Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PUIGPUNYENT

Núm. 504804
Aprovació definitiva ordenança art mural de Puigpunyent

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un cop transcorregut el període d'exposició pública sense que hagin presentat reclamacions, es publica la següent ordenança d'art mural urbà al municipi de Puigpunyent per a la seva entrada en vigor.

ORDENANÇA D'ART MURAL URBÀ AL MUNICIPI DE PUIGPUNYENT

L'art mural urbà es defineix com una manifestació artística que té com a marc conceptual el carrer, la provisionalitat de l'obra, l'esperit crític i estètic, la composició plàstica i la reivindicació d'un estil de vida i d'una cultura. És per aquest motiu que el municipi vol donar èmfasi en el valor positiu d'aquesta expressió artística amb la finalitat de posar en valor a les persones, etapes històriques i espais estretament relacionats amb la història i la cultura puigpunyentina.

Per tal de contribuir en aquesta fita, es volen posar a disposició de la ciutadania espais estables de diferents característiques i a distintes localitzacions dins del municipi per a la pràctica de l'art mural urbà dins l'espai públic. Amb aquesta finalitat, el present ordenança crea l'inventari de murs, tant de titularitat municipal com privada, disponibles per a la pràctica d'aquesta manifestació artística, el procediment d'incorporació de murs a l'inventari i el procediment d'autorització. També es crea la Comissió de Valoració de les propostes presentades pels artistes i se n'estableix la composició, funcions i periodicitat de les reunions. A més, es regulen els drets dels propietaris dels murs privats en el procediment d'autorització i, finalment, s'estableixen les obligacions dels sol·licitants i el procediment a emprar en el cas d'incompliment.

Article 1. Finalitat i objecti

La finalitat i objectiu d'aquesta ordenança és la regulació de la pràctica de l'art mural urbà en diferents espais del municipi i el procediment d'autorització d'aquesta pràctica.

Article 2. Àmbit d'aplicació

2.1 L'àmbit d'aplicació d'aquest ordenança és el terme municipal de Puigpunyent, en concret, del sòl classificat com urbà.

2.2 S'exclou de l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordenança qualsevol bé integrant del patrimoni cultural de Balears, els quals es regeixen per Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears, i la seva normativa de desenvolupament, atès que, si escau, les pintures d'art mural dins de l'àmbit del Catàleg de Patrimoni Històric (2012) de Puigpunyent hauran de ser autoritzats prèviament per les dependències municipals.

2.3 Els actes d'execució d'aquesta ordenança no poden ser contraris, en cap cas, a les determinacions de la normativa territorial, urbanístic i d'habitatge, ni a les determinacions del planejament territorial i urbanístic vigent en cada moment.

Article 3. Definicions

Als efectes del que disposa aquesta ordenança, s'entén per:

a) Pintura d'art mural: tot missatge gràfic, sense ànim lucratiu ni publicitari, de configuració abstracta o representativa, aplicat sobre un mur com a suport creatiu amb la tècnica de l'aerografia amb pots de pintura a pressió o altres tècniques pictòriques pròpies de la pintura mural (estergit –stencil– o plantilles, tècniques mixtes, etc.).

b) Mur: qualsevol paret, mur o qualsevol altre espai que actuï com a suport de la tècnica pictòrica d'art mural.

c) Inventari: relació de parets, murs i altres espais susceptibles de ser utilitzats com a suport per a la realització de la intervenció artística dins del paisatge urbà de Puigpunyent.

Article 4. Art mural urbà

4.1 Està prohibit rascar o gravar, pintar grafits, eslògans, dibuixos o similars, fixar adhesius, anuncis, publicitat o similars sobre els elements de la via pública, el seu mobiliari o sobre les façanes dels immobles, tant públics com privats, llevat que hi hagi autorització.

4.2 Les pintures d'art mural i altres tècniques que puguin ser considerades com una expressió artística que es desenvolupa en l'espai urbà, s'admeten sobre qualsevol suport susceptible de ser pintat o transformat, inclòs a l'inventari de murs. Aquestes expressions artístiques requereixen autorització municipal, de conformitat amb el règim previst en aquesta ordenança.

Article 5. Inventari de murs

5.1 L'inventari és un document obert i dinàmic al qual s'aniran incorporant murs o descartant-ne a través del procediment establert en aquesta ordenança amb la finalitat d'identificar-los i localitzar-los. Està integrat per parets, murs i altres espais tant de titularitat pública com privada, que reuneixin les següents condicions:

a) Parets mitgeres

b) Tanques de solars sense edificar

c) Tancaments de les obres

d) Murs de contenció

e) Altres murs

L'inventari contindrà, de cada mur, la seva ubicació, l'adreça, un plànol de situació, una o diverses fotografies, la descripció de l'espai susceptible de ser pintat i la classificació del mur.

