cursos, els darrers tres anys, d'alguna de les aplicacions següents: SGA@PP, SIGPAC i PRADIB, Quadern d'explotació.

5

Formació

1.28. El sol·licitant ha fet cursos, els darrers tres anys, sobre l'administració electrònica.

5

Formació

2. BLOC CARACTERÍSTIQUES DE LA INVERSIÓ - PLA D'EMPRESA

 

 

2.1. Pla de millora en què almenys el 5 % de l'empresa es dirigeixi a l'agricultura 4.0 segons la definició de l'apartat 18 de l'annex 1. (4)

10

Econòmic

2.2. Pla de millora en què almenys el 20 % de l'empresa estigui destinada al foment dels circuits curts de comercialització segons la definició del punt 17 de l'annex 1. (4)

10

Econòmic

2.3. Inversions que suposin per si mateixes un augment de les UTA de l'explotació, sempre que com a mínim justifiqui un 0,5 UTA.

10

Econòmic

2.4. Projecte d'inversions de caràcter innovador.

13

Econòmic

2.5. Plans de millora en què almenys el 15 % de la inversió estigui destinat a la millora del benestar animal. (4)

5

Social

2.6. Plans de millora en què almenys el 15 % de la inversió estigui destinat a actuacions per adaptar la normativa social i laboral existent o sobrevinguda o relacionades amb la millora de la salut i seguretat en el treball. (4)

10

Social

2.7. Plans de millora que incloguin almenys el 15 % de la inversió en maquinària, equips o instal·lacions que millorin la qualitat de vida del ramader. (4)

10

Social

2.8. Adquisició de maquinària motoritzada amb classificació A-B-C (Reial decret 448/2020, de 10 de març, sobre caracterització i registre de la maquinària agrícola) o amb motoritzacions amb certificat d'emissions Fase V (Reglament (UE) 2016/1628)

15

Mediambiental

2.9. Adquisició de maquinària agrícola amb funcions ambientals, detallada en l'annex 5 d'aquesta resolució, sempre que representi almenys el 15 % de la inversió. (4)

10

Mediambiental

2.10. Realització de plantacions de cultius permanents nous de fins a 5 ha.

5

Mediambiental

2.11. Realització de plantacions de cultius permanents nous de més de 5 ha.

10

Mediambiental

2.12. Plans de millora en què almenys el 15 % de la inversió estigui relacionada amb el desenvolupament de l'apicultura o el foment de l'extensió de pol·linitzadors. (4)

10

Mediambiental

2.13. Plans de millora en què almenys el 15 % de la inversió total sigui d'energies renovables que s'han d'adequar a l'explotació. (4)

10

Mediambiental

2.14. Plans de millora en què almenys el 15 % de les inversions impliquin un estalvi energètic, demostrat mitjançant certificat tècnic, d'un mínim del 15 %. (4)

10

Mediambiental

2.15. Plans de millora que incloguin almenys el 15 % de les inversions relacionades amb la protecció de cultius enfront d'adversitats climàtiques (paravents, hivernacles, cobertes protectores, sistemes antiglaçades, drenatges...). (4)

10

Mediambiental

2.16. Projectes en què almenys el 15 % de la inversió estigui destinada a reduir el consum d'aigües subterrànies, o bé a l'aprofitament d'aigua regenerada o inversions per a la captació i recollida d'aigua pluvial. (4)

10

Mediambiental

2.17. Plans de millora que continguin almenys el 20 % de la inversió destinada a reduir la contaminació per nitrats d'origen animal de les aigües subterrànies (fosses de purins, impermeabilització de femers o qualsevol altra inversió que eviti la percolació dels nitrats d'origen animal en els aqüífers). (4)

10

Mediambiental

2.18. Explotacions amb més del 50% de la seva superfície agrícola útil (SAU) auxiliada, amb algun ecoesquema a la PAC de l'any 2023.

10

Mediambiental

3. PENALITZACIÓ

 

 

2.19.Titulars d'explotació als quals s'hagi revocat l'import total de l'ajuda concedida en alguna de les dues darreres convocatòries de la línia d'INEA.

