Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 662519
Acord del Consell de Govern de 20 d’octubre de 2023 pel qual es declaren com a inversió d’interès autonòmic les obres de construcció del nou Centre d’Educació Infantil i Primària, i es considera sistema general d’equipament públic educatiu a sòl rústic la parcel·la cadastral 07037A007000420000RU, de propietat municipal, al terme municipal des Mercadal, d’acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat. (Art. 26.1)

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura (Art.12.3).

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 17 de març), regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears. A l'article 102, de Creació de centres, estableix que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan. Al punt 3 del mateix article determina que el Govern de les Illes Balears ha de promoure una xarxa de centres públics suficient per cobrir la demanda de la població escolar de les Illes Balears.

El Decret Llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret Llei (Art.1).

Actualment, el municipi des Mercadal compta amb dos centres educatius d'educació infantil i primària: per una banda, el CEIP Fornells, ubicat al nucli urbà de Fornells, la configuració del qual, d'acord amb la planificació de les necessitats d'escolarització, és suficient per atendre la demanda de places a llarg termini. Per l'altra, disposa del CEIP Mare de Déu del Toro, que compta amb instal·lacions per acollir una sola línia, i durant els darrers anys, pel creixement de la població del municipi, ha hagut d'encabir el desdoblament progressiu dels grups. Actualment aquest centre té dos grups a tots els nivells, excepte el de 3r d'educació primària, i, per tant, s'ha de considerar un centre de dues línies.

La població escolar d'educació primària (grup d'edats compreses entre els cinc i els nou anys) continua en creixement al terme municipal des Mercadal, per la qual cosa és necessari disposar d'un centre complet de dues línies.

La infraestructura actual del CEIP Mare de Déu del Toro, que presenta una manca d'espais pels motius que s'han comentat anteriorment, no pot donar resposta a les necessitats d'escolarització del nucli urbà des Mercadal, la qual cosa ha obligat a instal·lar dues aules modulars al pati. A més a més, el fet que es trobi emplaçat al centre de la població, sense possibilitat d'obtenir més espai, i que sigui un edifici catalogat, impedeix fer-hi qualsevol tipus d'ampliació.

Atesa la necessitat d'escolarització que hi ha actualment al municipi des Mercadal, d'acord amb els estudis de planificació de la Conselleria d'Educació i Universitats, i ateses les mancances en les infraestructures educatives per poder donar una resposta òptima a les necessitats d'escolarització del municipi, esdevé del tot necessari construir de forma urgent un nou centre educatiu d'educació infantil i primària (CEIP) per garantir la prestació d'aquests ensenyaments de manera idònia.

D'acord amb l'article 104 de la Llei 1/2022, de 8 de març, l'administració educativa ha de dur a terme la planificació de les infraestructures educatives públiques per garantir, d'una banda, que els centres educatius es troben en les millors condicions i, de l'altra, per donar resposta a les necessitats socials d'escolarització, a la diversificació de l'oferta formativa i a les demandes de les famílies amb una dotació de places escolars públiques suficients. La distribució dels centres educatius ha d'incloure el criteri d'equilibri entre demografia i territori. Aquesta planificació ha de tenir en compte la valoració de la comunitat educativa a través dels consells escolars insulars.

De conformitat amb l'article 105 de l'esmentada Llei 1/2022, els municipis han de posar a disposició de l'administració educativa els terrenys necessaris per construir-hi els centres educatius públics d'educació infantil i primària, i han de cedir els terrenys necessaris per a la construcció dels centres educatius públics d'educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i ensenyaments de règim especial.

El Ple de l'Ajuntament des Mercadal, en sessió ordinària de dia 28 de setembre de 2022, va adoptar entre d'altres l'acord de posada a disposició a favor de la Conselleria competent en matèria d'Educació de la CAIB, d'una porció de terreny, de titularitat municipal, de vuit mil cent cinquanta-vuit metres quadrats (8.158 m2), que forma part de la parcel·la cadastral 07037A007000420000RU, de titularitat municipal, qualificada com a sòl rústic comú de règim general.

De conformitat amb l'article 3 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, la Conselleria d'Educació i Universitats a través de l'IBISEC, ha finalitzat la redacció del projecte d'execució per al nou CEIP en maig de 2023.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears.

D'acord amb l'article 8.1 del Decret Llei 1/2018, la declaració de la inversió d'interès autonòmic suposa que els terrenys on s'acordi la ubicació de l'equipament públic s'han de qualificar automàticament com a sistema general d'equipament de l'ús corresponent.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Universitats, en la sessió de dia 20 d'octubre de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic les obres de construcció del nou Centre d'Educació Infantil i Primària des Mercadal, i considerar sistema general d'equipament públic educatiu a sòl rústic la parcel·la cadastral 07037A007000420000RU, de propietat municipal, al terme municipal des Mercadal, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament des Mercadal.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 20 d'octubre de 2023

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens