Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 644195
Aprovació definitiva del Pla de Gestió de l'Arbrat Urbà del municipi d'Inca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 Per l'Ajuntament en Ple en sessió ordinària de dia 28 de setembre de 2023 es va adoptar, entre d'altres, el següent acord:

“Informe que en forma de proposta de resolució emeten de forma conjunta el Tècnic de Medi Ambient i el Cap de l'Àrea d'Urbanisme, envers a l'aprovació definitiva del Pla de Gestió de l'Arbrat del municipi d'Inca (PGA); perquè s'elevi a la decisió del PLE DE L'AJUNTAMENT.

Primer.- L'arbrat urbà constitueix l'element viu més rellevant a la infraestructura verda urbana, conviu a l'espai urbà amb les persones, i les connecta físicament i emocionalment amb la natura.

Segon.- Segons les directrius que estableixen els estàndards europeus d'arbrat, els arbres del municipi s'han de desenvolupar de manera íntegra, saludable, trobar-se en condicions d'aportar beneficis i oferir seguretat als usuaris.

L'Ajuntament, conscient de la importància que té, va encomanar la redacció d'un pla de gestió de l'arbrat urbà del municipi d'Inca, a un equip extern especialista amb aquestes qüestions amb la col·laboració del serveis tècnics de l'Àrea de Medi Ambient, Serveis i Urbanisme.

En el Pla de Gestió de l'Arbrat (PGA) es prenen dades rellevants de l'estat de l'arbrat i el seu entorn. De l'anàlisi de la informació obtinguda es proposen accions encaminades a millorar-les. Així, conegudes les debilitats i les fortaleses de l'arbrat del municipi, es proposen accions de conservació encaminades a la millora contínua al llarg dels anys.

En primer terme proposa resoldre les qüestions que milloren la dotació i conservació de l'arbrat existent, ajornant al calendari de prioritats a una darrera etapa la substitució d'arbrat que genera interferències o no aporta serveis ecosistèmics. Planteja el manteniment de l'arbrat existent sempre que no suposi un risc per a la ciutadania.

És un pla conservador, que centra els seus esforços en el primer quinquenni a conservar la seva dotació i millorar la gestió del que existeix, millorant el patrimoni a través de noves i millors dotacions.

Un dels objectius principals del PGA es gestionar correctament el risc existent de l'arbrat municipal i anticipar-se a possibles situacions de risc per protegir a la ciutadania.

Tercer.- Per part de l'Ajuntament, en sessió de Ple de dia 30/03/2023, es va aprovar de forma inicial el Pla de Gestió de l'Arbrat i es va sotmetre a informació pública per un termini de 30 dies hàbils, mitjançant la seva publicació en el butlletí oficial de les Illes Balears i a la seu electrònica de l'Ajuntament.

Durant aquest termini d'informació pública, no s'han presentat al·legacions ni suggeriments.

Quart.- Per part del Tènic de Medi Ambient, s'ha emès el següent informe:

Una vegada revisada l'aprovació inicial del Pla de Gestió de l'Arbrat (PGA) del municipi d'Inca, s'ha detectat un punt discordant amb l'actual normativa de sanitat vegetal.

La legislació autonòmica indica:

Decret 65/2019, de 2 d'agost, pel qual es declara d'utilitat pública la lluita contra la plaga Xylella fastidiosa (Wells et al.) a la comunitat autònoma de les Illes Balears i s'estableixen les mesures fitosanitàries obligatòries per lluitar contra aquesta plaga i prevenir-la

Article 6. Plantació de plantes hostes a les Illes Balears

d) Espècies vegetals ornamentals:

Es permeten noves replantacions i plantacions de vegetals especificats ornamentals excepte de Coffea, Polygala myrtifolia L., Fraxinus angustifolia Vahl, Acàcia saligna (Labill.) H. L. Wendl. i Calicotome spinosa (L.) Link.”

En l'annex IV, catàleg d'espècies recomanades per a plantar del PGA, surt l'especie Fraxinus angustifolia com a especie recomanada.

Vist, la normativa actual queda en suspensió la recomanació de plantació de l'especie Fraxinus angustifolia del Pla de Gestió d'Arbrat del municipi d'Inca fins que es modifiqui l'actual legislació i es permeti la seva plantació.

Fer constar, que en la mesura del possible s'evitarà la plantació d'espècies incloses dins l'annex I de la Decisió d'execució (UE) 2015/789, sobre mesures per evitar la introducció i propagació dins la Unió de Xylella fastidiosa (Wells et al.), tal com s'especifica en el Decret 65/2019 de 2 d'agost.»

En aquest sentit, correspon aprovar de forma definitica el Pla de Gestíó de l'Arbrat amb les consideracions i adveracions establertes a l'informe transcrit.

