Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 718705
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 23 d’octubre de 2023, relatiu a l’aprovació de les bases que regeixen la concessió d’ajuts del Consell Insular de Menorca per a esportistes menorquins i/o residents a Menorca destacats pels seus mèrits esportius y la convocatòria corresponent a la temporada 2022-2023 (exp. 2710-2023-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Segons l'article 4 de la Llei 2/2023, de 7 de febrer, de l'activitat física i l'esport de les Illes Balears, l'activitat física i l'esport tenen una funció social que pot contribuir al desenvolupament i a la formació integral de les persones, a la integració i millora de les relacions humanes i, per tant, a millorar la seva qualitat de vida.

El Pla Estratègic de Subvencions de l'exercici 2023 del Consell Insular de Menorca preveu una línia d'ajuts per a esportistes individuals destacats durant la temporada 2022-2023, amb un pressupost de 68.000 euros.

Aquesta convocatòria persegueix l'objectiu de regular la concessió d'ajudes econòmiques dirigides a esportistes destacats menorquins, o residents a l'illa de Menorca, mitjançant l'aplicació de criteris i barems que determinin la subvenció, durant la temporada 2022-2023 (setembre 2022 – agost 2023).

La finalitat de la convocatòria és donar suport als i les esportistes de Menorca que es considera que han destacat per les seves actuacions i classificació, a fi que puguin millorar els seus mitjans d'entrenament i facilitar-los l'accés a les competicions durant la temporada esportiva 2022-2023.

Concretament, es refereix a la participació en els campionats i copes d'Espanya, d'Europa i del Món; a la posició obtinguda en els rànquings oficials d'àmbit nacional i internacional, i al fet d'haver estat seleccionats per la federació corresponent per representar Espanya en competicions internacionals.

De conformitat amb la normativa bàsica aplicable al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions i en el marc del que estableixen les Bases d'execució del 'ressupost d'aquesta administració,

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports,

El Consell Executiu, per unanimitat dels set membres presents (senyor Vilafranca Florit, senyora Reynés Calvache, senyora Torrent Pallicer, senyora Taltavull Fernández, senyor Pons Torres, senyor Delgado Díaz i senyora de Medrano de Olives) i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar les bases que regeixen la concessió d'ajuts del Consell Insular de Menorca per a esportistes menorquins, o residents a Menorca, destacats pels seus mèrits esportius, les quals s'adjunten com a annex.

Segon. Aprovar la convocatòria d'ajuts del Consell Insular de Menorca per a esportistes menorquins, o residents a Menorca, destacats pels seus mèrits esportius en la temporada 2022-2023 (setembre 2022-agost 2023), que es regirà per les bases que es presenten i d'acord amb la informació següent:

a) Import global màxim dels ajuts i crèdit pressupostari:

  • Les ajudes concedides s'atendran amb càrrec a la partida pressupostària 4.34100.4890022 i per l'import màxim de 68.000 euros prevists per a la present convocatòria.
  • Aquest import únicament podrà ampliar-se en el supòsit d'aportacions expresses de tercers per contribuir al finançament de l'objecte de la convocatòria i que s'hagin concretat posteriorment a la seva aprovació.
  • L'import màxim que podrà rebre un esportista és de 3.500 euros.

b) Termini de presentació de sol·licituds: és de 30 dies naturals comptats a partir de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

c) La instrucció de l'expedient correspon a la comissió avaluadora, que estarà formada pels membres següents:

  • President: Joan Pons Torres, conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports
  • Secretària: Sandra Huguet Vidal, auxiliar administrativa de l'AGA del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports
  • Vocals:
    • Rafel Quintana Villalonga, director insular de Joventut i Esports del CIM
    • Carmen Sunyer Sendra, cap del Servei d'Esports del CIM
    • Pere Calafat Ponsetí, tècnic d'Esports del CIM

Tercer. Comunicar aquests acords a la Base de Dades Nacional de Subvencions prèviament a la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

La notificació d'aquests ajuts es farà mitjançant la publicació de l'acte de resolució al BOIB.

