Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE VALLDEMOSSA

Núm. 756525
Modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per aparcament de vehicles de tracció mecànica en vies municipals i la regulació de les zones de circulació restringida, així com del text íntegre de la modificació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Exp.: 779/2023

Assumpte: exposició pública de l'acord del Ple de data 21/07/2023 de l'Ajuntament de Valldemossa, pel qual s'aprova la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per aparcament de vehicles de tracció mecànica en vies municipals i la regulació de les zones de circulació restringida, així com del text íntegre de la modificació.

ANUNCI D'EXPOSICIÓ PÚBLICA

El Ple d'aquest Ajuntament, en sessió ordinària celebrada el dia 17/07/2023, va acordar l'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per aparcament de vehicles de tracció mecànica en vies municipals i la regulació de les zones de circulació restringida.

Atès que durant el termini d'exposició pública no s'han formulat al·legacions, d'acord amb el que disposa l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, l'acord d'aprovació inicial s'ha d'entendre aprovat definitivament.

Havent-se aprovat definitivament l'expedient de modificació de l'Ordenança Fiscal reguladora de les taxes per l'aparcament de vehicles de tracció mecànica en vies municipals i la regulació de les zones de circulació restringida, el text íntegre de la qual es fa públic en compliment del que disposa l'article 17 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

«Aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança reguladora de les taxes per l'aparcament de vehicles de tracció mecànica a les vies municipals i de regulació de les zones de circulació restringida

Edicte d'aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança reguladora de les taxes per l'aparcament de vehicles de tracció mecànica a les vies municipals (ORA) i de regulació de les zones de circulació restringida (ACIRE)

Acordat per aquest Ajuntament en sessió ordinària celebrada el dia 17 de juliol del 2023 la, la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per l'aparcament de vehicles de tracció mecànica a les vies municipals (ORA) i de regulació de les zones de circulació restringida (ACIRE).

I feta la legal exposició al públic i havent-se formulat al·legacions sobre dita modificació, l'acord d'aprovació inicial esdevé definitiu de conformitat amb el disposat a l'article 17-3 del Reial Decret 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es considera definitivament aprovat, transcrivint-ne a continuació el text complet de l'ordenança.

Contra el present acord definitiu de modificació de la referida ordenança fiscal, els interessats podran interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptats a partir del dia següent al de la publicació del present acord en el BOIB.

 

Valldemossa, 29 de novembre del 2023

El batle Nadal Torres Bujosa

 

ORDENANÇA REGULADORA DE LES TAXES PER A L'APARCAMENT DE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA A LES VIES MUNICIPALS (ORA) I DE REGULACIÓ DE LES ZONES DE CIRCULACIÓ RESTRINGIDA (ACIRE)

Article 1. Concepte

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i de l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al que disposen els articles 15 a 19 del Text refós de la Llei d'hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest Ajuntament estableix la taxa per a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques municipals (ORA) i la taxa per a l'ús de les zones de circulació restringida (ACIRE), que es regiran per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual s'atenen a allò que estableix l'article 57 de l'esmentat Text refós.

 

CAPÍTOL I SOBRE LA TAXA REGULADORA DE L'ESTACIONAMENT DE VEHICLES A LES VIES MUNICIPALS (ORA)

Article 2. Fet imposable

1. Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial dels terrenys d'ús públic i local per a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica dins les zones que, a l'efecte, es determinin i amb les limitacions que pugui establir l'autoritat competent.

2. Els propietaris dels vehicles següents no estan subjectes a la taxa d'estacionament i de circulació restringida regulada per aquesta Ordenança:

a. Motocicletes i ciclomotors de dues rodes.

b. Els vehicles estacionats a zones reservades per a la seva categoria o activitat.

c. Els vehicles autotaxi, quan el conductor hi sigui.

d. Els vehicles en servei oficial, degudament identificats, propietat d'organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma, illa o municipi, que estiguin destinats directament i exclusiva a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan realitzin aquests serveis.

e. Els vehicles de les representacions diplomàtiques i consulars acreditades a Espanya, externament identificats amb plaques de matrícula diplomàtica i consular, com també els vehicles assignats al servei d'una oficina consular dirigida per un funcionari consular honorari. Tot això a condició de reciprocitat.

f. Els vehicles destinats a l'assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o a la Creu Roja i les ambulàncies.

g. Els vehicles propietat de minusvàlids, que disposin de l'acreditació oficial de dita condició.

h. Els vehicles que paguen l'impost de circulació al municipi de Valldemossa.

