Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 548872
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte bàsic per a la instal·lació d’un camp de boies d’amarratge ecològiques a Cala d’Hort, terme municipal de Sant Josep de sa Talaia (13a/2023)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 27 de juny de 2023, i d'acord amb l'article 8.1.a) del Decret 3/2022, de 28 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 31 d'1 de març de 2022),

RESOLC FORMULAR:

L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte bàsic per a la instal·lació d'un camp de boies d'amarratge ecològiques a Cala d'Hort, terme municipal de Sant Josep de sa Talaia, en els termes següents:

1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

El projecte està sotmès al tràmit d'avaluació d'impacte ambiental d'acord amb el Decret Llei 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears, atès que està inclòs en el seu annex 2, grup 7, punt 9 Qualsevol projecte o actuació que pugui afectar als ecosistemes marins.D'acord amb l'art. 7.2. a de la Llei estatal 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental i l'art. 13.2 del Decret Legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'Avaluació Ambiental de les Illes Balears, aquest projecte ha de seguir la tramitació ambiental com a Avaluació d'Impacte Ambiental Simplificada establerta al capítol II secció 2ª de l'esmentada Llei 21/2013.

2.Descripció i ubicació del projecte

El present projecte de camp de boies s'ubica a Cala d'Hort, al sud-oest de l'illa d'Eivissa, al terme municipal de Sant Josep de sa Talaia.

Per a la delimitació del camp de boies s'ha tingut en compte el polígon establert al document «Anàlisi espacial de la capacitat de càrrega nàutica de les zones de fondeig de les Illes Balears", de Gómez, A.G., Balaguer, P., Fernández-Mora, A., Tintoré,J. 2021", que estima la capacitat d'acollida d'embarcacions d'oci a les zones de fondeig de les Illes Balears a través de la capacitat de càrrega nàutica espacial, entesa com la relació entre l'espai disponible i la capacitat d'embarcacions que poden fondejar simultàniament.

S'instal·laran 46 ancoratges de tipus ecològic de sistema helicoïdal-helix o Manta Ray clavats en el substrat del fons marí, model concret que es definirà al projecte executiu. Es disposarà de línia d'amarrament de poliéster i una boia intermèdia per a cada amarratge, que permet eliminar el principal element erosiu, la cadena, i boia de senyalització de baix impacte paisatgístic. Quan sigui possible es buscarà que els ancoratges ecològics s'instal·lin sobre clarianes arenoses lliures de posidònia.

La delimitació del camp de boies coincideix en part a la zona grafiada com a zona de fondeig a regular sobre posidònia al Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la posidònia.

La ubicació concreta i la tipologia del sistema d'ancoratge ecològic es definirà al projecte executiu, i les preferències de tipologia seran: manta-ray o sistema helicoidal- hèlix, sistemes amb menor impacte ambiental sobre el fons marí.

3.Avaluació dels efectes previsibles

L'objectiu i efecte principal és evitar el fondeig d'embarcacions amb àncores, que danyen el fons marí de posidònia, a través de la instal·lació d'ancoratges ecològics de baix impacte ambiental. No obstant això, durant la instal·lació d'aquests sistemes es poden produir efectes per la contaminació atmosfèrica i acústica de la maquinària a utilitzar i per l'afecció del fons marí a la superfície on s'ubica l'ancoratge, així com també per la contaminació del medi marí per la terbolesa que es produeix durant les obres i per les emissions de les embarcacions a utilitzar.

També es produiran impactes durant la fase de funcionament, primer per l'efecte crida que pot ocasionar la instal·lació d'un camp de boies que incrementi l'afluència d'embarcacions a la zona, també per l'efecte de l'ombra de les embarcacions que disminueix la lluminositat que arriba a la posidònia, i especialment per tots els impactes derivats de la utilització del camp de boies per l'estada d'embarcacions, amb el conseqüent augment de la contaminació de les aigües (sentines, aigües de neteja, menjar, restes d'hidrocarburs, d'olis, de pintures anti-incrustants, etc.) i l'afecció a la posidònia i a les espècies de la zona, on es localitzen praderies de Cymodocea nodosa i fons de maërl o coral·ligen.

Dites comunitats marines constitueixen hàbitats d'interès comunitari d'acord amb la Directiva europea d'Hàbitats: hàbitat d'interès comunitari prioritari 1120* praderes de posidònia i l'hàbitat 1110 - bancs de sorra coberts permanentment per aigua marina poc profunda, hàbitats en què es localitzen espècies d'interès comunitari protegits tant per la Directiva Hàbitats com per la Directiva Aus, com: Calonectris diomedea, Hydrobates pelagicus, Larus audouinii, Phalacrocorax aristotelis desmarestii, Puffinus mauretanicus,Podarcis pityusensis, Caretta caretta i Tursiops truncatus.

A més, el camp de fondeig es localitzen a la Xarxa Europea Natura 2000, a la ZEPA estatal ES0000516 Espai marí del ponent i nord d'Eivissa, i a les ZEC autonòmiques: la ZEC marina ES5310104 Costa de l'Oest d'Eivissa i la ZEC terrestre ES5210032 Cap Llentrisca- sa Talaia, que compten amb Pla de gestió Natura 2000, aprovat pel Decret 49/2022, de 5 de desembre, pel qual s'aprova el Pla de Gestió Natura 2000 Costa Oest d'Eivissa.

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

D'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013, s'han consultat diverses administracions i entitats afectades i a la data d'emissió del present informe a l'expedient hi consten els següents informes:

-Servei de Protecció d'Espècies de data 3 d'abril de 2023 que informa que el projecte compleix amb les determinacions del Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la posidònia (art. 5 i 8), que és una zona inclosa a l'annex 2 com «a regular» i que té relació amb la gestió de l'espai Xarxa Natura 2000, i conclou que el projecte no és susceptible d'estar sotmès a una AIA ordinària. Recorda que està sotmès a l'autorització ambiental a què es refereix el decret esmentat, que haurà d'emetre la Direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat, una vegada superat el tràmit d'AA.

-Servei de Planificació al Medi Natural, de data 18 de maig de 2023, que conclou que s'informa favorablement el projecte d'un camp de boies ecològiques a Cala d'Hort, a l'àmbit de la ZEC ES5310104 Costa de l'oest d'Eivissa, promogut per Ports de les Illes Balears, sempre que es compleixin les condicions següents:

 

1.Es redueixi com a mínim un terç el nombre de fondejos del projecte.

2.Durant els dos primers anys de funcionament del camp de boies instal·lat, s'ha de realitzar un estudi de capacitat de càrrega biològica de la zona i avaluar el número de boies compatible amb la conservació dels hàbitats d'interès comunitari 1120 - Posidonion oceanicae (prioritari) i 1110 - bancs de sorra coberts permanentment per aigua marina, poc profunda. A més, les dades obtingudes durant aquests dos anys també hauran de permetre calcular la demanada real de la instal·lació. En funció del resultat de l'estudi, es podrà incrementar el número de boies del camp, previ el tràmit ambiental que escaigui, sempre sense superar el número màxim de punts de fondeig damunt de posidònia establert en el Pla de gestió Natura 2000 de la costa oest d'Eivissa.

Per calcular la capacitat de càrrega biològica de la zona es recomana aplicar les indicacions incloses a l'informe del tràmit ambiental del Pla de Ports, i recollides al punt 12 de les consideracions tècniques d'aquest informe).

3.Els ancoratges instal·lats només podran ser del tipus Manta Ray, hélix o tac químic; mai els de bolet o morts de formigó.

4.Els ancoratges s'ubicaran preferentment en fons d'arena, fent servir, si és possible i no estan colonitzats, l'espai ocupat per morts que s'hagin retirat.

5.Es prendran les mesures previstes al document ambiental, en especial instal·laran boies intermèdies a cada punt de fondeig, i instal·laran cortines o barreres protectores anti-terbolesa durant les obres que evitin que la resuspensió de sediments pugui afectar a la resta de la praderia.

6.Es retiraran els morts il·legals tant al polígon de fondeig regulat com a la franja adjacent de fondeig prohibit. Al pla de vigilància ambiental (PVA) i al projecte s'haurà de preveure quina serà la gestió dels morts i trens de fondejos que s'eliminin.

7.En el cas de que algun mort estigui colonitzat per praderia de posidònia (no per algues), s'haurà de valorar la seva retirada. En el cas de que s'opti per deixar-lo perquè estigui molt colonitzat i formi part d'una pradera continua, s'haurà de justificar documentalment i s'haurà d'anular per tal que no es pugui fer servir. S'haurà de realitzar un plànol amb els fondejos enretirats i una fitxa amb la fotografia i coordenades de cada fondeig ecològic instal·lat. Tot això haurà de quedar reflectit en el PVA.

8.S'haurà de passar còpia del PVA al servei de Planificació al Medi Natural, juntament amb un informe de les mesures preses en el replanteig del projecte.

9.El protocol de funcionament del camp de boies ha de contemplar una disponibilitat suficient de boies a un preu més baix per a embarcacions d'eslora reduïda (<7m).

10.S'ha de mantenir un 70 % de les boies per a estades curtes, de manera que no s'ha de permetre la reserva per més de 48 hores consecutives, a fi de garantir l'accés al major nombre d'embarcacions possible mitjançant una ràpida rotació. Les boies instal·lades sobre posidònia seran prioritàriament per a reserves de menys de 48 hores.

 

11.Es definirà una franja de fondeig prohibit de 100 d'amplada al voltant del polígon del camp de boies. Tant el polígon com la franja de 100 m hauran d'estar abalisats. El control del fondeig a ambdues zones es durà a terme per Ports IB.

12.El camp haurà de comptar amb una vigilància continua i pròpia que no permeti el fondeig entre les boies, ni en una franja de 100 d'amplada al voltant del polígon del camp.

13.Els vigilants de les zones de fondeig no tenen poder sancionador, per la qual cosa no tenen poder dissuasiu sobre les embarcacions que fondegen fora dels espais delimitats. En aquest sentit, s'ha d'articular la manera de poder sancionar i evitar el fondeig irregular davant del camp de boies.

14.Els vigilants del camp de boies hauran d'advertir de paraula, a cada nou usuari del camp de boies, que d'acord amb la normativa vigent a la zona:

 

-No es poden organitzar festes a bord, ni cridar ni emetre renous forts (únicament es podran emprar els altaveus de les embarcacions si es fa a un volum mínim que no pertorbi a la fauna ni generi molèsties als altres usuaris del camp de boies).

-No es poden abocar residus al mar, principalment les aigües residuals o de sentina.

