Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE FELANITX

Núm. 759380
Aprovació definitiva modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la Taxa de cementeri municipal

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada finalitzat el termini d'exposició pública sense que s'hagin presentat al·legacions, ha resultat aprovada definitivament la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa del cementiri municipal.

Es publica el text íntegre de la mateixa per la seva entrada en vigor i aplicació, en compliment del previst a l'article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA DE CEMENTIRI MUNICIPAL

Article 1. Fonament i naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, i de conformitat amb el que es disposa en els articles 15 al 19 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes locals, aquest Ajuntament estableix la taxa de cementiri municipal, que es regirà per aquesta Ordenança fiscal, les normes de la qual s'atenen al que disposa l'article 58 de l'esmentada Llei 39/1988.

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels serveis del cementiri municipal, com són: assignació d'espais per a enterraments; permisos de construcció de panteons o de sepultures; ocupació d'aquests panteons o sepultures; reducció, incineració; moviment de làpides; col·locació de làpides, reixes i guarniments; i qualssevol altres que, de conformitat amb el que es preveu en el Reglament de Policia Sanitària Mortuòria, siguin convenients o s'autoritzin a instància de part.

Article 3. Subjecte passiu

Són subjectes passius les persones contribuents, sol·licitants de la concessió de l'autorització o de la realització del servei i, si s'escau, les titulars de l'autorització concedida.

Article 4. Responsables

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què es refereixen els articles 38.1 i 39 de la Llei General Tributària.

2. Són responsables subsidiaris els/les administradors/es de les societats i els/les síndics/ques, els/les interventors/es o liquidadors/es de fallides, concursos, societats i entitats en general en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 40 de la Llei General Tributària.

Article 5. Exempcions subjectives

Estan exempts els serveis que es prestin en ocasió de:

  • Les inhumacions de persones sense recursos econòmics, previ informe del Serveis Socials municipals.
  • Les inhumacions i exhumacions ordenades per l'autoritat judicial.

Article 6. Quota tributària

La quota tributària es determinarà per aplicació de la següent tarifa:

Epígraf primer: Assignació de nínxols, columbaris i urnes:

- Nínxols i solars realitzats segons el projecte redactat en data 4 de setembre de 2008.

a) Nínxols per 50 anys:................................................1.341,00 €.

 

b) Assignació de terrenys, per metre quadrat .............311,46 €/m2

- Nínxols, columbaris i urnes, ubicats als terrenys corresponents a la sepultura 1227 de l'ampliació del Cementiri de l'any 1985.

a) Nínxols per 50 anys:............1.992,00

b) Nínxols temporals:..................241,00 €/any

- Nínxols, columbaris i urnes, ubicats als terrenys corresponents a l'ampliació del Cementiri de l'any 1985.

a) Nínxols per 50 anys .....................1.299,00 €  

b) Nínxols temporals ......................... 157,00 €/any  

c) Columbaris per 50 anys ................  499,30 €

d) Columbaris temporals ...................    60,00 €/any

e) Urnes per 50 anys ........................    251,41 €

f) Urnes temporals ............................     31,44 €/any

- Demés nínxols i ossaris:

a) nínxols per 50 anys.....................502,80 €

b) nínxols temporals ....................... 60,30 €/any

c) Ossaris per 50 anys.....................169,70 €

d) Ossaris temporals ....................... 20,37 €/any

Retrocessions dels drets funeraris:

L'extinció de la concessió que  es doni de forma voluntària i abans del termini del dret funerari, implica el retorn de part de les tarifes abonades en excés segons el temps d'utilització de la concessió.

L'import a retornar serà la part proporcional del temps pendent de concessió sobre el total de la mateixa, i referit a la tarifa del dret funerari en el moment de la concessió.

L'abonament que correspongui pel termini de concessió pendent es farà efectiu en el moment de passar aquest dret funerari a l'Ajuntament.

És condició  prèvia a la reversió que la persona titular la tingui lliure de restes.

