Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 803082
Acord del Ple de data 21 de desembre de 2023 de l'Ajuntament de Inca per la qual s'aprova definitivament expedient de modificació de l'Ordenança municipal de circulació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament Ple en sessió celebrada en data 21 de desembre de 2023 va aprovar definitivament, amb resolució expressa de les al·legacions presentades la modificació de l'ordenança municipal de circulació de conformitat amb allò que s'ha fixat en els articles 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local i 102.1.d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Règim Local de les Illes Balears, per la qual cosa es procedeix a la seva publicació, que és del següen tenor literal:

«ORDENANÇA MUNICIPAL DE CIRCULACIÓ

ÍNDEX

Capítol I. Objecte i àmbit d'aplicació. Disposicions generals. (art. 1)

Capítol II. Senyals.

 

Apartat 1r. Senyals de caràcter general. (art.2-art. 4)

Apartat 2n. Senyals urbans. (art. 5-art. 9)

 

Capítol III. Vianants. (art. 10-art. 11)

Capítol IV. Normes de circulació. (art. 12-art. 21)

Capítol V. Parada i estacionament. (art. 22- art. 29)

Capítol VI. Ordenació i regulació d'aparcaments: zones d'estacionament limitat gratuït. (art. 30 – art.34)

Capítol VI bis. Punts de recàrrega de vehicles elèctrics. (art. 35 – art.40)

Capítol VII. De les llicències per a l'entrada i la sortida de vehicles (passos permanents). (art. 41 – art. 49)

Capítol VIII. Càrrega i descàrrega. (art. 50 – art. 55)

Capítol IX. Zones de reserva. (art. 56 – art.63)

Capítol X. Transports. (art. 64 – art. 70)

Capítol XI. Ordenacions circulatòries especials. (art. 71 – art. 83 )

Capítol XII. Protecció mediambiental. (art. 84 – art. 87)

Capítol XIII. Mesures cautelars i complementàries. (art. 88 – art. 93 )

Capítol XIV. Procediment sancionador. Disposicions generals. (art. 94 - 101)

Disposició addicional primera. De les autoritzacions per a ús particular de senyal de trànsit.

Disposició addicional segona. De les mesures de reeducació.

Disposició final.

 

CAPÍTOL I Objecte i àmbit d'aplicació. Disposicions generals

Article 1

Les normes contingudes en aquesta Ordenança atenen principalment a la seguretat de totes les persones usuàries de les vies urbanes de la població, tot garantint-ne l'ús i el gaudi, mitjançant l'ordenació i la regulació viàries. Complementen el que disposa la normativa estatal o autonòmica aplicable en aquesta matèria, que en cada moment es trobi vigent, com és ara l'RD legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, que aprova el Text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial; i el Reglament de procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial (RD 320/1994, de 25 de febrer) (BOE núm. 95, de 21 d'abril), segons darrera reforma de la present disposició realitzada per STS de 27 de octubre de 2004; així mateix, la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, reguladora del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'RD 14/1994, de 10 de febrer (BOIB 21/1994), que regula el procediment sancionador en l'àmbit de la CAIB.

 

CAPÍTOL II Senyals

Apartat 1r Senyals de caràcter general

Article 2

Els senyals col·locats en la vertical de l'indicatiu del nom de la població, o poc després d'aquest, regeixen amb caràcter general per a tota la població, llevat que en les vies urbanes hi hagi unes altres senyalitzacions específiques per a algun dels seus trams.

Article 3

Els senyals que estiguin a les entrades de les illes de vianants o zones de circulació restringida o d'estacionament amb horari limitat regeixen en general per a tots els seus perímetres respectius.

Article 4

L'Ajuntament procedirà a la retirada immediata de tota aquella senyalització que no estigui degudament autoritzada o no compleixi les normes en vigor, i això tant pel que fa als senyals no reglamentaris com si és incorrecta la forma, la col·locació o el disseny del senyal o cartell.

 

Apartat 2n Senyals urbans

Article 5

Ateses les característiques de determinades vies urbanes, poden instal·lar-s'hi senyals de dimensions reduïdes.

Article 6

Per a la instal·lació de qualsevol senyal de trànsit, encara que sigui només indicatiu, cal l'obtenció d'autorització municipal.

Article 7 Publicitat als senyals

1. No és permesa la col·locació de publicitat al costat dels senyals de trànsit.

2. És prohibida la col·locació de rètols, anuncis, cartells, tendals i instal·lacions en general que es puguin confondre amb els senyals o dispositius destinats a regular la circulació, o que en redueixin l'eficàcia, o bé que enlluernin o distreguin de manera perillosa les persones usuàries de les vies urbanes.

Article 8 Obstacles

1. Es prohibeix col·locar a les vies urbanes qualsevol classe d'obstacles o objectes, o efectuar-hi instal·lacions que dificultin la lliure circulació de les persones vianants o vehicles.

2. Si, per qualsevol circumstància, és necessària la seva instal·lació, la senyalització que s'hagi de fer s'ha de sotmetre a l'autorització municipal preceptiva.

3. Tot obstacle que dificulti la lliure circulació de les persones vianants o vehicles haurà de ser degudament protegit, senyalitzat i, en hores nocturnes, il·luminat, per garantir la seguretat de les persones usuàries.

4. Per part de l'autoritat municipal es podrà procedir a la retirada dels obstacles, amb les despeses a càrrec de la persona interessada, quan:

4.a) No s'hagi obtingut la corresponent autorització.

4.b) S'hagin extingit les circumstàncies que van motivar la col·locació de l'obstacle o objecte.

4.c) S'ultrapassi el termini de l'autorització corresponent o no es compleixin les condicions fixades en aquesta.

Article 9 Actuacions de la Policia Local

1. Els senyals i les indicacions de la Policia Local prevalen sobre qualsevol altre senyal, sigui vertical o horitzontal.

2. Per circumstàncies especials, de seguretat, festives o circulatòries, aquests/aquestes agents també poden variar temporalment l'ordenació establerta o autoritzar eventualment alguns usos prohibits.

 

CAPÍTOL III Vianants

Article 10 Normes de comportament

1. Les persones vianants han de circular per les voreres.

2. A les vies urbanes sense voreres o amb voreres que no permetin el pas simultani de dues persones, però que estiguin obertes al trànsit de vehicles, s'han d'extremar les precaucions i circular a prop de les façanes de les cases.

3. Han de travessar les calçades pels passos senyalitzats i, si no n'hi ha, pels extrems de les voreres, de manera perpendicular a la línia de la vorada, i després d'assegurar-se que no s'acostin vehicles.

4. Tenen sempre preferència en les circumstàncies següents:

4.a) A les zones de mercats i fires.

4.b) Als carrers sense voreres.

4.c) Als carrers amb voreres estretes.

4.d) Als carrers senyalitzats com a residencials.

4.e) A les illes de vianants, sobre qualsevol vehicle, encara que aquest sigui autoritzat per circular-hi.

Article 11 Usos prohibits

1. Queden prohibits a les vies urbanes aquells usos no autoritzats que puguin representar un perill per a les persones usuàries, i especialment per a les persones vianants.

2. Així mateix, es prohibeixen els usos que no s'adaptin a la mateixa naturalesa de la via, pel que fa tant a la vorera com a la calçada.

3. Les motocicletes i els ciclomotors no poden circular per damunt de les voreres i per les altres zones destinades a les persones vianants.

4. També hi resta prohibida la venda ambulant, el repartiment de publicitat i qualsevol altra invasió de la calçada.

 

CAPÍTOL IV Normes de circulació

Article 12 Moderació de velocitat

1. El límit general de velocitat màxim permès a les vies objecte de la present Ordenança s'estableix amb caràcter general en 30 km/h.

1.1 Prèviament a la instal·lació de la senyalització específica, aquest límit quedarà rebaixat a 20 km/h a les següents vies:

  • Les que disposin de plataforma única de calçada i voravia.
  • El centre històric del municipi.
  • Els trams de carrer que estiguin dins la zona d'influència de centres educatius d'educació infantil, primària i secundària.

1.2 Excepcionalment, s'estableix un límit de 40 km/h, amb senyalització específica prèvia, a les següents vies:

  • Av. d'Alcúdia (al llarg de tot el seu recorregut).
  • Av. de Lluc (al llarg de tot el seu recorregut).
  • Av. del General Luque (tram comprès entre la Ma13a i el creuer amb el c/ dels Sabaters).
  • C/ de Jaume I (carrils principals centrals).
  • C / de Jaume II (carrils principals centrals).
  • Ronda de Migjorn (tram comprès entre la Gran Via de Colom i l'accés del c/ dels Pagesos).

1.3 Excepcionalment, s'estableix un límit de 50 km/h, amb senyalització específica prèvia, a les següents vies:

  • Ronda de Migjorn (tram comprès entre la rodona de la Ma13 i l'accés del c/ dels Pagesos).

1.4. La Batlia, mitjançant decret motivat, podrà modificar la relació de carrers establerts als punts 2, 3 i 4 del present apartat quan per les condicions de la circulació, sinistralitat, major afluència de vianants o creació de nous serveis ho consideri necessari.

2. En tota la classe de cruïlles, les persones conductores han de moderar la velocitat dels seus vehicles reduint-la al pas de les persones vianants si fos necessari, prenent les precaucions que calgui.

3. Igualment, han de fer-ho en aquells llocs on es circuli per un sol carril, en els carrers sense voravies i on hi hagi gran afluència de transeünts i, sobretot, on hi hagi infants.

4. Les mateixes precaucions s'hauran d'adoptar en cas de circumstàncies climatològiques adverses, mal estat del paviment o estretesa de la via.

Article 13 Mesures circulatòries especials

Si circumstàncies especials derivades de dimensions, càrrega màxima autoritzada o renous que produeixen certs vehicles de tracció mecànica ho requereixen, la Batlia pot adoptar les oportunes mesures d'ordenació del trànsit, prohibint o restringint la circulació d'aquests vehicles, o canalitzant les seves entrades a la ciutat per determinades vies, així com restringint-los l'estacionament sols a certes vies públiques.

Article 14 Entrada i sortida d'immobles

1. Per a l'accés de vehicles a l'interior d'immobles, recintes o d'altres espais quan sigui necessari creuar la via pública o altres béns de domini públic i ús públic, les persones conductores solament han de fer servir els espais definits en aquesta Ordenança com a entrades o sortides de vehicles subjectes a llicència municipal, com són les llicències de pas permanent o gual.

2. Abans d'utilitzar un gual o pas permanent i penetrar-hi, les persones conductores estan obligades a assegurar-se que ho poden fer sense cap perill.

3. Cal fer la sortida de l'immoble amb tota classe de precaucions, amb especial cura de les persones vianants i, si es fa marxa enrere, la maniobra ha d'ésser dirigida per un observador situat a la voravia o a la calçada.

Article 15 Bicicletes i ciclomotors

1. Les persones conductores de les bicicletes i els ciclomotors han de circular per la seva dreta amb les precaucions necessàries; es prohibeixen les competicions o curses entre aquests.

2. És totalment prohibit portar-hi passatgers/eres, exceptuant aquells ciclomotors homologats, d'acord amb la legislació vigent.

3. Els ciclomotors en cap cas podran circular pels parcs públics i zones per a les persones vianants, com ponts de pas elevat, voravies, etc.

Article 16 Carrils i zones de circulació i estacionament de bicicletes

1. Als passeigs i voreres de prou amplada es pot establir un carril, o més d'un, reservat a la circulació de bicicletes.

2. Pels parcs públics, illes de vianants o unes altres zones d'ús preferencial per a transeünts, hi poden circular les bicicletes, sense sobrepassar, però, la velocitat normal d'un vianant.

3. En qualsevol cas, les persones vianants tenen sempre preferència de pas.

4. Als pàrquings habilitats, les bicicletes no podran romandre estacionades més de cinc dies de manera ininterrompuda. La Policia Local retirarà les que excedeixin aquest temps, o quan els hi manqui algun dels elements essencials per a la circulació per les vies. Amb tal fi, s'utilitzaran els mitjans necessaris per alliberar els sistemes de cadenat que s'hagin emprat per assegurar-les.

Article 17 Patins, monopatins, patinets o similars

1. les persones qui utilitzin patins o patinets per al seu desplaçament l'efectuaran pels carrils reservats a bicicletes.

2. Queda prohibida la circulació o el desplaçament mitjançant monopatins o similars a les calçades, voravies, andanes, passejos i altres zones de domini i ús públic o privades de concurrència pública, excepte a les zones degudament senyalitzades i durant els horaris establerts que es trobin habilitades a l'efecte.

3. En cap cas, les persones qui utilitzin patins, patinets, monopatins o similars podran aferrar-se als laterals o a la part posterior dels vehicles com a mitjà de locomoció, mitjançant arrossegament i qualsevol altre ús indegut.

4. Les persones que circulin mitjançant patins, patinets, monopatins o similars hauran de prendre les precaucions necessàries per no lesionar, colpejar o molestar les persones vianants.

Article 18 Vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes

Als efectes d'aquesta Ordenança es consideren vehicles de mobilitat personal (VMP) aquells enginys mecànics impulsats per un motor elèctric que estan recollits a la taula subsegüent, tal com s'estableix a la Instrucció 16N- 124 de la DGT.

Sols poden estar equipats amb un seient si estan dotats de sistema d'autoequilibrat. Queden exclosos d'aquesta consideració:

  • Vehicles sense sistema d'autoequilibri i amb seient. Vehicles concebuts per a competició.
  • Vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Vehicles amb una tensió de treball superior a 100VCC o 240VAC. Vehicles inclosos en l'àmbit del Reglament (UE) N2 168/2013.

Classificació dels vehicles de mobilitat personal

Tipus A: velocitat màxima 20 km/h; longitud màxima 1 m, amplària màxima 0.6 m i pes 25 kg.

Plataformes d'una roda. Plataformes de dues rodes. Patinet elèctric.

Tipus B: velocitat màxima 30 km/h; longitud màxima 1.9 m, amplària màxima 0.8 m i pes 50 kg.

Segway. Escúter elèctrica.

Classificació dels cicles de més de dues rodes

Tipus C: velocitat màxima 45 km/h; longitud màxima 1.9 m, amplària màxima 1.5 m i pes 300 kg.

CO Tricicles elèctrics amb caixa davantera d'ús privat.

C1 Tricicles elèctrics per a transport de viatgers

C2 Tricicles elèctrics per transport de mercaderies

Els vehicles que tenguin una forma similar als relacionats anteriorment, però que superin les característiques indicades, no es consideraran VMP i, per tant, hauran d'obtenir el corresponent permís de circulació.

 

CIRCULACIÓ I USOS DELS VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL I CICLES DE MÉS DE DUES RODES.

1. Circulació de VMP i cicles de més de dues rodes a les vies municipals.

No està permès circular per les vies de la ciutat amb vehicles de mobilitat personal en cas de no complir amb els requisits tècnics de certificació establerts i, en el cas que sigui requerit per la normativa aplicable, de no estar homologats.

2. Els VMP estan autoritzats a circular pels següents espais:

TIPUS A

  • Pels carrils bici no segregats de l'espai de vianants: vorera-bici, sense superar la velocitat màxima de 10 km/h.
  • Pels carrils bici segregats de l'espai de les persones vianants, sobre la calçada, a l'espai comprès entre la banda d'aparcament i la vorera, sense superar la velocitat màxima de 15 km/h.
  • Pels carrils bici sobre la calçada, segregats de l'espai de les persones vianants, sense superar la velocitat màxima de 20 km/h.
  • Pels carrers senyalitzats com a residencials mitjançant el senyal S-28, sense superar la velocitat màxima de 20 km/h.
  • Els patinets elèctrics, a més, pels carrers limitats a velocitats no superiors a 40 km/h, sense superar la velocitat màxima de 20 km/h i sempre en el sentit de circulació autoritzat.

TIPUS B

  • Pels carrils bici no segregats de l'espai de vianants: vorera-bici, sense superar la velocitat màxima de 10 km/h.
  • Pels carrils bici segregats de l'espai de les persones vianants, sobre la calçada a l'espai comprès entre la banda d'aparcament i la vorera sense superar la velocitat màxima de 15 km/h.
  • Pels carrils bici sobre la calçada, segregats de l'espai de les persones vianants, sense superar la velocitat màxima de 25 km/h.
  • Pels carrers senyalitzats com a residencials mitjançant la senyal S-28, sense superar la velocitat màxima de 25 km/h.
  • Pels carrers limitats a velocitats no superiors a 40 km/h, sense superar la velocitat màxima de 25 km/h i sempre en el sentit de circulació autoritzat.
  • En cas que en una zona determinada es reguli un límit de velocitat inferior a 25 km/hora, aquests vehicles s'ajustaran a dita limitació.

TIPUS C0 i C1

  • Pels carrers limitats a velocitats no superiors a 40 km/h, sense superar la velocitat màxima de 25 km/h i sempre en el sentit de circulació autoritzat.

TIPUS C2

  • Pels carrers limitats a velocitats no superiors a 40 km/h, sense superar la velocitat màxima de 25 km/h i sempre en el sentit de circulació autoritzat.
  • Pels carrers senyalitzats com a residencials mitjançant el senyal S-28, sense superar la velocitat màxima de 25 km/h.
  • En cas que en una zona determinada es reguli un límit de velocitat inferior a 25 km/hora, aquests vehicles s'ajustaran a la dita limitació.
  • Els tricicles elèctrics destinats al transport de mercaderies (tipus C2) poden circular per voreres de més de 3 metres, espais per a vianants i vies de plataforma única de vianant, sense superar la velocitat màxima de 10 km/h. Mitjançant decret de Batlia es podria regular la franja horària autoritzada.

3. S'estableixen les següents condicions generals de circulació dels vehicles de mobilitat personal:

a. totes les persones usuàries dels VMP han d'obeir els senyals de circulació que estableixin una obligació o una prohibició, i han d'adaptar la seva conducta al missatge de la resta de senyals existents a les vies per les quals transiten o circulen.

b. Es prohibeix la circulació dels VMP per les voreres, les places, els parcs i els jardins.

Es permet la circulació del VMP del tipus A per aquestes àrees als i les menors de 15 anys, si porten casc, no sobrepassen la velocitat de persona i van acompanyats d'un vianant adult. No poden circular sobre les zones verdes.

c. L'edat permesa per conduir un VMP o un cicle de més de dues rodes és de 16 anys, en tots els casos, i de 15 anys si disposen del permís de conduir AM.

Els menors d'aquestes edats sols en podran fer ús quan siguin adequats per a la seva edat, estatura i pes, fora de les zones de circulació, en espais tancats al trànsit, i acompanyats i sota la responsabilitat de llurs progenitors o tutors.

De les infraccions comeses per menors d'edat respondran solidàriament els seus pares/mares, persones tutores, acollidores i guardadores legals o de fet, per aquest ordre, en raó a l'incompliment de l'obligació imposada a aquests que comporti un deure de prevenir la infracció administrativa que s'imputi als i les menors.

d. En cas que es transportin persones amb un dispositiu homologat (tipus C1), les persones conductores han de ser majors d'edat (18 anys).

En les restants classes de vehicles, només hi pot circular una persona.

e. No es pot circular per les calçades obertes al trànsit de vehicles a motor amb limitació de velocitat superior als 40 km/h.

f. S'ha de conduir amb la diligència i precaució necessàries per evitar danys propis o aliens, evitant posar en perill la resta de persones usuàries de la via. En els passos zebra han de reduir la velocitat a pas de vianant i passar un cop que puguin ser vistos pels vehicles que circulen per la calçada.

g. S'ha de circular respectant la preferència de les persones vianants i, a les zones de circulació rodada, la prioritat establerta mitjançant senyalització.

h. S'ha de mantenir una distància de separació mínima d'1 metre respecte de les persones vianants. S'ha d'adequar la velocitat al pas de les persones vianants i no es pot fer cap maniobra que afecti negativament la seguretat quan se circuli per voreres i espais per a vianants.

i. S'ha de circular mantenint 1 metre de distància mínima respecte de la línia de façanes.

j. No es pot circular amb taxes d'alcohol superiors a les establertes reglamentàriament, ni amb presència de drogues a l'organisme.

k. No es pot circular amb auriculars ni utilitzant dispositius mòbils.

l. Tots les persones conductores/ores de vehicles de mobilitat personal, amb independència de la seva classe, han de portar casc i portar a sobre correctament col·locat guardapits reflectant degudament homologat.

El fet que el conductor/a no porti casc serà sancionat amb infracció greu i serà motiu d'immobilització del VMP. Es procedirà a l'aixecament de la immobilització quan un conductor/a amb casc es responsabilitzi del vehicle.

m. Resta prohibida la circulació dels vehicles de mobilitat personal pels túnels urbans.

n. Resta prohibida la circulació dels vehicles de mobilitat personal per les travessies.

o. Assegurança: tots les persones conductores/ores de vehicles de mobilitat personal que circulin per les vies del casc urbà del municipi d'Inca resten obligats a disposar d'una assegurança de responsabilitat civil amb cobertura igual o superior a 120.000 euros per als possibles accidents o danys que es puguin produir amb la conducció d'un vehicle de mobilitat personal.

El fet que el conductor/a no disposi de la referida assegurança serà sancionat amb infracció greu i serà motiu d'immobilització del VMP. Es procedirà a l'aixecament de la immobilització quan un conductor/a amb la referida assegurança es responsabilitzi del vehicle.

A aquests efectes, té consideració de travessia exclusivament la Ronda de Migjorn, per la calçada de la qual no podran circular dits vehicles, exceptuant la via ciclista.

