Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'ECONOMIA, HISENDA I INNOVACIÓ

Núm. 753456
Anunci de la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni pel qual es publica el conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i ISBA, SGR, per donar suport de la societat de garantia recíproca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El dia 21 de novembre de 2023 es va signar el Conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i ISBA, SGR, per donar suport de la societat de garantia recíproca. De conformitat amb l'apartat 11 de la clàusula tercera del Conveni esmentat, es publica en el Butlletí Oficial de les Illes Balears aquest Conveni, que consta com a annex. 

 

Palma, en data de la signatura electrònica (24 de novembre de 2023)

La directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni Susana Fátima Pérez Sánchez

 

ANNEX Conveni de col·laboració entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i ISBA, SGR, per donar suport de la societat de garantia recíproca

Parts              

Antonio Costa Costa, conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, nomenat pel Decret 9/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 94, de 10 de juliol, en nom i representació de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en l'exercici de les facultats atribuïdes pels articles 11 i 80.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Eduardo Soriano Torres, president d'ISBA, Sociedad de Garantia Recíproca (d'ara endavant ISBA, SGR), amb NIF V07066913, nomenat pel Consell d'Administració de 23 de maig de 2019 d'acord amb l'article 31.2 dels  Estatuts d'ISBA, SGR,  en l'exercici de les facultats atribuïdes pels acords de la Comissió Executiva del Consell d'Administració de 10 de desembre de 2009, elevats a públic per escriptura del notari de Palma Víctor Alonso-Cuevillas amb número de protocol 4123 de 23 de desembre de 2009.

Antecedents

1. Un dels objectius del Govern de les Illes Balears és el desenvolupament d'una política de foment de la creació de riquesa i ocupació i el desenvolupament econòmic, promovent polítiques integrals de suport a les empreses  amb la creació d'unes condicions favorables d'accessibilitat al seu finançament, especialment en situacions econòmiques i conjuntures extraordinàries.

2. La Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació exerceix la competència en matèria de societats de garantia recíproca, mitjançant la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni, en virtut del Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pels decrets 16/2023, de 20 de juliol, i 17/2023, de 23 d'agost.

3. La Llei 1/1994, d'11 de març, sobre el règim jurídic de les societats de garantia recíproca, regula les aportacions que diferents administracions públiques, com és el cas de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, poden concedir al fons de provisions tècniques de les societats de garantia recíproca previst en la Llei esmentada.

4. ISBA, SGR, és una societat de garantia recíproca, és a dir, una entitat financera sense ànim de lucre que té per objecte contribuir al desenvolupament de l'economia de les Illes Balears, mitjançant la concessió de garanties que avalin les propostes de les petites i mitjanes empreses de les Illes Balears davant els bancs i les caixes d'estalvis, per facilitar l'accés al finançament en les millors condicions del mercat.

5. El 10 de novembre de 2011, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i ISBA, SGR, varen formalitzar un conveni de refiançament per facilitar l'accés de les petites i mitjanes empreses de les Illes Balears al finançament a llarg termini i reduir-ne el cost. El Conveni va ser modificat el 25 de gener de 2012, el 28 de novembre de 2014 i el 19 de maig de 2015.

6. El 22 de novembre de 2019, l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i ISBA, SGR, varen formalitzar un conveni de col·laboració per donar suport de la societat de garantia recíproca, amb durada de 4 anys, prorrogables fins a 4 anys més. La Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni ha considerat oportú no prorrogar el conveni i formalitzar‑ne un de nou per millorar alguns aspectes operatius.

7. L'apartat 3 de l'article 104 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix:

3. L'Administració de la Comunitat Autònoma pot prestar també un segon aval sobre els avals concedits per les societats de garantia recíproca a favor d'empreses privades o grups d'empreses, quan aquestes empreses siguin socis partícips d'aquelles societats i, a més, es compleixin les condicions següents:

a) Que els crèdits que s'han d'avalar tinguin com a única finalitat finançar operacions de reconversió, reestructuració o creació d'empreses

b) Que un pla de viabilitat demostri, a judici del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, les possibilitats de la inversió.

8. Al seu torn, l'apartat 4 de  l'article 104 de la mateixa Llei 14/2014, de 29 de desembre, estableix el següent:

4. Així mateix, l'Administració de la Comunitat Autònoma pot subscriure convenis de refiançament amb societats de garantia recíproca els socis partícips de les quals siguin petites i mitjanes empreses que duguin a terme la seva activitat principal en el territori de les Illes Balears, com també determinades grans empreses amb activitat efectiva en el territori de les Illes Balears.

El Consell de Govern, a proposta del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, ha d'establir mitjançant un decret les condicions d'aquests convenis, l'eficàcia dels quals ha de restar condicionada a l'existència i la suficiència dels crèdits que, si s'escau, siguin necessaris per atendre el compliment de les obligacions que se'n derivin.

