Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 803078
Acord del Ple de data 21 de desembre de 2023 pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de les taxes per la utilització privativa o aprofitament especial del subsòl, el sòl i la volada de la via pública o dels terrenys d'ús públic municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament Ple en sessió celebrada en data 21 de desembre de 2023 va aprovar definitivament, amb resolució expressa de les al·legacions presentades la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de les taxes per la utilització privativa o aprofitament especial del subsòl, el sòl i la volada de la via pública o dels terrenys d'ús públic municipals.

De conformitat amb l'establert als apartats 3 i 4 de l'article 17 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica el text íntegre de l'ordenança que entrarà en vigor a partir de dia 1 de gener de 2024.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LES TAXES MUNICIPALS PER UTILITZACIÓ PRIVATIVA O APROFITAMENT ESPECIAL DEL SUBSÒL, EL SÒL I LA VOLADA DE LA VIA PÚBLICA O DELS TERRENYS D'ÚS PÚBLIC MUNICIPALS

Article 1. Fonament i naturalesa.

De conformitat amb el que preveuen els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola, l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb els articles del 15 al 19 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest ajuntament continua exigint de conformitat amb la present ordenança fiscal les taxes municipals que afecten les utilitzacions privatives o aprofitaments especials del subsòl, el sòl i la volada de la via pública que s'especifiquen en la descripció dels fets imposables, bases imposables i liquidables, tipus impositius i les quotes tributàries resultants que es contenen en aquesta ordenança fiscal.

Article 2. Fet imposable.

2.1.. Vindrà determinat per qualsevol utilització o aprofitament especial del domini públic local, es faci o no amb autorització municipal.

2.2. En particular, aquesta ordenança afecta les utilitzacions o aprofitaments següents:

a) Ocupació del subsòl del domini públic municipal per transformadors, canonades per a la conducció de líquids fluids, dipòsits de líquids, cambres, passadissos, obertura de sondatges i rases que no siguin per a la connexió de serveis públics i qualssevol altres similars.

b) Ocupació del sòl del domini públic municipal per materials, enderrocs, tanques i similars, aparells automàtics, puntals o estintols, pals, transformadors, per aparells automàtics accionats per monedes, per quioscs, parades de cotxes de lloguer o autotaxis, o qualsevol ocupació, utilització o aprofitament del sòl de la via pública o de terrenys d'ús públic que faci referència, afecti o beneficiï de manera particular els subjectes passius.

c) Ocupació de la volada del domini públic municipal per rails, pals, cables, aïlladors, caixes d'amarratge, de distribució o de registre i, en definitiva, per qualsevol altra utilització, ocupació o aprofitament de la volada de la via pública que faci referència de manera particular als subjectes passius, els afecti o els beneficiï.

Article 3. Obligats al pagament.

3.1. Són subjectes passius de les presents taxes en concepte de contribuents les persones físiques i jurídiques, com també els ens descrits en l'article 36 de la Llei general tributària (Llei 58/2003, de 17 de desembre), que utilitzin o aprofitin especialment el domini públic local en benefici particular o en gaudeixin en qualsevol de les formes descrites en l'article segon d'aquesta ordenança fiscal, sense perjudici del que disposa l'apartat següent.

3.2. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què fa referència a l'article 42 de la Llei general tributària.

3.3. Seran responsables subsidiaris les persones administradores de les societats i les persones síndiques, interventores o liquidadores de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i àmbit que disposa l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 4. Base imposable.

4.1. La base imposable d'aquesta ordenança vindrà determinada pels metres quadrats o lineals, segons la descripció que es farà en les tarifes aplicables, necessaris o emprats pel beneficiari de la taxa regulada en aquesta ordenança.

4.2. Als efectes prevists per aplicar les tarifes contemplades en aquesta ordenança, les vies públiques d'aquest municipi es classifiquen en les categories relacionades en la seva disposició addicional. Quan l'espai afectat per l'aprofitament estigui situat en la confluència de dues o més vies públiques classificades en categoria diferent, s'aplicarà la tarifa que correspongui a la via de categoria superior.

