Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 751076
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, i president del SOIB, per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions amb l’objecte de finançar formació en el treball adreçada a treballadors preferentment desocupats («SOIB Formació en el treball per a desocupats»), per al període 2024-2026

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Expedient de tramitació anticipada de despesa corresponent a l'exercici 2024 Decret 75/2004 segons Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, i president del SOIB de 16 d'agost de 2023

L'Administració de l'Estat va traspassar a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les funcions i els serveis en matèria de gestió de la formació professional per a l'ocupació mitjançant el Reial decret 621/1998, de 17 d'abril (BOE núm. 102, de 29 d'abril), els quals va assumir i distribuir la Comunitat Autònoma per mitjà del Decret 51/1998, de 8 de maig (BOIB núm. 68, de 23 de maig), segons el que disposen els articles 12.15 i 15.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. D'acord amb aquests articles, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la funció executiva en matèria laboral, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que, per desplegar la legislació, dicti l'Estat, com també el desplegament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota l'extensió, els nivells i els graus, les modalitats i les especialitats.

Aquesta convocatòria es regeix per la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, i pel Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que la desplega, en tot el que no s'oposi al nou Sistema de Formació Professional aprovat per la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la Formació Professional (BOE núm. 78, d'1 d'abril).

L'article 11 de la Llei 30/2015 estableix que l'oferta formativa per a treballadors desocupats s'ha de desplegar mitjançant programes de les administracions competents dirigits a cobrir les necessitats formatives detectades en els itineraris personalitzats d'inserció i en les ofertes d'ocupació, programes específics per a la formació de persones amb necessitats formatives especials o amb dificultats per a la inserció o la requalificació professional i programes formatius que incloguin compromisos de contractació, a més de programes que responguin a les necessitats de qualificació de la població desocupada, de les competències requerides pel mercat de treball i les ocupacions i els sectors amb més perspectives d'ocupació.

El Reial decret 1069/2021 de 4 de desembre (BOE núm. 292, de 7 de desembre) va aprovar l'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2021-2024, la qual es configura com a marc normatiu per a la coordinació i l'execució de les polítiques actives d'ocupació i intermediació laboral en el conjunt de l'Estat.

L'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2021-2024, incorpora com a objectiu estratègic la necessitat de desenvolupar una oferta formativa adreçada a un mercat laboral canviant, que n'ajusti millor les competències i en faciliti les transicions laborals. Per una altra banda, també incorpora a l'eix 2 «Formació» diversos objectius instrumentals: 2.1 «Ajustar l'oferta formativa a les necessitats del mercat de treball», 2.3 «Promoure la formació modular acreditable» i 2.5 «Impulsar la formació en les empreses».

L'article 31 de la Llei 3/2023, de 28 de febrer, d'ocupació estableix que s'entén per polítiques actives d'ocupació el conjunt dels serveis i programes d'orientació, intermediació, ocupació, formació en el treball i assessorament per a l'autoocupació i l'emprenedoria dirigides a impulsar la creació d'ocupació i millorar les possibilitats d'accés a una ocupació digna, per compte aliè o propi, de les persones demandants dels serveis d'ocupació, al manteniment i millora de l'ocupabilitat i al foment de l'esperit empresarial de l'economia social. Així mateix, l'article 33 de la Llei regula el sistema de formació en el treball i estableix quins seran els fins d'aquesta formació.

El Pla d'Ocupació de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) 2022-2025 inclou a la Prioritat 4 «Impuls de la formació professional per a l'ocupació des d'una perspectiva integral, com a eina clau per a la millora del model econòmic balear», la línia d'actuació 4.3. «Desplegament de la formació per a treballadors desocupats amb les entitats col·laboradores» i, concretament, l'acció 4.3.1 «Alinear l'oferta formativa dels centres col·laboradors de l'FPO de les Illes Balears [...]»; la línia d'actuació 4.4 «Establiment de dispositius i directius per orientar estratègicament la formació» inclou l'acció 4.4.3 «Impulsar les accions formatives en idiomes i en TIC»; i, finalment, la línia d'actuació 4.9 «Desenvolupament i afavoriment de la Teleformació».

El II Pla Integral de Formació Professional de les Illes Balears 2022-2025 configura la formació professional per a l'ocupació com el conjunt d'actuacions qualificadores i d'actualització de competències professionals que es pot adreçar a treballadores i treballadors ocupats o desocupats i pot variar en funció del tipus de treballador o del format d'impartició. Juntament amb la formació professional del sistema educatiu, la formació professional per a l'ocupació forma part del sistema integrat de formació professional que permet adquirir i acreditar competències professionals al llarg de la vida. Aquesta formació contribueix a millorar l'ocupabilitat de les persones treballadores i presta una atenció especial als col·lectius amb més dificultat d'inserció laboral. A més, repercuteix l'increment de la competitivitat i la productivitat de les empreses, gràcies a les millores de les competències tècniques i transversals dels empleats. Per tot això, la formació professional per a l'ocupació és una política activa prioritària del SOIB, amb l'objectiu d'adequar la qualificació de capital humà a les necessitats del sistema educatiu.

La convocatòria de subvencions està inclosa en el Pla Anual per al Foment de l'Ocupació Digna 2023, com a programa comú, PC00006, d'oferta formativa per a persones demandants de serveis d'ocupació desocupades (programes de formació dels Serveis Públics d'Ocupació), i es dona resposta, així als objectius estratègics de l'EEAO i a la prioritat, les línies d'actuació i les accions del POQIB assenyalades.

D'acord amb la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, la formació que es desenvolupi en el marc d'aquesta convocatòria té com un dels objectius prioritaris augmentar la participació de les dones en el mercat de treball i avançar en la igualtat efectiva entre dones i homes. Per això, les dones són un del col·lectius prioritaris per tal de millorar-ne l'ocupabilitat i la permanència en l'ocupació, així com potenciar-ne el nivell formatiu i l'adaptabilitat als requeriments del mercat laboral.

L'article 6.5.b) de la Llei 30/2015, disposa que l'oferta formativa per a treballadors desocupats es pot finançar amb subvencions en règim de concurrència competitiva. Aquesta concurrència està oberta a totes les entitats de formació que compleixin tots els requisits d'acreditació i inscripció d'acord amb la normativa vigent.

A aquests efectes, és d'aplicació l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març (BOE núm. 78, de 28 de març), que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, amb l'establiment de les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades al finançament de la formació professional per a la ocupació a l'àmbit laboral

L'article 5.1 de l'Ordre TMS/368/2019 determina que la concessió de subvencions s'ha de dur a terme en règim de concurrència competitiva de conformitat amb el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, o per qualsevol altre procediment de concessió de subvencions previstes a la normativa de les administracions competents que permeti la concurrència entre entitats beneficiàries, llevat en els supòsits de concessió directa o altres procediments de concessió de subvenció prevists legalment en la Llei esmentada, en l'article 6.5 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, a la normativa de les administracions competents i en aquesta Ordre.

L'Ordre TES/1109/2020, de 25 de novembre, per la qual es modifica l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, esmentada anteriorment, inclou una nova disposició addicional setena, relativa a la participació de treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació en accions de formació professional per a l'ocupació. En concret, l'apartat 1.c) es disposa que les persones treballadores afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació no computen com ocupades a l'efecte del límit que estableix l'article 18.4 de l'Ordre TMS/368/2019.

L'article 20.4 de l'Ordre EFP/942/2022, de 23 de setembre, per la qual es regula l'oferta formativa del sistema de formació professional en l'àmbit laboral associada al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals efectuada per les administracions competents i la Resolució de la directora del SOIB en relació amb el còmput dels treballadors fixos discontinus en el percentatge de participació a l'oferta formativa per a treballadors desocupats i a l'oferta formativa per a treballadors ocupats, de data 19 d'octubre de 2022.

L'article 3 de l'Ordre TMS/368/2019, preveu que es podran establir com a mòduls específics els que determinin les administracions competents en aplicació de la normativa reguladora del Fons Social Europeu en matèria de costs simplificats, com ara els barems estàndards de costs unitaris. Quan s'estableixin aquests mòduls específics i així ho prevegin les convocatòries o els instruments de concessió, la concessió i la justificació a través d'aquests mòduls específics s'ha de fer d'acord amb el que estableixen els articles 76 a 79 del Reglament general de subvencions.

El Reglament delegat (UE) 2018/1127 de la Comissió de 28 de maig de 2018 pel qual es modifica el Reglament delegat (UE) 2015/2195, que complementa el Reglament (UE) 1304/2013 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu al Fons social Europeu, respecte a la definició de barem estàndard de costs unitaris i imports a tant alçat estableix uns barems de costs unitaris i uns imports a tant alçat a partir de les dades presentades o publicades per Eurostat i sobre la base de mètodes decidits per mutu acord. A tal efecte, a l'annex IX d'aquest Reglament, afegeix l'annex XVIII del Reglament modificat i defineix, en aquest annex, el barem estàndard dels costs unitaris de la formació professional inclosa en el Catàleg d'especialitats formatives del Servei Públic d'Ocupació Estatal, i estableix la quantitat de 8,58 € per hora de formació presencial i de 4,5 € per hora de formació en línia.

Les especialitats formatives a partir de les quals es pugui obtenir un certificat d'idiomes, un permís de conduir o la certificació d'aptitud professional (CAP) que suposin despeses addicionals no previstes a l'especialitat formativa es comptabilitzaran fora dels mòduls establerts a l'apartat anterior, les quals es liquidaran a costs reals.

Pel que fa a l'establiment de l'import màxim que s'ha de tenir en compte per a les certificacions d'idiomes i les taxes del permís de conduir i d'una certificació d'aptitud professional, així com al cost/hora mínim del personal formador en modalitat presencial, es té en compte el que disposa la Resolució de la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023, rectificada per Resolució de 29 de juny de 2023 per un error material a l'annex, per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, i de les proves i taxes oficials que siguin necessàries per aconseguir les habilitacions professionals, així com el percentatge que s'ha d'aplicar per a altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han d'aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

Per un altre costat, d'acord amb l'article 3.2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, les subvencions establertes per la Unió Europea, per l'Estat o per un altre ens públic la gestió de les quals correspongui, totalment o parcialment, a l'Administració de la Comunitat Autònoma, com també els complements eventuals de les subvencions esmentades que pugui atorgar aquesta Administració, s'han de regir pel règim jurídic aplicable a l'ens que les estableixi, sens perjudici de les especialitats organitzatives i procedimentals de l'administració gestora. En tot cas, aquesta Llei s'ha d'aplicar amb caràcter supletori respecte de la normativa reguladora de les subvencions finançades per la Unió Europea.

Així mateix, són aplicables també l'Ordre TMS/369/2019, de 28 de març, per la qual es regula el Registre estatal d'entitats de formació del sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, així com els processos comuns d'acreditació i inscripció de les entitats de formació per impartir especialitats formatives incloses en el Catàleg d'especialitats formatives, i l'Ordre TMS/283/2019, de 12 de març, per la qual es regula el Catàleg d'especialitats formatives en el marc de el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

Les subvencions atorgades dins el marc d'aquesta convocatòria no es consideren ajuts de l'Estat, d'acord amb l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la UE, atès que està considerada com una activitat no econòmica, d'acord amb l'apartat 2.5 de la Comunicació de la Comissió relativa al concepte d'ajut de l'Estat, publicat en el DOUE en data 19 de juliol de 2016.

Aquesta convocatòria està inclosa a la línia I.1.11 del Pla Estratègic de Subvencions de la CAIB per als exercicis 2021-2023, aprovat per Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 (BOIB núm. 175, de 23 de desembre de 2021).

La Comissió Permanent del Consell de Formació Professional, integrada per les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, va informar del disseny i la programació de l'oferta formativa d'aquesta convocatòria el 26 de setembre de 2023.

Per això, atesos el Reial decret 694/2017, de 23 de març; l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març de 2019; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18 de novembre); el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre) i la Llei 7/2000, de 15 de juny, havent-ne estat informat el Consell de Formació Professional de les Illes Balears i el Consell de Direcció del SOIB, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions amb l'objecte de finançar formació en el treball adreçada a treballadors preferentment desocupats («SOIB Formació en el treball per a desocupats») per als períodes 2024-2026 en les condicions que s'especifiquen a l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Ordenar comunicar a la Base de dades nacional de subvencions i publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears aquesta Resolució, la qual comença a tenir efecte l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 123 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

(Signat electrònicament: 20 de novembre de 2023)

El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears Alejandro Sáenz de San Pedro García

 

ANNEX 1 Convocatòria de subvencions amb l'objecte de finançar formació en el treball adreçada a persones preferentment desocupades («SOIB Formació en el treball per a desocupats») per al període 2024-2026

1. Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'aquesta convocatòria és regular la concessió de subvencions per finançar formació en el treball adreçada a treballadors preferentment desocupats, d'acord amb el que disposa la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació dins l'àmbit laboral, l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, per la qual es desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, en relació amb l'oferta formativa de les administracions competents i el seu finançament, i s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades a finançar-les.

La formació en el treball inclou totes les especialitats formatives del Catàleg d'especialitats formatives regulades en l'Ordre TMS/283/2019, de 12 de març no conduents a certificats de professionalitat.

Totes les especialitats formatives, inclosos els itineraris, que es financin en el marc d'aquesta convocatòria han d'estar incloses en aquest Catàleg d'especialitats formatives en la corresponent modalitat. A més, també han d'estar incloses en l'aplicació de gestió del SOIB que figura en el web corporatiu.

Totes les especialitats s'han d'impartir:

- En modalitat presencial

- En modalitat Teleformació sempre que el programa formatiu de l'especialitat formativa no estableixi hores presencials

Les modalitats d'impartició de cada especialitat formativa estan determinades en cada programa formatiu.

