Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT D'HISENDA I FUNCIÓ PÚBLICA

Núm. 675583
Resolució de la consellera executiva del Departament d’Hisenda i Funció Pública, d’aprovació de la llista definitiva del procediment extraordinari per a l’enquadrament del personal laboral del Casal Ariadna, dins l’àmbit d’aplicació de de l’Acord en matèria de carrera professional horitzontal aprovat pel Ple del Consell de Mallorca en sessió de dia 9 de març de 2023, de conformitat amb l’acord d’adhesió de data 5 de juliol de 2023, adoptat a l’empara de la disposició addicional setena de l’esmentat acord

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 16 d'octubre de 2023, la consellera executiva del Departament d'Hisenda i Funció Pública, va adoptar la següent Resolució:

<< Atès:

1. Dia 9 de març de 2017, el Ple del Consell Insular de Mallorca  va aprovar l'acord adoptat per la Mesa General de Negociació Conjunta del personal funcionari i del personal laboral del Consell de Mallorca i de l'IMAS en sessió de dia 19 de gener de 2017, en matèria de carrera professional, de conformitat amb les prescripcions del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, que aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (TREBEP), el qual es va publicar en el BOIB núm. 33, de 18 de març de 2017.

2. Dia 20 de febrer de 2023, la Mesa General de Negociació Conjunta de personal funcionari i laboral de Consell de Mallorca i de l'IMAS va aprovar, per unanimitat, un nou acord per regular el sistema de carrera professional horitzontal del personal del Consell de Mallorca i organismes autònoms que en depenen, el qual ha estat ratificat pel Ple en sessió realitzada dia 9 de març de 2023 (BOIB núm. 39, de 28 de març de 2023).

3. La disposició addicional primera d'aquest Acord preveu la realització d'un procediment extraordinari al qual pot optar el personal inclòs en el punt 2 de l'Acord i que té per finalitat l'enquadrament inicial de nivell en el nou sistema de carrera professional horitzontal per aquelles persones que no varen poder participar en la convocatòria prevista a l'Acord del Ple del Consell de Mallorca, de dia 9 de març de 2017, d'aprovació de l'acord de la Mesa General de Negociació Conjunta del Consell de Mallorca i de l'IMAS, en matèria de carrera professional o no han tengut l'oportunitat de progressar dins aquest procediment des de llavors.

4. En aquest procediment extraordinari, el personal ha de ser classificat d'ofici en el nivell que li correspon tenint en compte exclusivament el temps de serveis prestats amb independència del cos, grup o escala, o en qualsevol grup professional laboral.

5. Igualment la disposició addicional setena de l'acord anterior, estableix que aquest podrà ser d'aplicació al personal laboral que ocupi llocs de treball traspassats al Consell de Mallorca, entre d'altres, mitjançant el Conveni entre el Consell de Mallorca i la Fundació Institut Socioeducatiu S'Estel, sobre el traspàs de determinat mitjans personals, com també materials i d'altra naturalesa, d'aquesta fundació pública a la institució insular per a la gestió i manteniment de la funcionalitat operativa del casa de dones maltractades per la violència de gènere.

6. D'acord amb la normativa esmentada, el personal laboral afectat pel traspàs podrà assolir el reconeixement de carrera professional ja vigent al Consell de Mallorca i ens depenents, si s'adhereixen mitjançant acord entre el Consell de Mallorca i el Comité d'Empresa i/o representants sindicals o assemblea de treballadors.

7. En data 5 de juliol de 2023, s'ha signat l'acord entre el Consell de Mallorca i la representant del personal treballador del Casal Ariadna, pel qual s'acorda l'adhesió a l'Acord i, en conseqüència, la inclusió d'aquest personal al procediment extraordinari d'enquadrament al sistema de carrera professional del Consell de Mallorca i ens depenents.

8. Els requisits a tenir en compte per a l'adhesió a aquest procediment extraordinari d'enquadrament s'han d'entendre referits a la data d'1 d'abril del 2023 i són els següents:

a) Pertànyer col·lectiu del personal treballador del Casal Ariadna, i estar en situació de servei actiu el dia 1 d'abril del 2023.

b) Haver completat els anys de serveis prestats que estableix el punt 6.2, sense la limitació de tenir reconegut el nivell immediatament anterior per a cadascun dels nivells.

Per al còmput dels serveis prestats, en aquest procediment es tenen en compte les fraccions de temps romanents que no es varen utilitzar per obtenir un nivell en la convocatòria extraordinària d'implantació prevista a l'Acord del Ple del Consell de Mallorca, de dia 9 de març de 2017, d'aprovació de l'acord de la Mesa General de Negociació Conjunta del Consell de Mallorca i de l'IMAS, en matèria de carrera professional.

c) No haver estat sancionat disciplinàriament per una infracció administrativa greu o molt greu durant els 2 anys anteriors a dia 1 d'abril de 2023.