En tot cas, la quantia refiançada no pot excedir, individualment, el 75% de la garantia concedida per la societat de garantia recíproca per a cada operació, ni tampoc, en conjunt, el 2% de la xifra total dels crèdits inicials per a despeses dels pressuposts de cada any, i la quantia esmentada no pot computar a l'efecte de l'import total dels avals a què es refereix l'article 103.2 anterior.

9. El Decret 122/2000, d'1 de setembre, pel qual es regulen les aportacions al fons de provisions tècniques de les societats de garanties recíproques i el suport als seus socis partícips per les conselleries del Govern de les Illes Balears, estableix en l'apartat 1 de l'article 3 que el Govern de les Illes Balears, amb caràcter anual,  pot aportar a aquest fons de provisions tècniques els ajuts necessaris que garanteixin el nivell de solvència de les societats de garanties recíproques, segons el que es disposa en el Reial decret 2345/1996, de dia 8 de novembre, relatiu a les normes d'autorització administrativa i els requisits de solvència de les societats de garanties recíproques, i això sempre dins les possibilitats pressupostàries de la conselleria corresponent a la qual s'adreci la sol·licitud.

10. A més, l'apartat 7 del mateix article 3 del Decret 122/2000, d'1 de setembre, preveu que, amb els límits que estableixen les lleis anuals de pressuposts generals per concedir avals, el Govern pot establir, mitjançant un conveni estructurat en els termes que estableix l'article 5 del Decret esmentat, un refiançament sobre les garanties creditícies que les societats de garantia recíproca tenen concedides als seus socis partícips que siguin petites i mitjanes empreses amb activitat efectiva en el territori de les Illes Balears, en les condicions següents:

1a. El reaval ha de ser en tot cas suplementari del que concedeixin les societats de refiançament a què es refereix l'article 11 de la Llei 1/1994, d'11 de març, sobre règim jurídic de les societats de garantia recíproca, o qualsevol altra entitat asseguradora, de conformitat amb el que estableix l'article 6 del Reial decret 2345/1996, de 8 de novembre, sobre normes d'autorització administrativa i requisits de solvència de les societats de garantia recíproca.

2a. La quantia reavalada no pot excedir individualment el 75 % de la garantia concedida per la societat de garantia recíproca per a cada operació ni, en conjunt, la xifra màxima fixada en la llei de pressuposts generals de l'exercici per concedir avals.

3a. La Direcció General de Pressuposts i Finançament ha d'habilitar els crèdits necessaris per atendre les obligacions que, si escau, es derivin dels reavals. A aquest efecte, la societat de garantia recíproca ha de trametre periòdicament a la conselleria competent en matèria d'hisenda i pressuposts una relació de les garanties que s'han de cobrir, amb la deducció prèvia de les quanties recuperades corresponents a operacions cobertes en liquidacions anteriors.

11. Per altra banda, l'article 102.3 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que les operacions de refiançament que preveu l'article 104.4 s'han de regir pel decret específic de desplegament i pels convenis a què es refereix l'article esmentat. I en tot cas, els instruments jurídics indicats que regulin la manera d'instrumentar aquestes operacions de refiançament poden preveure que es concedeixin bestretes a les societats de garantia recíproca, encara que no formin part del sector públic instrumental autonòmic, i que el reintegrament d'aquestes bestretes es faci en un exercici posterior a l'any en què es concedeixin.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

Primera Objecte del Conveni

Aquest Conveni té per objecte:

a) Garantir el nivell de solvència d'ISBA, SGR, mitjançant ajuts al fons de provisions tècniques.

b) Determinar el mecanisme de refiançament de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears sobre les garanties creditícies que ISBA, SGR, concedeixi als seus socis partícips que siguin petites i mitjanes empreses amb activitat principal en el territori de les Illes Balears, així com determinades grans empreses amb activitat efectiva en el territori de les Illes Balears, en les condicions que s'estableixen en aquest Conveni.

c) Donar suport a la liquiditat d'ISBA, SGR, mitjançant bestretes reintegrables.

Segona Ajuts al fons de provisions tècniques

Per mantenir els nivells adequats de solvència de la societat de garantia recíproca, l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (d'ara endavant, l'Administració) pot aportar, amb caràcter anual, i en funció de les disponibilitats pressupostàries, els ajuts necessaris al fons de provisions tècniques d'ISBA, SGR, que garanteixin el nivell de solvència.

1. Abast dels ajuts

D'acord amb l'article 6 del Reial decret 2345/1996, de 8 de novembre, sobre normes d'autorització administrativa i requisits de solvència de les societats de garantia recíproca, és d'aplicació a aquestes societats el mateix règim de recursos propis exigible a les entitats de crèdit.

