Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SES SALINES

Núm. 758475
Aprovació definitiva ordenança fiscal núm. 23 reguladora de la taxa reguladora de la taxa per la utilització privativa o aprofitament especial derivat de l'ocupació de terrenys de via o espai públic amb taules i cadires, tribunes, taulats i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El BOIB núm. 141, de 17 d'octubre de 2023, publicà el corresponent edicte d'exposició al públic de l'acord d'aprovació inicial del Ple de l'Ajuntament, en sessió ordinària de dia 10 d'octubre de 2023, de la modificació d'ordenança fiscal núm. 23 reguladora de la taxa reguladora de la taxa per la utilització privativa o aprofitament especial derivat de l'ocupació de terrenys de via o espai públic amb taules i cadires, tribunes, taulats i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa.

Havent finalitzat el termini per a la presentació de reclamacions contra l'acord adoptat per l'Ajuntament Ple, sense que s'hagi formulat cap reclamació, de conformitat amb allò que estableix l'article 17.3 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, queda definitivament aprovat. El que es fa públic als efectes previnguts a l'article 17.4 de l'esmentat Reial Decret Legislatiu, amb la publicació del text íntegre dels acords d'aprovació i dels articles modificats:

ORDENANÇA FISCAL NÚM. NÚM.23 REGULADORA DE LA TAXA REGULADORA DE LA TAXA PER LA UTILITZACIÓ PRIVATIVA O APROFITAMENT ESPECIAL DERIVAT DE L'OCUPACIÓ DE TERRENYS DE VIA O ESPAI PÚBLIC AMB TAULES I CADIRES, TRIBUNES, TAULATS I ALTRES ELEMENTS ANÀLEGS AMB FINALITAT LUCRATIVA

FONAMENT I NATURALESA

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del reial Decret legislatiu 2/2004, que va aprovar el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest Ajuntament, estableix “la Taxa per la UTILITZACIÓ PRIVATIVA O APROFITAMENT ESPECIAL DERIVAT DE L'OCUPACIÓ DE TERRENYS DE VIA O ESPAI PÚBLIC TAULES, CADIRES, TRIBUNES, TAULATS I ALTRES ELEMENTS ANÀLEGS AMB FINALITAT LUCRATIVA”, que es regirà per la present ordenança Fiscal, les normes de la qual s'ajusten al que preveu l'article 57 del Reial Decret Legislatiu 2/2004.

 Article 1º.- FET IMPOSABLE.-

El fet imposable d'aquesta taxa constitueixen la utilització privativa o l'aprofitament especial derivat de l'ocupació de terrenys de via pública o espai públic amb taules, cadires, tribunes, taulats i altres elements anàlegs amb finalitat lucrativa.

Article 2º.- SUBJECTE PASSIU I SUBSTITUTS DEL CONTRIBUENT.-

1.- Subjecte passiu: Estan obligats al pagament de la taxa, en concepte de subjectes passius contribuents, les persones físiques i jurídiques i les Entitats a què es refereix l'article 36 de la Llei General Tributària (Llei 58/2003, de 17 de desembre), que amb llicència municipal o sense gaudeixin, utilitzin o aprofitin especialment el domini públic local en benefici particular, d'acord amb algun dels supòsits previstos a l'article 20.3 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

2.- Substitut del contribuent.- Per determinar el substitut del contribuent és aplicable a cada cas el que estableix l'article 36.3 36 de la Llei general tributària (Llei 58/2003, de 17 de desembre).

Article 3º.- QUOTA TRIBUTÀRIA.-

La quota tributària es determinarà per una quantia fixa senyalada segons la naturalesa del servei o activitat, d'acord amb les següents tarifes:

a) Per l'ocupació de terrenys de domini públic amb taules, cadires, estants, vitrines i altres elements comercials, per cada any natural 55,00 euros per metre quadrat. No s'autoritzaran ocupacions inferiors a dit termini, essent la quota irreducible, malgrat l'ocupació sigui inferior a dit termini, si aquest import es troba domiciliat li serà d'aplicació

b) Instal·lacions base telefonia mòbil Pol.ligon 1 Parcel.la 37 Ses Salines: 3.631,39€/anuals

Article 4º.- NORMES DE GESTIÓ.-

1.- La taxa s'exigirà en règimen d'autoliquidació, en el moment de presentar la sol.licitut de la preceptiva llicència.

Els serveis tècnics d'aquest Ajuntament comprovaran i investigaran les declaracions formulades pels interessats, concedint-se les autoritzacions de no trobar diferències amb les peticions de llicències. Si l'aprofitament s'ha iniciat sense la llicència preceptiva, o aquest és superior a l'ocupació autoritzada, s'ha de practicar i notificar a la persona interessada la liquidació de la taxa anual per l'ocupació realitzada o per l'excés d'ocupació respecte a l'ocupació autoritzada, sense perjudici del règim sancionador que sigui aplicable. A aquest efecte, el departament competent ha de trametre al departament de gestió tributària els expedients d'ocupacions sense llicència on quedi justificat de manera manifesta que s'ha procedit a una ocupació efectiva, deixant constància clara i expressa del lloc ocupat, la superfície en m2, la identificació dels elements objecte d'ocupació, així com les dades de l'ocupant.

