Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Núm. 676897
Mitjançant resolució núm. 2023/3163 de data 26 d’octubre de 2023, la Regidora de Mercats de l'Ajuntament d’Alcúdia ha acordat aprovar les bases reguladores de la convocatòria per a l'adjudicació d'autoritzacions per a l'exercici de la venda ambulant en el mercat d’Alcúdia, així com convocar el procediment per a l’adjudicació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Mitjançant resolució núm. 2023/3163 de data 26 d'octubre de 2023, la Regidora de Mercats de l'Ajuntament d'Alcúdia ha acordat aprovar les bases reguladores de la convocatòria per a l'adjudicació d'autoritzacions per a l'exercici de la venda ambulant en el mercat d'Alcúdia, així com convocar el procediment per a l'adjudicació.

D'aquesta manera, s'obre el termini de presentació de sol·licituds, que serà de 30 dies naturals a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 El que feim públic al tauler d'anuncis de la seu electrònica de l'Ajuntament (http://alcudia.eadministracio.cat/) i al Butlletí Oficial de les Illes Balears, als efectes establerts a l'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

S'adjunten les bases reguladores que regiran la convocatòria i els models annexos.

 

Alcúdia, a data de la signatura electrònica (26 d´octubre de 2023)

La batlessa Josefina Linares Capó

 

 

“BASES REGULADORES DE LA CONVOCATÒRIA PER A LA CONCESSIÓ D'AUTORITZACIONS PER A LA VENDA AMBULANT AL MERCAT D'ALCÚDIA

CLÀUSULA PRIMERA. Objecte

Constitueix l'objecte de les presents bases la concessió en règim de concurrència competitiva d'autoritzacions per a l'exercici de la venda ambulant en els termes contemplats en l'Ordenança municipal reguladora del comerç ambulant en el municipi d'Alcúdia (BOIB núm. 39, de 21 de març de 2013) i en la Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears.

CLÀUSULA SEGONA. Ubicació dels llocs de treball

El Mercat d'Alcúdia s'ubicarà en el passeig de Pere Ventayol, passeig de la Mare de Déu de la Victòria i a la Plaça de Carles V. Així mateix, durant els mesos de juny a octubre s'ampliarà al C/ Major,  C/ del Moll i camí de Ronda.

El mercat tindrà dues zones diferenciades: una dedicada als productes del camp i l'altra per la resta de mercaderies.

Els trasts no podran situar-se en els accessos a edificis públics, establiments comercials i industrials, ni en llocs que dificultin l'accés i la circulació.

L'Ajuntament podrà acordar, per raons d'interès públic, el trasllat provisional de la ubicació habitual del mercat, amb comunicació prèvia al titular de l'autorització. Aquestes variacions no donaran dret a indemnització alguna. Igualment, per les mateixes raons, podrà acordar la suspensió del mercat fins a dos dies a l'any, sense generar indemnització ni cap dret econòmic.

CLÀUSULA TERCERA. Horari de venda

 D'acord amb allò que s'ha fixat a l'Ordenança, la venda ambulant s'exercirà els dimarts i diumenges en el següent horari:

  • Durant els mesos de maig a octubre, de les 8.30 fins les 13.30 hores. Al C/ Major, C/ del Moll i camí de Ronda, de les 9.00 fins les 13.30 hores.

  • Durant els mesos de novembre a abril, de les 9.00 fins les 13 hores.

CLÀUSULA QUARTA. Característiques dels llocs de treball

La venda ambulant es realitzarà en trasts o instal·lacions desmuntables, mòbils o semi mòbils, que tindran una superfície mínima de 2,5 metres i un màxim de 10 metres de longitud. Els tendals o para-sols hauran d'estar a una altura mínima de 2 metres del trespol i no es podran penjar productes fora de la superfície del trast.

En el supòsit d'autoritzacions per a la instal·lació de llocs de treball d'elaboració i venda de productes alimentaris, l'interessat haurà de disposar d'instal·lacions que reuneixin les condicions higienicosanitàries i que compleixin la normativa vigent en matèria d'elaboració i manipulació de productes d'alimentació. Els productes s'hauran d'exposar a una altura mínima de 40 cm respecte del trespol, o bé en caixons de plàstic nets i desinfectats, o d'un sol ús.

