Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESTELLENCS

Núm. 678055
Ordenança fiscal reguladora de la taxa per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, industries del carrer i ambulants, rodatge cinematogràfics, sessions fotogràfiques i similars situats en terrenys d’ús públic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-es aprovat definitivament l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, industries del carrer i ambulants, rodatge cinematogràfics, sessions fotogràfiques i similars situats en terrenys d'ús públic., és publica aquest per al seu general coneixement i en compliment dels articles 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora dels Bases del Règim Local i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local dels Illes Balears

Article 1. Fondament i naturalesa

D'acord amb el previst als articles 20.3 n) del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals , de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 de dit text legal, aquest Ajuntament estableix la taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials constituïts per l´ocupació de terrenys d'ús públic amb parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, indústries del carrer i ambulants, rodatges cinematogràfic, sessions fotogràfiques i similars, y que es regeix per aquesta ordenança.

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial que te lloc per:

  • Utilització dels carrers, places i altres llocs públics amb parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, indústries del carrer i ambulants.
  • Utilització dels carrers, places i altres llocs públics per rodatges cinematogràfic, sessions fotogràfiques i similars.
  • Tancaments de carrers (obstaculitzar la via publica) incloses les mudances, i que suposi la interrupció total o parcial de la circulació, prèvia autorització.

Article 3. Subjecte passiu

Són subjectes passius de les taxes, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques, així com les entitats a que es refereix l'article 35.4 de la Llei General Tributària, a favor de les quals s'atorguin les llicències per gaudir l'aprofitament especial, o les que se'n beneficien de l'aprofitament, si és que es varen procedir sense l'autorització corresponent.

Article 4. Beneficis fiscals

L'Ajuntament, els centres educatius, els partits polítics amb representació municipal i les entitats, associacions o clubs sense afany de lucre es troben exempts del pagament dels preus que regula aquesta ordenança

Article 5 Responsables.

Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què es refereixen els articles 38 i 39 de la Llei General Tributària.

Són responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, els interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en el supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 40 de la Llei General Tributària.

Article 6. Quota tributària.

La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà la que es fixa en les tarifes contingudes a l'apartat següent:

Les tarifes de la taxa seran les següents:

 

1. OCUPACIÓ DE TERRENYS D'ÚS PÚBLIC PER:

a. Parades barraques, casetes de venda, espectacles, atraccions i anàlegs, Mercats setmanals o mensuals, per metre quadrat i dia: 1,76€ (quota mínima 2m2)

  • La superficie computable serà la que realment ocupi la parada, més una franja de terreny d ´un metre d´amplària paral·lela davant la línia exterior de la parada o instal·lació que s´utilitzi per a l´ús o servei del públic.
  • En cas de casetes de fira organitzades per l'ajuntament, la reserva requerirà un dipòsit en concepte de muntatge de 150 euros, que no serà retornat en cas de no-fer-se ús de la mateixa.
  • En cas de necessitar la connexió a la xarxa elèctrica municipal, l'import de la quota serà incrementat en 1,5 €/dia.

b. Rodatge cinematogràfic, reportatge fotogràfic i altres similars: Per ocupació de la via pública per a rodatges fotogràfics, cinematogràfics i altres similars : 500 €/dia 

  • Bonificació del 50% al tercer dia. 
  • Quan calgui la senyalització d'aquesta ocupació de via pública es meritarà una taxa de 12 €, que inclou la posada i recollida de la senyalització. 

        2. TANCAMENT  DE CARRERS: 100 €/dia 

  • Quan calgui la senyalització d'aquesta ocupació de via pública es meritarà una taxa de 12 €, que inclou la posada i recollida de la senyalització. 

Quan les activitats contemplades a l´apartat b) pugui afavorir tant a la imatge del municipi de Estellencs com la seva promoció turística a nivell nacional o internacional, l'ajuntament de Estellencs prèvia sol·licitud de l'interessat, podrà atorgar les següents bonificacions.

a. 50%, quan, sense la utilització del nom de Estellencs, es pugui apreciar de forma clara la que la filmació o les sessions fotogràfiques han tingut lloc a indrets típics de Estellencs.

b. El 75% quan, complint els requisits de l'apartat anterior, el nom de Estellencs aparegui juntament amb el producte que es vol publicitar.

