Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI, MOBILITAT I INFRAESTRUCTURES

Núm. 767552
Conveni de col·laboració en matèria de carreteres entre l'Ajuntament de Muro i el Consell de Mallorca en relació a la millora de les condicions i el manteniment del carril no motoritzat i la passarel·la metàl·lica sobre el llit del torrent de Muro, que discorren entre el nucli urbà del poble de Muro i el tram de camí que enllaça amb l'estació ferroviària

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que al punt 4t de l'acord del Consell Executiu del Consell de Mallorca, relatiu a la millora de les condicions i el manteniment del carril no motoritzat i la passarel·la metàl·lica sobre el llit del torrent de Muro, que discorren entre el nucli urbà del poble de Muro i el tram de camí que enllaça amb l'estació ferroviària, s'ordena la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears als efectes del seu general coneixement.

Per tal de donar compliment a aquesta previsió, vist que dia 21 de novembre de 2023 es va formalitzar el conveni mitjançant la signatura del conseller executiu del Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca i del batle-president de l'Ajuntament de Muro , es procedeix a la seva publicació:

«CONVENI ENTRE EL CONSELL DE MALLORCA I L'AJUNTAMENT DE MURO, DE COL·LABORACIÓ EN MATÈRIA DE CARRETERES PER A LA MILLORA DE LES CONDICIONS I EL MANTENIMENT DEL CARRIL NO MOTORITZAT I LA PASSAREL·LA METÀCLICA SOBRE EL LLIT DEL TORRENT DE MURO, QUE DISCORREN ENTRE EL NUCLI URBÀ DEL POBLE DE MURO I EL TRAM DE CAMÍ QUE ENLLAÇA AMB L'ESTACIÓ FERROVIÀRIA

Palma, 21 de novembre de 2023

REUNITS

D'una banda, l'Hble. Sr. Fernando Rubio Aguiló, conseller executiu de Territori, Mobilitat i Infraestructures, en representació del Consell de Mallorca, amb NIF. S0711002F, d'acord amb el Decret de la Presidència del Consell Insular de Mallorca, de data 10 de juliol de 2023, pel qual es nomenen els membres del Consell Executiu.

I per l'altra, el Sr. Miquel Porquer Togores, alcalde de Muro, per l'acord del Ple adoptat en la sessió constitutiva de 17 de juny de 2023, en virtut de les facultats que li atribueix l'article 21 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local,

ANTECEDENTS

I. El Consell de Mallorca és el titular de la via Ma-3500, en la qual, per raons de seguretat del trànsit i dels vianants, va habilitar un vial no motoritzat a la zona de domini públic annexa a dita carretera entre el nucli urbà del poble de Muro i el torrent de Muro, així com una passarel·la metàl·lica sobre el llit d'aquest torrent, i que també són de titularitat d'aquesta administració insular, que enllaça amb el tram de camí que dona accés a l'estació ferroviària.

II. Que el dia 20 de juliol de 2016, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Muro, signaren un conveni de col·laboració en matèria de carreteres, l'objecte del qual era “articular la col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i l'Ajuntament de Muro, pel qual el Consell de Mallorca realitzarà les obres de la passarel·la metàl·lica sobre el llit del torrent de Son Blai, el qual donarà continuïtat al vial no motoritzat que va construir el Consell en la zona de domini públic annexa a la carretera Ma-3500, entre el poble i el torrent de Muro i una vegada finalitzades les obres, l'Ajuntament de Muro assumirà el manteniment de la totalitat del vial no motoritzat d'accés del poble de Muro a l'estació ferroviària...” i que la vigència d'aquest es va fixar per un període de 30 anys, atès el contingut de la clàusula segona.

III. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, publicada al BOE núm. 236, de 2 d'octubre de 2015, estableix a l'art. 49. h) 1) una durada determinada pels convenis que no podrà ser superior a 4 anys, a excepció que, normativament, es prevegi un termini superior.

La disposició addicional octava d'aquesta llei, disposa en el seu punt primer:

1. Tots els convenis vigents subscrits per qualsevol Administració pública o qualsevol dels seus organismes o entitats vinculats o dependents s'han d'adaptar al que es preveu aquí en el termini de tres anys a comptar de l'entrada en vigor d'aquesta Llei.

No obstant això, aquesta adaptació és automàtica, pel que fa al termini de vigència del conveni, per aplicació directa de les regles que preveu l'article 49.h).1r per als convenis que no tinguin determinat un termini de vigència o, si existeix, tinguin establerta una pròrroga tàcita per un temps indefinit en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Llei. En aquests casos el termini de vigència del conveni és de quatre anys a comptar de l'entrada en vigor de la present Llei.

En aquest sentit cal adaptar el conveni de data 20 de juliol de 2016, subscrit entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Muro a la nova normativa, i especialment pel que fa al termini de vigència, per la qual cosa, perdrà la seva vigència amb l'entrada en vigor del present.