CIRCULACIÓ DE VMP DE LLOGUER:

S'estableixen les següents condicions específiques de circulació dels vehicles de mobilitat personal que suposin una activitat d'explotació econòmica:

a. L'activitat queda sotmesa a llicència municipal en concepte d'utilització de béns de domini públic local en la modalitat d'ús comú especial de béns d'ús públic, per transcórrer per vies públiques.

b. Els vehicles de mobilitat personal que suposin una activitat d'explotació econòmica han d'estar identificats i, si així ho disposa la normativa aplicable, han d'estar inscrits al registre que correspongui.

c. Les persones físiques o jurídiques titulars, ja sigui a títol de propietat o a qualsevol altre títol, dels vehicles de mobilitat personal han de contractar una assegurança de responsabilitat civil enfront de tercers, i cobrir la indemnització de caràcter subsidiari pels danys i perjudicis derivats de l'ús d'aquells vehicles i cicles per part dles persones usuàries als quals els cedeixin o lloguin.

d. Les persones usuàries de vehicles del tipus A i B han de portar casc.

e. Els vehicles dels tipus A i B (amb un màxim de dues persones i el/la guia) poden circular segons els usos i les condicions de circulació dels apartats 2 i 3.

f. Els vehicles del tipus A i B quan vagin en grup (amb un màxim vuit persones i el/la guia) poden circular només per les rutes autoritzades específicament mitjançant decrets de Batlia, i segons les condicions de circulació establertes en l'apartat 3.

g. Els vehicles dels tipus A i B han de mantenir una distància entre grups de més de 50 metres.

h. La persona física o jurídica titular de l'explotació econòmica vetllarà perquè les persones usuàries i les usuàries dels vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes disposin d'un nivell d'habilitat mínim que garanteixi la seva seguretat i la de la resta d'usuaris i usuàries de la via pública.

i. El vehicle i les persones usuàries podran portar elements que els identifiquin com a pertanyents a la persona física o jurídica titular de l'explotació econòmica. La publicitat als vehicles o a les persones usuàries es regularà pel que disposa I'Ordenança municipal de publicitat.

j. La persona física o jurídica titular de l'explotació econòmica ha d'informar les persones usuàries dels vehicles de mobilitat personal de les rutes autoritzades i les condicions de circulació.

k. Els de tipus C1 han de disposar d'una autorització específica per exercir l'activitat, tant de la ruta com del nombre de vehicles.

Pel que fa a l'estacionament dels vehicles de mobilitat personal, s'estableixen les condicions següents:

a. Els vehicles dels tipus C1 i C2 només poden estacionar-se en els espais habilitats a l'efecte.

b. Els vehicles dels tipus A i B han d'estacionar-se preferentment als llocs específicament destinats a aquesta finalitat. En cas de no existir llocs a les immediacions o si aquests estan ocupats, poden estacionar-se en altres parts de la via no prohibides per aquesta Ordenança, amb compliment de les regles específiques següents:

 

1. Es prohibeix lligar-los als arbres, semàfors, bancs, contenidors, papereres, marquesines de transport i elements de mobiliari urbà quan es dificulti el destí o la funcionalitat de l'element.

2. Es prohibeix estacionar davant de zones on hi hagi reserves d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda, de càrrega i descàrrega a la calçada o de servei públic, durant les hores de reserva.

3. Es prohibeix l'estacionament a llocs reservats a altres persones usuàries o serveis.

4. Es prohibeix l'estacionament a les voreres quan s'impedeixi el pas de les persones vianants.

Les infraccions en aquests apartats de la present Ordenança es tramitaran com a infracció de trànsit, que permet el cobrament immediat a persones no residents i el descompte del 50 % preceptiu.

 

Article 19 Carruatges, cavalleries i bestiar

Els carros i les cavalleries han de circular per la seva dreta, i han de ser portats al pas.

Cal fer la conducció de bestiar amb les precaucions degudes, s'ha de procurar que no ocupi tot l'ample de la calçada i que no s'escapi del control de les persones conductores.

No s'han de deixar animals solts a les vies urbanes i, si es deixen lligats, cal evitar que puguin perjudicar la resta de persones usuàries de les esmentades vies.

En la circulació d'animals en grup, tenguin o no la consideració de ramat, entre el personal conductor hi haurà almenys un major de 18 anys (amb plena capacitat jurídica d'obrar), que vetlarà pel compliment de les normes pertinents.

Queda prohibida la circulació, tot i estar enganxats a un vehicle, d'animals malalts, ferits, molests, perillosos o sense domar, així com netejar-los o fermar-los a les vies i els espais lliures públics o privats de concurrència pública.

Les persones que condueixin animals per la via pública estan obligades a impedir que aquests facin llurs deposicions sobre les voreres, parterres, zones verdes, zones terroses i restants elements de la via pública destinats a la circulació, estada o jocs dels ciutadans, especialment als jardins o zones de la via destinades al joc dels infants.

Les infraccions que en aquest sentit es produeixin donaran lloc a l'actuació prevista a l'Ordenança municipal de neteja.

Article 20

Els vehicles arrossegats o empesos per persones hauran de ser conduïts exclusivament per la calçada, al pas, i en el sentit de la circulació que estigui autoritzat.

L'estacionament de carros de mà, o altres de similars, sols podrà dur-se a terme a l'interior dels edificis, establiments, solars i altres zones privades.

Article 21 Permisos especials per circular

Els vehicles que tenguin un pes o unes dimensions superiors als autoritzats reglamentàriament no podran circular per les vies públiques de la ciutat sense l'autorització municipal corresponent.

Les autoritzacions indicades en l'apartat anterior podran ésser per a un sol viatge o per a un determinat període i amb un itinerari concret, i seran responsables davant possibles danys al paviment o instal·lacions de qualsevol classe. Quan els itineraris discorrin sobre ponts, aparcaments subterranis o una altra estructura elevada sobre el sòl, amb la petició de la sol·licitud es presentarà un projecte o informe redactat per tècnic/a competent que defineixi les mesures de seguretat a adoptar i assumeixi la responsabilitat derivada de l'autorització sol·licitada. En qualsevol cas caldrà informe tècnic municipal.

 

CAPÍTOL V Parada i estacionament

Article 22 Parada

La parada s'ha de fer sempre al costat de la vorera, i el conductor/a, com a norma general, ha de romandre davant dels comandaments del vehicle o bé estar prou a prop per atendre les indicacions dels/de les agents, sense que en cap cas pugui sobrepassar el temps màxim de dos minuts, ni entorpir la circulació, tot això independentment d'haver deixat connectat el sistema de llums intermitents del qual pugui estar dotat el vehicle. L'incompliment del que antecedeix és considerat com a estacionament indegut i sancionat com tal.

Article 23 Prohibicions de parada

Queda totalment prohibida la parada:

a. Als llocs on ho prohibeix la senyalització corresponent.

b. Als revolts i canvis de rasant de visibilitat reduïda d'aquests punts, i als túnels.

c. Als passos a nivell, als passos per a ciclistes i als passos senyalitzats per a vianants.

d. Als carrils o parts de la via reservats exclusivament a la circulació o al servei de determinades persones usuàries.

e. A les cruïlles i interseccions, quan es dificulti la visibilitat o la maniobra de qualsevol tipus de vehicle.

f. Als llocs on s'impedeixi la visibilitat del trànsit o dels seus senyals a les persones usuàries afectades, o lloc on se'ls obligui a fer maniobres.

g. En doble filera, llevat que a l'interior del vehicle romangui alguna persona habilitada per retirar-lo si fos requerida per fer-ho i, a més, encara quedi lliure un carril a carrers de sentit únic de circulació i dos a carrers de dos sentits, sempre que el trànsit no sigui gaire intens i no hi hagi espai lliure en una distància de cinquanta metres. Aquesta excepció només es permet al costat de la dreta, en el sentit de la marxa, tant si la via és de sentit únic o de doble sentit.

No es considerarà parada autoritzada, sinó estacionament prohibit i, per tant, denunciable la doble filera, si no s'hi troba ningú a l'interior, tot i tenir accionat l'enllumenat d'emergència, ja que aquest únicament serveix per a aquesta finalitat.

h. Al costat d'andanes, refugis, rambles amb passeigs centrals o laterals i zones senyalitzades amb franges al paviment, tant si l'ocupació és parcial com si és total.

i. Als passos rebaixats per a persones amb mobilitat reduïda.

j. Si es destorba la circulació, encara que sigui per temps inferior a dos minuts.

k. A les vies declarades d'atenció preferent, llevat que la parada es pugui realitzar als xamfrans.

l. A les zones destinades a estacionament i aturada d'ús exclusiu per al transport públic.

m. Quan s'obstaculitzi l'accés de persones a immobles o s'impedeixi la utilització de la sortida o entrada de vehicles a un immoble degudament senyalitzat, com és amb una llicència de pas permanent o gual.

n. El lloc que, sense estar inclòs en els apartats anteriors, constitueixi un perill o obstaculitzi greument el trànsit de vianants, vehicles i animals.

Article 24 Estacionament

Els vehicles, en estacionar, es col·locaran tan a prop de la vorada com sigui possible, encara que deixant un petit espai per tal de permetre la neteja d'aquesta part de la calçada i, en cas que la calçada estigui senyalitzada, s'ha de realitzar l'estacionament dins dels límits marcats.

L'estacionament, en general, s'ha de fer paral·lelament a la vorada, o sigui en filera, llevat que se senyalitzi expressament que es faci d'una altra manera.

Les persones conductores han de deixar estacionat el seu vehicle de manera que ni pugui posar-se en marxa espontàniament ni el puguin moure unes altres persones. Amb aquesta finalitat, les persones conductores han de prendre les precaucions adequades i suficients.

Els carros i carretons de mà són subjectes a les mateixes normes d'estacionament que els vehicles de més de dues rodes.

Els remolcs, els semiremolcs i les caravanes no es poden estacionar a les vies urbanes separats del vehicle tractor.

En aquells carrers en què l'autoritat municipal ordeni l'estacionament de forma alternativa, bé per quinzenes, mesos o altres períodes que s'especifiquin, les pautes a seguir per les persones conductores es regiran d'acord amb les següents premisses:

a. El canvi de costat d'estacionament al final de cada període es durà a terme com a màxim a les 9.00 hores del matí del primer dia següent, sempre que, en fer-ho, no es destorbi la circulació.

b. Quan el dia del canvi sigui festiu, aquell s'ajornarà fins al primer dia laborable següent.

c. No es podrà estacionar a cap de les dues bandes fins que es pugui fer al costat correcte sense cap perjudici per al trànsit.

Article 25 Prohibicions d'estacionament

Resta prohibit l'estacionament:

a. Als llocs on ho prohibeix el senyal corresponent.

b. En doble filera, tant si el que hi ha en la primera és un vehicle com un contenidor o algun element de protecció.

c. Als costats dels passeigs centrals o rambles i també dels refugis i de les zones de precaució.

d. En plena calçada; s'entendrà que un vehicle està en plena calçada sempre que no estigui al mateix costat de la vorada de la manera reglamentària.

e. En una cantonada, quan es dificulti el gir de qualsevol tipus de vehicle, o quan sobresurti del vèrtex d'una voravia amb forma de xamfrà o de l'esquadra d'una façana i, en tot cas, quan en les referides cantonades impedeixi el pas de les persones vianants per travessar el carrer.

                                 Esquadra d'una cantonada                                                                                           Vèrtex d'un xamfrà

f. A les vies que només permeten el pas d'una columna de vehicles.

g. A les vies de doble sentit de circulació que només permeten el pas d'una columna de vehicles en cada sentit.

h. Damunt de voreres, andanes i passeigs centrals de rambles, tant si l'ocupació és parcial com total, fora d'autorització expressa i senyalitzada.

i. Als passos rebaixats per a persones amb mobilitat reduïda.

j. A les zones de vianants, on hi hagi indicada la prohibició.

k. A les zones de reserva, llevat d'autorització, i a les de càrrega i descàrrega, dins l'horari de prohibició.

l. Quan s'obstaculitzi l'accés de persones o bestiar a immobles, o s'impedeixi la utilització de la sortida o entrada de vehicles a un immoble degudament senyalitzat, com és amb una llicència municipal de pas permanent o gual.

m. Als carrils reservats per a la circulació de determinats vehicles.

n. Als llocs on s'obliga la resta de persones usuàries de les vies a fer maniobres amb risc.

o. Als revolts i canvis de rasant de visibilitat reduïda, en les seves proximitats, i als túnels, cruïlles i interseccions.

p. Als llocs on s'impedeix a la resta de les persones usuàries la visibilitat del trànsit o dels seus senyals.

q. Als accessos a autopistes, carreteres, i a llocs de gran afluència de vehicles.

r. Als llocs on impedeixi el lliure ús dels vehicles estacionats degudament.

s. En un mateix lloc durant més de 30 dies consecutius. En tot cas, la persona conductora o propietària del vehicle té l'obligació d'assegurar-se, per si mateixa o per qualsevol altra persona o mitjà, que el seu vehicle no està indegudament estacionat com a conseqüència de qualsevol canvi de senyalització o ordenació del trànsit. Per fer-ho, disposa d'un màxim de 24 hores consecutives, des de la col·locació de la senyalització restrictiva.

t. A les zones que, eventualment, hagin de ser ocupades per altres usos o activitats autoritzades tals com reparació, senyalització o neteja. En aquests supòsits, es donarà publicitat a la prohibició pels mitjans de difusió oportuns, atesa la seva naturalesa, i s'hi han de col·locar els oportuns senyals de prohibició en què s'indiqui la causa i el període, amb almenys 24 hores d'antelació.

u. A tots els carrers del perímetre que es destini a la ubicació dels diferents mercats municipals: mercat del dijous, entre les 3.00 hores de la matinada i les 17.00 hores de cada dijous (donat el cas que aquest mercat s'avanci al dimecres, es respectarà el mateix horari); mercat de Crist Rei, entre les 14.00 i les 20.00 hores; mercat del diumenge, entre les 5.00 i les 15.00 hores. La determinació dels carrers afectats en aquests perímetres vendrà establerta en les ordenances reguladores dels mercats, sense perjudici que per Decret de Batlia es puguin modificar els carrers afectats.

v. A tots els llocs habilitats per l'autoritat municipal com d'estacionament amb limitació horària, sense col·locar el títol que l'autoritzi o quan col·locat el distintiu o títol es mantengui estacionat el vehicle en excés sobre el temps màxim permès per l'Ordenança municipal.

w. De vehicles de MMA superior a 3,5 t. a tots el vials del terme municipal, llevat dels estacionaments a les vies següents: polígon de Can Matzarí, avingudes de Jaume I i de Jaume II, avinguda del Tomir, plaça de la Mediterrània (modificat per BOIB 9/2002, de 19 de gener, AP .5.10.2001).

x. En sentit contrari al de la marxa, tant en vies de doble sentit com en les de sentit únic.

y. Els vehicles que, per les seves dimensions, fossin susceptibles de ser utilitzats per afavorir l'accés de persones a finestres o balcons d'immobles no estacionaran en aquells llocs on tal circumstància es pugui produir i sense perjudici de l'observança de les restants normes d'aturada i estacionament

Article 26 Estacionament a carrers sense vorera

Als carrers sense voreres, si no hi ha cap senyal que ho prohibeixi, s'hi pot estacionar el vehicle, però s'ha de deixar una separació d'un metre entre aquest vehicle i els immobles i, en cap cas, no es pot fer davant de les entrades destinades a persones dels esmentats immobles o davant les entrades autoritzades de vehicles, com són exclusivament els guals.

Article 27 Estacionament de motocicletes i ciclomotors

Les motocicletes i els ciclomotors es poden estacionar a les voreres de més de 3 metres d'ample, paral·lelament a la vorada i separats d'aquesta fins a 50 centímetres. Si hi ha escocells, s'han d'estacionar dintre de l'espai que queda entre dos de consecutius, sense que sobresurtin de la seva alineació.

Article 28 Estacionament nocturn

És permès l'estacionament entre les 21.00 i les 7.00 hores de l'endemà en aquelles vies urbanes que només són senyalitzades amb el senyal de prohibit estacionar, sense determinació d'horari i que tenen, com a mínim, dos carrils de circulació en el mateix sentit.

Article 29 Usos prohibits a les vies públiques

1. Es prohibeix efectuar a la via pública operacions de rentat, neteja, reparació, revisions i altres de similars de vehicles; així mateix, que els tallers de reparació hi estacionin els seus vehicles en espera d'efectuar les operacions esmentades a l'interior dels seus locals.

2. Resta prohibit estacionar a la via pública els vehicles objecte de venda, lloguer amb o sense conductor o conductora i exposicions.

Es podrà autoritzar l'estacionament de vehicles de lloguer sense conductor o conductora al polígon de Can Matzarí, amb llicència prèvia que requerirà l'informe de viabilitat de Policia Local, i que estarà limitada a un nombre de vehicles màxim i a una zona o tram de carrer concret. Aquesta llicència estarà sotmesa a taxa fiscal, que variarà segons el nombre de vehicles autoritzats.

3. Les empreses ubicades a zona no industrial que disposin de vehicles de flota, retolats o no, no podran estacionar simultàniament més de dos vehicles en un mateix tram de carrer. S'entén com a tram de carrer el comprès entre les confluències amb els carrers transversals.

Les operacions de càrrega i descàrrega que efectuïn no es considerarà estacionament als efectes d'aquest article.

 

CAPÍTOL VI Ordenació i regulació d'aparcaments: zones d'estacionament limitat gratuït

Article 30 Objecte

El Servei d'Ordenació i Regulació d'Aparcament és un servei públic local que pretén la regulació dels espais d'aparcament en superfície disponibles a la ciutat, fixant els temps màxims de permanència per aconseguir una rotació de vehicles que permeti optimitzar l'ús d'un bé escàs, com és el cas del domini públic dedicat a tal fi.

La Batlia, en funció de les característiques de les vies públiques, places d'estacionaments disponibles o qualsevol altra circumstància que així ho aconselli, queda facultada per tal de determinar mitjançant l'oportú Decret les vies públiques que se sotmetran a aquest règim i la seva agrupació en zones i subzones, així com les modificacions posteriors que resultin necessàries.

Quan les decisions municipals d'ampliació d'aquestes zones representin una pressió excessiva sobre el veïnat dels carrers afectats, s'expedirà una acreditació de resident que permetrà el seu estacionament, amb la targeta visible i dins dels sectors que es determinin, sense limitació de temps.

Article 31 Tipologia d'usos i persones usuàries

Les zones del municipi d'Inca que comprenen aquest servei públic es denominen ZONA D'ESTACIONAMENT LIMITAT GRATUÏT.

El règim d'ús de les ZONES D'ESTACIONAMENT LIMITAT GRATUÏT és el de les persones usuàries que podran estacionar a les zones delimitades a tal fi, amb un límit màxim permès de 60 minuts; al termini d'aquest temps, hauran de canviar el seu vehicle de carrer o traslladar-lo a una distància no inferior de 100 metres. L'única condició per a l'estacionament en aquestes zones és que el conductor/a del vehicle deixi en el moment de l'estacionament del vehicle acreditada l'hora d'arribada.

Aquesta acreditació es podrà realitzar per qualsevol mitjà que permeti la inspecció per part dels/de les agents de la Policia Local: mitjançant rellotge horari o bé anotació manual en paper.

Els vehicles elèctrics amb distintiu ambiental 0 emissions-DGT estan exclosos de la limitació de temps, així com de l'obligació d'exposar el tiquet horari.

Article 32 Senyalització

Les ZONES D'ESTACIONAMENT LIMITAT GRATUÏT estaran delimitades mitjançant senyals verticals específics i marques vials horitzontals de color blau:

1. Els senyals verticals estaran formats per panells específics que incloguin com a mínim la següent informació:

a. La inscripció ZONA D'ESTACIONAMENT LIMITAT GRATUÏT sota fons blau.

b. Inclourà el pictograma propi del senyal de prohibició d'estacionament.

c. Informarà de l'horari de la limitació d'estacionament limitat, així com dels dies de la setmana als quals afecta.

d. Informarà de l'obligació de col·locar el comprovant horari.

Els senyals verticals s'instal·laran de forma visible als carrers que serveixin d'accés al perímetre acotat com de zona d'estacionament limitat gratuït.

Als carrers de sortida d'aquest perímetre s'instal·laran els senyals corresponents de fi de l'estacionament limitat. Els senyals de fi d'estacionament limitat no seran necessaris en aquells recintes o zones tancades amb un únic accés i sortida on no hi hagi dubte que zona regulada es limita al recinte tancat.

2. Característiques de les marques vials: els carrers regulats com a ZONES D'ESTACIONAMENT LIMITAT GRATUÏT tendran senyalitzades la totalitat de les seves places regulades mitjançant marques vials de color blau d'una amplada de 10 cm.

Article 33 Horaris

Amb la finalitat de poder conjugar l'activitat comercial i de mercats temporals amb les necessitats d'estacionament de les persones residents, les ZONES D'ESTACIONAMENT LIMITAT GRATUÏTES s'ajustaran als horaris que convinguin d'entre els que es relacionen a continuació:

a. De dilluns a divendres, de 9.00 a 13.30 hores i de 16.30 a 20.00 hores.

b. Els dissabtes, de 9.00 a 13.30 hores.

c. Els diumenges, de 9.00 a 13.30 hores.

Article 34

Es consideren infraccions específiques de les ZONES D'ESTACIONAMENT LIMITAT GRATUÏTES les següents:

1. L'estacionament del vehicle sense deixar acreditada l'hora d'arribada d'aquest.

2. Superar en més de 60 minuts l'estacionament del vehicle a la zona d'estacionament gratuït.

3. Estacionar falsejant l'hora d'arribada per allargar el temps màxim d'estacionament.

Aquestes infraccions tendran el caràcter de lleus.

 

CAPÍTOL VI bis Punts de recàrrega de vehicles elèctrics

Article 35 Objecte

La finalitat de reservar places específiques dotades de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, a més de fomentar l'ús de mitjans de transport sostenibles que són respectuosos amb el medi ambient i no produeixen contaminació atmosfèrica, ha de permetre facilitar la prestació d'un servei necessari de càrrega de bateries, atesa la proliferació de vehicles d'aquestes característiques.

