Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 555345
Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia per la qual s’atorga a Redexis Gas, SA, l’autorització administrativa de construcció i de declaració d’utilitat pública sobre el projecte d’execució i de reconeixement, en concret, de la utilitat pública per a la distribució de gas natural canalitzat a Camp de Mar, al terme municipal d’Andratx (Illes Balears)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 3 de setembre de 2021, Redexis Gas, SA, va sol·licitar una autorització d'execució d'instal·lacions i, en concret, de la utilitat pública per a la distribució de gas natural canalitzat a Camp de Mar, al terme municipal d'Andratx (Illes Balears).

2. El 30 de setembre de 2021, el Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica va requerir l'esmena de deficiències a la sol·licitud feta per Redexis Gas, SA, i, entre d'altres qüestions, se li va requerir acordar el traçat amb el Departament Insular d'Infraestructures del Consell de Mallorca.

3. El 9 de març de 2023, Redexis Gas, SA, va esmenar les deficiències detectades el 30 de setembre de 2021 pel Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica, i va presentar un nou projecte per a la distribució de gas natural canalitzat a Camp de Mar, al terme municipal d'Andratx (Illes Balears).

4. Les característiques principals de la instal·lació, indicades en el projecte d'execució signat digitalment per l'enginyer industrial Àngel Casas Bachiller (col. 9735) i visat el 08/03/2023 pel COIIM-Valladolid, amb núm. 202301418, són les següents:

Gas que s'ha de subministrar:

Gas natural amb un PCS (Hs) entre un mínim de 10,26 kWh/m3 i un màxim de 13,26 kWh/m3, en funció de la seva procedència.

Descripció de la instal·lació:

Consisteix en una xarxa de distribució (MOP 5 bar) de 680 metres de canonada de polietilè d'alta densitat PE 100 SDR 17/17,6 DN 110 per a donar subministrament de gas natural canalitzat des de les xarxes existents al c/ de la Savina (Peguera) fins al nucli urbà de Camp de Mar (Andratx).

El recorregut discorre pel terme municipal de Calvià (136 metres) des del c/ de la Savina paral·lel a la carretera MA-1A, dins la zona de domini públic, per on, seguint paral·lel a l'esmentada carretera, travessa al terme municipal d'Andratx (544 metres) fins arribar a l'alçada del bé «AND-4», de propietat municipal, on, per perforació dirigida, creuarà la MA-1A per continuar paral·lel pels límits de les parcel·les «AND-4» i «AND-5» fins arribar al c/ de Cromlec, del nucli urbà de Camp de Mar (Andratx).

Pressupost: 

29.311,21 €

5. Atès que el projecte objecte d'autorització no figura entre els inclosos en els annexos de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, ni en els annexos de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, es pot considerar exclòs d'avaluació ambiental. No obstant això, el projecte inclou un apartat de consideracions ambientals.

6. Aquesta sol·licitud inclou annexa la relació concreta e individualitzada de béns i drets afectats ja que la instal·lació discorre per vials públics i afecta la parcel·la amb referència cadastral 0871214DD5707S0001KQ, de naturalesa privada.

7. L'1 d'abril de 2023 es va publicar en el BOIB l'anunci d'informació pública de la sol·licitud d'autorització d'execució d'instal·lacions i, en concret, de la utilitat pública per a la distribució de gas natural canalitzat a Camp de Mar, al terme municipal d'Andratx (Illes Balears). El 10 d'abril de 2023 es va publicar l'anunci d'informació pública en el BOE. El 16 de març de 2023 es van publicar els anuncis d'informació pública en el diari Última Hora i en el Diario de Mallorca. Des del 16 de març del 2023 es va publicar a la pàgina web de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, l'actual Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. Del dia 22 de març de 2023 al 24 d'abril de 2023, l'Ajuntament d'Andratx i, del dia 24 d'abril de 2023 al 22 de maig de 2023, l'Ajuntament de Calvià van publicar als seus taulers d'anuncis la informació pública del projecte, segons els certificats de publicació rebuts per aquesta Direcció General. A aquest servei només li consten les al·legacions presentades per l'Ajuntament de Andratx.

8. El director general d'Energia i Canvi Climàtic, l'actual Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, va sol·licitar informes a :

  • Ajuntament de Calvià
  • Ajuntament d'Andratx
  • Departament d'Urbanisme i Territori del Consell Insular de Mallorca
  • Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca
  • Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat. Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl
  • Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat. Servei de Protecció d'Espècies
  • GESBA- Gestión de Servicios Urbanos de Baleares, SA
  • Telefónica de España, SA
  • Endesa Distribución Eléctrica, SLU

9. El 17 d'abril del 2023, E‑Distribución RRedes Digitales, SLU, fa les al·legacions següents:

  • El projecte no reflecteix ni en la memòria ni en els plànols si hi ha línies elèctriques afectades propietat de la companyia distribuïdora. Si hi hagués afectacions, el client hauria de sol·licitar a la companyia distribuïdora els plànols corresponents.
  • En el projecte se segueixen les normatives ITC LAT i ITC-BT per a marcar les distàncies mínimes entre els conductors de gas i electricitat. Per a l'execució del projecte han de considerar-se també les normes de la companyia distribuïdora NRZ002 i NRZ001, en què s'indiquen d'una manera més detallada i restringida aquestes distàncies.