-20

 

 

(1) Els criteris 1.1 i 1.2 són excloents.

(2) Incompatible amb l'1.15.

(3) Incompatible amb l'1.7.

(4) El pressupost d'aquesta inversió ha de venir desglossat i clarament diferenciat per poder-lo valorar.

El màxim de puntuació és de 460 punts.

Puntuació mínima, 20 %: 92 punts.

 

ANNEX 3 INVERSIONS EN REGADIUS

Les inversions que incloguin actuacions en regadius només són subvencionables quan compleixin els requisits següents:

1. Coherència amb la planificació hidrològica i la Directiva marc de l'aigua

La dotació o millora de la instal·lació de reg ha de ser coherent amb els objectius, les assignacions o les reserves de recursos, els programes de mesures i la resta de determinacions que contingui el Pla hidrològic de les Illes Balears, que resultin aplicables a l'agricultura i al regadiu.

2. Sistema de mesurament de l'ús de l'aigua

Quan l'objecte de l'operació inclogui la dotació o la millora d'una instal·lació de reg, aquesta ha de disposar d'un sistema adequat per mesurar l'aigua que la instal·lació de reg utilitza. Aquest sistema de mesurament, en el cas que el subministrament d'aigua es faci a pressió, serà del tipus comptador mecànic o electromagnètic.

3. Condicions d'elegibilitat específiques per als projectes de millora d'instal·lacions de reg preexistents.

3.1. Estalvi potencial d'aigua

L'estalvi potencial d'aigua que estableix a l'article 74 del Reglament 2115/2021 es determina en m3/any, d'acord amb la reducció teòrica de les necessitats de dotació de la parcel·la, derivada tant de la reducció de pèrdues per millora de les conduccions dins de l'explotació com de la reducció del volum requerit pel nou sistema d'aplicació del reg respecte del sistema primitiu.

Aquest estalvi potencial ha de ser amb una forquilla d'estalvi potencial del 5-25 %, que es justifica de la manera següent:

a. En actuacions que substitueixin reg a peu per reg per aspersió, l'estalvi potencial mínim ha de ser del 15 %; suposant una eficiència mitjana del 70 % per a un reg a peu i d'un 85 % en el cas del reg per aspersió, el pas de l'un a l'altre ha de comportar almenys un estalvi potencial del 15 %.

b. En actuacions que substitueixin reg a peu per reg localitzat, l'estalvi potencial mínim ha de ser del 25 %; suposant una eficiència mitjana del 70 % per a un reg a peu i d'un 95 % en el cas del reg localitzat, el pas de l'un a l'altre ha de comportar almenys un estalvi potencial del 25 %. 

c. En actuacions que substitueixin reg per aspersió per reg localitzat, l'estalvi potencial mínim ha de ser del 10 %; suposant una eficiència mitjana del 85 % per a un reg per aspersió i d'un 95 % en el cas del reg localitzat, el pas de l'un a l'altre ha de comportar almenys un estalvi potencial del 10 %.

d. En actuacions que modifiquin un reg localitzat per un altre en el qual s'utilitzin les últimes tecnologies en microlocalització, l'estalvi potencial mínim ha de ser del 5 %; suposant una eficiència mitjana del 95 % per a un reg localitzat i d'un 99 % en el cas del reg microlocalitzat, el pas de l'un a l'altre ha de comportar almenys un estalvi potencial del 5 %.

NOTA: les eficiències mitjanes de cada tipologia de sistema de reg s'han pres de l'Ordre ARM/2656/2008, de 10 de setembre, per la qual s'aprova la instrucció de planificació hidrològica.

Per calcular aquest estalvi s'ha de tenir en compte el següent:

  • La reducció de pèrdues per millora de les conduccions dins l'explotació.
  • La reducció del volum deguda al sistema d'aplicació del reg.
  • El canvi durador de l'orientació productiva de les parcel·les en les quals es milloren les instal·lacions de reg.

