Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANACOR

Núm. 688128
Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals de companyia del terme municipal de Manacor

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament en sessió extraordinària duita a terme el dia 26 de setembre de 2023, prèviament dictaminada per la Comissió Informativa General i Especial de Comptes de 21 de setembre de 2023, aprovà, per nou vots a favor (MÉS-Esquerra i AIPC/SYS), cap vot en contra i dotze abstencions (Partit Popular, Grup Municipal Socialista i VOX), la proposta que seguidament es transcriurà, i una vegada transcorregut el termini previst a l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, es procedeix a la publicació aquest acord d'aprovació definitiva i el text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, el qual entrarà en vigor l'endemà de la publicació.

"ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LA TINENÇA D'ANIMALS DE COMPANYIA DEL TERME MUNICIPAL DE MANACOR

Antecedents

1. Acord del Ple de 17 d'abril de 2023 d'aprovació inicial de la modificació de l'ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals de companyia del terme municipal de Manacor, en el sentit d'incloure un paràgraf en el seu article 4 i substituir el article 8, text refós.

2. Exposició pública de l'acord d'aprovació inicia publicada al BOIB 52 de 25.abril.2023 i tràmit d'audiència, sense que constin presentades reclamacions.

3. En compliment de l'article 102 c) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local,es va procedir a donar audiència prèvia durant 30 dies hàbils a les associacions veïnals i de defensa de persones consumidores i usuàries establertes en l'àmbit territorial de Manacor que estiguin inscrites en el registre municipal i que les seves finalitats guardin relació amb l'objecte de la disposició aprovada. En aquest sentit, es va procedir a donar audiència a les següents associacions:

- Colònia moixos de Son Talent, notificada en data 3 de maig de 2023.

- APYDA Moixos de Manacor, notificada en data 3 de maig de 2023.

Finalitzat el termini d'audiència, no s'han rebut reclamacions ni al·legacions de cap tipus per part decap de les associacions esmentades.

4. De conformitat amb l'article 5 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat entre dones i homes, es va sol·licitar a l'Institut Balear de la Dona el corresponent informe d'avaluació d'impacte de gènere en relació a l'acord d'aprovació inicial de l'Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals de companyia del terme municipal de Manacor, el qual es va remetre en data 8 de maig de 2023 (2023-E-RC-8509) que conté una sèrie de recomanacions.

5. Informe de la TAG de data 14 de setembre de 2023, sobre els suggeriments rebuts a l'informe de l'IB-DONA, que conclou que el contingut de l'informe i les recomanacions realitzades no suposen cap alteració del contingut del text aprovat provisionalment, atès que es tracta de suggeriments de redacció, per la qual cosa es poden incorporar al text de la modificació aprovada sense més tràmit.

6. Informe favorable de la TAG, subscrit pel secretari de l'Ajuntament, de data 15 de setembre de2023.

Fonaments de dret

  • Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu comú de les administracions públiques, títol IV de caràcter bàsic
  • Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local (LRBRL), art. 20, 22, 47,49 i70.
  • Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
  • Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
  • Real Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora d'Hisendes Locals.
  • Real Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'organització,funcionament i règim jurídic de les entitats locals (ROF)
  • Llei 11/2016, de 28 de juliol, de la Dona de les Illes Balears.
  • Real Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, que aprova el Text Refós de les disposicions legals vigents en matèria de Règim Local, art. 55 i 56

Per tot això propòs que, amb dictamen previ de la Comissió Informativa General, el Ple de l'Ajuntament adopti el següent

Acord

Primer.- Aprovar definitivament la modificació de l'Ordenança reguladora de la tinença d'animals de companyia del terme municipal de Manacor, relativa a la inclusió del paràgraf a l'article 4 i substituir l'article 8, així com la incorporació de les recomanacions de l'Institut Balear de la Dona, i, per tant,aprovar el text refós de l'ordenança d'acord amb el text que es transcriurà a continuació.

Segon.- Publicar aquest acord definitiu en el BOIB, juntament amb el text íntegre de l'Ordenança reguladora de la tinença d'animals de companyia del terme municipal de Manacor.