 

ANNEX BASES QUE REGEIXEN LA CONCESSIÓ D'AJUTS DEL CONSELL INSULAR DE MENORCA PER A ESPORTISTES MENORQUINS O RESIDENTS A MENORCA DESTACATS PELS SEUS MÈRITS ESPORTIUS

1. Objecte

Les presents bases tenen com a objecte donar suport i col·laborar en:

a) La preparació i participació dels esportistes destacats menorquins o residents a l'illa de Menorca, a partir dels dotze anys complerts en la temporada expressada en la convocatòria i considerats esportistes destacats per les seves actuacions i classificació, representant Menorca, les Illes Balears o Espanya en campionats i copes d'Espanya, d'Europa i del Món; en competicions o rànquings oficials d'àmbit nacional i internacional, o per haver estat seleccionats per la federació corresponent per representar Espanya en competicions internacionals així com en les competicions biennals IIGA (International Island Games Association).

b) Tenir especial cura en els/les esportistes que complint el punt anterior siguin dones, esportistes amb diversitat funcional (esport adaptat) o que siguin esportistes o estudiants en centres de tecnificació esportiva fora de Menorca o que participin en programes de tecnificació o seguiment a Menorca.

Així mateix, d'acord amb el Pla Estratègic de Subvencions del Consell Insular de Menorca, els objectius específics d'aquesta convocatòria són donar suport als esportistes menorquins que siguin residents a Menorca i que hagin destacat durant la temporada a què fa referència la convocatòria en esports individuals, així com als esportistes que estudien en centres de tecnificació esportiva i que resideixen fora de l'illa, i promocionar el paper de la dona en el món esportiu.

Aquesta convocatòria contribuirà en l'acompliment d'aquests objectius amb la promoció de l'esport d'elit entre els esportistes illencs, la millora de l'accés a la formació i la tecnificació dels esportistes menorquins, el foment de la pràctica esportiva entre les dones i la conscienciació de la població quant a la necessària igualtat de gènere en l'àmbit esportiu.

2. Finalitat

Es considera esport d'elit en l'àmbit insular la pràctica esportiva que és d'interès per a l'illa de Menorca, de manera que és un factor essencial per al desenvolupament esportiu, per l'estímul de l'esport base, en virtut de les exigències tècniques i científiques de la seva preparació, i per la funció de representar l'illa de Menorca en les diferents proves i competicions de caràcter nacional i internacional.

Per tot això, el Consell Insular de Menorca, mitjançant el seu Departament Cultura, Educació, Joventut i Esports, vol reconèixer l'esforç i donar suport als esportistes menorquins o residents a l'illa.

3. Finançament i import màxim

L'import màxim i les partides a les quals s'aplicaran les ajudes que s'atorguin en el marc d'aquestes bases són les que s'estableixen en la convocatòria.

Aquest import únicament podrà ampliar-se en el supòsit d'aportacions expresses de tercers per a contribuir al finançament de l'objecte de la convocatòria i que s'hagin concretat posteriorment a la seva aprovació.

Quan l'import de les sol·licituds sigui superior a la quantitat màxima fixada en la convocatòria es prioritzaran les sol·licituds en funció dels criteris objectius per a la concessió dels ajuts establerts en aquestes bases.

4. Activitats subvencionables. Requisits i condicions

1. Poden ser objecte de subvenció les activitats següents:

  1.  Estar classificat en el campionat/copa d'Espanya entre els vuit primers.
  2.  Estar classificat en el campionat/copa d'Europa entre els dotze primers.
  3.  Estar classificat en el campionat/copa del Món entre els setze primers.
  4.  Estar classificat en els campionats IIGA entre els tres primers.
  5.  Pertànyer a la selecció espanyola.
  6.  Haver estat seleccionat per la federació corresponent per representar Espanya en competicions internacionals.
  7.  Haver quedat, en el rànquing nacional, europeu o mundial elaborat en acabar la temporada de la convocatòria, entre els vuit, dotze o setze primers, respectivament.

2. Les activitats subvencionades han de complir els requisits següents:

  1.  Ser esportista i representar a Menorca, les Illes Balears o Espanya i quedar classificat a partir de la categoria cadet (tenir 12 anys la temporada a la que es refereix la convocatòria).
  2.  Ser un esport reconegut pel Consejo Superior de Deportes (CSD), es tracti o no d'una modalitat olímpica.
  3.  Realitzar-se en la temporada esportiva a què es refereix la convocatòria.
  4.  Ser un campionat dels Jocs biennals internacionals de les Illes «Island Games Association» (IIGA).
  5.  Ser campionats oficials d'Espanya, d'Europa o del món avalats per organismes nacionals o internacionals que tenguin reconeixement oficial del Comitè Olímpic Internacional o organismes associats, Comitè Paralímpic Internacional o CSD. També els esports reconeguts pel CSD, organitzats per altres entitats o associacions sempre que aquest organisme tengui una representació internacional d'un mínim de 20 delegacions o associacions vinculades totes a diferents països. S'hi inclouen els campionats dels Jocs Internacionals dels Island Games (IIGA).

