Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE FAMÍLIES I AFERS SOCIALS

Núm. 596926
Resolució de la consellera de Famílies i Afers Socials per la qual es concedeix una subvenció i autoritza i disposa la despesa a favor de les entitats presentades a la convocatòria de subvencions destinades a entitats privades sense ànim de lucre que gestionen ajuts econòmics per pal·liar la pobresa energètica per als anys 2022-2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. En data 4 de maig de 2023 es publicà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 27 d'abril de 2023 per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions destinades a entitats privades sense ànim de lucre que gestionen ajuts econòmics per pal·liar la pobresa energètica per als anys 2022-2024.

2. Dins el termini establert en el punt 8.1 de la convocatòria, les entitats que s'indiquen en l'annex d'aquesta resolució han presentat una sol·licitud de subvenció per finançar projectes d'entitats privades sense ànim de lucre que presten serveis a persones en situació de necessitat d'atenció prioritària, d'acord amb l'article 6 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, que incloguin la cobertura de despeses bàsiques vinculades al subministrament i el consum d'energia (gas i electricitat) i la gestió dels ajuts econòmics.

3. El personal del Servei de Serveis Socials de la Direcció General d'Afers Socials ha revisat la documentació de les sol·licituds presentades i ha comprovat que s'adapten a l'objecte que disposa el punt 1 de la convocatòria i que les entitats compleixen els requisits que estableix el punt 4.

4. En data 29 d'agost de 2023 s'ha reunit la Comissió Avaluadora, prevista en el punt 10 de la convocatòria, i ha aprovat l'informe tècnic que fonamenta la proposta de resolució de concessió de subvencions. Aquest informe inclou la llista dels possibles projectes beneficiaris ordenats per puntuació en aplicació dels criteris de valoració establerts en l'apartat 12.3 de la convocatòria. L'apartat 13.2 de la convocatòria disposa que la puntuació mínima necessària perquè una sol·licitud pugui accedir a la subvenció és de 50 punts.

5. D'acord amb el punt 11.4 de la convocatòria i l'informe de la Comissió Avaluadora, l'òrgan instructor del procediment iniciarà el tràmit d'audiència amb la formulació de la primera proposta de resolució provisional perquè, en el termini màxim de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació de la primera proposta de resolució provisional en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, les entitats interessades puguin presentar al·legacions a la puntuació obtinguda pel projecte presentat. En cas que l'import de la subvenció proposada sigui igual a l'import sol·licitat, es pot prescindir d'aquest tràmit.

6. D'acord amb els punt 13.3 de la convocatòria, atès que totes les sol·licituds de subvenció presentades han obtingut, com a mínim, 50 punts i que la suma de sol·licituds aprovades no supera l'import màxim previst en el punt 3 d'aquesta convocatòria, s'atorgarà a les entitats el 100 % de l'import sol·licitat.

7. D'acord amb l'article 24.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i atès que l'import de totes subvencions proposades és igual a l'import les sol·licituds presentades, es podrà prescindir del tràmit d'audiència quan no figurin en procediment ni siguin tinguts en compte altres fets ni altres al·legacions i proves que les adduïdes pels interessats. En aquest cas, la proposta de resolució formulada tindrà el caràcter de definitiva.

8. En data 2 de setembre de 2023 es publicà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'apartat 11.5 de la convocatòria, la proposta de resolució definitiva del director general d'Afers Socials de 31 d'agost de 2023 de concessió de les sol·licituds presentades a la convocatòria de subvencions destinades a entitats privades sense ànim de lucre que gestionen ajuts econòmics per pal·liar la pobresa energètica per als anys 2022-2024.

Aquesta proposta atorga a les entitats interessades un termini de tres dies hàbils des de l'endemà de la publicació de la proposta de resolució definitiva en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, per comunicar l'acceptació o la renúncia a la proposta de resolució. En tot cas, es considera que l'entitat beneficiària accepta la proposta de resolució si no manifesta el contrari en el termini de tres dies hàbils comptadors des de l'endemà que s'hagi publicat.

9. En data 5 de setembre de 2023 l'entitat Creu Roja Espanyola ha presentat l'acceptació de la subvenció de l'expedient POBENE/3/2023.

10. Ha transcorregut el termini de tres dies hàbils per comunicar l'acceptació o la renúncia a la proposta de resolució sense que cap de les altres tres entitats les hagi presentat. Per tant, l'acceptació s'entén produïda automàticament.

11. En data 20 de setembre de 2023, la Intervenció General ha emès informe de fiscalització de conformitat de tots expedients de concessió de subvenció.

12. S'ha comprovat, de conformitat amb el que disposa el punt 4.1 de la convocatòria de subvencions, en relació amb l'article 11.f del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que les entitats proposades per la concessió de la subvenció es troben al corrent del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

13. Els pagaments prevists suposen una bestreta superior al 75 % de l'import màxim establert en aquesta convocatòria, encara que no s'ha de presentar cap tipus de garantia, segons l'article 37.2 del Text refós de la Llei de subvencions i l'article 25.3 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Atès que les entitats sol·licitants de les subvencions objecte d'aquesta convocatòria han d'estar inscrites en el Cens d'organitzacions del tercer sector de les Illes Balears, de conformitat amb la Llei 3/2018, de 29 de maig, del tercer sector d'acció social, no és necessari que el Consell de Govern autoritzi la bestreta.