3.2. Reducció de l'aigua utilitzada per regadius preexistents que afectin masses d'aigua que no assoleixen el bon estat per raons relacionades amb les extraccions.

Si el regadiu preexistent, les instal·lacions del qual es pretenen millorar amb la inversió, afecta masses d'aigua superficials o subterrànies que, d'acord amb la planificació hidrològica, no assoleixen el bon estat o bon potencial per raons quantitatives, la inversió ha d'assegurar una reducció efectiva en l'ús de l'aigua a escala de la instal·lació de com a mínim el 50 % de l'estalvi potencial d'aigua, que possibiliti la inversió.

La reducció efectiva en l'ús d'aigua de la instal·lació s'ha d'apreciar sobre el volum d'aigua que utilitza la instal·lació, tant si és servida per una infraestructura de regadiu com si prové d'una captació pròpia. Aquesta reducció es calcula com la diferència entre la dotació de l'explotació després de la modernització i la dotació abans de la modernització, en volum a l'any (m3/any). Tenint en compte que el Pla hidrològic de les Illes Balears estableix les dotacions com una referència a les necessitats teòriques d'aigua dels cultius, el concepte de dotació que estableix el marc nacional s'ha d'aplicar a les Illes Balears com el consum real d'aigua mesurat a l'explotació i registrat al llibre d'explotació. En el càlcul del volum total utilitzat a l'explotació s'ha de computar, si escau, l'aigua que l'explotació vengui a tercers.

Aquestes condicions de l'apartat 3 no s'apliquen a les inversions en una instal·lació existent que només afectin l'eficiència energètica o les inversions per a la creació d'un embassament o les inversions en l'ús d'aigua regenerada que no afectin una massa d'aigua subterrània.

Les inversions per a l'ús d'aigua regenerada són subvencionables només si compleixen amb el Reglament UE 2020/741.

4. Condicions d'elegibilitat específiques d'inversions per ampliar superfície regable. Nous regadius.

Les inversions que donin lloc a un increment net de la superfície irrigada que afecti una determinada massa d'aigua superficial o subterrània poden ser subvencionables només si es compleixen les condicions següents:

  • L'estat de la massa d'aigua no s'ha qualificat com a inferior a bo al pla hidrològic de conca corresponent per raons relacionades amb la quantitat d'aigua.
  • En el cas que sigui preceptiva l'avaluació d'impacte ambiental conforme al que estableix el Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'avaluació d'impacte ambiental de les Illes Balears, la tramitació ambiental ha de ser positiva.

5. Només es poden concedir ajudes a la inversió de la creació o ampliació d'embassaments per regar sempre que no produeixin un impacte ambiental negatiu significatiu.

6. Les reduccions de consum d'aigua es comproven comparant la lectura del comptador en la situació en què es troba en el moment de fer la visita de control de finalització de les inversions posterior a la sol·licitud de pagament amb una lectura del mateix en exercicis posteriors.

7. Les inversions en regadiu han d'incloure una memòria que justifiqui el compliment d'aquests requisits, en funció del tipus d'actuació i la seva zonificació. A aquest efecte, les masses d'aigua que actualment no tenen un estat qualificat com a inferior al bo des del punt de vista quantitatiu al Pla hidrològic de les Illes Balears es defineixen a la pàgina 274 del Pla hidrològic de les Illes Balears, http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=MCRST259ZI161681&id=161681.

Per localitzar i identificar les masses d'aigua podeu clicar sobre l'enllaç de més avall i carregar la capa “Masses d'aigua subterrània” ubicada a l'arbre de l'esquerra a “Temàtic CAIB”. Una vegada carregada la capa podeu fer una cerca de la parcel·la on s'ubica el pou d'on s'extreu l'aigua de reg per saber les dades de la massa d'aigua, i això es fa clicant a la pantalla sobre la ubicació de la parcel·la, surt una pantalla emergent amb les dades de la massa d'aigua i d'allà en podrem extreure la identificació (MSBT_EM_CD) i la qualificació quantitativa (ESTQUANT). http://ideib.caib.es/visualitzador/visor.jsp

 

ANNEX 4 REDUCCIONS I EXCLUSIONS

1. Reduccions amb motiu dels controls d'admissibilitat de les despeses

Els pagaments es calculen sobre la base dels imports que es considerin admissibles després dels controls administratius.