3. L'IVA no es pot subvencionar, llevat de quan no sigui recuperable pel beneficiari (art. 4.3 RD 81/2015).

5. Règim de compatibilitat amb altres ajuts

1. Les subvencions o ajuts que es regeixen per aquestes bases són de caràcter voluntari i eventual i es poden anul·lar, revocar i reintegrar en tot moment per les causes previstes en la Llei o en aquestes bases; no generen cap dret a l'obtenció d'altres subvencions en anys posteriors i no es poden al·legar com a precedent. Així mateix, són compatibles amb la concessió d'altres ajuts, sens perjudici de l'obligació de les entitats beneficiàries de comunicar-ho al Consell Insular de la forma establerta en aquestes bases.

2. L'import de les subvencions o ajuts que es concedeixin no pot superar en cap cas, de manera aïllada o amb concurrència amb altres ajuts, el cost de l'activitat subvencionada.

6. Requisits dels beneficiaris

1. Poden ser beneficiàries dels ajuts les persones físiques que compleixin les condicions següents:

a. Ser esportista i destacat o d'elit i tenir, almenys, dotze anys durant la temporada expressada en la convocatòria.

b. Estar en possessió d'una llicència expedida o homologada per la federació balear o per la federació espanyola corresponent en la temporada esportiva que indica la convocatòria.

c. Haver realitzat l'activitat objecte de la subvenció dins la temporada esportiva especificada en la convocatòria.

d. Tenir, com a mínim, un dels mèrits esportius següents:

  • Formar part de la selecció espanyola.
  • Ser seleccionat per una de les diferents federacions esportives espanyoles d'una determinada modalitat esportiva per representar Espanya en alguna competició internacional durant la temporada vigent.
  • Estar classificat entre els vuit primers en els campionats/copes oficials d'Espanya d'una determinada modalitat esportiva durant la temporada esportiva a què es refereix a la convocatòria.
  • Estar classificat entre els dotze primers en els campionats/copes oficials d'Europa d'una determinada modalitat esportiva durant la temporada a què es refereix la convocatòria.
  • Estar classificat entre els setze primers en els campionats/copes oficials del món d'una determinada modalitat esportiva durant la temporada esportiva a què es refereix a la convocatòria.
  • Estar classificat entre els tres primers als Jocs biennals IIGA en una determinada modalitat esportiva.
  • Haver quedat, en el rànquing nacional, europeu o mundial elaborat en acabar la temporada de la convocatòria, entre els vuit, dotze o setze primers, respectivament.

2. En qualsevol cas, no poden ser-ne beneficiaris:

a. Els esportistes en què recaigués sanció disciplinària esportiva de caràcter greu o molt greu; sanció administrativa en matèria esportiva de caràcter greu o molt greu, o sanció penal.

b. Els esportistes considerats professionals.

c. Les persones físiques en les quals concorri alguna de les prohibicions establertes en l'art. 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en l'art.10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

d. Les persones que, en el moment de dictar-se la proposta de resolució definitiva de la convocatòria per part de l'òrgan instructor, no estiguin al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració General de l'Estat i amb les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Menorca.

7. Presentació de les sol·licituds

1. Les sol·licituds s'han de presentar formalitzades electrònicament mitjançant el model normalitzat que s'adjunta com a annex 1 d'aquestes bases i que es troba a la seu electrònica www.cime.es.

2. A la sol·licitud, s'ha d'adjuntar la documentació següent:

A) Documentació administrativa general

1. Si el sol·licitant és persona física, còpia acarada del DNI.

2. Acreditació de la representació si la sol·licitud es presenta en nom d'un altre.

3. Declaració responsable signada pel sol·licitant o pel seu representant legal de no estar sotmès a cap de les circumstàncies que determinen la impossibilitat d'obtenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora de les subvencions públiques recollides en l'art. 13.2 de la Llei 28/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276 de 18 de novembre de 2003), el model de la qual s'adjunta com a annex 2 d'aquestes bases.