Fonaments de dret

1. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

2. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

3. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

4. El Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

5. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6. La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, que en l'article 3 estableix que els objectius de les polítiques socials són, entre d'altres, prevenir i atendre les situacions de vulnerabilitat de les persones i dels grups en situació d'exclusió social. Així mateix, l'article 4 disposa, entre els principis rectors, el d'universalitat i igualtat, pel qual els serveis públics han de garantir a tothom el dret d'accés als serveis socials i l'ús efectiu en condicions d'igualtat, equitat i justícia distributiva.

7. El Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Dins aquesta estructura, i sota la direcció del Govern, s'inclou la Conselleria de Famílies i Afers Socials, de la qual depèn la Direcció General d'Afers Socials i li atribueix les competències, entre d'altres, de gestió dels programes de serveis socials i de foment de programes d'inclusió social.

8. L'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut (BOIB núm. 34, d'11 de març).

9. La Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 27 d'abril de 2023 per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions destinades a entitats privades sense ànim de lucre que gestionen ajuts econòmics per pal·liar la pobresa energètica per als anys 2022-2024 (BOIB núm. 57, de 4 de maig).

Per tot això, dic la següent

Resolució

1. Concedir les subvencions sol·licitades a favor de les entitats i pels imports que consten en l'annex d'aquesta resolució amb la següent distribució pressupostària per a cada projecte:

- L'import de la columna «Concessió 2023» amb càrrec a la partida pressupostària 17401.313E01.48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023.

- L'import de la columna «Concessió 2024» amb càrrec a la partida pressupostària 17401.313E01.48000.00 (o l'alternativa corresponent) dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024.

- L'import de la columna «Concessió 2025» amb càrrec a la partida pressupostària 17401.313E01.48000.00 (o l'alternativa corresponent) dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2025.

El període d'execució de les activitats està comprés entre dia 1 d'octubre de 2022 i el dia 31 de desembre de 2024.

2. Autoritzar i disposar una despesa a favor de les entitats i pels imports que consten en l'annex d'aquesta resolució amb la següent distribució pressupostària per a cada projecte:

- L'import de la columna «Concessió 2023» amb càrrec a la partida pressupostària 17401.313E01.48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023.

- L'import de la columna «Concessió 2024» amb càrrec a la partida pressupostària 17401.313E01.48000.00 (o l'alternativa corresponent) dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024.

- L'import de la columna «Concessió 2025» amb càrrec a la partida pressupostària 17401.313E01.48000.00 (o l'alternativa corresponent) dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2025.

3. L'apartat 14 de la convocatòria estableix que els pagaments que es deriven d'aquest expedient es faran de manera següent:

14.1. El primer pagament de la subvenció serà del 66,66 % de l'import concedit i es farà anticipadament, dins l'anualitat 2023, una vegada notificada la resolució de concessió de la subvenció, en concepte de bestreta, i eximeix l'entitat beneficiària de presentar cap tipus de garantia de la quantitat que se li anticipa.

14.2. El segon pagament de la subvenció serà del 16,67 % de l'import concedit i es farà anticipadament, dins el primer trimestre de l'any 2024, en concepte de bestreta, i eximeix l'entitat beneficiària de presentar cap tipus de garantia de la quantitat que se li anticipa.

[...]

14.4. El tercer pagament, corresponent al 16,67 % de l'import concedit, es farà una vegada l'entitat hagi justificat el 100 % del projecte aprovat. Aquesta justificació s'ha de presentar com a màxim del 31 de març de 2025.

4. Informar les entitats beneficiàries que:

- Estan obligades al compliment de les obligacions establertes en el punt 5 de la convocatòria.

- La justificació de la subvenció concedida s'efectuarà de conformitat amb el que disposen els punts 14 i 15 de la convocatòria.

5. Publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears aquesta resolució.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Famílies i Afers Socials en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, document signat electrònicament (21 de setembre de 2023)

La consellera de Famílies i Afers Socials Catalina Cirer Adrover

 

 

ANNEX Projectes aprovats i adjudicació de subvenció

Exp.

Entitat

NIF

Títol Projecte

Núm. CONCE

Import projecte aprovat

Punts

Import sol·licitat i adjudicat

Concessió 2023

Concessió 2024

Concessió 2025

POBENE/1/2023

ASSOCIACIÓ PA I MEL

G07769433

Posa Llum a la vida

2023/14531

100.000,00 €

60,5

100.000,00 €

66.660,00 €

16.670,00 €

16.670,00 €

POBENE/2/2023

CÀRITAS DIOCESANA DE MALLORCA

R0700067B

Pobresa Energètica

2023/14533

90.500,00 €

97

90.500,00 €

60.327,30 €

15.086,35 €

15.086,35 €

POBENE/3/2023

CREU ROJA ESPANYOLA

Q2866001G

FANAL: Cobertura de despeses bàsiques vinculades al subministrament i consum d'energia

2023/14535

300.000,00 €

100

300.000,00 €

199.980,00 €

50.010,00 €

50.010,00 €

POBENE/4/2023

CÀRITAS DIOCESANA DE MENORCA

R0700070F

Ajuts econòmics necessitat pobresa energètica

2023/14536

43.567,64 €

76

42.500,00 €

28.330,50 €

7.084,75 €

7.084,75 €