CLÀUSULA CINQUENA. Requisits dels sol·licitants

D'acord amb l'Ordenança, podran ser titulars d'autorització les persones físiques i jurídiques que acreditin prèviament els següents requisits:

  1. Estar donat d'alta en l'epígraf o epígrafs corresponents i al corrent en el pagament de l'Impost sobre Activitats Econòmiques o, en cas d'estar exempt, estar donat d'alta en el cens d'obligats tributaris.
  2. Estar donat d'alta en el règim de la Seguretat Social i al corrent en el pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social.
  3. Estar al corrent en el pagament de les taxes municipals corresponents.
  4. En cas de persones procedents de tercers països, acreditar el compliment de les obligacions establertes en la legislació vigent en matèria d'autoritzacions de residència i treball.
  5. Tenir contractat una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els riscos de l'activitat comercial exercida.
  6. Disposar d'un carnet de manipulador d'aliments, en cas de comercialitzar productes alimentaris.
  7. En el cas de les renovacions de llocs, acreditar mitjançant una declaració jurada el compliment de tots els requisits anteriors i, concretament, acreditar que durant el temps en què han exercit l'activitat comercial al mercat han estat donats d'alta en la Seguretat Social, mitjançant la presentació de la vida laboral acotada. En cas de no acreditar-se el compliment d'aquests requisits, no es podrà renovar l'autorització per la pròxima temporada de mercat 2024.

 

CLÀUSULA SISENA. Presentació de sol·licituds

Les persones físiques o jurídiques que hagin d'exercir l'activitat comercial hauran de presentar la corresponent sol·licitud (annex I). El termini de presentació de sol·licituds és de 30 dies naturals a comptar des de l'endemà de la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de les Illes Balears. Qualsevol sol·licitud presentada fora d'aquest termini no s'admetrà a tràmit.

Juntament amb la sol·licitud, s'haurà d'aportar la següent documentació:

  • Fotocòpia del DNI o NIE, o el CIF en cas de ser una persona jurídica.
  • Declaració jurada manifestant el compliment dels requisits prevists a la clàusula cinquena (annex II).
  • Informe de vida laboral acotat.
  • Certificat d'estar al corrent en les obligacions de la Seguretat Social.
  • Certificat d'estar al corrent en les obligacions tributàries amb l'ATIB.

Les sol·licituds, juntament amb la documentació preceptiva, hauran de ser presentades en el Registre General de l'Ajuntament o per qualsevol dels mitjans previstos en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

 

CLÀUSULA SETENA. Criteris d'adjudicació

A fi de garantir la transparència i la imparcialitat en l'adjudicació dels trasts, es tindran en compte els següents criteris per a l'atorgament de l'autorització:

— Antiguitat en el trast o experiència en l'exercici de la professió que asseguri la correcta prestació de l'activitat comercial. Valoració de 1 punt per any d'antiguitat, amb un màxim de 5 punts.

— Tipologia dels productes que es volen comercialitzar:

  • Producte artesà. Valoració de 1 punt.
  • Producte original. Valoració de 1 punt.
  • Producte exclusiu. Valoració de 1 punt.
  • Producte ecològic o de km 0. Valoració de 1 punt.
  • Productes alimentaris. Valoració de 1 punt.
  • Fruites i verdures. Valoració de 2 punts.

— Carnet professional de comerciant ambulant. Valoració de 1 punt.

— Dificultat per accedir al mercat laboral, amb prioritat de les persones amb un grau mínim del 33% de minusvalidesa, i també les persones que tinguin descendents i/o persones a càrrec seu amb minusvalidesa. Valoració de 1 punt.

— Víctima de violència de gènere. Valoració de 1 punt.

— Família monoparental o família nombrosa. Valoració de 1 punt.

— Distintiu de qualitat reconegut en l'àmbit del comerç ambulant. Valoració de 1 punt.

— Carta artesana. Valoració de 1 punt.

— Mestre artesà. Valoració de 2 punts.

 

CLÀUSULA VUITENA. Adjudicació de les autoritzacions

8.1. Contingut de l'autorització.

Les autoritzacions municipals tindran el següent contingut:

  • Identificació del titular i de la persona o persones autoritzades.
  • Modalitat de comerç ambulant.
  • Ubicació precisa del trast.
  • Productes autoritzats per a la venda.
  • Horari en què es podrà dur a terme l'activitat comercial.
  • Durada de l'autorització.
  • Si escau, condicions particulars del titular.

8.2. Cartó identificatiu

L'Ajuntament entregarà al titular de l'autorització un cartó identificatiu, que haurà d'exposar al públic, i que conté la següent informació:

  • Nom i cognoms del titular i de la persona o persones autoritzades.
  • Fotografia del titular.
  • Modalitat de comerç ambulant.
  • Productes autoritzats per a la venda.
  • Horari en què es podrà dur a terme l'activitat comercial.
  • Any en curs.