Article 36 Tipologia d'usos i les persones usuàries

Les places d'estacionament reservades per a vehicles elèctrics únicament podran ser ocupades per aquells vehicles que tenguin un motor 100 % elèctric, i en queden exclosos els vehicles híbrids.

Tenint en compte que les places disponibles són limitades, amb la finalitat de poder facilitar l'accés al major nombre de persones usuàries, el temps màxim d'estacionament a les places reservades per a vehicles elèctrics serà de 4 hores i exclusivament per efectuar l'operació de càrrega de bateries. S'haurà de deixar anotada l'hora d'arribada per afavorir el control de la Policia Local.

Article 37 Senyalització

Les places reservades per a vehicles elèctrics estaran delimitades mitjançant senyals verticals específics i marques vials horitzontals de color blanc:

1. Els senyals verticals estaran formats per un senyal vertical de prohibit estacionar juntament amb la llegenda “excepte vehicles elèctrics – màxim 120 minuts”. Al mateix pal també inclourà un senyal quadrat de color verd amb l'anagrama d'un endoll que simbolitza els vehicles elèctrics.

2. Característiques de les marques vials: la superfície de les places d'estacionament de vehicles elèctrics podrà estar pintada de color verd, i el marc exterior d'aquestes serà amb línia de color blanc de 10 centímetres d'ample.

3. Han d'incloure l'obligatorietat de deixar anotada l'hora d'arribada.

Article 38 Horaris

Les places d'estacionament per a vehicles elèctrics estaran reservades per a l'ús mencionat a l'article 36 de la present Ordenança durant les 24 hores dels 365 dies de l'any.

Article 39

Es consideren infraccions específiques de les places d'estacionament reservades per a vehicles elèctrics:

a. L'estacionament d'un vehicle que no tengui un motor 100 % elèctric.

b. L'estacionament d'un vehicle 100 % elèctric que superi el temps màxim de 240 minuts.

c. No deixar anotada l'hora d'inici del procés de càrrega.

Aquestes infraccions tendran el caràcter de greus.

Article 40

Per Decret de Batlia es determinaran les ubicacions dels punts de recàrrega a mesura que es vagin augmentant.

 

CAPÍTOL VII De les llicències per a l'entrada i la sortida de vehicles (guals)

Article 41

Resta subjecte a llicència municipal l'accés de vehicles (excepte cicles, ciclomotors i motocicletes) a l'interior d'immobles recintes o d'altres espais quan sigui necessari creuar voravies o altres béns de domini públic, o suposi un ús privatiu o una especial restricció de l'ús que correspongui a tots els ciutadans i impedeixi l'estacionament o la parada d'altres vehicles davant d'on es realitza l'accés.

Article 42

Les llicències d'entrada de vehicles seran concedides per la Batlia o regidor delegat a proposta dels serveis corresponents.

La sol·licitud de llicències d'entrada de vehicles podrà ser sol·licitada per les persones propietàries i posseïdores legítimes dels immobles als quals s'hagi de permetre l'accés, així com per les persones promotorers o contractistes en el supòsit d'obres.

 

Article 43

L'expedient de concessió de llicències d'entrada de vehicles podrà iniciar-se d'ofici o per petició prèvia de les persones interessades, i haurà d'acompanyar-se de la següent documentació:

  • Plànol de situació a escala de la cartografia municipal.
  • Fotografia de la façana de l'immoble.
  • Llicència d'obres, en el cas d'immobles en construcció.
  • En el cas de desenvolupar-se dins l'immoble una activitat comercial o industrial, s'adjuntarà còpia de la llicència d'activitat.
  • En qualsevol cas, còpia del darrer rebut posat al cobrament pel concepte de l'IBI que afecti l'immoble o, en el seu cas, còpia de la declaració model 902 presentada per tal de tramitar l'alta o la modificació del referit immoble a efectes del dit impost.

Quan els documents exigits siguin dels expedits per l'Administració actuant, podrà suplir-se'n l'aportació quan així ho faci constar la persona interessada i faciliti les dades necessàries per a la localització i verificació de la seva existència per l'Administració, i s'atorgaran amb comprovació prèvia dels documents presentats i emesos els informes favorables pels serveis corresponents.

Article 44 Tipus de reserva

Les entrades de vehicles en aquest municipi són del tipus gual permanent. Les persones sol·licitants han de posseir la corresponent llicència municipal d'activitat, que ha d'incloure l'autorització per al seu funcionament, amb l'única excepció dels petits aparcaments a l'aire lliure o no, però en tot cas amb tres o menys places realment ocupades, segons declaració presentada i posteriorment comprovada.

Article 45 Senyalització dels guals permanents

A. VERTICAL

Instal·lació a la porta, a la façana o a la construcció d'un senyal de prohibició d'estacionament ajustat al model oficial que serà facilitat per l'Ajuntament, amb abonament previ de les taxes corresponents, on constarà:

  • El número d'identificació atorgat per l'Ajuntament.
  • La denominació de gual permanent.

Resta prohibida la instal·lació de senyals de semblants característiques per compte de les persones particulars.

La placa de gual es col·locarà en un lloc visible i que no indueixi a confusió respecte a l'immoble objecte de reserva. La Policia Local podrà ordenar la seva recol·locació en cas de considerar-la ineficient o confusa.

B. HORITZONTAL

Consisteix en una franja groga de longitud corresponent a 4 metres com a norma general pintada a la vorada o a la calçada junt a la vorada, a l'indret de l'entrada i en la forma en què s'estimi més idònia per aconseguir un òptim accés. Així mateix, ateses les característiques de la via i amb l'informe previ pertinent, podrà concedir-se la reserva de l'altra banda de carrer o una major longitud dels 4 metres inicials.

C. FITONS

En cas d'existir una problemàtica acreditada, previ informe de viabilitat de la Policia Local, es podrà autoritzar la instal·lació de fitons d'acord amb la instrucció tècnica que existeixi a l'efecte, amb abonament previ de les taxes que estableixi l'Ordenança fiscal corresponent.

No es permetrà en cap cas col·locar rampes ocupant la calçada o la voravia.

En el supòsit que la persona interessada necessiti realitzar alguna obra d'adaptació del gual, haurà de sol·licitar la corresponent llicència d'obra.

Les despeses que ocasioni la senyalització descrita, així com les obres necessàries, seran a compte de la persona sol·licitant, que vendrà obligada a mantenir la senyalització vertical. El manteniment de la senyalització horitzontal correspon a l'Ajuntament.

No es considerarà en vigor un gual permanent de nova concessió que no presenti, de manera visible, tots els elements de senyalització vertical i horitzontal.

Article 46

Els desperfectes ocasionats a voravies amb motiu de l'ús especial que comporta l'entrada i la sortida de vehicles amb ocasió d'aquest tipus de reserves seran responsabilitat de les persones titulars, que estaran obligades a la seva reparació a requeriment de l'autoritat competent i dins del termini que a l'efecte s'atorgui; l'incompliment d'aquest donarà lloc a l'execució forçosa en els termes regulats a la Llei de procediment administratiu.

Article 47 Suspensió

1. L'Ajuntament podrà suspendre, per raons de trànsit, obres a via pública o altres circumstàncies extraordinàries els efectes de les llicències amb caràcter temporal.

2. Les llicències podran ser revocades per l'òrgan que les dictà en els següents casos:

2.a. Per ser destinades a fins distints per als quals foren atorgats.

2.b. Per haver desaparegut les causes o circumstàncies que donaren lloc al seu atorgament.

2.c. Per no abonar la tarifa anual corresponent, fixada en la taxa pertinent.

2.d. Per mancar de la senyalització adequada.

2.e. Per causes motivades relatives al trànsit o les circumstàncies de la via pública.

La revocació donarà lloc a l'obligació de la persona titular de retirar la senyalització, reparar la vorada de la voravia al seu estat inicial i entregar la placa identificativa a l'Ajuntament.

Article 48

No obstant allò descrit a l'article anterior, l'Administració municipal en pot fer l'execució subsidiària en cas d'incompliment per part de les persones interessades, sense perjudici de la continuació del procediment recaptatori de les taxes meritades i no satisfetes. Cautelarment es pot retirar el senyal o els senyals indicatius del gual quan es donin les causes descrites en els apartats b) i c) anteriors.

Article 49

Quan se sol·liciti la baixa o l'anul·lació de la llicència d'entrada de vehicles de què es venia gaudint per deixar d'usar el local com a aparcament, s'haurà de suprimir tota senyalització indicativa de l'existència de l'entrada, reparació de la vorada de la voravia a l'estat inicial i entrega de la placa als serveis municipals corresponents.

Amb la comprovació prèvia del compliment d'aquests requisits pels serveis municipals corresponents, es procedirà a la concessió de la baixa sol·licitada.

 

CAPÍTOL VIII Càrrega i descàrrega

Article 50 Zones de càrrega i descàrrega

Les operacions de càrrega i descàrrega de vehicles comercials que no es puguin efectuar a l'interior d'un local s'han de dur a terme a les zones senyalitzades degudament per l'Ajuntament, durant un termini màxim de mitja hora –llevat senyalització horària expressa–, i queda prohibit fer-ho fora d'aquestes.

Com a norma general i excepte especificació expressa, l'horari del càrrega i descàrrega serà, en la franja de matí, de dilluns a dissabte, de 8.30 a 13.30 h i de dilluns a divendres, de 15.30 a 19.00 h en la franja de capvespre.

La Batlia determinarà els espais específicament reservats per a la realització de les operacions de càrrega i descàrrega, així com els dies, hores i temps màxims aptes per a la seva utilització.

Per fer ús de les zones de càrrega i descàrrega, els les persones distribuïdores i comerciants els vehicles dels quals excedeixin de la massa màxima autoritzada establerta en la legislació de transports hauran de comptar amb la corresponent autorització per al transport de mercaderies, que exhibiran en el parabrisa del vehicle. Aquells que no assoleixin la massa màxima autoritzada únicament hauran d'estar proveïts de la corresponent llicència fiscal o document que acrediti l'exercici de l'activitat econòmica corresponent.

No obstant allò disposat en el paràgraf anterior, la Batlia podrà establir la necessitat d'obtenció d'una targeta municipal per a càrrega i descàrrega i regular la forma de concessió d'aquesta.

Les persones usuàries hauran d'utilitzar les zones reservades a càrrega i descàrrega precisament per a aquesta finalitat, i es considera infracció qualsevol aprofitament la finalitat del qual no sigui la realització de tals operacions.

A l'objecte de controlar el compliment del temps màxim d'utilització de l'espai fixat en la senyalització de càrrega i descàrrega, l'usuari/ària haurà de col·locar en lloc visible des de l'exterior del vehicle indicació o disc de control en el moment d'inici de les tasques.

Article 51 Realització de les operacions

Els treballs de càrrega i descàrrega s'han de realitzar pel costat més pròxim a la vorera i amb prou personal per al cas. Cal evitar qualsevol renou innecessari, i les mercaderies no es poden dipositar a la calçada ni a la vorera, sinó que s'han de portar directament del local al vehicle o viceversa.

En tot cas és obligatòria la neteja de la voravia i la zona de calçada afectada.

Article 52 Utilització de mitjans mecànics

Per a la descàrrega de pedres, ferros o algunes altres mercaderies pesants, cal utilitzar els mitjans mecànics adequats, per tal d'evitar que es deteriori el paviment.

Si s'utilitzen carretons mecànics, cal tenir cura del seu ús, especialment quan travessin les voreres, i s'ha de donar preferència als transeünts.

Article 53 Càrrega i descàrrega fora de les zones

A les vies urbanes on no existeixi cap zona de càrrega i descàrrega a una distància de 100 metres del lloc on s'hagin de realitzar aquestes operacions, cal observar les normes següents:

a. Els vehicles s'han d'alinear al costat de la vorera, paral·lelament a la vorada, amb la seva part davantera en el sentit de la circulació, i davant del local on s'hagin d'efectuar les operacions.

b. Queda prohibit ocupar totalment o parcialment les voreres.

c. No s'ha de dificultar l'entrada i la sortida dels immobles.

d. En cap cas no es pot realitzar la càrrega i descàrrega en doble filera, ni on és prohibida la parada.

Article 54 Autorització municipal

Cal l'obtenció prèvia d'autorització municipal per a qualsevol altra forma de càrrega i descàrrega que no sigui de les esmentades als articles precedents.

Article 55 Mercaderies perilloses

La càrrega i la descàrrega de mercaderies perilloses s'ha de regir per la legislació vigent en la matèria i, per tant, pel que fa als productes que determina aquesta reglamentació, és imprescindible l'obtenció del permís municipal, que fixa les condicions necessàries per realitzar les referides operacions.

Els vehicles que, segons la reglamentació vigent, transporten les mercaderies esmentades i són obligats a portar placa de color taronja només poden circular a les hores que s'autoritzi i no poden parar-se o estacionar-se fora dels punts indicats per a aquest fi.

 

CAPÍTOL IX Zones de reserva

Article 56 Classes

L'Ajuntament autoritza zones de reserva en aquells casos en els quals l'interès públic ho exigeixi.

Les zones són de:

1. Reserva d'entrada i sortida de vehicles (encotxament o desencotxament).

2. Reserva d'estacionament o d'accés.

3. Reserva d'estacionament o parada per a transport públic regular o discrecional.

4. Reserva per a contenidors de tota mena, quan siguin degudament autoritzats per a ocupar-la.

5. Reserva especial d'espai.

Article 57 Pujada i baixada de vehicles

A les zones per pujar o baixar d'un vehicle, queda prohibit l'estacionament, i només poden ser destinades a les finalitats següents:

1. Davant d'hospitals, ambulatoris i similars per a la pujada i baixada d'ambulàncies o de vehicles amb persones malaltes.

2. Davant l'accés principal d'hotels i establiments anàlegs, per a la pujada i baixada de vehicles.

Article 58 Estacionament o accés

Les zones de reserva d'estacionament o accés únicament poden ser utilitzades per:

1. Estacionament de titularitat d'organismes públics.

2. Vehicles propietat de persones amb discapacitat física, que tenguin els comandaments adaptats a la discapacitat que pateixin. En aquest cas, les zones poden ser autoritzades per a un vehicle determinat o bé, si són de caràcter general, poden ser utilitzades per qualsevol vehicle amb targeta acreditativa.

3. Vehicles que realitzin operacions de càrrega i descàrrega de materials de la construcció per a obres que tenguin llicència municipal.

4. Reserva d'accés a immobles de persones amb mobilitat reduïda quan, per l'estretesa de la voravia, l'estacionament dels vehicles impedeixin l'accés amb caminadors o cadires de rodes. La reserva d'exclusió d'estacionament requerirà d'informe previ de viabilitat de la Policia Local. En cas afirmatiu, la reserva serà d'1 metre i mig i s'eliminarà quan desapareguin les causes que ho motivaren.

Article 59 Reserva d'estacionament o parada per a transport públic regular o discrecional

1. La reserva d'estacionament de transport interurbà de persones viatgeres a les vies urbanes s'ha de concedir quan no hi hagi terminal d'autobusos, i la de parada, en aquells casos en els quals el seu ús i la freqüència del servei ho justifiquin.

2. La reserva d'estacionament de transport discrecional vinculat a l'activitat comercial es podrà autoritzar en les zones proposades per les persones interessades, amb informe previ de viabilitat de la Policia Local, amb especificació dels dies i horaris de reserva, i si aquesta és per a l'estacionament dels vehicles o únicament per a la baixada i pujada dels passatgers i passatgeres.

Les reserves d'aquest darrer apartat estaran subjectes a les taxes que una ordenança fiscal reguli a l'efecte.

Article 60 Contenidors

Les zones de reserva per a contenidors només es poden utilitzar per a la col·locació dels elements següents:

1. Contenidors municipals de recollida d'escombraries i deixalles, vidres i similars.

2. Contenidors privats de recollida de runa en obres, o de finalitats semblants, sempre que siguin autoritzats per a aquesta utilització, i en les condicions que l'autorització estableixi en cada cas.

Hi queda prohibit estacionar vehicles i també ocupar el costat d'aquestes zones destinat a la lliure circulació; aquest últim cas es considera estacionament en doble fila.

Article 61 Senyalització

En les autoritzacions de les zones indicades en els articles anteriors, cal determinar si són d'horari permanent o limitat, i si regiran per tots els dies de l'any o només els feiners.

Aquestes zones s'han de senyalitzar, tant verticalment com horitzontalment, d'acord amb el que disposa la normativa vigent, i s'hi ha de fer constar, si fa al cas, la limitació horària i els dies d'aplicació. La seva instal·lació i manteniment són a càrrec de la persona peticionària.

Les zones de contenidors només s'han de senyalitzar horitzontalment.

Reserves especials d'espai.

Article 62 Mudances, càrrega i descàrrega de mercaderies

Les reserves especials d'espai amb destí a operacions circumstancials de mudances, càrrega i descàrrega de mercaderies, situació d'equips industrials o de serveis i similars, requeriran autorització administrativa prèvia que serà expedida per la Policia Local.

La sol·licitud de reserva s'haurà de sol·licitar davant l'oficina de la Policia Local amb, almenys, 48 hores d'antelació a la data prevista per a l'operació, amb l'emplenament per la persona interessada de l'imprès normalitzat corresponent. Les persones responsables de les operacions que s'hagin d'efectuar les duran a terme sense dilació i dins l'horari comprès entre les 8.00 i les 20.00 hores. No obstant l'anterior, sempre que dites operacions puguin afectar la circulació de vehicles, aquestes no es duran a terme, llevat dels casos de força major, durant l'horari d'entrada i sortida de col·legis en període lectiu.

Com a norma general, les persones sol·licitants, un cop autoritzades i sempre que hi hagi disponibilitat de senyalització portàtil, s'encarregaran d'emportar-se'n la senyalització corresponent, degudament proveïda dels fullets informatius que s'escaiguin i retornar-la sense demora quan hagin finalitzat les operacions. En tot cas seran responsables de recollir i agrupar els discos, col·locant-los de forma que quedi clara la seva no-vigència.

La Policia Local col·laborarà amb les persones interessades a l'efecte de localització de les persones conductores dels vehicles estacionats que poguessin dificultar les operacions i, si n'és el cas, procedirà a la retirada d'aquests desplaçant-los o dipositant-los segons que es detecti o no la comissió d'alguna infracció.

Les dites autoritzacions es troben subjectes a l'autoliquidació de les taxes aplicables, en el moment que estiguin en vigor.

Article 63 Obres i instal·lacions

Les reserves d'espai per a operacions de càrrega i descàrrega de materials i elements d'obres requeriran autorització administrativa prèvia, subjecta a les següents normes:

a. Sols s'autoritzarà respecte de les operacions raonablement necessàries per a l'execució de les obres/instal·lacions, amb acreditació prèvia de l'oportuna llicència urbanística.

b. El termini de les dites reserves en cap cas podrà excedir el fixat per a l'execució de les obres objecte de llicència urbanística.

c. La zona reservada s'ubicarà enfront de l'obra o en la seva proximitat immediata; no s'hi permetrà l'amuntegament de materials, ni el dipòsit de runes i residus sòlids urbans. Si afecta les voravies, s'habilitarà, en tot cas, un pas de vianants d'una amplada mínima d'un metre.

d. La persona peticionària serà responsable dels danys que es produeixin i de la reparació immediata dels desperfectes, així com de la retirada del tancat un cop finalitzada la vigència de l'autorització.

e. La Batlia podrà revocar l'autorització per incompliment total o parcial de les presents normes, o per qualsevol causa d'interès o seguretat pública.

f. Qualsevol invasió de la zona de vianants que estigui subjecta a llicència comportarà habilitar, per la persona responsable de l'obra, un passadís per a les persones vianants d'almenys un metre, que no tengui esglaó, tot habilitant les rampes corresponents.

g. Si es tracta d'obra en altura, estarà dotada de pas de vianants amb sòtil protector sòlid. Aquest passadís no tendrà a la tarima cap sortint susceptible de ferir les persones vianants.

h. En cas d'envair la calçada haurà de disposar de senyalització nocturna amb llum roja que delimitarà el seu perímetre.

 

CAPÍTOL X Transports

Apartat 1r Transport escolar i de persones menors

Article 64

La prestació dels serveis de transport escolar i de persones menors dins el municipi està sotmesa a les autoritzacions corresponents.

Article 65

En l'aplicació d'aquesta Ordenança, es considerarà com a transport escolar urbà el transport discrecional reiterat d'escolars, en vehicles públics o de servei particular complementari, amb origen o destí a un centre d'ensenyança, quan l'edat d'almanco un terç de l'alumnat transportats, referida al principi del curs escolar, sigui inferior a catorze anys, i el vehicle circuli dins del terme municipal.

Article 66

Es considerarà transport urbà de persones menors el no inclòs a l'article anterior, realitzat en vehicles automòbils de més de nou places, incloent la del conductor/a, sigui públic o bé de servei particular complementari, quan almanco les tres quartes parts de les persones viatgeres siguin persones menors de catorze anys i l'itinerari no surti del terme municipal.

Article 67

Podran sol·licitar la corresponent autorització municipal les persones físiques o jurídiques titulars dels vehicles o del servei, les quals adjuntaran a la sol·licitud la documentació següent:

  • Targeta d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) vigent, en la qual consti que el vehicle es troba habilitat per al transport escolar o de persones menors.
  • Certificat de la companyia asseguradora acreditatiu de la cobertura d'assegurança de responsabilitat civil complementària, en el qual consti que el vehicle es troba destinat al transport escolar o de persones menors.
  • Descripció de la ruta, les aturades i l'horari del servei de transport.
  • Hauran de portar distintiu en el qual figuri si porta acompanyant i nombre de places.

Article 68

L'autorització només tendrà vigor durant el curs escolar corresponent. S'haurà de sol·licitar nova autorització per qualsevol modificació de les condicions en les quals fou inicialment atorgada.

 

Apartat 2n Aturades de transport públic de persones viatgeres

Article 69

1. L'Administració municipal determinarà els llocs on hauran de situar-se les aturades de transport públic urbà de persones viatgeres.

