Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALARÓ

Núm. 593892
Assignació dels noms de diverses vies i espais públics de nova obertura (unitat d’execució núm. 1, Son Mas; unitat d’execució núm. 2, zona antic Escorxador; i Carreró de can Manyoles)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Exp. núm. 575/2023

El ple de l'ajuntament, en sessió celebrada el dia 27 de juliol de 2023, adoptà el següent acord:

Antecedents

1. La comissió municipal de toponímia, en data 16 de maig de 2023, va emetre un informe-proposta sobre els noms de diverses vies públiques de nova obertura a la unitat d'execució núm. 1 (Son Mas), a la unitat d'execució núm. 2 (zona antic Escorxador), i al Carreró de can Manyoles (a l'espai de l'antiga fàbrica de Can Fullana)

a) Pel que fa a les vies i espais de la UE-1, la proposta és la següent:

- Carrer de Maria Genovart Brunet, regidora

- Carrer de les Collidores d'Oliva

- Aparcament de Son Mas

b) Quant a les vies i espais de la UE-2, la proposta és la següent:

- Carrer de les Bruixes de s'Alcadena

- Carrer de la Vall Socarrada

- Parc des Molinàs

- Plaça de l'Escorxador

c) Pel que respecta a la via pública de la urbanització del carreró de Can Manyoles (antiga fàbrica de Can Fullana), la proposta és:

- Carrer de Son Corb

2. La proposta es va sotmetre a informació pública mitjançant un anunci publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 71, de 30 de maig de 2023, i la publicació al tauler d'anuncis de la seu electrònica municipal entre els dies 26 de maig de 2023 i el 06 de juliol de 2023.

3. Sol·licitat assessorament en aquesta matèria, el 8 de juny de 2023, amb registre d'entrada núm. 2023-E-RC-1815, va tenir entrada a l'ajuntament dues notes informatives del Gabinet d'Onomàstica de la Universitat de les Illes Balears respecte la proposta de noms de les noves vies públiques, amb les següents consideracions:

a) Quant a les vies i espais de la UE-1, no hi ha objeccions.

b) Pel que fa a les vies i espais de la UE-2, es fan les apreciacions següents:

- Respecte la proposta del carrer de la Vall Socarrada, atès que en el municipi ja hi ha un camí dedicat a aquest indret (camí de sa Sacorrada), es considera oportú cercar un altre nom que, per l'indret on se situen els terrenys, podria ser carrer de Son Fortesa.

- Quant al Parc es Molinàs, el Gabinet d'Onomàstica recorda que ja va resoldre anteriorment que el nom d'aquest indret és es Molinàs.

c) Pel que respecta a la via pública de la urbanització del carreró de Can Manyoles, no s'hi fan  objeccions.

d) Amb caràcter general, el Gabinet d'Onomàstica recorda que els topònims són susceptibles d'escriure's tant amb article estàndard com amb article salat, sempre que la tria sigui coherent i sistemàtica.

4. El 19 de juliol de 2023 el secretari municipal ha estès diligència per fer constar que durant el termini d'exposició pública de la proposta de noms de diverses vies públiques de nova obertura no s'han presentat al·legacions o observacions.

Consideracions

Escoltat el parer de la comissió municipal de toponímia, es fan les consideracions següents respecte les observacions del Gabinet d'Onomàstica de la Universitat de les Illes Balears:

1. Pel que respecta al suggeriment de denominar carrer de Son Fortesa el carrer proposat com a carrer de la Vall Socarrada per no confondre'l amb el camí de sa Sacorrada, s'ha d'esmentar que la nova via creua el carrer de Joan Rosselló de Son Fortesa, ja existent. De manera que incloure en el mateix indret dos carrers que continguin aquest mateix topònim, també crearia confusió. Atès que les dues vies amb la denominació Socarrada (o Sacorrada) no es troben tan properes entre sí i que una serà una via urbana, mentre que l'altra és un camí, fa aconsellable mantenir la proposta inicial de carrer de la Vall Socarrada.

2. En relació amb l'apreciació sobre les formes de l'article en les formes toponímiques, la proposta és coherent entre sí i amb la resta de noms de les vies i espais del municipi. Així, per les referències genèriques es fa servir l'article literari (per exemple, carrer de les Sabateres o carrer de les Collidores d'Oliva); mentre que per aquells noms de llocs coneguts tradicionalment amb l'article salat, es manté l'article salat.

Per tot això, es mantenen els noms de noves vies i espais públics proposats inicialment.

Fonaments jurídics

1. La Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

2. L'article 75 del Reglament de població i demarcació territorial de les entitats locals, aprovat pel Reial decret 1690/1986, d'11 de juliol, disposa que els ajuntaments han de mantenir actualitzades la nomenclatura i la retolació de les vies públiques i la numeració dels edificis.

3. La Resolució de 29 d'abril de 2020, de la Sotssecretaria del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, per la qual es publica la Resolució de 17 de febrer de 2020, de la Presidència de l'Institut Nacional d'Estadística i de la Direcció General de Cooperació Autonòmica i Local, per la qual es dicten instruccions tècniques als Ajuntaments sobre la gestió del Padró municipal, estableix a l'apartat 14.4 que cada via urbana ha d'estar designada per un nom aprovat per l'ajuntament i que dins d'un mateix municipi, en general, no pot haver-hi dues vies urbanes amb aquest nom.

 

Acord

Per tot el que s'ha exposat, el ple de l'ajuntament, previ dictamen favorable de la comissió informativa i de control general de 24 de juliol de 2023, acorda per unanimitat:

1. Assignar els noms a les vies i espais públics de nova obertura, d'acord amb la proposta de la comissió municipal de toponímia de 16 de maig de 2023, segons consten a continuació i s'identifiquen al plànol annex a aquest acord:

a) A la unitat d'execució núm. 1 (Son Mas):

- Carrer de Maria Genovart Brunet, regidora

- Carrer de les Collidores d'Oliva

- Aparcament de Son Mas

b) A la unitat d'execució núm. 2 (zona antic Escorxador):

- Carrer de les Bruixes de s'Alcadena

- Carrer de la Vall Socarrada

- Parc des Molinàs

- Plaça de l'Escorxador

c) Al Carreró de can Manyoles (a l'espai de l'antiga fàbrica de Can Fullana):

- Carrer de Son Corb

2. Publicar aquest acord i el plànol annex al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al tauler d'anuncis de la seu electrònica municipal.

Recursos.

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, es poden interposar, alternativament, els recursos següents:

a) Directament el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent de la notificació o publicació.

b) El recurs de reposició potestatiu davant el ple de l'ajuntament, en el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent de la notificació o publicació de la present resolució. Contra la desestimació per silenci del recurs de reposició, que es produirà pel transcurs d'un mes des de la seva presentació sense que s'hagi resolt expressament ni s'hagi notificat, podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma.

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Alaró, en la data de signatura electrònica (19 de setembre de 2023)

El batle                                                                                 El secretari

Llorenç Perelló Rosselló                                                      Jaume Nadal Bestard

Documents adjunts