8.3. Instrucció i resolució.

Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, es durà a terme una valoració d'aquestes i la comprovació del compliment dels requisits. S'ha de tenir en compte que si no s'acredita el compliment dels requisits prevists a la clàusula cinquena, no es podrà concedir l'autorització del lloc.

Valorades les sol·licituds, s'elevarà proposta de resolució a l'òrgan competent per a l'adopció de l'acord, que es publicarà a la seu electrònica i al tauler d'anuncis de l'Ajuntament.

El termini màxim per resoldre serà de sis mesos a comptar des de l'endemà a la finalització del període de presentació de sol·licituds. Transcorregut aquest termini sense haver-se notificat la resolució, les persones interessades podran entendre desestimada la seva sol·licitud.

 8.4. Documentació.

Una vegada concedida l'autorització municipal, l'Ajuntament podrà comprovar i controlar que l'adjudicatari disposi o aporti la següent documentació:

  1. Identitat del sol·licitant persona física. En cas de persones jurídiques, documentació acreditativa de la personalitat i poders del representant legal.
  2. Alta en els epígrafs corresponents de l'Impost d'activitats Econòmiques o equivalent, en el cas de sol·licitants d'estats membres de la Unió Europea.
  3. Alta en el corresponent règim de Seguretat Social o equivalent, en el cas de sol·licitants d'estats membres de la Unió Europea.
  4. Fotocòpies dels contractes de treball que acreditin la relació laboral de les persones que realitzin l'activitat en nom del titular.
  5. Carnet de manipulador d'aliments.
  6. Documentació acreditativa de la subscripció de l'assegurança de responsabilitat civil.

CLÀUSULA NOVENA. Obligacions dels adjudicataris

Sense perjudici de les obligacions derivades de la normativa vigent en matèria de defensa d'usuaris i consumidors, les persones titulars d'autoritzacions municipals per a l'exercici de la venda ambulant vindran obligades a:

  1. Complir les condicions establertes a l'autorització municipal, com són l'horari de venda, els tipus de productes, la ubicació, etc.
  2. Complir les disposicions legals en matèria d'abastiments, sanitat, policia, alimentació i comerç.
  3. Ocupar personalment el trast, sense perjudici de les persones previstes a l'article 8 de l'Ordenança.
  4. Usar un bon llenguatge i tenir un bon comportament.
  5. Posar a la vista del públic l'autorització municipal (cartó identificatiu).
  6. Tenir a disposició de l'Ajuntament la documentació acreditativa de la titularitat del trast.
  7. Facilitar, si fos requerit, la documentació acreditativa d'estar al corrent amb les obligacions laborals, fiscals i sanitàries.
  8. En cas de productes que siguin objecte de pes o mesura, disposar d'una bàscula i facilitar una segona pesada.
  9. Netejar de residus els trasts i depositar els fems en la forma establerta.
  10. Entregar la factura, tiquet o rebut justificatiu de la compra, sempre que ho demani el comprador.
  11. Exposar de forma visible el preu de venda dels productes oferts i el seu origen.
  12. Estacionar els vehicles en els llocs determinats per l'Ajuntament.
  13. Disposar de fulls de reclamació.

CLÀUSULA DESENA. Taxes

Els adjudicataris hauran d'efectuar el pagament de la taxa per ocupació de la via pública per l'aprofitament especial del sòl públic establerta per l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per llocs, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats a terrenys d'ús públic, així com la taxa de recollida de fems establerta per l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per la recollida, tractament, transferència i transport de residus sòlids urbans.

A més, aniran a càrrec seu la totalitat de les exaccions que figuren a les ordenances fiscals d'aplicació, i els imposts, contribucions i la resta d'arbitris exigits per l'Estat, Comunitat Autònoma o Municipi.

No queda subjecte a taxa per ocupació de la via pública l'espai que ocupi el vehicle utilitzat per a l'exercici de l'activitat comercial, sempre que es limiti a transportar la mercaderia i estructura del trast, sense que pugui servir com a espai per exercir la venda.  

CLÀUSULA ONZENA. Durada de les autoritzacions

La durada de les autoritzacions per a l'exercici de la venda ambulant serà limitada i, en tot cas,  no superior a un any.