Article 5. Base liquidable.

No s'admet cap tipus de reducció de la base imposable declarada o comprovada per l'Administració.

Article 6. Deute tributari.

L'ocupació i l'aprofitament de la via pública o terrenys d'ús públic es regiran per les tarifes contingudes en el quadre que s'adjunta al final.

Article 7. Normes de gestió i cobrança.

Se sotmetran a prèvia llicència, concessió o autorització tots els aprofitaments i utilitzacions regulades en aquesta ordenança i es liquidarà la taxa conformement a l'article 27 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i formularà una declaració en què consti la superfície de l'aprofitament i els elements a instal·lar, dies prevists de l'ocupació i uns plànols detallats; es delimitarà la superfície que es pretén ocupar i la seva situació dins el municipi.

En cas de denegar-se les autoritzacions, les persones interessades podran sol·licitar a aquest ajuntament la devolució de l'import corresponent, sempre que no s'hagués gaudit, utilitzat o aprofitat especialment el domini públic local i també quan, per causes no imputables al subjecte passiu, el dret a la utilització o aprofitament del domini públic no s'exerceixi.

No es consentirà l'ocupació de la via pública fins que no s'hagi liquidat la taxa i les persones interessades hagin obtingut la corresponent llicència. L'incompliment d'aquesta obligació podrà donar lloc a la no concessió de la llicència, sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que pertoquin.

Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides o sotsarrendades a tercers. L'incompliment d'aquesta obligació podrà donar lloc a la no concessió de la llicència, sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que pertoquin.

Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides o sotsarrendades a tercers. L'incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul·lació de la llicència.

Article 8. Normes de gestió.

8.1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat.

8.2. Una vegada autoritzada l'ocupació o aprofitament, si no es va determinar amb exactitud la duració de l'aprofitament, s'entendrà prorrogada fins que es presenti la declaració de baixa per les persones interessades.

8.3. La presentació de la baixa tindrà efectes a partir del primer dia de l'exercici següent a la presentació de la referida sol·licitud.

8.4. Les altes produïdes durant l'exercici implicaran que la quota que es meritarà serà la corresponent a tot l'exercici pel qual presenta la seva sol·licitud o autorització.

Article 9. Normes de cobrança.

9.1. El pagament de les taxes es realitzarà:

a) Quan es tracti de concessions de nous aprofitaments, es realitzarà el pagament a través de les oficines col·laboradores mitjançant el document emès per l'Ajuntament, però sempre abans de retirar la corresponent llicència.

b) Quan es tracti de concessions d'aprofitament que estiguin autoritzades i prorrogades, una vegada incloses en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per anys naturals a través de les oficines col·laboradores mitjançant el document emès per l'Ajuntament, en els terminis reglamentaris fixats.

Article 10.

Les quotes no satisfetes en el període voluntari s'hauran de fer efectives pel procediment de constrenyiment, d'acord amb el Reglament general de recaptació i normes supletòries i complementàries.

Article 11.

Es consideren partides fallides o crèdits incobrables aquelles quotes que no hagin pogut fer-se efectives pel procediment de constrenyiment, declaració per a la qual es formalitzarà l'oportú expedient d'acord amb el que preveu el vigent Reglament general de recaptació.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Classificació i categoria de carrers, a efectes d'aplicació de les tarifes contemplades en la present ordenança.