Article 3. Subjectes passius contribuents i responsables

a. Són subjectes passius els conductors que estacionin els vehicles en els termes previstos a l'article anterior, apartat 1r.

b. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei general tributària.

c. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 4. De la quota tributària

La quota tributària es determinarà d'acord amb les tarifes següents:

 

01/04 – 31/10

01/11 – 31/03

1 hora

2,00 €

1,30 €

2 hores

3,00 €

2,00 €

5 hores

4,00 €

2,70 €

10 hores

5,00 €

3,50 €

Aquesta quota tributària serà d'aplicació de dilluns a diumenge amb els següents horaris:

  • De dia 01 de novembre a 31 de març de les 10.00 a les 18.00 h.
  • De dia 01 d'abril a 31 d'octubre de les 10.00 a les 20.00 h.

Article 5. Abonaments

Per tal de facilitar l'ús de l'estacionament regulat als titulars dels vehicles que tenen vinculació amb el municipi de Valldemossa, s'estableixen distintes modalitats d'abonaments.

1. Per a persones que viuen a Valldemossa i que fan ús d'un vehicle que no té donat d'alta l'impost de circulació de vehicles a Valldemossa.

a. Les persones empadronades a aquest municipi no hauran d'acreditar cap vinculació amb l'habitatge.

b. En cas de llogaters, aquests hauran d'acreditar l'esmentada condició mitjançant el contracte legal i vigent.

2. Per a propietaris d'un habitatge a Valldemossa.

Hauran d'acreditar l'esmentada condició mitjançant el preceptiu rebut de béns immobles.

3. Per a treballadors a Valldemossa.

Per a acreditar l'esmentada condició, s'haurà d'aportar el contracte laboral o certificació de l'empresa on s'indiqui que el domicili laboral del treballador és al municipi de Valldemossa.

4. Per a familiars de persones residents a Valldemossa.

a. Exclusivament podran tenir accés a aquest abonament els familiars de veïns empadronats a Valldemossa que acreditin, mitjançant un informe dels Serveis Socials d'aquest Ajuntament, la necessitat d'estacionar a la zona d'estacionament limitat.

b. Mitjançant un informe dels Serveis Socials, es podrà gaudir de gratuïtat total o parcial de l'abonament en cas que es motivi l'esmentada necessitat.

5. Per a establiments hotelers.

a. S'estableix un abonament per als establiments hotelers amb seu al municipi de Valldemossa, per tal que aquests espais puguin ser usats pels clients que hi estiguin allotjats.

b. El màxim d'abonaments de què pot gaudir cada establiment hoteler s'estableix a partir del nombre d'habitacions disponibles.

Article 6. Tipus d'abonaments

Els abonaments dels supòsits recollits als apartats 1, 2, 3 i 4 de l'article 5 es podran obtenir amb el previ pagament de l'import del quadre de tarifes següent:

Mesos

Tarifa

Descompte

Tarifa final

1

10

0%

10,00 €

2

20

0%

20,00 €

3

30

5%

28,50 €

4

40

5%

38,00 €

5

50

5%

47,50 €

6

60

10%

54,00 €

7

70

10%

63,00 €

8

80

10%

72,00 €

9

90

15%

76,50 €

10

100

15%

85,00 €

11

110

15%

93,50 €

12

120

20%

96,00 €

Els abonaments recollits a l'apartat 5 de l'article 5 es podran obtenir amb el previ el pagament de 45,00 € per unitat.

Article 7. Meritació

Conformement amb l'article 26 del Text refós de la Llei d'hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, la taxa es meritarà quan s'iniciï l'ús privatiu o l'aprofitament especial.

Article 8. Declaració i ingrés

1. L'Ajuntament fixarà i senyalitzarà degudament els vials i zones en què seran d'aplicació les normes de la present Ordenança, per tal que els usuaris en tinguin el degut coneixement.

2. El pagament de la taxa es realitzarà:

a. Mitjançant l'adquisició dels efectes municipals valorats, ‘tiquets d'estacionament', corresponents a la zona on s'estacioni. Aquests tiquets s'hauran d'adquirir en els llocs habilitats a l'efecte. Per a acreditar l'esmentat pagament, aquest tiquet s'haurà d'exhibir a la part interior del parabrisa, de forma totalment visible des de l'exterior.

b. Pels supòsits regulats a l'article 5, l'Ajuntament expedirà una acreditació pel temps meritat, que haurà de ser abonada prèviament a la seva expedició i s'haurà de col·locar al vehicle, concretament al parabrisa davanter, de forma clarament visible. Aquestes acreditacions inclouran un número de registre individual per a cada vehicle i el número de placa de matrícula. En el cas de l'apartat 5 de l'article 5, se substituirà la placa de matrícula amb el nom de l'establiment hoteler.