L'ajut al fons de provisions tècniques d'ISBA, SGR, per part de l'Administració variarà segons la situació econòmica financera de la societat de garantia reciproca i es calcula segons un percentatge del risc nou formalitzat, d'acord amb els nivells següents:

Coeficient  de solvència

Aportació de la Comunitat Autònoma al fons de provisions tècniques

< 16 %

Import disponible fins al compliment d'aquesta ràtio

16 % ≤  Ràtio ≤ 20 %

1,5 % del risc financer nou formalitzat

>20 %

0 % del risc financer nou formalitzat

El coeficient de solvència determina els requeriments de recursos propis pel risc de crèdit, que es requereixi a la societat de garantia recíproca d'acord amb la normativa del Banc d'Espanya vigent en cada moment.

 En cas que el coeficient de solvència sigui inferior a 16 %, les aportacions que ha de fer l'Administració, dins de les seves disponibilitats pressupostàries, al fons de provisions tècniques d'ISBA, SGR, han de ser les necessàries perquè aquest coeficient recuperi aquest llindar del 16 %.

Per a l'elaboració del pressupost de la Comunitat Autònoma de l'any següent, la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni ha de comprovar el coeficient de solvència d'ISBA, SGR, segons la darrera xifra tramesa al Banc d'Espanya per la societat, per determinar la possible aportació al fons de provisions tècniques de l'any següent.

2. Tramitació dels ajuts

Abans del 30 d'abril de cada any, ISBA, SGR, ha d'acreditar davant l'Administració el coeficient de solvència calculat al tancament de l'exercici anterior, d'acord amb el que s'estableix en l'apartat anterior i, si escau, ha de sol·licitar la tramitació de la petició de l'ajut per al fons de provisions tècniques.

Els ajuts al fons de provisions tècniques  s'han d'atorgar d'acord amb el que s'estableix a l'article 3.1 del Decret 122/2000, d'1 de setembre, a petició prèvia d'ISBA, SGR.

L'expedient de concessió s'ha de tramitar seguint el procediment establert en els apartats 2 i següents del mateix article 3 del Decret esmentat.

La Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni, un cop justificat l'import d'acord amb el que s'estipula en l'apartat 1 d'aquesta clàusula segona, ha de tramitar l'ajut. L'ordenació del pagament de l'ajut concedit s'ha de fer d'acord amb el que estableix l'article 89 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre.

 

Tercera Refiançament sobre les garanties creditícies concedides per ISBA,SGR

1. Tipus de refiançament

El refiançament de l'Administració s'ha d'atorgar únicament sobre les garanties creditícies concedides per ISBA, SGR, en cada moment, que compleixin les condicions següents:

- Que siguin avals financers vius concedits per ISBA, SGR, als socis partícips sobre operacions financeres formalitzades amb entitats financeres i fons de titulització.

- Que comptin amb el refiançament de la Companyia Espanyola de Refiançament, SME, SA (d'ara endavant, CERSA), societat de refiançament de l'article 11 de la Llei 1/1994, d'11 de març, sobre règim jurídic de les societats de garantia recíproca, en un import mínim del 25 %.

En aquelles operacions que a criteri de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni  es justifiqui, es pot exceptuar el compliment del % mínim de refiançament de CERSA.

2. Límits al percentatge de refiançament

La quantia refiançada per l'Administració no pot excedir individualment el 75 %, de la garantia concedida per ISBA, SGR, per a cada operació ni, en conjunt, el 2 % de la xifra total dels crèdits inicials per a despeses dels pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de cada any.

El refiançament de l'Administració de la Comunitat Autònoma ha de ser en tot cas suplementari del que concedeixi CERSA.

La determinació concreta del percentatge de refiançament de l'Administració de la Comunitat Autònoma per a cada operació s'ha d'ajustar en funció de la cobertura atorgada per CERSA, per garantir el refiançament global de les operacions fins a un 75 % de la garantia concedida per ISBA, SGR.

La cobertura de CERSA de cada operació s'estableix en el contracte de refiançament subscrit amb ISBA, SGR, dins el programa d'avals per a pimes i emprenedors de cada any, vigent en la data de formalització de l'operació, de tal manera que per a operacions similars hi pot haver diferències entre els percentatges de cobertura d'un any a l'altre.

No obstant això, la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni  pot limitar justificadament el percentatge de refiançament de l'Administració en determinades circumstàncies.

ISBA, SGR, ha de comunicar a l'Administració la formalització de cada contracte de refiançament anual amb CERSA i li n'ha de lliurar una còpia en el termini màxim d'un mes des de la subscripció.