No s'inclouran en aquest inventari aquells murs que, per la seva ubicació, estiguin subjectes a un règim especial de protecció pel seu valor arquitectònic o patrimonial. Aquest inventari estarà permanentment actualitzat al web municipal.

5.2 Tipologia de murs:

Segons la propietat, es classifiquen en:

a) Murs de titularitat municipal.

b) Murs de titularitat privada.

5.3 Procediment d'incorporació de murs a l'inventari:

a) Murs de titularitat municipal: la Comissió de Valoració de l'art mural urbà actualitzarà l'inventari de murs de titularitat municipal, per consens dels seus membres. Aquesta actualització estarà subjecta als criteris de practicitat, agilitat i eficiència.

b) Murs de titularitat privada: totes aquelles persones, físiques o jurídiques, que estiguin interessades a incloure un mur de la seva propietat a l'inventari, han de presentar la seva sol·licitud adreçada a l'Ajuntament, en la qual es farà constar la identificació i la localització del mur, les característiques del mur, el període de temps d'inclusió en l'inventari i el document acreditatiu de la titularitat del mur per part del sol·licitant. La Comissió de Valoració de l'art mural urbà comprovarà que el mur en qüestió no estigui subjecte a una protecció especial amb motiu del seu valor arquitectònic o patrimonial. Aquestes sol·licituds, una vegada aprovades per la Comissió de Valoració de l'art mural urbà i acceptades a plenari, s'inclouran en l'inventari com a murs subjectes a autorització i seguiran el procediment establert d'autorització.

5.4 No s'inclourà a l'inventari de murs cap bé integrant del patrimoni cultural, o que estigui inclòs al seu entorn de protecció.

Article 6. Procediment per a l'autorització.

Tant els murs de titularitat municipal com privada queden subjectes a autorització.

6.1 Sol·licitud:

Per utilitzar un mur municipal, s'ha de presentar una adreçada a l'Ajuntament, a través de l'Oficina d'assistència en matèria de registres (Registre General) o a través de la seu electrònica de l'Ajuntament. La sol·licitud serà un model de document facilitat per l'Ajuntament. En aquesta sol·licitud s'especificarà el número de referència del mur que figura a l'inventari, la data amb l'horari i el termini de l'execució prevista i la documentació següent:

1. Fotocòpia del DNI, NIE o passaport d'un representant de l'associació o grup cultural (amb un mínim de 5 persones).

2. Fotocòpia del DNI, NIE o passaport de l'artista. 

3. Proposta. Aquesta ha d'incloure:

- Esbós de la pintura (en el qual s'apreciï de manera clara el seu contingut)

- Mesures de l'obra

- Gamma i RAL de colors de les diferents parts.

- Durada aproximada de realització.

- Motivació (valorar a les persones, etapes històriques i espais estretament relacionats amb la història i la cultura puigpunyentina).

Si transcorregut el termini de dos mesos des de la data de la presentació de la sol·licitud no s'ha rebut resposta, s'entendrà denegada l'autorització.

Aquesta sol·licitud serà valorada per  la Comissió de Valoració de l'art mural urbà i posteriorment es presentarà a plenari per a la seva aprovació (almenys dos grups polítics ho han d'acceptar). Un cop complet es comunicarà l'autorització i les seves condicions a la persona sol·licitant i a la Policia Local. En aquests murs, l'Ajuntament es reserva el dret a eliminar aquelles pràctiques pictòriques contràries a les condicions generals que han de complir les pintures murals o grafits de l'article 8 d'aquesta ordenança.

6.2 Procediment per obtenir l'autorització per als murs subjectes a autorització, tant públics com privats:

a) El termini màxim per resoldre la sol·licitud i comunicar la resposta serà de dos mesos des de la data de presentació de la sol·licitud.

b) En cas que manqui documentació a la sol·licitud, es reclamarà abans de la reunió de la Comissió de Valoració de l'art mural urbà, la documentació necessària.

d) En cas que la Comissió de Valoració de l'art mural urbà informi sobre alguna variació del projecte es comunicarà a la persona sol·licitant els canvis o les esmenes que cal fer per poder concedir l'autorització.

e) Un cop acceptat per la Comissió de Valoració de l'art mural urbà, es presentarà  a plenari per a la seva aprovació (almenys dos grups polítics ho han d'acceptar).

e) Un cop complets tots els requisits i acceptat per majoria al plenari, es comunicarà l'autorització i les seves condicions a la persona sol·licitant i a la Policia Local de Puigpunyent.

6.2.1 Singularitats de l'autorització dels murs de titularitat privada:

La Comissió de Valoració de l'art mural urbà presentarà a la propietat del mur privat la proposta presentada per l'artista abans de dur-ho a plenari, per tal que hi doni el seu vistiplau i poder continuar el procediment d'autorització.

