Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PORRERES

Núm. 716498
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal número 11 reguladora de la taxa reguladora de la utilització privativa i aprofitament especial del domini públic local

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Porreres, en sessió celebrada el 25 de setembre de 2023, aprovà inicialment la modificació de l'Ordenança fiscal núm. 11 reguladora de la taxa reguladora de la utilització privativa i aprofitament especial del domini públic local de l'Ajuntament de Porreres

D'acord amb el que estableixen els articles 49 i 70.2, amb relació a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, es va sotmetre l'Ordenança aprovada a un període d'informació pública, mitjançant la publicació del present edicte al BOIB, donant audiència als interessats per tal que en un termini de trenta dies poguessin presentar les reclamacions i suggeriments que estimessin oportunes, no havent-se presentat cap dins l'assenyalat termini.

 

Porreres, a data de la signatura electrònica (13 de novembre de 2023)

La batlessa Francisca Mora Veny

 

ORDENANÇA FISCAL NÚMERO 11. REGULADORA DE LA UTILITZACIÓ PRIVATIVA I APROFITAMENT ESPECIAL DEL DOMINI PÚBLIC LOCAL

Article 1. Fonament legal i naturalesa

Aquest Ajuntament en ús de la facultat que li concedeix l'article 133.2 de la Constitució Espanyola, i en exercici de la potestat reglamentària que li atribueix l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i d'acord amb el que disposa els articles 15 a 19 del Reial Decret Legislatiu 2/004, de 5 de març, pel que s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora d'Hisendes Locals (TRLRHL), estableix les taxes per utilització privativa i aprofitament especial del domini públic local que s'especifiquen en el quadre de tarifes contingudes en l'article 6è d'aquesta ordenança.

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable d'aquestes taxes la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic local consistent en:

1. Instal·lació de llocs de venda els dies assenyalats per a mercat.

2. Instal·lació de parades, barraques, casetes de venda i espectacles.

3. Ocupació del subsol, el sòl i la volada.

4.Instal·lació de quioscos.

5. Ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, contenidors, tanques, bastides, puntals, cavallets i altres instal·lacions anàlogues, cales, rases i qualevol remoguda en la via pública del paviment o de les voreres.

6. Ocupació de terrenys d'ús públic amb taules, cadires i altres elements amb finalitat lucrativa.

7. Reserva de domini públic pel trànsit de vehicles rodats relacionats amb obres o qualsevol altre anàleg.

8. Produccions audiovisuals

Article 3. Subjectes passius

Són subjectes passius contribuents les persones físiques i jurídiques, així com les entitats a les quals es refereix l'article 36 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributaria (LGT) que gaudeixen, utilitzin o aprofitin el domini públic local objecte de les taxes previstes en aquesta ordenança.

 

Article 4. Responsables

  • Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a les quals es refereix l'article 42 de la LGT.
  • Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb la mesura que estableix l'article 43 de la LGT.

Article 5. Beneficis fiscals

D'acord amb el que estableix l'article 9 del TRLRHL, no es podran reconèixer altres exempcions, reduccions o bonificacions que les expressament previstes en les normes amb rang de llei, les derivades de l'aplicació de tractats internacionals, i les que es puguin establir en aquesta ordenança fiscal en els supòsits expressament prevists per la llei.

Article 6. Quota tributària

La quota tributària serà la resultant d'aplicar les tarifes següents:

6.1- Instal·lació de llocs de venda els dies assenyalats per a mercat:

Concepte

Tarifa

Metres Lineals

Preu/ Semestre (euros)

1

24

2

48

3

72

4

96

5

120

6

144

7

168

8

192

9

216

10

240

11

264

12

288

13

316

14

340

15

364

16

388

17

412

18

436

19

460

20

484

21

508

6.2- Ocupació de terrenys de domini públic amb casetes o llocs per a la venda o exposició amb fins comercials o industrials, tómboles, rifes, vendes ràpides, atraccions, cotxes de xoc, espectacles, llocs de venda de qualsevol classe de productes a les fires i firó municipals, a les festes patronals o populars i altres situacions previ acord:

- Per cada metre lineal: 5€/metre lineal/dia. A partir del 4rt dia consecutiu: 3€/metre lineal/dia

- Atraccions: 45€/dia

- Espectacles: 150€/dia

- Cotxes de xoc: 150€/dia

- Casetes que incorporin taules s'afegeix: 5€/taula/dia

- Casetes que incorporin cadires s'afegeix: 1€/cadira/dia

- A partir del 4rt dia consecutiu: 3€/metre lineal/dia

6.3- Ocupació del subsol, el sòl i la volada:

- Empreses explotadores de serveis de subministrament que afecten la generalitat o a una part important del veïnat:

- 1,5 % dels ingressos bruts procedents de la facturació anual obtinguda en el municipi (art. 24.1.c del TRLRHL).