CLÀUSULA DOTZENA. Cobertura de vacants

Amb els sol·licitants que no haguessin obtingut lloc en el mercat es realitzarà una llista d'espera a l'efecte de cobertura de vacants, ordenada en funció de la puntuació obtinguda. La proposta d'adjudicació del lloc de treball vacant serà notificada a l'interessat, seguint l'ordre de la llista, qui manifestarà la seva acceptació, entenent-se decaigut el seu dret en cas de no manifestar-se.

CLÀUSULA DÉCIMOTERCERA. Recursos administratius i jurisdiccionals

 

Contra aquesta convocatòria, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictada, en els terminis i termes previstos en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Igualment es pot interposar directament recurs contenciós administratiu, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

 

ANNEX I SOL·LICITUD D'AUTORITZACIÓ PER A LA CONCESSIÓ DE LLOCS DEL MERCAT D'ALCÚDIA

El/la Sr./Sra. ______________________________________________ , major d'edat, amb DNI/NIE ______________________  i domicili

al C/ ________________________ nº ____ , de _________________ , telèfon _________________ i adreça electrònica

________________________ , actuant en nom propi o en representació de _______________________________

EXPOSA

1.- Que durant l'any 2024 desitja ocupar el trast nº ___ en el Mercat d'Alcúdia, per exposar i vendre els següents productes:

_______________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________

2.- Que durant l'any 2023 va ocupar el trast nº ___

3.- Que amb la present sol·licitud adjunta la següent documentació:

  • Fotocòpia del DNI/NIE.
  • Declaració jurada manifestant el compliment dels requisits prevists a la clàusula cinquena.
  • Informe de vida laboral acotat.
  • Certificat d'estar al corrent en les obligacions de la Seguretat Social.
  • Certificat d'estar al corrent en les obligacions tributàries amb l'ATIB.

4.- Que assenyala com a domicili a efectes de reclamacions dels consumidors el següent: _____________________________________

Per tot l'exposat,

SOL·LICITA

Que una vegada realitzats els tràmits oportuns, se li concedeixi l'autorització per a l'exercici de l'activitat de venda ambulant en el Mercat d'Alcúdia per a la temporada 2024 conforme als termes exposats anteriorment.

_________________ , a ____ de _____________ de 2024.

(Signatura)

 

 

 

 

 

 

L'interessat autoritza la consulta a través dels mitjans telemàtics necessaris i disponibles per a les administracions públiques de les dades i/o documents que es trobin en el seu poder (art. 28 Llei 39/2015). En cas de no prestar la seva autorització, marcau la casella: (    ) No prest el meu consentiment.

( )Vull rebre notificació electrònica de totes les actuacions relacionades amb aquest procediment a l'adreça electrònica facilitada en aquesta sol·licitud.

En compliment del que disposa la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals, se l'informa que les dades facilitades en aquest formulari seran tractades per l'Ajuntament amb la finalitat d'atendre la seva sol·licitud. En qualsevol moment pot exercir els drets d'accés, rectificació, supressió i portabilitat de les seves dades, així com els drets de limitació o oposició al seu tractament, davant l'Ajuntament d'Alcúdia (C/ Major, 9).

 

ANNEX II DECLARACIÓ JURADA DEL COMPLIMENT DELS REQUISITS PER LA CONCESSIÓ D'AUTORITZACIONS DEL MERCAT D'ALCÚDIA

El/la que subscriu, ____________________________________ amb DNI/NIE _______________________

DECLAR SOTA LA MEVA RESPONSABILITAT:

Que conec les bases reguladores de la convocatòria per a la concessió d'autoritzacions per a la venda ambulant al Mercat d'Alcúdia, i que compleixo els requisits establerts a la clàusula cinquena i a l'article 8 de l'Ordenança municipal reguladora del comerç ambulant en el municipi d'Alcúdia:

  1. Estar donat d'alta en l'epígraf o epígrafs corresponents i al corrent en el pagament de l'Impost sobre Activitats Econòmiques o, en cas d'estar exempt, estar donat d'alta en el cens d'obligats tributaris.
  2. Estar donat d'alta en el règim de la Seguretat Social i al corrent en el pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social.
  3. Estar al corrent en el pagament de les taxes municipals corresponents.
  4. En cas de persones procedents de tercers països, acreditar el compliment de les obligacions establertes en la legislació vigent en matèria d'autoritzacions de residència i treball.
  5. Tenir contractat una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els riscos de l'activitat comercial exercida.
  6. Disposar d'un carnet de manipulador d'aliments, en cas de comercialitzar productes alimentaris.

_______________ , a ___ de ____________ de 2024.”

(Signatura)