-Exceptuant les de navegació i seguretat marítima, no es pot utilitzar il·luminació per sobre del pla horitzontal, les estroboscòpiques, les que il·luminin el mar i qualsevol altra que pugui afectar els hàbitats i les espècies de la ZEC.

15. Ports IB haurà d'editar un fulletó amb les normes de comportament esmentades en anglès, català i castellà, el qual repartirà a cada usuari del camp de boies. En aquest sentit el Servei de Planificació ha editat, en diferents idiomes, una sèrie de fulletons que es troben en format pdf a les següents direccions:

https://www.caib.es/sites/xarxanatura/ca/bones_practiques_a_la_mar/

https://www.caib.es/sites/xarxanatura/ca/bones_practiques_a_la_costa/

-Secció de Medi Ambient del Consell Insular d'Eivissa de data 23 de març de 2023 que conclou:

+Donades les dades de l'estudi de freqüentació de la zona de Cala d'Hort (amb un número màxim de 41 embarcacions en dia i època de l'any punta), el qual presenta uns valors significativament menors que els destacats al propi document ambiental presentat pel promotor (màxims de 100 embarcacions).

+Atès que a una zona amb un molt major nivell de freqüentació com es la zona de Porroig es presenta un camp de boies bastant inferior, 30 front als 46 de Cala d'Hort.

+Es considera que l'alternativa escollida amb un projecte de 46 fondejos ecològics, basat en unes dades de freqüentació sobrevalorades, presenta un camp de boies sobredimensionat, per la qual cosa, es considera necessari presentar una alternativa que s'ajusti de manera més real a la situació de freqüentació estival per a la zona de cala d'Hort.

+Es considera que la disposició d'un camp de boies sobredimensionat pot inclús arribar a causar un efecte contrari al de la preservació ambiental de les comunitats marines, per produir un potencial efecte reclam sobre la demanda actual de la zona de Cala d'Hort.

+Atès que el Pla de Gestió Natura 2000 Costa Oest d'Eivissa, per tal de tenir en compte la fragilitat i les dimensions de l'espai, determina un nombre màxim de punts de fondeig sobre posidònia de 25 per a Cala d'Hort.

+Donat que el conjunt del camp de boies es projecta sobre posidònia i arenals amb presencia de l'altra fanerògama marina protegida, Cymodocea nodosa, es considera adient que el nou camp de boies projectat no superi els 25 punts d'amarrament amb boies ecològiques.

-Secció d'Agricultura, Ramaderia i Pesca del Consell Insular d'Eivissa de data 24 de març de 2023 que sol·licita que es tinguin en compte els diferents informes preceptius en matèria de pesca de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears d'acord amb l'article 16 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura de les Illes Balears. Dins l'àmbit local d'aquest Consell Insular d'Eivissa, en matèria de pesca, se sol·licita que es respectin els punts de pesca d'arts de parada d'acord amb el Decret 15/2022, de 16 de maig, pel qual s'estableix un Pla de gestió per a la pesca artesanal en aigües interiors de les Illes Pitiüses (article 5) i sigui establert un perímetre de seguretat per evitar les interaccions del camp de boies i els seus usos, amb la zona de potencial calat d'aquestes arts de pesca.

-Subdirecció general de Biodiversitat Terrestre i Marina del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de data 14 d'abril de 2033 que considera que les actuacions que es volen desenvolupar no tindran afecció negativa significativa sobre els valors naturals objecte de conservació de la ZEPA ES000016 Espai marí del ponent i nord d'Eivissa, si, sempre que es respectin les condicions següents:

+El promotor haurà de vetllar pel compliment de totes les mesures previstes per prevenir, corregir i controlar els efectes adversos de les obres sobre els valors naturals de la zona, així com del pla de vigilància de les instal·lacions i de l'estat del fons marí proposat.

+Durant la fase de funcionament caldrà vigilar de manera estricta que es compleixen les normes d'utilització del camp de fondeig. En concret, el vigilant del camp de boies haurà d'advertir als usuaris que no es pot cridar ni emetre sons forts i que, en el cas de voler baixar a terra, únicament es pot anar des de l'embarcador fins al far pel camí existent, i no es poden baixar cans, usar cap tipus d'altaveu ni volar drons.

+El tipus d'ancoratge ecològic a utilitzar, tal com indica el promotor, serà elegit segons les característiques del fons a l'àrea de fondeig, seleccionant aquell més respectuós amb les comunitats bentòniques de l'entorn.

+Tal com indica el promotor, s'evitarà, sempre que sigui possible, la instal·lació de les boies ecològiques sobre pradera de Posidonia oceanica, seleccionant per al seu emplaçament clarianes d'arena i zones de la pradera desproveïdes de vegetació.

+Els responsables de l'execució de l'obra hauran de fer arribar a aquesta Subdirecció General de Biodiversitat Terrestre i Marina (bzn-espaciosmarinos@miteco.es ) les fotografies que mostrin la ubicació final i el tipus d'ancoratges ecològics utilitzats, així com la localització geogràfica final dels mateixos (coordenades GPS).

+La instal·lació d'aquests fondejos ecològics s'haurà de realitzar correctament garantint la menor afecció possible als fons. Fins i tot tractant-se d'un sistema de fondeig considerat ecològic, si la instal·lació no és adequada es pot produir afecció a aquest.