c. Excepcionalment, i quan de les campanyes publicitàries es puguin derivar avantatges substancials tant per la imatge com per la promoció turística de Estellencs, i aquesta divulgació es dugui a terme de forma continuada al mitjans de televisió, es podrà acordar l'exempció de pagament de les taxes.

d. Juntament amb la sol·licitud, l ‘interessa't haurà de demanar la bonificació o l'exempció de pagament de les taxes, aportant a l'efecte una memòria explicativa on es detalli de forma breu quin és l'objecte de filmació o la sessió fotogràfica i justificant els motius de bonificació o d'exempció enumerats a l'article anterior. La liquidació de la taxa es farà al moment de la sol·licitud, quedant la bonificació o l'exempció condicionada al que disposi l'informi dels serveis tècnics de l'ajuntament, prèvia acreditació per part del sol·licitant d'haver acomplert amb els requisits referits a la memòria .En cas que l'informe sigui favorable es procedirà la devolució dels imports que corresponguin mitjançant transferència bancària.

Article 7. Obligats al pagament

Estan obligats al pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança les persones o entitats a favor de les quals s'atorguin les llicències, o les que se'n beneficien de l'aprofitament, si és que es varen procedir sense l'autorització c orresponent.

Article 8. Normes de gestió

1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquiden per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i tenen caràcter irreductible per al període anual o de temporada autoritzat.

2. De conformitat amb el previst a l'article 26 de del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i amb el fi de garantir sempre els drets de l'administració, tota sol·licitud de llicència perquè pugui ser admesa a tràmit s'hi haurà d'adjuntar un justificant del dipòsit previ d'aquesta taxa.

3. Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta ordenança han de sol·licitar-ne prèviament la llicència corresponent, realitzar el dipòsit previ a què es refereix l'article 6 següent i formular una declaració on consti la superfície de l'aprofitament i els elements que s'hi instal·laran. A més, hi han d'adjuntar un pla detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació dins del municipi.

Els serveis tècnics d'aquest municipi comprovaran i investigaran les declaracions que hagin formulat els interessats, i les autoritzacions es concediran si no es troben deficiències amb les peticions de llicències. Si n'hi ha, aquestes es notificaran als interessats i es giraran, si és el cas, les liquidacions complementàries que escaiguin. Les autoritzacions es concediran quan els interessats hagin arreglat les deficiències i, si escau, quan hagin realitzat els ingressos complementaris corresponents.

En el cas que les autoritzacions es deneguin, els interessats poden sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import ingressat.

4. No es considerarà l'ocupació de la via pública fins que no s'hagi abonat i obtingut la llicència corresponent.

5. La presentació de la baixa tindrà efecte a partir del primer dia del període natural de temps següent a la data de baixa de la llicència. La no presentació de la baixa determina l'obligació de continuar abonant la taxa.

6. Les autoritzacions tenen caràcter personal i no poden cedir-ne o subarrendar-se a terceres persones. L'incompliment d'aquest precepte provocarà l'anul·lació de la llicència, sense perjudici de les quanties que les persones interessades hagin d'abonar.

Article 8.1 Meritació

1. L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança neix:

a. Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la llicència corresponent.

b. Quan es tracta de concessions d'aprofitaments que ja estan autoritzades i prorrogades el primer dia de cada un dels períodes naturals de temps assenyalats en les tarifes.

2. El pagament de la taxa es realitza:

a. Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments per ingrés directe en la dipositaria municipal o allà on establís l'ajuntament, però sempre abans de retirar la llicència corresponent.

Aquest ingrés tindrà caràcter de dipòsit previ, d'acord amb el que disposa l'article 26 del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals , i s'elevarà a definitiu quan es concedeixi la llicència corresponent.

b. Quan es tracta de concessions d'aprofitaments que ja estan autoritzats i prorrogats, quan ja estiguin incloses en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per semestres naturals, en les oficines de recaptació municipal.

Article 9.- Infraccions i sancions

Pel que fa a tot el que es refereix a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que hi corresponguin, cal aplicar el règim regulat en la Llei general tributària i en les altres disposicions que la complementin i la desenvolupin.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança fiscal entra en vigor el següent dia hàbil d'haver-se'n publicat l'aprovació definitiva en el BOIB, si aquesta és posterior a aquell dia, i serà vigent fins que es modifiqui o es derogui expressament.

 

(Signat electrònicament: 30 d'octubre de 2023)

El batle Bernat Isern Bauza