IV. El vial no motoritzat existent, juntament amb la passarel·la que hi dona continuïtat, comporta la millora de les condicions de la carretera, preservant la seguretat del trànsit i l'accés dels vianants a l'estació ferroviària sense perill per a la seva integritat.

No obstant l'anterior, ambdues institucions consideren d'interès públic i són objectius comuns reforçar aquesta seguretat i dotar a dita infraestructura d'elements de confort i mediambientals amb la instal·lació, per una banda, d'una barana i d'enllumenat públic al llarg del vial, i per una altra, amb la plantació d'arbrat de fulla caduca perquè durant l'estiu proporcionin ombra als vianants i durant l'hivern deixi passar els raigs de sol.

V. La Llei 40/2015 de Règim Jurídic del Sector Públic preveu, en el seu art. 11, la possibilitat que la realització d'activitats de caràcter material o tècnic pugui ser encomanada a d'altres Administracions, per raons d'eficàcia, formalitzant l'encomana de gestió mitjançant la signatura i publicació del corresponent conveni.

VI. L'Ajuntament de Muro ha promogut i assumit el cost de la redacció del projecte anomenat “Enllumenat públic mitjançant lluminàries solars i lluminàries elèctriques de baixa tensió de la passarel·la de vianants en la Ma-3500, en el terme municipal de Muro”, redactat per l'enginyer industrial Miloud el Yazidi Haitof i, ateses les afeccions que comporta dita intervenció, i a l'efecte d'aconseguir una major eficiència i eficàcia, maximitzant els recursos econòmics i tècnics i escurçar els temps en la seva execució, aquesta la portarà a terme l'ajuntament.

VII. L'Ajuntament de Muro, mitjançant escrits de dates 8 d'abril i 15 de setembre de 2022, amb núms. 18613 i 49311, respectivament, del registre general del Consell de Mallorca, va sol·licitar autorització d'obra en relació al projecte esmentat, autorització que va ser concedida per resolució del conseller executiu del Departament de Mobilitat i Infraestructures de dia 18 de maig de 2023.

Les dues parts es reconeixen mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, que ha de contemplar els compromisos i establir les contraprestacions corresponents a cada una d'elles, d'acord amb les següents,

CLÀUSULES

PRIMERA. Objecte del conveni

L'objecte d'aquest conveni és articular la col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i l'Ajuntament de Muro, en relació a les obres del projecte “Enllumenat públic mitjançant lluminàries solars i lluminàries elèctriques de baixa tensió de la passarel·la de vianants en la Ma-3500, en el terme municipal de Muro”, que comprèn la instal·lació d'enllumenat públic, la plantació d'arbrat i la instal·lació d'una barana, així com el manteniment integral del vial no motoritzat que uneix el nucli urbà del poble i el tram de camí que enllaça amb l'estació ferroviària, al llarg de tota la seva traça, així com de tots el seus elements accessoris, i que s'ubica en la zona de domini públic annexa a la via Ma-3500.

SEGONA. Vigència i duració del conveni

La vigència d'aquest conveni es de quatre (4) anualitats a partir de la data de la signatura d'aquest document i en conseqüència, obliga a les parts des d'aquest moment i fins el compliment de les obligacions per a les parts, o bé fins que sobrevingui una de les causes d'extinció previstes a la clàusula setena.

Quant a possibles ampliacions o pròrrogues del Conveni que es puguin acordar, s'estarà en tot cas al procediment disposat a l'article 49 apartat h) de la LRJSP 40/2015.

TERCERA. Desenvolupament dels objectius

Les parts mitjançant el present conveni acorden, els drets i les obligacions que cada una d'elles assumeix.

Per part de l'Ajuntament de Muro

a. Licitar i executar el projecte “Enllumenat públic mitjançant lluminàries solars i lluminàries elèctriques de baixa tensió de la passarel·la de vianants en la Ma-3500, en el terme municipal de Muro” en els termes i condicionants establerts en la resolució del conseller executiu del Departament de Mobilitat i Infraestructures de dia 18 de maig de 2023, amb un pressupost estimat, a data del conveni, de 249.379,13 €.

b. Comunicar al Consell de Mallorca, en un termini màxim d'1 mes, el resultat de la licitació i adjudicació, comptador des de la data d'aquesta última.

c. Tota vegada finalitzades i recepcionades les obres derivades del projecte, retornar els terrenys ubicats en domini públic al Consell de Mallorca que aquest haurà posat a disposició de l'Ajuntament de Muro als sols efectes d'executar les obres i fer-li entrega de l'obra executada mitjançant la corresponent acta de lliurament.

d. Comunicar al Consell de Mallorca, si n'és el cas, eventuals modificacions substancials, que puguin derivar en la tramitació d'un modificat del contracte.

e. Comunicar al Consell de Mallorca, la relació valorada final.

f. Assumir, una vegada finalitzades les obres, la conservació i manteniment de la totalitat del vial no motoritzat, la passarel·la metàl·lica existent sobre el llit del torrent de Muro que li dona continuïtat, així com dels elements de l'enllumenat, arbrat i barana de seguretat.

g. Destinar la totalitat del vial a l'ús públic, garantint el lliure trànsit dels usuaris.

h. Fer-se càrrec de les indemnitzacions a tercers per responsabilitat patrimonial que es pugin derivar de l'obligació de conservació i manteniment establerta en l'anterior punt f).