+Es realitzarà una inspecció prèvia a la instal·lació a la recerca d'exemplars de nacra (Pinna nobilis) espècie protegida declarada 'en situació crítica' per Ordre TEC/1078/2018, de 28 de setembre, a causa dels episodis de mortalitat massiva que estan causant patògens del gènere Haplosporidium. També s'inspeccionarà a la recerca de nacra de roca (Pinna rudis). En cas què es localitzin exemplars vius, es georeferenciaran i es contactarà amb aquesta Subdirecció General (bzn-biomarina@miteco.es), a l'efecte d'establir mesures per assegurar la protecció de les espècies.

+Abans de començar la instal·lació dels fondejos s'haurà de comprovar que no existeix presència de cetacis, aus marines o tortugues marines a la zona de desenvolupament de les mateixes. En cas d'albirar exemplars, s'hauran de posposar les activitats fins que no hi hagi risc per a aquesta fauna. Qualsevol incident amb qualsevol mena de cetaci, tortuga marina o au marina haurà de ser reportat a aquesta Subdirecció General (bzn-biomarina@miteco.es).

+Tots els elements a emprar hauran de ser dimensionats per resistir els esforços que puguin patir al llarg del període en què es trobin instal·lats a la mar, de manera que no es pugui produir el trencament d'aquests i la pèrdua al mar de les boies emprades o cap dels elements necessaris. Se seleccionaran els materials de manera que no es produeixi contaminació del medi marí ni s'afavoreixin processos de corrosió que puguin restar eficàcia a la instal·lació.

+El sistema de fondeig comptarà amb el dimensionament i els elements necessaris perquè cap de les seves parts es pugui arrossegar pels fons, com pot ser una boia mitjana de flotació, i haurà de tenir una folgança tan gran, que no suposi risc d'enganxament per a la fauna marina present als espais marins protegits.

+S'haurà de fer un seguiment sobre l'efectivitat del camp de fondeig plantejat en aquest projecte; en relació amb la millora de l'estat de les praderies de Posidònia. La informació obtinguda serà remesa en un informe del qual haurà de traslladar-se còpia a la Subdirecció General (bzn-espaciosmarinos@miteco.es ).

+L'execució de les actuacions inclourà una adequada gestió dels treballs, maquinària i residus, que garanteixi que no es produeix cap contaminació o abocament al mar.

+Les boies de superfície hauran de tenir un etiquetatge amb les condicions d'ús, on s'indicarà el nombre màxim d'embarcacions, l'eslora permesa i les condicions de mar/vent on es poden utilitzar.

+Els elements que s'instal·lin han de ser objecte d'un manteniment adequat i la vigilància per assegurar que cadascuna de les parts conserva les característiques adequades per a l'exercici de la seva funció; es comprovarà que tots els elements instal·lats a la mar es troben adequadament fixats i sense desenterrar, sense indicis de desgast o corrosió, amb flotabilitat adequada, etc., i es reposaran els danys al més aviat possible. Les tasques de comprovació s'han de fer amb la periodicitat suficient i, en tot cas, inferior a la vida útil que resulti esperable per al sistema instal·lat ateses les condicions de la seva ubicació. En aquest sentit, resulta també convenient realitzar la inspecció de tota la instal·lació després de temporals.

+Es recomana, en la mesura de la possible, aprofitar la instal·lació de les boies per retirar qualsevol residu existent a les zones de fondeig.

+Durant la utilització dels camps de fondeig, s'evitarà en la mesura del possible la generació de soroll per evitar molèsties a la fauna marina. Així mateix, està prohibit emetre sorolls o utilitzar substàncies o aliments (feeding) amb el propòsit d'atreure o repel·lir la fauna o modificar el seu comportament.

+A fi de reduir els riscos per a la fauna i flora marina, haurà de realitzar-se una tasca de conscienciació adreçada als usuaris dels camps de fondeig, sobre el valor de l'entorn en què es troben i les precaucions a tenir en compte per evitar danys, en especial, a praderies de Posidonia oceanica, cetacis, aus marines i tortugues marines que poguessin trobar-se a l'entorn.

+En el cas de ferir una tortuga, cetaci o au marina o si hi ha un d'aquests animals emmallat, ferit o mort, s'haurà d'avisar a l'112 amb la major brevetat i indicant-ne la posició, hora i circumstàncies de la troballa. Així mateix, caldrà informar a aquesta Subdirecció General (bzn-biomarina@miteco.es).

+Tal com indica el promotor, durant el desmuntatge de les instal·lacions s'hauran de deixar instal·lats, i abalisats amb un petit bollarí submergit, els ancoratges ecològics per a la seva utilització la temporada següent, de manera que se n'eviti la col·locació i retirada reiterada.

+Es prohibeix fer abocaments, de qualsevol naturalesa, a la mar.

+S'haurà de comunicar amb suficient antelació a aquesta Subdirecció General (bzn-espaciosmarinos@miteco.es ) la data prevista per a la instal·lació dels fondejos.

+Es podrà posar en contacte amb el promotor agents mediambientals o personal al servei del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, per a un possible acompanyament durant la realització de les activitats i comprovació de compliment de les presents condicions.

 

5. Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013 d'AA i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

a)Característiques del projecte:

L'objecte del projecte és evitar el fondeig d'embarcacions amb àncores sobre fons marí de posidònia, a través de la instal·lació d'ancoratges ecològics de baix impacte ambiental, a la zona de Cala d'Hort.