3. Límits quantitatius de les operacions de refiançament

3.1. El refiançament de l'Administració ha de ser sempre sobre operacions que, individualment o amb empreses del mateix grup econòmic, no superin el límit fixat1 en la política de gestió de riscs de crèdit d'ISBA, SGR, aprovada anualment pel Consell d'Administració, i que ha de ser tramesa a l'Administració en el termini de 15 dies posteriors a ser aprovada. Aquest límit es pot assolir amb una o més operacions.

3.2. L'import total refiançat per l'Administració de la Comunitat Autònoma no pot superar, el 2 % de la xifra total dels crèdits inicials per a despeses dels pressuposts de cada any, tal com preveu l'article 104.4 de la Llei  14/2014, de 29 de desembre.

La Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni ha de comunicar a ISBA, SGR, abans del 30 de gener de cada any, el límit global màxim de les cobertures d'acord amb els crèdits inicials dels pressuposts de despeses aprovats per Llei del Parlament.

3.3. En cas que la Comunitat Autònoma hagi de demanar autorització al Consell de Ministres per concedir avals, reavals i altres classes de garanties per a operacions de crèdit a persones físiques o jurídiques, públiques o privades, d'acord amb el que preveu l'article 20.1, tercer paràgraf, de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, l'import nominal de les operacions formalitzades avalades per ISBA, SGR, i refiançades per l'Administració de la Comunitat Autònoma no pot excedir l'import autoritzat pel Consell de Ministres en cada exercici.

A més, aquest refiançament resta sotmès al que estableix la Resolució de 9 de setembre de 2015, de la Secretaria General de Coordinació Autonòmica i Local, per la que es defineix el principi de prudència financera de les comunitats autònomes de les operacions financeres que tenguin per objectiu actius financers o la concessió d'avals, reavals u altres classe de garanties públiques o mesures al recolzament extra pressupostari (BOE 220/2015, de 14 de setembre), o norma que la substitueixi

En cas que la Comunitat Autònoma no hagi de demanar l'autorització al Consell de Ministres esmentada, la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni pot establir un límit anual de reaval a concedir inferior al màxim que permet l'article 104.4 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, en funció de la situació econòmica de la Comunitat Autònoma en cada moment.

La Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni ha de comunicar a ISBA, SGR, el límit global màxim de les cobertures, en el termini de 15 dies posteriors a la seva aprovació.

1 L'import actual és d'1.000.000 d'euros.

4. Naturalesa del refiançament

4.1. El refiançament de l'Administració de la Comunitat Autònoma constitueix un ajut públic a favor de la persona refiançada en forma de garantia i com a tal, està subjecte a la normativa vigent en matèria d'ajuts públics en cada moment.

4.2. La finalitat d'utilitat pública o social d'aquest ajut en forma de garantia és facilitar l'accés al finançament de les petites i mitjanes empreses, així com de determinades grans empreses, de les Illes Balears.

4.3. Les bases reguladores d'aquests ajuts les constitueixen el Decret 122/2000 i el contingut d'aquest Conveni.

4.4. ISBA, SGR, actua com a entitat col·laboradora en la gestió d'aquests ajuts de l'Administració de la Comunitat Autònoma en forma de garantia.

4.5. Així mateix, aquests ajuts estan subjectes a la normativa sobre ajuts d'estat de la Unió Europea aplicable en cada moment. Com a regla general, els ajuts en forma de refiançament estaran subjectes al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis.

La Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni ha d'informar ISBA, SGR, del règim d'ajut d'estat aplicable.

5. Requisits que han de complir les persones refiançades

5.1. Les persones físiques o jurídiques que poden tenir el refiançament de l'Administració han der ser:

- Persones empresàries individuals i professionals autònomes.

- Micro, petites i mitjanes empreses d'acord amb la definició de l'annex I del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.

- Determinades grans empreses elegibles que compleixin la definició de l'article 24.2 del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió esmentat i que tinguin fins a 499 persones treballadores.

5.2. L'Administració de la Comunitat Autònoma no ha de refiançar operacions en les quals la persona a refiançar incorri en alguna de les prohibicions per ser beneficiari d'ajuts, d'acord amb la normativa vigent en matèria d'ajuts públics.

De conformitat amb el que disposa l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, no poden ser beneficiàries les persones físiques o jurídiques sancionades o condemnades per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o sentència judicial ferma.

6. Característiques del refiançament

6.1. El refiançament de l'Administració de la Comunitat Autònoma sobre avals financers concedits per ISBA, SGR, sobre operacions de crèdit formalitzades per les persones beneficiàries amb entitats financeres i fons de titulització, ha de garantir:

- El principal de l'operació de crèdit.

- Els interessos ordinaris de l'operació.

6.2. Les operacions de crèdit avalades per ISBA, SGR, que ha de refiançar l'Administració poden destinar-se tant a inversions com a liquiditat.