ZONA 01 (R36)

Àngel, plaça de l'

Antoni Fluxà, carrer d' (Tram Jaume Armengol – plaça de la Llibertat)

Antoni Rubí, carrer d'

Barco, carrer del (Tram pl Orient - Jesús)

Born, carrer del

Campana, carrer de la

Comerç, carrer del

Corró, carrer d'en

Espanya, plaça d'

Estrella, carrer de l'

Garroves, carrer de les

General Luque, avinguda del (Tram Jaume Armengol – Gran via de Colom)

Hostals, carrer dels

Jaume Armengol, carrer de

Jaume Salord, carrer de

Jesús, carrer de (Tram Barco – Reis Catòlics)

Llibertat, plaça de la

Major, carrer

Mallorca, plaça de

Mare de Déu de Lluc, plaça de la

Miquel Duran, carrer de

Mossèn Bernat Salas, carrer del

Mostra, carrer de la

Murta, carrer de la

Nord, passatge del

Orgue, plaça de l'

Orient, plaça d'

Pau, carrer de la

Peix, carrer del

Quartera, plaça de la

Santa Maria la Major, plaça de

Sirena, carrer de la

Son Odre, carrer de

Sud, passatge del

ZONA 02 (R39 – R40 – R 41)

Alcúdia, avinguda d'

Artà, carrer d'

Bartomeu Coc, carrer de

Bestiar, plaça del

Biniamar, carrer de (Tram pl Sant Domingo - Almogavers)

Bisbe Cima, carrer del

Bisbe Llompart, carrer del

Cabrit i Bassa, carrer de (Tram Sant Bartomeu – Ramón y Cajal)

Cala de Sant Vicenç, carrer de la

Can Dureta, carrer de

Can Vidal, carrer de

Canaleta, carrer de la

Canonge Alzina, carrer del

Canonge Payeras, carrer del

Canonge Quetglas, carrer del

Canonge Sebastià Garcias Palou, carrer del

Canonges Garau, carrer dels

Coll, carrer d'en

Colom, gran via de

Coves, carrer de les

Escorxador, carrer de l'

Font, carrer de la

Font Vella, plaça de la

Fonteta, carrer de la

Formentor, carrer de (Tram av Lluc – Santa Catalina Tomàs)

Fra Rafel Serra, carrer de

General Luque, avinguda del (Tram Gran via de Colom – final carrer)

Glòria, carrer de la

Gorg Blau, carrer del

Jardí, carrer del

Jaume I, carrer de

Jaume II, carrer de

Joan Baptista de la Salle, carrer de

Jover, carrer d'en

Llevant, carrer de

Lluc, avinguda de (Tram Bartomeu Coc - Chopin)

Mairata, carrer d'en

Martí Metge, carrer de

Mateu Pujadas, carrer de

Mediterrània, plaça de la

Misteri, carrer del

Monges, carrer de les

Palmer, carrer d'en

Paraires, carrer dels

Pollença, carrer de (Tram Pere de Sant Joan – Mateu Pujadas)

Pota del Rei, carrer de la

Pou d'en Lluc, carrer del

Puresa, carrer de la

Queto, carrer d'en

Ramón y Cajal, carrer de

Rei, carrer del

Reis Catòlics, avinguda dels (Tram pl Mallorca – Jaume I)

Rentadors, carrer dels

Roca, carrer de la

Sa Muntanyeta, carrer de

Sagrera, carrer de

Sant Abdon, carrer de

Sant Alonso Rodríguez, carrer de

Sant Antoni, carrer de

Sant Bartomeu, carrer de

Sant Domingo, carrer de

Sant Domingo, plaça de

Sant Sebastià, carrer de

Sant Senén, carrer de

Severa Madariaga, carrer de

Soledat, carrer de la

Sor Francinaina Cirer, carrer de

Teatre, carrer del

Trobat, carrer d'en

Virtut, carrer de la

ZONA 03 (R42 – R43 – R38 – R44)

Aigua, carrer de l'

Almogàvers, carrer dels (exclòs zona plaça campanar església Sant Domingo)

Anselm Turmeda, carrer d

Antoni Bestard, carrer d'

Antoni Fluxà, carrer d' (Tram Plaça de la Llibertat – av. del Tren)

Antoni Maria Alcover, carrer d' (Tram av. Gral Luque – Francesc de Borja Moll)

