Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TURISME, CULTURA I ESPORTS

Núm. 762328
Resolució del director general d’Esports per la qual s’aprova el programa oficial de competició federada autonòmica del Pla anual de l’activitat física i esportiva per a l’edat escolar de les Illes Balears de 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. La Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears estableix a l'article 8, 1, f) com una de les competències de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la de convocar i regular els programes de promoció de l'activitat física i esportiva en edat escolar d'àmbit balear, que s'hauran de dur a terme en col·laboració amb els consells insulars, a més de les fases finals dels programes de competició que incloguin els programes esmentats.

2. Els apartats a) i i) de l'article 9 de la mateixa llei disposen respectivament, que són competències dels consells insulars la de planificar, en col·laboració amb la resta d'administracions públiques, fomentar i executar els programes d'esport en edat escolar i la de col·laborar i facilitar la participació de les persones esportistes que, com a representants de cada consell insular, participin en competicions autonòmiques, en col·laboració amb les delegacions insulars.

L'apartat w) del mateix article atribueix als consells insulars l' exercici de qualsevol altra competència que els confereixi aquesta llei o la normativa que la desenvolupi, d'acord amb l'establert a l'article 70.9 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

3. El Decret 16/2023, de la presidenta de les Illes Balears pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que a l'article 7 c), estableix que la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, exerceix, entre d'altres, la competència en l'impuls de la funció social de l'activitat física i de l'esport en les dimensions educativa i saludable.

4. L'article 5 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears, estableix les finalitats de les polítiques de les administracions públiques de les Illes Balears, i enumera, entres d'altres, la de promocionar l'esport en edat escolar i la pràctica de l'esport universitari mitjançant el foment d'activitats de caràcter recreatiu o competitiu.

5. En exercici de les competències que estableix aquest marc legal, la Direcció General d'Esports assumeix el finançament de les finals federades del programa de competició en edat escolar, que inclou els serveis sanitaris preventius, guardons, allotjaments, manutencions i trasllats en autocar dels i de les esportistes de les Illes Balears per assistir a les competicions oficials dels diferents calendaris federatius, mitjançant la licitació del contracte administratiu corresponent.

També assumeix el finançament dels desplaçaments de les expedicions insulars a les illes seu, a través de programa de subvencions interilles, les despeses derivades del desenvolupament del programa "Posam valors a l'esport" com és el subministrament de fruita per impulsar el seu consum i educar cap a una bona alimentació saludable i el subministrament d'aigua en format respectuós amb el medi ambient, eliminant els plàstics d'un sol ús.

6. L'article 3 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears, recull el dret de les persones a la pràctica de l'activitat física i l'esport i a l'apartat 2n estableix que les administracions públiques de les Illes Balears, en compliment del que estableix la Constitució, promouran l'activitat física i l'esport com a elements essencials del desenvolupament de la personalitat, facilitant a totes les persones l'exercici del dret a practicar activitat física i esport, i proporcionant-hi l'accés de la ciutadania en igualtat de condicions i de manera equitativa, tant en l'àmbit de l'alt rendiment o la competició, com amb finalitats recreatives i socials, de millora i manteniment de la salut i de la condició física, i educatives.

7. L'article 93 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears indica que les federacions esportives són entitats privades de caràcter associatiu d'interès general, sense ànim de lucre i amb personalitat jurídica pròpia, que tenen com a objecte el foment, l'organització, la reglamentació, el desenvolupament i la pràctica, en les Illes Balears, de les modalitats i especialitats esportives oficialment reconegudes en les Illes Balears i que figurin en els seus estatuts.

8. L'article 8 .2 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears, estableix que correspon a l'administració esportiva del Govern de les Illes Balears, en relació a les entitats esportives a la coordinació i tutela de les federacions esportives de les Illes Balears en l'exercici de les funcions públiques que tenen delegades, i això sense perjudici de la seva activitat privada. I també l'impuls de manera coordinada amb les entitats esportives de les Illes Balears les iniciatives i els programes esportius d'interès social, especialment els adreçats a la població en edat escolar, per la seva contribució a l'educació dels infants i joves adolescents.