A l'objecte d'atendre les necessitats de formació que ajudi a la inserció laboral dels treballadors desocupats, la programació de cada entitat haurà d'incloure, com a mínim una edició de l'especialitat FCOO01. Inserció Laboral i Tècniques de Recerca de Feina de 15 hores i de nivell 1.

2. Finalitat

Les subvencions que es concedeixin en el marc d'aquesta convocatòria tenen com a finalitat el finançament de formació en el treball adreçada a treballadors preferentment desocupats amb l'objectiu de millorar-ne les competències professionals, l'ocupabilitat i la cobertura de les necessitats de les empreses.

A l'efecte d'aquesta convocatòria, es defineixen els conceptes següents:

  • Especialitat formativa: és una especialitat inclosa dins el Catàleg.
  • Itinerari formatiu: especialitat formativa configurada mitjançant la combinació de diferents especialitats del Catàleg. Té la consideració d'especialitat formativa i ha d'estar inclosa en el Catàleg.
  • Programació: és el conjunt total d'especialitats formatives subvencionades a una entitat pel SOIB.

3. Règim jurídic

Les subvencions objecte d'aquesta convocatòria es regeixen per la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació dins l'àmbit laboral; pel Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que desplega la Llei 30/2015; per l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març (BOE núm. 78, d'1 d'abril), que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual desplega alhora la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual regula el sistema de formació professional per l'ocupació a l'àmbit laboral, en relació amb l'oferta formativa de les administracions competents i el seu finançament, i s'estableixen les bases reguladores per la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament; per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; pel Reglament de subvencions aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol; i pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).

El Reglament delegat (UE) 2018/1127 de la Comissió de 28 de maig de 2018 pel qual es modifica el Reglament delegat (UE) 2015/2195, que complementa el Reglament (UE) 1304/2013 del Parlament Europeu i el Consell, relatiu al Fons Social Europeu, respecte a la definició de barem estàndard de costs unitaris i imports a tant alçat estableix uns barems de costs unitaris i uns imports a tant alçat a partir de les dades presentades o publicades per Eurostat i sobre la base de mètodes decidits per mutu acord. A tal efecte, a l'annex IX d'aquest Reglament, afegeix l'annex XVIII del Reglament modificat i defineix, en aquest annex, el barem estàndard dels costs unitaris de la formació professional inclosa en el Catàleg d'especialitats formatives del Servei Públic d'Ocupació Estatal, i estableix la quantitat de 8,58 € per hora de formació presencial i alumne i de 4,5 € per hora de formació en línia i alumne.

4. Import màxim i crèdits pressupostaris als quals s'imputa

El crèdit assignat inicialment a aquesta convocatòria per al període 2024-2026 és de 3.000.000 € amb càrrec als pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, distribuïts de la manera següent:

  • Any 2024: 1.800.000 € que s'han de concedir amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma i, concretament, amb càrrec al centre de cost 76101, subprograma 322D06, capítol 4, FF 24020, de l'exercici de l'any 2024, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.
  • Any 2026: 1.200.000 € que s'han de concedir amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma i, concretament, amb càrrec al centre de cost 76101, subprograma 322D06, capítol 4, FF 26020, de l'exercici 2026, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

Les partides del pressupost de despeses corresponents a cada una de les anualitats s'han de finançar mitjançant els fons del Ministeri de Treball i Economia Social que cada any es distribueixen territorialment mitjançant la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals de cadascun del exercicis als quals afecta. En cas que alguna de les anualitats previstes en aquesta convocatòria excedeixi d'aquest finançament, s'ha d'imputar amb càrrec a altres crèdits disponibles del SOIB corresponents a l'exercici del qual es tracti. No obstant això, també es poden cofinançar amb Fons Social Europeu o qualsevol altre fons comunitari o supranacional.

Quan les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria sense obrir un nou termini de presentació de sol·licituds, sempre que l'ampliació de crèdit s'aprovi en qualsevol moment anterior a la resolució de concessió.

La concessió de la subvenció queda sotmesa a la condició suspensiva de l'existència de crèdit adequat i suficient, en els pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el moment de la resolució de concessió, per poder finançar les obligacions derivades de la referida subvenció.

Aquesta distribució s'entén que té caràcter estimatiu i l'alteració eventual no exigeix la modificació de la convocatòria, sense perjudici de la tramitació del procediment pressupostari i comptable que pertoqui, d'acord amb el que estableix l'article 58.4 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol,per qual s'aprova el reglament de la Llei 8/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

En aplicació de l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i de l'article 17 del Text refós de la Llei de subvencions, quan l'import de les peticions efectuades sigui superior a la quantia que fixa aquesta convocatòria, les sol·licitud d'accions formatives es resoldran en règim de concurrència competitiva per ordre de puntuació i d'acord amb el procediment que estableixen els apartats corresponents d'aquest annex.

5. Distribució per illes 5.1 Distribució

El crèdit assignat inicialment per a cada període d'aquesta convocatòria es distribuirà per illes, d'acord amb les dades d'atur registrat, mitjana 2022, facilitats per l'Observatori del Treball de les Illes Balears de la manera següent:

ILLA

%

TOTAL

Mallorca

82,80

2.484.000 €

Menorca

6,90

207.000 €

Eivissa/Formentera

10,30

309.000 €

TOTAL

100

3.000.000 €

A Formentera es reserva el crèdit suficient per adjudicar dues especialitats formatives.

5.2. Romanents

El crèdit romanent per manca de sol·licituds en cada territori que compleixin els requisits establerts passa a adjudicar-se de la manera següent:

  • El pressupost assignat a Eivissa i Formentera, en cas que no hi hagi sol·licituds suficients per poder exhaurir el crèdit inicial corresponent a aquestes illes, passa a Menorca.
  • El pressupost assignat a Menorca, en cas que no hi hagi sol·licituds suficients per poder exhaurir el crèdit inicial corresponent a aquesta illa passa a Eivissa.
  • Els romanents d'Eivissa-Formentera i Menorca, en cas que no hi hagi sol·licituds suficients per poder exhaurir el crèdit inicial corresponent a aquestes illes passa a Mallorca.

6. Entitats beneficiàries de la subvenció

Es poden beneficiar de les subvencions les entitats de formació públiques o privades inscrites, al corresponent Registre d'Entitats de Formació (REEF), per a les especialitats formatives i el nombre d'alumnes objecte de la formació, ja sigui a la modalitat presencial o modalitat de Teleformació.

En la modalitat presencial les entitats han de disposar d'instal·lacions degudament inscrites pel SOIB que permetin la impartició de les especialitats formatives sol·licitades.

En la modalitat de Teleformació, les entitats han de tenir domicili social o fiscal, en el cas d'empresari individual, a les Illes Balears i disposar de plataformes de Teleformació degudament inscrites pel SOIB que permetin la impartició de les especialitats formatives sol·licitades, les quals s'han de poder impartir d'acord amb el que determini el programa formatiu de l'especialitat totalment en Teleformació sense hores presencials.

La inscripció en el REEF, s'ha d'haver fet, com a mínim, cinc dies abans de la data de publicació de la convocatòria.

Les entitats i els centres de formació han de complir els requisits establerts en cada programa formatiu i totes les accions formatives s'han d'impartir en els espais inscrits, si la modalitat és presencial, o amb les plataformes inscrites si la modalitat és de Teleformació.

Les persones beneficiàries no poden incórrer en cap de les circumstàncies que preveuen els articles 13.2 i 3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, que impedeixen obtenir la condició de persona beneficiària, així com els articles 10.1 i 2 del Text refós de la Llei de subvencions.

A més, les entitats i els centres que sol·licitin impartir les especialitats formatives que permetin l'obtenció d'habilitacions o certificacions professionals han d'estar reconeguts o autoritzats per les administracions competents d'acord amb el programa formatiu.

Les entitats beneficiàries han d'adoptar una conducta èticament exemplar, abstenir-se de fer, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d'aquestes pràctiques que, al seu parer, sigui present o pugui afectar el procediment. Particularment, s'han d'abstenir de fer qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d'igualtat d'oportunitats i de lliure concurrència.

7. Condicions i característiques de les modalitats d'impartició

La modalitat d'impartició de les especialitats formatives podrà ser presencial o Teleformació sempre que, en aquest darrer cas, el programa de l'especialitat formativa no prevegi cap hora presencial.

Les entitats han de tenir els centres de formació o les seves plataformes inscrites en el REEF per a cada especialitat formativa que vulgui sol·licitar.

En les especialitats formatives en modalitat Teleformació els alumnes participants podran ser de qualsevol illa de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Quan la formació es desenvolupi mitjançant Teleformació, aquesta modalitat d'impartició s'haurà de fer mitjançant una plataforma virtual d'aprenentatge que possibiliti la interactivitat d'alumnes, tutors i recursos situats en un lloc diferent que asseguri la gestió dels contingut, un procés d'aprenentatge sistematitzat per als participants, el seu seguiment continu i en temps real, així com l'avaluació de tot el procés. La impartició haurà de comptar amb una metodologia apropiada per aquesta modalitat, complementada amb assistència tutorial, i haurà de complir els requisits d'accessibilitat i disseny universal o disseny para a totes les persones.

En la formació impartida mitjançant Teleformació hi haurà, com a mínim, un tutor per a cada 50 participants.

Els tutors-formadors que imparteixin formació en la modalitat de Teleformació hauran de comptar amb formació o experiència verificables en aquesta modalitat.

La formació impartida s'haurà de dur a terme amb criteris de qualitat que possibilitin una formació per competències i un procés de aprenentatge d'acord amb aquesta, així com el seu seguiment i avaluació. A aquests efectes s'entendrà com a competències l'adquisició de destreses, coneixements i capacitats.

La formació en la modalitat presencial s'organitzarà en grups de 30 participants com a màxim, sempre que el programa formatiu no estableixi un nombre inferior.

La formació en la modalitat de Teleformació, s'organitzarà en grups de 25 persones com a mínim, sempre que el programa formatiu no estableixi un nombre inferior, i 50 com a màxim.

8. Aula virtual

D'acord amb l'article 17.2 de l'Ordre TMS/368/2019 de 28 de març, en les modalitats presencial i Teleformació l'aula virtual és un recurs que es pot utilitzar en la impartició de la formació. En les especialitats formatives que s'imparteixen en la modalitat presencial no es podran superar el 30 % de les hores totals de l'acció formativa.

Es considera «aula virtual» l'entorn d'aprenentatge on el tutor-formador i l'alumnat interactuen, de forma concurrent i en temps real, a través d'un sistema de comunicació telemàtic de caràcter síncron.

Per poder utilitzar aquest recurs, abans de l'inici de la impartició de la corresponent acció formativa, l'entitat ha de disposar d'una plataforma d'aprenentatge que:

a) Permeti la connexió síncrona de formadors i alumnes, amb sistema incorporat d'àudio, vídeo i possibilitat de compartir arxius, la mateixa pantalla, eina de pissarra i altres aplicacions, tant per part del formador com per part dels participants, amb registre dels temps de connectivitat i registre de tasques.

b) Compti amb un registre de connexions generat per l'aplicació de l'aula virtual en el qual s'ha d'identificar, per cada acció formativa desenvolupada, les persones participants en l'aula, les dates i el temps de connexió.

c) Disposi d'un mecanisme que possibiliti, la connexió durant el temps que s'utilitza l'aula, per part dels òrgans de control, a efectes de poder dur a terme el seguiment i control corresponents.L'aula ha de disposar, com a mínim, de projector, ordinador amb càmera web i micròfon.

El centre, com a mínim 15 dies abans de l'inici de l'acció formativa, ha de sol·licitar l'autorització al SOIB.

La impartició podrà ser mitjançant aula virtual completa o pel sistema bimodal. Es considera «sistema d'impartició bimodal» quan una part dels participants és a l'aula del centre de formació i, simultàniament, una altra part està connectada telemàticament. En qualsevol cas, el formador, en la modalitat presencial, ha d'impartir la formació des del centre.

La utilització d'aquest recurs no pot suposar cap cost addicional als efectes de justificació de la subvenció.

9. Persones destinatàries de la formació

Les especialitats formatives que s'incloguin en la programació s'han d'adreçar a persones desocupades que han d'estar inscrites a l'inici de la formació com a demandants en situació d'alta. A més, hi poden participar persones ocupades en un percentatge no superior al 30 % del total de participants programats. En el cas dels alumnes ocupats, que han de ser residents a les Illes Balears, si no han estat mai inscrites en el SOIB, se'ls inscriurà d'ofici en el Sistema Informàtic del Sistema Públic d'Ocupació amb l'única finalitat de poder-les donar d'alta posteriorment com a alumnes.

La consideració de persona desocupada/ocupada la determina la situació laboral en què es trobi en el dia d'iniciar la formació. Les persones que tenguin un contracte laboral, independentment del nombre d'hores, es consideren treballadors ocupats. 

Pel que fa als treballadors fixos discontinus en períodes de no ocupació, i dels treballadors inclosos en expedients de regulació temporal d'ocupació, computaran com a desocupats a efectes del límit de participació establert en les accions formatives corresponents.

No és objecte de minoració econòmica el canvi de situació laboral que es produeixi a partir de la tramitació en el SOIB de la participació de l'alumne en l'acció formativa sempre que no se superin els límits percentuals assenyalats anteriorment.

9.1. Requisits d'accés de l'alumnat

Per participar en les accions formatives, els alumnes han complir amb els requisits que estableix el programa formatiu de l'especialitat formativa corresponent.

9.2. Selecció de les persones participants en les accions formatives

El SOIB ha de fer la preselecció de les persones participants entre les candidates a participar en cada curs.

Poden provenir de les vies següents:

- Sol·licitant de l'acció formativa, bé que hagin fet la sol·licitud presencialment en el centre de formació, o bé, a través de preinscripció telemàtica al web o l'app del SOIB.

