Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MURO

Núm. 720523
Aprovació definitiva ordenança fiscal reguladora de l' Impost sobre activitats econòmiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

ELEVACIÓ AUTOMÀTICA A DEFINITIU DE L'ACORD PROVISIONAL  DE MODIFICACIÓ DE L' ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L' IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES

El BOIB núm. 134, de 30 de setembre de 2023, publicà el corresponent edicte d'exposició al públic de l'acord d'aprovació provisional del Ple de l'Ajuntament, en sessió ordinària de dia 28 de setembre de 2023 de la modificació d'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Activitats Econòmiques  del Ajuntament de Muro.

Havent finalitzat el termini per a la presentació de reclamacions contra l'acord adoptat per l'Ajuntament Ple, sense que s'hagi formulat cap reclamació, de conformitat amb allò que estableix l'article 17.3 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, queda definitivament aprovat. El que es fa públic als efectes previnguts a l'article 17.4 de l'esmentat Reial Decret Legislatiu, amb la publicació del text íntegre del acord d'aprovació :

«ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES

ARTICLE 1. Fonament Legal

Aquesta Entitat Local, en ús de les facultats contingudes en els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola i conforme al que es disposa en els articles 15.2, 59.1 i 78 a 91 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, acorda fixar els elements necessaris per a la determinació de les quotes tributàries de l'Impost sobre Activitats Econòmiques i aprovar l'Ordenança Fiscal reguladora d'aquest, en els termes que s'estableixen en els articles següents.

Serà igualment d'aplicació allò que s'ha fixat en el Reial decret Legislatiu 1.175/1990, de 28 de setembre, pel qual s'aproven les Tarifes i la Instrucció per a l'aplicació d'aquelles; i el Reial decret Legislatiu 1.259/1991, de 2 d'agost, pel qual s'aproven les Tarifes i la Instrucció de l'Impost sobre Activitats Econòmiques, corresponent a l'activitat ramadera independent.

En qualsevol cas, es tindrà en compte allò que s'ha fixat en les disposicions concordants o complementàries dictades per regular, desenvolupar i aplicar aquest Impost de les que no existeix en la present Ordenança Fiscal tractament detallat.

ARTICLE 2. Naturalesa i Fet Imposable

L'Impost sobre Activitats Econòmiques és un Tribut directe de caràcter real, el fet imposable del qual està constituït pel mer exercici, dins del terme municipal, d'activitats empresarials, professionals o artístiques, tant si s'exerceixen en un local determinat com si no, i es trobin o no especificades en les tarifes de l'Impost.

Es consideren, a l'efecte d'aquest Impost, activitats empresarials les ramaderes, quan tinguin caràcter independent, les mineres, industrials, comercials i de serveis.

A l'efecte del previst en el paràgraf anterior, tindrà consideració de ramaderia independent la definida com a tal en el paràgraf segon de l'article 78.2 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

Es considera que una activitat s'exerceix amb caràcter empresarial, professional o artístic quan suposa l'ordenació per compte propi de mitjans de producció i de recursos humans, o un d'aquests, amb la finalitat d'intervenir en la producció o distribució de béns o serveis.

El contingut de les activitats gravades es definirà en les tarifes de l'Impost.

L'exercici de les activitats gravades es provarà per qualsevol mitjà admissible en Dret i, en particular, pels contemplats en l'article 3 del Codi de Comerç, és a dir, existirà presumpció legal de l'exercici habitual de l'activitat des que la persona que es proposi exercir-ho anunciés per circulars, diaris, cartells, rètols exposats al públic, o d'una altra manera qualsevol, un establiment que tingui per objecte una activitat mercantil.

 

ARTICLE 3. Suposats de no Subjecció

No constitueix fet imposable en aquest Impost l'exercici de les següents activitats:

1. Les activitats agrícoles, les ramaderes dependents, les forestals i les pesqueres.

2. L'alienació de béns integrats en l'actiu fix de les empreses que haguessin figurat degudament inventariats com a tal immobilitzat amb més de dos anys d'antelació a la data de transmetre's; i la venda de béns d'ús particular i privat del venedor sempre que els hagués utilitzat durant igual període de temps.

