Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA I PATRIMONI

Núm. 661315
Extracte de la Resolució de la vicepresidenta primera del Consell Insular de Mallorca i consellera executiva de Cultura i Patrimoni, de dia 18 d’octubre de 2023 per la qual s’aprova la convocatòria pública de la X Edició dels Premis Artesania de Mallorca 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3.by 20.8.a de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria el text complet es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (https://www.infosubvenciones.es/bdnstrans/GE/es/convocatoria/722316)

1.Objecte

La present convocatòria té per objecte convocar la X Edició dels Premis Artesania de Mallorca 2023, en règim de concurrència competitiva, per potenciar el teixit productiu del sector artesà i fer un reconeixement institucional a l'esforç i dedicació dels artesans en l'elaboració de productes de qualitat, singulars i sostenibles. 

2. Bases reguladores

Les bases reguladores de la present convocatòria són les establertes en l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, aprovada per Acord del Ple de 23 de desembre de 2016 (BOIB núm. 21, de 18.02.2017), modificada per Acord del Ple de 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04.08.2018).

3.  Beneficiaris

Poden ser beneficiaris dels premis, les persones sol·licitants que compleixin els requisits següents:

a) Persones físiques o jurídiques amb domicili fiscal, sucursal, delegació o establiment a l'illa de Mallorca.

b) Estar en possessió d'una de les acreditacions artesanes que concedeix el Consell Insular de Mallorca en vigor (a excepció dels participants del premi impuls).

c) Estar d'alta d'activitats econòmiques, que s'acreditarà mitjançant la presentació del certificat de situació en el cens d'activitats econòmiques de l'AEAT (Agència Estatal de l'Administració Tributària) de l'any en curs, i informe de vida laboral expedida per la Seguretat Social. S'exceptua d'aquest requisit als participants de la categoria “Premi Impuls”.

En la categoria “Premi Impuls” s'haurà d'acreditar que s'és alumne de centres de formació o institucions educatives relatius als oficis artesans.

Els membres del Jurat no poden presentar candidatura a cap categoria dels premis.

4. Crèdit pressupostari

El pressupost de despeses del Consell Insular de Mallorca per a l'any 2023 ha assignat l' import de  35.000,00€ per aprovar la convocatòria esmentada, amb càrrec a l'aplicació pressupostària 65.43900.48100, denominada “Premis Artesania”.

5. Categories i Imports dels premis:

A) Premi Artesania de Mallorca: Dotació: 7.000,00 €

El 'Premi Artesania de Mallorca' honora l'excel·lència en l'artesania local, donant especial importància a la qualitat inigualable del producte i el seu compromís amb la sostenibilitat. Busquem reconèixer aquelles obres que, més enllà de la seva magnífica confecció, reflecteixen una profunda consciència mediambiental en tota la seva cadena de producció. A través d'aquest premi, volem celebrar la tradició artesana de Mallorca i promoure un artesà que combini mestria i respecte pel nostre entorn.

B) Premi Tradició Artesana Dotació: 5.000,00 € 

Aquest premi té per objecte guardonar les obres desenvolupades pel seu autor o autora amb criteris d'originalitat i singularitat i inspirades en el seu saber fer que ens connecten amb el nostre passat artesà.

Els fonaments de l'artesania tradicional es recolzen en les tradicions de la nostra illa. La seva base és la transmissió del coneixement a través de generacions, moltes vegades en forma oral, per la qual cosa es connecta també amb el patrimoni immaterial. Les tècniques i els coneixements utilitzats en les activitats artesanals son el més rellevant, com a patrimoni, més enllà del producte en si.

A través d'aquest premi, es pretén garantir la salvaguarda dels coneixements, materials, tècniques i productes de l'artesania tradicional de la nostra illa perquè es transmeti a les generacions esdevenidores i es continuï practicant com a mitjà de subsistència i identitat cultural.

C) Premi Disseny i Innovació Artesana Dotació: 5.000,00 €

Es tracta d'una categoria que tracta de premiar a aquells artesans que creïn les seves peces majoritàriament a mà, amb un nivell alt d'excel·lència, tant en els materials, com en l'execució però amb un disseny contemporani. La idea és que aquests objectes transmeten innovació i creativitat i mostren el saber fer dels oficis amb un resultat final original i únic.