El projecte consisteix en instal·lar un camp de boies a la zona grafiada al document «Anàlisi espacial de la capacitat de càrrega nàutica de les zones de fondeig de les Illes Balears", de Gómez, A.G., Balaguer, P., Fernández-Mora, A., Tintoré,J. 2021", que coincideix en part amb la zona de fondeig a regular d'acord amb el Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la posidònia. El camp de boies proposat consta de 46 ancoratges ecològics amb la següent distribució d'embarcacions per eslores: 14 embarcacions per eslores de 0 a 8 m, 18 de 0-15 m i 14 de 15-20 m. La ubicació concreta i la tipologia del sistema d'ancoratge ecològic es definirà al projecte executiu, i les preferències de tipologia seran: manta-ray o sistema helicoidal- hèlix, sistemes amb menor impacte ambiental sobre el fons marí. Es disposarà de línia d'amarrament de polièster i una boia intermèdia per a cada amarratge, que permet eliminar el principal element erosiu, la cadena, i boia de senyalització de baix impacte paisatgístic. Quan sigui possible es buscarà que els ancoratges ecològics s'instal·lin sobre clarianes arenoses lliures de posidònia.

b)Ubicació del projecte:

El projecte de camp de boies s'ubica a Cala d'Hort, al sud-oest de l'illa d'Eivissa, al terme municipal de Sant Josep de sa Talaia.

El camp de fondeig que es proposa, a més d'estar ubicat sobre un fons de posidònia, hàbitat d'interès comunitari prioritari 1120*, també s'ubica sobre l'hàbitat 1110 Bancs de sorra coberts permanentment per aigua marina poc profunda, on es troben comunitats de Cymodocea nodosa, hàbitats que consten a la directiva europea d'Hàbitats, i es localitza dins la Xarxa europea Natura 2000, concretament a la ZEC marina ES5310104 Costa de l'Oest d'Eivissa i annex a la ZEC terrestre ES5210032 Cap Llentrisca- sa Talaia, i a la ZEPA estatal ES0000516 Espai marí del ponent i nord d'Eivissa,

c)Característiques del potencial impacte: no es preveuen impactes ambientals considerables si es duen a terme els treballs, les mesures preventives i correctores i el seguiment que inclou el projecte bàsic i el document ambiental, i al projecte executiu s'incorporen i formen part integrant d'aquest, les condicions dels informes emesos per les administracions consultades i recollides en aquest informe, i també les condicions d'aquest informe.

Conclusions de l'Informe d'impacte ambiental

Primer. No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte bàsic per a la instal·lació d'un camp de boies d'amarratge ecològiques a Cala d'Hort, terme municipal de Sant Josep de sa Talaia, firmat en data octubre de 2022, per part de l'administració, pel director del projecte, Juan Carlos Plaza Plaza, enginyer de camins, canals i ports, i per part de Tragsatec, com a autora del projecte juntament amb altres, per Olga Ruiz Martínez, Grau en Enginyeria Civil, sempre que es duguin a terme els treballs, les mesures preventives i correctores i el seguiment que inclou el projecte bàsic i el document ambiental, i al projecte executiu s'incorporin i formin part integrant d'aquest i estiguin incloses al pressupost del projecte, quan tenguin cost, les condicions dels informes emesos per les administracions consultades, i les condicions del present informe d'impacte ambiental següents:

1.El projecte s'ha de modificar i ha d'incorporar tot el que s'indica a aquest Informe d'Impacte Ambiental.

El nombre màxim de punts de fondeig del camp de boies de Cala d'Hort només pot ser de 25 i han de ser ancoratges ecològics.

L'objectiu de distribució d'eslores ha de ser entorn a: un 50% de 0- 9 m, un 35% de 9-15 m i un màxim del 15% de majors de 15 m.

La distribució d'aquests punts de fondeig s'ha de fer de manera que el major nombre possible es situïn a les clarianes on no hi ha posidònia ni Cymodocea nodosa ni Maërl o coral·ligen, d'acord amb els plànols del pla de gestió Natura 2000. Una vegada s'han situat el màxim d'ancoratges ecològics sobre arena, es distribuiran la resta de manera que es minimitzi al màxim l'afecció a les comunitats marines presents.

Per tal de retirar el nombre màxim de morts de formigó existents a la zona del camp de fondeig i que únicament restin els morts de formigó la retirada dels quals produiria afecció a la posidònia, el projecte executiu ha d'incorporar un estudi realitzat per un expert ambiental subaquàtic sobre els morts de formigó existents a la zona i les conclusions sobre la conveniència o no de la seva retirada segons la possible afecció a les comunitats marines, amb ubicació i fotografia de cada punt. La no retirada s'haurà de justificar per l'afecció a la posidònia perquè forma una pradera continua que ha colonitzat el mort de formigó i s'ha d'anular per tal que no es pugui fer servir com a punt de fondeig.

El projecte executiu ha de incloure una franja de fondeig prohibit de 100 m d'amplada al voltant del polígon del camp de boies. Tant el polígon com la franja de 100 m hauran d'estar abalisats i comptar amb vigilància per al control del fondeig a ambdues zones. Es recomana delimitar mitjançant abalisament la zona de bany per impedir fondeigs entre el camp de boies i la costa.