Epígraf segon: Assignació de terrenys en el Cementiri municipal per construir-hi sepultures, mausoleus o panteons.

a) Assignació de terrenys per metre quadrat ........................................135,20 €/m2

Epígraf tercer: Permisos de construcció de sepultures, mausoleus i panteons.

Aquestes construccions estan subjectes a l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres, i a la taxa per expedició de llicències urbanístiques, amb caràcter general.

Epígraf quart.  Col·locació de làpides.

Per cada làpida a un nínxol o a una sepultura: ..............21,30 €   

Epígraf cinquè: Inhumacions.

De cadàvers .............................……... 63,90 € De despulles ...........................…….... 24,86 € Embalsamaments ............……........... 78,92 €

Epígraf sisè: Exhumacions

De cadàvers .....................…….........108,65 € De despulles .....................……..........53,29 €

Epígraf setè: Reducció de despulles

Reducció de despulles que queden a la mateixa sepultura ...........52,20 €

Epígraf vuitè: Actuacions en el recinte

Trasllat de cadàvers d'una sepultura a una altra dins el mateix recinte.…...95,90 € Expedició de nous títols per transmissió de drets funeraris:........................31,20 € Utilització del dipòsit: ................……... .....................................................52,22 €/dia o fracció

Utilització de la cambra:

Primer dia ...............………………. 46,10 € Per cada dia o fracció restants ............3,85 €

Article 7. Meritament

Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan tingui lloc la prestació dels serveis subjectes a gravamen, no iniciant-se el corresponent expedient sense que s'hagi satisfet el dipòsit previ de la taxa. En els casos d'assignació de nínxols, columbaris i urnes, es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir una vegada s'hagi concedit la concessió sol·licitada, sense que en aquest cas s'hagi de satisfer el dipòsit previ de la taxa per iniciar el corresponent expedient.

Article 8. Declaració, liquidació i ingrés

1. Els subjectes passius sol·licitaran la prestació dels serveis de què es tracti.

La sol·licitud de permís per a construcció de mausoleus i panteons anirà acompanyada del corresponent projecte i memòria, autoritzats per un/a facultatiu/va competent.

2. Les quotes exigibles per els serveis regulats en aquesta ordenança es liquidaran per acte o servei prestat. Les quotes anuals per conservació, tindran caràcter periòdic i una vegada notificada individualment la liquidació corresponent a l'alta inicial, es notificarà col·lectivament mitjançant l'exposició pública del padró o matrícula, havent-se d'abonar en les dates indicades en el Reglament General de Recaptació per aquesta classe de tributs periòdics.

Article 9. Responsables

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu totes les persones que siguin causants o col·laborin en la realització d'una infracció tributària.

2. Els/Les copartícips o cotitulars de les Entitats jurídiques o econòmiques a que es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària respondran  solidàriament en proporció a ses seves respectives participacions de les obligacions tributàries de dites Entitats.

3. Els/Les administradors/es de persones jurídiques que no haguessin realitzat els actes necessaris de la seva competència per al compliment de les obligacions tributàries d'aquelles respondran subsidiàriament  dels següents deutes:

  • Quan s'ha comès una infracció tributària simple, de l'import de la sanció.
  • Quan s'hagi comes una infracció tributària greu, de la totalitat del deute exigible.
  • En supòsits de cessament de les activitats de la societat, de l'import de les obligacions tributàries pendents en la data del cessament.

La responsabilitat s'exigirà  en tot cas en els termes i de conformitat al procediment previst en la Llei General Tributària.

Article 10. Infraccions i sancions

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que hi corresponen en cada cas, s'estarà al que disposen els articles 77 i següents de la Llei General Tributària.

Disposició final

La present Ordenança fiscal, entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptats a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

​​​​​​​Tot això sens perjudici de l'exercici de qualsevol altre recurs que hom trobi pertinent.

 

Felanitx, signat electrònicament al marge (30 de novembre de 2023)

La batlessa Catalina Soler Torres