Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CONSELL

Núm. 612172
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per serveis relatius a activitats, establiments i instal·lacions.

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que durant el termini d'informació pública de l'acord del Ple de l'Ajuntament adoptat en la sessió ordinària de 25 de juliol de 2023, pel qual s'aprovà provisionalment la Modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per serveis relatius a activitats, establiments i instal·lacions no s'han presentat reclamacions o suggeriments, l'esmentat acord s'entén definitivament aprovat, conforme allò que disposa l'article 49.c de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim local, l'art. 102, apartat d) de la Llei Autonòmica 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears i l'article 17.3 del Text Refós de les Hisendes Locals (Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març).

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, sols es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptador a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

D'acord amb l'article 17.4 de l'esmentat Text Refós es publica el text íntegre de la modificació aprovada (art. 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril i art. 103.1 Llei Autonòmica 20/2006, de 15 de desembre):

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER SERVEIS RELATIUS A ACTIVITATS, ESTABLIMENTS I INSTAL·LACIONS

Article 1.- Fonament i naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al que disposen els articles 15 a 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest Ajuntament estableix la taxa per serveis relatius a activitats, establiments i instal·lacions, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen el que estableix l'article 57 de l'esmentat Text Refós.

Article 2.- Fet imposable

1. Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa:

1.1. L'activitat municipal, tècnica, administrativa i de comprovació necessària per a la tramitació del títol habilitant necessari per a l'exercici d'una activitat, i per a la comprovació que l'activitat realitzada o que es pretén realitzar, s'ajusta a les determinacions de la normativa i ordenances municipals.

1.2. L'activitat administrativa desenvolupada amb motiu de la tramitació, a instància de part, de tota classe de documents que expedeixi i d'expedients de què entengui l'Administració.

1.3. L'emissió d'informes tècnics i l'expedició de certificats en matèria d'activitats..

2. A l'efecte d'aquest tribut, es considerarà establiment el lloc o local en què habitualment s'exerceixi o s'hagi d'exercir qualsevol activitat per a l'obertura i funcionament de la qual sigui necessària, en virtut de precepte legal, l'obtenció de la llicència municipal, comunicació prèvia o declaració responsable.

3. Tindran la consideració d'activitat:

a) La primera instal·lació, inici o començament de qualsevol activitat a l'establiment de què es tracti.

b) La modificació o ampliació de l'activitat desenrotllada a l'establiment, encara que continuï el mateix titular.

c) L'ampliació de l'establiment i qualsevol alteració que s'hi dugui a terme i que afecti les condicions de la llicència atorgada, comunicació prèvia o declaració responsable presentada.

4.- A efectes d'aquesta taxa, i amb concordança amb el contingut de l'article 4 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, s'entén per:

Activitat: conjunt d'operacions o explotació de caràcter agrari, industrial, miner, comercial, de serveis, oci o similar que es du a terme en un determinat establiment físic i que està integrat per una o més instal·lacions tècniques. També tenen aquesta consideració les activitats itinerants i les que es desenvolupen de manera puntual en un establiment físic, a l'aire lliure i/o obert, i les que transcorrin per un recorregut predeterminat.

Establiment físic: qualsevol recinte, espai o infraestructura estable, delimitat i diferenciat, a partir del qual es desenvoluparan una o més activitats. Poden tenir també aquesta consideració vehicles, remolcs i similars, degudament adequats a aquesta finalitat.

Establiment físic susceptible per determinar: serà aquell establiment el qual el continent està tècnicament preparat per allotjar diferents activitats per determinar dins un ventall d'usos permesos per la normativa urbanística, els quals poden ser limitats pel promotor. En el projecte s'han de determinar les condicions mínimes que ha de tenir el continent de l'establiment per poder suportar el ventall d'usos possibles determinats pel promotor. Per això, han de preveu-se la reserva de llocs, espais i instal·lacions tècniques comunes necessàries de manera que les activitats que es desenvolupen a posteriori no poden afectar negativament a tercers ni estar condicionades a la voluntat de tercers.

5. No estan subjectes a aquesta ordenança:

5.1. La tramitació de documents i expedients necessaris per al compliment d'obligacions fiscals, així com les consultes tributàries, els expedients de devolució d'ingressos indeguts, els recursos administratius contra resolucions de la Corporació de qualsevol índole i els relatius a la prestació de serveis o realitzacions d'activitats de competència de la Corporació i la utilització privativa o l'aprofitament especial de béns de domini públic de l'Ajuntament, que estiguin gravades per una altra taxa o pels que exigeixi un preu públic aquesta Corporació Municipal.

5.2. Les persones físiques o jurídiques titulars d'activitats itinerants i/o que organitzin activitats no permanents de caràcter lúdic, esportiu o social, sempre que estiguin recolzades o incloses en els programes o campanyes municipals per resolució administrativa del departament corresponent.

Article 3.- Subjecte passiu

Estan obligades al pagament de la taxa en concepte de subjectes passius contribuents les persones físiques i jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei general tributària titulars de l'activitat que es pretén desenvolupar o, si s'escau, es desenvolupi a l'establiment.

Article 4.- Responsables

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei general tributària.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 5.- Quota tributària

La quota tributària es determinarà d'acord amb les tarifes contingudes a l'annex d'aquesta Ordenança, establertes conformement a la superfície dels establiments i la naturalesa de l'activitat conformement a l'article 2n-3 d'aquesta Ordenança.