Article 9.

Les zones determinades per a estacionament amb limitació horària són les següents:

  • Zona I: Carrers: Bartomeu Ferrà, Pilar Muntaner, Sor Aina, Joan Mir, Es Cos, S. Rusiñol i A. Lluís Salvador.
  • Zona II: Aparcaments: aparcament A (c/ Venerable Sor Aina) i aparcament B (avinguda de Palma).
  • Zona III: Carrers: De Son Gual, De Na Mas, Ermita Joan Mir De La Concepció, Joan Fuster i Coll Bardolet.

 

CAPÍTOL II SOBRE LA TAXA REGULADORA DE L'ESTACIONAMENT DE VEHICLES TURÍSTICS A LES VIES MUNICIPALS

Article 10. Fet imposable

1. Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial dels terrenys d'ús públic i local per a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica turístics a les zones que, a l'efecte, es determinin i amb les limitacions que pugui establir l'autoritat competent.

Es consideraran vehicles turístics aquells que siguin objecte d'explotació comercial per empreses del sector privat que es dediquin a l'activitat del transport de turistes amb conductor. En qualsevol cas, es considerarà vehicles de tracció mecànica turístics, els següents:

a. Grans Autobusos.

b. Autobusos.

c. Microbusos.

d. Vans/furgonetes.

e. Qualsevol altre vehicle d'anàlogues característiques als anteriors.

Article 11. Subjectes passius contribuents i responsables

a. Són subjectes passius les empreses de vehicles turístics que estacionin els vehicles en els termes previstos a l'article anterior, apartat 1r.

b. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei general tributària.

c. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 12. Tipologia de vehicles:

TARIFA A: GRANS AUTOBUSOS, de 56 a 90 places - 12 m de longitud.

TARIFA B: de 25 a 55 places - 10 m de longitud.

TARIFA C: MICROBUSOS, de 9 a 24 places - entre 5 a 9 m longitud.

TARIFA D: VANS/FURGONETES, fins a 9 places - menys de 5 m longitud.

TARIFA E (bonificada): vehicles elèctrics, híbrids o gas i aquells vehicles adaptats per persones amb mobilitat reduïda.

Article 13. De la quota tributària i el seu pagament

La quota tributària es determinarà d'acord amb les tarifes següents, segons tipus de vehicles, horari i moment de la reserva:

De dia 01 d'abril a 31 d'octubre

 

DEMATÍ

HORABAIXA

09.00-14.00h.

14.00-20.00 h.

TARIFA A:

5,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia mitjançant aplicació

10,00 €

2,00 €

TARIFA B

5,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia mitjançant aplicació

10,00 €

2,00 €

TARIFA C

5,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia mitjançant aplicació

10,00 €

2,00 €

TARIFA D

3,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia mitjançant aplicació

6,00 €

2,00 €

Tarifa E (bonificada)

2,50 €

1,00 €

Reserva el mateix dia mitjançant aplicació

5,00 €

2,00 €

De dia 01 de novembre a 31 de març

 

DEMATÍ

HORABAIXA

 

09.00-14.00 h.

14.00-20.00 h.

TARIFA A

1,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia

1,00 €

1,00 € mitjançant aplicació

TARIFA B

1,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia

1,00 €

1,00 € mitjançant aplicació

TARIFA C

1,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia

1,00 €

1,00 € mitjançant aplicació

TARIFA D

1,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia

1,00 €

1,00 €

TARIFA E (bonificada)

1,00 €

1,00 €

Reserva el mateix dia

1,00 €

1,00 € mitjançant aplicació

El pagament es farà mitjançant una plataforma informàtica de reserva, habilitada dins la web turística de l'Ajuntament, que permetrà tarifar segons el tipus de vehicle i franja horària abans de les 00.00 h del mateix dia.

Per a acreditar l'esmentat pagament, el tiquet/comprovant s'haurà d'exhibir a la part interior del parabrisa, de forma totalment visible des de l'exterior.

Si no es realitza la reserva amb anterioritat a les 00.00 h del mateix dia, tindrà un preu superior.