4. Declaració responsable signada pel sol·licitant o pel seu representant legal relativa a les subvencions o ajudes obtingudes i/o sol·licitades d'altres institucions públiques o privades per realitzar la mateixa activitat (annex 4)

5. Document de designació de compte bancari de l'empresa o del seu representant segons model facilitat pel Consell Insular de Menorca, llevat que ja constin a la Tresoreria General del CIM, cosa que s'ha de fer constar expressament (annex 3).

6. Certificat on consti que està al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat. Es pot autoritzar el Consell Insular de Menorca a comprovar el compliment d'aquestes obligacions, inclòs en l'annex 2.

S'eximeix de presentar la documentació a què fan referència les lletres b) i e) en el cas que aquesta ja consti en els arxius del Consell Insular. En aquest cas s'ha de fer constar expressament en la sol·licitud.

B) Documentació específica requerida per a la concessió dels ajuts

1. Memòria d'actuacions justificativa de la temporada amb la relació dels mèrits esportius assolits durant la temporada especificada a la convocatòria degudament acreditats (annex 5) amb certificat de la federació esportiva corresponent.

2. Balanç de despeses i ingressos (annex 6) on es detalla per capítols de la temporada esportiva vigent; del cost de les activitats realitzades a fi d'aconseguir els mèrits que es presenten i en què figuri que resten a disposició del Consell Insular de Menorca les factures o una altra documentació que acrediti les dades incloses en aquest balanç.

3. Relació classificada de despesa i inversions i detall d'ingressos i subvencions (annex 7).

4. Certificat d'empadronament a qualsevol dels municipis de Menorca i/o còpia del DNI en què figuri que l'esportista és nascut/a a Menorca.

5. Còpia de la llicència federativa balear o nacional o certificat d'estar en possessió de la llicència per la federació corresponent a la temporada que s'especifica en la convocatòria.

6. Certificació del centre de tecnificació i/o centre d'estudis que verifiqui l'estada de la persona durant la temporada 2022-2023, en el cas dels esportistes estudiants fora de Menorca i/o en centres de tecnificació esportiva.

7. Certificat de la federació que verifica la pertinença al programa i del centre d'estudis en el cas dels esportistes estudiants i participants en un programa de seguiment o perfeccionament a Menorca.

Es podran sol·licitar noves dades esportives o d'un altre tipus o l'ampliació de les que s'estimin d'interès per considerar la sol·licitud.

3. D'acord amb l'art. 28.3 i l'art. 53 c de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre de procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPACAP), les persones interessades no tenen l'obligació de presentar documents originals, llevat que amb caràcter excepcional la normativa reguladora aplicable exigeixi el contrari. En qualsevol cas, les persones interessades són responsables de la veracitat dels documents que presentin (art.28.7 de l'LPACAP).

D'acord amb l'art. 28.5 de l'LPACAP, excepcionalment, quan la rellevància d'un document de l'expedient aportat per l'interessat així ho exigeixi, o existeixin dubtes derivades de la qualitat de la còpia, el CIM podrà sol·licitar de manera motivada la compulsa de les còpies aportades per la persona interessada, per la qual cosa es podrà requerir l'exhibició del document o de la informació original.

4. Pel fet de presentar-se a aquesta convocatòria la persona interessada presta al CIM els consentiments següents:

1. Per consultar i comprovar la veracitat de la documentació i les dades presentades per l'interessat que tenguin en el seu poder altres administracions públiques, principalment mitjançant les plataformes d'interoperabilitat, les xarxes corporatives o altres sistemes electrònics habilitats a aquest efecte i als quals el CIM tengui accés.

2. Per consultar l'existència i veracitat de la documentació i de les dades que eventualment l'interessat hagi considerat oportú no presentar acollint-se al dret de no fer-ho pel fet que hagin estat elaborades per les administracions públiques.

Els esmentats consentiments només es consideraran atorgats quan no consti en l'expedient l'oposició expressa a l'esmentada consulta o quan la llei especial que sigui aplicable al cas en requereixi el consentiment exprés, cas en que serà obligatori que l'Administració el requereixi i que l'interessat el presti.