Cinquè.- D'acord amb l'article 25.2.b de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les bases del règim local, el Municipi exercirà en tot cas com a competències pròpies, les matèries en medi ambient urbà: en particular, parcs i jardins públics, gestió dels residus sòlids urbans i protecció contra la contaminació acústica, lumínica i atmosfèrica a les zones urbanes.

L'article 29 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears , indica que els municipis de les Illes Balears, en el marc de les lleis, tenen en tot cas competències pròpies en:

- Conservació i manteniment dels béns de domini públic local, parcs, jardins i vies públiques municipals, tant urbanes com rurals, així com elaboració i disseny dels programes d'execució d'infraestructures de competències de la comunitat autònoma, quan estiguin al mateix terme municipal

- En la formulació i la gestió de polítiques per a la protecció del medi ambient i el desenvolupament sostenible.

Sisena.- L'organització i funcionament de l'Ajuntament, constitueix un marc exemplar per dissenyar i executar accions que compleixin amb les directrius que estableixen els estàndards europeus d'arbrat.

El PGA del municipi d'Inca, vol ser un nou impuls, un pas més, un instrument que ens permeti avançar cap a la bona gestió de l'arbrat públic. Es tracta d'aplicar accions, planificar estratègies i prendre mesures, perquè després de realitzar una profunda anàlisi poguem corregir i eliminar les situacions de risc, a més de potenciar els beneficis ecosistèmics dels espais verds.

Amb l'elaboració i implantació del PGA es pretén donar un pas més enllà i fer una aposta en ferm per contribuir a millorar la gestió i aprofitament de la infraestructura verda urbana.

Setena.- El present Pla no ofereix contradicció amb el planejament municipal (PGOU 2012), així com els seus instruments de desenvolupament, en tot cas, el complementa i, en conseqüència, es considera que les determinacions i/o criteris que es preveuen en el Pla, vincularan i serviran de bases per a les noves actuacions urbanístiques a desenvolupar, en quant a la plantació de nous arbres i altres elements vegetals dins els espais lliures públics i vials a desenvolupar.

No obstant això, en relació a l'Ordenança municipal de l'arbrat, parcs, jardins i espais verds, aprovada de forma definitiva pel Ple dia 20/10/2016, aquesta presenta elements en el seu contingut que poden contradir el Pla de Gestió que ara es tramita per a la seva aprovació.

En aquest sentit, per part de l'Àrea de Medi Ambient i Serveis es durà a terme una revisió de l'ordenança esmentada, als efectes de la seva adaptació al Pla de Gestió.

Finalment, el procediment per a l'aprovació del Pla, atès la falta d'una normativa específica, serà, per analogia, el previst a l'article 49 de la Llei 7/1985 de bases de règim local i els articles 102 I 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, en conseqüència, el present Pla, com s'ha manifestat anteriorment, ha estat sotmès a informació pública i audiència dels interessats per un termini d'un mes, la qual cosa correspon, una vegada transcorregut aquest termini, procedir a la seva aprovació definitiva.

ATÈS el que disposen els articles 4.1.c) i e), 22.2.c) i 25.2.d) de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local de 2 d'abril de 1985; i els articles 4.1.c) i e), 50.20, 123.1, 163 i següents del Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Corporacions Locals de 28 de novembre de 1986; el cap de l'Àrea d'Urbanisme i Habitatge i lletrat municipal que subscriu sotmet el present Informe-Proposta FAVORABLE a la consideració de la Comissió Informativa de Medi Ambient i Model de Ciutat perquè, si és procedent, s'elevi la seva aprovació a l'Ajuntament en PLE, òrgan competent per resoldre, la següent PROPOSTA D'ACORD:

PRIMER.- APROVAR DE FORMA DEFINITIVA la proposta del Pla de Gestió de l'Arbrat Urbà del municipi d'Inca, als efectes d'establir uns criteris i/o determinacions tècniques per complir amb les directrius que estableixen els estàndards europeus d'arbrat i establir una gestió de la infraestructura verda urbana en el municipi que serveixi de base per qualsevol nova intervenció en el municipi, amb les consideracions establertes a l'informe del Tècnic de Medi Ambient que a continuació es transcriu:

- Vist el Decret autonòmic 65/2019, queda en suspensió la recomanació de plantació de l'especie Fraxinus angustifolia del Pla de Gestió d'Arbrat del municipi d'Inca fins que es modifiqui l'actual legislació i es permeti la seva plantació.

- Fer constar, que en la mesura del possible s'evitarà la plantació d'espècies incloses dins l'annex I de la Decisió d'execució (UE) 2015/789, sobre mesures per evitar la introducció i propagació dins la Unió de Xylella fastidiosa (Wells et al.), tal com s'especifica en el Decret 65/2019 de 2 d'agost.»

SEGON.- PUBLICAR el present acord al butlletí oficial de les Illes Balears i a la seu electrònica de l'Ajuntament.”

 

(Signat electrònicament: 3 d´octubre de 2023)

El batle-president Virgilio Moreno Sarrió