9. El mateix Acord disposa que, en el moment en que s'hagi comprovat el compliment dels requisits i comptabilitzat els períodes de temps de servei actiu més els romanents del personal, s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears una resolució emesa per  l'òrgan competent en matèria de funció pública, per aprovar una llista provisional amb totes les persones incloses dins l'àmbit d'aplicació d'aquest Acord, on figuri el nom i llinatges; el número del DNI; el subgrup, el cos o l'escala o el grup i la categoria professional; el nivell reconegut i el període de serveis prestats sobrants, una vegada computats els que resultin necessaris per accedir al nivell corresponent de la carrera professional, tenint en compte la normativa de protecció de dades vigent.

I que s'ha d'establir un termini de deu dies des de l'endemà que es publiqui aquesta Resolució amb la llista provisional, de manera que les persones que no hi estiguin d'acord hi puguin presentar reclamacions, o bé, atès el caràcter voluntari de la carrera professional horitzontal, puguin optar per renunciar a la seva participació en aquest procediment extraordinari d'enquadrament i, si és el cas, mantenir la situació anterior reconeguda a l'empara de l'Acord del Ple de dia 9 de març de 2017.

Així mateix, disposa que una vegada examinades les reclamacions, l'òrgan competent en matèria de funció pública ha d'emetre la resolució per aprovar la llista definitiva i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

10. El personal que s'enquadri en el nivell IV en aquest procediment  extraordinari està obligat a presentar-se a cada convocatòria ordinària que li pertoqui pel temps de serveis prestats en els termes disposats en el punt 9.8 de l'Acord .

11. Els efectes econòmics d'aquest procediment es fixen a dia 1 d'abril de 2023, i el complement que se'n deriva absorbeix les quanties del complement “a compte del complement de carrera professional” reconegut a l'empara de l'Acord del Ple del Consell de Mallorca de dia 9 de març de 2017, si n'és el cas. El nou complement “a compte”, resultat d'aquest enquadrament extraordinari, es mantindrà fins que se superi el procediment de carrera professional ordinària que regula l'Acord de 2023 i es passi a percebre el corresponent “complement de carrera professional”.

12. La disposició final primera d'aquest  Acord habilita a l'òrgan competent en matèria de funció pública per dictar les disposicions necessàries per desplegar aquest Acord.

13. En data 22 de juliol de 2023, en el BOIB núm. 103, es va publicar la llista provisional del procediment extraordinari per a enquadrament del personal laboral del Casal Ariadna, dins l'àmbit d'aplicació de l'Acord en matèria de carrera professional horitzontal aprovat pel Ple del Consell de Mallorca en sessió de dia 9 de març de 2023, de conformitat amb l'acord d'adhesió de data 5 de juliol de 2023, adoptat a l'empara de la disposició addicional setena de l'esmentat acord, a la qual constaven totes les persones incloses dins el seu àmbit d'aplicació una vegada computats els serveis fins a la data 1 d'abril de 2023, enquadrats en el nivell corresponent de la carrera professional.

14. El  termini de deu dies hàbils per interposar al·legacions va finalitzar el dia 4 d'agost de 2023 (inclòs)

15. El cap del Servei Tècnic de Recursos Humans, ha emès un informe en data 3 d'octubre de 2023, referent a la procedència o improcedència de les al·legacions presentades en el termini indicat.

16. Atesa la proposta de resolució de data 3 d'octubre de 2023, emesa pel cap del Servei Tècnic Jurídic de Recursos Humans i la consellera executiva d'Hisenda i Funció Pública, d'aprovació de la llista definitiva corresponent al procediment d'enquadrament del personal laboral del Casal Ariadna

17. Atès l'informe jurídic favorable emès pel cap del Servei Jurídic Tècnic de Recursos Humans en data 10 d'octubre de 2023.  

18. Atès l'informe econòmic favorable emès pel cap de servei d'Administració Econòmica de Recursos Humans de data 10 d'octubre de 2023.

19. Atès l'informe de fiscalització favorable emès pel servei d'Intervenció de Palau Reial de data 11 d' octubre de 2023.

20. Atès que la disposició addicional primera de l'Acord de carrera professional aprovat pel Ple dia 9 de març de 2023, estableix que s'ha d'aprovar la llista definitiva i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i que aquesta, haurà de contenir les mateixes dades que les de la llista provisional.

CONSIDERACIONS

Primera.- La disposició final primera de l'Acord per regular el sistema de carrera professional horitzontal del personal del Consell de Mallorca i organismes autònoms que en depenen, ratificat pel Ple en sessió realitzada dia 9 de març de 2023 (BOIB núm. 39, de 28 de març de 2023), habilita a l'òrgan competent en matèria de funció pública per dictar les disposicions necessàries per desplegar aquest acord.