Aquest premi té per objecte guardonar les obres caracteritzades pel seu alt valor creatiu i el seu esperit innovador des de l'òptica funcional i formal i desenvolupades pel seu autor amb criteris de singularitat i originalitat.

D) Premi a la Promoció Artesana Dotació: 5.000,00 €.

Aquest premi té per objecte reconèixer els programes, campanyes o iniciatives de promoció i comercialització de l'artesania que hagin contribuït al prestigi i visibilitat de l'artesania en la societat.

E) Premi Impuls   Dotació: 2.000,00 €

L'objecte és potenciar el relleu generacional a l'artesania de Mallorca, l'accés de nous talents al sector i la seva professionalització, així com, estimular la creativitat dels estudiants d'escoles i institucions educatives del sector artesà de Mallorca.

F) Premi Gastronomia Artesana Dotació:  4.000,00 € 

Es tracta d'un premi enfocat a promocionar l'alimentació artesana de Mallorca, com a reconeixement de la seva activitat en el manteniment de la tradició de les receptes pròpies de l'illa i la potenciació de l'alimentació saludable amb productes propis de l'illa.

G) Premi Moda Artesana Dotació: 4.000,00 €.

Es tracta d'un premi que vol reconèixer els valors de la moda artesanal, de roba i accessoris que no estan produïts en massa en fàbriques, que dona lloc a peces úniques i d'alta qualitat, amb atenció al detall i dissenys únics.

H) Tres Premis accèssits

Es tracta de reconeixements especials que s'atorgaran a aquells participants que malgrat no hagin estat premiats en la seva categoria, el jurat ha considerat que la seva candidatura es mereix un reconeixement.

Dotació: 3 accèssits de 1.000,00 € cada un.

6. Termini i lloc de presentació de les sol·licituds

El termini màxim de presentació de sol·licituds serà de 30 dies naturals que es contaran a partir del dia següent al de la publicació de l'extracte d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Les sol·licituds es formalitzaran d'acord amb els annexos que acompanyen la convocatòria i han d'incloure la documentació detallada  al punt 5.1 de la convocatòria.

Les instàncies s'han de dirigir a la Direcció insular d'Artesania del Departament de Cultura i Patrimoni (Plaça de l' Hospital nº 4, segon pis, 07012 Palma de Mallorca.)

Les persones físiques poden presentar la documentació administrativa en qualsevol terminal del Registre General del Consell Insular de Mallorca o als llocs establerts en l'apartat 4 de l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú dels administracions públiques o bé per via telemàtica a través del registre electrònic.

Les persones jurídiques estan obligades a la presentació de la documentació per via telemàtica, en base a l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Quan les sol·licituds es presentin en llocs diferents de les oficines del Registre General del Consell Insular de Mallorca, s'ha de comunicar aquesta circumstància a la Direcció Insular d'Artesania dins el mateix dia, mitjançant e-mail a l'adreça de correu electrònic artesania@conselldemallorca.net, amb l'objecte que l'òrgan instructor tingui coneixement de la presentació de la sol·licitud.

A l'efecte de determinar la data de presentació, a la sol·licitud haurà de figurar el segell d'entrada a l'oficina del registre corresponent.

Una vegada presentada la sol·licitud al Registre Electrònic del Consell Insular de Mallorca, la peça o el producte s'haurà de lliurar físicament a les dependències de la Direcció Insular d'Artesania ( (Plaça de l' Hospital nº 4, segon pis, 07012 Palma de Mallorca) .

La peça o el producte haurà d'anar acompanyat de la còpia justificativa de l'entrada de la sol·licitud de participació als premis al Registre ( sense aquesta justificació no es podrà acceptar).

La peça o el producte s'haurà d'entregar físicament dins el termini de presentació de les sol·licitud, ( excepte els productes alimentaris peribles que hauran de ser lliurats entre les 8:00h i les 9:00 del mateix dia de la reunió del jurat).

7. Altres dades:

El model normalitzat de sol·licitud i la documentació que s'hi ha d'acompanyar es troba disponible, igualment, a la seu electrònica del Consell Insular de Mallorca  https://seu.conselldemallorca.net.

 

Palma, a la data de la signatura electrònica (19 d'octubre de 2023)

La vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura i Patrimoni Antonia Roca Bellinfante