10. El 3 de maig de 2023, Redexis Gas, SA, va esmenar les deficiències detectades el 17 d'abril del 2023 per E‑distribucionRedes Digitales, SLU, i va comunicar i manifestar que:

  • De l'estudi inicial de serveis afectats, ens consten 2 línies MT enterrades protegides per formigó, pertanyents a la companyia E-Distribució, pròximes a la canalització de gas projectada. Indiquen que es procedirà, abans de l'inici de les obres, a sol·licitar els plànols dels cables que poguessin resultar afectats.
  • Així mateix, també consideraran les normes de la companyia distribuïdora NRZ002 i NRZ001, en què s'indiquen d'una manera més detallada i restringida les distàncies entre serveis.

11. El director general d'Energia i Canvi Climàtic va sol·licitar per segona vegada informes a:

  • Ajuntament de Calvià
  • Ajuntament d'Andratx
  • Departament d'Urbanisme i Territori del Consell Insular de Mallorca
  • Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca
  • Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat. Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl
  • Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat. Servei de Protecció d'Espècies
  • GESBA- Gestión de Servicios Urbanos de Baleares, SA
  • Telefónica de España, SA

12. El 16 de maig del 2023, el Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, n'informa favorablement amb la condició del compliment de les prescripcions següents:

  • Les rases s'han de mantenir obertes el menor temps possible. Mentre romanguin obertes, s'han de fer inspeccions diàries, i sempre abans del tancament, per evitar el soterrament de fauna.
  • Dins les rases obertes s'han de col·locar elements com per exemple llistons que permetin la sortida de la fauna que hi pugui caure.

13 El 25 de maig de 2023, venç el termini de reiteració marcat per l'article 80 del Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural. Segons indica aquest article, GESBA- Gestión de Servicios Urbanos de Baleares, SA, vençut aquest termini, dona la conformitat per a l'autorització de la instal·lació.

14. El 25 de maig de 2023, venç el termini de reiteració marcat per l'article 80 del Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural. Segons indica aquest article, el Departament d'Urbanisme i Territori del Consell Insular de Mallorca, vençut aquest termini, dona la conformitat per a l'autorització de la instal·lació.

15. El 26 de maig de 2023, venç el termini de reiteració marcat per l'article 80 del Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural. Segons indica aquest article, el Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca, vençut aquest termini, dona la conformitat per a l'autorització de la instal·lació.

16. El 26 de maig de 2023, venç el termini de reiteració marcat per l'article 80 del Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural. Segons indica aquest article, el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, vençut aquest termini, dona la conformitat per a l'autorització de la instal·lació.

17. El 29 de maig de 2023, venç el termini de reiteració marcat per l'article 80 del Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural. Segons indica aquest article, l'Ajuntament de Calvià, vençut aquest termini, dona la conformitat per a l'autorització de la instal·lació.

18. El 30 de maig de 2023, venç el termini de reiteració marcat per l'article 80 del Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural. Segons indica aquest article, E‑Distribución Redes Digitales, SLU, vençut aquest termini, dona la conformitat per a l'autorització de la instal·lació.

19. El 2 de juny del 2023, Telefónica de España, SA, no té objecció a l'execució del projecte sempre que es compleixi la normativa vigent.

20. El 28 de juny del 2023, l'Ajuntament d'Andratx n'informa favorablement amb la condició que es compleixin les prescripcions següents:

  • Les edificacions necessàries per al desenvolupament del subsistema d'infraestructures i serveis tècnics s'hauran d'ajustar estrictament a les funcions que aquest necessiti, tenint especial cura a adaptar-se al paisatge que les envolta o a l'organització general del teixit urbà on se situen. Els espais lliures d'edificacions o instal·lacions que constitueixen l'entorn d'aquests subsistemes hauran de mantenir el caràcter d'espais enjardinats, en general, tenint cura de l'arbrat i la vegetació existent.
  • A les canalitzacions de gas noves que s'autoritzin, com el cas que ens ocupa, caldrà respectar les servituds de pas, o d'altres que hi pugui haver, oficialment establertes. No es podran dur a terme actuacions (edificacions o d'altres) a les proximitats de les canalitzacions esmentades a distàncies inferiors a les establertes reglamentàriament en la normativa tècnica vigent.
  • Les obres s'hauran de dur a terme d'acord amb el Departament de Vies i Obres i les seves prescripcions. Prèviament a la iniciació de les obres s'ha de comunicar la data de començament al Departament de Vies i Obres.
  • Després de finalitzar les unitats d'obra afectades per la instal·lació es reposarà la totalitat del paviment, i quedarà el seu resultat igual a l'estat anterior a l'obra. En aquest sentit, s'ha de respectar allò que s'esmenta en el projecte: «el farciment de la capa exterior es farà de naturalesa i acabat similar a l'entorn».
  • Se senyalitzaran correctament, tant de dia com de nit, les obres. Aquestes no podran interrompre el pas a peu ni el trànsit rodat.
  • S'ha de complir allò que especifica el capítol VI de l'ordenança de renous i vibracions del municipi relatiu a normes específiques per a treballs a la via pública, obres i edificació. L'horari de treball ha d'estar comprès entre les 8 i les 18 hores de dilluns a divendres, i entre les 10 i les 18 hores els dissabtes.
  • Als mesos de juliol i agost no es podran fer servir màquines picadores, sense que això impliqui la prohibició d'obres, edificacions i treballs a la via pública, que podran continuar executant-se dins l'horari de treball però sense l'ús de les esmentades màquines. Als mesos de maig, juny, setembre i octubre, de dilluns a divendres, l'horari de treball d'aquestes màquines serà de 9.30 a 18 hores. A la resta de mesos s'aplicarà l'horari de treball general.
  • Per a l'execució no es podrà superar 1 setmana d'acord amb el projecte.
  • S'ha de donar compliment al Pla Director per a la Gestió de Residus de la Construcció i Demolició de Mallorca. També s'ha de complir el contracte en vigor amb l'empresa de gestió de RCD.
  • El pressupost total de l'obra «Instal·lació per a la distribució de gas natural canalitzat» és de 3.212,60 euros sense IVA, d'acord amb el projecte esmentat anteriorment.

21. El Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic va examinar la sol·licitud i va emetre un informe favorable sobre l'autorització administrativa de construcció i de declaració d'utilitat pública sobre el projecte d'execució per a la distribució de gas natural canalitzat a Camp de Mar, al terme municipal d'Andratx (Illes Balears).

Fonaments de dret

1. La Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs.

2. El Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, que regula les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i autorització d'instal·lacions de gas natural.

3. El Reial decret 919/2006, de 28 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament tècnic de distribució i utilització de combustibles gasosos i les seves instruccions tècniques complementàries ICG 01 a 11.

4. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears.

5. El Decret llei 3/2014, de 5 de desembre, de mesures urgents destinades a potenciar la qualitat, la competitivitat i la desestacionalització turística a les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Atorgar l'autorització administrativa de construcció al projecte d'execució de l'antena de connexió per a la distribució de gas natural canalitzat a Camp de Mar, al terme municipal d'Andratx (Illes Balears), signat digitalment per l'enginyer industrial Àngel Casas Bachiller (col. 9735) i visat el 08/03/2023 pel COIIM-Valladolid, amb núm. 202301418, amb els condicionants següents:

- Abans de l'inici de les obres, Redexis Gas, SA, ha de sol·licitar a E‑Distribución Redes Digitales, SLU, un replanteig «in situ», per evitar possibles mals, tant a les persones com a les instal·lacions.

- Així mateix, també es consideraran les normes de la companyia distribuïdora NRZ002 i NRZ001, en què s'indiquen d'una manera més detallada i restringida les distàncies entre serveis.

- Les rases s'han de mantenir obertes el menor temps possible. Mentre romanguin obertes, es faran inspeccions diàries, i sempre abans del tancament, per evitar el soterrament de fauna.

- Dins les rases obertes es col·locaran elements com per exemple llistons que permetin la sortida de la fauna que hi pugui caure.

- Les edificacions necessàries per al desenvolupament del subsistema d'infraestructures i serveis tècnics s'ajustaran estrictament a les funcions que aquest necessiti, tenint especial cura a adaptar-se al paisatge que les envolta o a l'organització general del teixit urbà on se situen. Els espais lliures d'edificacions o instal·lacions que constitueixen l'entorn d'aquests subsistemes mantindran el caràcter d'espais enjardinats, en general, tenint cura de l'arbrat i la vegetació existent.

- A les canalitzacions de gas noves que s'autoritzin, com el cas que ens ocupa, caldrà respectar les servituds de pas, o d'altres que hi pugui haver, oficialment establertes. No es podran dur a terme actuacions (edificacions o d'altres) a les proximitats de les canalitzacions esmentades a distàncies inferiors a les establertes reglamentàriament en la normativa tècnica vigent.

- Les obres es faran d'acord amb el Departament de Vies i Obres i les seves prescripcions. Prèviament a la iniciació de les obres s'ha de comunicar la data de començament al Departament de Vies i Obres.