6.3. ISBA, SGR, gaudeix d'autonomia per concedir els avals.

 

​​​​​​​7. Termini del refiançament per operació

El termini de la cobertura per refiançar cada operació comença en la data de la seva formalització i  s'ha d'extingir en el moment en què es produeixi qualsevol d'aquestes circumstàncies:

a) Una vegada transcorreguts 10 anys des de la data de formalització de l'operació, tal com estableix la normativa europea vigent relativa a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea al ajuts de minimis.

b) Una vegada extingida l'obligació garantida i que ISBA, SGR, hagi duit a terme la cancel·lació consegüent del risc, si es produeix abans del termini de l'apartat anterior.

El refiançament atorgat per l'Administració en virtut del present Conveni romandrà vigent amb independència de l'exhauriment de la vigència del Conveni de col·laboració amb ISBA, SGR, en el marc del qual es va concedir.

8. Cost del refiançament

El refiançament de l'Administració sobre les garanties creditícies atorgades per ISBA, SGR, en les condicions estipulades en aquest Conveni, ha de ser gratuït.

9. Subministrament d'informació sobre el refiançament

9.1. ISBA, SGR, ha de trametre mensualment, abans del dia 15 de cada mes, la relació d'avals financers que ha concedit el mes anterior amb informació sobre:

- L'aval d'ISBA, SGR.

- L'operació de crèdit avalada.

- La persona avalada.

- El refiançament de CERSA, si n'hi ha, malgrat que tengui caràcter provisional.

- El refiançament sol·licitat a l'Administració de la Comunitat Autònoma, si n'hi ha.

- El tipus de règim d'ajuts d'estat per a l'operació, i l'import expressat en l'equivalent brut de subvenció.

9.2. Un cop CERSA confirmi a ISBA, SGR, el percentatge de refiançament de cada operació, ISBA, SGR, ha de trametre a l'Administració de la Comunitat Autònoma, amb periodicitat trimestral, la mateixa informació que en la tramesa mensual, indicant les modificacions en el refiançament de CERSA que suposin la modificació del refiançament sol·licitat inicialment a l'Administració de la Comunitat Autònoma.

9.3. Així mateix, tant en la tramesa mensual com trimestral, també ha de trametre la mateixa informació per a la resta d'avals financers d'ISBA, SGR, concedits amb l'import de risc viu, amb indicació dels avals modificats o cancel·lats, així com la informació relativa a la situació de morositat que hi pugui haver per a cada operació.

9.4. ISBA, SGR, pot incloure en la tramesa qualsevol altra dada que consideri rellevant i la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni pot requerir l'ampliació de la informació en cada moment.

9.5. La tramesa d'informació s'ha de fer per mitjans electrònics, i la relació de les operacions avalades per ISBA, SGR, que comptin o no amb el refiançament de la Comunitat Autònoma, s'ha de facilitar en format de full de càlcul.

10. Concessió de l'ajut en forma de refiançament de l'Administració

10.1. Sol·licitud de refiançament

La sol·licitud d'ISBA, SGR, a l'Administració de refiançament d'operacions avalades per ISBA, SGR, s'ha de fer amb caràcter mensual, en el mateix moment que ISBA, SGR, fa la tramesa d'informació mensual de l'apartat 9.1 de la clàusula tercera d'aquest Conveni, amb indicació del percentatge de refiançament sol·licitat a l'Administració per a cada operació avalada per ISBA, SGR.

ISBA, SGR, ha de fer aquesta sol·licitud de refiançament de l'Administració en nom de les persones beneficiàries que ha de refiançar cada període.

La sol·licitud ha d'incloure la documentació mínima següent per a cada operació:

- Declaració responsable de la persona que s'ha de refiançar sobre el compliment dels requisits per rebre un ajut de la Comunitat Autònoma en forma de garantia.

- Declaració responsable d'ajuts d'estat de la persona que s'ha de refiançar.

- Document d'aval d'ISBA, SGR.

- Contracte de l'operació de finançament.

La Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació ha de facilitar els models de declaració responsable en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma.

En cas que l'Administració de la Comunitat Autònoma ja disposi d'aquesta documentació, ISBA, SGR, n'ha d'indicar el número d'expedient i no l'ha de presentar de nou.

A l'efecte de simplificació administrativa, amb la signatura de la declaració responsable, excepte en cas de manifestació expressa contrària, les persones que s'han de refiançar autoritzen l'Administració de la Comunitat Autònoma a incloure les seves dades personals en els fitxers de dades d'ajuts i, també, a demanar d'ofici, en representació seva, els certificats i la documentació acreditativa per verificar les dades declarades.