2. No es podrà romandre en aquestes més temps del necessari per recollir o deixar les persones viatgeres, exceptuant les senyalitzades com a origen o final de línia.

3. S'estableixen com aturada per al transport interurbà les determinades i senyalitzades com a tals per l'Administració.

 

Apartat 3r Taxis

Article 70

1. A les aturades de transport públic destinades al servei del taxi, aquests vehicles hi podran romandre únicament en espera de persones viatgeres.

2. En cap moment el nombre de vehicles podrà esser superior a la capacitat de l'aturada.

3. En relació amb qualsevol omissió de la present Ordenança es tendrà en compte allò disposat en els reglaments municipals reguladors d'aquest tipus de servei de transport de persones viatgeres.

 

CAPÍTOL XI Ordenacions circulatòries especials

Apartat 1r Àrees de circulació restringida (ACIRE)

Article 71

1. La Batlia, per raons d'interès públic, podrà declarar un o diversos carrers com a àrea de circulació restringida (ACIRE).

2. Les entrades i les sortides d'aquestes àrees s'indicaran mitjançant senyalització vertical.

3. Les resolucions de la Batlia en matèria d'implantació o modificació de les àrees de circulació restringida seran objecte de publicitat prèvia a la seva implantació.

4. Podran existir dos tipus d'ACIRE:

4.a) Amb autorització per circular i estacionar a residents.

4.b) Sols amb autorització per circular.

Article 72

Pels carrers que constitueixen dites àrees resta prohibida la circulació de vehicles. S'exceptuen de la prohibició de circulació els següents vehicles:

a. Els de servei públic de persones viatgeres i de mercaderies, els quals únicament podran aturar-se a l'interior de l'ACIRE el temps necessari per a la pujada i la baixada de persones viatgeres, o per efectuar les operacions de càrrega i descàrrega.

b. Motocicletes, ciclomotors de dues rodes i bicicletes.

c. Vehicles que disposin de targeta ACIRE.

d. Els serveis de seguretat, sanitaris, prevenció d'incendis i vehicles proveïts de targeta d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda.

e. Els vehicles de servei oficial degudament identificats, propietat d'organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma, Consell Insular o municipi que estiguin destinats directament i exclusivament a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan es trobin realitzant tals serveis.

f. Amb caràcter excepcional i en casos de reconeguda urgència, els vehicles que tenguessin justificada necessitat de fer-ho. Si es tracta de metges, hauran d'identificar-se mitjançant certificat col·legial i indicar el domicili a visitar.

Article 73

Podrà sol·licitar-se la targeta ACIRE que habilita per a la circulació de la zona afectada en els següents casos:

a. Per als vehicles les persones propietàries dels quals resideixin i es trobin empadronades a l'àrea de circulació restringida de què es tracti.

b. Per als vehicles que s'estacionin o aparquin a les cotxeries, garatges o espais particulars, situats a l'interior de l'ACIRE. En cap cas s'expedirà un nombre d'autoritzacions superior a la de places autoritzades pels llocs d'estacionament o aparcament en la corresponent llicència municipal d'activitats.

c. Per a aquells vehicles les persones propietàries dels quals siguin titulars d'establiments comercials, locals industrials o despatxos professionals, situats a l'interior de l'ACIRE. La totalitat de les operacions que hagin d'efectuar (entrada a la zona, càrrega i descàrrega, i sortida de l'àrea) les hauran de realitzar entre les 20.30 i les 9.30 hores, i entre les 13.30 i les 16.30 hores.

Les targetes ACIRE seran de distinta configuració respecte de cada un dels apartats anteriors per a una fàcil identificació. Les autoritzacions que s'expedeixin d'acord amb els apartats b) i c) ho seran sense dret a estacionament dins l'ACIRE.

 

Article 74

A la sol·licitud de la targeta d'ACIRE s'haurà d'acompanyar:

1. En el supòsit de l'apartat a) de l'article anterior:

  • Fotocòpia i original del DNI.
  • Certificat de residència.
  • Permís de conduir.
  • Permís de circulació.
  • Rebut de l'IBI de l'immoble (el darrer posat al cobrament).

2. En el supòsit de l'apartat b) de l'article anterior:

  • Acreditació de disposar de la corresponent reserva d'espai (GUAL) i la titularitat del local, espai o aparcament, condició d'arrendatari d'aquest o autorització per al seu ús.
  • Acreditació d'estar al corrent del darrer rebut de l'IBI posat al cobrament.

3. En el supòsit de l'apartat c) de l'article anterior:

  • Llicència d'obertura i funcionament de l'activitat econòmica.
  • Alta en l'impost d'activitats econòmiques (IAE) de l'establiment, local o despatx.
  • Rebut de l'IBI de l'immoble (el darrer posat al cobrament).

Així mateix, en els supòsits 2) i 3) d'aquest article s'aportarà el permís de circulació, que es correspondrà amb el nom de la persona sol·licitant.

En cap cas s'expediran targetes d'ACIRE respecte de vehicles subjectes a ordre de precinte i/o no es trobin al corrent de pagament de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Article 75

Únicament els vehicles compresos a l'apartat a) de l'article 74 –els expressament autoritzats– que ostentin la targeta ACIRE podran estacionar-se dins les àrees afectades, per bé que tan sols podran fer-ho en aquells llocs en què no es trobi prohibit expressament.

La disponibilitat de la targeta d'ACIRE no eximirà, en el seu cas, del compliment de la normativa ORA en el supòsit que aquesta estigués implantada a la zona.

 

Apartat 2n Zones de vianants

Article 76

L'Administració municipal podrà, quan les característiques d'una determinada zona de la ciutat ho justifiqui, establir la prohibició total o parcial de la circulació i/o estacionament de vehicles, amb la finalitat de reservar totes o algunes de les vies públiques compreses dins la citada zona al trànsit de vianants.

Es podrà contemplar la possibilitat de determinar zones concretes amb horari limitat per a la circulació. Aquestes zones es denominaran “zona per a les persones vianants” i es determinaran mitjançant Decret de Batlia, del qual es donarà publicitat.

Article 77

Les zones per a les persones vianants disposaran de l'oportuna senyalització a les seves entrades i sortides, sense perjudici de poder utilitzar altres elements mòbils que impedeixin l'entrada i la circulació de vehicles en el carrer o zona afectada.

Article 78

A les zones per a les persones vianants la prohibició de circulació i estacionament de vehicles podrà:

a. Comprendre la totalitat de les vies que estiguin dins del seu perímetre o solament algunes d'elles.

b. Limitar-se o no a un horari preestablert.

c. Esser de caràcter diari o referir-se només a un nombre determinat de dies.

Article 79

Qualsevol quin sigui l'abast de les limitacions disposades, no afectaran la circulació ni l'estacionament dels vehicles d'urgència, les bicicletes i aquells altres vehicles que siguin autoritzats per al cas.

Article 80

Podran sol·licitar autorització per circular per les esmentades zones per a les persones vianants els vehicles que s'estacionin o aparquin a cotxeries, garatges o espais particulars, situats a l'interior d'aquesta zona amb les mateixes condicions i requisits establerts als articles 74.b) i 75.2 de la present Ordenança. Tals vehicles podran circular per la zona per a les persones vianants, però amb la prohibició expressa d'estacionar-hi.

Article 81

Pel que fa a la circulació de vehicles per realitzar operacions de càrrega i descàrrega, aquestes es duran a terme a les zones habilitades a tal efecte. No obstant l'anterior, si fos autoritzada la càrrega i la descàrrega dins la zona per a les persones vianants sense subjecció a les zones senyalitzades, s'haurà de realitzar entre les 8.00 i les 11.00 hores, entre les 13.30 i les 17.00 hores i entre les 20.00 i les 22 hores.

Les persones residents que no disposin de garatges en la zona de vianants podran efectuar les operacions de càrrega i descàrrega d'efectes, aliments i persones en qualsevol moment, durant el temps mínim indispensable, havent de retirar el vehicle immediatament després de finalitzar dites operacions.

 

Apartat 3r Zones de prioritat invertida o carrers residencials

Article 82

1. L'Ajuntament pot senyalitzar com a carrers residencials aquelles vies urbanes o zones de la població en les quals el trànsit de vehicles no sigui intens, i les facin servir gairebé exclusivament el seu veïnatge.

2. A les vies urbanes o zones així senyalitzades, les persones vianants tenen preferència sobre els vehicles, encara que hi practiquin jocs o esports. Si ho fan, han d'evitar causar cap molèstia a la resta del veïnatge.

3. Les bicicletes que hi circulin tenen preferència sobre els altres vehicles, però no sobre les persones vianants.

 

Apartat 4t Vies d'atenció preferent

Article 83

Aquelles vies on la intensitat del trànsit de vianants i vehicles sigui més intensa i, per tant, determinades infraccions en matèria d'aturada i estacionament, o que les circumstàncies de velocitat hi representin una major distorsió de la convivència ciutadana o increment en el risc per a la seguretat col·lectiva, tendran la consideració de vies d'atenció preferent.

En aquestes vies, les infraccions a determinats preceptes referits a la circulació, parada i estacionament, seran sancionades amb quanties superiors a les fixades per a les mateixes infraccions a les restants vies de la població, d'acord amb l'annex I “QUADRE D'INFRACCIONS I SANCIONS” de la present Ordenança.

 

CAPÍTOL XII Protecció mediambiental

Article 84 Renous

1. Les persones conductores de vehicles no produiran renous innecessaris, sobretot en hores nocturnes.

2. L'Ajuntament per aquest motiu pot restringir el trànsit durant determinades hores o llocs.

3. Sense autorització de l'Ajuntament, és prohibida la utilització d'altaveus en els vehicles amb finalitat publicitària.

4. Les persones usuàries de vehicles a motor i ciclomotors hauran de mantenir en bones condicions de funcionament el motor, la transmissió, la carrosseria i d'altres òrgans capaços de produir renous i vibracions i, especialment, amb la finalitat que el nivell sonor emès pel vehicle al circular o amb motor en marxa no excedeixi dels límits reglamentaris.

5. Resta prohibit forçar les marxes dels vehicles de motor i ciclomotors, produint renous molestos, com en el cas d'acceleracions innecessàries i forçar el motor en pendents.

6. Es prohibeix la circulació de vehicles a motor i ciclomotors amb l'anomenat escapament lliure, o amb silenciadors no eficaços, incomplerts, inadequats, deteriorats o amb tubs ressonadors, o la utilització de dispositius que puguin anul·lar l'acció del silenciador.

7. Resta prohibit l'ús de botzines o qualsevol altre senyal acústic dins el perímetre de sòl urbà, excepció feta dels casos d'imminent perill d'atropellament o col·lisió, o que es tracti de serveis públics d'urgència (policia, contra incendis, assistència sanitària), o de serveis privats per a l'auxili urgent de persones. Igualment es prohibeix la circulació dels vehicles a motor i ciclomotors quan per excés de càrrega forcin les marxes o, en general, produeixin renous superiors als fixats reglamentàriament.

8. La persona propietària del vehicle a motor i ciclomotor serà responsable que els nivells màxims de renous no siguin ultrapassats, sigui quin sigui l'origen del renou.

Article 85 Categoria de vehicles i limitació de renous

1.

Vehicles automòbils de dues rodes:

Valors en DB (A)

 

Ciclomotors.

80

 

Motor de 2 temps amb cilindrada:

 

 

- Superior a 50 cm3 i inferior o igual a 125 cm3.

82

 

- Superior a 125 cm3.

84

 

Motor de 4 temps amb cilindrada:

 

 

- Superior a 50 cm3 i inferior o igual a 125 cm3.

82

 

- Superior a 125 cm3 i inferior o igual a 500 cm3.

84

 

- Superior a 500 cm3.

86

2.

Vehicles automòbils de tres rodes (no s'hi inclou la maquinària d'obres públiques, etc.):

 

 

- Amb cilindrada superior a 50 cm3

82

3.

Vehicles automòbils de quatre o més rodes (no s'hi inclou la maquinària d'obres públiques, etc.):

 

 

- Vehicles destinats al transport de persones que tenguin fins a nou places, incloent la del conductor/a.

82

 

- Vehicles destinats al transport de persones que tenguin més de nou places, incloent la del conductor/a, i el seu pes màxim no ultrapassi de 3,5 T.

84

 

- Vehicles destinats al transport de mercaderies i el seu pes màxim autoritzat no ultrapassi de 3,5 T.

84

 

- Vehicles destinats al transport de persones que tenguin més de nou places, incloent la del conductor/a, i el seu pes màxim autoritzat ultrapassi de 3,5 T.

89

 

- Vehicles destinats al transport de mercaderies i el pes màxim ultrapassi de 3,5 T.

89

 

- Vehicles destinats al transport de persones que tenguin més de 9 places, incloent la del conductor/a, i tengui una potència igual o superior a 200 CV DIN.

91

 

- Vehicles destinats al transport de mercaderies, els motors dels quals tenguin una potència igual o superior a 200 CV DIN i amb un pes màxim autoritzat que ultrapassi de 12 T.

91

Article 86 Fums

Resta prohibida l'emissió de fums i gasos contaminants que resultin nocius o que puguin dificultar la visibilitat a les persones conductores d'altres vehicles.

Article 87 Altres prohibicions

Resta prohibit:

  • La projecció descendent a l'exterior de combustible no cremat.
  • El despreniment de líquids, olis i materials del propi vehicle, així com la caiguda de materials transportats sobre les vies públiques.
  • L'ús irregular i abusiu de senyals d'emergència. En l'horari nocturn comprès entre les 00.00 i les 6.30 hores, aquest ús es limitarà als senyals òptics.
  • Vehicles particulars dotats amb senyals d'emergència.

 

CAPÍTOL XIII Mesures cautelars i complementàries

Article 88 Immobilitzacions

Els/les agents de la Policia Local encarregats de la vigilància del trànsit, sense perjudici de la denúncia que hauran de formular per les infraccions corresponents, podran procedir a la immobilització d'un vehicle quan, com a conseqüència de l'incompliment dels preceptes legals, de la seva utilització pogués derivar-se un risc greu per a la circulació, les persones o els béns. Llevat dels casos en què l'autoritat judicial hagués ordenat el seu dipòsit o intervenció, en els quals caldrà ajustar-se a allò disposat per dita autoritat, la immobilització del vehicle es deixarà sense efecte tan aviat com desapareguin les causes que la motivaren o pugui substituir el conductor/a un altre d'habilitat per a això que ofereixi garantia suficient als i les agents de l'autoritat, i que aquesta actuació hagi estat requerida per la persona interessada. També podrà immobilitzar-se el vehicle en els casos de la negativa a efectuar les proves a què es refereixen els articles 104 i 105 de la Llei de trànsit vigent.

La immobilització es durà a terme en el lloc més adequat de la via en els casos següents:

a) Quan el conductor/a no porti permís de conducció o el que dugui no sigui vàlid. En aquests casos, si el conductor/a manifesta tenir permís vàlid i acredita suficientment la seva personalitat i domicili, no es durà a efecte la immobilització, llevat que el seu comportament indueixi a apreciar, racionalment i fonamentadament, que està mancat/ada dels coneixements o aptituds necessaris per a la conducció.

b) Quan el conductor/a no porti el permís de circulació del vehicle, o autorització que el substitueixi, i hagi dubtes respecte de la seva identitat i domicili.

c) Quan per deficiències ostensibles del vehicle aquest constitueixi perill per a la circulació o produeixi danys a la calçada.

d) Quan el vehicle circuli amb una alçada o amplada total o superior a la reglamentària.

e) Quan el vehicle circuli amb una càrrega el pes o la longitud total de la qual excedeixi en més d'un 10 per cent els que té autoritzats.

f) Quan les possibilitats de moviment i el camp de visió del conductor/a del vehicle resultin sensiblement i perillosament reduïts, pel nombre o posició de les persones passatgeres o per la col·locació dels objectes transportats.

g) Quan no s'hagin duit a terme les inspeccions tècniques obligatòries.

h) En els supòsits que els resultats de les proves de detecció d'alcohol o altres substàncies estupefaents o anàlogues fos positiu, llevat que pugui fer-se càrrec de la seva conducció una altra persona degudament habilitada. La immobilització es durà a terme mitjançant precinte o un altre procediment efectiu que impedeixi la seva circulació, i es disposarà tot quant sigui necessari en ordre a la seguretat de la circulació, la de les persones transportades en general, especialment si es tracta d'infants, ancians, malalts o persones amb discapacitat física, la del propi vehicle i la de la seva càrrega.

També podrà immobilitzar-se el vehicle en els casos de negativa a efectuar les proves de detecció alcohòlica.

i) Quan el vehicle no dugui el distintiu-disc control de zona blava.

j) Quan ultrapassi el límit horari establert. En aquest supòsit s'inclouran els situats a les reserves d'estacionament especials amb horari limitat (càrrega i descàrrega).

k) Quan a judici dels/les agents encarregats de la vigilància del trànsit s'observi que els vehicles que no tenguin en condicions el tub d'escapament, perquè estigui deteriorat, incomplet o perquè sigui inadequat, o emetin excés de fums, o els mesuraments que es realitzin amb mitjans tècnics a les vies urbanes en descobreixin excés sobre els límits autoritzats, han de ser parats i immobilitzats.

  • Aquesta immobilització serà aixecada per a la conducció del vehicle al dipòsit o taller que designi el seu titular, o per passar revisió en una estació de la xarxa oficial d'Inspecció Tècnica de Vehicles.
  • La persona dipositària del vehicle és responsable que no circuli fins que no s'hagi posat remei al defecte a causa del qual ha estat immobilitzat.
  • Van a càrrec de la persona titular del vehicle totes les despeses que originin la seva immobilització i el seu dipòsit.

l) Quan el vehicle immobilitzat estigui en règim de lloguer, la seva immobilització del vehicle se substituirà per la prohibició d'ús del vehicle per la persona infractora.

m) Quan el conductor/a d'una motocicleta o ciclomotor circuli sense casc protector obligatori, fins que no esmeni aquesta deficiència.

n) Quan el conductor/a d'un ciclomotor circuli sense la placa identificativa reglamentàriament exigible.

La immobilització decretada per defectes del conductor/a serà aixecada immediatament quan desapareguin aquests, o si una altra persona, amb l'aptitud precisa, es fa càrrec de la conducció del vehicle. En el cas que es tracti d'un supòsit dels contemplats a l'apartat h), el conductor/a no podrà ser substituït per un altre/a si no accedeix a sotmetre's així mateix a les proves de detecció alcohòlica, o es tracti d'un conductor/a qualificat/ada la participació del qual/de la qual hagi estat requerida pels agents de l'autoritat. Quan la immobilització del vehicle procedeixi per la negativa a sotmetre's el conductor/a a les referides proves, caldrà que s'ajusti a tot quant decideixi l'Autoritat judicial, si procedeix, en principi, l'aplicació de les normes penals, o en altre cas, s'aixecarà quan racionalment pugui estimar-se que, tot i haver existit embriaguesa, aquesta ha desaparegut, atès el període transcorregut.

Quan la immobilització del vehicle s'hagi decretat per raons derivades de les condicions d'aquest o de la seva càrrega, els/les agents autoritzaran la seva marxa, tot adoptant les mesures necessàries per garantir la seguretat, fins al lloc en què el conductor/a pugui ajustar la càrrega o les dimensions als límits autoritzats o esmenar les deficiències tècniques o administratives del vehicle. En el cas de l'apartat g), els/les agents entregaran al conductor/a un volant per circular fins al lloc on hagi de practicar-se el reconeixement.

Retirada de vehicles de la via urbana

Article 89 Intervenció de l'autoritat municipal

El dipòsit i el lloc en què es verificarà serà decidit pel batle. El trasllat del vehicle al lloc establert es durà a terme amb els mitjans a disposició de l'administració. A tal efecte podrà utilitzar-se una grua de titularitat municipal, la d'una empresa concessionària del servei, així com qualsevol furgó de què disposi el servei policial en el cas dels ciclomotors o similars. En els casos de vehicles de gran tonatge, també podrà encomanar-se la retirada a empreses que disposin dels mitjans adequats per fer-la efectiva amb les màximes garanties. Si el vehicle precisàs alguna reparació, el dipòsit podrà dur-se a terme en el taller designat per la persona propietària.

La Policia Local podrà procedir, si la persona obligada a efectuar-ho no ho fes, a la retirada del vehicle de la via i al seu trasllat al dipòsit municipal de vehicles, en els següents casos:

a. Sempre que constitueixi perill, causi greus pertorbacions a la circulació de vehicles o vianants o al funcionament d'algun servei públic o deteriori el patrimoni públic i també quan pugui presumir-se racionalment el seu abandó en la via.

b. En cas d'accident que impedeixi continuar la marxa.

c. Quan hagi estat immobilitzat per deficiències d'aquest.

d. Quan un vehicle romangui estacionat en llocs habilitats per l'autoritat municipal com d'estacionament amb limitació horària sense col·locar el distintiu que l'autoritza, o quan s'ultrapassi el temps conforme a l'establert en la corresponent Ordenança municipal,

e. Quan un vehicle romangui estacionant en aquelles parts de la via reservades exclusivament per a la circulació o servei de determinades persones usuàries.

f. Quan hagin transcorregut més de 24 hores d'ençà haver estat denunciat/ada per estacionament irregular.

g. Per falta de placa en els vehicles que hi estiguin obligats, s'efectuarà a la immobilització temporal d'aquests, i es procedirà a la retirada a les dependències policials.

h. Quan els vehicles circulin infringint allò disposat a l'article 12 de l'Ordenança municipal sobre protecció contra renous i vibracions, o quan a judici dels/les agents de vigilància del trànsit s'estimi que l'emissió de renous, vibracions o altres agents productors de la contaminació atmosfèrica emesa pels vehicles suposi amenaça de pertorbació greu per a la tranquil·litat o seguretat públiques, i en els casos de reincidència, es procedirà a la immobilització temporal del vehicle i a la seva retirada al dipòsit.