2.Al disseny del sistemes d'ancoratges ecològics del camp de boies a definir al projecte executiu s'ha d'incorporar el següent:

-S'evitarà, sempre que sigui possible, la instal·lació dels ancoratges dels punts de fondeig sobre pradera de Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa,maërl i/o coral·ligen,cercant per a la seva fixació clarianes d'arena i zones de la pradera desproveïdes de vegetació.

-El tipus d'ancoratge ecològic a utilitzar serà el que ocasioni el menor impacte sobre el fons marí, i la tipologia serà manta-ray o sistema helicoidal- hèlix en fons arenós, i en el seu cas tac químic a fons rocós.

-Les línies d'ancoratge, que uneixen l'ancoratge amb les boies de superfície, no han de ser de cadena, sinó compostes d'un cap de polièster i una boia de flotació intermèdia, que permeti la flotabilitat de la línia i impedeixi el contacte de la línia d'ancoratge en repòs amb el fons marí.

-S'han de seleccionar els materials que no produeixin contaminació del medi marí ni afavoreixin processos de corrosió que puguin restar eficàcia a la instal·lació, així com tampoc hi pot haver elements que s'arrosseguin pel fons, que es perdin per la mar o que puguin provocar enganxament de la fauna marina.

-S'han de respectar els punts de pesca d'arts de parada d'acord amb el Decret 15/2022, de 16 de maig, pel qual s'estableix un Pla de gestió per a la pesca artesanal en aigües interiors de les Illes Pitiüses (article 5), i establir un perímetre de seguretat per evitar les interaccions del camp de boies i els seus usos amb la zona de potencial calat d'aquestes arts de pesca.

3.El projecte executiu ha de dur incorporat un manual de funcionament del camp de fondeig d'obligat compliment. Les obligacions d'aquest manual que impliquen cost s'han d'incloure al pressupost del projecte. Al manual hi han de constar, entre d'altres, les següents condicions:

I)S'ha de complir en tot moment tot l'estipulat al Pla de Gestió Natura 2000 Costa Oest d'Eivissa, aprovat pel Decret 49/2022, de 5 de desembre (https://intranet.caib.es/eboibfront/ca/2022/11666/667729/decret-49-2022-de-5-de-desembre-pel-qual-s-aprova- ).

II)El manual de funcionament ha de recollir textualment la norma reguladora sobre fondeig (apartat 5.9.6) del Pla de gestió Natura 2000 Costa Oest d'Eivissa, és a dir:

1)Queda prohibit, amb caràcter general, el fondeig d'embarcacions sobre Posidònia oceanica (plànol 5.6 de l'annex I). En el cas que hi hagi praderies de posidònia properes, queda prohibit que la cadena o altres elements del fondeig puguin afectar-la.

Per tot allò no regulat en aquest apartat s'estarà al que s'estableix en el Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la Posidonia oceanica a les Illes Balears.

2)Les praderies de posidònia de Cala d'Hort i Cala Vedella tenen la catalogació de praderies que cal regular, d'acord amb els plànols 2.5 i 2.7 de l'Annex I del Decret 25/2018. Aquesta catalogació preveu la possible instal·lació de camps de boies de baix impacte sobre fons de posidònia en aquestes cales, com a mesura per mitigar l'elevat impacte sofert del fondeig incontrolat .

Perquè aquesta mesura sigui efectiva i no produeixi cap efecte no desitjat que pugui acabar afectant negativament els hàbitats i les espècies marines d'interès comunitari, el projecte d'instal·lació dels camps de boies haurà de tenir en compte la fragilitat i les dimensions de l'espai. S'establirà un nombre màxim de punts de fondeig sobre posidònia de 25 per a Cala d'Hort i 36 per a Cala Vedella. Tots els fondejos sobre fanerògames marines han de ser de tipus ecològic. S'haurà de preveure una disponibilitat suficient de boies a un preu més baix per a embarcacions d'eslora reduïda (<7m). A més, un 70% de les boies hauran de ser per a estades curtes, de manera que no s'ha de permetre la reserva per més de 48 hores consecutives, a fi de garantir l'accés al major nombre d'embarcacions possible mitjançant una ràpida rotació. El projecte preveurà també una partida destinada a la vigilància del camp de boies, independent del vigilant de posidònia, el qual es podrà donar suport durant les hores de màxima afluència.

3)A les zones més freqüentades pel busseig, l'òrgan gestor de l'espai protegit pot instal·lar sistemes de fondeig submergits que redueixin l'impacte del fondeig de les embarcacions dels bussejadors i en millorin la seguretat.

4)Queda prohibit el fondeig d'embarcacions a les zones de bany degudament abalisades, d'acord amb l'article 73.1 del Reial decret 876/2014, del 10 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament general de costes.

5)Es prohibeix també el fondeig d'embarcacions sobre les praderies de Cymodocea nodosa i sobre els bancs de Maërl o coral·ligen, així com sobre les comunitats de gorgònies, especialment a les zones sensibles a la pesca de les reserves marines de Ses Bledes i d'Es Vedrà i Es Vedranell.

L'incompliment de les prohibicions i limitacions previstes en aquest pla de gestió es sancionarà conforme al que es disposa en la Llei 5/2005, així com la Llei 42/2007 i la Llei 43/2003, tal i com s'estableix al PG Natura 2000 a l'apartat 5.1.2 Règim sancionador.

III).No es permet el fondeig lliure al camp de boies instal·lat ni tampoc al fons sobre les praderies de Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa i fons de maërl o coral·ligen.