ISBA, SGR, com a entitat col·laboradora, ha de revisar la documentació que hagin de presentar les persones susceptibles de ser refiançades per la Comunitat Autònoma i ha de verificar el compliment dels requisits per ser beneficiàries de l'ajut en forma de garantia. Entre d'altres, ha de verificar que compleixen amb els límits que estableix la normativa d'ajuts d'estat en cada moment.

La sol·licitud de refiançament s'ha d'acompanyar d'un certificat d'ISBA, SGR, amb les dades relatives a l'aval de la societat de garantia recíproca de les operacions per a les quals demana el refiançament de l'Administració.

10.2. Examen de les sol·licituds

La Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni, per mitjà del Servei de Política Financera i Assegurances, ha de revisar les operacions proposades per ISBA, SGR, per ser refiançades per l'Administració de la Comunitat Autònoma, així com la documentació de cada operació.

Si la sol·licitud o la documentació aportada no és correcta o completa, s'ha de requerir la persona sol·licitant perquè aporti la documentació o n'esmeni els defectes en el termini de deu dies hàbils, i se l'ha d'advertir que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la seva petició i es dictarà la resolució que preveu l'article 21.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

No s'estableixen criteris de valoració ni de prelació per a la concessió dels ajuts en forma de garantia. Així, les sol·licituds de refiançament s'han d'anar resolent a mesura que es registrin d'entrada fins al límit quantitatiu de refiançament anual exposat en l'apartat 3 de la clàusula tercera d'aquest Conveni.

No s'estableix una comissió avaluadora per examinar les sol·licituds de refiançament.

Un cop s'hagi verificat que tant l'operació que s'ha de refiançar com la persona sol·licitant compleixen els requisits per ser refiançats per l'Administració de la Comunitat Autònoma, el Servei de Política Financera i Assegurances ha d'emetre un informe, que ha de servir de base per a la proposta de resolució de concessió del refiançament.

10.3. Procediment de concessió i òrgans competents

L'òrgan competent per instruir i tramitar el procediment, i per fer la proposta de resolució de concessió de l'ajut en forma de refiançament és el director o la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni.

Abans de dictar la proposta de resolució de concessió, s'ha de verificar d'ofici que la persona refiançada està al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat, i de les obligacions tributàries davant la hisenda autonòmica.

L'òrgan competent per dictar la resolució de concessió o de denegació de l'ajut en forma de refiançament, com també, si escau, les resolucions de modificació i revocació, és el conseller o la consellera competent en matèria d'hisenda.

Els òrgans competents han de declarar que coneixen el contingut de l'article 61 del Reglament financer 1046/2018, de 18 de juliol de 2018, del Parlament Europeu i del Consell, i que no tenen conflicte d'interessos per a la concessió dels ajuts en forma de garantia.

Les resolucions de concessió (o de denegació, modificació o revocació) poden ser individualitzades per a cada operació refiançada o bé incloure totes les operacions que s'han de refiançar en el període. En cas que siguin individualitzades, s'han de notificar individualment a cada beneficiari i, en cas contrari, s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. En qualsevol cas, també s'han de notificar a ISBA, SGR.

El termini màxim per dictar i notificar la resolució del procediment de concessió és de sis mesos. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat ni notificat la resolució, la sol·licitud s'ha d'entendre desestimada per silenci administratiu, no obstant l'obligació de l'Administració de dictar resolució expressa en el procediment. En ambdós casos, es poden interposar els recursos legalment procedents.

En formalitzar-se aquest Conveni, s'ha de dictar una única resolució de concessió de refiançament amb totes les operacions ja refiançades per l'Administració de la Comunitat Autònoma, en virtut dels anteriors convenis de suport a ISBA, SGR, que no hagin finalitzat.

10.4. Modificació de les concessions

Quan ISBA, SGR, comuniqui modificacions en el refiançament de CERSA que suposin la modificació del refiançament concedit inicialment per l'Administració de la Comunitat Autònoma, com preveu de l'apartat 9.2 de clàusula tercera d'aquest Conveni, s'ha de tramitar una modificació de la resolució de concessió de l'ajut en forma de garantia.

Un cop aprovada cada modificació, s'ha de notificar a la persona refiançada i a ISBA, SGR.

11. Publicitat del refiançament

Aquest Conveni s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Els ajuts en forma de refiançament concedits per l'Administració de la Comunitat Autònoma s'han de publicar en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS).