Igualment, han de comptar amb assegurança de responsabilitat civil que, a banda d'assegurar l'activitat que s'exerceix, inclogui la responsabilitat pels possibles danys que per l'ocupació del domini públic es puguin ocasionar a persones o béns.

4.- No es consentirà cap ocupació de la via pública fins que els interessats no hagin obtingut la llicència corresponent. La taxa s'haurà d'abonar dins del període d'ocupació, dins de cada exercici, abans de finalitzar el període concessional. La manca de pagament suposarà la pèrdua de la possibilitat d'obtenir noves concessions, fins que no s'hagi liquidat el deute, amb els interessos legals pertinents.

5.- Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides o subarrendades a tercers. L'incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul.lació de la llicència, sense perjudici de les quanties que correspongui abonar als interessats.

6.- La llicència podrà ser concedida, a sol.licitut del subjecte passiu, por un any de vigència sense cap pròrroga o bé podrà ser prorrogable cada any en aquest cas ha de procedir a la domiciliació de les liquidacions successives, fins que el mateix subjecte passiu no manifesti la no instal·lació de taules i cadires que haurà de ser comunicada en l'exercici anterior. En cas contrari, no procedirà devolució de cap quantitat.

7.- L'ocupació màxima de terrenys de domini públic que es podrà autoritzar per a la col·locació de cadires, taules, estants, expositors i vitrines serà determinada pels informes tècnics i de la Policia Municipal, favorables, per no suposar l'ocupació detriment a la seguretat dels usuaris de les vies i places publiques i municipals.

8.- En d'instal·lació d'anuncis a les papereres municipals, cal la prèvia sol·licitud per part de l'interessat i acceptació per part de l'Ajuntament de la ubicació dels mateixos, d'acord amb el plànol de situació degudament aprovat i diligenciat, així com el Decret de l'Alcaldia regulador de l'ús i el gaudi dels mateixos anuncis publicitaris.

Transcorreguts els cinc anys, el subjecte passiu podrà optar entre el pagament de 59 euros anuals o bé el pagament de la quota tributària establerta a l'article 3r per a cinc anys.

La concessió de la utilització privativa d'anuncis es realitzarà per rigorós ordre d'entrada de sol·licituds al registre municipal.

Amb caràcter general tota ocupació de terrenys de domini públic porta implícita la deguda senyalització, de fàcil retirada o restitució a la situació anterior, de les zones ocupades, senyalització que anirà íntegrament a compte del titular de l'explotació. Així mateix, el deure de mantenir net l'espai de domini públic ocupat i els seus voltants més immediats.

Article 5º.- EXENCIONS I BONIFICACIONS.-

S'aplicarà, d'acord amb l'article 9.1 del TRLRH, una bonificació d'un 5% de la quota als obligats tributaris que domiciliïn el tribut en un compte bancari municipal.

Article 6º.- MERITACIÓ I FORMA DE PAGAMENT.-

1.- Es merita la Taxa i neix l'obligació de contribuir, en els casos assenyalats a l'article 3r de la present Ordenança

a. Mitjançant autoliquidació quan es presenti la sol·licitud que iniciï l'actuació o l'expedient, si bé per al seu abonament cal atenir-se al que disposa l'article 4.4 d'aquesta Ordenança. En tot cas, cal presentar-lo abans del mes d'octubre de l'exercici natural anterior a aquell en què es vulgui dur a terme l'ocupació efectiva. La domiciliació prevista a l'article 4t serà efectiva dia 1 de setembre de l'exercici d'ocupació en curs.

b. Quan es produeixi l'ús privatiu o l'aprofitament especial, sense sol·licitar llicència, la taxa s'acredita en el moment d'iniciar l'aprofitament. Això en base a l'informe de la Policia Local o serveis municipals i amb audiència prèvia de l'interessat per un termini de 10 dies, l'Administració procedirà a efectuar la liquidació corresponent.

2.- No procedirà devolució alguna si el subjecte passiu deixa d'ocupar el domini públic, llevat del cas de força major.

Article 7º.- INFRACCIONS I SANCIONS.-

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que a aquestes corresponguin en cada cas, cal atenir-se al que disposa la Llei General Tributària.

DISPOSICIÓ FINAL.-

La modificació de la present Ordenança fiscal entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, si la publicació és posterior a aquell dia, i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

Ses Salines, a la data de la signatura electrònica (30 de novembre de 2023)

El batle Juan Rodríguez Ginard