- Demandants d'ocupació que els serveis d'orientació, tant propis del SOIB com de serveis d'orientació finançats pel SOIB, hagin prescrit el curs en el marc del seu itinerari personalitzat d'inserció. La proposta de l'acció formativa s'ha de derivar del diagnòstic d'ocupabilitat, ha de ser una de les accions que estableix l'acord personal d'ocupació i ha d'estar planificada dins de les accions de l'itinerari personalitzat d'inserció. Aquestes accions prèvies a la proposta de participació en l'acció formativa s'han d'haver fet dins un termini adequat i suficient que, en cap cas, es podrà dur a terme dins la immediatesa de l'inici de l'acció formativa proposada.

La validació dels participants inscrits a cada acció formativa l'ha de fer el SOIB amb la verificació dels requisits establerts en la convocatòria. Les entitats de formació hauran d'entregar al SOIB el full de sol·licitud amb la documentació adjunta de compliment de requisits.

Els centres de formació han de sol·licitar la validació dels alumnes al SOIB amb un mínim de tres dies hàbils d'antelació a l'inici de l'acció formativa. El SOIB no validarà, en cap cas, participants que es presentin fora d'aquest termini.

El centre impartidor ha de fer la selecció definitiva d'alumnes d'entre les persones validades pel SOIB, per la qual cosa el centre accedirà a l'aplicació de gestió del SOIB i realitzarà el procés de selecció amb antelació suficient a l'inici de les accions formatives.

D'entre les persones inscrites i validades, el centre de formació té l'obligació de seleccionar les candidates proposades pels serveis d'orientació amb un Itinerari Personalitzat d'Inserció (IPI) i, si escau, les persones candidates proposades pel SOIB en el marc de la intervenció que el SOIB hi hagi duit a terme com a demandants d'ocupació, en especial atenció al col·lectiu de dones víctimes de violència masclista.

Així mateix, té l'obligació de seleccionar els candidats tenint en compte els col·lectius prioritaris següents:

-Joves desocupats d'entre 16 i 29 anys.

-Persones desocupades majors de 45 anys.

-Persones desocupades de llarga durada (dotze mesos ininterromputs dins un període de devuit mesos).

-Dones desocupades, en les qualificacions en què tenguin poca presència.

-Persones desocupades amb discapacitat.

-Treballadors fixos-discontinus durant els períodes d'inactivitat.

-Treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació.

S'inclourà en el procés de selecció de les accions formatives que ho necessitin, una prova de selecció prèviament consensuada amb el personal tècnic del SOIB.

No poden participar en les accions formatives objecte de finançament en el marc d'aquesta convocatòria d'acord amb el que disposa la Llei 30/2015, de 9 de setembre, i l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març:

  • Les persones en situació de privació de llibertat i els militars de tropa i marineria, que mantenen una relació de caràcter temporal amb les forces armades
  • Els empleats públics.

10. Presentació de sol·licituds i terminis

A) Generació de la sol·licitud

La sol·licitud de subvenció s'ha de generar mitjançant l'aplicació de gestió ESOIB.  

Per poder accedir a l'aplicació ESOIB, l'entitat prèviament ha d'haver sol·licitat l'alta de les persones gestores que han de poder accedir aquesta aplicació amb un correu a seguiment2@soib.es.

Les entitats que ja estan donades d'alta en l'aplicació de gestió ESOIB no han de sol·licitar aquesta alta ni han d'aportar la documentació esmentada, llevat que la informació que hi figura no estigui actualitzada.

B) Presentació de la sol·licitud a través del tràmit telemàtic disponible a la Seu Electrònica

1. Dins el termini de 20 dies naturals comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, les persones interessades podran presentar les sol·licituds mitjançant els canals següents:

a) Subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques de conformitat amb el que disposa l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, una vegada adjuntada la documentació dins ESOIB, i generat el document de sol·licitud normalitzat en format PDF, que s'ha de signar electrònicament, la sol·licitud s'ha de presentar a través del tràmit telemàtic disponible a la Seu Electrònica del Govern, dins el termini de presentació de sol·licituds, de conformitat amb l'article 16 de la Llei 39/2015. Fins que no es completi el tràmit de registre electrònic de la sol·licitud no es considera presentada vàlidament.

b) Persones físiques no obligades a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques:

- De manera electrònica, de la mateixa forma que estableix l'apartat a).

- De manera presencial a les oficines de registre de l'Administració autonòmica o en qualsevol dels altres llocs establerts a l'article 16.4 de l'esmentada Llei 39/2015, i a l'article 37 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tota la informació de la convocatòria i els enllaços per accedir a ESOIB des d'on es genera el model de sol·licitud normalitzat i a la Seu Electrònica des d'on poder registrar la sol·licitud estaran disponibles al web https://soib.es/convocatories/.

2. En el cas de les especialitats formatives que s'han d'impartir en modalitat presencial les entitats poden sol·licitar cada especialitat formativa per al nombre d'alumnes que tenguin inscrit en aquesta modalitat.

En el cas de les especialitats formatives en modalitat Teleformació les entitats poden sol·licitar cada especialitat formativa per al nombre d'alumnes que tenguin inscrit en aquesta modalitat i per 50 alumnes com a màxim.

L'import de les especialitats formatives objecte d'aquesta convocatòria s'ha de determinar d'acord amb el que s'estableix en l'apartat 18 d'aquest annex.

3. Si la sol·licitud no reuneix els requisits legals que exigeix aquesta convocatòria, en aplicació de l'article 23.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, s'ha de requerir la persona interessada perquè, en el termini improrrogable de 10 dies hàbils, esmeni l'errada, presenti els documents preceptius, o es presenti la sol·licitud de forma electrònica per part dels obligats a fer-ho així i no ho hagin fet, amb la indicació que, si no ho fa així, es considera que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que ha de ser dictada en els termes que estableix l'article 68.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4. Les notificacions que es derivin d'aquest procediment s'han de fer preferentment per mitjans electrònics i, en tot cas, quan la persona interessada resulti obligada a rebre les notificacions per aquesta via, amb les excepcions indicades en l'article 41.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre. Les notificacions a través de mitjans electrònics s'han de practicar en la forma establerta en l'article 43 d'aquesta Llei.

Quan l'entitat de formació sol·licitant inclogui en la sol·licitud l'adreça de correu electrònic, s'entén que l'aporta a l'efecte de les notificacions dels actes de tràmit, d'acord amb el que es regula en l'article 41 de la Llei de 39/2015, d'1 d'octubre.

11. Documentació

1. Tota la documentació que complementa la sol·licitud s'ha de presentar directament a través de l'aplicació ESOIB, de la qual forma part:

a) Una declaració responsable amb els termes següents:

  • No estar sotmesa a cap de les circumstàncies que s'indiquen en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i en l'article 10.1 del Text refós de la Llei de subvencions, i no tenir causa de prohibició o d'incompatibilitat per rebre la subvenció.
  • Fer constar tots els ajuts i les subvencions per a la mateixa finalitat sol·licitats i concedits per qualsevol administració pública o ens privat o públic, tant nacional com estranger, amb indicació de la quantia sol·licitada o concedida.
  • No haver estat sancionada o condemnada en els darrers tres anys per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancions per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma.
  • No haver estat sancionada per resolució administrativa ferma per alguna de les infraccions qualificades com a molt greus, en els termes que preveu el títol IV de la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per a la igualtat de tractament i no discriminació.
  • En el cas de subvencions de quantia igual o inferior a 3.000 €, declaració responsable o els certificats de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària que indiqui que està al corrent en el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social i tributàries davant l'Administració de l'Estat.
  • En el cas que la persona o l'entitat interessada no sigui perceptora de la Comunitat Autònoma, una declaració responsable de la veracitat de les dades bancàries aportades, tal com disposa el Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius, d'acord amb el model que estableixi l'administració.
  • Que l'entitat compleix els requisits que estableix l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, a l'àmbit d'aplicació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.
  • Que l'entitat compleix les obligacions d'acord amb l'article 42 de la Llei 7/2018, de 3 de juliol, de promoció de la seguretat i salut en el treball a les Illes Balears, i l'article 46 i 46 bis del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre infraccions o sancions en l'ordre social, en el termes següents:

-  Que disposa d'un sistema de gestió preventiu en alguna de les modalitats previstes i d'un pla de prevenció de riscs laborals en els termes que disposa la Llei 31/1995.

-Que l'entitat no està sancionada amb la sanció accessòria de pèrdua o d'exclusió per accedir a ajuts, bonificacions i beneficis derivats de l'aplicació dels programes d'ocupació o formació professional per a l'ocupació prevista en els articles 46.1. b) i 46 bis del Reial decret legislatiu 5/2000.

-Que l'entitat no ha estat sancionada en virtut de resolució o sentència judicial ferma en els tres darrers anys per faltes molt greus en matèria de prevenció de riscs laborals, de conformitat amb l'article 13 del Reial decret legislatiu 5/2000.

  • Que es compromet a gestionar amb qualitat, transparència i eficiència en la utilització de recursos públics.
  • En el cas de les entitats locals que hagin de complir el punt 19 k) de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions per al programa «SOIB Desenvolupament Local» per dur a terme actuacions de promoció de l'activitat econòmica locals (BOIB núm. 67, de 20 de maig de 2023), que la sol·licitud de programació formativa respon a les necessitats formatives de les empreses del territori i dels col·lectius d'activació prioritària.

b) Documentació que ha d'adjuntar:

  • En el cas que l'entitat de formació tingui una certificació de qualitat que inclogui l'activitat de formació, vigent en el moment de presentar la sol·licitud, ha de presentar el certificat de l'organisme degudament acreditat davant l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC), per tal que pugui ser valorat d'acord amb el punt 13.2 d'aquesta convocatòria.
  • En el cas que l'entitat de formació tingui acords de col·laboració signats amb empreses a l'objecte de desenvolupar conjuntament part del contingut de cada especialitat formativa i apropar la formació a la realitat de les empreses, ha de presentar l'acord signat d'acord amb el model establert pel SOIB.
  • Acreditació de la representació amb què actua la persona que signa la sol·licitud.
  • En el cas que l'entitat de formació tengui el domicili fiscal ubicat en una altra comunitat autònoma, un certificat acreditatiu d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb la comunitat autònoma corresponent.

c) De conformitat amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 61 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, el SOIB pot obtenir, excepte l'oposició expressa de la persona interessada que s'ha de fer constar en el model de sol·licitud, els certificats acreditatius que la persona interessada està al corrent de les obligacions tributàries amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com de les obligacions amb la Seguretat Social.

En cas que s'oposin a aquestes consultes, s'ha d'aportar la documentació acreditativa, juntament amb la sol·licitud d'ajut.

d) En aplicació de l'article 95.1.k de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, la persona interessada ha d'autoritzar la consulta d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Agència Tributària Estatal.

En cas que no s'autoritzin aquestes consultes, s'ha de aportar la documentació acreditativa, juntament amb la sol.licitud d'ajut.

2.D'acord amb l'article 23 de la Llei 38/2003 i l'article 69 de la Llei 39/2015, l'Administració pot requerir a l'entitat sol·licitant de l'ajut els documents que acreditin la veracitat de les dades que conté la seva declaració responsable.

3.En virtut de l'article 28.3 de la Llei 39/2015, les persones sol·licitants tenen dret a no aportar la documentació que ja hagin aportat anteriorment en qualsevol administració, sempre que identifiquin el moment de presentació i l'òrgan davant el qual la varen presentar. Així mateix, d'acord amb l'article 4 del Decret 6/2013, de 8 de febrer, de mesures de simplificació documental dels procediments administratius, no és necessari adjuntar la documentació en cas que ja estigui en poder del SOIB perquè s'ha aportat en altres convocatòries.

En aquests casos, s'ha de fer servir el «Model de comunicació identificativa de la documentació en poder de l'Administració», a disposició de les entitats interessades en l'aplicació de gestió ESOIB. El sol·licitant hi ha de fer constar l'expedient en el qual es troba la documentació, el moment de presentació i l'òrgan davant el qual es va presentar i, en el cas que sigui el SOIB, el servei concret.

En el cas excepcional que el SOIB no pugui aconseguir la documentació electrònicament, pot requerir a l'entitat sol·licitant que l'aporti.

12. Termini d'execució de les activitats subvencionades

La programació formativa adjudicada a cada entitat de formació s'ha d'haver iniciat abans de dia 20 de novembre de 2024 i han d'haver finalitzat abans de 31 de març de 2026.

Només es financen especialitats formatives iniciades a partir de la resolució de concessió.

13. Criteris de valoració

Els criteris de valoració fan referència a l'adequació de l'oferta formativa als sectors i accions formatives prioritàries i a la capacitat acreditada de l'entitat sol·licitant per desenvolupar la formació.

Les valoracions es realitzaran per a cada una de les especialitats formativessol·licitades i el màxim de puntuació serà de 105 punts.

La puntuació que s'ha d'aplicar és la següent:

1. Capacitació acreditada: puntuació màxima 30 punts

En el cas que l'entitat de formació tingui un centre acreditat en la modalitat presencial pel SOIB en la mateixa família professional que l'especialitat que sol·licita: 5 punts per especialitat sol·licitada en aquesta modalitat.

En el cas que l'entitat de formació tingui una plataforma acreditada pel SOIB en la mateixa família professional que l'especialitat que sol·licita: 5 punts per especialitat sol·licitada en aquesta modalitat.

En el cas que l'entitat presenti acords de col·laboració signats amb empreses a l'objecte de desenvolupar conjuntament part del contingut de cada especialitat formativa i apropar la formació a la realitat de les empreses: 20 punts per l'especialitat sol·licitada que estigui inclosa en un acord signat.

L'acord s'ha de formalitzar amb el model establert pel SOIB.