El Servei d'Ajudes al Desenvolupament Rural ha d'examinar la sol·licitud de pagament que presenti el beneficiari i determinar els imports admissibles. A més, fixa:

a. L'import que es paga al beneficiari en funció de la sol·licitud de pagament i la resolució de concessió. En cas que el primer sigui superior al segon, l'import sol·licitat s'ha d'ajustar al límit de la concessió.

b. L'import que es paga al beneficiari després de l'examen d'admissibilitat de la despesa que figuri a la sol·licitud de pagament.

Si l'import fixat d'acord amb la lletra a supera l'import fixat d'acord amb la lletra b en més d'un 10 %, s'aplica una reducció a l'import fixat a la lletra b. L'import de la reducció pot ser igual a la diferència entre els dos imports, però no pot ser superior a l'import sol·licitat.

La reducció que defineix el paràgraf anterior s'ha d'aplicar mutatis mutandis a les despeses no admissibles detectades en els controls sobre el terreny.

2. Reduccions en cas d'incompliment de criteris d'admissibilitat i d'obligacions

2.1. Aspectes generals

En aquest apartat s'inclouen les penalitzacions detectades en controls no financers d'admissibilitat (administratius i sobre el terreny), controls específics, controls a posteriori i qualsevol altre que es faci de l'operació.

De conformitat amb el que disposa l'annex del Reial decret 147/2023, de 28 de febrer, la determinació de les penalitzacions per incompliment dels criteris de subvencionalitat s'ha de fer d'acord amb la tipificació prèvia següent:

  • Compromisos excloents (CE): compromisos els incompliments dels quals no respectin els criteris i/o els requisits que estableix la concessió i, si escau, el manteniment de l'ajuda. L'incompliment té associada una sanció per penalització del 100 % de l'ajuda, l'exclusió i, si escau, se sol·licita el reintegrament dels imports percebuts en anys anteriors. En cas de compensació amb pagaments futurs, si aquests imports no es poden recuperar íntegrament dins els tres anys naturals posteriors a aquell en què s'ha descobert l'incompliment, es cancel·la el saldo pendent. En cas d'incompliment greu, falsedat, intencionalitat i negligència, el beneficiari queda exclòs de la mesura durant l'any natural en qüestió i el següent.
  • Compromís bàsic (CB): compromís l'incompliment del qual implica conseqüències rellevants per als objectius que persegueix la mesura en qüestió i aquestes repercussions duren més d'un any o és difícil posar-hi fi amb mitjans acceptables.
  • Compromís principal (CP): compromís l'incompliment del qual implica conseqüències importants per als objectius perquè persegueix la mesura en qüestió i aquestes repercussions duren menys d'un any o és possible posar-hi fi amb mitjans acceptables.
  • Compromís secundari (CS): compromís que no s'ajusta a les definicions anteriors amb baixa rellevància en l'objectiu de la línia d'ajuda.
  • Compromís terciari (CT): compromís amb baixa rellevància en l'objectiu de la línia d'ajuda.

2.2. Reduccions per incompliment de criteris d'admissibilitat

S'entenen per criteris d'admissibilitat els requisits vinculats a la concessió de l'ajuda i es tipifiquen com a excloents.

2.3. Reduccions per incompliment de compromisos

S'entenen per compromisos les obligacions que defineix l'apartat desè de la resolució.

