Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 647039
Acord del Consell de Govern de 13 d’octubre de 2023 pel qual es modifiquen la previsió de les prestacions i els serveis que la Conselleria de Famílies i Afers Socials ha de concertar durant l’any 2023 i la declaració dels serveis d’interès econòmic general, aprovades per l’Acord del Consell de Govern de 6 de març de 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La gestió dels serveis socials es pot fer mitjançant diverses fórmules. L'acció concertada és la figura de col·laboració entre el sector públic i el privat que més s'adequa als principis que han de regir el sistema de serveis socials, especialment arran de l'aprovació de la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'article 4.1 de la Llei 12/2018 esmentada estableix que, amb una periodicitat anual, les administracions de les Illes Balears competents en matèria social i d'ocupació, com a part de les competències en planificació, han de fer una previsió de les prestacions i els serveis que pretenen que siguin objecte d'acció concertada, juntament amb una taxació del cost i un informe justificatiu de la mancança de mitjans propis per a la gestió, de la idoneïtat de la modalitat de gestió elegida i de la planificació establerta per dotar-se de mitjans propis per a la gestió directa d'aquestes prestacions o serveis quan sigui previsible que s'hagin de prestar permanentment i, a més, siguin essencials per a l'efectivitat dels drets socials.

L'Acord del Consell de Govern de 6 de març de 2023 disposa aquesta previsió, defineix els serveis d'interès econòmic general i designa els òrgans instructors dels procediments de concertació per a l'any 2023. Aquest Acord es va modificar mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 24 d'abril de 2023, publicat en el BOIB núm. 52, de 25 d'abril, i l'Acord del Consell de Govern de 22 de maig de 2023, publicat en el BOIB núm. 69, de 25 de maig.

Posteriorment, s'ha publicat el Decret 32/2023, de 26 de maig, pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2023-2027, s'estableixen principis generals per a les carteres insulars i locals i es modifiquen diverses normatives de l'àmbit social.

Vist l'informe del director general d'Afers Socials de 5 d'octubre de 2023, es proposa la modificació de l'Acord del Consell de Govern de 6 de març de 2023, per incloure, dins la previsió dels serveis per concertar l'any 2023, un nou servei per a persones en situació de dependència; concretament, el servei de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la situació de dependència, adreçat a gent gran en situació de dependència. Aquest servei actualment es troba concertat fins al dia 17 de desembre de 2023, de manera que, per garantir la continuïtat de la prestació del servei, és necessari tramitar un nou concert.

El servei es defineix com el conjunt d'actuacions de prevenció de l'aparició o l'agreujament de malalties o discapacitats i de les seqüeles consegüents, mitjançant el desenvolupament coordinat d'actuacions de promoció de condicions de vida saludables i programes específics de caràcter preventiu i de rehabilitació adreçats a les persones grans i a les persones amb discapacitat. La finalitat és desenvolupar i mantenir la capacitat de la persona per controlar, afrontar i prendre decisions sobre com viure d'acord amb les normes i les preferències pròpies, i facilitar l'execució de les activitats bàsiques de la vida diària, de manera que totes les persones puguin dur una vida tan autònoma com sigui possible.

A més, tenint en compte les característiques concretes del servei, és imprescindible la col·laboració de la iniciativa privada mercantil per prestar els serveis esmentats a les persones en situació de dependència que els tenen reconeguts com a dret en el pla individual d'atenció. En l'actualitat, tant l'oferta pública com l'oferta del tercer sector és insuficient per cobrir el servei.

Finalment, s'ha de tenir en compte que, durant l'any de vigència del concert, s'ha produït un clar arrelament de les persones usuàries respecte al servei concret que es presta a cada municipi, amb una evident implantació territorial de les entitats. Per tant, cal considerar aquest servei d'interès econòmic general.

El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, i pel Decret 17/2023, de 20 d'agost, atribueix a la Direcció General d'Afers Socials, dins la Conselleria de Famílies i Afers Socials, les competències, entre d'altres, en la planificació de la política de serveis socials.

Finalment, cal indicar que aquesta previsió té caràcter estimatiu, sens perjudici que les dades reflectides puguin variar sensiblement, especialment pel que fa al calendari i el pressupost indicats.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Famílies i Afers Socials, en la sessió de dia 13 d'octubre de 2023, adoptà entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Incloure dins l'annex 1 de l'Acord del Consell de Govern de 6 de març de 2023 pel qual s'aprova la previsió de les prestacions i els serveis que la Conselleria d'Afers Socials i Esports (actual Conselleria de Famílies i Afers Socials) ha de concertar durant l'any 2023 i es declaren els serveis d'interès econòmic general, en l'apartat referent als serveis de la Direcció General d'Atenció a la Dependència, la prestació de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la situació de dependència, en els termes següents:

6.3. Prestació de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la situació de dependència

Convocatòria d'acció concertada de la prestació del servei de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la situació de dependència amb entitats acreditades

Ubicació de la prestació del servei: Illes Balears.

Previsió de places per concertar: 349 mòduls anuals.

Preu del servei per concertar: 1.242,56 € (31,064 €/hora), amb l'IVA inclòs, durant l'any 2023; 1.350,36 € (33,759 €/hora), amb l'IVA inclòs, durant l'any 2024, i 1.377,64 (34,441 €/hora), amb l'IVA inclòs, durant l'any 2025.

Previsió d'inici del concert: quart trimestre de 2023.

Data prevista de la convocatòria: quart trimestre de 2023.

Previsió del pressupost total: 952.072,00 €.

Durada: 2 anys des de l'inici del servei.

Segon. Incloure dins l'apartat b) de l'annex 2, «Serveis que es declaren d'interès econòmic general», de l'Acord del Consell de Govern de 6 de març de 2023 pel qual s'aprova la previsió de les prestacions i els serveis que la Conselleria d'Afers Socials i Esports (actual Conselleria de Famílies i Afers Socials) ha de concertar durant l'any 2023 i es declaren els serveis d'interès econòmic general, el servei següent:

6.3. Prestació de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la situació de dependència.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 13 d'octubre de 2023

La secretària del Consell de Govern Antònia Maria Estarellas Torrens