2. Qualitat: 5 punts

En el cas que la entitat de formació tingui una certificació de qualitat que inclogui l'activitat de formació en vigor expedida per un organisme certificador degudament acreditat davant l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) i l'acrediti documentalment: 5 punts per cada especialitat de la programació.

Els certificats de qualitat hauran d'estar vigents en el moment de presentar la sol·licitud i s'hauran d'adjuntar al projecte en cas que es vulgui que siguin valorats.

3. Foment de la modalitat de impartició de Teleformació: màxim 15 punts per cada especialitat de la programació.

En cas que la programació sol·licitada per l'entitat contengui especialitats formatives a impartir en la modalitat de Teleformació:

1.- 5 punts si la programació inclou una especialitat

2.- 10 punts si la programació inclou dues especialitats programades

3.- 15 punts si la programació inclou més de dues especialitats programades

4. Competències transversals: màxim 15 punts per cada especialitat de la programació.

En cas que la programació sol·licitada per l'entitat contengui especialitats formatives relatives a competències transversals han de ser objecte d'atenció prioritària per donar resposta a les tendències identificades i afavorir l'ocupabilitat i la mobilitat intersectorial dels treballadors, concretament d'idiomes, ofimàtica i tecnologies de la informació i comunicació:

1.- 5 punts si la programació inclou una especialitat programada

2.- 10 punts si la programació inclou dues especialitats programades

3.- 15 punts si la programació inclou més de dues especialitats programades

5. Igualtat de gènere i sostenibilitat i medi ambient: màxim 15 punts per a cada especialitat de la programació.

En el cas que la programació sol·licitada per l'entitat contengui especialitats formatives relatives a igualtat de gènere i sostenibilitat, medi ambient i energies renovables relacionades a continuació:

1.- 5 punts si la programació inclou una especialitat de cada àmbit

2.- 10 punts si la programació inclou dues especialitats de cada àmbit

3.- 15 punts si la programació inclou més de dues especialitats de cada àmbit

 

​​​​​​​- Igualtat de gènere:​​​​​​​

Codi

Denominació

Família professional

Durada total

Modalitat d'impartició

Nivell de qualificació

ADGD29

Llei d'Igualtat i Violència de Gènere

Administració i Gestió

20

Teleformació

2

ADGD78

Igualtat d'Oportunitats. Objectius i Eines a l'entorn laboral

Administració i Gestió

90

Presencial i Teleformació

2

ADGD90

Avaluació de Plans d'Igualtat

Administració i Gestió

20

Presencial i Teleformació

2

SSCE0001

Agent d'Igualtat

Serveis Socioculturals i a la Comunitat

50

Presencial i Teleformació

3

SSCE0056

Sensibilització en la Igualtat efectiva entre dones i homes per a la docència de l'FPO

Serveis Socioculturals I A La Comunitat

30

Presencial i Teleformació

2

SSCE33

Llenguatge no Sexista per a la Igualtat de Gènere

Serveis Socioculturals i a la Comunitat

30

Presencial i Teleformació

3

CTRI0001

Igualtat i no Discriminació a l'àmbit laboral

 

12

Presencial i Teleformació

1

CTRI0004

Elaboració i Implementació dels Plans D'igualtat. Nivell Inicial

 

20

Presencial i Teleformació

2

CTRI0005

Elaboració, Anàlisi i Implementació dels Plans d'igualtat. Nivell Superior

 

30

Presencial I Teleformació

2

FCOO02

Sensibilització a la Igualtat d'Oportunitats

 

20

Presencial i Teleformació

2

FCOO03

Inserció Laboral, Sensibilització Mediambiental i en la Igualtat de Gènere

 

10

Presencial i Teleformació

1

FCOO14

Perspectiva de Gènere. Igualtat i Desenvolupament Personal

 

21

Teleformació

1

- Sostenibilitat, medi ambient i energies renovables:

Codi

Denominació

Família professional

Durada total

Modalitat d'impartició

Nivell de qualificació

ADGD32

Sostenibilitat, Ecodisseny i Equips d'Innovació: suport a la transició ecològica de l'empresa

Administració i gestió

160

Presencial

3

ENAC0009

Agent Energètic Comunitari

Energia i Aigua

240

Presencial

2

ENAC06

Estalvi Energètic i Reciclatge en Oficines

Energia i Aigua

15

Teleformació

2

ENAC09

Gestió de Comunitats Energètiques Locals

Energia i Aigua

270

Presencial i Teleformació

4

ENAC20

Eficiència Energètica. Implantació de mesures per a la sostenibilitat

Energia i Aigua

30

Teleformació

1

HOTR0079

Gestió sostenible d'establiments de restauració i/o allotjaments turístics

Hoteleria i Turisme

40

Presencial i Teleformació

3

SEAG0001

Integració de l'economia circular en la gestió empresarial

Seguretat i Medi Ambient

120

Presencial i Teleformació

3

SEAG0002

Models de negoci sostenibles

Seguretat i Medi Ambient

120

Presencial

1

SEAG0003

Economia circular: principis de la sostenibilitat

Seguretat i Medi Ambient

12

Presencial i Teleformació

2

SEAG0006

Implantació de l'Economia Circular en les organitzacions

Seguretat i Medi Ambient

30

Presencial i Teleformació

3

SEAG02

Models de negoci a l'Economia Circular

Seguretat i Medi Ambient

80

Presencial

3

SEAG06

El residu plàstic de rebuig com a model de negoci en economia circular

Seguretat i Medi Ambient

75

Presencial i Teleformació

3

SEAG13

Canvi climàtic i Empremta de Carboni

Seguretat i Medi Ambient

80

Presencial i Teleformació

3

SEAG14

Greencoops - Desenvolupament rural sostenible a través de les cooperatives de treball

Seguretat i Medi Ambient

26

Presencial i Teleformació

2

SEAG15

Objectius de desenvolupament sostenible a les cooperatives

Seguretat i Medi Ambient

16

Presencial i Teleformació

3

SEAG16

Desenvolupament sostenible i gestió ambiental

Seguretat i Medi Ambient

100

Presencial i Teleformació

1

CTRM0001

Competències bàsiques en sostenibilitat per a l'ocupació. Greencomp

 

40

Presencial i Teleformació

1

FCOA07

Sensibilització en matèria de sostenibilitat

 

15

Presencial i Teleformació

1

6.Amb l'objecte de donar resposta a les necessitats de personal amb la qualificació requerida pel sector del transport, es prioritzarà la formació per l'obtenció del permís de conducció classe C o D i els programes de qualificació inicial accelerada (certificats de capacitació professional de mercaderies i viatgers).

Per cada una de les especialitats formatives relaciones a continuació: 25 punts.

Codi

Denominació

Família professional

Durada total

Modalitat d'impartició

Nivell de qualificació

TMVI0013

Formació per a l'accés a les proves del permís de conducció classe C

TMV

345

PRESENCIAL

1

TMVI64

Formació per a l'accés a les proves permís de conducció classe D

TMV

345

PRESENCIAL

1

TMVI58

Programa de qualificació inicial accelerada amb sensibilització i educació viària, tacògraf digital i atenció i informació als viatgers (viatgers)

TMV

140

PRESENCIAL

1

TMVI54

Programa de qualificació inicial accelerada de conductors amb sensibilització i educació viària, subjecció de càrregues, tacògraf digital i transports de mercaderies sota temperatura dirigida (mercaderies)

TMV

140

PRESENCIAL

1

7.Eficiència de la formació professional per a l'ocupació:

a) Minoració per sancions

Les entitats, així com les entitats o les persones que hi estiguin vinculades en els termes de l'article 18 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost de societats, que en la data de publicació d'aquesta convocatòria en el BOIB hagin estat sancionades en els darrers 12 mesos per resolució ferma, sempre que aquesta sanció no sigui la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o no sigui una sanció molt greu en matèria de salut d'acord amb l'article 42.1.b) de la Llei 7/2018, de 31 de juliol, per qualsevol infracció en matèria de relacions laborals, formació professional per a l'ocupació o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social: hi haurà una minoració de 5 punts per a cada especialitat formativa de la programació.

b) Revocació de subvencions per renúncia i inexecució

En el cas que el Servei d'Ocupació de les Illes Balears hagi revocat la subvenció, per renúncia o inexecució, a una entitat de formació corresponent a una adjudicació per fer especialitats formatives en el marc de la convocatòria de SOIB Desocupats 2019 -2021.

  • Si la revocació és parcial, minoració de 2,5 punts per a cada especialitat formativa de la programació.
  • Si la revocació és total, minoració de 5 punts per a cada especialitat formativa de la programació.​​​​​​​

La Comissió d'Avaluació pot establir els procediments necessaris per aplicar els criteris que estableix la convocatòria.

El SOIB ha de revisar d'ofici que es compleixen aquests criteris, excepte el certificat de qualitat que l'entitat sol·licitant l'haurà d'aportar.

14. Règim i procediment de concessió

En cas que l'import total de les sol·licituds sigui superior al total del crèdit assignat a la convocatòria, la selecció de les entitats beneficiàries i la concessió de les subvencions s'ha de tramitar i resoldre en règim de concurrència competitiva, d'acord amb els criteris de valoració establerts en aquesta convocatòria.

Després de fer la valoració tècnica de totes les especialitats formatives, s'han d'adjudicar per a cada illa en aquest ordre: Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca.

L'adjudicació és per ordre de puntuació.

Per ordenar les especialitats formatives de cada illa a l'objecte de procedir a la proposta d'adjudicació, es tindrà en compte en primer lloc la puntuació obtinguda per a cada especialitat i, en segon lloc, per menor durada de la formació.

En cas d'empat s'aplica:

-En primer lloc, el criteri de diversificació d'entitat (l'especialitat formativa s'adjudicarà a l'entitat que fins aleshores tengui menys especialitats concedides).

-En segon lloc, es tendrà en compte si la documentació que es va presentar és correcta o si es va fer una requeriment d'esmena.

-En tercer lloc, per ordre de registre d'entrada de la sol·licitud. En cas que s'hagi fet un requeriment als obligats a presentar la sol·licitud electrònicament per haver-ho fet presencialment, es tindrà en compte com a data de presentació a aquests efectes, la data de la presentació electrònica de l'esmena.

En la modalitat presencial, no es pot adjudicar la mateixa especialitat formativa dues vegades en el mateix municipi, a excepció de Palma que el límit serà de quatre. No obstant això, si hi ha romanents es podrà concedir, per ordre de puntuació, especialitats formatives concedides prèviament en el mateix municipi.

Als efectes de garantir la correcta impartició de la formació adjudicada, a cada entitat se li podrà adjudicar com a màxim un import de 300.000 €, no obstant això, si hi ha romanents aquest límit no s'aplicarà. En aquest cas, el procediment d'adjudicació es farà d'acord amb l'establert anteriorment.

El procediment per concedir les subvencions que estableix aquesta Resolució s'ha d'iniciar sempre d'ofici i d'acord amb els tràmits següents:

a) L'òrgan competent per instruir el procediment és la Direcció del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, que ha de dur a terme d'ofici totes les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'hagi de pronunciar la proposta de resolució.

b) Després d'haver revisat les sol·licituds presentades i d'haver-hi fet les esmenes pertinents, s'ha de reunir la Comissió Avaluadora per valorar les sol·licituds d'acord amb els criteris que s'estableix en l'apartat 13 d'aquest annex, sempre que sigui necessari fer aquesta valoració. Aquesta Comissió, que pot sol·licitar tots els aclariments que consideri oportuns, ha de redactar una acta en la qual es concreti el resultat de l'avaluació efectuada i que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució provisional que ha de formular la direcció del Servei d'Ocupació de les Illes Balears.

c) La Comissió Avaluadora està formada pels membres següents:

President: cap del Servei de Planificació, Acreditacions i Certificats de Professionalitat

Suplent: cap de la Secció VIII

Secretari: cap del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 1

Suplent: tècnic del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 1

Vocals

Vocal primera: cap del Servei de Seguiment 2

Vocal segon: cap de la Secció XIII

Vocal tercer: cap de la Secció VIII

En els casos d'absència, vacant o malaltia d'alguna d'aquestes persones, els pot substituir un tècnic del SOIB.

En cas de dubte o necessitat d'assessorament jurídic, la comissió avaladora ha de sol·licitar als serveis jurídics del SOIB els informes o els aclariments que pertoquin.

d) La Direcció del SOIB, en vista dels expedients i l'acta que hagi estès la Comissió Avaluadora, ha de formular una proposta de resolució provisional, motivada degudament, que s'ha de notificar a les persones interessades, juntament, si escau, amb el requeriment de documentació previst al proper apartat, i se'ls ha de concedir un termini de 10 dies comptadors des de l'endemà d'haver-la rebut per presentar-hi al·legacions. Durant aquest termini, les entitats podran renunciar sense cap tipus de penalització d'acord amb l'apartat 16 d'aquest annex.

e) Amb l'enviament de la proposta de resolució provisional prevista a l'apartat anterior, s'adjuntarà un requeriment de documentació (en una sola notificació) als interessats per a les subvencions d'import superior a 30.000 euros, quan els sol·licitants siguin persones físiques i jurídiques (diferents de les entitats de dret públic) amb ànim de lucre, subjectes a la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, d'acord amb el que disposa l'article 13.3. bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, per tal que les entitats acreditin complir, en els termes disposats en l'esmentat article, els terminis de pagament que s'estableixen per obtenir la condició de beneficiari.

El requeriment concedirà un termini de 10 dies hàbils des de la notificació als interessats per presentar la documentació. S'hi ha d'incloure l'advertiment que no atendre'l suposarà la denegació de la sol·licitud per incompliment dels requisits per ser beneficiari.