5. Les sol·licituds i tota la documentació transcrita en aquest apartat s'han de presentar, dins el termini establert en la convocatòria, d'acord amb les indicacions següents:

Per mitjans electrònics, per als subjectes legalment prevists d'acord amb el que estableix l'art. 14.1 i 2 de l'LPACAP, al registre electrònic del Consell Insular de Menorca (www.cime.es) o a qualsevol altre registre electrònic dels establerts en l'article 16.4 de l'esmentada Llei.

Si algun dels subjectes obligats als quals fa referència l'art. 14, apartats 2 i 3 de l'LPACAP, presenta la sol·licitud presencialment, se'l requerirà per tal que l'esmeni mitjançant la seva presentació electrònica. A aquests efectes i d'acord amb allò establert en l'article 68.4 de la mateixa llei, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en què hagi tingut lloc l'esmena.

6. Si la sol·licitud o la documentació fossin incorrectes o incompletes, el Consell Insular de Menorca en requerirà la rectificació o el complement necessaris. Si en el termini de deu dies hàbils, comptats des de l'endemà d'haver rebut el requeriment d'esmena de la sol·licitud, la persona interessada no fa la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, s'entendrà que ha desistit de la seva petició de conformitat amb l'article 68 de l'LPCAP.

8. Determinació de l'import de la subvenció

1. El crèdit assignat a la present convocatòria es distribuirà d'acord amb el procediment següent:

a. S'assignarà, de manera automàtica, la part corresponent al 50 per cent de les despeses justificades a cadascun dels beneficiaris que compleixin els requisits definits en la base 6.

b. A l'import resultant, s'hi sumarà la part proporcional que representa la puntuació obtinguda a partir de la valoració dels seus mèrits respecte de la puntuació màxima d'entre tots els beneficiaris.

La fórmula per a calcular aquest import és la següent:

x és el total de despeses justificades pel beneficiari

y és la puntuació de la valoració dels mèrits

z és la puntuació màxima

2. En cas que la suma total dels imports assignats per mitjà de la fórmula anterior sigui inferior al pressupost previst per a la convocatòria, el romanent resultant es distribuirà de la manera següent:

a. El romanent es dividirà entre la suma de les puntuacions obtingudes pels mèrits dels beneficiaris als quals en la fase anterior no se'ls hagi assignat el 100 per cent de les despeses justificades o la quantia no hagi superat el límit màxim per beneficiari establert per a aquesta convocatòria.

b. El quocient obtingut es multiplicarà per la puntuació resultant de la valoració dels mèrits de cadascun d'aquests beneficiaris i, finalment, se sumarà a l'import que se'ls havia assignat inicialment.

La fórmula per a calcular aquest import és la següent:

a és el romanent

b és la suma de les puntuacions per mèrits

y és la puntuació de la valoració dels mèrits

c és l'import inicial de l'ajut

3. En cap cas un beneficiari podrà rebre més de 3.500 euros per mitjà de qualsevol dels procediments descrits en els punts primer i segon d'aquesta base, o de la seva suma.

9. Criteris objectius que es tindran en compte per a la concessió dels ajuts

A partir dels 12 anys complerts en la temporada esportiva a què es refereix la convocatòria:

  1.  Per classificació obtinguda en campionat/copa oficial (prova única o resultat global), d'Espanya, d'Europa (E) o del Món (M), entre 1 i 10 punts segons la taula adjunta.
  2.  Per classificació obtinguda en els campionats dels Jocs IIGA, entre 1 i 3 punt segons la taula adjunta.
  3.  Per pertinença a la selecció nacional d'un esport entre 4 i 5 punts.
  4.  Per l'obtenció de resultats d'interès per a l'equip nacional segons la federació corresponent, 2 punts.
  5.  Per la posició en el rànquing nacional, europeu o mundial, entre 3 i 8 punts.
  6.  Si es tracta de categoria màster, es restaran 0,3 punts
  7.  En cas de ser estudiant i estar en un centre de tecnificació esportiva fora de Menorca, o bé en un programa de seguiment o perfeccionament, es multiplicarà el total de punts per 1,5.
  8.  En cas de ser dona, es multiplicarà el total de punts obtinguts per 1,5.
  9.  En cas de ser esportista d'esport adaptat, es multiplicarà el total de punts obtinguts per 2.
  10.  En cas d'esport no olímpic es restaran 1,5 punts als punts totals.