Així mateix, també s'ha de publicar informació periòdica sobre els ajuts concedits tant en la pàgina web de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni com en el Portal de Dades Obertes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

12. Operacions fallides

S'han de considerar operacions fallides als efectes d'aquest Conveni les operacions de garantia que compleixin tots els requisits que s'assenyalen a continuació:

a) Que hagin estat totalment cancel·lades per ISBA, SGR, i amb una provisió del 100 %, i, per a les operacions formalitzades a partir de l'1 de juliol de 2014, que s'hagin pagat amb anterioritat al desè aniversari de la formalització de l'operació

b) Que el seu saldo s'hagi comptabilitzat com a fallit per ISBA, SGR, en comptes d'ordre i s'hagi donat de baixa el risc, totalment o parcialment.

c) Que s'acrediti i es justifiqui la pèrdua, així com les accions de recuperació ja implementades i previstes.

d) Que, en el cas que l'operació compti amb una garantia real considerada eficaç en forma de primera hipoteca sobre un bé immoble, s'hagi produït l'adjudicació del bé esmentat o la posterior venda per part d'ISBA, SGR, o per part del creditor com agent de garanties d'ISBA, SGR, i que resti una part del saldo en mora de l'operació no cobert pel valor del bé immoble adjudicat.

En tot cas, la consideració d'operació fallida s'ha d'ajustar al que s'estableixi en el contracte de refiançament d'ISBA, SGR, amb CERSA.

Les operacions amb risc viu durant la vigència del Conveni que resultin fallides, han de ser ateses amb els percentatges de refiançament establerts per cada operació.

13. Recuperació de les operacions fallides

ISBA, SGR, ha de trametre semestralment a la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni una relació de les garanties que s'han de cobrir, amb la deducció prèvia de les quanties recuperades corresponents a operacions cobertes en liquidacions anteriors, d'acord amb el que s'estableix en el punt tercer de l'apartat 7 de l'article 3 del Decret 122/2000.

L'import de la recuperació per part de l'Administració ha de ser el resultat d'aplicar el percentatge de refiançament que l'Administració va assumir en aquella operació concreta, una vegada deduïdes i justificades:

- Les despeses d'ISBA, SGR, per possibilitar la recuperació del deute en concepte d'embargaments anteriors i alliberaments de càrregues.

- Les despeses derivades d'accions judicials.

- Les despeses per altres conceptes que hagin estat assumides per ISBA, SGR, i que, a parer de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni, tenguin la consideració de deduïbles.

En cas que la recuperació d'algun deute respecte del soci avalat es concreti en l'adjudicació d'actius mobles o immobles, l'Administració ha de percebre el percentatge que hagi refiançat  sobre el preu que s'obtingui per la venda d'aquests actius, en el moment de la seva realització, fins com a màxim l'import efectivament pagat per l'Administració, en cada operació, pel concepte de partida fallida.

El dret de participar en la recuperació de les operacions fallides s'entén il·limitat en el temps, fins que s'esgotin totes les vies de cobrament als deutors d'ISBA, SGR.

14. Tramitació de la petició de liquidació de les operacions fallides per part d'ISBA, SGR

14.1. Abans del 15 de juny i del 15 de novembre de cada any, ISBA, SGR, ha de sol·licitar la liquidació de les operacions fallides relativa al segon semestre de l'any anterior i al primer semestre de l'any en curs respectivament, i a tal efecte, ha de presentar davant la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni la  informació certa i verificable resumida que s'especifica en l'apartat següent d'aquesta clàusula.

En cap cas, la petició no es pot referir a períodes ja coberts en anteriors peticions, per la qual cosa s'ha d'ajustar al període exacte que no hagi comptat amb la cobertura de l'Administració.

14.2. ISBA, SGR, ha de presentar davant la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni, la informació següent:

- Certificat de la relació d'avals en què intervengui com a garant, amb indicació del volum de risc viu i risc morós, la cobertura atorgada per cada persona refiançadora i el risc assumit per ISBA, SGR.

- Certificat de la relació d'operacions fallides ocorregudes durant el període.

- Certificat de la relació de recuperació d'operacions fallides ocorregudes durant el període.

- Situació economicofinancera d'ISBA, SGR, del darrer semestre tancat.

14.3. Qualsevol modificació en la informació tramesa, relativa a les operacions de garantia o a les empreses garantides, ha de ser comunicada de forma fefaent a la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni.

14.4. La Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni pot requerir la justificació suficient de qualsevol aspecte de la informació tramesa sobre les operacions de garantia o sobre les empreses garantides. Aquesta s'ha de presentar en el termini màxim de 15 dies hàbils a partir del requeriment.

Quarta Suport a la liquiditat d'ISBA, SGR

L'Administració de la Comunitat Autònoma pot donar suport a la liquiditat d'ISBA SGR, amb la petició prèvia de la societat, mitjançant la concessió d'una bestreta, el reintegrament de la qual es pot fer en un exercici posterior a l'any en què es concedeixi, a l'empara del segon paràgraf de l'article 102.3 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, sempre que ISBA, SGR, tengui tensions de liquiditat originades per les operacions refiançades per la Comunitat Autònoma, que entrin en mora i hagin de ser pagades al creditor, abans de ser declarades com a fallides, o no s'hagin pogut recuperar per la venda dels actius immobiliaris adjudicats en pagament del deute.