No obstant això, d'acord amb l'article 13.3.bis, si la certificació d'auditor o l'informe de procediments acordats no es pot obtenir abans que acabi el termini establert per presentar la documentació, s'haurà d'aportar un justificant d'haver sol·licitat aquest mitjà d'acreditació, i una vegada obtingut, s'ha de presentar immediatament i, en tot cas, abans de la resolució de concessió.

L'acreditació del nivell de compliment establert en aquest apartat es realitzarà pels mitjans de prova, i en els termes i les condicions que preveu l'article 13.3 bis.

f)Un cop finalitzat el tràmit d'audiència i examinades totes les al·legacions de les persones interessades, i després que la Comissió Avaluadora elabori, si escau, una nova acta, l'òrgan instructor (la Direcció del SOIB) ha de formular la proposta de resolució de concessió o denegació definitiva.

Si, com a conseqüència de les al·legacions estimades i renúncies presentades, hi ha un romanent no adjudicat, s'adjudicarà dins cada illa per ordre de puntuació.

g)Finalment, i un cop instruït l'expedient, la presidència del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, un cop informat el Consell de Formació Professional, ha de dictar una resolució motivada d'aprovació o denegació, la qual s'ha de notificar individualment a les persones interessades.

Contra les resolucions de concessió o denegació de la subvenció, que exhaureixen la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi notificat, d'acord amb el que estableixen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

h)El termini per resoldre les sol·licituds i per notificar les resolucions és de tres mesos des de la publicació de la convocatòria. Si transcorre aquest termini sense haver dictat i notificat una resolució expressa, la petició s'entén desestimada, d'acord amb l'article 25.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

15. Modificació de la resolució de concessió

La persona beneficiària podrà sol·licitar la modificació de la resolució definitiva. Aquesta modificació s'haurà de fonamentar en circumstàncies sobrevingudes (catàstrofes naturals, incendis, defunció de la persona beneficiària). S'haurà de sol·licitar sempre després de la resolució definitiva de concessió i durant el termini d'execució de l'activitat subvencionada. S'haurà de formalitzar, amb caràcter immediat després que s'esdevingui i, en tot cas, abans d'acabar el termini d'execució.

A les modificacions que afectin exclusivament el nombre de participants en les accions formatives no els és aplicable el que disposa aquest apartat.

L'òrgan competent ha de dictar una resolució en què accepta o denega la modificació proposada en el termini d'un mes des de la data en què la sol·licitud hagi tengut entrada en el registre de l'òrgan competent per tramitar-la. Un cop transcorregut aquest termini sense haver-se notificat una resolució expressa, la sol·licitud es pot entendre desestimada. Les resolucions podran retrotreure'n els efectes, com a màxim, al moment de presentar la sol·licitud de modificació.

16. Desistiment o renúncia

De conformitat amb l'article 94 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre i amb l'objecte de contribuir a millorar la utilització eficient dels recursos públics destinats a aquesta convocatòria, s'estableix la possibilitat que l'entitat sol·licitant desisteixi o renunciï d'algunes o de totes les especialitats formatives que li corresponguin, en el termini d'al·legacions a la resolució provisional.

En cas que l'entitat no hagi desistit o renunciat dins el termini establert, i presenti una renúncia en un termini posterior o no executi les accions que li han estat concedides, es considerarà que s'ha produït un incompliment de les obligacions que estableix la convocatòria, que podrà donar lloc a la revocació i al reintegrament, si escau, d'acord amb l'apartat 21, així com a la resta de responsabilitats que preveu la Llei 38/2003, de 17 de novembre. A més, aquest fet podrà afectar negativament a la puntuació de l'entitat en les properes convocatòries.

Tant en el cas que s'ampliï el crèdit previst inicialment, com si alguna de les persones beneficiàries desistís o renunciàs a alguna o totes les especialitats formatives dins el termini establert en el primer paràgraf d'aquest apartat, el SOIB pot acordar la concessió de la subvenció al sol·licitant o als sol·licitants que els correspongui per ordre de puntuació i d'acord amb els criteris establerts.

No es pot concedir una nova especialitat formativa a les entitats de formació que hagin desistit o renunciat a alguna de les especialitats formatives que se li havien concedit inicialment.

17. Obligacions específiques de les entitats beneficiàries que executen accions de formació

Són obligacions de les entitats beneficiàries que executen accions de formació les que estableixen l'article 16 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre; l'article 9 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març; l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions.

Entre d'altres, les obligacions són:

1.Aportar, en termini, la informació i la documentació que es requereixi durant la fase d'instrucció del procediment, execució de la formació i justificació de la subvenció.

2.Fer el seguiment de la participació dels alumnes, el seu aprenentatge i avaluació. A les accions presencials s'haurà de dur un control d'assistència diari segons el model establert pel SOIB. En el moment que el SOIB disposi de mitjans tecnològics adients per fer el control d'assistència geolocalitzada els centres de formació han de disposar, per cada especialitat formativa en impartició, d'un dispositiu mòbil amb llapis digital, i amb connexió a Internet. L'aplicació desarà les dades biomètriques i la geolocalització de cada signatura per tal de poder comprovar-ne l'autenticitat. Així mateix, a la formació impartida en modalitat Teleformació s'ha de conservar la documentació i la informació corresponent als controls d'avaluació de l'aprenentatge i del registre de l'activitat formativa.

3.A les accions formatives de Teleformació facilitar al SOIB les claus que permetin l'accés telemàtic a la informació relativa a la formació impartida, inclòs l'accés als continguts formatius, activitats i treballs presentats a la plataforma de Teleformació i participació a les eines de comunicació, tant dels tutors-formadors com dels participants.

4.Complir amb la impartició de les accions formatives, les prescripcions que els siguin d'aplicació amb virtut de disposició legal o reglamentària, inclosa l'obligació d'impartir la formació en els espais i amb els mitjans formatius inscrits per a aquesta finalitat.

5.Donar a l'alumnat, a l'inici de la formació en modalitat presencial la relació de material d'escriptori establert pel SOIB, d'acord amb la descripció i les característiques determinades a l'Annex 2 d'aquesta Resolució.

6.Garantir la gratuïtat de les accions formatives per als participants en la formació subvencionada.

7.Facilitar i corresponsabilitzar-se en el seguiment de la participació dels alumnes, de l'aprenentatge i l'avaluació, així com en la investigació de metodologies i eines necessàries per actualitzar el sistema.

8.Mantenir les exigències tecnicopedagògiques, d'instal·lacions, equipaments i mitjans humans tengudes en compte per inscriure l'acció i adaptar-se als requisits mínims que en cada moment s'exigeixin per a cada especialitat inscrita.

9.Seguir les prescripcions del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament i el Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i la lliure circulació d'aquestes dades i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, de protegir dades de caràcter personal i guardar el secret professional.

10.Comunicar a l'administració pública competent, a l'efecte de mantenir la inscripció com a entitat de formació, qualsevol canvi de titularitat o de forma jurídica.

11.En el moment de començar les actuacions, tenir els locals i els recursos humans, materials i didàctics necessaris per desenvolupar les accions d'acord amb la normativa vigent.

12.Respectar les directrius i els protocols que estableixi el SOIB relatius al desenvolupament de les accions formatives, els quals es publicaran al fons documental de l'aplicació informàtica de gestió del SOIB.

13.Trametre al SOIB una comunicació d'inici de cada especialitat formativa que ha de desenvolupar, inclosa qualsevol modificació posterior i, si escau, la comunicació de finalització. La manca de comunicació en els terminis establerts pel SOIB implicarà que la corresponent especialitat formativa es consideri no executada a efectes de la justificació de la subvenció i de l'assistència dels alumnes, llevat que la no comunicació en termini es degui a causes imprevistes, degudament justificades i comunicades al moment en què es produeixin.

14.Fer constar el caràcter públic del finançament de l'activitat subvencionada i, si escau, el cofinançament del Fons Social Europeu o de qualsevol altre fons comunitari o supranacional. En aquest últim supòsit, l'entitat beneficiària haurà d'incloure en les activitats d'informació de les accions formatives, publicacions, material didàctic i acreditacions de l'execució de la formació que s'ha de lliurar als participants l'emblema del Fons Social Europeu o del fons comunitari o supranacional que correspongui, així com complir les altres obligacions de publicitat que estableix la normativa comunitària o supranacional aplicable.

15.Informar els alumnes de l'abast de la formació. A més d'informar-los dels ajuts i beques que poden sol·licitar.

16.Col·laborar amb el SOIB en els processos d'informació i orientació dels participants a la formació sobre la cartera de serveis del SOIB. El SOIB, quan ho consideri adient, contactarà amb els centres de formació per convocar els alumnes de cada especialitat formativa per tal que el SOIB pugui fer una sessió informativa d'un màxim dues hores de durada en el centre amb la finalitat de promoure les polítiques actives d'ocupació i presentar la cartera de serveis del SOIB. Aquestes hores es programaran de forma addicional a les hores lectives de l'especialitat formativa seleccionada.

17.Disposar de la pòlissa d'assegurança d'acord amb el que estableix l'apartat 24 d'aquest annex.

18.Retribuir el formador, en el cas de modalitat presencial, per un cost/hora mínim de 38,22 €/hora (que, en cas de tractar-se de personal amb relació laboral, es calcula tenint en compte la retribució bruta i la seguretat social a càrrec de l'empresa) d'acord amb la Resolució de la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023, rectificada per la Resolució de 29 de juny de 2023. En cas que no es compleixi, la subvenció tendrà les penalitzacions establertes a l'apartat 26.1.5.

19.Estar al corrent de pagament d'obligacions de reintegrament de subvencions.

20.Comunicar al SOIB l'obtenció d'altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos que financin les activitats subvencionades, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts. Aquests ingressos seran incompatibles amb la subvenció destinada a la mateixa finalitat, per la qual cosa aquesta serà minorada en la quantitat ja percebuda.

21.Acreditar amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió de la subvenció i a fer-ne el pagament, que es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, en la forma que es determini en les convocatòries, sense perjudici del que preveu l'article 22.4 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

22.Tenir una comptabilitat separada o un codi comptable adequat, respecte de totes les transaccions relacionades amb l'activitat subvencionada i disposar d'un sistema informatitzat de registre i emmagatzematge de dades comptables.

23.Les entitats beneficiàries han d'adoptar una conducta èticament exemplar, abstenir-se de fer, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d'aquestes pràctiques que, al seu parer, sigui present o pugui afectar el procediment. Particularment s'han d'abstenir de fer qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d'igualtat d'oportunitats i de lliure concurrència.

24.Usar l'aplicació informàtica de gestió del SOIB (ESOIB).

Les entitats hauran de custodiar els originals dels documents que pengin a l'aplicació, els quals el SOIB pot requerir en qualsevol moment.

L'accés a l'aplicació es farà a través de la seu electrònica de la CAIB www.caib.es/seucaib o de la web del SOIB https://intranet.caib.es/esoib.

L'accés a l'aplicació s'ha de fer a través qualsevol certificat electrònic admès per la CAIB, DNI electrònic o clave. Les entitats hauran de notificar al SOIB les persones que poden accedir-hi en nom seu.

Si s'opta pel DNI electrònic o certificat electrònic en targeta, els ordinadors hauran de disposar qualsevol lector de targetes intel·ligents.

25.D'acord amb l'article 82.1 del Reglament europeu 1060/2021, sense perjudici de les normes aplicables en matèria d'ajuts estatals, l'autoritat de gestió ha de garantir que tots els documents justificatius relacionats amb una operació que rebi ajuda dels Fons es conservin al nivell adequat durant un termini de cinc anys a partir del 31 de desembre de l'any en què l'autoritat de gestió efectuï l'últim pagament al beneficiari.

L'incompliment de les obligacions que estableix aquesta convocatòria i la normativa que la regula dona lloc a les responsabilitats que preveu la Llei sobre infraccions i sancions en l'Ordre social, en l'article 16 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, d'acord amb l'apartat 33 d'aquest annex.

18. Import de concessió de la subvenció

L'import de la subvenció sol·licitada per cada entitat de formació ha de ser el resultat de la suma dels imports de totes les especialitats formatives sol·licitades per l'entitat.

L'import per concedir per a cada acció formativa es determina aplicant els mòduls econòmics que estableix l'annex IX del Reglament delegat (UE) 2018/1127 de la Comissió de 28 de maig de 2018 per el qual es modifica el Reglament delegat (UE) 2015/2195, que complementa el Reglament (UE) 1304/2013 del Parlament Europeu i el Consell, relatiu al Fons Social Europeu, respecte a la definició de barem estàndard de costs unitaris i imports a tant alçat estableix uns barems de costs unitaris i uns imports a tant alçat a partir de les dades presentades o publicades per Eurostat i sobre la base de mètodes decidits per mutu acord. A tal efecte, a l'annex IX d'aquest Reglament, afegeix l'annex XVIII del Reglament modificat i defineix, en aquest annex, el barem estàndard dels costs unitaris de la formació professional inclosa en el Catàleg d'especialitats formatives del Servei Públic d'Ocupació Estatal, i estableix la quantitat de 8,58 € per hora de formació presencial i alumne i de 4,5 € per hora de formació en línia i alumne.

Les especialitats formatives a partir de les quals es pugui obtenir un certificat d'idiomes, un permís de conduir o una certificació d'aptitud professional que suposin despeses addicionals no previstes a l'especialitat formativa es comptabilitzaran fora dels mòduls establerts a l'apartat anterior, les quals es liquidaran a costs reals.

D'aquesta manera, per a cada especialitat formativa, l'import que s'ha de concedir es calcularà de la manera següent:

a) Especialitats formatives en modalitat presencial: 8,58 euros * hores de l'especialitat * alumnes sol·licitats.

b) Especialitats formatives en modalitat Teleformació: 4,50 euros * hores de l'especialitat * alumnes sol·licitats.

