Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 749471
Resolució del president de l’IMAS de 21 de novembre de 2023 de la modificació de la base 12 de la convocatòria d’ajudes econòmiques de l’IMAS a entitats de serveis socials 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 25 maig de 2023, la Presidència de l'IMAS va resoldre l'aprovació de la convocatòria d'ajudes econòmiques de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials a entitats que duen a terme activitats en matèria de serveis socials per a l'any 2023, la qual es va publicar al BOIB nº 70 de 27 de maig de 2023.

2. A la Base 12 d'aquesta convocatòria, i sobre el PAGAMENT DELS AJUTS, es preveu que l'IMAS tramitarà el pagament de l'import de la subvenció a l'entitat beneficiària d'acord amb el que es disposa a l'article 48 de l'Ordenança General de Subvencions i es pagarà el 100% de l'import de la subvenció concedida. Així i d'acord amb la base 7.2 de la convocatòria, relatiu a la documentació a adjuntar amb les sol·licituds, s'estableix que amb la sol·licitud les entitats hauran d'adjuntar la documentació següent:

«(...)l) Compte justificatiu (annex 4, a, b, c, d i e) degudament emplenat, per registre electrònic de l'IMAS el qual es troba disponible en el següent enllaç https://imas.sedipualba.es/segex/tramite.aspx?idtramite=12092 així com des de la icona que està a la seu electrònica del Consell de Mallorca https://seu.conselldemallorca.net/la-seu».

3. No obstant això, com a conseqüència del volum d'entitats participants i l'especificitat de les justificacions econòmiques presentades, juntament amb el fet de que l'Àrea de Persones amb Discapacitat no compta amb personal suficient per assumir aquesta tasca, suposa que, a dia d'avui encara no s'han pogut revisar els comptes justificatius de cada entitat.

4. Per aquest motiu, des de l'Àrea de Persones amb Discapacitat es proposa modificar les bases de convocatòria en el sentit d'establir que el pagament del 100% de l'import de la subvenció aprovada en concepte de bestreta sense necessitat prèvia de presentació d'aval per part de l'entitat. Així el 13 de novembre de 2023 la cap de servei de Discapacitat amb el vist-i-plau de la directora insular de Discapacitat de l'IMAS, han signat un informe en el que proposen:

«1.- Modificar les bases de la convocatòria quan a la tramitació del pagament i la justificació econòmica, i en conseqüència,

2.-Tramitar el pagament del 100% de l'import de la subvenció aprovada a les entitats beneficiàries, en concepte de bestreta, sense necessitat de prèvia de presentació d'aval per les entitats d'acord amb allò que es preveu a la base26.2c)g) d'execució del pressupost de l'IMAS 2023 i a l'article 52 de l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca.

3. Iniciar la comprovació de les justificacions econòmiques presentades per les entitats un cop s'hagi adjudicat la subvenció i tramitat el pagament.»

5. Consten a l'expedient els informes de Intervenció delegada i de Secretaria delegada.

Consideracions jurídiques

Pel que fa a a la competència,

Tal com es disposa a l'article 7.2 apartat 7) dels Estatuts de l'IMAS, correspon a la Presidència aprovar les bases específiques i resoldre els procediments d'ajudes, prestacions i/o subvencions relatives a les competències atribuïdes a l'IMAS.

Pel que fa al fons,

L'article 8 de la Llei 38/2003, general de subvencions, que indica que amb caràcter previ a l'atorgament de les subvencions, s'han d'aprovar les normes que estableixin les bases reguladores de concessió en els termes que preveu la Llei (BOE núm 276, de 18 de novembre de 2003), i en especial el que disposa l'apartat tercer en quan a que la gestió de les subvencions es farà d'acord amb els principis de: a) Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació. b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'administració atorgant; c) Eficiència en l'assignació i utilització dels recursos públics.