Article 14. Meritació

Conformement, a l'article 26 del Text refós de la Llei d'hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, la taxa es meritarà quan s'iniciï l'ús privatiu o l'aprofitament especial.

Article 15. Zones de descàrrega de passatgers i d'aparcament habilitades

La zona habilitada per a la baixada i pujada de passatgers dels vehicles serà a l'àrea habilitada a la Pl. de Campdevànol. Posteriorment, es procedirà a l'aparcament dels vehicles a les zones habilitades.

Les zones determinades per a estacionament habilitat per vehicles turístics són les següents:

  • c/ Puig de Fàtima.
  • Av. Lluís Salvador (zona parcial).

Article 16. Exempcions i bonificacions

Els propietaris dels vehicles següents no estan subjectes a la taxa d'estacionament, regulada per aquesta Ordenança; però, així i tot, hauran de realitzar la reserva pertinent a la plataforma habilitada:

a. Vehicles de transport escolars autoritzats, amb els permisos pertinents i identificats.

b. Vehicles d'educació especials i similars autoritzats, amb els permisos pertinents i identificats.

c. Associacions de gent gran de les Illes Balears.

Tindran una bonificació els vehicles elèctrics, híbrids o de gas, i aquells vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, la qual es veu reflectida a la Tarifa E del present capítol.

 

CAPÍTOL III SOBRE LES ÀREES DE CIRCULACIÓ RESTRINGIDA (ACIRE) I LES SEVES TAXES

Article 17. Concepte

L'Ajuntament podrà regular l'accés a determinades zones que, per les seves condicions urbanístiques, catalogació i/o protecció requereixin un ús restrictiu.

Aquestes zones tindran la condició de “prioritat invertida”; i en elles les condicions de circulació de vehicles queden restringides a favor de la circulació i ús de la calçada per part dels vianants. Aquesta prioritat invertida serà aplicable a les vies sense voreres.

Per tant, es podrà restringir o prohibir la circulació de vehicles en general o d'una determinada categoria a determinades zones i/o a distints horaris atenent les necessitats del municipi.

Article 18. Delimitació de la zona

Es determina que la zona del nucli antic del municipi és considerada, en la seva totalitat, com a zona de circulació restringida i es prohibeix la circulació i l'estacionament de tot tipus de vehicles, exceptuant els següents:

a. Les motocicletes i ciclomotors de dues rodes.

b. Les bicicletes i tricicles.

c. Els vehicles autotaxi, exclusivament quan accedeixin per a carregar o descarregar clients amb residència a la zona.

d. Els vehicles de servei oficial, degudament identificats, propietat d'organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma, illa o municipi, que estiguin destinats directament i exclusiva a la prestació dels serveis públics quan realitzin aquests serveis.

e. Els vehicles de les representacions diplomàtiques i consulars acreditades a Espanya, externament identificats amb plaques de matrícula diplomàtica i consular, com també un vehicle assignat al servei d'una oficina consular dirigida per un funcionari consular honorari. Tot això a condició de reciprocitat.

f. Els vehicles destinats a l'assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o a la Creu Roja i les ambulàncies.

g. Els vehicles propietat de minusvàlids, que disposin de l'acreditació oficial de l'esmentada condició.

h. Els vehicles que obtinguin una acreditació o autorització de l'Ajuntament per a circular-hi i/o estacionar-hi.

i. Els vehicles de repartiment de mercaderia amb pes màxim autoritzat fins a 7500 quilos i pel temps, exclusivament, del repartiment. Per a aquests vehicles, s'estableix una zona especial de restricció, amb un horari restringit d'accés des de les 08.00 a les 11.00 hores, que correspon al carrer Marquès de Vivot, carrer Blanquerna, carrer Uetam, plaça Ramon Llull, carrer Chopin, plaça Cartoixa i plaça Bartomeu Estaràs per a poder realitzar-hi les tasques de repartiment als establiments comercials propers. Fora d'aquest horari, queda prohibida la circulació d'aquests tipus de vehicles en aquests carrers.

Article 19. Acreditacions o autoritzacions per a accedir a la zona ACIRE

 L'Ajuntament tramitarà els següents tipus d'acreditació o autoritzacions:

1. Targeta del municipi numerada i amb la matrícula del vehicle autoritzat. Aquesta targeta s'ha de col·locar al vehicle, concretament, al parabrisa davanter de forma clarament visible.