En el cas d'especialitats formatives a partir de les quals s'obtengui també un certificat d'idiomes, un permís de conduir o una certificació d'aptitud professional, l'import a concedir serà, a més de l'especificat als paràgrafs anteriors, el resultat de multiplicar l'import de la taxa corresponent pels alumnes sol·licitats.

Aquest import serà el de la taxa corresponent, que no podrà superar l'import de 227 € per alumne, d'acord amb la Resolució de la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023, rectificada per la Resolució de 29 de juny de 2023.

19. Forma de pagament

D'acord amb el que estableix el segon paràgraf de l'article 6.6 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, el Reial decret 694/17, i l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, la proposta de pagament s'ha de tramitar de la manera següent:

a) Un 60 % una vegada concedida la subvenció i acreditat l'inici de programació formativa de l'entitat dins l'exercici 2024.

L'inici de la programació s'acredita presentant per registre d'entrada la comunicació d'inici de la primera especialitat formativa iniciada de la programació de l'entitat beneficiària i, en el cas de les especialitats en modalitat presencial, acompanyada del full de signatures dels alumnes del primer dia.

L'entitat beneficiària queda eximida de garantia o aval, d'acord amb l'article 25.3.a) del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i d'acord amb l'article 12.2, in fine, de l'Ordre TMS/368/2019.

En el cas que la persona beneficiària no estigui donada d'alta com a tercer en el sistema comptable SAP, ha de presentar el model de document «Declaració responsable de veracitat de les dades bancàries aportades» que es troba a disposició de les entitats interessades dins el tràmit telemàtic que estarà disponible a la Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En el supòsit de cessió de crèdit, la persona beneficiària ho ha de sol·licitar després d'haver rebut la notificació de la concessió, mitjançant la presentació del contracte de cessió de crèdit amb l'entitat bancària, el comunicat de cessió de crèdit (segons el model establert pel SOIB), així com l'acreditació de la representació del cedent que justifiqui un poder suficient per fer la cessió esmentada. No és necessari acreditar la representació i poder suficient per dur a terme la cessió en el cas de trobar-se acreditat dins l'expedient o que el contracte de cessió estigui signat davant fedatari públic.

b) El percentatge restant en l'exercici 2026, una vegada l'entitat beneficiària hagi presentat la documentació fixada en l'apartat 20 d'aquest annex i sempre que el SOIB l'hagi revisat.

En el supòsit que l'import justificat sigui inferior a l'import pagat, i no hi hagi hagut un ingrés voluntari, s'ha de tramitar un expedient de reintegrament de la quantitat que la persona beneficiària hagi rebut indegudament.

20. Justificació i liquidació de la subvenció

20.1 Justificació

L'article 3.1 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, disposa que quan s'hagin establert mòduls específics per aplicació de la normativa reguladora del Fons Social Europeu o altres fons europeus en matèria de costs simplificats, la justificació es farà d'acord amb el que estableixen els articles 76 a 79 del Reglament de la Llei general de subvencions.

D'acord amb aquestes normes, s'ha decidit utilitzar, tant per concedir com per justificar, els mòduls econòmics establerts pel Reglament Europeu abans esmentat de 8,58 euros/hora/alumne per als cursos presencials i de 4,50 euros/hora/alumne per als cursos de Teleformació, sense que l'Estat membre estigui obligat a fer cap altre càlcul per determinar-ne la taxa aplicable.

En el cas d'especialitats formatives a partir de les quals s'obtengui també un certificat d'idiomes, un permís de conduir o una certificació d'aptitud professional, l'import justificat serà, a més de l'especificat als paràgrafs anteriors, l'import justificat mitjançant aportació dels justificants de despesa corresponents.

La persona beneficiària ha de justificar l'execució de l'activitat subvencionada mitjançant l'aportació al SOIB de la documentació següent:

  • En el termini de 10 dies comptadors des que acabi l'acció formativa, la persona beneficiària ha de presentar una memòria justificativa del compliment de les condicions imposades a la concessió amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts, segons el protocol de gestió que és a disposició de les persones interessades en el web <www.soib.es>. En el cas de les especialitats formatives del MCERL el termini és dos mesos.
  • En el termini de dos mesos comptadors des que acaba cada acció formativa, la persona beneficiària ha de justificar l'execució mitjançant l'aportació al SOIB mitjançant l'aplicació informàtica de gestió de la formació del SOIB, d'una memòria econòmica. El document generat per l'aplicació informàtica de gestió del SOIB s'ha de presentar de conformitat amb l'apartat 10 d'aquest annex. Aquesta memòria ha de comprendre la documentació següent:

a) Acreditació per part del beneficiari del nombre d'alumnes computables.

b) Quantia global de la subvenció calculada aplicant als alumnes computables i les hores de l'especialitat, el mòdul que correspon.

c) Detall d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i la seva procedència.

d) Si escau, aportació de les factures justificatives de les taxes del certificat d'idiomes, del permís de conduir i de la certificació d'aptitud professional i dels seus pagaments que pertoquin.

e) Declaració responsable que s'ha complert l'obligació específica establerta al punt 17.18 d'aquest annex. Aquesta declaració no eximeix de la possibilitat que el SOIB, si ho considera necessari, pugui requerir posteriorment la documentació justificativa i fer-ne la comprovació oportuna.

f) Document signat pel formador en la modalitat presencial i per l'entitat de formació on quedi reflectit el cost /hora abonat al formador.

Quan no es presenti la documentació justificativa a què fa referència aquest apartat, l'òrgan competent ha de requerir la persona beneficiària perquè l'aporti en un termini improrrogable de 15 dies. Transcorregut aquest termini, el fet de no presentar la justificació té com a conseqüència la pèrdua del dret a cobrar la subvenció i l'inici d'un procediment de reintegrament, de conformitat amb el que estableixen l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions. També comportarà les responsabilitats que estableix la Llei general de subvencions. Presentar la justificació en el termini addicional que estableix aquest apartat no eximeix la persona beneficiària de les sancions, que d'acord amb la Llei, li corresponguin.

Si la documentació presentada és insuficient, per tal que es consideri justificada correctament la subvenció concedida, l'òrgan competent ha de posar en coneixement de les persones beneficiàries les mancances observades perquè les puguin esmenar en un termini de 10 dies.

20.2 Liquidació

L'import finalment subvencionable serà el resultat de multiplicar el mòdul corresponent (8,58 € en el cas de modalitat presencial i 4,50 € en el cas de Teleformació) pels alumnes computables i per les hores de l'especialitat formativa. A aquest import, s'hi ha d'afegir l'import de les taxes oficials que siguin necessàries per aconseguir les habilitacions professionals, els carnets i els certificats que s'hagin justificat.

En el cas que de la documentació aportada establerta en el punt 20.1 e) i f), o de les comprovacions efectuades pel SOIB, es comprovi que el cost per hora de la retribució del formador en modalitat presencial ha estat inferior a 38,22 €, sempre que sigui superior a 30 €/hora, a l'hora de liquidar la subvenció s'aplicarà una minoració del 20 % sobre el mòdul establert (8,58 €) en la corresponent especialitat formativa, el qual passarà a ser de 6,86 €. En el cas que el cost/hora sigui inferior a 30 €/hora suposarà el reintegrament total de la subvenció corresponent a l'especialitat formativa.

S'ha de considerar que en la modalitat presencial, són alumnes computables quan han assistit, almenys, al 75 % de la durada de l'acció formativa, i excepcionalment per causa d'absència degudament justificada, es podrà considerar als alumnes que hagin assistit almenys un 65 % i hagin superat amb avaluació positiva en els termes que estableix el paràgraf segon de l'apartat 3 de l'article 11 de l'Ordre EFP 942/2022, de 23 de setembre. Així mateix, es computen els alumnes desocupats que hagin abandonat per haver trobat feina, així com els participants que hagin causat baixa en el curs per malaltia o accident acreditat, sempre que, en ambdós supòsits, hagin fet un 25 % de l'activitat formativa. Les baixes dels treballadors en ERTO s'assimilen a baixes per col·locació sempre que es reincorporin al seu lloc de feina.

Pel que fa a les especialitats formatives impartides mitjançant la modalitat Teleformació es considerarà que són alumnes computables els que hagin realitzat el 75 % dels controls periòdics de seguiment del seu aprenentatge que s'estableixi al projecte formatiu, amb independència de les hores de connexió.

En tot cas, si es produïssin abandonaments amb posterioritat a la impartició del 25 % de les hores de formació s'admetran desviacions per especialitat formativa de fins al 15 % del nombre de participants que les haguessin iniciat, arrodonit a l'alça.

En els casos en què s'autoritzi un augment del nombre d'alumnes inicials, en cap cas, el pressupost de l'especialitat formativa s'ha d'incrementar. Si hi ha penalització per baixes d'alumnes, s'ha de calcular d'acord amb el nou nombre d'alumnes autoritzats.Es consideren despeses subvencionables els costs de l'activitat formativa que es generin amb la impartició de les especialitats formatives que preveuen el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol i l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març.

En el cas que l'import que resulti, dividit entre els alumnes finalment computables i les hores d'impartició, sigui superior a 13 €, s'ha de reduir aquest import de tal manera que l'import finalment subvencionat no sigui un cost per hora i alumne superior.

20.3 Despeses derivades de l'avaluació i l'expedició de certificats oficials acreditatius

Són subvencionables les despeses derivades de fer els exàmens finals i d'expedir els certificats oficials acreditatius. Aquesta despesa s'ha de justificar mitjançant les factures corresponents, així com el pagament d'aquestes factures, i no pot superar, per alumne participant, l'import concedit ni tampoc l'import que estableix el conveni o l'acord corresponent que es tengui amb l'entitat acreditadora.

 

​​​​​​​20.4 Període subvencionable

El període subvencionable és des del moment que es concedeix la subvenció fins a la data que acaba el termini per presentar la documentació justificativa.

21. Revocació i reintegrament de les subvencions

1. L'alteració, intencionada o no, de les condicions que s'han tingut en compte per concedir la subvenció, l'incompliment total o parcial de les obligacions o els compromisos que ha de complir l'entitat beneficiària o qualsevol altre incompliment del règim jurídic de les subvencions i, en tot cas, obtenir subvencions incompatibles, prèviament o posteriorment a la resolució de concessió, són causes de revocació, total o parcial, de la subvenció atorgada i, si escau, de reintegrament de les quantitats percebudes per l'entitat, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2005.

2. És causa específica de revocació l'execució d'accions formatives sense disposar dels requisits exigits per la normativa reguladora per impartir l'especialitat.

3. Els incompliments parcials dels requisits o les obligacions de les entitats beneficiàries, l'execució incorrecta de les accions que es posin de manifest en la verificació administrativa o en el seguiment in situ de les accions subvencionades, així com també la justificació d'una quantia inferior a la quantia atorgada inicialment, impliquen l'inici d'un procediment de revocació parcial de les subvencions concedides, que pot comportar la minoració de l'import pendent de pagament i el reintegrament parcial per part de l'entitat beneficiària, de les quantitats pagades amb els interessos de demora corresponents.

4. A aquest efecte, s'ha de tenir en compte el principi general de proporcionalitat, com també la resta de criteris de gradació que consten a l'article 15 de les bases, aprovades mitjançant TMS/368/2019, de 28 de març, d'acord amb el Decret legislatiu 2/2005.

22. Difusió pública de les actuacions

Tota la publicitat, la documentació escrita o els anuncis, la senyalització exterior, com també qualsevol tipus d'informació en suport electrònic, informàtic i telemàtic que es derivi d'aquesta activitat, ha d'estar com a mínim en català, d'acord amb el Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (i s'hi ha d'utilitzar un llenguatge inclusiu d'homes i dones); també s'hi ha de fer constar la participació del SOIB i el cofinançament del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i s'hi han d'incorporar els elements identificatius. Així mateix, l'entitat hi pot fer constar els seus elements identificatius en la mateixa grandària o una de menor que els logotips del SOIB i el SEPE.

En el cas de la modalitat de Teleformació, les plataformes hauran de fer constar la participació del SOIB i el cofinançament del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i s'hi han d'incorporar els elements identificatius.

Pel que fa al logotip del Servei Públic d'Ocupació Estatal, s'han de seguir els criteris que fixa l'Ordre corresponent, per la qual es distribueixen territorialment per a l'exercici econòmic 2024, perquè les comunitats autònomes amb competències assumides gestionin subvencions de l'àmbit laboral finançades amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat.

Si escau, totes aquestes circumstàncies han de constar també a la pàgina web de les entitats beneficiàries de la subvenció.

Tota la publicitat i la difusió en qualsevol mitjà s'ha de presentar al SOIB, per verificar-la, amb una antelació mínima de 7 dies hàbils abans de publicar-la; s'hi ha d'assenyalar el text i el disseny de la publicitat que es vol fer. En cas de detectar-hi irregularitats, en aquest mateix termini el SOIB ho ha de comunicar a l'entitat beneficiària perquè les esmeni.

L'incompliment d'aquestes obligacions suposa iniciar el procediment regulat a l'article 31.3 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

23. Condicions d'execució de la formació

1. No es pot iniciar cap especialitat formativa amb menys del 25 % dels alumnes programats a l'objecte de donar compliment a l'establert al punt 7 d'aquest apartat.

2. Les especialitats formatives en modalitat presencial, s'han d'impartir preferentment entre el dilluns i el divendres, i per norma general amb un màxim de sis hores diàries. Les accions formatives s'han de programar amb horaris racionals que permetin conciliar la formació amb la vida personal de l'alumnat.

3. A les especialitats formatives en modalitat Teleformació, hi ha d'haver un data d'inici i una data de finalització, tenint en compte que per cada dia hàbil s'han de computar, per norma general, dues hores de formació.

4. Una vegada iniciada l'acció formativa, s'impartirà de forma regular, i no podrà ajornar-se temporalment, llevat de causa major degudament justificada i acceptada per la Direcció del SOIB.