Valoració de la classificació obtinguda

Competició per equips d'un esport individual

CLASSIFICACIÓ

Campionat o copa d'Espanya

Campionat o copa d'Europa

Campionat o copa del món

Campió

4

5

6

Subcampió

3

4

5

Tercer lloc

2

3

4

Del 4 al 10 lloc (E) al 15 (M)

1

2

3

Competició individual d'un esport

CLASSIFICACIÓ

Campionat o copa d'Espanya

Campionat o copa d'Europa

Campionat o copa del món

Campió

8

9

10

Subcampió

7

8

9

Tercer lloc

6

7

8

Del 4 al 10 (Espanya i Europa) al 15 (Món)

2

4

6

 

 

Esport individual

Esport en equip

Pertinença a la selecció nacional d'un esport

5

4

Obtenció de resultats d'interès per l'equip nacional

2

2

 

Competició en una modalitat esportiva dins els Jocs IIGA representant Menorca (se celebren cada 2 anys)

 

Primera posició

Segona posició

Tercera posició

3

2

1

Posició en el rànquing d'un esport

 

Àmbit nacional

Àmbit europeu

Àmbit mundial

Del 1 al 5

4

6

8

Del 6 al 8

3

5

7

Del 9 al 12

-

4

6

Del 13 al 16

-

-

5

Coeficients correctors al total de punts

Estudiants en centres de tecnificació fora de Menorca o en programes de seguiment o tecnificació en Menorca

Multiplicar per 1,5

Dones

Multiplicar per 1,5

Esport adaptat

Multiplicar per 2

Per classificació de categoria màster

Restar 0,3 punts

Esport no olímpic

Restar 1,5 punts als punt obtinguts

1. Aquest coeficient corrector es multiplicarà per la puntuació total obtinguda.

2. En el cas de competir en dues o més modalitats esportives del mateix esport, es tindrà en compte la de major èxit esportiu; la resta puntuarà al 50 %.

3. En el cas de participar en dues categories per edat, es tindrà en compte la de major èxit esportiu.

4. En les competicions amb diverses proves o celebracions durant l'any o temporada, s'ha de considerar com a vàlid el resultat global aconseguit després de sumar el resultat de totes les proves fetes, un cop finalitzat el campionat.

5. No s'avaluaran els resultats en proves amb menys de quatre esportistes, equips o països participants.

6. Només comptarà el rànquing en una categoria (mundial, europeu o nacional).

10. Procediment i òrgans competents per a la concessió dels ajuts

1. Els ajuts es concediran, d'acord amb els principis d'objectivitat, transparència, igualtat, no discriminació i publicitat, per mitjà del procediment de concurrència competitiva.

2. L'inici de l'expedient s'efectuarà per mitjà de l'aprovació de la convocatòria corresponent. El text de la convocatòria i la resta de documentació que es requereixi es comunicarà a la Base de Dades Nacional de Subvencions (d'ara en endavant, BDNS) i es publicarà l'extracte de la convocatòria en Butlletí Oficial de les Illes Balears, en compliment de l'art. 20.8 de l'LGS.

3. La instrucció correspondrà a la comissió avaluadora, que haurà de realitzar d'ofici totes les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de dictar resolució sobre la concessió dels ajuts.

4. Totes les sol·licituds presentades dins el termini establert en la convocatòria se sotmetran a l'examen de la comissió avaluadora.

5. Una vegada examinades les sol·licituds per la comissió avaluadora corresponent, i després que aquesta hagi emès el seu informe, n'elevarà la corresponent proposta de resolució al conseller executiu competent, el qual dictarà resolució sobre la concessió o denegació dels ajuts.

6. Quan la quantia de l'ajut proposat per la comissió avaluadora sigui substancialment inferior al sol·licitat, es podrà instar el beneficiari a reformular la seva sol·licitud per tal d'ajustar els compromisos i les condicions de la subvenció atorgable.

7. La resolució de l'expedient d'atorgament de les subvencions ha de ser expressa i motivada, i ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia específica de cada una de les subvencions concedides.

8. Si la subvenció implica una despesa plurianual, la resolució de concessió ha de determinar el nombre d'exercicis a què s'aplicarà la despesa i la quantitat màxima què s'ha d'aplicar a cada exercici.

9. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa de concessió de subvenció serà de sis mesos comptats des del dia que acabi el termini de presentació de sol·licituds. No obstant l'anterior, aquest termini es podrà reduir si s'estableix expressament en la convocatòria dels ajuts. El silenci administratiu tindrà caràcter desestimatori.