2. Targeta d'abonament ACIRE.

3. Autoritzacions puntuals. Excepcionalment i, prèvia autorització municipal amb coneixement i/o informe de la Policia Local, es podrà permetre el pas de vehicles. La sol·licitud d'autorització haurà de ser efectuada amb 72 hores d'antelació al dia sol·licitat.

Article 20. Taxa d'ACIRE. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l'accés a la zona de circulació restrictiva determinada, així com l'expedició i regulació de les targetes d'ACIRE.

No estan subjectes a aquesta taxa els titulars dels vehicles que tenen donat d'alta l'impost de circulació a Valldemossa. Per aquesta condició, els serà concedida la targeta recollida a l'apartat a) de l'article 12.

Article 21. Subjectes passius i responsables

1. Són subjectes passius els titulars dels vehicles que sol·licitin autorització per a obtenir una targeta d'ACIRE i poder circular per l'esmentada zona i estacionar-hi.

2. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques, a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei general tributària.

3. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 22. Accés a la targeta d'abonament ACIRE

Per tal de regular l'accés a aquest abonament, es recullen els distints supòsits que tindran dret a obtenir la targeta d'abonament d'ACIRE, prèvia sol·licitud i pagament de la taxa adient.

1. Els vehicles de les persones que viuen a Valldemossa i que fan ús d'un vehicle que no té donat d'alta l'impost de circulació de vehicles a Valldemossa:

a. Les persones empadronades a aquest municipi no hauran d'acreditar cap vinculació amb l'habitatge.

b. En cas de llogaters hauran d'acreditar l'esmentada condició mitjançant el contracte legal i vigent.

2. Per a propietaris d'un habitatge situat dins la zona ACIRE de Valldemossa.

a. Hauran d'acreditar l'esmentada condició mitjançant el preceptiu rebut de béns immobles.

3. Per a familiars de persones residents a Valldemossa.

a. Exclusivament podran tenir accés a aquest abonament els familiars de veïns empadronats a Valldemossa, dins de la zona ACIRE, que acreditin, mitjançant informe dels Serveis Socials d'aquest Ajuntament, la necessitat d'accedir tant per acompanyament com per assistència.

b. Mitjançant un informe dels Serveis Socials, es podrà gaudir de gratuïtat total o parcial de l'abonament, en cas que es motivi l'esmentada necessitat.

4. Per a establiments hotelers, situats dins la zona determinada com ACIRE, se'ls permetrà, exclusivament, l'accés i la circulació per l'esmentada zona (no l'estacionament).

5. Els propietaris d'aparcaments privats dins de la zona ACIRE tindran dret, exclusivament, a circular per a accedir o sortir de l'estacionament.

6. Els residents dins de la zona ACIRE podran sol·licitar una targeta per a circular dins aquesta zona. Aquesta targeta no donarà dret a l'estacionament, no inclourà la matrícula del vehicle i podrà ser utilitzada, indistintament, per diversos vehicles, per tal de facilitar l'accés puntual de persones als habitatges.

Article 23. Quota tributària.

1)

a. La taxa per a l'obtenció de la targeta dels supòsits recollits als apartats 1, 2, 3 i 4 de l'article 15 es podran obtenir amb el previ pagament de l'import del quadre de tarifes següents:

Potència i classes de vehicle

Taxa Anual

Taxa Semestral

TURISMES

de menys de 8 cavalls fiscals

18,30 €

9,15 €

de 8 fins a 11,99 cavalls fiscals

49,42 €

24,71 €

de 12 fins a 15,99 cavalls fiscals

104,31 €

52,16 €

de 16 fins a 19,99 cavalls fiscals

129,93 €

64,97 €

de més de 20 cavalls fiscals

162,40 €

81,20 €

b. La taxa per a l'obtenció de la targeta dels supòsits recollits als apartats 5 i 6 s'estableix amb 45,00 € per targeta.

2. Les taxes per a les autoritzacions puntuals es recullen a l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a l'aprofitament especial o utilització privativa d'entrades de vehicles a través de les voravies i de les reserves de via pública per a aparcament, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe.

 

CAPÍTOL IV NORMATIVA D'APLICACIÓ GENERAL

Article 24.

Es consideren veïns residents exclusivament les persones que es troben, en la data de sol·licitud, empadronades a aquest municipi. La baixa de l'empadronament serà motiu de retirada de les targetes i/o acreditacions que hagin estat expedides, fent ús de la condició de veïnat.

Article 25.