Article 90 Causes de retirada

Es considera, a títol enunciatiu, que un vehicle es troba en les circumstàncies determinades a l'apartat a) de l'article anterior i, per tant, és justificada la seva retirada:

1. Quan estigui estacionat en una de les situacions següents:

a) En un punt on és prohibida la parada.

b) En doble filera, sense conductor o conductora.

c) Quan sobresurti del vèrtex d'un xamfrà o de l'extrem a esquadra d'una cantonada, i obligui els/les altres persones conductors/es a fer maniobres amb risc.

d) Quan estigui estacionat en un pas per a vianants senyalitzat, en la zona de l'extrem de les illes de cases destinat a un pas per a vianants o en un rebaix de la voravia per a persones amb discapacitat física.

e) Quan estigui estacionat total o parcialment davant un pas permanent.

f) Quan estigui en una zona reservada per càrrega i descàrrega, o de reserva especial d'espai durant les hores d'utilització.

g) Quan estigui estacionat en una parada de transport públic senyalitzada i delimitada.

h) Quan estigui estacionat en llocs reservats a serveis d'urgència o seguretat.

i) Quan estigui estacionat davant de les sortides d'emergència de locals destinats a espectacles públics durant les hores de celebració.

j) Quan estigui estacionat en una reserva per a persones amb discapacitat física.

k) Quan estigui estacionat totalment o parcialment en una voravia, andana, refugi, passeig o zona senyalitzada en el paviment, llevat que tengui autorització expressa.

l) Quan impedeixi la visibilitat dels senyals de trànsit a les restants persones usuàries de la via.

m) Quan impedeixi el gir o obligui a fer maniobres per efectuar-lo.

n) Quan dificulti la visibilitat del trànsit d'una via a les persones conductores que hi accedeixin des d'una altra.

o) Quan obstrueixi totalment o parcialment l'entrada d'un immoble.

p) Quan estigui estacionant en lloc prohibit a via declarada com d'atenció preferent.

q) Quan estigui estacionat en plena calçada.

r) Quan estigui estacionat en una zona per a les persones vianants fora de les hores permeses, llevat d'estacionaments expressament autoritzats.

s) Sempre que, com en tots els casos anteriors, constitueixi perill o causi greu perjudici a la circulació o al funcionament d'algun servei públic.

2. Es presumirà racionalment el seu abandó en els següents casos:

a) Quan transcorrin més de dos mesos d'ençà que el vehicle hagi estat dipositat després de la seva retirada de la via pública per l'autoritat competent.

b) Quan romangui estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc i presenti desperfectes que facin impossible el seu desplaçament pels seus propis mitjans o li manquin les plaques de matriculació.

En aquest cas tendrà el tractament de residu sòlid urbà d'acord amb la normativa ambiental corresponent.

En el supòsit contemplat a l'apartat a), i en aquells vehicles que, tot i tenir signes d'abandó, mantinguin la placa de matriculació o disposin de qualsevol signe o marca visible que permeti la identificació del seu o la seva titular, es requerirà aquest, un cop transcorreguts els corresponents terminis perquè en el termini de 30 dies retiri el vehicle del dipòsit, amb l'advertiment que, en cas contrari, es procedirà al seu tractament com a residu sòlid urbà.

Article 91 Desplaçament de vehicles

La Policia Local també podrà desplaçar els vehicles en els següents casos:

a. Quan estiguin estacionats en un lloc que s'hagi d'ocupar per a un acte públic degudament autoritzat i prèviament senyalitzat.

b. Quan resulti necessari per a la neteja, la reparació o la senyalització de la via pública.

c. En cas d'emergència.

Aquestes circumstàncies s'hauran d'advertir amb el màxim temps possible. Si es procedeix a la retirada, els vehicles seran dipositats al lloc autoritzat més pròxim que es pugui o al dipòsit municipal en funció de l'existència o no d'infracció a la reserva. Si existeix infracció, les despeses derivades de la retirada aniran a càrrec de la persona infractora.

 

​​​​​​​Article 92

Llevat de les excepcions legalment previstes, les despeses que s'originin com a conseqüència de la retirada del vehicle i la seva estada en el dipòsit municipal, amb les quanties que estableixi l'Ordenança fiscal a l'efecte, seran per compte de la persona titular, que haurà de pagar o garantir-ne el pagament com a requisit previ a la devolució del vehicle, sense perjudici del dret d'interposició de recurs. D'altra banda, la recuperació del vehicle sols podrà fer-la la persona titular o autoritzada.

Article 93

La retirada del vehicle serà suspesa immediatament si el conductor/a compareix i pren les mesures necessàries per fer cessar la situació irregular en què es trobava.

La suspensió s'efectuarà en el cas que la grua no hagi iniciat el servei (que no procedent sense càrrecs per a la persona infractora) o, tot i havent-lo iniciat, no hagi finalitzat els treballs de subjecció i aixecament del vehicle (servei incomplet que merita la taxa corresponent amb l'obligació d'abonar-la o garantir-ne l'abonament abans de la devolució).

Si aquests treballs han finalitzat i la grua està en disposició de marxa, es considerarà un servei complet i es procedirà al desplaçament fins al dipòsit.

 

CAPÍTOL XIV Procediment sancionador. Disposicions generals

Article 94 Procediment sancionador

Les infraccions que es puguin cometre en matèria de trànsit i seguretat vial seran sancionades amb multa, d'acord amb l'article 80 del Text articulat de la Llei de trànsit i circulació de vehicles a motor i seguretat vial (LSV) i les seves modificacions, amb la següent quantia: lleus en matèria de trànsit, amb multa de fins a 100 €; les greus, amb multa de 200 €; i les molt greus, amb multa de 500 €. La tipicitat i els imports de les sancions venen determinats en el quadre annex que forma part d'aquesta Ordenança, que en cap cas pot contradir la per la regulació del títol cinquè de la Llei de trànsit (RD legislatiu 6/2015).

Per a la imposició de sancions per les infraccions previstes en aquesta Ordenança i el seu procediment sancionador relacionats amb la circulació i amb el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària i en les disposicions reglamentàries que ho desenvolupin, s'aplicarà íntegrament el procediment i règim de recursos previst en el capítol III, Procediment sancionador, articles del 70 al 82, tots dos inclusivament, del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària i les seves disposicions de desenvolupament. Supletòriament, s'aplicaran les disposicions de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 95 Infraccions

1. Es consideren infraccions administratives les accions o omissions que contravinguin les disposicions de la present Ordenança.

2. Les infraccions a què fa referència el número anterior es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Pel que fa a infraccions que no estiguin tipificades ni classificades per la present Ordenança i que es prevegin com a tals a la Llei de seguretat vial, disposicions complementàries o normes vigents de caràcter general, hom s'ha d'ajustar al que disposen aquestes respecte d'això.

3. Són infraccions lleus les que no es classifiquen expressament com a greus o molt greus en els números següents.

4. Són infraccions greus, les conductes tipificades com tals a l'art. 65.4 del text articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial, modificant la Llei 18/2009, quan no siguin constitutives de delicte, entre altres les conductes tipificades en aquesta Ordenança relatives a:

4.a) Conducció negligent.

4.b) Tirar a la via o als seus voltants objectes que puguin produir incendis.

4.c) Excessos de velocitat.

4.d) Circulació en sentit contrari a l'estipulat, prioritat de pas, canvis de direcció o sentit.

4.e) Realització i senyalització d'obres a la via sense permís, i retirada o deterioració de la senyalització permanent o ocasional.

4.f) Parades i estacionaments a llocs perillosos o que obstaculitzin greument el trànsit.

5. Són infraccions molt greus les conductes a què fa referència l'article anterior quan es donin circumstàncies de perill per raó de la intensitat de la circulació, per les característiques i les condicions de la via, per les condicions atmosfèriques i de visibilitat, per la concurrència simultània de vehicles i altres persones usuàries, especialment a zones urbanes, o qualsevol circumstància anàloga que pugui constituir un risc afegit concret al previst per a les greus quan es cometi la infracció.

Ho són també les següents conductes tipificades a l'Ordenança: conducció temerària i competències o carreres no autoritzades entre vehicles.

Article 96 Infraccions en matèries de transport, medi ambient, obres o altres ocupacions i usos de la via pública

En relació amb les infraccions tipificades a la present Ordenança corresponents a matèries o aspectes no compresos en l'àmbit de la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial, s'exerceix la potestat sancionadora en la quantia i a través dels procediments previstos a la corresponent legislació sectorial, a la normativa reguladora del règim local o a les normes municipals de caràcter reglamentari, ja es tracti d'infraccions en matèria de transport, medi ambient, d'obres o d'ocupacions i usos de la via pública alienes al trànsit, circulació o seguretat vial. Tenen la consideració d'infraccions lleus totes les que, suposant vulneració directa de normes establertes en aquesta Ordenança, no tenguin una altra consideració segons les determinacions de la present Ordenança o d'una altra norma d'aplicació. Aquestes infraccions per falta lleu, i sense perjudici del principi de proporcionalitat, se sancionen amb multa de fins a un terç de la quantia màxima autoritzada per la legislació vigent en cas d'infracció d'ordenances municipals.

Article 97 Sancions

1. Les infraccions lleus en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial són sancionades les lleus amb multa de fins a 100 €; les greus, amb multa de 200 €; i les molt greus, amb multa de 500 €. La tipicitat i els imports de les sancions vénen determinats en el quadre annex que forma part d'aquesta Ordenança, que en cap cas pot contradir la regulació del títol cinquè de la Llei de trànsit (RD legislatiu 6/2015).

2. En el cas d'infraccions greus, pot proposar-se als òrgans competents, a més, la sanció de suspensió del permís o la llicència de conducció fins a tres mesos. En el supòsit d'infraccions molt greus, aquesta sanció s'ha de proposar sempre.

3. Les sancions amb multes previstes en els paràgrafs anteriors, quan el fet no estigui castigat per les lleis penals ni pugui provocar la suspensió de les autoritzacions a què es refereix el paràgraf precedent, es poden fer efectives de conformitat amb l'article 94 de l'RD legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, que afirma:

Procediment sancionador abreujat

Una vegada realitzat el pagament voluntari de la multa, ja sigui en l'acte de lliurament de la denúncia o dins el termini de vint dies naturals comptats des de l'endemà de la seva notificació, conclou el procediment sancionador amb les conseqüències següents:

a. La reducció del 50 per cent de l'import de la sanció.

b. La renúncia a formular al·legacions. En cas que se'n formulin, s'han de considerar no presentades.

c. La terminació del procediment, sense necessitat de dictar resolució expressa, el dia en què es realitzi el pagament.

d. L'esgotament de la via administrativa, i només es pot recórrer davant l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

e. El termini per interposar el recurs contenciós administratiu s'inicia l'endemà del dia en què tengui lloc el pagament.

f. La fermesa de la sanció en la via administrativa des del moment del pagament, que produeix efectes plens des de l'endemà.

g. La sanció no computa com a antecedent en el Registre de Conductors i Infractors de l'organisme autònom Prefectura Central de Trànsit, sempre que es tracti d'infraccions greus que no comportin pèrdua de punts.”

4. Dins els límits establerts per aquesta Ordenança i la Llei de seguretat vial, la Batlia queda facultada per graduar mitjançant decret l'import de les sancions i de les modificacions que puguin sofrir. Els dits decrets s'han de publicar al BOIB.

Article 98 Competència

És competència de la Batlia, i del regidor/a en qui pugui delegar, imposar les sancions per infraccions als preceptes continguts a la present Ordenança.

 

Article 99 Responsabilitat

La responsabilitat per les infraccions d'allò disposat en aquesta Ordenança recau directament en l'autor/a del fet en què consisteixi la infracció.

En tot cas, la persona titular del vehicle és responsable de les infraccions relatives a la documentació, l'estat de conservació, les condicions de seguretat del vehicle i l'incompliment de les normes relatives a reconeixements periòdics.

La persona titular del vehicle, degudament requerida per a això, té el deure d'identificar el conductor/a responsable de la infracció i, si incompleix aquesta obligació en el tràmit procedimental oportú sense causa justificada, ha de ser sancionada pecuniàriament com a autora de falta greu. Si el conductor/a identificat no resideix habitualment en aquesta Comunitat Autònoma, s'ha de provar documentalment que hi era en el moment de la infracció.

Article 100 Procediment

1. Normativa. Els expedients sancionadors es tramiten d'acord amb les normes de procediment establertes a la Llei sobre trànsit (RD legislatiu 6/2015), Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, que aprova el Reglament general de circulació i el Reglament de procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial (RD 320/1994, de 25 de febrer). Aquestes normes regulen el règim de denúncia, domicili de notificació, tramitació, prescripció d'infraccions i sancions, recursos i execució de sancions, en tot allò que no estableixen els paràgrafs següents d'aquest article.

2. Denúncies de caràcter obligatori i voluntari. Els/les agents de la Policia Local encarregats del servei de vigilància del trànsit han de denunciar les infraccions que observin quan exerceixin funcions de vigilància i control de la circulació vial. Així mateix, qualsevol persona pot formular denúncies per fets que puguin constituir infraccions als preceptes d'aquesta Ordenança i del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial o dels seus reglaments.

3. Contingut de les denúncies. A les denúncies per fets de circulació ha de constar: la identificació dels vehicles amb què s'hagi comès la suposada infracció, la identitat de la persona denunciada, si es coneix, una relació circumstanciada del fet, amb l'expressió de lloc, data i hora, i el nom, la professió i el domicili de la persona denunciant. Quan aquesta sigui un/a agent de la Policia Local, aquestes dades es poden substituir pel seu número d'identificació.

4. Requisits de les denúncies de caràcter obligatori per fets de circulació.

a) Els corresponents butlletins de denúncia s'estenen en dos exemplars. Un queda en poder de la persona denunciant i es tramet a la Secció de Multes, el segon s'entrega a la persona denunciada si és possible.

b) Com a norma general, les denúncies es notifiquen a l'acte, tot fent-hi constar les dades mencionades al paràgraf 3 anterior, així com que amb aquestes queden incoats els corresponents expedients i, en conseqüència, hom disposa d'un termini de vint dies naturals per al·legar el que consideri oportú en la seva defensa. Els butlletins són firmats per la persona denunciada, la qual cosa no implica conformitat amb els fets que motiven la denúncia, sinó únicament amb la recepció de l'exemplar destinat a ell. Si la persona denunciada es nega a firmar o no ho sap fer, ho ha de fer constar.

c) Per raons justificades que han de constar a les mateixes denúncies, aquestes es poden notificar posteriorment, si bé quan el conductor/a denunciat/ada no sigui present en el moment d'estendre la denúncia, el butlletí de denúncia s'ha de col·locar subjecte per l'eixugaparabrisa del vehicle, sense que això impliqui notificació de la infracció.

5. Requisits de les denúncies de caràcter voluntari per fets de circulació. La denúncia es pot formular verbalment davant dels/de les agents de vigilància del trànsit més pròxims al lloc del fet, o per escrit dirigit a la Batlia. S'han de fer constar a la denúncia les dades i les circumstàncies que es consignen en el paràgraf 3 del present article. Si la denúncia es presenta als/a les agents de vigilància del trànsit, aquests han de formalitzar el reglamentari butlletí de denúncia, en el qual s'han d'expressar, a més dels requisits citats anteriorment, si personalment han comprovat la infracció denunciada, així com el nom i el domicili de la persona particular denunciant, i l'han de trametre a la Secció de Multes per a la seva tramitació, sense perjudici d'entregar-ne un duplicat a la persona denunciada si és possible.

6. Els expedients sancionadors són instruïts per la Secció de Multes de l'Ajuntament, que disposa la notificació de la denúncia si no ho ha fet l'agent denunciant, i concedeix un termini de 20 dies naturals a la persona presumptament infractora perquè formuli al·legacions si és la persona conductora, aboni la quantia de la multa proposada o, si no és la conductora, la identifiqui degudament, de conformitat amb l'article 94 de la vigent Llei de trànsit.

No obstant això, la denúncia realitzada pels/per les agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit en l'exercici de les funcions encomanades, i notificada a l'acte a la persona denunciada, constitueix l'acte d'inici del procediment sancionador a tots els efectes.

Article 101 Recursos

1. Recursos en el procediment sancionador ordinari:

a) La resolució sancionadora posarà fi a la via administrativa i la sanció es podrà executar des de l'endemà a aquella data en què es notifiqui a la persona interessada, i produirà plens efectes o, si escau, una vegada que hagi transcorregut el termini indicat a l'article 95.4.de la Llei de trànsit vigent.

Contra les resolucions sancionadores podrà interposar-se recurs de reposició, amb caràcter potestatiu, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà a la seva notificació.

b) El recurs s'interposarà davant l'òrgan que va dictar la resolució sancionadora, que serà el competent per resoldre'l.

c) La interposició del recurs de reposició no suspendrà l'execució de l'acte impugnat ni la de la sanció. En el cas que la persona recurrent sol·liciti la suspensió de l'execució, aquesta s'entendrà denegada transcorregut el termini d'un mes des de la sol·licitud sense que s'hagi resolt.

d) No es tendran en compte en la resolució del recurs fets, documents i al·legacions de la persona recurrent que poguessin haver estat aportats en el procediment originari.

e) El recurs de reposició regulat en aquest article s'entendrà desestimat si no recau resolució expressa en el termini d'un mes, i queda expedita la via contenciosa administrativa.

f) Contra les resolucions sancionadores dictades pels òrgans competents, per les comunitats autònomes que hagin rebut el traspàs de funcions i serveis en matèria de trànsit i circulació de vehicles a motor, així com per la Batlia, en el cas de les entitats locals, caldrà ajustar-se al que estableixen els anteriors apartats respectant la competència sancionadora prevista a la seva normativa específica.

2. Si les conductes sancionades han causat danys o perjudicis a l'Administració municipal, la resolució del procediment ha de declarar l'exigència a la persona infractora de la reposició al seu estat originari de la situació alterada per la infracció i, si s'escau, la indemnització pels danys i perjudicis causats, quan la seva quantia hagi quedat determinada durant el procediment, sense perjudici d'un eventual procediment complementari a aquestes efectes quan la quantia no es conegui en el moment de resoldre el procediment sancionador.

3. L'import de la sanció s'ha de fer efectiu a través d'entitats bancàries concertades, dins els 30 dies naturals següents a què la resolució sancionadora sigui de caràcter definitiu en la via administrativa, de conformitat amb l'article 95 apartat 4t de la vigent Llei de trànsit. Si un cop transcorregut aquests dies no s'ha satisfet el deute en període voluntari, se n'exigirà l'import en via executiva, incrementat amb el recàrrec de constrenyiment del 20 % i, si s'escau, els corresponents interessos de demora. És títol executiu suficient el certificat de descobert expedit per l'òrgan competent de l'Ajuntament.

Disposició addicional primera De les autoritzacions per a ús particular de senyal de trànsit

En el cas d'autoritzar-se per l'autoritat competent l'ús de senyals de trànsit per particulars, abans de la seva entrega la persona peticionària signarà un document de compromís de retornar-les en el termini assenyalat en el document de cessió. L'Ordenança municipal sobre les instal·lacions i els usos de les vies públiques regularà aquest préstec de senyalització, la seva gratuïtat o subjecció a taxes, així com la penalització per la no devolució en el termini autoritzat, deterior, o la definitiva desaparició dels senyals.

Sense perjudici de l'anterior, un cop expirat el termini de cessió d'ús, pels serveis municipals es podrà procedir a recollir la senyalització que no hagi retornat la persona interessada en el termini fixat.

Disposició addicional segona De les mesures de reeducació

Les sancions imposades per infraccions comeses per menors d'edat podran ser substituïdes, a judici de l'autoritat sancionadora, per altres mesures de reeducació que es determinin reglamentàriament. Aquestes mesures consistiran en la realització de serveis d'interès comunitari i/o cursos formatius de comportament i conscienciació sobre l'ús de les vies públiques.

Disposició final

La present Ordenança entrarà en vigor al dia següent de la publicació del text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Tot això sempre que hagi transcorregut el termini de quinze dies a què es refereix l'art. 65 de la Llei 7/1985, reguladora de les bases de règim local.»

 

Quadre sancionador:

​​​​​​​

LLEI

ART

AP

OPC

T

P

CÀRREGA I PERSONES PASSATGERES

€.

50,00 %

CIR

10

3

5A

LL

 

Portar instal·lada una protecció de la càrrega que destorba als ocupants en un vehicle autoritzat per a transportar simultàniament persones i càrrega

100

50

CIR

10

3

5B

G

 

Portar instal·lada una protecció de la càrrega que pot danyar als ocupants en cas de ser projectada, en un vehicle autoritzat per a transportar simultàniament persones i càrrega

200

100

CIR

10

4

5A

G

 

No portar instal·lada la protecció de la càrrega prevista en la legislació reguladora dels vehicles, en un vehicle autoritzat per a transportar simultàniament persones i càrrega

200

100

CIR

14

2

5A

LL

 

Circular amb un vehicle sense cobrir, total i eficaçment, les matèries transportades que produeixen pols o poden caure (especificar si el vehicle disposa o no de lona o dispositiu similar.)

