Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DES CASTELL

Núm. 746702
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica des Castell

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament des Castell, en sessió ordinària celebrada el dia 28 de setembre de 2023, va aprovar provisionalment la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica des Castell.

Aquest acord va ser sotmès a informació pública durant un període de 30 dies hàbils mitjançant anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm.136 de dia 5 d'octubre de 2023, en el tauler d'anuncis i en la seu electrònica de l'Ajuntament. Durant aquest període no s'han presentat reclamacions ni al·legacions, per la qual cosa, de conformitat amb l'establert a l'article 49 de la llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases de règim local, i a l'article 17.3 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, s'entén aquell definitivament aprovat, restant el text tal i com segueix.

Aquesta aprovació definitiva, així com el text definitivament aprovat mitjançant el present, es publiquen en el BOIB a l'efecte del seu general coneixement, així com per a la seva entrada en vigor, en compliment del que assenyala l'article 103.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Contra el present acord, conforme a l'article 19 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es podrà interposar, pels interessats, recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà al de la publicació d'aquest anunci en el BOIB.

ANNEX EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El Municipi, en la seva condició d'Administració Pública de caràcter territorial té atribuïda la potestat reglamentària i d'auto-organització, i, en aquest context, es planteja la necessitat de procedir a l'aprovació d'una modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, per a disposar d'un instrument normatiu actualitzat conforme a la normativa vigent i als actuals supòsits de fet, oferint una regulació d'aquest tribut més clara i detallada en quant a conceptes, meritació i liquidació, i, modificant-se l'aplicació d'algunes de les bonificacions, tot això en el context del que es preveu en el Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

D'aquesta manera i amb la finalitat assenyalada, i com ja s'ha dit, exercint i desenvolupant la potestat derivada de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, que reconeix una àmplia autonomia municipal, atorgant un marge de maniobra a les ordenances fiscals per a regular tots els aspectes, formals i materials, de les bonificacions, és a dir, atribuint la facultat a l'administració local de concedir-les o no, així com, de regular-ne les seves condicions, en tot cas, conforme al marc normatiu aplicable, es modifica la bonificació relativa als vehicles de més de 25 anys, així com, les bonificacions relatives als vehicles, les característiques dels quals, repercuteixen en major o menor grau sobre el medi ambient, ajustant-se, en tot cas, a la realitat dels supòsits de fet. Igualment, i per a un millor enteniment de la norma es modifica l'estructura i l'articulat d'aquesta.

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 3.4 REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

Article 1. Disposició General.

D'acord amb el que es disposa en els articles 59, 92 i següents del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, per el qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (TRLRHL), s'estableix l'impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica.

Article 2. Naturalesa i fet imposable.

1. L'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica és un tribut directe que grava la titularitat dels vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per a circular per les vies públiques, qualsevol que en sigui la classe i la categoria.

2. Es consideren vehicles aptes per a la circulació els vehicles que han estat matriculats en els registres públics corresponents mentre no s'hagin donat de baixa. A l'efecte d'aquest impost, també s'hi consideren aptes els vehicles que tenen permisos temporals i matrícula turística.

3. No estan subjectes a aquest impost:

a) Els vehicles que, havent estat donats de baixa dels registres per antiguitat del model, poden ser autoritzats a circular excepcionalment en ocasió d'exhibicions, certàmens o curses limitades als esdeveniments d'aquesta naturalesa.

b) Els remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica, la càrrega útil dels quals no sigui superior a 750 quilograms.

Article 3. Subjectes passius.

Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, a nom de les quals consti el vehicle en el permís de circulació.

Article 4. Exempcions.

1.- Estaran exempts d'aquest impost els vehicles prevists en l'article 93 del TRLRHL.

Per a poder gaudir de les exempcions previstes en els apartats e (vehicles destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda i/o discapacitats) i g (vehicles i maquinària proveïts de cartilla d'inspecció agrícola) de l'article 93.1 del TRLRHL, la persona interessada ho haurà de sol·licitar expressament indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i la causa del benefici fiscal, adjuntant la documentació acreditativa del compliment de les condicions necessàries per a gaudir de l'exempció sol·licitada.