Per Decret de Batllia, es podran concedir targetes d'abonament per a la zona d'estacionament limitat i/o de la zona d'ACIRE, fora dels supòsits regulats, quan existeixin raons justificades per a la seva concessió.

Article 26. Exempcions i bonificacions

1. L'Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals no estaran obligades al pagament de les taxes regulades per a l'aprofitament inherent als serveis públics de comunicacions que explotin directament, i per tots els que immediatament interessin a la seguretat ciutadana o a la defensa nacional.

2. Es bonificarà amb una reducció del 100% la taxa d'abonament quan, per motiu de coincidència dels dos supòsits, es puguin generar ambdues taxes, atesa la sol·licitud del subjecte passiu.

3. Estan exempts d'abonament de la taxa de la targeta ACIRE els establiments hotelers que puguin accedir a l'esmentada targeta i que hagin obtingut l'abonament previst per l'estacionament a la zona ORA.

Article 27. Denegació

No s'expedirà la targeta de l'Ajuntament acreditativa de vehicle de resident ni targeta ACIRE, ni es concedirà l'abonament establert per a l'ORA si el titular del vehicle no té completament liquidades les obligacions fiscals amb l'Ajuntament de Valldemossa. Aquestes obligacions fiscals inclouen els imposts, les taxes i els preus públics.

 

CAPÍTOL V INFRACCIONS I SANCIONS

Article 28. Infraccions i Sancions

La present Ordenança es regirà en el disposat al Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s'aprova el text articulat de la Llei damunt tràfic, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.

 

Article 29.

1. L'incompliment de les obligacions i deures amb l'Ajuntament ocasionarà la suspensió de les targetes d'ACIRE i ORA.

2. La desaparició del motiu o vincle que ha permès l'accés a una targeta, acreditació o abonament ocasionarà la suspensió i retirada d'aquesta La Policia Local d'ofici podrà intervenir aquestes targetes, sense que afecti la possible incoació d'expedient sancionador, per incompliment de la normativa reguladora.

3. La suspensió i retirada, regulada als apartats anteriors, no donarà dret a devolució de les taxes municipals i podrà generar responsabilitat sancionadora administrativa, en el cas que es consideri.

Article 30. Manipulació i/o alteració

Es prohibeix la manipulació i/o alteració de les targetes. Si es detecta aquest fet, la Policia Local procedirà a la retirada immediata de la targeta. La sanció, previ expedient administratiu, podrà arribar als 200 €.

Article 31.

No col·locar els bitllets, targetes o acreditacions de forma visible, al parabrisa davanter del vehicle, o no realitzar la pertinent reserva se sancionarà amb 80 €.

Realitzar la reserva de forma incorrecta o utilitzar l'acreditació de forma indeguda, en el cas dels vehicles regulats al Capítol II, se sancionarà amb 300 €.

Article 32.

S'estableix el següent quadre de denúncies, codis i imports de les mateixes per incompliment de les normes d'aparcament al Reglament general de circulació:

  • Art. 94.2b-5s: Estacionar el vehicle en una zona habilitada per l'autoritat municipal amb limitació horària, sense col·locar el distintiu que ho autoritza: 80 €.
  • Art 94-2b-5t: Estacionar el vehicle en una zona habilitada per l'autoritat municipal excedint el temps màxim d'estacionament permès per l'Ordenança municipal: 80 €.
  • Art 154-5B: No obeir un senyal de prohibició o restricció: 80 €.

Els infractors amb residència al territori espanyol podran abonar les denúncies mitjançant ingrés directe a les oficines bancàries, que figuren al dors de la denúncia, o als agents de policia o controladors d'ORA.

Els infractors amb residència fora del territori espanyol hauran d'abonar la denúncia a l'acte, aplicant el 50% de descompte, en els termes que estableix la normativa general vigent.

Segons la Llei de seguretat viària, tots els infractors que abonin les denúncies 20 dies abans de la notificació tindran dret a la reducció del 50% del valor de la infracció.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Aquesta Ordenança modifica les taxes per l'aparcament de vehicles de tracció mecànica a les vies municipals (ORA) i de regulació de les zones de circulació restringida (ACIRE), aprovada per acord de Ple, en sessió ordinària, celebrada el dia 17 juliol del 2023.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

Així mateix, estarà a la disposició dels interessats a la seu electrònica d'aquesta entitat [http://valldemossa.sedelectronica.es].

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà al de la publicació d'aquest anunci en el BOIB, davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, amb seu a Palma.