9. L'article 100 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears, disposa que les federacions esportives de les Illes Balears exerciran, per delegació, sota els criteris i la tutela de l'administració esportiva del Govern de les Illes Balears, entre d'altres, les funcions públiques de caràcter administratiu la de qualificar, ordenar i organitzar, si escau, les activitats i competicions federades de caràcter oficial segons la pròpia modalitat en les Illes Balears.

10. L'article 3 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i l'article 3 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableixen que les administracions públiques han d'actuar d'acord amb els principis d'eficàcia i eficiència, de planificació i direcció per objectius i control de la gestió i avaluació dels resultats de les polítiques públiques, responsabilitat per la gestió pública, bona fe, confiança legítima i lleialtat institucional, col·laboració i coordinació, jerarquia, entre d'altres, en les relacions entre elles i en l'exercici de les competències respectives.

11. D'acord amb l'article 36 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears, les administracions esportives autonòmiques i insulars aprovaran i promouran els programes en edat escolar per tal de fomentar la pràctica de l'activitat esportiva organitzada en l'àmbit de la població en edat escolar, i comptaran amb la participació dels ens locals de les Illes Balears, de les entitats esportives de la comunitat autònoma i, si escau, d'altres entitats públiques i privades interessades en el desenvolupament i la promoció de l'activitat física i l'esport en edat escolar.

12. De l'article 37 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears es desprèn la coordinació necessària entre les administracions esportives en el desenvolupament de programes en edat escolar quan estableix que la planificació dels programes d'activitat física i esport en edat escolar es durà a terme de forma coordinada per les administracions esportives de les Illes Balears i segons la normativa esportiva dictada a aquest efecte. I que l'execució dels programes d'activitat física i esport en edat escolar correspon, en els àmbits territorials respectius, a les administracions esportives de les Illes Balears que, en cada cas, tinguin atribuïda la competència.

13. Pel desenvolupament i ordenació de l'esport fins els 18 anys, es va dictar el Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat esportiva en edat escolar a les Illes Balears. Segons l'article 5 d'aquest Decret, un dels àmbits de participació amb relació a l'activitat física i esportiva per a l'edat escolar és la competició federada, adreçada als esportistes en edat escolar federats interessats en desenvolupar un més alt nivell esportiu d'àmbit federatiu.

S'ha de destacar l'article 6 del Decret, que regula els valors de l'esport en edat escolar, i estableix expressament que: «L'esport en edat escolar ha de tenir especialment en compte la formació en valors de les persones que el practiquen, per la qual cosa els agents que hi participen, tant les entitats esportives, amb el seu personal directiu, coordinador, tècnic i monitor, com també les famílies, han de parar esment especial en la promoció del joc net i del respecte de les normes. Igualment, s'ha de parar esment especial en el desenvolupament dels valors relacionats amb la feina en equip, la companyia i la consideració de les persones adversàries, el respecte i la tolerància en consonància amb la integració de tothom sense discriminació per raó de sexe, oferint les mateixes oportunitats de créixer a través de l'esport sense perdre el dret a ser diferent i a la igualtat d'oportunitats a través de la integració i del reconeixement de les identitats minoritàries, ja sigui per raó de capacitats o de procedència».

14. L'article 11 del Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat esportiva en edat escolar a les Illes Balears, regula el contingut i l'aprovació del Pla de l'Activitat Física i Esportiva per a l'Edat Escolar de les Illes Balears, i disposa el següent:

1) El Pla de l'Activitat Física i Esportiva per a l'Edat Escolar de les Illes Balears és constituït pels programes d'activitat física i esportiva per a l'edat escolar en els àmbits de promoció, iniciació i competició, promoguts a iniciativa de l'Administració del Govern de les Illes Balears i dels consells insulars, i amb la col·laboració de les federacions esportives, dels ajuntaments i de les entitats esportives balears, en general.

2) La proposta d'inclusió de programes d'activitat física i esportiva per a l'edat escolar en el Pla s'ha de fer anualment a la Comissió Tècnica Permanent del Pla de l'Activitat Física i Esportiva per a l'Edat Escolar de les Illes Balears prevista en l'article 14.

3) El Pla té caràcter anual, ha de recollir la totalitat dels programes específics inclosos i ha d'aprovar-se per resolució del titular de la direcció general d'Esports abans de l'inici de l'any escolar. En la resolució s'han de determinar, com a mínim, l'òrgan o entitat responsable de la convocatòria i l'organització, la gestió i el finançament de cada programa.