L'Ajuntament declararà l'exempció, sempre que es reuneixin les condicions establertes. Aquestes exempcions tindran efectes a partir de l'exercici fiscal de la data de sol·licitud, sempre que: la sol·licitud s'hagi presentat abans que la liquidació de l'impost hagi adquirit fermesa; i que, en la data de meritació del tribut, es compleixin els requisits exigits per al seu gaudi. En cas contrari, l'exempció tindrà efectes a partir de l'exercici següent al de la seva concessió.

Als efectes previstos a l'apartat anterior, els interessats podran sol·licitar l'exempció per escrit en el Registre d'Entrada de la Corporació, presencialment o telemàticament, adjuntant la següent documentació:

a) Vehicles destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda de la lletra e) de l'article 93.1 del TRLRHL, que tal i com s'especifica a la lletra A de l'annex II del Reglament General de Vehicles, són aquells vehicles la tara dels quals no sigui superior a 350 Kg i que, per construcció, no puguin assolir en pla una velocitat superior a 45 km/h, projectats i construïts especialment -i no merament adaptats- per a l'ús d'una persona amb defecte o incapacitat física.

  • Permís de circulació i targeta de característiques tècniques del vehicle.

b) Vehicles matriculats a nom de persones amb discapacitat per el seu ús exclusiu:

  • Permís de circulació a nom de la persona amb discapacitat. 
  • Certificat de discapacitat emès per òrgan competent. 

Aquestes exempcions s'aplicaran mentre es mantinguin les circumstàncies que les atorguen, i no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris d'aquestes per més d'un vehicle simultàniament.

c) En el supòsit dels tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària agrícola:

  • Permís de Circulació.
  • Certificat de característiques tècniques.
  • Cartilla d'Inspecció Agrícola, a la què es refereix l'article 5 de l'Ordre del Ministeri d'Agricultura de 4 d'octubre de 1977, expedida necessàriament a nom del titular del vehicle.

Article 5. Bonificacions.

Es regulen les següents bonificacions, a aplicar sobre la quota de l'impost incrementada pels coeficients detallats en l'article 6 d'aquesta Ordenança:

1. S'estableix el següent règim de bonificacions per a determinats vehicles amb menor impacte en el medi ambient en funció de les característiques del motor i del carburant que utilitzin:

a)  Per als vehicles elèctrics amb etiqueta ZERO emissions una bonificació del 75% durant un període de sis anys.

b) Per a vehicles híbrids d'autonomia estesa i etiqueta ZERO emissions, una bonificació del 50% durant un període de sis anys.

c) Per a vehicles híbrids amb etiqueta ECO (motor elèctric benzina, elèctric gasoil o elèctric gas): una bonificació del 25% durant un període de quatre anys.

d) Per als vehicles que utilitzin exclusivament com a combustibles: biogàs, gas natural, gas líquid, metà, metanol, hidrogen o derivats d'olis vegetals, una bonificació del 50% durant un període de quatre anys.

2. Els vehicles històrics que reuneixin els requisits continguts en el RD 1247/1995, de 14 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de Vehicles Històrics i els vehicles que tenguin una antiguitat superior a 25 anys, gaudiran de les següents bonificacions.

a) Bonificació del 100% de la quota tributària de l'impost, pels vehicles de caràcter històric. Aquest extrem s'acreditarà aportant el certificat de la catalogació com a tal, expedit per l'òrgan competent de les Illes Balears.

b) Bonificació del 50% per als vehicles que tenguin una antiguitat superior a 25 anys. En aquest cas, l'antiguitat del vehicle es comptarà a partir de la seva data de fabricació; si aquesta no es conegués, es prendrà com a tal la de la seva primera matriculació, o, si escau, la data en què el corresponent tipus o variant es va deixar de fabricar.

3. Domiciliacions. S'estableix una bonificació del 3% a favor dels subjectes passius que domiciliïn en una entitat financera el rebut corresponent a l'Impost, i sempre que sigui abonat en el moment de la seva presentació al cobrament.

Excepte quan concorrin circumstàncies de caràcter excepcional, alienes a la voluntat del subjecte passiu, la manca d'abonament del citat dèbit domiciliat en el moment de la seva presentació al cobrament donarà lloc a la pèrdua de la totalitat de la bonificació concedida.