6.4- Instal·lació de quioscos (fixes o mòbils):

- Fins a 5m2: 150€ al mes (o fracció de mes)

- Per cada m2 d'excés: 9€ al mes (o fracció de mes)

6.5- Ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, contenidors, tanques, bastides, puntals, cavallets i altres instal·lacions anàlogues, cales, rases i qualsevol remoguda en la via pública del paviment o de les voreres:

- Per cada m2 o fracció per contenidors: 1,00€ al dia.

- Per cada m2 o fracció resta de casos: 0,50€ al dia.

6.6- Ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires, mercaderies i altres elements i estructures auxiliars amb finalitat lucrativa (exceptuant els casos on resulti d'aplicació la taxa per llicència d'activitat no permanent):

- A la Plaça de la Vila, Av. Bisbe Campins, Plaça de l'església i Plaça d'en Lluc: 33€/m2/any (o fraccions)

- Resta del Municipi: 19,80€/m2/dia (o fraccions)

- Les ampliacions d'espai ocupat en el marc de les festes popular i fires: 0,50€/m2/dia

6.7- Reserva de domini públic pel trànsit de vehicles rodats relacionats amb obres o qualsevol altre anàleg.

- Tancament de carril:

Nombre d'hores

per metre lineal

1 hora

0,20

2 hores

0,30

3 hores

0,40

4 hores

0,50

5 hores

0,60

6 hores

0,70

7 hores

0,80

8 hores

0,90

- Tancament de carrer:

Nombre d'hores

per metre lineal

1 hora

0,60

2 hores

0,80

3 hores

1,00

4 hores

1,20

5 hores

1,40

6 hores

1,60

7 hores

1,80

8 hores

2,00

- Prohibicions d'estacionament per l'accés a vehicles de grans dimensions o motius similars, existeixi o no tancament de carrer: 0,50€/metre lineal reservat.

6.8- Productes audiovisuals

- Filmacions de pel·lícules cinematogràfiques, reportatges, documentals, imatges de videoclips musicals o similar, efectuades amb finalitat lucrativa que requereixin l'ocupació de la via pública sense limitació, amb aparells o vehicles (grues, focus estàtics, grups electrògens, cadafals, escenaris, decorats, camions, etc.), que produeixin problemes per al trànsit rodat o de vianants, sense limitacions de mitjans ni del personal que hi intervé, sempre que s'acrediti que el producte resultant contribueix a la promoció de la ciutat i es faci constar expressament la col·laboració del municipi de Porreres i se'n lliuri una còpia per a l'arxiu: 0 €.

- Filmacions de concursos de televisió i espots publicitaris o similar, efectuades amb finalitat lucrativa que requereixin l'ocupació de la via pública sense limitació, amb aparells o vehicles (grues, focus estàtics, grups electrògens, cadafals, escenaris, decorats, camions, etc.), que produeixin dificultats per al trànsit rodat o de vianants, sense limitacions de mitjans ni del personal que hi intervé: 250€/dia. En circumstàncies especials, en el cas dels concursos de televisió, es podrà eximir el pagament de la taxa en el cas que s'acrediti que el producte resultant contribueix a la promoció de la ciutat i es faci constar expressament la col·laboració del municipi de Porreres i se'n lliuri una còpia per a l'arxiu.

- Fotografies comercials (catàlegs, anuncis...) sense assentament fix (no fotografia ambulant): 50 €/dia.

- Fotografies comercials (catàlegs, anuncis...) sense assentament fix (no fotografia ambulant), amb llicències de validesa de 3 a 12 mesos fins al 31 de desembre de l'any en curs: 200 €.

Article 7. Meritació

1. Les taxes es meriten en el moment de sol·licitar l'ús privatiu o l'aprofitament especial.

2. Quan es produeixi l'ús privatiu o l'aprofitament especial sense sol·licitar la llicència o autorització, les taxes es meritaran en el moment d'inici de l'aprofitament, sense perjudici de la interposició de la corresponent sanció.

Article 8. Gestió

1. Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitament regulats a aquesta ordenança hauran de sol·licitar prèviament la corresponent llicència o autorització emplenant el formulari corresponent, aportar la documentació requerida en cada cas, formular declaració en la qual consti la superfície d'aprofitament, la durada prevista i els elements que s'instal·laran i fer l'ingrés de l'import corresponent. En casos excepcionals i, prèvia autorització de la batllia o regidoria delegada, es podrà pagar en efectiu.

2. Els serveis tècnics de l'Ajuntament comprovaran i investigaran les declaracions formulades pels interessats, concedint-se les autoritzacions en cas de no trobar diferències amb les peticions de les llicències. Si es detectessin diferències es notificaran les mateixes als interessats i s'emetran, si escau, les liquidacions complementàries que es procedeixin, concedint-se les autoritzacions una vegada resoltes les diferències pels interessats i, si escau, realitzats els ingressos complementaris que procedeixin.