100

50

OOMM

50

1

 

LL

 

Càrregues molestes, nocives, insalubres i perilloses incomplint normes

100

50

OOMM

50

2

 

LL

 

Càrrega que requereix condicionament especial incomplint normes

100

50

CIR

14

1-A

5A

G

 

Circular amb el vehicle ressenyat la càrrega del qual pugui arrossegar, caure, desplaçar-se de manera perillosa o comprometre l'estabilitat del vehicle, sense disposar dels accessoris que garanteixin l'adequada protecció o condicionament de la càrrega (especificar les conseqüències de tal incompliment)

200

100

CIR

14

1-A

5A

G

 

Càrrega que pot caure per falta de condicionament

200

100

CIR

14

1-A

5A

G

 

Càrrega, es desplaça amb perill per falta de condicionament

200

100

CIR

14

1-A

5A

G

 

Càrrega, estabilitat compromesa per inadequat condicionament

200

100

OOMM

50

6

 

LL

 

Càrrega, fa renou per condicionament inadequat

100

50

OOMM

50

7

 

LL

 

Càrrega, fa pols per condicionament inadequat

100

50

OOMM

50

8

 

LL

 

Càrrega, causa molèsties per condicionament inadequat

100

50

CIR

14

1D

5C

LL

 

Circular amb el vehicle ressenyat en el qual la indeguda disposició de la càrrega oculta els dispositius d'enllumenat o senyalització lluminosa, plaques o distintius obligatoris i els advertiments manuals del conductor. (han d'especificar-se els senyals o plaques ocultades.)

100

50

OOMM

50

9

 

LL

 

càrrega oculta els dispositius d'enllumenat o senyalització lluminosa, plaques o distintius obligatoris i els advertiments manuals del conductor. (han d'especificar-se els senyals o plaques ocultades.)

100

50

OOMM

50

10

 

LL

 

Càrrega, a vehicle menor d'1 metre d'ample surt més de 0,50 metres de longitud

100

50

OOMM

50

11

 

LL

 

Càrrega, a vehicle menor d'1 metre d'ample surt més de 0,25 metres de la part posterior

100

50

CIR

15

5

5A

LL

 

Circular amb un vehicle transportant una càrrega que sobresurt de la seva projecció en planta, sense adoptar les degudes precaucions per a evitar tot mal o perill als altres usuaris de la via

100

50

CIR

15

6

5A

LL

 

No senyalitzar reglamentàriament la càrrega que sobresurt longitudinalment del vehicle ressenyat (si el senyal es troba en el vehicle el responsable és el conductor. en un altre cas, el titular

100

50

OOMM

50

12

 

LL

 

Càrrega, no col·locar el plafó de l'extrem posterior perpendicular a eix

100

50

CIR

15

6

5B

LL

 

Circular amb un vehicle, entre la posada i sortida del sol o sota condicions meteorològiques o ambientals que disminueixen sensiblement la visibilitat sense senyalitzar la càrrega de la forma establerta reglamentàriament (hauran d'indicar-se les condicions existents)

100

50

OOMM

50

13

 

LL

 

Càrrega, no senyalitzada per darrere en condicions de baixa visibilitat

100

50

OOMM

50

14

 

LL

 

Càrrega sense senyalitzar mitjançant llum i dispositiu reflectant blanc

100

50

CIR

15

7

5A

LL

 

No senyalitzar reglamentàriament la càrrega que sobresurt lateralment del gàlib del vehicle ressenyat (indicar si el senyal corresponent es troba o no activada)

100

50

OOMM

50

15

 

LL

 

Càrrega, a vehicle de transport major de 5 metres surt per davant més de 2 metres

100

50

OOMM

50

16

 

LL

 

Càrrega, a vehicle transport major de 5 metres surt per davant més de 3 metres

100

50

OOMM

50

17

 

LL

 

Càrrega, a vehicle transport major de 5 metres surt per davant més d'1/3

100

50

CIR

18

1

5E

LL

 

Conduir un vehicle sense cuidar de l'adequada col·locació dels objectes o algun animal transportat perquè no interfereixin la conducció (hauran de concretar-se els fets)

100

50

OOMM

50

18

 

LL

 

Càrrega d'animals sense cuidar-ne la col·locació adequada

100

50

CIR

130

1

5A

LL

 

No senyalitzar convenientment l'obstacle creat en la calçada en cas d'accident o avaria del vehicle o en cas de caiguda de la seva càrrega (haurà d'indicar-se, en el seu cas la senyalització emprada)

100

50

CIR

130

2

5A

LL

 

No procurar la col·locació del vehicle o la seva càrrega en el lloc on causi menor obstacle a la circulació, després d'haver quedat el mateix immobilitzat en la calçada o haver caigut la seva càrrega sobre aquesta

100

50

CIR

130

4

5A

LL

 

Càrrega caiguda a la via, no col·locar dispositiu per senyalitzar perill

100

50

OOMM

50

19

 

LL

 

Càrrega i descàrrega en la via, podent-ho fer fora

100

50

OOMM

50

20

 

LL

 

Càrrega i descàrrega amb perill o pertorbacions greus a persones usuàries

100

50

OOMM

50

21

 

LL

 

Càrrega i descàrrega sense respectar disposicions d'aturada i estacionament

100

50

OOMM

50

22

 

LL

 

Càrrega/descàrrega sense respectar disposicions d'autoritats municipals

100

50

OOMM

50

23

 

LL

 

Càrrega/descàrrega, passar límits de temps

100

50

OOMM

50

24

 

LL

 

Càrrega/descàrrega, no fer-ho per la banda més prop vora la calçada

100

50

OOMM

50

25

 

LL

 

Càrrega i descàrrega, sense prou mitjans per fer-ho aviat

100

50

OOMM

50

26

 

LL

 

Càrrega/descàrrega provocant molèsties o renous innecessaris

100

50

OOMM

50

27

 

LL

 

Càrrega/descàrrega, mercaderia a calçada/vorera/zona de vianants

100

50

CIR

10

2

5A

LL

 

Vehicles de mercaderies per dur persones en el lloc de la càrrega

100

50

CIR

10

1

5A

LL

 

Transportar persones a lloc distint al destinat

100

50

CIR

9

1

5E

LL

 

Transportar nombre de persones superior a places autoritzades (no superar el 50 %)

100

50

CIR

9

1

5B

G

 

Conduir un vehicle ocupat per un nombre de persones que excedeixi del 50 % de les places autoritzades, exclòs el conductor/a

200

100

 

 

 

 

T

 

CEDIU EL PAS / ESTOP

50,00 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIR

56

1

5A

G

4

No cedir el pas en lloc senyalitzat

200

100

CIR

56

1

5A

G

4

No cedir el pas en lloc senyalitzat, obligant a maniobra brusca

200

100

CIR

57

1

5A

G

 

No cedir el pas en un encreuament a vehicle per la dreta

200

100

CIR

57

1A

5B

G

4

No cedir el pas de via no pavimentada a via pavimentada

200

100

CIR

57

1B

5B

G

4

No cedir el pas a un vehicle que circula per rails

200

100

CIR

57

1C

5C

G

4

No cedir el pas en accedir a glorieta

200

100

CIR

61

2

5A

G

0

No cedir el pas al qui té prioritat a via en obres

200

100

CIR

65

-

5B

G

0

No cedir el pas a vianants a lloc degudament senyalitzat

200

100

CIR

65

-

5A

G

4

No respectar la prioritat de pas als vianants, amb risc per a aquests

200

100

OOMM

76

C

 

G

 

No cedir el pas a vianants que creuen, en girar a una altra via

200

100

OOMM

76

C

 

G

 

No cedir el pas amb un vehicle a una tropa en formació

200

100

OOMM

76

C

 

G

 

No cedir el pas amb un vehicle a una fila escolar

200

100

OOMM

76

C

 

G

 

No cedir el pas amb un vehicle a una comitiva organitzada

200

100

CIR

69

-

5A

G

0

No cedir el pas a vehicle prioritari d'urgència

200

100

CIR

70

2

5A

G

0

No cedir el pas a vehicle no prioritari en servei d'urgència

200

100

CIR

72

1

5B

G

4

No cedir el pas en incorporar-se a la circulació des d'estacionament amb perill

200

100

CIR

169

-

5B

G

4

Senyal d'estop, no aturar-se a lloc prescrit per senyal horitzontal

200

100

CIR

169

-

5A

G

4

No cedir el pas a altres vehicles en el lloc prescrit per un senyal horitzontal de cediu el pas

200

100

 

 

 

 

T

 

COMPORTAMENT I CONDUCCIÓ

€.

50,00 %

CIR

2

1

5E

LL

 

Destorbar la circulació

100

50

CIR

2

1

5D

LL

0

Comportar-se de forma que causi perill a les persones

100

50

CIR

2

1

5E

LL

0

Comportar-se de forma que causi perjudicis a les persones

100

50

CIR

2

1

5E

LL

0

Causar molèsties innecessàries a les persones

100

50

CIR

2

1

5E

LL

0

Comportar-se de forma que causi d'anys als béns

100

50

CIR

3

1

5D

G

0

Conduir de manera negligent, creant situació de risc o perill per a si mateix/a, les altres persones ocupants del vehicle o la resta de persones usuàries de la via (s'haurà de detallar la conducta)

200

100

CIR

3

1

5A

MG

6

Conduir de manera temerària (s'haurà de detallar la conducta)

500

250

CIR

3

5

C

G

0

Conduir sense diligència, precaució i no distracció necessàries per evitar tot mal propi o aliè (s'haurà de detallar la conducta)

200

100

CIR

18

1

5A

LL

0

Conduir un vehicle sense mantenir llibertat de moviments

100

50

CIR

18

1

5B

LL

 

Conduir vehicle sense mantenir el necessari camp de visió

100

50

CIR

18

1

5C

LL

 

Conduir un vehicle sense mantenir una atenció permanent

100

50

CIR

18

1

5D

LL

 

Conduir un vehicle sense mantenir la posició adequada

100

50

OOMM

18

1

 

LL

 

Conduir vehicle sense cuidar que les persones passatgeres mantinguin posició adequada

100

50

CIR

18

2

5A

G

3

Auriculars, conduir connectats a aparell reproductor de so

200

100

CIR

18

5

F

G

3

Circular amb un vehicle utilitzant el conductor/a dispositius visuals incompatibles amb l'atenció permanent amb la

200

100

CIR

18

2

2B

G

3

Conduir utilitzant manualment el telèfon mòbil o qualsevol altre dispositiu incompatible amb l'obligatòria atenció permanent a la conducció (cal especificar el dispositiu utilitzat)

200

100

CIR

29

2

5A

MG

6

Circular en sentit contrari a l'estipulat en via de doble sentit (per l'esquerra)

500

250

CIIR

30

1A

5C

MG

6

Circular per l'esquerra en calçada de doble sentit, carrils separats per marques vials

500

250

CIR

33

-

5A

LL

0

Canvi de carril sense motiu justificat

100

50

OOMM

33

1

 

LL

 

Canvi de carril injustificat per vehicle especial de PMA major de 3.500 kg

100

50

CIR

37

1

5B

G

0

Utilitzar un tram de via d'accés prohibit per l'autoritat

200

100

CIR

167

-

5B

G

0

Circular damunt línia longitudinal discontínua (sense causa justificada)

200

100

CIR

37

1

5B

G

0

Circular per via tancada al trànsit per l'autoritat competent

200

100

CIR

39

5

5A

MG

0

Circular per itinerari distint al permès a l'autorització

500

250

CIR

39

5

5A

MG

0

Circular incomplint horari especificat a l'autorització

500

250

CIR

43

2

5A

MG

6

Circular en sentit contrari en circular per una plaça

500

250

OOMM

77

F

 

MG

 

No deixar a l'esquerra una glorieta (rodona)

500

250

OOMM

77

F

 

MG

 

Circular en sentit contrari en un encreuament de vies

500

250

CIR

43

1

5A

MG

6

Circular en sentit contrari a l'estipulat en una via de doble sentit de circulació on existeixi un refugi, una illeta o un dispositiu de guia

500

250

CIR

29

1

5A

G

0

Separació lateral insuficient en via de doble sentit (no permet creuar-se amb un altre veh.)

200

100

CIR

44

1

5A

MG

6

Circular en sentit contrari a l'establert en una via dividida en dues calçades (obligació de circular per la dreta)

500

250

CIR

95

1

5A

G

 

No extremar la prudència quan s'aproximi a un pas a nivell

200

100

CIR

94

1B

5E

G

0

Detenir-se en pas a nivell (nomès per infraccions detectades a lloc perillós o on s'obstaculitzi greument la circulacio o sigui un risc especialment pels vianants)

200

100

CIR

95

2

5B

G

0

No situar-se un rere l'altre en carril corresponent, en pas a nivell tancat

200

100

CIR

96

1

5B

G

0

Semàfor de pas a nivell, no aturar-se estant-hi obligat/ada

200

100

CIR

96

1

5A

G

0

Creuar un pas a nivell amb la barrera o semibarrera en moviment

200

100

OOMM

76

C

 

G

 

Creuar un pas a nivell amb la barrera o semibarrera baixada

200

100

OOMM

76

C

 

G

 

Pas a nivell, entrar-hi quan s'acosten vehicles sobre rails

200

100

CIR

89

1

5A

G

0

Superar obstacle ocupant carril esquerre (amb perill)

200

100

OOMM

109

1

 

LL

 

Desplaçament lateral, advertir-lo amb senyal òptic distint

100

50

CIR

109

2

5J

G

0

Frenar sense advertir la intenció amb els senyals reglamentaris

200

100

CIR

109

2

5J

G

0

Immobilitzar un vehicle sense senyalitzar la maniobra

200

100

CIR

114

1

5A

LL

0

Portes del vehicle, circular duent-les obertes

100

50

CIR

114

1

5B

LL

0

Portes, obrir-les abans de l'aturada completa del vehicle

100

50

CIR

114

1

5C

LL

0

Portes del vehicle, obrir-les amb perill per a altres persones usuàries

100

50

CIR

114

1

5C

LL

0

Davallar del vehicle amb perill per a altres persones usuàries

100

50

CIR

115

3

5A

LL

0

No aturar el motor o els llums del vehicle durant la càrrega de combustible

100

50

CIR

130

1

5A

LL

0

No senyalitzar eficaçment el vehicle immobilitzat a la via

100

50

CIR

130

4

5A

LL

0

Vehicle immobilitzat, no col·locar dispositius de senyalització de perill

100

50

CIR

58

1

1A

G

 

No reduir la velocitat, quan es disposa a cedir el pas en intersecció

200

100

CIR

60

5

5A

G

0

Obres, no obeir el personal destinat a regular el pas

200

100

OOMM

130

1

 

LL

 

Remolcar vehicle avariat amb un altre no destinat a això

100

50

CIR

129

2

5A

G

0

Accident, en advertir-ho aturar el vehicle i crear perill

200

100

CIR

129

2

5A

G

0

Accident, no col·laborar en advertir-ho

200

100

CIR

129

2

5A

G

0

Accident, la persona implicada atura el vehicle i crea un nou perill

200

100

CIR

129

2

5B

G

0

Accident, la persona implicada no s'identifica a l'autoritat

200

100

CIR

129

2

5B

G

0

Accident, no col·laborar amb l'autoritat

200

100

CIR

129

2

5A

G

0

Accident, la persona implicada no restableix la seguretat de la circulació

200

100

OOMM

129

1

 

LL

0

Accident, implicat modificar l'estat de les coses

100

50

CIR

129

2

5A

G

0

Accident, la persona implicada no presta l'auxili més adequat a les víctimes

200

100

CIR

129

2

5A

G

0

Accident, la persona implicada no demana auxili sanitari per als ferits/ferides

200

100

CIR

129

2

5A

G

0

Accident amb víctimes, la persona implicada no avisa els agents de l'autoritat

200

100

OOMM

129

2

 

LL

 

Accident amb ferit/ida greu, la persona implicada se'n va abans de arribada de l'autoritat

100

50

CIR

129

2

5I

G

0

Accident, la persona implicada produeix danys, no ho comunica a perjudicat/ada absent

200

100

CIR

129

2

5H

G

0

Accident, la persona implicada no facilita dades del vehicle sol·licitada per afectats

200

100

CIR

67

1

5A

LL

0

Vehicle prioritari, fer ús de la prioritat sense necessitat

100

50

CIR

68

1

5A

G

0

Vehicle prioritari, posar en perill els vianants

200

100

CIR

68

1

5A

G

0

Vehicle prioritari, posar en perill altres persones conductores

200

100

CIR

68

2

5B

G

0

Conduir un vehicle prioritari utilitzant senyals acústics especials de manera innecessària, quan bastaria l'ús aïllat de senyal lluminós

200

100

OOMM

76

J

 

G

 

Vehicle prioritari, no respectar ordres i senyals dels agents

200

100

 

 

 

 

T

 

ELEMENTS DE PROTECCIÓ I TÈCNICS

€.

50,00 %

OOMM

7

1

 

LL

 

Mancar de dispositiu que eviti projectar combustible no cremat

100

50

OOMM

7

2

 

LL

 

Llums dispositius ocults per indeguda disposició de càrrega

100

50

OOMM

7

3

 

LL

 

Llums dispositius de senyalització ocults per indeguda disposició de la càrrega

100

50

OOMM

7

4

 

LL

 

Placa o distintiu obligatori ocults per indeguda disposició de la càrrega

100

50

CIR

19

2

5B

G

0

Làmines, adhesius o cortinetes que impedeixen la visibilitat de la via al seu conductor/a

200

100

CIR

19

2

5B

G

0

Làmines o cortinetes a finestra posterior, sense dos miralls exteriors

200

100

CIR

19

2

5A

G

0

Làmines adhesives a vidres, sense homologació del vidre

200

100

OOMM

7

5

 

LL

 

Distintius reglamentaris, col·locats de forma que impedeixin visió

100

50

CIR

19

2

5A

G

0

Vidres tintats o acolorits, no homologats

200

100

CIR

99

1

5A

G

0

Llums de posició entre la posta i la sortida del sol, circular duent-los apagats

200

100

CIR

99

1

5D

G

0

Llums de posició, no dur-ne en situació de visibilitat insuficient

200

100

CIR

99

1

5C

G

0

Llum de gàlib, no dur-ne a vehicle d'amplada major a 2,10 metres

200

100

CIR

100

2

5B

LL

0

Llums, donar llargs amb fins distints als prevists

100

50

CIR

101

1

5A

G

0

Llums a via urbana prou il·luminada, no encendre'ls

200

100

CIR

101

1

5D

G

0

Llums d'encreuament apagats a via urbana insuficientment il·luminada

200

100

CIR

101

3

5A

G

0

Llums d'encreuament que enlluernen

200

100

CIR

101

1

5B

LL

 

Circular una bicicleta per una via urbana o interurbana suficientment il·luminada, entre l'ocàs i la sortida del sol, sense dur encès l'enllumenat de curt abast o encreuament

100

50

CIR

102

1

5B

G

0

Enlluernar vehicle que circula en sentit contrari per no canviar llums

200

100

CIR

102

2

5A

G

0

Enlluernar per retrovisor, darrere de vehicle a menys de 150 metres

200

100

CIR

102

1

5A

G

0

Enlluernar altres persones usuàries per no canviar llums

200

100

CIR

103

1

5A

G

0

Placa posterior de la matrícula, no dur-la il·luminada

200

100

CIR

103

1

5B

G

0

No dur il·luminades les plaques del vehicle (segons característiques o serveis)

200

100

CIR

104

1

5A

G

0

Llums d'encreuament o de curt abast, moto no encendre de dia

200

100

CIR

106

2

5A

G

0

No utilitzar llums de boira, en condicions de disminució de visibilitat

200

100

CIR

106

2

5B

G

0

Llums de boira, usar-los sense causa justificada

200

100

CIR

109

1

5B

LL

0

Intermitent, no mantenir-lo fins al final de maniobra

100

50

CIR

109

2

5A

LL

0

Intermitent, mantenir-lo després de finalitzar la maniobra

100

50

CIR

109

2

5H

G

0

Llums d'emergència, no utilitzar-los en vehicle immobilitzat amb visibilitat reduïda

200

100

CIR

113

-

5A

G

0

Llums, no advertir la presència d'un vehicle especial (senyal V2 o específic)

200

100

CIR

117

1

5E

G

4

Cinturó de seguretat, no utilitzar-ne el conductor/a del vehicle

200

100

CIR

117

1

5F

G

0

No utilitzar l'ocupant d'un vehicle el cinturó de seguretat, correctament. (es denunciarà per aquest fet tant majors d'edat i persones menors d'edat no inclosos en els casos següents)

200

100

CIR

117

3

5C

G

4

Circular amb un menor d'edat, d'alçada igual o inferior a 135 cm, sense utilitzar un dispositiu de retenció infantil homologat, degudament adaptat a la seva talla, pes, en les condicions reglamentàries (es denunciarà el conductor/a)

200

100

CIR

117

3

5B

G

0

Circular amb un menor d'edat, d'alçada igual o inferior a 135 cm, al seient davanter del vehicle, incomplint els supòsits excepcionals i les condicions exigides reglamentàriament (es denunciarà el conductor/a)

200

100

VEH

11

-

5Q

MG

0

Cinturó de seguretat, no dur-ne instal·lat el vehicle

500

250

CIR

118

1

5C

G

4

Casc de protecció, no utilitzar-ne el conductor/a

200

100

CIR

118

1

5D

G

0

Casc de protecció, no utilitzar-ne el passatger/a (es denunciarà el passatger/a)

200

100

OOMM

76

H

 

G

 

Casc de protecció, no homologat ni certificat

200

100

OOMM

76

H

 

G

 

Casc de protecció, utilitzar-lo de manera no eficaç

200

100

LSV

47

-

5A

G

0

No utilitzar adequadament el conductor/a de la bicicleta o cicle objecte de la denúncia, el corresponent casc de protecció homologat o certificat (persones menors 16 anys, vies urbanes i travessies) (cal identificar el tutor del menor)

200

100

LSV

47

-

5B

G

0

No utilitzar adequadament el passatger/a de la bicicleta o del cicle objecte de la denúncia el corresponent casc de protecció homologat o certificat (cal identificar el tutor del menor)

200

100

LSV

120

1

5A

MG

6

Conduir un camió o autobús de SP de persones viatgeres amb un excés de més del 50 % en el temps de conducció establert a la legislació de transports (vehicles amb tacògraf)

500

250

LSV

120

1

5B

MG

6

Conduir un camió o autobús de SP de persones viatgeres amb una minoració de més del 50 % en el temps de descans establert a la legislació de transports (vehicles amb tacògraf)

500

250

CIR

7

1

5A

G

0

Pertorbacions electromagnètiques, emetre sobre límits

100

50

OOMM

9

1

 

LL

 

Vehicle SP, manca placa amb el nombre màxim de passatgers/eres

100

50

OOMM

9

1

 

LL

 

Autobús, mancar placa amb el nombre màxim de places autoritzades

100

50

CIR

52

2

5B

LL

0

Senyal de limitació de velocitat, no dur-lo visible a la part posterior (el vehicle)

100

50

CIR

52

2

5B

LL

0

Senyal de limitació velocitat per a vehicle especial, no dur-lo a part posterior (el vehicle)

100

50

CIR

52

2

5B

LL

0

Senyal de limitació velocitat, conjunt vehicle especial, no dur-lo visible (el vehicle)

100

50

CIR

52

2

5B

LL

0

Senyal de limitació velocitat, vehicle automàtic especial, no dur-lo a part posterior (el vehicle)

100

50

CIR

115

3

5A

LL

0

No aturar el motor o els llums del vehicle durant la càrrega de combustible

100

50

CIR

115

3

5B

LL

0

Facilitar combustible amb el motor en marxa o els llums encesos

100

50

 

 

 

 

T

 

ETILOMETRIA, ALCOHOLÈMIES, DROGUES

€.