Tercer.- Aprovada definitivament la modificació de l'ordenança, comunicar dit acord amb una còpia del text al Govern de les Illes Balears i a la Delegació del Govern els efectes prevists a l'article 113de la LMRIB, i transcorregut el termini de 15 dies hàbils des de la recepció de la còpia per dits organismes, publicar l'acord d'aprovació definitiva i el text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. El text entrarà en vigor el dia de la publicació al BOIB.

El text definitiu de l'ordenança que s'aprova definitivament és el següent:

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TINENÇA D'ANIMALS DE COMPANYIA

CAPÍTOL I

ARTICLE 1.- OBJECTE

La present Ordenança regula la defensa i protecció dels animals de companyia i l'entorn humà.

ARTICLE 2.- ÀMBIT D'APLICACIÓ

Queden sotmesos a les prescripcions d'aquesta Ordenança els animals de companyia domèstics,domesticats, els que convisqui o estiguin destinats a conviure amb les persones i espècies salvatges que es mantinguin en captivitat.

ARTICLE 3.- DISPOSICIONS GENERALS

1. Qui posseeixi un animal de companyia tindrà l'obligació de mantenir-los en bones condicions higiènic-sanitàries i realitzarà qualsevol tractament preventiu que hagi estat declarat obligatori.

2.Es prohibeix:

a) Torturat, maltractar i infligir danys, sofriment o molèsties gratuïtes als animals.

b) Abandonar-los

c) L'ús d'ormejos destinats a limitar o impedir la mobilitat dels animals, que els produeixin danys o sofriments o que els impedeixin mantenir el cap en posició normal.

d) Mantenir els animals en estat de desnutrició o assedegats sense que això obeeixi a prescripció facultativa.

e) Mantenir-los en condicions inadequades des del punt de vista higiènic-sanitari o inadequades pera la pràctica de l'esment i atenció necessaris, d'acord amb les necessitats fisiològiques i etnològiques segons espècie i raça.

g) Subministrar-los substàncies no permeses amb la finalitat d'augmentar el seu rendiment o producció.

p) Practicar mutilacions als animals, excepte les realitzades pel facultatiu veterinari en cas de necessitat o per donar-los la presentació habitual de la raça.

h) Alienar a títol onerós o gratuït animals amb destí a no ser sacrificats sense l'oportuna diligència en la seva documentació sanitària o cartilla ramadera, si pateixen malalties parasitàries o infecto-contagioses en període d'incubació.

i) Vendre'ls o cedir-los a laboratoris, clíniques particulars, a l'objecte de la seva experimentació,sense la corresponent autorització i supervisió, quan així s'estimi oportú, de la Conselleria corresponent.

j) Vendre'ls a menors de devuit anys i a les persones incapacitades, sense l'autorització d'aquells que tinguin la pàtria potestat o custòdia.

k) Exercir la venda ambulant dels animals fora dels mercats o fires legalitzats.

I) El sacrifici no eutanàsic dels animals.

m) La possessió, exhibició, compravenda, cessió, circulació, donació o qualsevol altra forma de transmissió, d'espècies protegides pels convenis internacionals subscrits per l'Estat, sense els corresponents permisos d'importació, expedits per les autoritats designades pel Govern de l'Estat pera1 compliment de l'exposat en els citats convenis.

n) Qualsevol altra acció o omissió tipificada com falta per la Llei 1/1992, de 8 d'abril, de Protecció dels animals que viuen en l'entorn Humà.

ARTICLE 4.- CONTROL DEL COMPLIMENT

1. Qui posseeixi un animal, sense perjudici de la responsabilitat subsidiària del propietari, serà responsable dels danys, perjudicis i molèsties que ocasioni a les persones, coses, espais públics i al medi natural en general. d'acord amb l'establert a l'article 1.905 del Codi Civil.

2. Qui posseeixi un animal està obligat a adoptar les mesures necessàries per impedir que s'embrutin les vies i espais públics de zones urbanes, havent de recollir els excrements que els animals depositin en les voravies, vies i espais públics.

3. Les persones que condueixen els animals de companyia per la via púbica hauran de dur bosses per a la recollida dels excrements i una solució d'aigua i vinagre per netejar l'orina de l'animal.