3. No es consentirà en cap cas l'ocupació de la via pública fins que s'hagi abonat i obtingut pels interessats la llicència corresponent. En els casos que l'ocupació impliqui reserves d'estacionament, les sol·licituds efectuades amb una anterioritat inferior a 48 hores no seran autoritzades.

4. Els terrenys ocupats s'hauran de deixar en les mateixes condicions de neteja i salubritat en les que es varen trobar. En cas contrari, es duran a terme les mesures sancionadores i correctives legalment aplicables.

5. Les autoritzacions tindran caràcter general i no podran ser cedides o subarrendades a tercers. L'incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul·lació de la llicència, sense perjudici de les quanties correspongui abonar als interessats.

6. En cas de renuncia de l'ocupació s'haurà de comunicar al registre d'entrada de l'Ajuntament amb anterioritat a la data prevista d'ocupació per tenir dret a la devolució d'ingressos indeguts.

Article 9. Infraccions i sancions

1) Constitueix infracció d'aquestes Ordenances tota acció o omissió que contravingui o deixi sense compliment qualsevol de les seves disposicions.

2) Les denúncies per contravenció al que s'ha preceptuat seran formulades a través de comunicats de serveis o d'ofici davant l'alcaldia per la Policia Local o altre personal depenent de l'Ajuntament al qual correspongui o per qualsevol veí al qual es causi perjudici o que, mogut per l'interès públic, presenti la corresponent denúncia per escrit. Aquesta denúncia s'ha de dirigir a Batlia i s'hi ha d'expressar les causes, el nom i llinatges i el domicili dels denunciants, amb les conseqüències per a aquest si de les investigacions que es practiquin, en resulta falsa la denúncia.

3) Quan la infracció denunciada o advertida es trobi expressament penada per la llei o per ordenances específiques aprovades per l'Ajuntament, s'aplicarà el que estableix el precepte que regula el cas.

4) Les infraccions al que estableixen les presents Ordenances, llevat del que disposa el paràgraf anterior, es castigaran amb multa variable dins els límits específics que assenyala la legislació local aplicable a aquesta matèria.

5) A més de la imposició de multes i altres sancions descrites en aquestes Ordenances, en cas d'infracció es poden decretar segons correspongui, les següents mesures addicionals:

a) La suspensió de treballs d'execució d'obra, instal·lació o activitat que es realitzin sense llicència.

b) Ordenar a l'infractor que, en el termini que s'assenyali, introdueixi a les obres, les instal·lacions, serveis, etc., les rectificacions que calguin per ajustar-los a les condicions de la llicència, les disposicions de les Ordenances o altra normativa legal d'aplicació.

c) Disposar la reparació, la reposició o la demolició de les obres i instal·lacions fetes per part de l'Ajuntament, directament o indirectament, a càrrec, en tot cas, de l'infractor.

d) Impedir els usos indeguts per als quals no s'hagi obtingut llicència d'ocupació o que no s'ajustin a les seves condicions i a les disposicions de les Ordenances i altres normes legals d'aplicació.

e) A intervenir i retirar tot objecte dipositat a la via pública sense la deguda autorització, o quan excedeixi els límits d'aquesta, o no se segueixin les ordres i indicacions donades pels Agents de Policia Local amb l'exercici de les seves funcions.

6) En cas d'incompliment de les ordres a què es refereixen els apartats anteriors, i sense perjudici de l'adopció de mesures per a llur execució subsidiària, poden imposar-se multes coercitives reiterades per intervals de temps suficients per al compliment del que s'ha ordenat.

7) Quan no hi hagi un procedent sancionador específic per a la matèria de què es tracti s'observarà el que disposi la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic., en tot cas regiran els principis bàsics als quals s'ha de sotmetre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració establert en aquesta Llei.

8) Si no es fa efectiu el pagament de les multes en el termini assenyalat per a la seva exacció s'executarà per via de constrenyiment.

9) Els interessats podran interposar contra les multes que imposa l'Alcaldia els recursos que autoritza la legislació vigent.

10) Quadre d'infraccions i sancions:

a) No tenir el cartell municipal de llicència d'obra en un lloc visible a l'obra i amb les dades llegibles: 60€.

b) Realitzar ocupació o obra a la via pública sense permís municipal (per dia): 60€.

c) Per cada mes que s'excedeixi en la reposició del paviment a l'estat original després del termini fixat per l'autoritat o agent una vegada finalitzada l'ocupació: 60€.

d) Obres mal tancades, mal senyalitzades i acumulacions de materials al carrer en contradicció amb la present ordenança, o indicacions dels Agents de l'Autoritat: Per cada dia 100€.

e) Qualsevol altre que contravingui aquesta ordenança no recollida expressament als presents quadre d'infraccions: 60€.

Disposició Final

La present modificació de l'ordenança fiscal entrarà en vigor el dia de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, i estarà en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.