S'ha d'entendre que hi ha tensió de liquiditat quan el coeficient de liquiditat d'ISBA, SGR, a la data del tancament de l'exercici anterior, sigui inferior al 15 %.

El coeficient de liquiditat s'ha de calcular d'acord amb el que estableixi la normativa vigent del Banc d'Espanya, que en el moment de formalitzar el present Conveni és:

Coeficient de liquiditat = (tresoreria i inversions financeres) / total risc viu.

L'import de la bestreta no pot superar el 80 % del saldo corresponent a l'import cobert per l'Administració en mora i l'import cobert dels immobles adjudicats en pagament de deutes refiançats per l'Administració.

En tot cas, la bestreta que resulti no pot superar el 4 % del risc viu d'ISBA, SGR, de les operacions refiançades per l'Administració de la Comunitat Autònoma.

La sol·licitud es pot fer en qualsevol moment, justificant convenientment el coeficient de liquiditat. El termini de la bestreta ha de ser d'un màxim d'un any,  i el reintegrament d'aquesta bestreta es pot fer en un exercici posterior a l'any en què es concedeixi.

Cinquena Compromís de l'Administració

L'Administració es compromet a habilitar els crèdits necessaris per atendre les obligacions econòmiques de l'Administració que es derivin de l'aplicació d'aquest Conveni.

Sisena Publicitat

ISBA, SGR, es compromet a incorporar tot el material informatiu o promocional que estigui relacionat amb els ajuts de l'Administració, i amb una dimensió no inferior a la del seu propi logotip, el de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i a fer-ne constar el suport.

Les entitats financeres i els fons de titulització que concedeixin finançament i els creditors que siguin beneficiaris de l'aval d'ISBA, SGR, en la mesura que facin publicitat del refiançament, han d'assumir aquest compromís.

Setena Mecanismes de seguiment i comunicació entre les parts

L'aplicació, el seguiment i la interpretació d'aquest Conveni l'ha de dur a terme la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació a través de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni.

Als efectes de les comunicacions derivades d'aquest Conveni, les parts assenyalen com a domicili i com a dades de contacte les següents:

ISBA, SGR

Carrer Genil, 30

07009 Palma

Tel.: 971 46 12 50

Contacte: Departament d'Administració

Correu electrònic: bantoli@isbasgr.com

 

Administració de la Comunitat Autònoma de las Illes Balears

Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni

Carrer del Palau Reial, 17 – 2a planta

07001 Palma

Tel.: 971 17 71 07

Contacte: Servei de Política Financera i Assegurances

Correu electrònic: politicafinancera@tresorer.caib.es

Qualsevol modificació de les dades de contacte ha de ser notificada per escrit a l'altra part, i no fa efecte fins al moment en què no hagi justificat la recepció.

Vuitena Causes de resolució del Conveni

Són causes de resolució del Conveni:

- El transcurs del termini de vigència del Conveni, sense haver acordat una pròrroga.

- L'acord de les parts.

- L'incompliment per una de les parts de les obligacions i dels compromisos assumits.

- La modificació substancial de les condicions de refiançament del contracte signat entre ISBA, SGR, i CERSA.

Novena Durada del Conveni

La vigència del Conveni s'inicia el 23 de novembre de 2023 i finalitza als 4 anys.

La vigència es pot prorrogar fins a 4 anys més, per mutu acord entre les parts, prèvia comunicació expressa amb una antelació mínima de tres mesos abans de l'acabament del termini.

Desena Naturalesa

Aquest Conveni, que no té caràcter contractual, neix per mutu acord entre les parts, i els dubtes i les controvèrsies que sorgeixin amb motiu d'interpretar-lo i aplicar-lo, i que no puguin ser resolts amistosament, s'han de trametre a l'arbitratge de la conselleria competent en matèria d'hisenda.

Onzena Operacions refiançades a l'empara de convenis anteriors

Les operacions refiançades a l'empara de convenis anteriors subscrits per les parts han de conservar el seu percentatge  i termini de cobertura en els termes prevists en aquells convenis.

Això no obstant, els efectes de les garanties, la liquidació d'operacions fallides i de bestretes i qualque altre aspecte de les operacions vigents en el moment de signatura d'aquest Conveni que no siguin els esmentats en el paràgraf anterior, s'han de regir per les condicions establertes en aquest Conveni.

​​​​​​​Dotzena Clàusula final

La signatura d'aquest Conveni deixa sense efectes el Conveni per donar suport a la societat de garantia recíproca subscrit el 22 de novembre de 2019 entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i ISBA, SGR, sens perjudici del que indica la clàusula onzena.