IV).S'ha de complir en tot moment l'estipulat pel Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la posidònia.

V).No es pot cridar ni emetre renous forts i s'ha d'evitar l'ús d'altaveus, que en tot cas ha de ser a un volum mínim que no pertorbi a la fauna ni generi molèsties als altres usuaris del camp de boies.

VI).No està permès alimentar els animals ni llançar aliments a la mar.

VII).Està prohibit llançar residus sòlids o líquids a la mar així com buidar sentines i alliberar combustible.

VIII).Exceptuant les de navegació i seguretat marítima, no es pot utilitzar il·luminació per sobre del pla horitzontal, les estroboscòpiques, les que il·luminin el mar i qualsevol altra que pugui afectar els hàbitats i les espècies de la ZEC.

IX).Les embarcacions de serveis i gestió i les embarcacions de vigilància del camp de boies, s'intentarà que siguin silencioses.

X).La velocitat de les embarcacions quan transiten pel camp de boies no ha de superar els 3 nusos.

XI).Pel compliment del funcionament del camp de boies i les seves normes s'ha de comptar amb un servei de vigilància (independent del Servei de Vigilància de Posidònia), compost almanco per embarcació, patró i vigilant, i el seu homòleg per cobrir torns rotatius, que han de patrullar, tant de dia com de nit. A més de les funcions pròpies de la vigilància pel bon funcionament del camp de boies, aquest servei de vigilància serà l'encarregat de realitzar les funcions informatives de la normativa d'aplicació (Decret de posidònia i PG Natura 2000 Costa Oest d'Eivissa), de bon funcionament del camp de boies ecològiques i de bones pràctiques ambientals, que s'hauran d'explicar de paraula als usuaris i també s'haurà de fer entrega de fulletons informatius i de bones pràctiques ambientals dels camps de boies, que s'hauran d'haver elaborat i editat en diferents idiomes (almenys català, castellà, anglès).

Es poden consultar els fulletons elaborats pel Servei de Planificació al Medi Natural als següent enllaços:

https://www.caib.es/sites/xarxanatura/ca/bones_practiques_a_la_mar/

https://www.caib.es/sites/xarxanatura/ca/bones_practiques_a_la_costa/

XII).Els residus que es localitzin a la zona del camp de boies s'han de retirar i entregar al seu corresponent gestor autoritzat, per part del servei de vigilància del camp.

XIII).S'ha de comptar amb un protocol d'actuació o pla de contingència davant esdeveniments de contaminació de l'aigua i dels efectes derivats.

XIV).Pel compliment del funcionament del camp de boies i les seves normes s'ha de comptar també amb vigilància dotada d'autoritat.

4.El projecte executiu ha d'incloure la contractació d'un expert ambiental subaquàtic sobre fons, hàbitats i espècies marines i s'ha de reflectir una partida pressupostària a tal efecte al pressupost del projecte. L'expert ha de supervisar la preparació de les obres i l'execució de les obres amb immersions aquàtiques, el funcionament del camp de boies, i el seguiment del camp de boies, i ha d'elaborar i firmar els informes i registres del seguiment.

5.El projecte executiu ha d'incloure un apartat amb un pla de seguiment ambiental anual del projecte que inclogui la fase prèvia a les obres, les obres, el funcionament del camp de boies, la retirada dels elements desmuntables, període sense funcionament i la instal·lació a la temporada següent, i al pressupost de projecte hi ha de constar la partida corresponent al seguiment, detallant el cost de totes les mesures del seguiment que impliquen cost.

Dit seguiment ha d'incloure, a més de tot el referit a seguiment d'aquest informe i del que s'ha determinat al document ambiental sobre mesures, seguiment i registres:

+Apartat del seguiment sobre localització o no d'exemplars vius de nacra (Pinna nobilis), espècie protegida en situació crítica, i també de nacra de roca (Pinna rudis), i mesures dutes a terme al respecte.

+Apartat de seguiment sobre detecció o no de la presència de cetacis, aus marines o tortugues marines durant l'execució del projecte, i mesures dutes a terme en conseqüència.

+Apartat amb informe i conclusions sobre les tasques de retirada dels morts de formigó i comprovació de l'evolució futura del lloc, amb fotografies abans de la seva retirada, del lloc després de la retirada i del lloc anualment.

+Estudi sobre l'estat de conservació dels hàbitats i les espècies abans de la instal·lació del camp de fondeig, durant el seu funcionament, després del funcionament i a l'època de repós, amb monitorització de: la posidònia; espècies marines; qualitat de les aigües amb analítiques de nutrients, matèria orgànica i contaminants; i de cada punt on s'ha ubicat l'ancoratge ecològic, amb informe i conclusions de dit estudi per part del tècnic ambiental expert en fons marí. El resultat d'aquest informe serà determinant per Ports IB per prendre la decisió de continuar amb el camp de boies anualment i només es continuarà si la praderia de posidònia, la praderia de Cymodocea nodosa i el Maërl o coral·ligen, presenten un estat de conservació favorable complint amb la directiva europea d'Hàbitats.

+Durant els dos primers anys de funcionament del camp de boies instal·lat, s'ha de realitzar un estudi de capacitat de càrrega biològica de la zona i avaluar el número de boies compatible amb la conservació dels hàbitats d'interès comunitari 1120 - Posidonion oceanicae (prioritari) i 1110 - bancs de sorra coberts permanentment per aigua marina, poc profunda. A més, les dades obtingudes durant aquests dos anys també hauran de permetre calcular la demanada real de la instal·lació. En funció del resultat de l'estudi s'ha de concloure per part del tècnic ambiental expert en fons marí si existeix o no la conveniència de reduir el nombre de punts de fondeig.

