Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 766817
Encàrrec de gestió a FECOEV (Fires, Congressos i Esdeveniments d’Eivissa, SAU), mitjà propi del Consell Insular d’Eivissa, per a l’organització el dia 3 de desembre de 2023 de les activitats del «Dia internacional de les persones amb discapacitat» al Recinte Firal d’Eivissa, Exp. 2023/22054R

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Seguidament es fa públic el acord de Consell Executiu de data 30 de novembre de 2023:

"ANTECEDENTS

1.En data 15 de novembre de 2023 la consellera executiva de Benestar Social, Família i Igualtat va dictar providència d'inici per la qual s'ordena que es duguin a terme els tràmits necessaris per a la formalització d'un l'encàrrec de gestió a FECOEV (Fires, Congressos i Esdeveniments d'Eivissa SAU), per a l'organització de les activitats del Dia internacional de les persones amb discapacitat al Recinte Firal d'Eivissa el dia 3 de desembre de 2023.

2.En data 24 de novembre de 2023, la cap de secció d'Atenció de Persones amb Discapacitat del Consell Insular d'Eivissa va informar favorablement sobre la realització de l'encàrrec de gestió a FECOEV per a l'organització de les activitats del Dia internacional de les persones amb discapacitat.

3.Vista la memòria tècnica, el Consell Insular d'Eivissa destinarà l'organització d'aquest esdeveniment la quantitat màxima de vuitanta-dos mil tres-cents vint-i- sis euros amb setze cèntims (82.326,16€). Aquesta quantitat anirà a càrrec de l'aplicació pressupostària 2315-2279900 de l'exercici pressupostari de l'any 2023, segons la retenció de crèdit núm. 2/20230006185 de data 27 de novembre de 2023 incorporada a l'expedient, i tindrà el caràcter d'aportació màxima de les despeses derivades de l'execució d'aquest encàrrec.

4.En data 27 de novembre de 2023 s'incorpora a l'expedient un informe jurídic del tècnic d'administració general, amb el vist i plau de la Secretaria General, al qual es conclou que no s'observa cap objecció jurídica per efectuar l'encàrrec de la gestió a FECOEV (Fires, Congressos i Esdeveniments d'Eivissa, SAU), mitjà propi de la Corporació, per a l'organització de les activitats del Dia internacional de les persones amb discapacitat el dia 3 de desembre de 2023.

FONAMENTS DE DRET

Primer.- Vist que la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, a la seua Exposició de motius, en especial els serveis socials hauran d'estar orientats que les persones amb discapacitat puguin viure de forma independent i siguin inclosos en la comunitat. I dins els objectius de les polítiques de serveis socials, l'article 3 estableix que

«l'actuació dels poders públics en matèria de serveis socials persegueix els objectius següents:

a) Millorar la qualitat de vida i promoure la normalització, la participació i la integració social, [...] de totes les persones.

b) Promoure l'autonomia personal, familiar i dels grups.

c) Fomentar la cohesió social i la solidaritat.

d) Prevenir i atendre les situacions de vulnerabilitat de les persones i dels grups en situació d'exclusió social.

[...]

Afavorir la igualtat efectiva de les persones, eliminant discriminacions per raó de sexe o de discapacitat, (…).

I l'art. 6 a d'aquesta Llei determina que són destinatàries dels serveis socials, amb caràcter prioritari, les persones que estiguin en alguna o algunes de les situacions següents:

Discapacitat física, psíquica i sensorial.

Segon.- Vist que l'article 11 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, estableix que:

«1. La realització d'activitats de caràcter material o tècnic de la competència dels òrgans administratius o de les entitats de dret públic es pot encarregar a altres òrgans o entitats de dret públic de la mateixa Administració o d'una altra, sempre que entre les seves competències estiguin aquestes activitats, per raons d'eficàcia o quan no es posseeixin els mitjans tècnics idonis per exercir-les.

Els encàrrecs de gestió no poden tenir per objecte prestacions pròpies dels contractes regulats a la legislació de contractes del sector públic. En aquest cas, la seva naturalesa i règim jurídic s'ha d'ajustar al que preveu aquesta.