4. Els animals de companyia, en funció de les condicions sanitàries fixades en cada moment per la Conselleria corresponent, hauran de posseir una targeta sanitària expedida pel centre veterinari autoritzat en què hagi estat vacunat o tractat el ca, amb les anotacions sanitàries pertinents.

5. La persona propietària o portadora d'un animal de companyia que transiti per fora vila, o per una via pública haurà de dur amb ell l'esmentat document, facilitant-lo a l'agent de l'autoritat que ho sol·liciti a l'objecte de procedir a la identificació del ca i comprovació del compliment dels requisits sanitaris obligatoris establerts.

6. Qui posseeixin animals que ho siguin per qualsevol títol hauran de censar-los a l'Ajuntament del municipi on resideixen habitualment, dins el termini màxim de sis mesos comptat a partir de la data del naixement de l'animal.

L'animal haurà de portar, necessàriament, la seva identificació censal de forma permanent.

La tinença d'animals de companyia en habitatges urbans, queda condicionada a les circumstàncies higièniques òptimes del seu allotjament (tenint en compte les seves necessitats etnològiques segons espècie i raça), a l'absència de riscs en l'aspecte sanitari i a la inexistència de molèsties per als afins.

En tot cas, les persones propietàries o posseïdores d'animals de companyia adoptaran les mesures necessàries perquè els esmentats animals no puguin accedir lliurament sense ser conduïts i amb corretja. a les vies espais lliures públics o propietats privades o les persones que hi circulen.

Les persones propietàries o posseïdores d'animals de companyia assumiran la responsabilitat d'assegurar el seu accés permanent a l'aigua de beure, alimentació adequada i suficient i els esments higiènics necessaris per al seu manteniment en perfecte estat de salut. Incorreran en responsabilitat els que mantenguin animals assedegats, manifestament desnutrits per causes no patològiques, o en estat de brutor imputable a l'abandonament o descuit a que estan sotmesos.

ARTICLE 5.- ACOLLIDA D'ANIMALS VAGABUNDS O ABANDONATS

1. Es considerarà que un animal és vagabund, si no porta identificació, ni va acompanyat d'alguna persona.

2. Es considerarà que un animal està abandonat si, malgrat disposar d'identificació, circula lliurement sense la companyia d'alguna persona.

"Aquesta identificació censal consistirà en un microxip de tecnologia FDX-B, injectat al costat esquerra del coll de l'animal.

Per altra banda, també haurà de portar una placa identificativa penjada al coll, de distints colors. segons l'edat de l'animal".

3. L'ajuntament o en el seu cas l'entitat supramunicipal corresponent, haurà de procedir a la recollida dels animals vagabunds o abandonats i acollir-los fins que siguin recuperats, cedits o sacrificats.

4. Les persones propietàries d'animals vagabunds o abandonats, en el supòsit que siguin recuperats,hauran d'abonar les despeses originades pel seu manteniment. A tal efecte, la corporació local afectada podrà establir la taxa corresponent.

5. Les accions i omissions que infringeixin el previst a la Llei 1/1992 de 8 d'abril de Protecció dels animals que viuen en l'entorn humil i en el present Reglament, generaran responsabilitat de naturalesa administrativa, sense perjudici de l'exigible en la via penal, civil o altre ordre jurisdiccional en què puguin incórrer.

ARTICLE 6.- OBLIGATORIETAT

Les Normes de la present Ordenança són d'obligat i directe compliment, sense necessitat d'un previ acte de requeriment o de subjecció individual.

CAPÍTOL II INFRACCIONS

ARTICLE 7.-

INFRACCIONS LLEUS

a) La possessió d'un animal no censal o actualitzat en el cens d'acord amb els articles 23 i 24 del Reglament de protecció dels animals que viuen en l'entorn humil.

b) La venda d'animals als menors de devuit anys, sense l'autorització dels qui tinguin la pàtria potestat o la custòdia dels mateixos.

c) L'ús d'artefactes destinats a limitar o impedir la mobilitat dels animals en condicions prohibides.

d) Embrutar amb els seus excrements les voravies. vies urbanes i espais públics.

e) Les molèsties acústiques produïdes pels animals en els habitatges, patis, terrasses, galeries i balcons, quan amb les seves lladrades sons o càntics causin molèsties als veïns, pertorbin la tranquil·litat ciutadana i el medi ambient; havent d'esser retirats pels seus propietaris o encarregats.

f) L'incompliment per part del posseïdor de l'animal de l'establiment en el Capítol III del Títol II del Decret 56/1994. de 13 de maig. pel que s'aprova el Reglament.

g) Conduir els animals per espais lliures públics o propietats privades sense corretja.

h) No dur bosses per a la recollida dels excrements i una solució d'aigua i vinagre per netejar l'orina de l'animal.