Per a les bonificacions previstes en els apartats anteriors, s'haurà d'adjuntar a la sol·licitud la documentació acreditativa que el vehicle compleix les condicions previstes per a cada tipus de bonificació.

Els beneficis fiscals regulats en aquest article tindran efectes a partir de l'exercici fiscal de la data de sol·licitud, sempre que: la sol·licitud s'hagi presentat abans que la liquidació de l'impost hagi adquirit fermesa; i que, en la data de meritació del tribut, es compleixin els requisits exigits per al seu gaudi. En cas contrari, les bonificacions tindran efectes a partir de l'exercici següent al de la seva concessió.

No obstant això, les bonificacions podran tenir efecte en l'exercici corrent, respecte dels vehicles que siguin alta en l'Impost com a conseqüència de la seva matriculació, i es podrà aplicar directament en l'autoliquidació de l'alta si, en aquest instant, el subjecte passiu acredita complir amb tots els requisits anteriorment detallats.

La concessió de les bonificacions previstes en aquest article queda condicionada a que els vehicles disposin de la inspecció tècnica del vehicle (ITV) en vigor i a no tenir cap deute municipal en període executiu a la data de sol·licitud. L'incompliment d'aquests requisits donarà lloc a la denegació o pèrdua de la bonificació.

Els beneficis fiscals concedits a l'empara d'aquesta Ordenança i que es puguin estendre a exercicis successius al del seu reconeixement mantindran la seva vigència per a aquests exercicis futurs sempre que se'n prevegi la concessió en l'ordenança fiscal corresponent a l'any en qüestió, i, en tot cas, es requerirà que el subjecte passiu reuneixi els requisits que per al seu gaudiment s'hi estableixin.

Així mateix, la quantia i l'abast del benefici fiscal seran, per a cada exercici objecte de tributació, els que determini l'Ordenança fiscal reguladora del present impost, vigent per a l'exercici de què es tracti.

Article 6. Quota tributària.

D'acord amb el que preveu l'article 95 deL TRLRHL, les quotes tributàries d'aquest impost aplicables en el municipi des Castell són les previstes en el quadre de tarifes de l'article 95.1 del TRLRHL, tot aplicant un coeficient d'increment del 1,6%:

Potencial i classes de vehicles

Tarifes art. 95.1 TRLRHL

Coeficient

Quota

A) Turismes

 

 

 

De menys de vuit cavalls fiscals

12,62

1,6

20,19€

De 8 fins a 11,99 cavalls fiscals

34,08

1,6

54,53€

De 12 fins a 15,99 cavalls fiscals

71,94

1,6

115,10€

De 16 fins a 19,99 cavalls fiscals

89,61

1,6

143,38€

De 20 cavalls fiscals en endavant

112,00

1,6

179,20€

B) Autobusos

 

 

 

De menys de 21 places

83,30

1,6

133,28€

De 21 a 50 places

118,64

1,6

189,82€

De més de 50 places

148,30

1,6

237,28€

C) Camions

 

 

 

De menys de 1.000 kilograms de càrrega útil

42,28

1,6

67,65€

De 1.000 a 2.999 kilograms de càrrega útil

83,30

1,6

133,28€

De més de 2.999 a 9.999 kilograms de càrrega útil

118,64

1,6

189,82€

De més de 9.999 kilograms de càrrega útil

148,30

1,6

237,28€

D) Tractors

 

 

 

De menys de 16 cavalls fiscals

17,67

1,6

28,27€

De 16 a 25 cavalls fiscals

27,77

1,6

44,43€

De més de 25 cavalls fiscals

83,30

1,6

133,28€

E) Remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica

 

 

 

De menys de 1.000 i més de 750 kilograms de carga útil

17,67

1,6

28,27€

De 1.000 a 2.999 kilograms de carga útil

27,77

1,6

44,43€

De més de 2.999 kilograms de carga útil

83,30

1,6

133,28€

F) Ciclomotors i motocicletes

 

 

 

Ciclomotors

4,42

1,6

7,07€

Motocicletes fins a 125 centímetres cúbics

4,42

1,6

7,07€

Motocicletes de més de 125 fins 250 centímetres cúbics

7,57

1,6

12,11€

Motocicletes de més de 250 fins 500 centímetres cúbics

15,15

1,6

24,24€

Motocicletes de més de 500 fins 1.000 centímetres cúbics

30,29

1,6

48,46€

Motocicletes de més de 1.000 centímetres cúbics

60,58

1,6

96,93€

Article 7. Període impositiu i meritació.