Els compromisos de la línia d'ajuda d'inversions a explotacions agràries tenen la tipificació següent:

  • Fer i justificar les inversions o activitats auxiliades durant el termini establert. Aquest compromís es considera complert amb l'execució del 50 % de la inversió aprovada sempre que es compleixin les condicions mínimes que exigeix l'apartat quart d'aquesta resolució: CB.
  • Complir les normes d'informació i publicitat que preveuen els annexos II i III del Reglament delegat (UE) 2022/129 de la Comissió, de 21 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen normes per als tipus d'intervenció relatius a les llavors oleaginoses, el cotó i els subproductes de la vinificació en virtut del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, així com per als requisits en matèria d'informació, publicitat i visibilitat relacionats amb l'ajuda de la Unió i els plans estratègics de la PAC: CS.
  • Mantenir les inversions efectuades i utilitzar-les d'acord amb la naturalesa, objectius i ús previst, durant almenys cinc anys, comptats des de la data de pagament de l'ajuda, o de tres anys en cas de manteniment d'inversions o de llocs de treball creats per pimes: CB.
  • Complir les normes comunitàries aplicables a la inversió i, en especial, les relatives a la durabilitat de les operacions que preveu l'article 11, apartats 1 i 9, del Reglament delegat 2021/126 de la Comissió, de 27 de desembre. D'aquesta manera, correspon reintegrar l'ajuda si es dona qualsevol de les situacions següents durant el període establert en el punt anterior: CB. 
  • Sotmetre's als controls que dugui a terme l'Administració, necessaris per comprovar la concessió correcta de l'ajuda i el manteniment posterior dels compromisos: CB.
  • Mantenir els requisits i les condicions exigibles respecte del beneficiari, als quals fa referència l'apartat tercer d'aquesta resolució: CB.
  • Si escau, mantenir els criteris de prioritat de l'apartat setè, fins al pagament de l'ajuda: CB.
  • En cas de construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables, inscriptibles en un registre públic, cal fer constar a l'escriptura que la persona beneficiària ha de destinar els béns a la finalitat concreta per a la qual es va concedir la subvenció, durant un període de cinc anys des del pagament de l'ajuda, així com l'import de la subvenció concedida: CB.
  • Incrementar el 5 % respecte als ingressos agraris inicials en un dels cinc anys posteriors a la sol·licitud de l'ajuda. En el casos d'inici d'activitat aquest l'increment del 5 % serà respecte al primer exercici fiscal que compleixi amb la viabilitat econòmica exigida i tendrà que complir-ho dins els cinc anys posteriors a la sol·licitud de l'ajuda: CS

Les sancions i les exclusions per incompliments de compromisos avaluables són les següents:

1. COMPROMISOS BÀSICS

100 % de l'ajuda.

2. COMPROMISOS PRINCIPALS

Primer any d'incompliment:

  • 1 compromís incomplert: 20 % de l'ajuda.
  • 2 o més compromisos incomplerts: 40 % de l'ajuda.
  • Segon any o més d'incompliment: 40 % de l'ajuda.

3. COMPROMISOS SECUNDARIS

Primer any d'incompliment:

  • 1 compromís incomplert: 5 % de l'ajuda.
  • 2 o més compromisos incomplerts: 10 % de l'ajuda.
  • Segon any o més d'incompliment: 10 % de l'ajuda.

4. EXCLUSIÓ

Només en casos d'incompliment greu, falsedat, intencionalitat i negligència se sol·licita el reintegrament dels imports d'anys anteriors. En cas de compensació amb pagaments futurs, si aquests imports no es poden recuperar íntegrament dins els tres anys naturals posteriors a aquell en què s'ha descobert l'incompliment, es cancel·la el saldo pendent. A més, el beneficiari queda exclòs de la mateixa mesura durant l'any natural en què s'ha detectat l'incompliment i l'any natural següent.

Quan els beneficiaris no hagin pogut complir els compromisos per motius de força major o circumstàncies excepcionals, conserven el dret a l'ajuda en el moment en què s'hagi produït el cas de força major o la circumstància excepcional.

