Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 752474
Resolució del director general de Pesca de 27 de novembre per la qual s’amplia el nombre d’embarcacions autoritzades i es determina la data d’inici de la temporada pesca amb arts de tirada tradicionals en aigües de les Illes Balears durant la temporada 2023-24

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

  1. El Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals en aigües de les Illes Balears disposa que el director general de Pesca i Medi Marí ha de fixar, mitjançant una resolució anual, entre altres aspectes, les dates concretes de veda i la llista d'embarcacions que practicaran la pesca d'arts de tirada tradicional durant la temporada.

  2. Després de donar audiència a la Federació Balear de Confraries de Pescadors i als Consells Insulars d'Eivissa i de Formentera, es va publicar la Resolució de 6 de novembre de 2023, que va establir les embarcacions i els ports autoritzats, així com els màxims anuals de captura i els mínims mensuals de rendiment per les espècies objectiu d'aquesta modalitat. La Resolució, però, no especificava la data de finalització de la veda.

Fonaments de dret

  1. El Reglament (CE) Núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani (Reglament del Mediterrani), estableix en l'article 13 que la pesca amb arts de tirada es pot autoritzar a sol·licitud d'un estat membre, que haurà d'aportar justificacions científiques i tècniques per sol·licitar l'excepció.

  2. Aquesta excepció es va concedir mitjançant el Reglament d'Execució (UE) Núm. 1233/2013 de la Comissió, de 29 de novembre de 2013, prorrogat pel Reglament d'Execució (UE) 2020/1243 de la Comissió d'1 de setembre de 2020, pel qual es prorroga l'excepció al que disposa al Reglament (CE) Núm. 1967/2006 del Consell en allò que concerneix la distància mínima de la costa i la profunditat marina mínima en el cas de les xarxes de tirada des d'embarcació per a  la pesca de jonquillo i cabotí (Aphia minuta i Pseudaphia ferreri) i de gerret (Spicara smaris) a determinades aigües territorials d'Espanya (Illes Balears). La vigència d'aquesta segona pròrroga va acabar el 30 d'abril de 2023.

  3. El Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals en aigües de les Illes Balears regula els aspectes tècnics de la pesquera. En el seu article primer explica que l'objectiu de la norma és fonamentar la sol·licitud d'excepció prevista en els articles 4, 9 i 13 del Reglament del Mediterrani. Aquest article s'ha d'esmenar, ja que l'excepció que es sol·licita es fonamenta en el que preveuen els articles 9 i 13 i, per tant, la referència a l'article 4 s'ha d'eliminar. La nova pròrroga es publicarà posteriorment a la publicació de l'esmena del Decret 19/2019, de 15 de març.

  4. L'article 2, apartat 10 del Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la Direcció General de Pesca de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, exerceix, entre d'altres, la competència en matèria de recursos marins.

Per tot això, dict la següent

Resolució

  1. L'inici de la temporada 2023-24 per la pesca amb arts de tirada tendrà lloc a partir de la publicació del Decret on s'esmeni l'article 1 del Decret 19/2019, de 15 de març.

  2. Disposar que a la llista de les embarcacions autoritzades per pescar amb arts de tirada tradicionals durant la temporada 2023-2024 publicada a la Resolució de 6 de novembre s'hi incorporin les embarcacions LA MAJA PRIMERA, amb matrícula 3ª PM-1-3-98, i l'embarcació CINCO HERMANOS, amb matrícula 3ª PM-4-175, totes dues amb port base a Formentera.

  3. Publicar aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada davant el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, 27 de novembre de 2023

El director general de Pesca Antonio M Grau Jofre