3. La venda dels productes que es reben en pagament de treballs personals o serveis professionals.

4. L'exposició d'articles amb la fi exclusiva de decoració o adorn d'establiment. Per contra, estarà subjecta a l'Impost l'exposició d'articles per a regal als clients.

5. Quan es tracti de venda al detall, la realització d'un sol acte o operació aïllada.

6. La utilització de mitjans de transport propis ni la de reparació en tallers propis, sempre que a través dels uns i els altres no es prestin serveis a tercers.

ARTICLE 4. Exempcions

1. Estan exempts de l'Impost:

a) L'Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, així com els Organismes Autònoms de l'Estat i les Entitats de dret públic d'anàleg caràcter de les Comunitats Autònomes i de les Entitats Locals.

b) Els subjectes passius que iniciïn l'exercici de la seva activitat en territori espanyol, durant els dos primers períodes impositius d'aquest Impost en què es desenvolupi aquesta.

A aquests efectes, no es considerarà que s'ha produït l'inici de l'exercici d'una activitat quan aquesta s'hagi desenvolupat anteriorment sota una altra titularitat, circumstància que s'entendrà que concorre, entre altres supòsits, en els casos de fusió, escissió o aportació de branques d'activitat.

c) Els següents subjectes passius:

— Les persones físiques, siguin o no residents en territori espanyol.

— Els subjectes passius de l'Impost de societats, les societats civils i les Entitats de l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que tinguin un import net de la xifra de negocis inferior a un milió d'euros.

— Quant als contribuents per l'Impost sobre la Renda de no Residents, l'exempció solament aconseguirà els que operin a Espanya mitjançant establiment permanent, sempre que tinguin un import net de la xifra de negocis inferior a un milió d'euros.

A l'efecte de l'aplicació de l'exempció prevista en aquest paràgraf, es tindran en compte les següents regles:

1a L'import net de la xifra de negocis es determinarà d'acord amb el que es preveu en l'article 35.2 del Codi de Comerç.

2a L'import net de la xifra de negocis serà, en el cas dels subjectes passius de l'Impost de societats o dels contribuents per l'Impost sobre la Renda de no Residents, el del període impositiu el termini del qual de presentació de declaracions per aquests Tributs hagués finalitzat l'any anterior al de la meritació d'aquest Impost. En el cas de les societats civils i les Entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, l'import net de la xifra de negocis serà el que correspongui al penúltim any anterior al de meritació d'aquest Impost. Si aquest període impositiu hagués tingut una durada inferior a l'any natural, l'import net de la xifra de negocis s'elevarà a l'any.

3a Per al càlcul de l'import de la xifra de negocis del subjecte passiu, es tindrà en compte el conjunt de les activitats econòmiques exercides per aquest.

No obstant això, quan l'Entitat formi part d'un grup de societats per concórrer alguna de les circumstàncies considerades a l'apartat 1 de l'article 42 del Codi de Comerç, com a determinants de l'existència de control, amb independència de l'obligació de consolidació comptable, l'import net de la xifra de negocis es referirà al conjunt d'Entitats pertanyents a aquest grup.

A l'efecte del que es disposa en el paràgraf anterior, s'entendrà que els casos de l'article 42 del Codi de Comerç són els recollits en la secció primera del Capítol I de les normes per a la formulació dels comptes anuals consolidats, aprovades per Reial decret 1159/2010, de 17 de setembre.