 

ANNEX 5 MAQUINÀRIA AGRÍCOLA (CRITERI 2.9)

1. Equips per treballar el sòl

1.1.Graderies per al desherbi mecànic

1.2. Màquines combinades per al treball del sòl

1.3. Equips per al cultiu entre línies per al desherbi mecànic

1.4. Conformadores de sistemes d'encoixinar.

 

2. Equips de sembra i plantació (04)

2.1. Sembradores combinades

2.2. Equips de plantació

2.3. Equips de trasplantament

 

3. Equips per a l'atenció i la protecció dels cultius (06)

3.1. Equips de tall: màquina automatitzada formadora de planta viva

3.2. Equip de poda: desrapadores amb sistema de detecció de proximitat mitjançant sensors

3.3. Equips per a tractaments fitosanitaris

 

4. Equips de recol·lecció (07)

4.1. Vibradors i paraigües de recol·lecció

4.2. Veremadores autopropulsades amb sistema d'autorentada

4.3. Veremadores remolcades amb sistema d'autorentada

4.4. Embaladores de grans bales paral·lelepipèdiques

4.5. Rotoembaladors

4.6. Embolicadores de bales cilíndriques

4.7. Equips de recol·lecció de gra i llavors, únicament els destinats a recollir una mostra de la collita per a l'anàlisi de paràmetres de qualitat posterior

4.8. Màquina per separar tests de planta viva (no inclou vehicle carregador) 

 

5. Esmicoladores de bales

 

6. Altres materials i equips d'explotació agrària

6.1. Màquina d'arrencada de planta viva en mota

6.2. Equips (raspalls) d'aclarida de fruit

6.3. Sembradores de sembra directa (filera i monogrà)

6.4. Picadores/trituradores de residus de collita i poda

 

7. Equips per incorporar fertilitzants (05)

7.1. Escampadors de fem sempre que incorporin sistemes per controlar el volum i el pes (cèl·lules de càrrega, transductors de pressió)

7.2. Injectors de purins (fem líquid)

7.3. Mànegues d'aplicació en bandes de purins (sistema de tubs penjants)

7.4. Distribuïdors de fertilitzants minerals

7.5. Maquinària que incorpori sistemes per a l'agricultura de precisió (GPS, sensors de velocitat)

7.6. Sistemes per mesurar la concentració de nutrients en fertilitzants orgànics (conductímetres, NIR), per controlar el dosatge (cabalímetres, electrovàlvules) i per controlar el volum i el pes (cèl·lules de càrrega, transductors de pressió) 

8. Maquinària excepcionalment innovadora i que, per aquest motiu, no s'ha pogut incorporar en aquesta llista, supeditada a un informe favorable del Centre de Mecanització Agrària que n'acrediti el caràcter innovador.

 

ANNEX 6 INGRESSOS AGRARIS PER TRAM D'UTA

Els ingressos agraris mínims que ha d'obtenir l'explotació agrària per tal que aquesta es pugui considerar econòmicament viable són els següents:

Ingressos agraris

Tram segons el nre. d'UTA

15.000 €

Fins a 1

7.500 €

De més d'1 a 2

3.250 €

De més de 2 a 3

2.000 €

De més de 3 a 4

1.000 €

De més de 4 a 5

0 €

Més de 5

Els ingressos agraris mínims de l'explotació exigibles per tal que es pugui considerar viable econòmicament es calculen sumant els ingressos agraris corresponents a cada un dels trams d'UTA indicats a la taula i, en cas de fraccionar el darrer tram, se'n considera la part proporcional.

 

ANNEX 7 Nombre d'animals i conversions a UBM

 

 

UBM

Boví

De menys d'un any

0,4

D'un any a menys de dos anys

0,7

Mascles, de dos anys o més

1

Braves, de dos anys o més

0,8

Vaques d'aptitud làctia, de dos anys o més

1

Altres vaques, de dos anys o més

0,8

Oví i caprí reproductors

 

0,1

Oví i caprí d'engreix

 

0,5

Conills

 

0,01

Caseres

 

0,150

Avícoles ponedores

 

0,01

Avícoles engreix

 

0,005

Equí de producció /reproducció

 

0,8

Porcí

Porcells >20 kg de pes viu

0,027

Truges de cria de 50 kg

0,5

Altres porcs

0,3