- Després de finalitzar les unitats d'obra afectades per la instal·lació es reposarà la totalitat del paviment, i n'ha de quedar un resultat igual a l'estat anterior a l'obra. En aquest sentit s'ha de respectar allò que s'esmenta en el projecte: «el farciment de la capa exterior es farà de naturalesa i acabat similar a l'entorn».

- Se senyalitzaran correctament, tant de dia com de nit, les obres. Aquestes no podran interrompre el pas a peu ni el trànsit rodat.

- S'ha de complir allò que especifica el capítol VI de l'ordenança de renous i vibracions del municipi relatiu a normes específiques per a treballs a la via pública, obres i edificació. L'horari de treball ha d'estar comprès entre les 8 i les 18 hores de dilluns a divendres, i entre les 10 i les 18 hores els dissabtes.

- Als mesos de juliol i agost no es podran fer servir màquines picadores, sense que això impliqui la prohibició d'obres, edificacions i treballs a la via pública, que podran continuar executant-se dins l'horari de treball però sense l'ús de les dites màquines. Als mesos de maig, juny, setembre i octubre, de dilluns a divendres, l'horari de treball d'aquestes màquines serà de 9.30 a 18 hores. A la resta de mesos s'aplicarà l'horari de treball general.

- Per a l'execució no es podrà superar 1 setmana d'acord amb el projecte.

- S'ha de donar compliment al Pla Director per la Gestió de Residus de la Construcció i Demolició de Mallorca. També s'ha de complir el contracte en vigor amb l'empresa de gestió de RCD.

Aquesta autorització habilita el titular per a la construcció de la instal·lació, sens perjudici d'altres autoritzacions, llicències o permisos si són necessaris per a la seva execució.

2. Estimar parcialment les al·legacions presentades pel titular del bé afectat AND-04 (Ajuntament d'Andratx), tal com proposa l'informe del Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica. Autoritzar l'ocupació per a la ubicació de la instal·lació gasista sobre terrenys de domini públic.

3. Reconèixer, en concret, la utilitat pública d'aquesta instal·lació, d'acord amb l'article 103 de la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs.

4. Determinar que, d'acord amb la disposició addicional segona del Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, modificada per l'article 19 del Decret llei 3/2014, de 5 de desembre, de mesures urgents destinades a potenciar la qualitat, la competitivitat i la desestacionalització turística a les Illes Balears, els ramals de canonada que connecten gasoductes de transport primari i secundari, així com les xarxes de distribució de gas natural, poden ser declarats d'utilitat pública i tenir els mateixos efectes prevists en els articles 25, 26.5 i 26.6 del Pla Director Sectorial Energètic. Per tant, en aquest cas, com que es tracta d'una instal·lació de distribució de gas natural i s'ha seguit el procediment de declaració d'utilitat pública regulat en l'article 3 de la Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, la declaració d'utilitat pública ha de tenir els mateixos efectes que els prevists en els articles 25, 26.5 i 26.6 del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears.

En conseqüència, d'acord amb la disposició addicional i els apartats 5 i 6 de l'article 26 del Decret 96/2005, per tal com l'obra autoritzada es farà en execució de les determinacions del Pla Director Sectorial, i atès que està recollit amb el grau de detall suficient per avaluar-ne les característiques fonamentals, són d'aplicació plena, directa i immediata i, a més a més, l'obra autoritzada no se sotmetrà als actes de control preventiu municipal a què es refereix l'article 84.1.b) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, perquè es tracta d'activitats d'interès supramunicipal, i queda exempta de la subjecció al règim de llicències, autoritzacions i informes que estableix la Llei 8/1995, de 30 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'activitats classificades i parcs aquàtics, reguladora del procediment i de les infraccions i sancions. D'altra banda, les obres autoritzades queden subjectes al règim impositiu establert en l'article 29 del Decret 96/2005.

5. Atorgar el termini de dos anys, comptador des de la notificació d'aquesta Resolució, per a l'execució de la instal·lació. La Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, per causes justificades i motivades, pot augmentar aquest termini.

6. Indicar que, una vegada executades totalment o parcialment les instal·lacions objecte d'aquesta autorització, el titular ha de presentar la sol·licitud de posada en servei, a la qual ha d'adjuntar un certificat de final d'obra subscrit per un tècnic facultatiu, així com les proves reglamentàries i la resta de documentació que exigeix la reglamentació vigent.

7. Notificar aquesta Resolució al titular de la instal·lació, a totes les persones interessades i als ajuntaments d'Andratx i Calvià, i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el Butlletí Oficial de l'Estat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Vàlid a la data de signatura del document electrònic. (Palma, 31 d'agost de 2023)

Per la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic El director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic Diego Viu Domínguez Per delegació de competència del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB núm. 31, de 22/07/2023)