50,00 %

CIR

20

1

5E

MG

4

Circular amb una taxa d'alcohol en aire espirat superior a 0,25 mil·ligrams per litre, que és la reglamentàriament establerta (persones conductores en general)

500

250

CIR

20

1

5G

MG

4

Circular amb una taxa d'alcohol en aire espirat superior a 0,15 mil·ligrams per litre, que és la reglamentàriament establerta (conductors professionals, novells)

500

250

CIR

20

1

5I

MG

6

Circular amb una taxa d'alcohol en aire espirat superior a 0,25 mil·ligrams per litre, que és la reglamentàriament establerta, sobrepassant els 0,50 mg/l (persones conductores en general)

1000

500

CIR

20

1

5K

MG

6

Circular amb una taxa d'alcohol en aire espirat superior a 0,15 mil·ligrams per litre, que és la reglamentàriament establerta, sobrepassant els 0,30 mg/l (persones conductores professionals, novells)

1000

500

CIR

20

1

5F

MG

4

Circular amb una taxa d'alcohol en sang superior a 0,50 grams per 1.000 cc, que és la reglamentàriament establerta (persones conductores en general)

500

250

CIR

20

1

5H

MG

4

Circular amb una taxa d'alcohol en sang superior a 0,30 grams per 1.000 cc, que és la reglamentàriament establerta (persones conductores professionals, novells)

500

250

CIR

20

1

5J

MG

6

Circular amb una taxa d'alcohol en sang superior a 0,50 grams per 1.000 cc, que és la reglamentàriament establerta, sobrepassant 1,00 g/l (persones conductores en general)

1000

500

CIR

20

1

5L

MG

6

Circular amb una taxa d'alcohol en sang superior a 0,30 grams per 1.000 cc, que és la reglamentàriament establerta, sobrepassant els 0,60 g/l (persones conductores professionals, novel)

1000

500

CIR

21

1

5F

MG

6

No sotmetre's a les proves de detecció d'alcohol, essent requerits pels/per les agents encarregats de la vigilància del trànsit

1000

500

LSV

14

1

5A

MG

6

Circular amb el vehicle ressenyat amb presència de drogues a l'organisme

1000

500

LSV

14

2

5A

MG

6

No sotmetre's a les proves de detecció de la possible presència de drogues a l'organisme

1000

500

 

 

 

 

T

 

GIRS, MANIOBRES, INCORPORACIONS, AVANÇAMENTS

€.

50,00 %

CIR

72

3

5A

G

0

Intermitent, incorporar-se a la circulació sense senyalitzar-ho

200

100

CIR

109

1

5A

LL

0

Intermitent, no utilitzar-ne per senyalitzar la maniobra

100

50

CIR

72

1

5A

G

0

Incorporar-se a la circulació procedent d'una altra via sense cedir el pas amb perill

200

100

CIR

73

1

5A

LL

0

No facilitar la incorporació a la circulació d'un altre vehicle

100

50

CIR

73

1

5B

LL

0

No facilitar la incorporació d'un bus des d'una parada senyalitzada

100

50

CIR

74

1

5A

G

0

Girar sense haver avisat les persones conductores que circulen per darrere

200

100

CIR

74

1

5B

G

0

Girar a l'esquerra amb perill per als de sentit contrari

200

100

CIR

74

1

5C

G

0

Canvi de direcció a l'esquerra sense visibilitat suficient

200

100

CIR

74

2

5A

G

0

Canvi de carril sense respectar la prioritat de carril a ocupar

200

100

CIR

75

1

5B

G

0

Girar a la dreta sense cenyir-se a la vora dreta de la calçada

200

100

CIR

75

1

5B

G

0

Girar a l'esquerra a via de sentit únic, sense cenyir-se a la vora esquerra

200

100

CIR

75

1

5B

G

0

Girar a l'esquerra via doble sentit i no cenyir-se a eix de separació

200

100

CIR

75

1

5B

G

0

Girar a l'esquerra situant-se de forma que envaeix sentit contrari

200

100

CIR

75

1

5B

G

0

Canvi de direcció, no realitzar-lo amb mínim d'espai i temps

200

100

OOMM

76

C

 

G

 

Girar a l'esquerra sense deixar a l'esquerra el centre d'intersecció

200

100

CIR

75

1

5A

G

0

No advertir el propòsit de realitzar una maniobra de canvi de direcció amb els senyals òptics corresponents

200

100

CIR

76

1

5A

G

0

Canvi de direcció, no adoptar precaucions per evitar perill

200

100

CIR

78

1

5D

G

0

Canvi de sentit de marxa a lloc inadequat

200

100

CIR

78

1

5A

G

0

Canvi de sentit de marxa sense advertir-ho amb antelació

200

100

CIR

78

1

5B

G

3

Canvi de sentit de marxa amb perill per a altres persones usuàries

200

100

CIR

78

1

5C

G

0

Canvi de sentit de marxa obstaculitzant altres persones usuàries

200

100

CIR

79

1

5A

G

3

Canvi de sentit de marxa a lloc de visibilitat reduïda

200

100

CIR

79

1

5A

G

3

Canvi de sentit, fer-lo en un pas a nivell, túnels o passos inferiors

200

100

CIR

154

-

5A

G

0

Canvi de sentit, realitzar-lo sense respectar senyal prohibitiu

200

100

CIR

80

1

5A

G

0

Marxa enrere, circular-hi podent evitar-ho fent una maniobra diferent

200

100

CIR

80

2

5A

G

0

Marxa enrere durant un recorregut superior a 15 metres

200

100

CIR

80

2

5B

G

0

Marxa enrere, circular envaint un encreuament de vies

200

100

CIR

80

4

5A

MG

3

Marxa enrere, en sentit contrari un tram llarg de la via (cal detallar els fets)

500

250

CIR

81

1

5B

G

0

Marxa enrere, no efectuar lentament la maniobra

200

100

CIR

81

2

5A

G

0

Marxa enrere, no advertir-ho amb els senyals preceptius

200

100

CIR

81

3

5A

G

0

Marxa enrere, no efectuar-la amb la màxima precaució

200

100

CIR

82

2

5B

G

0

Avançar per la dreta, sense que l'altre conductor/a vulgui girar a l'esquerra

200

100

CIR

82

2

5D

G

0

Avançar per l'esquerra a vehicle que indica desplaçament a l'esquerra

200

100

CIR

83

1

5A

G

0

Avançar, calçada de diversos carrils, destorbant altres persones usuàries

200

100

CIR

84

1

5A

G

0

Avançar, sense advertir-ho amb prou antelació

200

100

CIR

84

1

5B

G

4

Avançar sense espai suficient, amb perill al sentit contrari (per als vehicles que hi circulen)

200

100

CIR

84

1

5C

G

4

Avançar sense espai suficient, destorbant el sentit contrari (els vehicles que hi circulen)

200

100

CIR

84

2

5A

G

0

Avançar un vehicle que ha iniciat ja l'avançament

200

100

CIR

84

3

5A

G

0

Avançar quan el que el segueix ha iniciat avançament

200

100

CIR

84

3

5B

G

0

Avançar sense espai suficient per reintegrar-se al carril

200

100

CIR

85

1

5A

G

0

Avançar sense dur velocitat superior al vehicle avançat

200

100

CIR

85

1

5B

G

0

Avançar sense deixar una separació lateral suficient

200

100

CIR

85

2

5A

G

0

Avançar, no tornar al seu costat un cop iniciat, davant perill

200

100

CIR

85

3

5C

G

0

Avançar sense reintegrar-se al seu carril en mínim temps i de manera gradual

200

100

CIR

86

1

5A

G

0

Avançat, no cenyir-se a la vora dreta un cop advertit

200

100

CIR

86

2

5A

G

0

Avançat, augmentar la velocitat en ser avançat

200

100

CIR

86

2

5B

G

0

Avançat, efectuar maniobres que dificulten l'avançament

200

100

CIR

86

2

5C

G

0

Avançat, no disminuir la velocitat davant situació de perill

200

100

CIR

86

2

5D

G

0

Avançat, no facilitar la reincorporació a qui desisteix d'avançar

200

100

CIR

87

1A

5A

G

4

Avançar a revolt amb visibilitat reduïda envaint carril contrari

200

100

CIR

87

1A

5B

G

4

Avançar a canvi de rasant amb visibilitat reduïda, envaint carril contrari

200

100

CIR

87

1A

5C

G

4

Avançar a lloc amb visibilitat insuficient envaint carril contrari

200

100

CIR

87

1A

5C

G

4

Avançar en circumstàncies de visibilitat insuficient envaint carril contrari

200

100

CIR

87

1A

5D

G

0

Avançar darrere vehicle que avança i impedeix visibilitat

200

100

CIR

87

1B

5G

G

0

Avançar a pas de vianants a velocitat que implica risc

200

100

CIR

87

1C

5G

G

0

Avançar en intersecció

200

100

CIR

88

1

5A

G

0

Avançament prohibit a vehicle immobilitzat per necessitats de trànsit

200

100

CIR

88

1

5C

G

0

Avançament prohibit a vehicles immobilitzats, amb perill

200

100

CIR

154

-

5B

LL

0

Girar sense respectar la senyalització prohibitiva de gir

100

50

 

 

 

 

T

 

ATURADES I ESTACIONAMENTS

€.

50,00 %

CIR

90

2

5A

LL

0

Aturar separat de la dreta a calçada de doble sentit de circulació

100

50

OOMM

24

1

 

LL

 

Estacionar separat de la dreta a calçada de doble sentit de circulació

100

50

OOMM

24

2

 

LL

 

Estacionar a la banda esquerra en sentit de marxa a via de doble sentit

100

50

OOMM

24

3

 

LL

 

Estacionar en sentit contrari al de la marxa en vies de sentit únic.

100

50

OOMM

24

4

 

LL

0

Estacionar un vehicle en un indret on, per les seves dimensions, sigui susceptible d'afavorir l'accés de persones a finestres o balcons d'immobles.

100

200

CIR

91

1

5C

G

 

Aturar un vehicle obstaculitzant greument la circulació (creant perill)

200

100

CIR

91

1

5D

G

 

Estacionar un vehicle obstaculitzant greument la circulació (creant perill)

200

100

CIR

91

1

5C

LL

 

Aturar el vehicle constituint un risc per a la resta de persones usuàries

100

50

CIR

91

1

5D

LL

 

Estacionar vehicle amb risc per a la resta de persones usuàries

100

50

OOMM

24

5

 

LL

 

Estacionar vehicle sobresortint dels límits de les marques vials d'estacionament correctament delimitades

100

50

OOMM

24

6

 

LL

 

Estacionar en el centre de la calçada

100

50

OOMM

24

7

 

LL

 

Estacionar davant garatge de taller per a la reparació, obstaculitzant

100

50

CIR

91

2

5C

G

0

Estacionar impedint la sortida o l'accés de persones, obstaculitzant

200

100

OOMM

24

8

 

LL

 

Estacionar amb distància a la voravia contrària inferior a 3 m

100

50

OOMM

24

9

 

LL

 

Estacionar impedint incorporar-se a la circulació a un altre vehicle ben estacionat

100

50

CIR

91

2

5C

G

0

Estacionar impedint la sortida o l'accés d'animals, obstaculitzant

200

100

CIR

91

5

5E

G

0

Estacionar a passos rebaixats per a persones discapacitades

200

100

CIR

91

2

5F

G

0

Aturar un vehicle a mitjanes, separadors, illetes o altres elements de canalització del trànsit

200

100

OOMM

24

10

 

LL

 

Estacionar impedint el gir autoritzat per senyal corresponent

100

50

OOMM

24

11

 

LL

 

Estacionar a lloc impropi per a tasques de càrrega i descàrrega

100

50

CIR

91

2

5G

G

0

Estacionar a zona de càrrega i descàrrega en hores d'utilització

200

100

CIR

94

2C

5U

LL

0

Estacionar a zona senyalitzada per càrrega i descàrrega

100

50

OOMM

24

13

 

LL

 

Estacionar un vehicle autoritzat en zona de càrrega i descàrrega sense deixar anotada l'hora d'arribada del mateix.

100

50

OOMM

24

14

 

LL

 

Superar el temps màxim permès d'estacionament d'un vehicle autoritzat en el reservat de càrrega i descàrrega.

100

50

OOMM

24

15

 

LL

 

Estacionar un vehicle autoritzat en el reservat de càrrega i descàrrega falsejant l'hora d'arribada per allargar el temps màxim

100

50

CIR

91

2

5H

G

0

Estacionar en doble filera sense conductor/a

200

100

CIR

91

2

5I

G

0

Estacionar a una aturada de transport públic senyalitzada i delimitada

200

100

OOMM

24

16

 

LL

 

Estacionar a reservats serveis d'urgència i seguretat

100

50

OOMM

24

17

 

LL

 

Estacionar a lloc prohibit en via d'atenció preferent senyalitzada

100

50

OOMM

24

18

 

LL

 

Estacionar ocupant carril de circulació

100

50

OOMM

24

19

 

LL

 

Aturar-se ocupant carril de circulació

100

50

CIR

91

2

5C

G

0

Estacionar un vehicle quan s'obstaculitza la utilització normal del pas de sortida o accés a un immoble de persones o animals, o de vehicles en un gual senyalitzat correctament (es denunciarà a requeriment per gual en el qual existeixi un obstacle)

200

100

CIR

92

1

5A

LL

0

Aturar el vehicle sense posar-lo paral·lelament a la vora de la calçada

100

50

CIR

92

1

5B

LL

0

Estacionar el vehicle no paral·lelament a la calçada

100

50

CIR

92

2

5A

LL

0

Aturada no permetent utilitzar resta d'espai disponible

100

50

CIR

92

2

5B

LL

 

Estacionar no permetent utilitzar resta d'espai disponible

100

50

OOMM

24

20

 

LL

 

Estacionar en bateria, quan el senyal indiqui que s'ha de fer en cordó

100

50

CIR

92

3

5A

LL

0

Deixar el vehicle sense prendre mesures per evitar que es mogui

100

50

OOMM

24

21

 

LL

 

Tascons, no utilitzar-ne estant-hi obligat

100

50

OOMM

24

22

 

LL

 

Tascons inadequats, utilitzar-ne

100

50

OOMM

24

23

 

LL

 

Tascons, no retirar-los de la via en reprendre la marxa

100

50

CIR

94

1A

5A

G

0

Aturar-se en un revolt de visibilitat reduïda

200

100

CIR

94

1B

5E

G

0

Aturar vehicle en un pas a nivell

200

100

CIR

94

1C

5H

LL

0

Aturar a part de la via reservada al servei de determinades persones usuàries

100

50

CIR

94

1D

5K

G

0

Aturar en intersecció dificultant el gir a altres vehicles

200

100

CIR

94

1F

5M

G

0

Aturar dificultant la visibilitat de la senyalització

200

100

CIR

94

1F

5N

G

0

Aturar obligant a fer maniobres antireglamentàries a altres persones usuàries

200

100

CIR

94

1A

5A

G

0

Aturar a zona de visibilitat reduïda

200

100

CIR

94

1H

5P

G

0

Aturar a carril reservat per a la circulació de bicicletes

200

100

CIR

94

2A

5A

G

0

Estacionar a revolt de visibilitat reduïda (creant situació de perill)

200

100

CIR

94

2A

5L

G

0

Estacionar a zona de visibilitat reduïda

200

100

CIR

94

2A

5E

G

0

Estacionar vehicle en pas a nivell

200

100

CIR

94

2A

5R

G

0

Estacionar en un pas de vianants

200

100

CIR

94

2A

5S

G

0

Estacionar a part de la via reservada al servei de determinats usuaris

200

100

OOMM

76

D

 

G

 

Estacionar en una cantonada, quan es dificulti el gir de qualsevol tipus de vehicle, o quan sobresurti del vèrtex d'una voravia amb forma de xamfrà o de l'esquadra d'una façana i, en tot cas, quan en les referides cantonades impedeixi el pas dels vianants per travessar el carrer.

200

100

CIR

94

2A

5L

G

0

Estacionar impedint la visibilitat de la senyalització

200

100

CIR

94

2A

5M

G

0

Estacionar obligant a fer maniobres antireglamentàries

200

100

CIR

91

2

5H

G

0

Estacionar en doble filera

200

100

CIR

94

2E

5X

G

0

Estacionar damunt la vorera

200

100

CIR

91

2

5C

G

0

Estacionar en un pas permanent, senyalitzat correctament

200

100

CIR

94

2A

5Q

G

0

Estacionar a zona senyalitzada per a ús exclusiu de discapacitats

200

100

OOMM

24

26

 

LL

0

Estacionar en zona senyalitzada per a l'ús exclusiu de persones amb diversitat funcional tenint la targeta caducada, o sent aquesta il·legible per deterior o col·locació defectuosa.

100

50

CIR

94

2A

5R

G

0

Estacionar a zona de vianants

200

100

OOMM

24

27

 

LL

 

Estacionar vehicle destinat al transport de matèries perilloses dins el poble

100

50

OOMM

24

28

 

LL

 

Estacionar remolcs, semiremolcs o caravanes separades del vehicle tractor

100

50

OOMM

24

29

 

LL

 

Estacionar a menys d'1 metre de la línia de la façana, a carrers fora voravia

100

50

CIR

94

2A

5O

G

 

Estacionar a carril reservat a la circulació de bicicletes

200

100

OOMM

24

30

 

LL

 

Estacionar a vies tipificades com de circulació ràpida

100

50

OOMM

24

31

 

LL

 

Estacionar ciclomotor o bicicleta a voravia amb manco de 3 metres d'amplada

100

50

OOMM

24

32

 

LL

 

Estacionar ciclomotor o bicicletes a la vorera, passejos o zona de vianants

100

50

OOMM

24

33

 

LL

 

Estacionar un vehicle sense deixar anotada l'hora d'arribada d'aquest

100

50

OOMM

24

34

 

LL

 

Superar el temps màxim permès d'estacionament del vehicle a la zona d'estacionament limitat

100

50

OOMM

24

35

 

LL

 

Estacionar falsejant l'hora d'arribada per allargar el temps màxim d'estacionament

100

50

OOMM

24

36

 

LL

 

Estacionar per temps indefinit amb símptomes d'abandó

100

50

OOMM

24

37

 

LL

 

Estacionar en un mateix lloc per més de 30 dies consecutius.

100

50

OOMM

24

38

 

LL

 

Estacionar bloquejant un contenidor impedint la seva utilització i/o desplaçament

100

50

CIR

94

2A

5P

G

0

Estacionar a zona destinada per a l'estacionament i aturada d'ús exclusiu per al transport públic urbà

200

100

CIR

94

2C

5U

LL

0

Estacionar a zona senyalitzada per a càrrega i descàrrega

100

50

CIR

105

2

5B

G

0

Estacionar un vehicle a travessia insuficient il·luminada amb llums apagats de nit

200

100

OOMM

24

39

 

LL

 

Estacionar abandonant el vehicle amb el motor en funcionament

100

50

OOMM

24

40

 

LL

 

Estacionar a lloc prohibit pel senyal corresponent (cal indicar el senyal)

100

50

OOMM

24

41

 

LL

 

Estacionar on està prohibida l'aturada

100

50

OOMM

24

42

 

LL

 

Estacionar a reserva d'estacionament efectuada amb discs portàtils (cal indicar el motiu)

100

50

OOMM

24

43

 

LL

 

Estacionar a zona senyalitzada amb marca groga ziga-zaga

100

50

OOMM

24

44

 

LL

 

Estacionar damunt marca groga longitudinal contínua

100

50

OOMM

24

45

 

LL

 

Estacionar carros de mà a la calçada

100

50

OOMM

24

46

 

LL

 

Estacionar vehicles objecte de venda, lloguer, exposició (sense autorització) a la via pública

100

50

OOMM

24

47

 

LL

 

Prohibició de rentat, neteja i reparació de vehicles a la via pública. Prohibició d'estacionar vehicles per reparar a la via pública incloent els dels propis tallers

100

50

OOMM

24

48

 

LL

 

Estacionar simultàniament i en un mateix tram de carrer, en zona no industrial, més de dos vehicles de flota. (s'aixecarà acta i es dirigirà l'expedient sancionador contra l'empresa: una infracció lleu per cada vehicle d'excés)

100

50

OOMM

 

 

 

LL

 

Restriccions d'estacionament contravingudes, camió > 3.500 kg

100

50

OOMM

24

49

 

LL

 

Estacionar damunt marca groga longitudinal discontínua

100

50

CIR

59

2

5A

G

0

Vehicle aturat que obstrueix circulació transversal a intersecció

200

100

CIR

59

2

5A

G

 

Detenir-se a una intersecció o pas de vianants, obstruint circulació transversal (a vianants)

200

100

CIR

60

4

5A

G

0

No col·locar-se darrere vehicle aturat davant via de reparació

200

100

OOMM

22

1

 

LL

0

Aturar-se a lloc on està prohibit fer-ho

100

50

OOMM

24

50

 

LL

0

Estacionar un vehicle que no tengui un motor 100 % elèctric

100

50

OOMM

24

51

 

LL

0

Estacionar un vehicle 100 % elèctric superant el temps màxim de 240 minuts.