Per calcular la capacitat de càrrega biològica de la zona es recomana aplicar les indicacions incloses a l'informe del Servei de Planificació al Medi Natural del tràmit d'avaluació ambiental estratègica del Pla de Ports de les Illes Balears (recollides al punt 12 de les consideracions tècniques de l'informe del Servei de Planificació al Medi Natural de data 18 de maig de 2023 sobre el projecte bàsic del camp de boies a Cala d'Hort, expedient de la CMAIB núm. 13a/2023).

+A més dels registres de seguiment que inclou el document ambiental s'han d'afegir més registres: el nombre de fulletons de bones pràctiques ambientals editats i del nombre dels distribuïts (1 per embarcació); nombre d'inspeccions realitzades per agents amb autoritat i nombre de sancions; nombre d'incidents detectats per abocaments de residus, tant sòlids com líquids; nombre d'incidents per afecció a la posidònia; nombre d'incidents d'afecció a la fauna marina i/o a aus marines (dades de nidificació).

+D'acord amb l'article 52.2 de la Llei 21/2013 es trametrà a la CMAIB un informe de seguiment sobre el compliment de les condicions.

+S'haurà de trametre còpia de l'informe de seguiment al Servei de Planificació al Medi Natural o òrgan competent en matèria de Xarxa Natura 2000, juntament amb un informe de les mesures preses en el replanteig del projecte.

6.En la realització de les obres i/o execució del projecte:

-S'ha d'instal·lar una cortina o barrera protectora anti-terbolesa durant les obres que eviti que la resuspensió de sediments pugui afectar a la resta de la praderia i comunitats marines.

-Els residus que es localitzin a la zona del camp de boies durant la fase d'execució s'han de retirar i entregar al seu corresponent gestor autoritzat.

-Els ancoratges ecològics s'han d'ubicar sempre que sigui possible a clarianes d'arena i zones de la pradera desproveïdes de vegetació, evitant la seva ubicació sobre pradera de posidònia i comunitats marines, que haurà de quedar reflectit al pla de seguiment.

-En cas de localitzar exemplars vius de nacra (Pinna nobilis), espècie protegida en situació crítica, i també de nacra de roca (Pinna rudis), es recollirà al pla de seguiment i es trametrà aquesta informació al Servei competent en Protecció d'Espècies de la Conselleria competent en medi ambient i a la Subdirecció General (bzn-biomarina@miteco.es ) del MITERD.

-En cas de detectar la presència de cetacis, aus marines o tortugues marines durant l'execució del projecte, s'hauran de seguir les ordres de l'expert ambiental, que poden consistir en l'aturada temporal de l'execució, i s'ha de recollir al pla de seguiment ambiental.

-La retirada dels morts de formigó i del tots els elements que formen dit fondeig (cadenes, cordes,etc.) s'ha de fer amb el control ambiental d'un expert subaquàtic sobre fons, hàbitats i espècies marines. Únicament s'han de retirar aquests morts si no causarà més perjudici ambiental la seva retirada que deixar-los. S'ha de reflectir el procés al pla de seguiment.

En cas que no es redacti un projecte executiu que compleixi tots els condicionants indicats, el projecte executiu de camp de boies s'ha de sotmetre a avaluació d'impacte ambiental ordinària perquè podria tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb l'article 47.2.a) de la Llei 21/2013, i el present informe d'impacte ambiental servirà de document d'abast i s'haurà de consultar a les mateixes administracions ja consultades i seguir la tramitació de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental i del Decret legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'avaluació ambiental. Cobrarà molta importància l'anàlisi d'alternatives que ha de justificar ambientalment l'alternativa elegida i el pla de vigilància ambiental que haurà d'incorporar, com a mínim, tot l'indicat sobre el seguiment a incorporar al projecte executiu.

Es recorda que:

-El projecte està sotmès a l'autorització ambiental a què es refereix el decret de posidònia que haurà d'emetre la Direcció general competent en matèria d'Espais Naturals i Biodiversitat, tal i com s'estableix a l'article 5.2: «Quan correspongui a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears l'autorització de l'article 61 de la Llei 42/2007, l'ha d'atorgar la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, a través de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, que ha de tenir en compte les prescripcions d'aquest Decret i les que s'estableixin, si és el cas, en el marc dels procediments d'avaluació ambiental».

-Queda prohibit el fondeig d'embarcacions a les zones de bany degudament abalisades, d'acord amb l'article 73.1 del Reial decret 876/2014, del 10 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament general de costes.

-S'hauran de tenir en compte bones pràctiques per tal de minimitzar la contaminació atmosfèrica:

https://www.caib.es/sites/atmosfera/ca/l/documents_dinteres_qualitat_de_laire-780/?mcont=3180

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. A més, es donarà compte al Ple de la CMAIB i al comitè tècnic d'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA).

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

(Signat electrònicament: 25 d'agost de 2023)

La directora general de Coordinació i Harmonització Urbanística Maria Paz Andrade Barberá Per suplència de la presidència de la CMAIB (BOIB núm. 106 de 29 de juliol 2023)