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, llevat que es tracti de primera adquisició del vehicle. En aquest cas, el període impositiu comença el dia en què es produeix dita adquisició. L'impost es merita el primer dia del període impositiu.

2. L'import de la quota de l'impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa definitiva del vehicle.

3. En el supòsit de transferència o canvi de domicili amb transferència tributària, la quota serà irreductible i l'obligat al pagament de l'impost serà qui figuri com a titular del vehicle en el permís de circulació dia un de gener, i, en els casos de primera adquisició el dia en el que es produeixi aquesta.

Article 8. Règim de declaració i d'ingrés.

1. La gestió, liquidació, inspecció i recaptació, així com la revisió dels actes dictats en via de gestió tributària, correspon a l'ajuntament del domicili que consti en el permís de circulació del vehicle.

2. En cas de nova matriculació o reforma en el vehicle que alteri la seva classificació als efectes tributaris, els subjectes passius presentaran davant l'Ajuntament des Castell una autoliquidació segons el model aprovat per l'esmentat ajuntament, i que contindrà els elements tributaris determinants de la quota a ingressar.

Simultàniament a la presentació de l'autoliquidació, el subjecte passiu ingressarà l'import de la quota de l'Impost resultant d'aquella.

3. En el cas dels vehicles que ja estan matriculats o declarats aptes per a la circulació, l'impost es pagarà mitjançant el sistema de padró anual, en el període de cobrament que fixarà cada any l'Ajuntament. Aquest Padró serà exposat al públic per un termini d'un mes, mitjançant anunci al BOIB i tauler d'anuncis de l'Ajuntament, i produirà els efectes de notificació de la liquidació a cadascun dels subjectes passius.

4. L'elaboració del Padró és anual, i hi figuraran tots els vehicles subjectes a l'impost, els contribuents afectats i les quotes respectives que es liquiden per l'aplicació d'aquesta Ordenança.

5. Les modificacions del padró es fonamentaran en les dades del Registre Públic de Tràfic i en les comunicacions de la Prefectura de Trànsit relatives a altes, baixes transferències i canvis de domicili. Tanmateix, també s'hi podran incorporar altres informacions sobre baixes i canvis de domicili de què pugui disposar l'Ajuntament.

Article 9. Infraccions i sancions.

Per a tot quant afecta a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que hi corresponen, cal atenir-se a les disposicions de la Llei general tributària i en les disposicions que la complementen i desenvolupen.

Disposició Addicional 1ª Sol·licitud de fraccionament i ajornament de l'impost en període voluntari.

Quan, durant el període voluntari de cobrament de l'impost, es sol·liciti l'ajornament o fraccionament del pagament el qual es refereix l'art. 10 del TRLRHL, no s'exigiran interessos de mora sempre que el pagament total del deute objecte de la sol·licitud es produeixi dins el mateix exercici de meritació de l'impost.

Disposició Addicional 2ª

En tot el que no està previst en el present Ordenança serà d'aplicació allò establert en la Llei reguladora de les Hisendes Locals, la Llei General Tributària i altres disposicions legals vigents sobre la matèria.

Disposició Addicional 3ª

Els preceptes d'aquesta ordenança fiscal que, per raons sistemàtiques reprodueixin aspectes de la legislació vigent i altres normes de desenvolupament, i aquells en què es facin remissions a preceptes d'aquesta, s'entendrà que són automàticament modificats i/o substituïts, en el moment en què es produeixi la modificació dels preceptes legals i reglamentaris de què porten causa.

Disposició final

La present Ordenança, aprovada pel Ple municipal en sessió realitzada en data 28.09.2023 entrarà en vigor en el moment de la seva publicació íntegra en el BOIB, i serà d'aplicació a partir de l'1 de gener de 2024, fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

Es Castell, en la data de la signatura electrònica (22 de novembre de 2023)

El batle José Luis Camps Pons