5. Cada especialitat formativa pot ser impartida, com a màxim i no de manera simultània, per dues persones formadores o tutores formadores. Excepcionalment i per causes justificades, es podran admetre més formadors.

6. La impartició de l'acció formativa s'ha de dur a terme d'acord amb el protocol de gestió que es troba en el fons documental de l'aplicació informàtica de gestió.

7. El beneficiari de la subvenció està obligat a executar la totalitat de la programació formativa. No obstant això, tal com estableix l'article 15.2.b) de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, en el cas que una programació formativa no es dugui a terme en la totalitat, i sempre que s'hagi executat, com a mínim, el 25 % dels seus objectius mesurats amb l'indicador de nombre d'hores de formació multiplicat pel nombre d'alumnes finalitzats, dona lloc al reintegrament parcial corresponent. A aquests efectes, s'hi han d'incloure les hores d'absència que resulten computables per falta justificada o per col·locació. Aquest 25 % es calcula en relació amb la totalitat de la programació concedida, incloses les possibles renúncies o inexecucions que s'hagin fet amb posterioritat a la concessió. En el cas que en la programació formativa no s'arribi a executar un mínim del 25 %, s'haurà de reintegrar totalment l'import concedit per a aquest programa.

8. Per a cada especialitat formativa tots els espais que estiguin inscrits per a cada especialitat han d'estar disponibles de forma simultània d'acord amb el que estableix cada programa formatiu. Excepcionalment, i prèvia sol·licitud motivada, el SOIB pot autoritzar l'ús d'un espai formatiu (aula o taller) de forma simultània per a dues accions formatives distintes.

9. Es pot autoritzar un augment del nombre d'alumnes inicialment aprovat sempre que aquest fet no vagi en detriment de la qualitat de la impartició de la docència ni suposi un augment del pressupost aprovat i que la inscripció del centre sigui, com a mínim, per al mateix nombre sol·licitat.

10. En cas que el SOIB hagi implementat una aplicació adequada, es permetrà la signatura electrònica dels responsables de formació, formadors i alumnes mitjançant la captura de signatura digitalitzada o amb dades biomètriques en qualsevol dels documents que requereixen la seva signatura que haurà d'estar associada al corresponent document identificatiu. Tot això, per tal de justificar l'assistència dels alumnes i l'execució de l'especialitat formativa.                                                                                                                                            

El sistema de firma digitalitzada haurà de garantir en tot cas l'autenticitat de les dades. Es permet l'ús de mitjans electrònics per garantir l'assistència dels participants sempre que quedi constatada la identitat dels signants i es compleixin els requisits de seguretat.

24. Assegurança d'accidents i responsabilitat civil

D'acord amb el que estableix l'article 6 del Reial decret 694/2017, les entitats beneficiàries que executen la formació en modalitat presencial, han de contractar una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil i d'accidents personals per protegir els participants davant qualsevol risc derivat de l'execució de l'acció formativa per al període de formació teoricopràctic, així com els desplaçaments dels participants al lloc d'impartició de les classes i a altres empreses o establiments que s'organitzin en suport de l'execució de les accions formatives i el SOIB en queda exonerat de qualsevol responsabilitat.

Ha de cobrir, com a mínim, un capital per a cadascun dels alumnes de 20.000,00 € el risc de mort, un capital de 40.000,00 € el risc d'invalidesa, i un capital de 3.000,00 € per assistència mèdica, causades per accident durant el desplaçament per qualsevol mitjà i durant l'assistència a les accions formatives, inclòs el període de pràctiques. En qualsevol cas, la durada de les assegurances s'ha de limitar a la durada del període d'execució de l'especialitat formativa. En la pòlissa d'assegurança, hi ha de figurar la denominació de l'acció formativa, el número de l'expedient i el nombre d'alumnes.

En el cas de les especialitats formatives d'idiomes, les conduents a un permís de conduir i les conduents a certificació d'aptitud professional, l'assegurança també ha de cobrir l'assistència dels participants als exàmens oficials.

25. Drets, obligacions i assistència de l'alumnat

1. La formació subvencionada pel SOIB és gratuïta per a l'alumnat.

2. Els alumnes participants en les especialitats formatives impartides en la modalitat presencial poden sol·licitar les beques i els ajuts que preveu la convocatòria corresponent.

3. L'alumnat té cobert els riscs d'accidents i responsabilitat civil, derivat de l'assistència als cursos i el desplaçament, mitjançant pòlissa subscrita per l'entitat de formació.

4. A les especialitats formatives en modalitat presencial, les persones participants rebran el primer dia de classe, el calendari del curs, el document de drets i obligacions de l'alumnat, i el material d'escriptori necessari per dur a terme l'acció formativa de manera correcta. L'alumnat també rebrà un manual, editat o en suport informàtic, de tots els continguts de l'especialitat formativa.

5. A les especialitats formatives en modalitat Teleformació, les persones participants el primer dia de la formació han de tenir accés a la plataforma amb totes les guies i els recursos necessaris per iniciar la formació.

6. El centre ha de subministrar als alumnes de la formació presencial els equipaments (uniformes, eines, EPI, etc.) necessaris per desenvolupar l'especialitat formativa d'acord amb el programa formatiu.

7. L'alumnat ha d'acreditar documentalment els requisits per poder assistir a l'acció formativa i aportar la documentació sol·licitada per l'entitat que du a terme l'acció formativa.

8. En les especialitat formatives en modalitat presencial, l'alumnat té l'obligació d'assistir i seguir amb aprofitament l'acció formativa. Si un alumne acumula més de tres faltes sense justificar en un mes és causa d'exclusió en l'acció formativa. El còmput d'aquestes faltes es fa per mes natural. Quan l'absència es produeixi per causa justificada, aquesta persona ha d'avisar el primer dia d'absència al centre, i ha de presentar al personal formador o coordinador de l'acció formativa, el justificant corresponent en un termini inferior a cinc dies hàbils després de reincorporar-se en l'acció formativa. En cas de no fer-ho, causa baixa en l'acció formativa.

En les especialitats formatives de Teleformació, l'alumne té l'obligació de seguir amb aprofitament l'acció formativa realitzant tots els controls periòdics del seguiment de l'aprenentatge i les activitats d'avaluació previstes.

Té la consideració de falta justificada la motivada per:

  • Malaltia o accident
  • Malaltia greu o defunció d'un familiar fins a segon grau de consanguinitat o afinitat
  • Deure inexcusable de caràcter públic o personal

De forma excepcional, té la consideració de falta justificada l'assistència a un procés de selecció de personal i per causes de força major (catàstrofes, vagues de transport, etc.)

En cap cas, es considera falta justificada la no assistència per motius de feina.

9. Es considera causa d'exclusió de l'alumne de l'acció formativa:

  • La falta d'aprofitament, comportament indegut o obstaculització del desenvolupament normal del curs.
  • L'incompliment continuat de la normativa en seguretat i prevenció de riscs laborals segons el contingut de l'especialitat formativa que s'imparteixi durant el desenvolupament de l'acció formativa.

Per comprovar els termes indicats en els dos paràgrafs anteriors, la persona responsable del centre de formació, previ informe motivat del personal formador, ha d'advertir l'alumne que incorri en algun d'aquests supòsits i ha de deixar constància per escrit de tal fet, en el qual s'ha d'indicar el nom de la persona, la data en la qual es produeix aquest fet i la descripció de la causa que ha motivat la prevenció. En el cas que una mateixa persona sigui advertida en més de dues ocasions, se l'ha d'excloure automàticament de l'acció formativa. Aquestes informacions s'han de comunicar al personal tècnic de seguiment.

10. Procediment de baixa de l'alumnat. Quan tengui lloc alguna de les causes d'exclusió indicades anteriorment, el centre ha d'emetre un informe motivat de les circumstàncies que justifiquen l'expulsió de l'alumne i l'ha de traslladar al SOIB.

La persona responsable del centre de formació ha de notificar a l'alumne la baixa del curs.

11. Gestió de places vacants. Si hi ha places vacants es poden cobrir per aspirants que hagin quedat en reserva sempre que no s'hagi superat el percentatge del 25 % de la durada de l'acció formativa en modalitat presencial. En la modalitat Teleformació es podran incorporar alumnes sempre que no hagi transcorregut el 25 % de la durada, computada en dies, de la formació, i com a màxim fins el cinquè dia; a més, de poder fer el 75 % dels controls periòdics de seguiment del seu aprenentatge establerts al projecte formatiu.

12. Els alumnes han de prestar la seva autorització al SOIB perquè pugui fer les comprovacions necessàries, especialment a l'efecte d'obtenir els resultats d'inserció laboral, i consultar-ne la vida laboral. Igualment, han de prestar la seva autorització al centre de formació, perquè puguin cedir les dades personals al SOIB com a competent en matèria de formació professional per a l'ocupació, en el desenvolupament, el seguiment, l'avaluació i el control de les accions formatives autoritzades.

13. Amb caràcter general, es considera que un alumne ha finalitzat la formació en modalitat presencial, quan ha assistit almenys al 75 % de la durada de l'acció formativa. Excepcionalment, i per causes d'absències degudament justificades derivades de malaltia o accident de l'alumne, atenció a familiars o qualsevol altra circumstància extraordinària apreciada pel centre, podran presentar-se als alumnes que hagin assistit, al menys, un 65 % del total d'hores de l'acció formativa. Sols l'alumnat que ha finalitzat pot ser avaluat.

En les accions formatives impartides mitjançant la modalitat Teleformació es considerarà que han finalitzat l'acció formativa els alumnes que hagin fet el 75 % dels controls periòdics del seguiment de l'aprenentatge prevists en el projecte formatiu. Sols l'alumnat que ha finalitzat pot ser avaluat.

14. Una persona no podrà fer dues especialitats formatives simultàniament si existeixen sol·licituds d'altres persones que compleixin els requisits d'accés al curs. Si hi ha places vacants, podrà cursar dues accions formatives, a la vegada, sempre que no superin les vuit hores d'ensenyament diàries i l'horari sigui compatible. Una persona no pot abandonar un curs per iniciar-ne un altre.

15. Els alumnes que hagin cursat una especialitat formativa d'aprenentatge d'idiomes o de permís de conducció o de certificació d'aptitud professional tenen l'obligació de presentar-se als exàmens corresponents que els acrediti els coneixements assolits. En cas que no es presenti sense un motiu justificat no podrà cursar la mateixa especialitat formativa durant un any.

26. Requisits i funcions del personal implicat

26.1 Formadors (modalitat presencial) i tutors formadors (modalitat Teleformació)

1. El personal formador de les especialitats formatives en modalitat presencial, ha d'impartir, desenvolupar i controlar l'activitat en l'aula. El personal formador és qui ha de dirigir i guiar l'aprenentatge, així com el compliment normatiu i el funcionament a l'aula, el control d'assistència, els ajusts i les actualitzacions en la programació didàctica i la temporalització, etc.

2. El personal tutor-formador ha d'impartir les especialitats formatives en modalitat Teleformació i haurà d'exercir, com a mínim, les funcions següents:

a) Desenvolupar el pla d'acolliment dels alumnes del grup de formació segons les característiques específiques de l'acció formativa.

b) Orientar i guiar l'alumnat en la realització de les activitats, l'ús dels materials i la utilització de les eines de la plataforma virtual d'aprenentatge per a l'adquisició de les capacitats previstes en les accions formatives.

c) Fomentar la participació de l'alumnat proposant activitats de reflexió i debat, organitzant tasques individuals i treball en equip, utilitzant les eines de comunicació establertes.

d) Realitzar el seguiment i la valoració de les activitats realitzades pels participants, resolent dubtes i solucionant problemes, a través de les eines de la plataforma virtual d'aprenentatge, ajustant-se a la planificació prevista.

e) Avaluar els participants, d'acord amb els criteris establerts, així com participar en l'organització i el desenvolupament de les proves d'avaluació que siguin procedents.

f) Participar en totes les activitats que impliquin la coordinació amb la resta de l'equip responsable de l'organització, la gestió i el desenvolupament de les accions formatives.

Els tutors-formadors hauran d'atendre les peticions i els dubtes dels participants i realitzaran l'activitat tutorial a través de les eines de comunicació que disposi la plataforma (missatgeria, xat, fòrum, videoconferència, o altres de similars). Tota aquesta activitat dels tutors-formadors haurà de quedar registrada a la plataforma perquè el SOIB la comprovi.

3. Per a una adequada funció dels formadors, tant per a la impartició presencial com per a la Teleformació, dins el marc d'aquesta convocatòria es consideren necessàries les tasques de:

  • Preparació. Es tracta de la planificació i l'organització prèvia a la impartició en què el personal formador haurà de fer la planificació i la programació didàctica de l'acció formativa, així com la planificació de l'avaluació de l'aprenentatge. En cas que sigui necessari fer una prova prèvia als alumnes, l'haurà de preparar i corregir el personal docent. Per això, s'ha d'elaborar la documentació relativa a aquests aspectes.
  • Avaluació. El personal formador, a més de dissenyar les proves d'avaluació, ha d'assegurar unes adequades condicions per dur-les a terme: ha de garantir una avaluació de l'aprenentatge objectiva, fiable i vàlida.

4. Per poder impartir la formació els formadors i tutors-formadors han de complir els requisits que estableixen els programes formatius corresponents. En el cas que el programa formatiu no estableixi requisits específics pels formadors i tutors-formadors, aquests han de tenir titulació, com a mínim de certificat de professionalitat de nivell 2, títol de grau mitjà de formació professional o titulació universitària, o experiència laboral relacionada amb el contingut del programa formatiu, a més d'acreditar competència docent en la modalitat corresponent, adquirida bé a través de formació, o bé a través d'experiència professional verificable.