Segona.- El punt 6 de la disposició addicional primera del mateix acord estableix que els efectes econòmics d'aquest procediment tindran efectes de data d'1 d'abril de 2023, i el complement que se'n deriva absorbeix les quanties del complement “a compte del complement de carrera professional” reconegut a l'Acord del Ple del consell de Mallorca de dia 9 de març de 2017, si n'és el cas.

Tercera  S'han presentat un total de sis (6) al·legacions, una d'elles fora de termini atorgat a l'efecte.

Quarta.- L'informe emès pel cap del servei tècnic de Recursos Humans distingeix les al·legacions formulades que s'han considerat PROCEDENTS i aquelles que es consideren IMPROCEDENTS i es proposa la seva desestimació

A) AL·LEGACIONS FORMULADES DE LES QUALS ES PROPOSA LA SEVA ESTIMACIÓ

1. Equiparació de la situació administrativa d'excedència per cura de familiars a la situació administrativa de servei actiu

Data d'entrada a registre electrònic

Cognoms i Nom

Llista provisional

Situació administrativa a data 1/04/2023 

Llista definitiva

31/07/2023

MUT VALLES, MARIA

NO SURT

EXCEDÈNCIA PER CURA DE FAMILIARS

Categoria Tècnic –a superior sense especialitat

Grup/Subgrup:  A1

Nivell de carrera: II

Romanent: 4 anys, 2 mesos , 21 dies

En data 1 d'abril de 2023, la Sra. Maria Mut Vallès es trobava en situació d'excedència per cura de familiars, la qual cosa va determinar la seva exclusió de la llista provisional, atès que no es trobava en situació administrativa de servei actiu. Al·lega ara la Sra. Mut que ambdues situacions són plenament equiparables, fent referència a la diferent normativa en matèria de Funció Pública sobre aquest aspecte i fent un esment a la jurisprudència del Tribunal Suprem fixada a la sentencia núm. 1768/2020, dictada en data 17 de desembre de 2020, per la Secció Quarta de la Sala Contencioadministrativa del Tribunal Suprem, que fixa com a doctrina casacional que “les previsions de l'article 57 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, tenen un efecte directe sense mediació de les corresponents bases de la convocatòria imposant una valoració de la situació administrativa d'excedència voluntària per cura de familiars idèntica a la què s'atorga a la situació de servei actiu.

Atès l'anterior, s'informa el següent:

És clara la doctrina legal establerta pel Tribunal Suprem a l'esmentada sentència núm. 1768/2020, al·legada per la Sra. Mut Vallés, i que fa referència a un supòsit de valoració de mèrits generals dels funcionaris d'administració amb habilitació de caràcter nacional, d'una funcionària en situació d'excedència per cura de familiars. Afegir que al seu fonament jurídic cinquè, la sentència disposa que es deu valorar el temps de permanència en la situació administrativa d'excedència voluntària per cura de familiars atenent a una variada denominació de la carrera professional (promoció professional, carrera, provisió de llocs de treball) 

Aquesta doctrina legal ha estat reiterada per la mateixa Secció Quarta de la Sala Contencioadministrativa del Tribunal Suprem en pronunciaments posteriors. Així:

- La sentència núm. 0738/2022, de data 22 de desembre, que al seu fonament jurídic cinquè confirma que l'article 57 de la Llei Orgànica 3/2007, s'aplica als concursos de trasllats de professors d'Ensenyament Secundari Obligatori; i que la valoració del temps en situació administrativa d'excedència per cura de fills ha de ser idèntica a la de la situació administrativa de servei actiu, amb independència de que això s'hagi previst en les bases de la convocatòria del corresponent procés selectiu o de provisió.

- La sentència 43/2023, de 19 de gener, que al seu fonament jurídic cinquè disposa que el temps en excedència per cura de fills, ha de comptar com a temps de treball efectiu i computar-se tant en els processos selectius d'ingrés a la funció pública com en els de provisió de llocs de treball.

Atès l'anteriorment exposat cal, a judici de qui subscriu, acceptar l'al·legació formulada per la Sra. Mut Vallés i incloure-la dins la llista definitiva del procediment extraordinari per a l'enquadrament del personal laboral del Casal Ariadna, dins l'àmbit d'aplicació de l'Acord en matèria de carrera professional horitzontal aprovat pel Ple del Consell de Mallorca en sessió de dia 9 de març de 2023.

2. Errades materials referides al nom de la categoria, grup o subgrup

S'ha presentat una reclamació a la llista provisional, que es fonamenta en l'errada comesa als conceptes anteriors. Un cop comprovada l'errada al·legada, s'estima procedent modificar la categoria personal i el subgrup reflectida a la llista provisional, atès que el cas de la senyora Parera, examinat el seu expedient personal resulta que a data 1 d'abril de 2023 ocupa una plaça de amb la categoria de Tècnic –a de grau mitjà.