Antoni Maura, avinguda d'

Antoni Torrandell, carrer d' (Tram av. Germanies – Mandrava)

Arles, carrer d'

Ausiàs March, carrer d'

Balanguera, carrer de la

Balmes, carrer de

Baltasar Tortella, carrer de

Barco, carrer del (Tram Jesús – Valella)

Bartomeu Far, carrer de

Benahabet, carrer de

Berenguer d'Anoia, carrer de

Bernat Metge, carrer de

Betlem, carrer de

Biniamar, carrer de (Tram Almogavers – pl Blanquer)

Binissalem, carrer de

Bisbe Morro, carrer del

Blanquer, plaça del

Blanquerna, carrer de

Boters, carrer dels

Búger, carrer de

Cabrera, carrer de

Caimari, carrer de

Califòrnia, carrer de

Call, carrer del

Campanet, carrer de

Can Català, carrer de

Can López, plaça de (devora els habitatges de Can López)

Can Rayó, carrer de

Can Valella, carrer de

Cardenal Cisneros, carrer del

Castell de Bellver, carrer del

Cervantes, carrer de

Ciutadella, carrer de

Ciutat de Lompoc, plaça de la

Consell, carrer de

Corona d'Aragó, carrer de la

Costa i Llobera, carrer de

Costitx, carrer de

Creu, carrer de la

Crist Rei, carrer de

Chopin, carrer de

Edison, carrer d'

Eivissa, carrer d'

Enmet Arrahin, carrer d'

Escorca, carrer d'

Europa, parc d'

Felip II, carrer de

Ferrilla, carrer de na

Fira, carrer de la

Fleming, carrer de

Formentera, carrer de

Formentor, carrer de (Tram Santa Catalina Tomàs - Grifo)

Fra Antoni Reure, carrer de

Fra Antoni Torrens, carrer de (Tram pl Blanquer - Mandrava)

Fra Bernat Burdils, carrer de

Fra Jeroni Planas, carrer de

Fra Juníper Serra, carrer de

Fra Marià Payeras, carrer de

Fra Miquel Colom, carrer de

Fra Miquel Colom, plaça de

Fra Pere Joan Cerdà, carrer de

Francesc de Borja Moll, carrer de

Gabriel Buades, carrer de

Gaspar Oms, carrer de

General Rodríguez Casademunt, carrer del

General Weyler, carrer del

Germà Benildo, carrer del

Germanies, avinguda de les

Gerrers, carrer dels

Goya, carrer de

Grifó, carrer del

Guillem Cifre de Colonya, carrer de

Illes Balears, plaça de les

Jaume Albertí, carrer de

Jaume III, carrer de

Jaume Vidal Alcover, carrer de

Jeroni Berard, carrer de

Jesús, carrer de (Tram Salut - Barco)

Joan Alcover, carrer de

Joan Daurer, carrer de

Joan d'Àustria, carrer de

Joan Fuster, carrer de

Joan Miró, carrer de

Joanot Colom, carrer de

Jocs, carrer dels

Josep Balaguer, carrer de

Josep Barberí, carrer de

Josep Maria Llompart, carrer de

Josep Maria Sert, carrer de

Judà de Mosconi, carrer de

La Constància, carrer de

La Justícia, carrer de

Llebeig, passatge de

Lledoner, plaça del

Llorenç Maria Duran, carrer de

Llorenç Riber, carrer de

Llorenç Villalonga, carrer de

Lloseta, carrer de

Llubí, carrer de

Lluna, carrer de la

Malferit, carrer dels

Mancor, carrer de

Mandrava, carrer de

Maó, carrer de

Marc Ferragut, carrer de

Mare de Déu de l'Esperança, carrer de la

Mare de Déu de Gràcia, carrer de la

Mare de Déu de Montserrat, carrer de la

Maria Antònia Salvà, carrer de

Marjades, carrer de les

Menorca, carrer de

Mercaderies, carrer de les

Miquel Àngel, carrer de

Miquel Beltran, carrer de

Miquel Bisellach, carrer de

Miquel dels Sants Oliver, carrer de

Miquel Mir, carrer de

Miguel Servet, carrer de

Moscari, carrer de

Mossèn Andreu Caimari, carrer del

Mossèn Joan Coli, carrer del

Mostassaf, carrer del

Muntanera, carrer de na

Muntanera, passatge sud de na

Murillo, carrer de

Muro, carrer de

Nou, carrer

Oest, passatge de l'