15. Segons l'article 12.3 del Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat esportiva en edat escolar a les Illes Balears, els programes inclosos en l'àmbit de la competició escolar s'han d'adreçar a desenvolupar activitats o competicions específiques d'esport en edat escolar de modalitats o especialitats esportives de temporada relacionades amb l'àmbit federatiu i competitiu, iniciar i fer progressar els infants esportistes en el rendiment esportiu i correlar l'educació en valors i l'àmbit competitiu com a valor fonamental de la pràctica esportiva.

Fonaments de dret

1. La Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears.

2. El Decret 16/2023, de la presidenta de les Illes Balears pel qual es modifica el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. El Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat esportiva en edat escolar a les Illes Balears.

4. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

5. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar el Programa de finals de la competició autonòmica del Pla de l'Activitat Física i Esportiva per a l'Edat Escolar de les Illes Balears de 2024, d'acord amb l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Instar als Consells Insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera a que hi participin amb els esportistes que els representin, segons el procediment establert per la Comissió Tècnica Permanent del Pla de l'Activitat Física i Esportiva per a l'Edat Escolar a les Illes Balears.

3. Instar a les federacions esportives de les Illes Balears, que són les entitats esportives competents, a què presentin les seves propostes d'ordenació tècnica de les finals federades en edat escolar de les Illes Balears per organitzar el programa de competició oficial en edat escolar de 2024 i es coordinin amb les administracions esportives per a una correcte planificació de les finals federades d'esport en edat escolar de les Illes Balears.

4. Atorgar als primers classificats de cada categoria i gènere el distintiu de campiones o campions de les Illes Balears, la qual cosa els ha de permetre participar en altres competicions d'àmbit supraautonòmic convocades pel Consejo Superior de Deportes (CESA) o per altres entitats esportives.

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web de la Direcció General d'Esports.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant el conseller de Turisme, Cultura i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (1 de desembre de 2023)

El director general d'Esports Joan Antoni Ramonell Miralles

 

ANNEX 1 Finals federades d'esport en edat escolar de les Illes Balears de 2024

ESPORTS I DISCIPLINES, PER CATEGORIES i GÈNERE, DE LES FINALS OFICIALS FEDERADES DEL PROGRAMA DE COMPETICIÓ D'ESPORT EN EDAT ESCOLAR DE LES ILLES BALEARS DE 2024

ILLES SEU

MESOS

CROS SUB 18 i SUB 16, FEM i MASC

MA

GENER

TENNIS TAULA INF i CAD, FEM i MASC

EI

FEBRER

KARATE I PARAKARATE INF i JUV, FEM i MASC

MA

MARÇ

JUDO INF i CAD, FEM i MASC

EI

MARÇ

VELA, FEM i MASC optimist (sub 16)

MA

MARÇ

VOLEIBOL INF FEM I MASC

MA

ABRIL

CICLISME EN RUTA INF i CAD, FEM i MASC

EI

MAIG

BÀDMINTON sub 15 i 17, FEM i MASC

MA

ABRIL

HANDBOL INF FEM I MASC

MA

ABRIL

HANDBOL CAD FEM I MASC

MA

ABRIL

GIMNÀSTICA RÍTMICA INF i CAD FEM

MA

ABRIL

BÀSQUET CAD, FEM i MASC

MA

MAIG

TENNIS INF, FEM i MASC

MA

ABRIL

ESCACS sub 12, 14 i 16, FEM i MASC

MA

MAIG

VOLEIBOL CAD FEM

MA

MAIG

TIR AMB ARC INF i CAD, FEM i MASC

MA

MAIG

TENNIS CAD, FEM i MASC

MA

MAIG

FUTBOL INF MASC

MA

MAIG

BÀSQUET INF, FEM i MASC

ME

MAIG

ATLETISME sub 16 i sub 18, FEM i MASC

MA

MAIG

FUTBOL CAD MASC

ME

MAIG

GIMNÀSTICA ARTÍSTICA INF i CAD FEM

MA

MAIG

NATACIÓ ALEVÍ, FEM i MASC

MA

MAIG

PIRAGÜISME INF I CAD FEM i MASC

ME

MAIG

MA= Mallorca; ME=Menorca ;EI=Eivissa; FO=Formentera FEM= Femenina; MASC= Masculina; CAD= Cadet; INF= Infantil