4a. En el supòsit dels contribuents per l'Impost sobre la Renda de no Residents, s'atendrà a l'import net de la xifra de negocis imputable al conjunt dels establiments permanents situats en territori espanyol.

d) Les Entitats gestores de la Seguretat Social i les Mutualitats de Previsió Social regulades en la Llei 30/1995, de 8 de novembre, d'Ordenació i Supervisió de les Assegurances Privades.

e) Els Organismes Públics de recerca, els establiments d'ensenyament en tots els seus graus pagats íntegrament amb fons de l'Estat, de les Comunitats Autònomes o de les Entitats Locals, o per Fundacions declarades benèfiques o d'utilitat pública, i els establiments d'ensenyament en tots els seus graus que, mancant d'ànim de lucre, estiguessin en règim de Concert educatiu, fins i tot si facilitessin als seus alumnes llibres o articles d'escriptori o els prestessin els serveis de mitja pensió o internat, i encara que per excepció embenen en el mateix establiment els productes dels tallers dedicats a aquest ensenyament, sempre que l'import d'aquesta venda, sense utilitat per a cap particular o tercera persona, es destini, exclusivament, a l'adquisició de matèries primeres o al sosteniment de l'establiment.

f) Les Associacions i les Fundacions de disminuïts físics, psíquics i sensorials, sense ànim de lucre, per les activitats de caràcter pedagògic, científic, assistencials i d'ocupació que per a l'ensenyament, educació, rehabilitació i tutela de minusvàlids realitzin, encara que embenen els productes dels tallers dedicats a aquestes finalitats, sempre que l'import d'aquesta venda, sense utilitat per a cap particular o tercera persona, es destini exclusivament a l'adquisició de matèries primeres o al sosteniment de l'establiment.

g) La Creu Vermella Espanyola.

h) Els subjectes passius als quals els sigui d'aplicació l'exempció en virtut de Tractats o Convenis Internacionals.

i) Les activitats d'escàs rendiment econòmic respecte de les quals està prevista una tributació per quota zero.

j) Fundacions, Iglesias i Comunitats Religioses.

2. Els subjectes passius a què es refereixen els paràgrafs a), d), g) i h) de l'apartat anterior no estaran obligats a presentar declaració d'alta en la matrícula de l'Impost.

3. El Ministre d'Hisenda establirà en quina suposats l'aplicació de l'exempció prevista en el paràgraf c) de l'apartat 1 anterior exigirà la presentació d'una comunicació dirigida a l'Agència Estatal d'Administració Tributària, en la qual es faci constar que es compleixen els requisits establerts en aquest paràgraf per a l'aplicació de l'exempció. Aquesta obligació no s'exigirà, en cap cas, quan es tracti de contribuents per l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

Els subjectes passius que hagin aplicat l'exempció prevista en el paràgraf b) de l'apartat 1 anterior presentaran la comunicació, en el seu cas, l'any següent al posterior al d'inici de la seva activitat.

A aquests efectes, el Ministre d'Hisenda establirà el contingut, el termini i la forma de presentació d'aquesta comunicació, així com els supòsits en què haurà de presentar-se per via telemàtica.

Quant a les variacions que puguin afectar l'exempció prevista en el paràgraf c) de l'apartat 1 anterior, s'estarà al previst en el paràgraf tercer de l'apartat 2 de l'article 90 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

4. Les exempcions previstes en els paràgrafs e), f) i j) de l'apartat 1 d'aquest article tindran caràcter pregat i es concediran, quan escaigui, a instàncies de part.

La sol·licitud de les exempcions a què es refereix el paràgraf anterior s'ha de presentar juntament amb la declaració d'alta en l'Impost en l'Entitat que dugui a terme la gestió censal, i haurà d'estar acompanyada de la documentació acreditativa. 

La resolució concedint aquestes exempcions es referirà a l'exercici fiscal en el qual resulti acreditat el compliment dels requisits exigits en cadascun dels supòsits, quedant condicionat el gaudi en exercicis successius a què el contribuent presenti, durant el primer trimestre de cada exercici, la documentació acreditativa del manteniment d'aquests que determini la unitat administrativa que gestiona l'Impost i que no obri en poder d'aquesta Administració.

ARTICLE 5. Subjectes Passius

Són subjectes passius d'aquest Impost les persones físiques o jurídiques i les Entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, sempre que realitzin en el Municipi qualsevol de les activitats que originen el fet imposable.