2. L'encàrrec de gestió no suposa la cessió de la titularitat de la competència ni dels elements substantius del seu exercici, i és responsabilitat de l'òrgan o entitat que l'encarrega dictar tots els actes o resolucions de caràcter jurídic que donin suport o en els quals s'integri l'activitat material concreta objecte d'encàrrec.

En tot cas, l'entitat o òrgan encomanat té la condició d'encarregat del tractament de les dades de caràcter personal a les quals pugui tenir accés en execució de l'encàrrec de gestió, i li és aplicable el que disposa la normativa de protecció de dades de caràcter personal.

3. La formalització dels encàrrecs de gestió s'ha d'ajustar a les regles següents:

a) Quan l'encàrrec de gestió s'efectuï entre òrgans administratius o entitats de dret públic pertanyents a la mateixa Administració, s'ha de formalitzar en els termes que estableixi la seva normativa pròpia i, si no n'hi ha, per acord exprés dels òrgans o entitats de dret públic intervinents. En tot cas, l'instrument de formalització de l'encàrrec de gestió i la seva resolució s'ha de publicar, per assolir eficàcia, al Butlletí Oficial de l'Estat, al butlletí oficial de la comunitat autònoma o al de la província, segons l'Administració a què pertanyi l'òrgan que efectua l'encàrrec. Cada Administració pot regular els requisits necessaris per a la validesa d'aquests acords que han d'incloure, almenys, una menció expressa de l'activitat o activitats que afectin, el termini de vigència i la naturalesa i l'abast de la gestió encomanada.

[...]».

Tercer.- Considerant que Fires, Congressos i Esdeveniments d'Eivissa SAU (FECOEV) és una societat mercantil de capital públic del Consell Insular d'Eivissa, i d'acord amb l'art. 1 bis dels seus estatuts “la condició de mitjà propi del Consell insular d'Eivissa (...)”. Així mateix, l'art. 1.bis-2 estableix que “El Consell insular d'Eivissa podrà encarregar a la societat l'execució de qualsevol actuació material relacionada amb l'objecte social esmentat a l'article 2 dels Estatuts [...]”, el qual disposa que:

«Constitueix l'objecte de la societat:

1.La realització de les activitats precises per planificar, projectar, coordinar i gestionar amb les administracions públiques, empreses i particulars les següents àrees de treball:

[...]

2.Les activitats inherents a un centre integrat de serveis relacionats amb la promoció econòmica, social i cultural de l'illa d'Eivissa mitjançant:

a) La gestió integral d'esdeveniments relacionats amb la promoció econòmica, turística, social, esportiva i cultural, tant de caire públic com privat.

[...]

3.La promoció turística de l'illa d'Eivissa."

Quart.- D'altra banda, l'article 6 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic (LCSP) no considera l'encàrrec a un mitjà propi com un “negoci exclòs” del seu àmbit d'aplicació, motiu pel qual apareix regulat en els articles 32 i 33 TRLCSP, si bé exclou totalment o parcialment d'aquesta Llei, respectivament, les encomandes de gestió i els convenis de col·laboració dins del sector públic. Atès que de conformitat amb l'article 32.7 de la llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, l'import de les prestacions parcials que el mitjà propi pugui contractar amb tercers no excedeix del 50 per cent de la quantia de l'encàrrec.

Cinquè.- Així mateix, l'encàrrec ha de complir l'establert a l'Acord de fiscalització limitada prèvia per a l'adaptació dels requisits addicionals prevists a l'acord del Consell de Ministres de 30 de maig de 2008, modificat el 7 de juliol de 2011, i el 20 de juliol de 2018, respecte a l'exercici de la funció interventora en règim de requisits bàsics, adoptat pel Ple del Consell Insular d'Eivissa en sessió de data 29/11/2018, en relació als expedients d'encàrrecs de gestió.

Sisè.- El Departament de Benestar Social, Família i Igualtat és el competent per instruir el procediment d'aquest encàrrec de gestió, ja que l'apartat segon del Decret de Presidència núm. 2023000467 de data 28 de juny de 2023, d'estructura del Govern del Consell Insular d'Eivissa i creació de Departaments (BOIB núm. 88, de 29/06/2023 estableix que el Departament de Benestar Social, Família i Igualtat, comprèn: a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries de serveis socials i assistència social, integració i desenvolupament comunitari, [...] i la resta de polítiques d'inserció social competència del Consell Insular d'Eivissa, així com la relació i col·laboració amb les entitats i associacions d'aquest àmbit. [...].