100

50

OOMM

24

52

 

LL

0

Estacionar un vehicle elèctric a càrrega sense deixar anotada l'hora d'inici del procés de càrrega

100

50

 

 

 

 

T

 

PATINS, CICLES, CICLOMOTORS I MOTOCICLETES

€.

50,00 %

OOMM

17

1

 

LL

0

Cicle amb dues persones (condicions diferents a les reglamentàries)

100

50

OOMM

17

2

 

LL

0

Ciclomotor, circular amb dues persones, no homologat

100

50

OOMM

17

3

 

LL

0

Circular dues persones en un ciclomotor homologat essent el conductor/a menor de 16 anys

100

50

OOMM

17

4

 

LL

0

Passatger/a, més d'un, a més del conductor/a, a motocicleta o ciclomotor

100

50

OOMM

17

5

 

LL

0

Passatger/a d'una motocicleta o ciclomotor sense seure correctament

100

50

OOMM

17

6

 

LL

0

Passatger/a de motocicleta o ciclomotor sense els peus damunt els estreps

100

50

OOMM

17

7

 

LL

0

Viatger/a de motocicleta no aixecat i sense peus recolzats

100

50

OOMM

17

8

 

LL

0

Passatger/a de motocicleta o cicle, anar entre el conductor/a i el manillar

100

50

CIR

12

2

5B

G

0

Circular amb persones menors de 12 anys com a passatgeres de motocicletes o ciclomotors en condicions distintes a les reglamentàries (cal tenir en compte les excepcions per a persones majors de 7 anys)

200

100

CIR

12

4

5A

LL

0

Circular el vehicle ressenyat arrossegant un remolc en condicions diferents a les reglamentàries

100

50

OOMM

17

9

 

LL

0

Vehicle de Mobilitat Personal o cicles de més de dues rodes: circular per les zones expressament prohibides per aquesta ordenança.

100

50

OOMM

17

10

 

LL

0

Vehicle de Mobilitat Personal o cicles de més de dues rodes: estacionar als llocs expressament prohibits per aquesta ordenança o de manera que puguin provocar perjudicis en els demés usuaris de la via o entorpeixin la utilitat del mobiliari urbà.

100

50

OOMM

17

11

 

LL

0

No disposar d'assegurança obligatoria de responsabilitat civil de VMP

100

50

OOMM

76

H

 

G

0

Vehicle de Mobilitat Personal o cicles de més de dues rodes: No portar casc quan sigui obligat fer-ho. (procedirà la immobilització del vehicle)

200

100

OOMM

17

15

 

LL

0

Vehicle de Mobilitat Personal o cicles de més de dues rodes: circular amb un passatger d'excés.

100

50

OOMM

17

16

 

LL

0

Vehicle de Mobilitat Personal conductor no fer ús correctament de l'element reflectant

100

50

OOMM

76

Z

 

G

0

Circular un ciclomotor paral·lelament a un altre vehicle

200

100

CIR

36

2

5A

G

0

Circular en posició paral·lela amb un altre vehicle, tenint ambdós prohibida aquesta forma de circular

200

100

OOMM

17

18

 

LL

 

Monopatí o aparell similar, circular per carrer residencial a velocitat inadequada

100

50

OOMM

17

19

 

LL

 

Monopatí o aparell similar, circular-hi per la calçada

100

50

OOMM

17

20

 

LL

 

Monopatí o similar, anar per voravia a velocitat superior al pas

100

50

OOMM

17

21

 

LL

 

Monopatí o similar, circular estirat per un altre vehicle

100

50

OOMM

17

22

 

LL

 

Bicicleta o similar, circular per la voravia

100

50

OOMM

17

23

 

LL

 

Bicicleta o similar, circular per parc públic o zona de vianants a velocitat major que a pas de persona

100

50

OOMM

17

24

 

LL

 

Bicicleta competència de velocitat a via pública

100

50

OOMM

17

25

 

LL

 

Circular amb bicicleta o VMP amb el vehicle recolzat només en una roda

80

40

OOMM

17

26

 

LL

 

Circular amb bicicleta o VMP fent zig-zag entre vehicles en marxa

80

40

OOMM

17

27

 

LL

 

No respectar, a les àrees de vianants, el conductor d'una bicicleta o VMP, la preferència de pas dels

80

40

 

 

 

 

T

 

RENOUS, GASOS I FUMS

€.

50,00 %

CIR

110

2

5A

LL

0

Renous, ús injustificat de senyals acústics

100

50

CIR

110

2

5A

LL

0

Senyals acústics, usar-ne sense motiu

100

50

CIR

110

1

5A

LL

0

Senyals acústics, tenir un so estrident

100

50

OOMM

84

1

 

LL

 

Renous, alarma disparada d'un vehicle, que produeix molèsties

100

50

OOMM

84

2

 

LL

 

Acceleracions innecessàries, forçar marxes

100

50

 

 

 

 

T

 

SEMÀFORS I SENYALS VERTICALS

€.

50,00 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIR

145

-

5A

G

0

Semàfor en vermell no respectat per vianant

200

100

CIR

146

-

5A

G

4

Semàfor en vermell no respectat pel conductor/a d'un vehicle

200

100

CIR

146

-

5E

G

0

Semàfor en vermell intermitent, no respectar-lo

200

100

CIR

146

-

5F

G

0

Semàfor en groc, no aturar-se podent-ho fer sense perill

200

100

CIR

146

-

5I

G

0

Semàfor, no respectar el sentit i la direcció de la fletxa verda

200

100

CIR

148

1

5A

G

4

Semàfor en vermell, no aturar-se un cicle

200

100

CIR

148

1A

5B

G

0

Semàfor en groc, no aturar-se podent fer-ho sense perill, cicle

200

100

CIR

151

2

5B

G

4

Senyal de detenció obligatòria, no aturar-se al lloc prescrit

200

100

CIR

151

2

5A

G

4

No aturar-se al lloc prescrit pel senyal de cediu el pas

200

100

CIR

152

-

5A

G

0

Circulació prohibida en els dos sentits, no obeir el disc

200

100

CIR

152

-

5C

LL

0

No respectar el disc d'entrada prohibida per a vehicles amb motor

100

50

CIR

152

-

5D

LL

0

Disc de direcció prohibida, no respectar-lo el conductor/a

100

50

CIR

153

-

5B

LL

0

Senyal de prohibició de passar, no aturar-se obligatòriament

100

50

CIR

153

-

5C

G

0

Senyal de limitació de pes en càrrega, no obeir-lo

200

100

CIR

153

-

5D

G

0

Senyal de limitació de pes per eix, no obeir-lo

200

100

CIR

153

-

5E

G

0

Senyal de limitació de longitud, inclosa càrrega, no obeir-lo

200

100

CIR

153

-

5F

G

0

Senyal de limitació d'amplada, inclosa càrrega, no obeir-lo

200

100

CIR

153

-

5G

G

0

Senyal de limitació d'altura, inclosa càrrega, no obeir-lo

200

100

CIR

154

-

5B

LL

0

Senyal de prohibició o restricció, no obeir (cal indicar el senyal)

100

50

CIR

154

-

5A

G

0

Senyal d'obligació, no ser respectat per conductor/a (cal indicar el senyal)

200

100

 

 

 

 

T

 

SENYALS, AGENTS, MARQUES VIALS, RESTRICCIONS MUNICIPALS

€.

50,00 %

OOMM

85

1

 

LL

 

Restriccions d'autoritats municipals contravingudes, camió > 3.500 kg

100

50

OOMM

85

2

 

LL

 

Restriccions d'autoritats municipals contravingudes, vehicle articulat

100

50

OOMM

85

3

 

LL

 

Restriccions d'autoritats municipals contravingudes, vehicle especial

100

50

OOMM

85

4

 

LL

 

Restriccions d'itinerari, contravenir-les amb perill

100

50

CIR

37

2

5A

LL

0

Contravenir restriccions imposades a determinats vehicles a vies concretes

100

50

CIR

39

4

5A

G

4

Restriccions horàries, contravenir-les amb perill

200

100

CIR

41

1

5G

G

0

Circular alterant els elements d'abalisament permanents o mòbils d'un carril destinat a l'ús contrari a l'habitual

200

100

 

 

 

 

G

 

Creuar un vehicle una zona de vianants sense deixar-los passar

200

100

CIR

134

3

5A

LL

0

Utilitzar a la via senyal que incompleixi especificacions reglamentàries

100

50

CIR

139

3

5C

G

0

No comunicar a l'òrgan responsable de la gestió del trànsit la realització d'obres a vies públiques abans del seu inici (es denunciarà l'organisme o l'empresa adjudicatària)

200

100

CIR

139

4

5B

G

0

Incomplir les instruccions dictades per l'òrgan responsable de la gestió del trànsit en ocasió de la realització d'obres a la via pública (cal especificar l'incompliment) (es denunciarà l'organisme o l'empresa adjudicatària)

200

100

OOMM

85

5

 

LL

 

Marques vials que incompleixen especificacions reglamentàries

100

50

CIR

140

-

5F

G

0

No senyalitzar reglamentàriament les obres que dificultin la circulació vial tant de dia com de nit (cal especificar l'incompliment) (es denunciarà l'empresa adjudicatària)

200

100

CIR

140

-

5G

G

0

No abalisar lluminosament les obres realitzades a la via durant les hores nocturnes (es denunciarà l'empresa adjudicatària)

200

100

CIR

140

-

5G

G

0

No abalisar lluminosament les obres realitzades a la via quan les condicions meteorològiques o ambientals ho exigeixin (es denunciarà l'empresa adjudicatària)

200

100

CIR

141

-

5B

G

0

Realitzar obres o activitats a la via no utilitzant els elements o dispositius de senyalització, abalisament i defensa inclosos en la regulació bàsica establerta pels ministeris de Foment i Interior (es denunciarà l'empresa adjudicatària)

200

100

CIR

142

1

5D

G

 

No obeir ordre de retirada de senyal antireglamentari

200

100

OOMM

142

1

 

LL

 

No obeir ordre de retirada de senyal que ha perdut l'objecte

100

50

OOMM

85

6

 

LL

 

Instal·lar senyalització sense permís i/o causa justificada

100

50

CIR

142

-

5B

MG

 

Retirar la senyalització d'una via (tant sigui permanent o ocasional) (cal indicar el senyal de què es tracti i descriure els fets)

3000

sin reducc

CIR

142

-

5B

MG

0

Deteriorar la senyalització d'una via (tant sigui permanent o ocasional) (cal indicar el senyal de què es tracti i descriure els fets)

3000

sin reducc

CIR

142

-

5B

MG

 

Traslladar la senyalització d'una via (tant sigui permanent o ocasional) (cal indicar el senyal de què es tracti i descriure els fets)

3000

sin reducc

CIR

142

-

5B

MG

0

Ocultar la senyalització d'una via (tant sigui permanent o ocasional) (cal indicar el senyal de què es tracti i descriure els fets)

3000

sin reducc

CIR

142

3

5B

MG

 

Modificar la senyalització d'una via (tant sigui permanent o ocasional) (cal indicar el senyal de què es tracti i descriure els fets)

3000

sin reducc

CIR

142

3

5A

MG

0

Modificar el contingut dels senyals de circulació objectes que confonguin

3000

sin reducc

CIR

142

3

5B

MG

0

Modificar el contingut dels senyals que pugui reduïr la seva visibilitat i eficàcia.

3000

sin reducc

CIR

142

3

5C

MG

0

Modificar el contingut dels senyals de tal forma que puguin enlluernar

3000

sin reducc

CIR

143

1

5A

G

4

No obeir senyals i ordres de l'agent (cal descriure detalladament el senyal no obeït)

200

100

CIR

144

2

5A

G

0

No respectar barreres, cons o dispositius anàlegs (cal indicar l'element d'abalisament)

200

100

CIR

167

-

5A

G

0

Línia longitudinal contínua, no respectar-la

200

100

CIR

168

-

5A

G

0

Marca vial transversal contínua, no respectar-la

200

100

CIR

168

-

5B

LL

0

Marca vial transversal discontínua, no respectar-la

100

50

OOMM

170

1

 

LL

 

Marca vial, no respectar la fletxa de direcció obligatòria

100

50

OOMM

170

2

 

LL

 

Zona zebra emmarcada, entrar-hi amb vehicle

100

50

CIR

160

-

5A

G

0

No respectar carril reservat per a autobús i/o taxis

200

100

OOMM

170

3

 

LL

 

Zona zebra emmarcada amb línia discontínua, entrar-hi amb vehicle

100

50

CIR

11

1

5A

LL

0

Transport col·lectiu, el conductor/a efectua aturades brusques

100

50

CIR

11

1

5A

LL

0

Transport col·lectiu, el conductor/a efectua arrancades brusques

100

50

CIR

11

1

5B

LL

0

Transport col·lectiu, no aturar-se prop de la vorera dreta

100

50

CIR

11

1

5C

LL

0

Transport col·lectiu, distreure's el conductor/a durant la marxa

100

50

CIR

11

1

5D

LL

0

Transport col·lectiu, el conductor/a no vetlla per la seguretat de les persones viatgeres en marxa

100

50

CIR

11

1

5D

LL

0

Transport col·lectiu, l'encarregat/ada no vetlla per la seguretat persones viatgeres en marxa

100

50

CIR

11

1

5D

LL

0

Transport col·lectiu, el conductor/a no vetlla per la seguretat del viatger a la pujada-baixada

100

50

CIR

11

1

5D

LL

0

Transport col·lectiu, l'encarregat/ada no vetlla per la seguretat del viatger/a a la pujada-baixada

100

50

OOMM

11

1

 

LL

 

Transport col·lectiu, distreure un viatger/a el conductor/a

100

50

OOMM

11

2

 

LL

 

Transport col·lectiu, entrar un viatger/a a lloc distint a l'indicat

100

50

OOMM

11

3

 

LL

 

Transport col·lectiu, sortir un viatger/a en lloc distint a l'indicat

100

50

OOMM

11

4

 

LL

 

Transport col·lectiu, entrar un viatger/a avisat/ada que està complet

100

50

OOMM

11

5

 

LL

 

Transport col·lectiu, dificultar el pas interior

100

50

OOMM

11

6

 

LL

 

Transport col·lectiu, dur un viatger/a qualsevol animal

100

50

OOMM

11

7

 

LL

 

Transport col·lectiu, dur un viatger/a matèries o objectes perillosos

100

50

CIR

11

2

5A

LL

0

Transport col·lectiu, desatendre un viatger/a les instruccions

100

50

OOMM

11

8

 

LL

0

Manipular les portes d'un transport col·lectiu

100

50

 

 

 

 

T

 

VELOCITAT, MODERAR

€.

50,00 %

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat com exigeixen les circumstàncies

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No aturar la marxa del vehicle, exigint-ho les circumstàncies

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat havent-hi vianants a la via

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en aproximar-se a pas de vianants

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat a zona amb presència de nins

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en acostar-se a un mercat

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat havent-hi animals a la via

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en acostar-se a parada de bus

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en aproximar-se a un bus escolar aturat

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en circular per paviment que patina

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat esquitxant d'aigua altres persones usuàries

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat projectant grava a altres persones usuàries

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat projectant matèries en passar

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en acostar-se a un pas a nivell

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en acostar-se a una glorieta

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en aproximar-se a intersecció amb prioritat

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en un lloc de visibilitat reduïda

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat en aproximar-se a estrenyiment de la via

200

100

CIR

46

1

5A

G

0

No moderar la velocitat per circumstàncies meteorològiques

200

100

CIR

49

1

5A

G

0

Circular a velocitat anormalment reduïda sense justificació

200

100

CIR

53

1

5A

G

0

No advertir de reducció sobtada de la velocitat sense existir perill

200

100

CIR

53

1

5B

G

0

Reduir la velocitat amb risc de col·lisió per als vehicles que segueixen

200

100

CIR

54

1

5A

G

4

No mantenir la distància de seguretat, en cas de frenada sobtada

200

100

CIR

55

1

5A

MG

0

Competició de velocitat o carrera, entre vehicles (sense autorització)

500

250

CIR

55

1

5A

MG

0

Competició de velocitat incomplint condicions d'autorització

500

250

CIR

55

1

5A

MG

0

Competició de velocitat entre vehicles a via no acotada per l'autoritat

500

250

CIR

55

1

5A

MG

0

Competició de velocitat entre persones a via no acotada per l'autoritat

500

250

CIR

55

1

5A

MG

0

Competició de velocitat entre animals a via no acotada per l'autoritat

500

250

 

 

 

 

T

 

VIA PÚBLICA: VIANANTS, ANIMALS I OBJECTES DIPOSITATS

€.

50,00 %

OOMM

8

1

 

LL

0

Via pública: mendicar, venda ambulant, venda de diaris, etc.

100

50

OOMM

8

2

 

LL

0

Efectuar a la via operacions de neteja, reparació, revisió, etc.

100

50

CIR

4

2

5B

LL

0

Dipositar materials que puguin destorbar la circulació

100

50

CIR

4

2

5B

LL

0

Objectes dipositats que destorben l'aturada i l'estacionament

100

50

OOMM

76

N

 

G

0

Dipositar objectes o materials que puguin fer perillar la circulació (cal especificar-los)

200

100

OOMM

8

4

 

LL

0

Dipositar objectes o materials que puguin deteriorar la via pública (cal especificar-los)

100

50

OOMM

8

5

 

LL

0

Dipositar a la via materials que puguin deteriorar instal·lacions (cal especificar-ho)

100

50

OOMM

8

6

 

LL

0

Dipositar materials que puguin modificar condicions de circulació (cal especificar-los)

100

50

OOMM

8

7

 

LL

0

Objectes que variïn condicions per aturar-se o estacionar (cal especificar-los)

100

50

OOMM

8

8

 

LL

0

Efectuar treballs que representin dificultat, sense permís

100

50

OOMM

8

9

 

LL

0

Instal·lar contenidor a la via, sense permís

100

50

OOMM

8

10

 

LL

0

Desplaçar contenidor del seu lloc d'ubicació

100

50

CIR

4

3

5B

LL

0

Realitzar actuacions, rodatges, enquestes o assaigs que, malgrat que siguin provisionals, poden destorbar la circulació

100

50

CIR

5

1

5A

LL

0

No fer desaparèixer perill o obstacle creat per la persona denunciada (cal indicar el perill o obstacle)

100

50

CIR

5

1

5A

LL

0

No advertir de perill o obstacle creat per la persona denunciada (cal indicar el perill o obstacle)

100

50

CIR

5

1

5B

LL

0

No evitar que dificulti circulació, perill o obstacle creat a la via (cal indicar perill o obstacle)

100

50

CIR

5

3

5A

LL

0

No senyalitzar de forma eficaç obstacles o perill creat (cal indicar la senyalització empleada o la falta d'aquesta)

100

50

CIR

5

6

5A

LL

0

Detenir, aturar o estacionar els vehicles destinats als serveis d'urgència, assistència mecànica o de conservació de carreteres el lloc distint al fitxat pels/per les agents d'autoritat

100

50

CIR

6

1

5E

MG

6

Tirar a la via un objecte que pugui ocasionar un incendi (cal indicar l'objecte)

500

250

CIR

6

1

5E

MG

6

Tirar a prop d'una via un objecte que pugui ocasionar incendi (cal indicar l'objecte)

500

250

CIR

6

1

5E

MG

6

Tirar a la via o a les seves immediacions qualsevol objecte que pugui produir accidents de circulació

500

250

CIR

121

1

5B

LL

0

Vianant, transita per la calçada havent-hi zona de vianants

100

50

CIR

122

7

5A

LL

0

Vianant, no deixar la calçada en percebre senyals de vehicle prioritari

100

50

OOMM

10

1

 

LL

0

Vianant, romandre a la calçada quan existeix zona de vianants o espai adequat

100

50

CIR

124

1

5A

LL

0

Vianant, travessar la calçada fora del pas de vianants existent

100

50

OOMM

10

2

 

LL

0

Vianant, circular per la calçada podent-ho fer per voravia o refugi

100

50

OOMM

10

3

 

LL

0

Vianant, travessar via sense fer-ho de forma perpendicular a l'eix

100

50

OOMM

10

4

 

LL

0

Vianant, travessar la calçada demorant-se sense necessitat

100

50

OOMM

10

5

 

LL

0

Vianant, travessar la calçada aturant-se sense necessitat

100

50

OOMM

10

6

 

LL

0

Vianant, travessar la calçada destorbant el pas a altres

100

50

OOMM

10

7

 

LL

0

Vianant, travessar una plaça o glorieta sense voltar-la

100

50

OOMM

10

8

 

LL

0

Vianant, travessar quan semàfor és en fase de pas de vehicles

100

50

OOMM

10

9

 

LL

0

Vianant, travessar calçada sense obeir senyals de l'agent

100

50

CIR

127

1

5B

LL

0

Animal, conduir-lo una persona menor de 18 anys

100

50

CIR

127

2

5A

LL

0

Animal, deixar-lo sense custòdia a la via

100

50

OOMM

10

10

 

LL

0

Animal, no conduir per vorera del costa dret

100

50

OOMM

10

11

 

LL

0

Practicar jocs a la calçada o a la zona de vianants que representin perill

100

50

CIR

121

5

5B

G

0

Zona de vianants, circular-hi amb vehicle

200

100

Contra el present Acord es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Inca, 22 de desembre de 2023

El batle Virgilio Moreno Sarrió