Om, carrer de l'

Olivera, plaça de l'

Paradís, carrer del

Pau Casasnoves, carrer de

Pere de Sant Joan, carrer de

Pere Pau Capó, carrer de

Pere Terrencs, carrer de

Pérez Galdós, carrer de

Perla, carrer de la

Perriloi, passatge de

Pius X, carrer de

Pius XII, carrer de

Pobladors, plaça dels

Pollença, carrer de (Tram Pere de Sant Joan – Joan Daurer)

Ponent, carrer de

Pons, carrer d'en

Primer de Maig, plaça del

Puig de Massanella, carrer del

Quarter, carrer del

Rafel Albertí, carrer de

Raiguer, avinguda del

Ramon Desbrull, carrer de

Ramon Llull, carrer de

Ramon Muntaner, carrer de

Rector Rayó, carrer del

Rei Sanç, carrer del

Reis Catòlics, avinguda dels (Tram Jaume I - final)

Rosa, carrer de la

Roser, carrer del

Rubén Darío, carrer de

Sa Calobra, carrer de

Sa Pobla, carrer de

Salut, carrer de la

Salvador Espriu, carrer de

Salvador Galmés, carrer de

Sant Francesc, carrer de

Sant Miquel, carrer de

Sant Vicenç de Paül, carrer de

Santa Catalina Tomàs, carrer de

Santa Magdalena, carrer de

Santa Teresa, carrer de

Santiago Rusiñol, carrer de

Selva, carrer de

Sindicat Forà, carrer del

Sol, carrer del

Son Amonda, carrer de

Son Nét, carrer de

Sor Clara Andreu, carrer de

Sorolla, carrer de

Sulpícia Galieni, carrer de

Terrers, carrer dels

Tirant lo Blanc, carrer de

Tomir, carrer del

Torrent de Can Tabou, carrer del

Torreta, carrer de la

Tramuntana, ronda de

Tren, avinguda del

Triquet, carrer del

Velázquez, carrer de

Vent, carrer del

Vicenç Ensenyat, carrer de

ZONA 04 (resta de vials)

Antoni Torrandell, carrer d' (Tram Mandrava – Joan Crespí)

Bartomeu Rosselló-Pòrcel, carrer de

Cabrit i Bassa, carrer de (Tram Ramón y Cajal – Canonge Garau)

Capellers, carrer dels

Carritxeres, plaça de les

Dragonera, carrer de la

Ferrers, carrer dels

Foners, carrer dels

Fra Antoni Torrens, carrer de (Tram Mandrava – Joan Crespí)

Fusters, carrer dels

Gabriel Alomar, carrer de

Glossadors, carrer dels

Jaume Nicolau, carrer de

Joan Crespí, carrer de

Joglars, carrer dels

Menestrals, carrer dels

Migjorn, ronda de

Molins, carrer dels

Pagesos, carrer dels

Pla, avinguda del

Sabaters, carrer dels

Sastres, carrer dels

Selleters, carrer dels

Serral, parc del

Talaiot, carrer del

Teixidors, carrer dels

Teulers, carrer dels

Trobadors, carrer dels

Joan Mascaró i Fornés, Plaça de

Nota comú: els carrers no relacionats en els apartats anteriors seran de zona 02.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança fiscal, la redacció definitiva de la qual ha estat aprovada per l'Ajuntament en Ple el 21 de desembre de 2023, entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, començarà a aplicar-se a partir del dia 1 de gener de 2024 i continuarà en vigor fins que no se n'acordi la modificació o derogació.