Setè.- Pel que fa a la competència per aprovar l'encàrrec de gestió, de conformitat amb l'article 65.1 del Reglament orgànic del Consell Insular d'Eivissa (BOIB núm.16 de 18 de setembre de 2010) correspon al Consell Executiu totes les funcions executives en relació amb les competències que la legislació assigni al Consell Insular d'Eivissa i que no estiguin expressament conferides a altres òrgans [...].

Vuitè.- Aquest encàrrec de gestió a FECOEV (Fires, Congressos i Esdeveniments d'Eivissa SAU), mitjà propi personificat, per a l'organització de les d'activitats del «Dia internacional de les persones amb discapacitat» es realitzarà de conformitat amb la legislació vigent que hi sigui d'aplicació, i en tot cas, observant les prescripcions contingudes als articles, 11 i 86 Llei 40/2015, de 1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic i als articles 6 i 32 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

Vist l'informe-proposta de la cap de secció d'Atenció de Persones amb Discapacitat del Consell Insular d'Eivissa de data 28 de novembre de 2023.

Per tot l'exposat, i de conformitat amb el previst a l'article 28.1. s) de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars en relació amb el Decret de Presidència núm. 2023000467 d'estructura del Govern del Consell Insular d'Eivissa i creació de Departaments, i el Decret de Presidència núm. 2023000472, de 28 de juny de 2023 de nomenament de les persones membres del Consell Executiu i de les vicepresidències del Consell Insular d'Eivissa (publicats al BOIB núm. 88 de 29/06/2023) i amb caràcter previ a l'emissió del corresponent informe de fiscalització prèvia de la Intervenció de la Corporació, la consellera executiva del Departament de Benestar Social, Família i Igualtat eleva al Consell Executiu la següent

PROPOSTA

Primer.- Aprovar l'encàrrec de gestió a Fires, Congressos i Esdeveniments d'Eivissa, SAU (FECOEV) perquè dugui a terme l'organització de les activitats del «Dia internacional de les persones amb discapacitat» que es realitzarà el dia 3 de desembre de 2023 per un import de vuitanta-dos mil tres-cents vint-i-sis euros amb setze cèntims (82.326,16€), en els termes establerts en la memòria tècnica. Aquesta quantitat, a càrrec de l'aplicació pressupostària 2315-2279900 de l'exercici pressupostari de l'any 2023, tendrà el caràcter d'aportació màxima.

Segon.- Aprovar l'autorització i disposició de la despesa de la quantitat d'aquest encàrrec, amb un import màxim de vuitanta-dos mil tres-cents vint-i-sis euros amb setze cèntims (82.326,16€) a càrrec a l'expedient comptable núm. 2/20230006185, en els termes previstos a la memòria tècnica aportada.

Tercer.- El Consell Insular d'Eivissa quedarà exclòs de qualsevol risc empresarial derivat de les accions previstes a l'objecte d'aquesta encàrrec.

Quart.- FECOEV inhibirà de tota responsabilitat al Consell Insular d'Eivissa. Qualsevol qüestió litigiosa que sorgeixi de la interpretació o execució d'aquest encàrrec serà del coneixement i competència dels òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Cinquè.- Nomenar la Sra. Mercedes Prats Serra, cap de secció d'Atenció de Persones amb Discapacitat i Malalts Mentals, directora de l'execució del encàrrec.

Sisè.- Notificar a l'entitat interessada l'acord que s'adopti, juntament amb la memòria tècnica que descriu l'encàrrec i obra dins l'expedient.

Setè.- Publicar aquest acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al Portal de Transparència, de conformitat amb l'article 11.3.a de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic i l'article 8.1.b de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i al Perfil del contractant, d'acord amb l'article 63.6 i 347 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic."

I vist l'informe de la Intervenció favorable de fiscalització limitada prèvia, la qual és merament formal i no material.

El Consell Executiu fa seua la proposta, i l'aprova per unanimitat dels membres presents (8). (...)"

 

(Signat electrònicament: 5 de desembre de 2023)

La cap de Secció de Serveis Socials Ana Andreu Mas