10. La notificació de la resolució de les ajudes s'efectuarà mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

11. La resolució de l'expedient de concessió o denegació dels ajuts es remetrà a la BDNS en compliment de l'art. 20.8 de l'LGS i el CIM la publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, a efectes de notificació (art.45.1 b) de l'LPACAP).

12. La concessió de l'ajut es pot instrumentar mitjançant la formalització d'un conveni de col·laboració amb l'entitat beneficiària on es determinaran els drets i les obligacions de les parts.

11. Comissió avaluadora

1. La comissió avaluadora és l'òrgan col·legiat a qui correspon examinar les sol·licituds presentades i emetre'n l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució que ha de formular l'òrgan instructor competent.

2. La comissió avaluadora estarà formada pels membres següents:

  • President: Joan Pons Torres, conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM
  • Secretària: Sandra Huguet Vidal, auxiliar administrativa de l'AGA del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM
  • Vocals:
    • Rafel Quintana Villalonga, director insular de Joventut i Esports del CIM
    • Carmen Sunyer Sendra, cap del Servei d'Esports del CIM
    • Pere Calafat Ponsetí, tècnic d'Esports del CIM

3. La comissió avaluadora s'ha de constituir obligatòriament quan l'import global dels fons públics prevists en la convocatòria sigui superior als 50.000 euros, o bé quan l'import individual màxim de la subvenció sigui superior a 7.000 euros.

4. Quan no sigui preceptiva la seva constitució, l'existència de la comissió avaluadora només serà necessària si es preveu expressament en la resolució de la convocatòria corresponent, en la qual s'haurà de fixar en tot cas quin és l'òrgan que ha d'examinar les sol·licituds i ha d'emetre l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

12. Abonament dels ajuts

1. Per al pagament de les ajudes previstes en aquesta convocatòria serà necessari presentar la documentació sol·licitada en l'apartat setè d'aquestes bases al Servei d'Esports, sense perjudici de les facultats de comprovació de les subvencions del CIM.

2. En la fase de comprovació de la despesa realitzada, se sol·licitarà al beneficiari la presentació dels justificants que es creguin oportuns per tal d'obtenir una evidència raonable sobre l'adequada aplicació de la subvenció.

3. No es podrà pagar la subvenció mentre el beneficiari no es trobi al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries de l'Estat, del Consell Insular de Menorca i davant la Seguretat Social. Respecte a això, l'entitat beneficiària pot substituir els certificats que s'assenyalen per una declaració responsable d'estar al corrent en el compliment de les obligacions esmentades quan l'import de la subvenció concedida en la convocatòria no superi els 3.000 € (art.11 f TRLGSIB).

4. Les subvencions que es paguin a persones físiques restaran subjectes a retenció d'acord amb la normativa que regula l'impost sobre la renda de les persones físiques. En el supòsit que s'hagi de tenir en compte alguna exempció, s'ha de d'acreditar aquesta circumstància per mitjà d'una declaració responsable.

13. Justificació de les despeses

1. Les persones beneficiàries resten obligades a justificar les despeses efectuades amb càrrec a la subvenció o ajut econòmic concedit en el moment de presentació de la sol·licitud, en el termini de 30 dies naturals comptats a partir del següent a la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

2. Si la documentació presentada fos incompleta o incorrecta, el servei responsable demanarà al beneficiari que en faci la rectificació oportuna en el termini improrrogable de deu dies hàbils.

3. Només són despeses subvencionables les efectivament pagades abans que acabi el termini de justificació dels ajuts.

4. El Consell Insular de Menorca podrà inspeccionar les activitats subvencionades, sens perjudici de les competències que puguin correspondre, per normativa legal o reglamentària, a altres organismes o institucions.