 

ARTICLE 6. Quota Tributària

La quota tributària serà el resultat d'aplicar a la quota de tarifa de l'Impost a què es refereix l'article següent, el coeficient de ponderació determinat en funció de l'import net de la xifra de negocis del subjecte passiu regulat en l'article 8 i, en el seu cas, el coeficient que ponderi la situació física del local on es realitza l'activitat regulat en l'article 9, tots dos de la present Ordenança fiscal.

ARTICLE 7. Tarifes

La tarifa serà la resultant d'aplicar les Tarifes i la Instrucció de l'Impost aprovats pel Reial decret Legislatiu 1175/1990, de 28 de setembre, pel qual s'aproven les tarifes i la instrucció de l'Impost sobre Activitats Econòmiques, i pel Reial decret Legislatiu 1259/1991, de 2 d'agost, pel qual s'aproven les tarifes i la Instrucció de l'Impost sobre Activitats Econòmiques corresponents a l'activitat ramadera independent. Si les Lleis de Pressupostos Generals de l'Estat o altres lleis d'àmbit estatal, modifiquen les Tarifes de l'impost o actualitzen les quotes contingudes en aquestes, l'entitat modificarà o actualitzarà en els mateixos termes les respectives quotes tributàries.

Les Tarifes de l'Impost sobre Activitats Econòmiques, juntament amb la Instrucció per a la seva aplicació constitueix l'instrument a través del qual es quantifica la quota mínima que correspon a cadascuna de les activitats gravades.

Existeixen els següents tipus de quotes:

a) Quota Municipal (mínima), és l'exigida per l'entitat. En les Tarifes de l'Impost vénen així denominades, afegint-li l'element superfície; no obstant això també són quotes municipals, aquelles que en la Tarifa no té una denominació expressa.

b) Quota Provincial, és l'exigida per la Delegació Provincial d'Hisenda dels llocs de realització de l'activitat i serà repartida entre les Entitats de la província. En les 97 Tarifes vénen així denominades expressament i el seu pagament faculta per a l'exercici de l'activitat en tota la província.

c) Quota Nacional, el mateix que l'anterior però referida a l'àmbit nacional.

En les activitats que tinguin assignades més d'una classe de quota, el subjecte passiu podrà optar pel pagament de qualsevol d'elles.

ARTICLE 8. Coeficient de Ponderació

D'acord amb el que preveu l'article 86 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, sobre les quotes municipals  fixades en la tarifa s'aplicarà, en tot cas, un coeficient de ponderació, determinat en funció de l'import net de la xifra de negocis del subjecte passiu, d'acord amb el següent quadre:

Import net de la xifra de negocis (€)

 

Coeficient

​​​​​​​

Des d'1 000 000,00 fins a 5 000 000,00

1,29

Des de 5 000 000,01 fins a 10 000 000,00

1,30

Des de 10 000 000,01 fins a 50 000 000,00

1,32

Des de 50 000 000,01 fins a 100 000 000,00

1,33

Més de 100 000 000,00

1,35

Sense xifra neta de negoci

1,31

A l'efecte de l'aplicació del coeficient a què es refereix aquest article, l'import net de la xifra de negocis del subjecte passiu serà el corresponent al conjunt d'activitats econòmiques exercides per aquest, i es determinarà d'acord amb el que es preveu en la lletra c) de l'apartat 1 de l'article 4 de la present Ordenança fiscal.

ARTICLE 9. Coeficient de Situació

Sobre la quota modificada per aplicació del coeficient de ponderació regulat en l'article 8 de la present Ordenança fiscal, s'aplicarà l'índex que correspongui dels assenyalats en el quadre establert a l'apartat següent, en funció de la categoria del carrer del Municipi en la qual estigui situat el local en el qual s'exerceixi l'activitat respectiva.