 

Data d'entrada registre elctrònic

Cognoms i Nom

Llista provisional 

Llista definitiva

3/08/2023

KATIA PARERA LLABRES

Categoria Auxiliar tècnico –a educativo, subgrupo  C2, Nivel II, Remanente 4 años, 2 meses, 21 días

Categoria Tècnic –a grau mitjà

Grup / Subgrup: A2

Nivell de carrera: II

Romanent: 4 anys, 2 mesos, 21 dies

B) AL·LEGACIONS FORMULADES DE LES QUALS ES PROPOSA LA SEVA DESESTIMACIÓ

1.Al·legació formulada per una treballadora que no compleix el temps mínim de cinc anys de prestació de serveis.

Entenem que cal desestimar l'al·legació que s'indica seguidament, un cop comprovat que els serveis prestats per la treballadora que la formula, tenen una durada inferior a 5 anys.

Data d'entrada a registre electrònic

Cognoms i Nom

Llista provisional

Reclamació

Llista definitiva

1/08/2023

MUDARRA PEÑA, MARIA ESTHER

NO SURT

Sol·licita inclusió sense haver prestat serveis per un mínim de 5 anys

No es modifica

2.Al·legació del personal que no es troba en situació de servei actiu a data 1 d'abril de 2023

Entenem que cal desestimar l'al·legació presentada pel personal que no es trobava en situació de servei actiu en data 1 d'abril de 2023, incomplint així el requisit establert als apartats 2 i 3 de la disposició addicional primera de l'acord que regula la carrera professional. En el cas de la Sra. Barceló Riera, a data 1 d'abril de 2023, es troba en situació d'excedència voluntària per interès particular.

Data d'entrada a registre electrònic

Cognoms i Nom

Llista provisional

Situació administrativa a data 1/04/2023 

Llista definitiva

3/8/2023

BARCELÓ RIERA, ALEXANDRA

NO SURT

EXCEDÈNCIA VOLUNTÀRIA

NO ES MODIFICA

3.Al·legacions on es demana el reconeixement de serveis previs, havent presentat la sol·licitud de reconeixement amb posterioritat a 1 d'abril de 2023.

Atès que s'ha fixat el dia 1 d'abril de 2023, com a data de referència per al compliment dels requisits establerts per a l'enquadrament extraordinari de la carrera professional, únicament produirien efectes les sol·licituds de reconeixement de serveis prestats amb anterioritat a 1 d'abril de 2023, sempre que el reconeixement s'hagués sol·licitat també amb anterioritat a aquesta data.

Cal afegir que en el cas de la Sra. Antònia Seguí Payeras, l'al·legació ha estat presentada fora del termini establert a la resolució que aprovà la llista provisional.

Data d'entrada a registre electrònic

Cognoms i Nom

Llista provisional

Reclamació

Llista definitiva

8/8/2023 i 14/8/2023

SEGUI PAYERAS, ANTONIA

NO SURT

Sol·licitud de reconeixement de serveis previs presentada amb posterioritat a 1 d'abril de 2023

NO ES MODIFICA

31/07/2023

MONTES ARBONA, JUANA BELEN

NO SURT

Sol·licitud de reconeixement de serveis previs presentada amb posterioritat a 1 d'abril de 2023

NO ES MODIFICA

Per tot l'exposat, de conformitat amb la normativa vigent he dictat la següent

 

​​​​​​​Resolució

1. Aprovar la llista definitiva, que figura com a annex a aquesta resolució, de resultats del procediment extraordinari per a l'enquadrament del personal laboral del Casal Ariadna, dins l'àmbit d'aplicació de de l'Acord en matèria de carrera professional horitzontal aprovat pel Ple del Consell de Mallorca en sessió de dia 9 de març de 2023, de conformitat amb l'acord d'adhesió de data 5 de juliol de 2023, adoptat a l'empara de la disposició addicional setena de l'esmentat acord, estimant les al·legacions considerades procedents i desestimant les considerades improcedents.

2. Disposar que els efectes econòmics d'aquest procediment tenguin caràcter retroactiu des de 1 d'abril de 2023, i que el complement que se'n deriva absorbeixi les quanties del complement “a compte del complement de carrera professional” reconegut a l'Acord del Ple del Consell de Mallorca de dia 9 de març de 2017, si n'és el cas.

3. Disposar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.>>

Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, podeu interposar el recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de rebre aquesta notificació.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, a la data de la signatura electrònica (16 d'octubre de 2023)

La consellera executiva d'Hisenda i Funció Pública (Decret de 27-08-2019, BOIB núm. 123 de 7-09-2019) Maria del Pilar Bonet Escalera

Documents adjunts