De l'exposat a l'informe proposta resulta que la modificació proposada persegueix una millor assignació i eficiència en la utilització dels recursos públics i dels objectius fixats, sense que afecti als principis assenyalats a la lletra a) en tant no suposa cap vulneració dels interessos de tercers, ni alteració de la naturalesa de la subvenció ni dels seus objectius, ni tampoc afecta al principi de competència, en tant, l'objecte de la subvenció eren projectes ja executats en el moment de la convocatòria d'aquesta ajuda.

L'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca (OGS) aprovada en sessió de 23 de desembre de 2016, i modificada per Acord del Ple del Consell de Mallorca de data 14 de juny de 2018 en especial referència a l'establert al seu article 1 que determina que té per objecte regular el règim jurídic general de les subvencions atorgades pel Consell Insular de Mallorca, els organismes autònoms que en depenen i les entitats de dret públic amb personalitat jurídica pròpia vinculades o dependents que atorguin subvencions dins l'exercici de potestats administratives. Així com, vist que aquesta OGS dóna compliment al previst al Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions adequant, d'acord amb la Disposició addicional segona d'aquest Decret legislatiu, l'activitat de concessió de subvencions del Consell a l'establert a la mateixa Llei (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017 i BOIB núm. 96, de 4 d'agost de 2018).

Pel que fa al procediment,

La resolució de la presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials de 25 de maig de 2023 d'aprovació de la convocatòria d'ajudes econòmiques de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials a entitats que duen a terme activitats en matèria de serveis socials per a l'any 2023, la qual es va publicar al BOIB nº 70 de 27 de maig de 2023.

La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre de 2015), en quan a l'obligació de resoldre els expedients que té l'Administració. Fet pel qual, es considera que els òrgans instructors de les subvencions haurien de fer tot el possible per a resoldre les convocatòries dins del termini establert i així mateix, dins del mateix exercici pressupostari que es convoquen. I l'article 129 que estableix els principis de bona regulació.

Per tot l'exposat, en ús de les facultats atribuïdes,

RESOLC

Primer. Aprovar la modificació de la resolució de 25 maig de 2023 de la Presidència de l'IMAS i donar nova redacció a la Base 12 de la convocatòria d'ajudes econòmiques de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials a entitats que duen a terme activitats en matèria de serveis socials per a l'any 2023 publicada en el BOIB núm. 70 de 27 de maig de 2023, que queda redactada de la forma següent:

«12. PAGAMENT DELS AJUTS

L'IMAS tramitarà el pagament de l'import de la subvenció a l'entitat beneficiària, atès l'article 48 de l'Ordenança, de la manera següent:

Es pagarà el 100% de l'import de la subvenció aprovada, en concepte de bestreta, que es tramitarà d'ofici sense necessitat prèvia de presentació d'aval per l'entitat d'acord amb el previst a les bases d'execució del pressupost de l'IMAS per a l'exercici 2023, i l'article 52 de l'Ordenança.

Un cop revisada la justificació econòmica sobre la que es va concedir l'ajut, si les quanties no han estat degudament justificades o sols justificades parcialment, es pot revocar l'ajuda aprovada o minorar la quantia subvencionada en aplicació del criteri de proporcionalitat de la quantia proposada a subvencionar.

En cas de minoració de la quantia subvencionada o revocació de l'ajuda, procedeix el reintegrament total o parcial de les quantitats percebudes indegudament. Per al reintegrament s'ha d'aplicar el procediment previst a l'article 57 de l'Ordenança.»

Segon. ORDENAR la publicació d'aquesta resolució en el BOIB, en la Base Nacional de Dades de Subvencions i a la seu electrònica del Consell de Mallorca.

Tercer. COMUNICAR aquesta resolució a la Direcció Insular de Persones amb Discapacitat, al Servei de Gestió Econòmica i a la Intervenció delegada.

(Signat electrònicament: 24 de novembre de 2023

El conseller executiu de Benster Social i president de l'IMAS Guillermo Sánchez Cifre)