Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE VILAFRANCA DE BONANY

Núm. 695966
Aprovació definitiva de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per serveis relatius a la recollida i tractament de residus voluminosos en el MAC Insular

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que no s'ha presentat cap tipus de reclamació durant el termini d'exposició al públic de la "Ordenança fiscal reguladora de la taxa per serveis relatius a la recollida i  tractament de residus voluminosos en el MAC Insular", aprovada provisionalment pel Ple en Sessió Ordinària celebrada en data 18 de setembre de 2023 (BOIB núm. 131 de 23/09/2023), d´acord amb l´article 17.3 del Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, es dóna per aprovada definitivament la citada ordenança, publicant-se a continuació el text que literalment diu:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER SERVEIS RELATIUS A LA RECOLLIDA I  TRACTAMENT DE RESIDUS VOLUMINOSOS EN EL MAC INSULAR.

ARTICLE 1. Fonament i naturalesa

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució, per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i, conforme amb el dispost als articles 15 a 19 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l´Ajuntament de Vilafranca de Bonany estableix la taxa per serveis relatius a la recollida i tractament de residus voluminosos en el MAC Insular, que es regeix per la present Ordenança Fiscal, les normes de la qual atenen al previst a l'article 57 de l'esmentat RDL 2/2004.

El fonament d' aquesta taxa consisteix en repercutir als ciutadans el cost, que l'Ajuntament ve suportant, per mor de la taxa per a la recollida i el seu transport per posterior tractament dels residus voluminosos urbans en el MAC Insular, de conformitat amb els costes generats anualment i de conformitat amb les tarifes que el MAC Insular aplica.

Es fa una recollida i transport diferenciat respecte dels fems de residus sòlids en aplicació a la legislació ambiental i de reciclatge selectiu vigent de recollida, selecció y tractament diferenciat respecte dels residus generats.

ARTICLE 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la prestació dels serveis de recollida, transport i tractament dels residus voluminosos urbans en el MAC Insular que generin els d´habitatges, allotjaments, locals i/o establiments on es realitzin activitats industrials, comercials, professionals, artístiques i/o de serveis, o bé els que es depositin pels usuaris en el Punt Verd municipal.

Els casos de subjecció o no subjecció a aquesta taxa es defineixen en el present fet imposable, de forma que si s'està subjecte al pagament de la taxa de recollida de residus voluminosos també s'està subjecte al pagament de la taxa pels serveis de tractament dels residus voluminosos.

El Pla director sectorial per a la gestió dels residus de construcció-demolició, voluminosos i pneumàtics en desús de l'illa de Mallorca defineix els residus voluminosos (d'ara endavant, RV) com aquells residus d'origen domèstic o assimilables que, per les seves característiques (dimensions, pes, propietats,...) no poden ser objecte de recollida ordinària.

Aquesta ordenança s´aplica al transport i recollida dels RV següents: mobles, matalassos i altres estris rebutjats assimilables.

Aquesta ordenança no s´aplica als residus voluminosos de aparells elèctrics i electrònics (RAEE), ja que tenen altre tipus de gestió.

ARTICLE 3. Subjectes Passius

Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, que siguin propietaris dels habitatges i/o arrendataris en el cas dels locals que resultin beneficiats o afectats pel servei.

ARTICLE 4. Responsables

1.  Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, general tributària.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que indica l'article 43 de la Llei 58/2003, general tributària.

ARTICLE 5. Quota Tributària

La quota tributaria vendrà determinada per l' aplicació de la següent tarifa als ´habitatges, allotjaments, locals i/o establiments on es realitzin activitats industrials, comercials, professionals, artístiques i/o de serveis:

  • Tarifa: per cada habitatge, allotjament, local i/o establiment on es realitzin activitats industrials, comercials, professionals, artístiques i/o de serveis ……………….…50 euros.                 

La quota assenyalada a la taxa té caràcter irreductible i correspon a un any natural.

ARTICLE 6. Acreditació

1. La taxa es merita i neix la corresponent obligació de contribuir des del moment que s'iniciï la prestació del servei; entenent-se iniciada, atesa la naturalesa de recepció obligatòria del mateix, sempre que estigui establert i en funcionament el servei de recollida de voluminosos en el municipi.

2. El període impositiu comprendrà l'any natural. Les quotes establertes en l'article 5 d'aquesta Ordenança seran irreductibles i seran exigibles el primer dia del període impositiu, excepte en els casos en que la meritació de la taxa es produeixi amb posterioritat, cas en que l'import corresponent es prorratejarà per mesos naturals.

ARTICLE 7. Gestió  de la taxa

1. Anualment és farà un padró en el que figuraran els contribuents afectats i la quota que es liquida per aplicació d'aquesta Ordenança, el qual serà exposat al públic durant el termini d'un mes a efectes de reclamacions, previ anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament. 

2. Transcorregut el termini d'exposició pública es resoldran els recursos o les reclamacions presentades i s'aprovarà definitivament el Padró que servirà de base per l'emissió dels avisos o documents de cobrament corresponents.

3. Les altes que es produeixin dins l'exercici tindran efectes des de la data en què neixi l'obligació de contribuir. Els subjectes passius hauran de presentar, en el termini d'un mes des de la data en què es meriti per primera vegada la taxa, la corresponent declaració d'alta en el padró en l'Ajuntament del terme municipal on tinguin ubicat l'habitatge o local mitjançant imprès normalitzat a tal efecte.

En el mateix termini a què es refereix el paràgraf anterior, els subjectes passius hauran de declarar qualsevol circumstància o modificació que pugui repercutir en l'exacció de la taxa.

4. En el cas que l'examen de les dades i antecedents en poder de l'Administració posin de manifest la realització del fet imposable o del pressupost de l'obligació tributària o l'existència d'elements determinants de la mateixa no declarats o distints als declarats pel subjecte passiu, que  siguin suficients per formular una liquidació, es notificarà d'ofici la mateixa al subjecte passiu.

5. Les baixes s'hauran de cursar abans del 20 de desembre de cada any mitjançant declaració duta a terme a l'Ajuntament, i seran efectives a partir de l'exercici següent. Els que incompleixin aquesta obligació, seguiran subjectes al pagament de l'exacció.

La duració de la baixa no podrà ésser inferior a dotze mesos. En aquest sentit, no s'entendrà com a baixa, la no ocupació o tancament temporal, de qualsevol tipus d'habitatges, comerç o indústria per un període inferior. 

6. Les quotes liquidades i no satisfetes en el període voluntari, s'han de fer efectives per via de constrenyiment d'acord amb les normes del Reglament general de recaptació.

7. Es consideren partides fallides o crèdits incobrables aquelles quotes que no hagin pogut fer-se efectives pel procediment de constrenyiment, per la declaració dels quals s'ha de formalitzar l'expedient oportú, d'acord amb el previst en el Reglament general de recaptació.

ARTICLE 8 . Cobrament

El cobrament en període voluntari de la taxa serà anual.

Un cop transcorregut el termini d'ingrés corresponent s'iniciarà el període executiu i es procedirà al seu cobrament mitjançant el procediment de constrenyiment.

Els obligats al pagament hauran de comunicar als òrgans de recaptació els canvis de compte corrent o qualsevol incidència que afecti al pagament del deute.

ARTICLE 9. Infraccions i sancions

En tot el que fa referència a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que hi corresponguin en cada cas, s'atén el disposat en els articles 77 i següents de la Llei general tributària.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança fiscal entrarà en vigor a partir de dia 1 de gener de 2024, romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

(Signat electrònicament: 7 de novembre de2023)

El batle Montserrat Rosselló Nicolau