Article 6.- Exempcions i bonificacions

No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa. En cas de parentiu entre el transmitent i el nou titular, la quota a liquidar serà el 25% de la fixada en l'article 6, sempre que es tracti de parents fins al segon grau per consanguinitat o fins a un grau per afinitat, d'acord amb les normes del dret civil.

Article 7.- Meritació

1. Conformement a l'article 26 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, la taxa es meritarà quan s'iniciï la prestació del servei o la realització de l'activitat. A aquest efecte, es considerarà iniciada aquesta activitat en la data de presentació de l'oportuna sol·licitud de llicència o de presentació de la comunicació prèvia o de la declaració responsable, si el subjecte passiu la formula expressament.

2. Quan l'activitat hagi tingut lloc sense que s'hagi obtingut l'oportuna llicència, o no s'hagi presentat la preceptiva comunicació prèvia o declaració responsable, la taxa es meritarà quan s'iniciï efectivament l'activitat municipal conduent a determinar si l'activitat, l'establiment i les instal·lacions compleixen les condicions exigibles, amb independència de la iniciació de l'expedient administratiu que es pugui instruir per autoritzar-ne l'activitat o decretar-ne el tancament, si no és autoritzable aquesta activitat. Tot això sense perjudici de l'actuació de la Inspecció Tributària.

3. No es tramitaran les sol·licituds sense que s'hagi efectuat el pagament corresponent.

Article 8.- Declaració i ingrés

El procediment d'ingrés serà, conformement al que preveu l'article 27 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, el d'autoliquidació. Els subjectes passius hauran d'autoliquidar la taxa en el moment d'iniciar prestació del servei o activitat, mitjançant l'oportuna declaració-liquidació.

Si posteriorment a la iniciació del servei o activitat es varia o amplia l'activitat que s'hagi de desenrotllar a l'establiment, o s'amplia el local inicialment previst, aquestes modificacions s'hauran de posar en coneixement de l'Administració municipal amb el mateix abast que a la declaració-liquidació prevista al número anterior.

Quan per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat administrativa o el servei públic no es presti, procedirà la devolució de l'import corresponent.

Article 9.- Infraccions i sancions

Pel que fa a la qualificació d'infraccions tributàries i de les sancions que els corresponguin en cada cas, hom s'ajustarà al que disposa l'Ordenança fiscal general i els articles 178 i següents de la Llei general tributària i la resta de disposicions que la desenrotllen i complementen.

Disposició derogatòria única.

Amb l'aprovació definitiva de la present Ordenança Fiscal es deroga expressament l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa sobre la llicència d'obertura d'establiments.

Disposició final

La present ordenança entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, començant a aplicar-se el primer dia del mes natural posterior a la data de publicació.

 

 

ANNEX TARIFES VIGENTS

 

Taula 1: Activitats Permanents

Descripció

Quota Fixa

Quota Variable

 

 

Sup computable (€/m2)

Aforament (€/ persona)

Activitats permanents majors

700,00 €

1,00 €

5,00 €

Activitats permanents menors

500,00 €

0,50 €

3,00 €

Activitats permanents innòcues

250,00 €

-

-

Activitat en espai compartit (que ja consta de títol habilitant)

250,00 €

-

-

 

Taula 2: Modificacions D'activitats Permanents

Descripció

Quota Fixa

Quota Variable

 

 

Sup computable (€/m2)

Aforament (€/ persona)

Canvi de titular o transmissió d'activitat

250,00 €

 

 

Modificació substancial (quota variable calculada en base a tota l'activitat)

segons Taula 1

segons Taula 1

segons Taula 1

Modificació important (quota variable calculada en base a la part afectada per la modificació de l'activitat)

segons Taula 1

segons Taula 1

segons Taula 1

Modificació simple

250,00 €

-

-

 

Taula 3: Activitats No Permanents

Descripció

Quota Fixa

Quota Variable

 

 

Sup computable (€/m2)

Aforament (€/ persona)

Activitats no permanents majors

400,00 €

-

0,80 €

Activitats no permanents menors

100,00 €

-

0,80 €

Activitats no permanents innòcues

50,00 €

-

-

Activitats no permanents de recorregut

50,00 €

-

-

 

Taula 4: Activitats Itinerants

Descripció

Quota Fixa

Quota Variable

 

 

Sup computable (€/m2)

/ dia autoritzat

Activitats itinerant majors

150,00 €

1,00 €

10,00 €

Activitats itinerant menors

100,00 €

0,50 €

8,00 €

Activitats itinerant innòcues

50,00 €

-

5,00 €

 

Taula 5: Altres Quotes

Descripció

Quota Fixa

Quota Variable

Precintament d'equips, instal·lacions o maquinària per execució forçosa de l'ordre de tancament d'activitats (inclou el desprecintament).

150,00 €

-

Precintament de locals o d'activitats per execució forçosa de l'ordre de tancament d'activitats (inclou el desprecintament).

300,00 €

-

Inspecció per comprovació d'esmena d'acta inspectora o actuació prèvia (a partir de la segona inspecció).

300,00 €

-

Informe sobre normativa d'aplicació segons art. 40 de la Llei 7/2013

150,00 €

-

Revisió tècnica periòdica o d'actualització (art. 49 i 50 i D.T. onzena Llei 7/2013)

100,00 €

10% de la taxa resultant de la Taula 1

 

Consell, 26 de setembre de 2023

El batle Andreu Isern Pol