14. Obligacions dels beneficiaris

Són obligacions dels beneficiaris:

  1.  Comunicar al CIM l'acceptació de la subvenció en els termes en què aquesta es concedeixi. En qualsevol cas la subvenció s'entendrà acceptada tàcitament un cop transcorreguts quinze dies hàbils d'ençà que el beneficiari hagi rebut la notificació de la concessió.
  2.  Realitzar l'activitat objecte de subvenció en el termini màxim establert.
  3.  Dur a terme les activitats que fonamenten la concessió dels ajuts i justificar-ne la realització en els terminis i en les condicions establerts en aquestes bases i en la resolució de concessió dels ajuts.
  4.  Acreditar, quan el Consell Insular els ho sol·liciti, que es troben al corrent de les obligacions tributàries i amb la seguretat social. L'acreditació d'estar al corrent de les obligacions tributàries no serà necessària en el cas que s'hagi autoritzat expressament el Consell Insular a consultar aquestes dades a través de l'Agència Tributària.
  5.  Proporcionar la informació sobre l'activitat subvencionada que li requereixi el Consell Insular de Menorca.
  6.  Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectuïn el Consell Insular de Menorca i la resta d'organismes competents per a la fiscalització dels comptes públics.
  7.  Comunicar al Consell Insular de Menorca la sol·licitud i l'obtenció de subvencions i ajudes amb la mateixa finalitat.
  8.  Fer constar de manera expressa el suport del Consell Insular de Menorca en la realització de les activitats subvencionades.
  9.  Comunicar immediatament al Consell Insular de Menorca qualsevol eventualitat que alteri o que dificulti greument el desenvolupament del projecte subvencionat, en particular si se'n poden derivar retards en l'execució o si poden afectar el cost total, i sol·licitar l'autorització prèvia i expressa del Consell Insular per fer qualsevol modificació substancial del projecte objecte d'ajuda. Les sol·licituds de modificació han de ser motivades, s'han de formular immediatament a l'aparició de les circumstàncies que la justifiquin i han d'especificar les repercussions pressupostàries que impliquin.
  10.  Reintegrar els fons percebuts en els supòsits prevists en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

15. Revocació i reintegrament dels ajuts

Pel que fa a la revocació i el reintegrament de les subvencions, s'ha d'aplicar el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i la resta de normativa que hi sigui aplicable.

16. Infraccions i sancions

1. El règim d'infraccions i sancions administratives aplicables serà l'establert en el títol V del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions i en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. L'òrgan competent per imposar les sancions que es derivin d'infraccions de l'establert en aquestes bases i de la normativa aplicable en matèria de subvencions és el conseller executiu competent per raó de la matèria en el cas de infraccions lleus i greus, i el Consell Executiu en cas de infraccions molt greus, de conformitat amb l'establert en l'art. 69 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

17. Altres disposicions

Recursos administratius

Els acords del Consell Executiu pels quals s'aproven les bases i les convocatòries no exhaureixen la via administrativa i són susceptibles de rebre recurs d'alçada davant el Ple del Consell Insular de Menorca.

Les resolucions dels consellers executius per les quals es concedeixen i deneguen els ajuts, no exhaureixen la via administrativa són recurribles en alçada davant el Consell Executiu.

Normativa general aplicable

En tot el que no preveuen expressament aquestes bases regeixen les disposicions que siguin aplicables al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions, especialment les contingudes en les següents normes:

  • Llei 38/2003 de 17 de novembre, general de subvencions
  • Reglament de la Llei general de subvencions (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol)
  • Decret legislatiu 2/2005, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 196 de 31 de desembre de 2005)
  • Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques
  • Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars

18. Protecció de dades de caràcter personal

Les dades personals es tractaran d'acord amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones físiques en relació al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD) i amb la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals.

En el moment en què les persones sol·licitants facilitin les seves dades personals, el CIM facilitarà la informació d'acord amb l'article 13 de l'RGPD.

ANNEX I: Sol·licitud d'ajut per a esportistes menorquins, o residents a Menorca, destacats en esports en la temporada esportiva vigent

ANNEX II: Model de declaració responsable

ANNEX III: Document de veracitat de les dades bancàries

ANNEX IV: Declaració d'ajudes rebudes

ANNEX V: Memòria justificativa de les actuacions de la temporada vigent

ANNEX VI: Balanç de despeses i ingressos de les activitats realitzades per aconseguir els mèrits i reptes

ANNEX VII: Document per a esportistes estudiants en centres de tecnificació esportiva que resideixen fora de Menorca o en centres de seguiment o tecnificació de l'illa

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern, per delegació del Ple del Consell Insular de Menorca (Acord de 31-7-2023, BOIB núm. 109 de 5-8-2023), en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 8 de novembre de 2023

Per delegació del president,  El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (DP 129/2023, de 27 de juliol) (BOIB núm. 106 de 29-7-2023)