S'estableix el següent quadre de coeficients de situació: 

 

 

Categoria fiscal de les vies públiques

1

2

3

4

Coeficient aplicable

1,49

1,79

1,69

1,59

A l'efecte de l'aplicació del quadre de coeficients establert a l'apartat anterior,   el Ple de l'Ajuntament de Muro, en sessió ordinària celebrada el dia 28 d'octubre de 2004, va aprovar el vialer per l'impost sobre activitats econòmiques. Va establir 4 categories:

1. Nucli urbà de Muro.

2. Platja de Muro: des de l'Avda. de l'Albufera i Carretera Artà-Port d'Alcúdia  (amdues bandes) fins a la mar.

3. Platja de Muro: des de l'Avda. de l'Albufera i Carretera Artà-Port d'Alcúdia  (excloses) cap a l'interior.

4. Caseta des Capellans.

Quan es tracti de locals que tinguin façanes a dues o més vies públiques, classificades en diferents categories, s'aplicarà el coeficient que correspongui a la via de categoria superior, sempre que en aquesta existeixi, encara en forma de xamfrà, accés directe al recinte i de normal utilització

El coeficient aplicable a cada local ve determinat pel corresponent a la categoria del carrer on aquell tingui assenyalat el nombre de policia o estigui situat el seu accés principal.

ARTICLE 10. Bonificacions

Sobre la quota tributària de l'Impost s'aplicaran, en tot cas, les següents bonificacions:

a) Les Cooperatives, així com les Unions, Federacions i Confederacions de les mateixes i les Societats Agràries de Transformació, tindran la bonificació prevista en la Llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre Règim Fiscal de les Cooperatives.

b) Una bonificació del 50% de la quota corresponent pels qui iniciïn l'exercici de qualsevol activitat professional, durant els cinc anys d'activitat següents a la conclusió del segon període impositiu de desenvolupament d'aquesta. El període d'aplicació de la bonificació caducarà transcorreguts cinc anys des de la finalització de l'exempció prevista en la lletra b) de l'apartat 1 de l'article 4 de la present Ordenança fiscal.

ARTICLE 11. Període Impositiu i Meritació

El període impositiu coincideix amb l'any natural, excepte quan es tracti de declaracions d'alta, en aquest cas abastarà des de la data de començament de l'activitat fins al final de l'any natural.

L'Impost es reporta el primer dia del període impositiu i les quotes seran irreductibles, excepte quan, en els casos de declaració d'alta, el dia de començament de l'activitat no coincideixi amb l'any natural, en que el seu suposat les quotes es calcularan proporcionalment al nombre de trimestres naturals que resten per finalitzar l'any, inclòs el del començament de l'exercici de l'activitat.

Així mateix, i en el cas de baixa per cessament en l'exercici de l'activitat, les quotes seran prorrateables per trimestres naturals, exclòs aquell en el qual es produeixi aquest cessament. A tal fi, els subjectes passius podran sol·licitar la devolució de la part de la quota corresponent als trimestres naturals en els quals no s'hagués exercit l'activitat.

Tractant-se d'espectacles, quan les quotes estiguin establertes per actuacions aïllades, la meritació es produeix per la realització de cadascuna d'elles, havent-se de presentar les corresponents declaracions en la forma que s'estableixi reglamentàriament.

ARTICLE 12. Dret supletori

Per a tot allò no previst en aquesta ordenança s'estarà a allò que disposin les normes reguladores de l'impost.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA. Modificacions de l'Impost

Les modificacions que s'introdueixin en la regulació de l'Impost, per les Lleis de Pressupostos Generals de l'Estat o per qualssevol altres Lleis o les disposicions, i que resultin d'aplicació directa, produiran, en el seu cas, la corresponent modificació tàcita de la present Ordenança fiscal.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queda derogada la ordenança aprovada per l'Ajuntament Ple, en sessió celebrada el dia 10 d'octubre de 2003 i modificada en sessions de 30 de setembre de 2004 i 28 d'octubre de 2004.

 

​​​​​​​DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA. Aprovació, Entrada en vigor i Modificació de l'Ordenança Fiscal

La present ordenança fiscal entrarà en vigor el dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, i començarà a aplicar-se a partir del dia 1 de gener de 2024, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Muro, en data de la signatura electrònica (15 de novembre de 2023)

El  batle Miquel Porquer Tugores