Excepcionalment, en cas que no hi hagi cap formador o tutor formador disponible o interessat a impartir l'acció formativa, la persona que dirigeix el centre, d'acord amb Instrucció 8/2022 de la directora del SOIB, relativa a l'autorització excepcional de persones formadores per impartir accions formatives conduents i no conduents a certificats de professionalitat, ha de presentar una oferta d'ocupació per aconseguir un formador que compleixi els requisits establerts. En el supòsit que cap dels candidats compleixi la totalitat dels requisits de l'oferta, el SOIB ha d'expedir un certificat d'insuficiència de candidats, en aquest cas el centre pot seleccionar una persona qualificada que més s'aproximi al compliment de tots els requisits.

5. El cost per hora de la retribució del personal formador en modalitat presencial no pot ser inferior a 38,22 €/hora. En cas que el cost/hora sigui inferior a 38,22 € però superior a 30 €/hora, a l'hora de liquidar la subvenció s'aplicarà una minoració del 20 % sobre el mòdul establert (8,58 €) en la corresponent especialitat formativa. En el cas que el cost/hora sigui inferior a 30 €/hora suposarà el reintegrament total de la subvenció corresponent a l'especialitat formativa.

26.2 Tutor per a la modalitat presencial

El tutor de l'especialitat formativa ha de ser una persona que compleixi els requisits necessaris per ser un formador de l'especialitat. Les seves funcions han d'estar directament relacionades amb el reforç del procés d'aprenentatge dels alumnes.

Hi ha d'haver un tutor per a cada acció formativa, el qual ha de fer un mínim de dues hores setmanals de tutoria.

27. Requisits i funcions de la resta de personal implicat

27.1 Director i coordinador/dinamitzador​​​​​​​

En les especialitats impartides en la modalitat presencial, hi ha d'haver un director i un coordinador. Les funcions són de suport tècnic relacionades directament amb el seguiment del procés d'aprenentatge, assessorament i orientació dels alumnes i s'han de dur a terme amb personal propi.

En les especialitats impartides en la modalitat Teleformació, hi ha d'haver un director i un dinamitzador. Les funcions són de dinamització del procés d'aprenentatge, assistència tècnica per la utilització de la plataforma virtual d'aprenentatge, assessorament i orientació dels alumnes i s'han de dur a terme amb personal propi.

27.2 Personal de suport administratiu

Les funcions són les relacionades amb les tasques administratives de l'acció formativa.

28. Seguiment i control de la formació

El SOIB ha de dur a terme actuacions de seguiment, avaluació i de control de les accions formatives, mitjançant actuacions in situ i ex post.

Les actuacions que es duguin a terme durant les accions formatives han de comprendre el seguiment de l'activitat formativa en el lloc en què s'imparteixi, a l'inici i mentre es dugui a terme. Es pot fer a través d'evidències físiques i testimonis recollits mitjançant entrevistes als responsables de formació, alumnes i formadors, a fi de comprovar la posada en marxa i execució de l'activitat formativa. També sobre els continguts, el nombre real de participants, les instal·lacions i els mitjans pedagògics. Per això, es pot elaborar un qüestionari o una llista de comprovació establerts prèviament. En el marc d'aquestes actuacions es poden fer requeriments per esmenar les incidències detectades.

A fi de poder fer efectiu el seguiment i control, els centres col·laboradors estan obligats a facilitar les tasques de seguiment, control i avaluació de l'acció formativa, permetre al personal del SOIB l'accés a les instal·lacions, així com facilitar la documentació i altra informació que els requereixin. Els tècnics del SOIB han d'estendre una acta de seguiment de cadascuna de les visites que es facin. Aquesta acta s'ha d'aixecar el mateix dia de la visita i se n'ha de lliurar una còpia al centre, el representant del qual l'haurà de subscriure. En el cas que es detectin deficiències o irregularitats, s'han de fer constar en l'acta i el centre disposa d'un termini, el qual ha d'especificar en l'acta, per fer les al·legacions que estimi pertinents i, si escau, per esmenar-ne les deficiències. Si les deficiències o irregularitats detectades no afecten substancialment el contingut bàsic de l'actuació encomanada, s'ha de requerir al centre o entitat de formació perquè els esmeni, i s'ha d'assenyalar un termini de 10 dies per fer-ho.

En el cas de formació amb modalitat Teleformació, les entitats hauran de facilitar un perfil específic d'usuari de control i seguiment, i facilitar-ne les claus corresponents, per permetre l'accés a les persones que duguin a terme les tasques de control per part del SOIB i fer així el seguiment de les accions formatives impartides. Aquest perfil haurà de ser almenys del mateix nivell que tenguin els qui siguin tutors de l'acció formativa.

El SOIB pot suspendre de manera cautelar una acció formativa quan s'observin anomalies que repercuteixin en el desenvolupament normal de la impartició de la formació, tal com estableix l'article 17.6 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març.

Una vegada esmenades les deficiències detectades, el centre ha d'informar el SOIB en un termini no superior a dos dies de les mesures que s'han pres per fer efectiva la correcció.

En cas que les deficiències o irregularitats detectades afectin substancialment el contingut bàsic de l'actuació, facin impossible la continuació del curs, així com també en cas de no ser esmenades en el termini concedit, s'ha d'iniciar un procediment de reintegrament, de conformitat amb el que estableixen l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, així com, si escau, pot ser causa d'inici d'un procediment de suspensió temporal o definitiva de la condició de centre inscrit o acreditat.

Les infraccions que es detectin durant les actuacions de seguiment i control s'han de fer constar en els informes que s'emetin per part dels que duguin a terme aquestes funcions, amb aportació de les proves que, si escau, les documenten. Aquestes actuacions podran donar lloc al seu trasllat a la unitat de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social competent a l'efecte de l'obertura del procediment sancionador corresponent.

Els resultats dels qüestionaris per avaluar la qualitat de les accions formatives en el marc del sistema de la formació per a l'ocupació i els resultats de l'avaluació de la formació impartida pel centre o l'entitat de formació duita a terme pel tècnic de seguiment corresponent, es poden tenir en compte en futures convocatòries com a criteri de valoració per concedir les subvencions.

29. Gestió de la formació

1.Per gestionar i executar la formació, els centres de formació han de complir les instruccions que estableix el SOIB a la guia de gestió d'accions formatives i els terminis que es preveuen en el corresponent cronograma, els quals es troben al fons documental de l'aplicació informàtica de gestió.

2.Els centres de formació estan obligats a comunicar amb antelació al SOIB tots els canvis que es produeixin en la planificació i programació de les accions formatives (calendari impartició, horaris, formadors, avaluació, etc.) tal com estableix la guia de gestió.

3.Els centres de formació han de presentar al SOIB, en els terminis establerts, les dades o documents següents:

  • Publicitat o difusió de l'acció formativa, si escau, amb un mínim de set dies abans de la publicació.
  • A les accions formatives de Teleformació facilitar al SOIB les claus que permetin l'accés telemàtic a la informació relativa a la formació impartida, inclòs l'accés als continguts formatius, activitats i treballs presentats a la plataforma de Teleformació i participació en les eines de comunicació, tant dels tutors-formadors com dels participants, amb un mínim de tres dies abans de l'inici de l'acció formativa.
  • Oferta de formació, fitxa del projecte formatiu, calendari, planificació de l'avaluació de l'aprenentatge, declaració responsable del compliment de requisits per treballar amb menors d'edat, i si escau, sol·licitud d'autorització de formadors, amb un mínim de quinze dies abans de la data d'inici de la formació. En el cas de les especialitats formatives en modalitat Teleformació, el projecte formatiu inclourà la relació dels controls periòdics de seguiment de l'aprenentatge i de les activitats d'avaluació.
  • Inscripció de l'alumnat, amb un mínim de set dies abans de l'inici de l'acció formativa.
  • Sol·licitud de validació de l'alumnat, amb un mínim de tres dies abans de l'inici de l'acció formativa.
  • Comunicat d'inici de l'acció formativa i assegurança dels participants, el mateix dia de l'inici o com a màxim el dia següent.
  • Altes d'alumnes, el mateix dia que es produeixi l'alta o com a màxim el dia següent. Baixes d'alumnes, com a màxim tres dies després que s'hagi produït la baixa.
  • Control de signatures de l'alumnat en l'especialitat formativa en modalitat presencial, com a màxim dos dies després que hagi acabat l'acció formativa. En el cas que l'acció formativa duri més de trenta dies, com a màxim dos dies després de l'acabament de cada mes.
  • Qüestionaris de qualitat de l'acció formativa, s'ha de sol·licitar al SOIB el localitzador per poder fer els qüestionaris, dins el termini dels tres dies abans d'acabar el curs.
  • Informe d'avaluació individualitzat, acta d'avaluació i memòria final de seguiment, en el termini màxim de deu dies després que hagi acabat l'acció formativa. En el cas de les especialitats d'idiomes del MCERL i especialitats a partir de les quals s'obtengui un permís de conduir o una certificació d'aptitud professional, el termini és de dos mesos. A més, en l'acció formativa en modalitat Teleformació, informe de progrés i participació de cada alumne amb el registre de l'activitat formativa (contingut completat, activitats realitzades amb qualificacions obtingudes i temps de connexió).
  • En qualsevol moment durant l'execució del curs el SOIB pot requerir l'entitat beneficiària perquè aporti la documentació econòmica justificativa de la despesa dels formadors per comprovar que es compleix el que s'estableix a l'apartat 17.18 i 26.1.5.

30. Avaluació i acreditació de la formació

L'avaluació de la formació per a l'ocupació que s'executi en virtut d'aquesta convocatòria s'ha de fer d'acord amb les directrius que estableix el SOIB. En qualsevol cas, els centres i les entitats de formació no estan autoritzats a emetre'n les certificacions i els diplomes.

1.Avaluació i certificació de les especialitats formatives

El SOIB ha de lliurar a cada participant un diploma d'aprofitament en què com a mínim s'han de fer constar la denominació de l'acció formativa, els continguts formatius, la modalitat d'impartició, la durada i el període d'impartició.

L'avaluació final dels alumnes s'ha de fer dins l'execució de l'acció formativa per part del centre de formació.

2. Avaluació i acreditació d'especialitats formatives del MCERL

L'examen final dels alumnes, que sempre serà presencial, s'ha de fer en el termini màxim de 20 dies des que acaba l'especialitat formativa per part de l'entitat acreditativa oficial i amb la supervisió del centre de formació. Els alumnes aptes rebran el certificat de l'entitat acreditativa oficial.

El centre de formació ha de comunicar al SOIB, a través d'una llista, els resultats dels alumnes presentats a l'examen de l'entitat acreditadora.

El SOIB lliurarà un diploma d'aprofitament als alumnes que obtengui el certificat del nivell d'idioma, en què com a mínim s'han de fer constar la denominació de l'acció formativa, els continguts formatius, la modalitat d'impartició, la durada i el període d'impartició.

3. Avaluació i acreditació d'especialitats formatives a partir de les quals s'obtengui un permís de conduir o una certificació d'aptitud professional.

- En el cas d'especialitats conduents a un permís de conduir, els alumnes hauran de presentar-se a les proves/exàmens de trànsit, en la primera convocatòria disponible.

El centre de formació ha de comunicar al SOIB, a través d'una llista, els resultats dels alumnes presentats a les proves/exàmens de trànsit.

El SOIB lliurarà un diploma d'aprofitament als alumnes que obtengui el permís de conduir, en què com a mínim s'han de fer constar la denominació de l'acció formativa, els continguts formatius, la modalitat d'impartició, la durada i el període d'impartició.

- En el cas d'especialitats conduents a una certificació d'aptitud professional, els alumnes hauran de presentar-se a les proves/exàmens de l'organisme oficial corresponent, en la primera convocatòria disponible.

El centre de formació ha de comunicar al SOIB, a través d'una llista, els resultats dels alumnes presentats a les proves/exàmens de l'organisme oficial i/o dels carnets tramitats.

El SOIB lliurarà un diploma d'aprofitament als alumnes que obtengui la certificació d'aptitud professional, en què com a mínim s'han de fer constar la denominació de l'acció formativa, els continguts formatius, la modalitat d'impartició, la durada i el període d'impartició.

31. Compatibilitat amb altres ajuts

En el supòsit d'obtenir altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos destinats a finançar aquestes accions, aquests ingressos són incompatibles amb la subvenció destinada a la mateixa finalitat, per la qual cosa s'ha de minorar en la quantitat ja percebuda.

32. Protecció de les dades de caràcter personal

A la informació continguda en les sol·licituds de subvenció presentades, els serà d'aplicació en relació amb la protecció de dades de caràcter personal el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personal i garantia dels drets digitals.

33. Règim sancionador

El règim d'infraccions i sancions aplicable en l'àmbit de la Formació Professional per a l'Ocupació és el que regula el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'Ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost i l'article 16 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març.

Tot el que no preveu el Règim d'infraccions i sancions establert en el paràgraf anterior, hi ha d'estar en el Títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

 

ANNEX 2 ​​​​​​​Material bàsic que s'ha de proporcionar als alumnes, tal com estableix l'apartat 17.5 de l'Annex 1 d'aquesta resolució:

  • Llapis de memòria USB: capacitat mínima de 16 GB

  • Quadern d'un mínim de 60 fulls llisos. Format: 15 x 21 x 0,6 cm | 130 gBolígraf: amb mecanisme polsador i accessoris de canya de blat (o ecològic). Fabricat amb cartó reciclat.

  • Bolígraf: amb mecanisme polsador i accessoris de canya de blat (o ecològic). Fabricat amb cartó reciclat.

  • Logotips, amb tinta negra.

 

El llapis de memòria i el bolígraf han de dur el logotip del SOIB.

El quadern ha de dur els logotips del SOIB, el SEPE i l'entitat de formació amb la mateixa mida.

Aquests materials s'han de procurar fabricar amb les millors condicions de sostenibilitat mediambiental.​​​​​​​