QUADRE DE TARIFES VIGENTS PER O. V. PÚBLICA

1.- Ocupació del subsòl, amb liquidació de la taxa:

 

a) Per ocupació del subsòl de la via pública per m2 o fracció

 0,97 €

b) Per cada transformador a l'any

 30,65 €

c) Per canonades per a la conducció de líquids fluids per metre lineal a l'any 

 

0,51 €

d) Per dipòsit de líquids, cambres, passadissos per m2 a l'any

 

 3,08 €

e) Per l'obertura de sondatges i rases per m2 i dia o fracció que no siguin per a la connexió de serveis públics

 

4,56 €

 

2.- Ocupació del sòl:

2.1) Per materials, enderrocs, tanques i similars i aparells automàtics, amb dipòsit previ de la taxa:

a) Per cada puntal o estintol, per dia

 

  0,17 €

b) Per cada pal, per dia 

 

  0,28 €

c) Per cada transformador per m2 a l'any

 

 20,45 €

d) Per aparells automàtics accionats per monedes, per cada un i any

 20,45 €

3. Per quiosc, és a dir, petites construccions o instal·lacions de caràcter permanent, amb una ocupació privativa d'un mínim de 6m2, per a l'exercici d'activitats comercials o industrials a l'any i amb la liquidació de la taxa, durant el primer exercici, per any:

3.1) Quioscs, amb un mínim de 6 m2, que ocupen vies públiques municipals:

 

a) Vies de ZONA 01 (R36) (per quiosc fins a 6 m2)

349,20 €

b) Vies de ZONA 02 (R39 – R40 – R 41) (per quiosc fins a 6 m2)

265,68 €

c) Vies de ZONA 03 (R42 – R43 – R38 – R44) (per quiosc fins a 6 m2)

191,76 €

d) Vies de ZONA 04 (resta de vials) per quiosc fins a 6 m2) 

113,52 €

 

3.2.) Per cada m2 d'excés se satisfarà: 

- Vies de ZONA 01 (R36)

58,20 €

- Vies de ZONA 02 (R39 – R40 – R 41)

44,28 €

- Vies de ZONA 03 (R42 – R43 – R38 – R44)

31,96 €

- Vies de ZONA 04 (resta de vials)  

18,92 €

 

4. Ocupació de cotxes de lloguer o servei de taxi en la via pública:  

Per cada estacionament del servei de taxi, anualment 

81,97 €

Per ocupació de cada cotxe de lloguer en la via pública ZONA 04, anualment

189,20 €

5.- Per qualsevol ocupació, utilització o aprofitament del sòl de la via pública o de terrenys d'ús públic no prevista en els apartats anteriors es pagarà pel concepte més anàleg, però sempre amb un mínim de

 

 

79,80 €

6.- Ocupació de la volada de la via pública: 

6.1) Rails, pals, cables, aïlladors, etc., que s'estableixin o volin sobre la via pública: 

a) Rails, per metre lineal, a l'any

 2,51 €

b) Pals de ferro, per unitat i any

 15,32 €

c) Pals de fusta, per unitat i any

 7,63 €

d) Cables, per metre lineal i any

 0,51 €

e) Aïlladors, per unitat i any

 0,06 €

f) Caixes d'amarratge de distribució o registre per unitat i any

 

1,82 €

7.- Per qualsevol altra utilització, ocupació o aprofitament de la volada de la via pública que no està prevista en els apartats anteriors s'ha de pagar segons el concepte més anàleg i sempre amb un mínim de

 

 

79,80 €

8.- Caixers automàtics utilitzables pel públic des de la via pública, per caixer i any/ vies categoria única

 

517,49 €

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de la Província, davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

 

Document signat electrònicament Inca, 22 de desembre de 2023

El batle (Virgilio Moreno Sarrió)