Per part del Consell de Mallorca:

a. Posar a disposició de l'Ajuntament de Muro els terrenys ubicats en domini públic, de titularitat del Consell de Mallorca, necessaris per a l'execució del projecte “Enllumenat públic mitjançant lluminàries solars i lluminàries elèctriques de baixa tensió de la passarel·la de vianants en la Ma-3500, en el terme municipal de Muro”, confrontants amb la via Ma-3500, en els termes i condicionants establerts en la resolució del conseller executiu del Departament de Mobilitat i Infraestructures de dia 15 de febrer de 2023.

b. Acceptar les obres executades per part de l'Ajuntament de Muro, mitjançant la corresponent acta de lliurament.

c. Assumir els costos de les obres del projecte, i en aquest sentit, depositarà i posarà a disposició de l'Ajuntament de Muro:

 

c.1 Una vegada licitat i adjudicat el contracte d'obres, el 50% del seu import.

c.2 Una vegada executades, recepcionades i lliurades, així com aprovada la relació valorada final de l'obra, es pagarà el 50% restant, excepte si l'import se l'obra executada és inferior a l'import concedit. En aquest cas es pagarà fins a l'import executat i certificat per l'Ajuntament.

QUARTA. Gestió, seguiment i control del conveni

Les parts podran constituir una comissió de seguiment, mixta i paritària, que coordinarà el desenvolupament d'aquest conveni, la resolució de problemes d'interpretació i tractarà totes aquelles qüestions que se'n puguin derivar de la seva execució. Els acords s'adoptaran per unanimitat.

Aquesta comissió estarà integrada per dos membres de cada una de les parts, designats pel Batle de l'Ajuntament de Muro i pel Conseller de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, amb veu i vot.

La comissió estarà presidida per un dels representants del Consell de Mallorca i el secretari serà un dels representants de l'Ajuntament de Muro. En la primera sessió constitutiva es procedirà al nomenament del president i secretari.

CINQUENA. Modificacions del conveni

La modificació del Conveni s'atendrà al procediment i requisits establerts per a la LRJSP 40/2015.

Les modificacions es tractaran prèviament al sí de la comissió de seguiment i hauran de ser acordades per les parts intervinents en el conveni, atenent a l'article 49 g) de la LRJSP 40/2015, i per a la seva tramitació s'haurà incloure el contingut mínim que estableix l'esmentat article 49.

SISENA. Aprovació i entrada en vigor del conveni

El conveni es considerarà aprovat i entrarà en vigor una vegada signat per ambdues parts. Posteriorment, s'haurà de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

SETENA. Extinció i resolució del conveni

El conveni es resoldrà una vegada finalitzat el seu termini de vigència si així ho determinen les parts. En cas contrari s'entendrà prorrogat tàcitament.

Seran causes de resolució les contemplades a l'article 51.2 de la Llei 40/2015 (LRJSP); és a dir, l'incompliment de les obligacions i compromisos per alguna de les parts, l'acord unànime entre aquestes, la decisió judicial que declari nul el conveni o per qualsevol altra causa prevista en el conveni o a les lleis corresponents.

Quant als efectes d'una resolució anticipada, s'haurà de tenir en compte el indicat a l'article 52 de la Llei 40/2015 LRJSP i procedir a la corresponent liquidació de l'aportació d'ambdues parts en funció de les tasques i funcions que s'hagin desenvolupat. En aquest supòsit serà imprescindible la proposta, amb informe adjunt, de la comissió de seguiment definida a la clàusula quarta.

VUITENA. Naturalesa jurídica

La naturalesa d'aquest conveni és l'administrativa, i, en cas de litigi entre les parts, les qüestions en controvèrsia seran sotmeses a la jurisdicció contenciosa administrativa, de conformitat amb el que es preveu a l'article 44 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció contenciosa administrativa.

No obstant l'anterior, les controvèrsies que puguin plantejar-se sobre la interpretació, execució o desenvolupament d'aquest conveni es dirimiran, amb caràcter previ, a la comissió de seguiment.

NOVENA. Règim jurídic

El present conveni té la naturalesa administrativa prevista en l'article 47.2 a de la LRJSP, dins del Capítol VI del seu Títol Preliminar, que contempla el règim jurídic complet dels convenis i recull definició, tipus, contingut, etc., i quants elements es consideren necessaris per a la seva aprovació, subscripció i validesa.

Com a prova de conformitat amb el contingut d'aquest conveni, les parts el signen per duplicat exemplar en el lloc i data indicats a l'encapçalament»

 

Palma, (signat electrònicament: 4 de desembre de 2023)

El conseller executiu del Departament de Territori Mobilitat i Infraestructures (Fernando Rubio Aguiló)