INFRACCIONS GREUS

a) L'esterilització, la pràctica de mutilacions innecessàries, les agressions físiques greus i el sacrifici d'animals no practicades per facultatius veterinaris col·legiats o en contra de l'establert pel present Reglament.

b) Les agressions físiques que produeixin lesions greus o irreversibles a un animal.

c) L'abandonament d'un animal.

d) La no vaccinació o la no realització de tractaments sanitaris obligatoris.

INFRACCIONS MOLT GREUS

a) L'abandonament reiterat d'animals de companyia, domesticats o salvatges en captivitat, a títol individual o de diversos animals.

b) El subministrament de substàncies no permeses als animals, que puguin ocasionar greu mal a tercers en la seva salut o economia.

ARTICLE 8.- SANCIONS

Les actuacions que suposin una infracció al que estableix l'Ordenança estaran sancionades de la forma següent:

a) A les infraccions lleus se'ls hi aplicarà una multa que pot arribar fins al 25 % del màxim legal. És adir, es pot aplicar una sanció entre 50,00 i 750,00 euros.

b) Les infraccions greus es podran sancionar amb una multa que pot arribar fins al 50 % del màxim legal. És a dir, es pot aplicar una sanció de 750,01 fins a 1.500,00 euros.

c) Les infraccions molt greus podran ser sancionades amb multes que oscil·len entre el 50% i el 100% del màxim que estableix la llei. És a dir, es pot aplicar una sanció des de 1.500,01 fins a 3.000,00euros

 

CAPÍTOL III PROCEDIMENT SANCIONADOR

ARTICLE 9.-

Els expedients que es tramitin per infracció al disposat en aquesta Ordenança, s'ajustaran a l'assenyalat a la Llei de Procediment Administratiu vigent en el moment de la tramitació de l'expedient.

ARTICLE 10.-

1.Les infraccions lleus a què es refereix aquesta Ordenança, prescriuran als dos mesos d'haver-se comès, les greus a l'any i les molt preus als dos anys.

2.Les infraccions regulades per aquesta ordenança molt greus prescriuen als 6 mesos, les greus als4 mesos i les lleus als 2 mesos, comptant el termini des de la fi real de la conducta infractora.

3.El procediment sancionador caducarà als sis mesos de la seva paralització, s'entendrà que així ha ocorregut quan no s'hagi dut a terme en aquest temps cap notificació d'actuació o diligència, sense perjudici que l'instructor de l'expedient pugui acordar un termini major en resolució motivada i notificada a l'interessat, quan la naturalesa o les circumstàncies de l'actuació o la diligència en curs ho requereixin.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

PRIMERA.- El règim que estableix la present Ordenança s'entén sense perjudici de les intervencions que corresponguin a altres organismes de l'Administració en l'esfera de les seves respectives competències.

SEGONA.- Independentment de l'abonament de les sancions derivades del disposat a aquesta Ordenança. tota actuació municipal realitzada en execució de l'establert obliga als responsables a l'abonament de les exaccions establertes en les ordenances fiscals d'aquest Ajuntament.

​​​​​​​​​​​​​​DISPOSICIÓ FINAL

ÚNICA.-L'entrada en vigor queda prevista pel dia de la publicació del text íntegre de l'aprovació definitiva en el BOIB, una vegada comunicat l'acord d'aprovació definitiva de l'Ordenança, amb la tramesa d'una còpia del text al Govern de les Illes Balears i a la Delegació del Govern als efectes prevists a l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, i transcorregut el termini de 15 dies hàbils des que aquests organismes reben la còpia»

Contra aquesta aprovació definitiva es pot interposar recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos des de la publicació d'aquest edicte, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

 

Manacor, a la data de signatura electrònica (3 de novembre de 2023)

El batle Miquel Oliver Gomila