Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLUCMAJOR

Núm. 803237
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament, en sessió de dia 25 d'octubre de 2023, va acordar aprovar provisionalment, i en el supòsit de que no es presentin al·legacions en el període d'informació pública, també definitivament, la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica.

Publicat l'anunci en el BOIB número 150 de data 4 de novembre de 2023, no s'ha formulat cap reclamació contra l'esmentat acord durant el termini d'exposició de 30 dies.

Per l'exposat, i en virtut de l'article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica el text íntegre de l'ordenança.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

Article 1. Naturalesa i fet imposable

1. L'Impost sobre vehicles de tracció mecànica és un tribut directe que grava la titularitat dels vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per circular per les vies públiques, sigui quina sigui la seva classe i categoria.

2. Es considera vehicle apte per a la circulació el que hagi estat matriculat en els registres públics corresponents mentre no hi hagi causat baixa. A l'efecte d'aquest impost també es consideren aptes els vehicles proveïts de permisos temporals i matrícula turística.

3. No estan subjectes a aquest impost:

a. Els vehicles que, havent estat donats de baixa en els registres per antiguitat del seu model, puguin ser autoritzats per circular excepcionalment en ocasió d'exhibicions, certàmens o curses limitades als d'aquesta naturalesa.

b. Els remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica la càrrega útil dels quals no sigui superior a 750 quilograms.

c. Els vehicles que, amb l'informe previ de la Policia Local, hagin estat considerats com a residus sòlids urbans.

Article 2. Exempcions i bonificacions

1. Estaran exempts de l'impost:

a. Els vehicles oficials de l'Estat, comunitats autònomes i entitats locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b. Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, agents diplomàtics i personal funcionari consular de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels respectius països, externament identificats i a condició de reciprocitat en la seva extensió i grau.

Així mateix, els vehicles dels organismes internacionals amb seu o oficina a Espanya i del seu personal funcionari o membres amb estatut diplomàtic.

c. Els vehicles respecte dels quals així es derivi del que disposen els tractats o convenis internacionals.

d. Les ambulàncies i altres vehicles directament destinats a l'assistència sanitària o al trasllat de persones ferides o malaltes.

e. Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda a què es refereix la lletra A de l'annex II del Reglament general de vehicles, aprovat pel Reial Decret 2822/1998, de 23 de desembre.

Així mateix, n'estan exempts els vehicles matriculats a nom de persones minusvàlides per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà mentre es mantinguin les dites circumstàncies, tant als vehicles conduïts per persones amb discapacitats com als destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris d'aquestes per més d'un vehicle simultàniament.

A l'efecte del que disposa aquest paràgraf, es consideraran persones amb minusvalidesa aquelles que tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33%.

f. Els autobusos, microbusos i altres vehicles destinats o adscrits al servei de transport públic urbà, sempre que tinguin una capacitat que excedeixi de nou places, inclosa la del conductor/a.

g. Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària proveïts de cartilla d'inspecció agrícola.

2. Per poder aplicar les exempcions a què es refereixen els paràgrafs e i g de l'apartat 1 d'aquest article, les persones interessades hauran d'instar-ne la concessió indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i la causa del benefici. Un cop que l'Administració municipal hagi declarat l'exempció, s'expedirà un document que n'acrediti la concessió.

En relació amb l'exempció prevista en el segon paràgraf de la lletra e de l'apartat 1 anterior, la persona interessada haurà d'aportar el certificat de la minusvalidesa emès per l'òrgan competent, una fotocòpia de la fitxa tècnica i el permís de circulació del vehicle.

3. S'estableix una bonificació del 100% per als vehicles històrics. Aquesta bonificació s'aplicarà de forma automàtica a partir de l'exercici següent a aquell en que el vehicle s'hagi declarat com a històric.

4. S'estableix una bonificació del 75% per aquells vehicles amb motor elèctric y una bonificació del 50% per aquells vehicles amb motor híbrid. Aquesta bonificació s'aplicarà de forma automàtica.

5. Amb caràcter general, a l'efecte de la concessió de beneficis fiscals, començaran a tenir efectes a partir de l'exercici següent al de la sol·licitud, i no poden tenir caràcter retroactiu. No obstant això, quan se sol·liciti per a vehicles ja inclosos en el padró de l'impost, es concedirà per a l'exercici en curs si en la data de la meritació de l'impost hi concorren els requisits exigits per al seu gaudi. Respecte dels vehicles de nova matriculació, es concedirà per a l'exercici en curs sempre que la sol·licitud es formuli en el termini d'un mes comptador des de la data de matriculació.

6. No es podran reconèixer altres beneficis fiscals que els expressament prevists en les normes de rang de llei o les derivades de l'aplicació dels tractats internacionals.

Article 3. Subjectes passius

1. Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les entitats a les quals es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, general tributària, a nom de les quals consti el vehicle en el permís de circulació.

2. Els subjectes passius determinats, segons l'apartat anterior, hauran de satisfer l'impost a l'Ajuntament Llucmajor quan en el domicili en el qual consti el permís de circulació del vehicle estigui en el terme municipal de Llucmajor.

Article 4. Quota

De conformitat amb el que estableix l'article 95 del RDL 2/2004, del text refós de la LRHL, aquest Ajuntament incrementarà les tarifes mínimes que en cada moment determini la legislació vigent mitjançant l'aplicació sobre aquestes del coeficient 1,75.

Article 5. Període impositiu i meritació

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, excepte en el cas de primera adquisició dels vehicles. En aquest cas el període impositiu començarà el dia en què es produeixi la dita adquisició.

2. L'impost es meritarà el primer dia del període impositiu.

3. L'import de la quota de l'impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa definitiva del vehicle. També escaurà el prorrateig de la quota en els mateixos termes en els supòsits de baixa temporal per sostracció o robatori de vehicle, i això des del moment en què es produeixi la dita baixa temporal en el registre públic corresponent.

Article 6. Gestió

1.La gestió, la liquidació, com també la revisió dels actes dictats en via de gestió tributària correspon a l'ajuntament del domicili que consti en el permís de circulació del vehicle.

Article 7. Inspecció i recaptació

La inspecció i recaptació de l'impost es realitzarà d'acord amb el que preveu la Llei general tributària i les altres lleis de l'Estat reguladores de la matèria, com també les disposicions dictades per al seu desplegament.

Article 8. Infraccions i sancions

En tot el que fa referència a la qualificació de les infraccions tributàries, com també a la determinació de les sancions que hi corresponguin en cada cas, s'aplicarà el règim regulat en la Llei general tributària i en les disposicions que la complementen i despleguen.

Disposició transitòria

Les referències a l'articulat de la present ordenança s'han d'entendre sense perjudici que hagin pogut ser modificades per una normativa posterior a la seva aprovació.

Disposició final

La present ordenança fiscal serà publicada en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i entrarà en vigor a partir del dia 1 de gener de 2024.

 

Llucmajor, 22 de desembre de 2023

La batlessa Maria Francisca Lascolas Rosselló