En cas que la propietat del mur no estigui d'acord amb la proposta presentada, la Comissió de Valoració de l'art mural urbà podrà fer arribar els seus suggeriments a l'artista per tal que presenti una altra proposta. En cas que amb la presentació d'un tercer projecte no s'arribi a un acord, la sol·licitud de l'artista serà denegada.

Article 7. Autoritzacions

Les autoritzacions seran personals, intransferibles i estaran vinculades sempre a un document oficial d'identificació. Les persones sol·licitants estaran obligades a acreditar-se, en el moment de l'execució del mural, amb algun document que els identifiqui i la còpia de l'autorització que els facilitarà l'àrea de Cultura, en la qual s'especificarà el termini per executar l'obra. Si no s'executa en el termini establert, s'entendrà que la persona autoritzada hi renuncia.

Article 8. Condicions generals que hauran de complir les pintures murals.

a) No es permeten els murals ofensius o irrespectuosos per a les persones o les institucions, antidemocràtics, atemptatoris dels drets humans o de simbologia política.

b) No es permeten les pintures murals o grafits que incloguin algun tipus de reclam o al·lusió de caràcter publicitari amb finalitats comercials.

c) No es permet el plagi d'obres que pugui incórrer en delicte.

d) Les pintures murals o grafits arribaran a l'altura marcada per les característiques del mur. e) En el transcurs de l'execució de l'obra pictòrica s'haurà de delimitar l'espai a fi de no afectar amb els esprais o altres productes els vianants i/o altres béns de domini públic o dels particulars. Els sol·licitants seran els únics responsables quant a la utilització dels esprais o altres productes, i hauran de seguir les instruccions d'ús del fabricant, així com adoptar les mesures de prevenció de riscos que indiqui l'esmentat fabricant, sense que

l'Ajuntament hagi d'assumir cap responsabilitat sobre el cas. D'acord amb aquests riscos, caldrà que s'adoptin, sota la responsabilitat de la persona sol·licitant, les mesures de seguretat complementàries adients, com ara utilitzar ulleres protectores, guants de làtex, mascaretes, etc.

f) Un cop acabada l'acció, s'haurà de netejar l'espai circumdant i els residus produïts hauran de ser retirats i gestionats d'acord amb la normativa mediambiental corresponent.

g) Els murs lliures estan identificats mitjançant un distintiu. Els identificadors s'han de respectar i mantenir nets.

h) Si es desitja, es pot pintar abans amb pintura plàstica la paret designada. La persona sol·licitant assumeix totes les despeses que se'n derivin.

i) Per als murs amb autorització, l'obra pictòrica estarà instal·lada per un període mínim de dos anys a partir de la data de l'execució de l'obra. La Comissió de Valoració de l'art mural urbà podrà ampliar aquest termini en virtut de la qualitat artística de l'obra. En l'inventari de murs es farà constar la data en què es pot tornar a sol·licitar una autorització per a la realització d'una altra obra en aquests murs

Article 9. Comissió de Valoració de l'art mural urbà

9.1 Composició: la Comissió de Valoració de l'art mural urbà estarà formada per un representant de les diverses àrees municipals següents:

– President/a: Batlle/batlessa o persona en qui delegui

– Vocals: un representant de l'àrea de Cultura, un representant de l'àrea de Joventut, un representant de cada partit polític i un representant de la Policia Local.

– Secretari: el secretari de l'Ajuntament o persona en qui delegui.

9.2 Funcions i competències:

a) Actualitzar l'inventari de murs i determinar quins d'ells, tant de titularitat privada com municipal, poden ser idonis o no per ser incorporats o eliminats.

b) Aprovar, si escau, el canvi de tipologia d'un mur de lliure a subjecte a autorització o al revés.

c) Revisar i actualitzar els criteris d'aplicació d'aquesta ordenança per ajustar-lo a un funcionament millor.

d) Impulsar de manera transversal en totes les àrees, la promoció d'aquesta forma d'expressió artística mitjançant la realització d'activitats per part de la Regidoria de Cultura i la millora de l'aplicació d'aquesta ordenança.

e) Emetre un informe vinculant sobre el projecte presentat i l'adequació de l'obra pictòrica al mur demanat, i proposar l'autorització o denegació de les sol·licituds al plenari municipal.

f) Vetllar pel compliment de les condicions generals de les pintures en els murs lliures establerts a l'article 8 i proposar d'eliminar-les si no es compleixen aquestes condicions.

g) Vetllar pel compliment de les condicions establertes en les autoritzacions atorgades als murs subjectes d'autorització i, si escau, proposar la suspensió de l'autorització en els termes previstos a l'article 11 d'aquesta ordenança.

9.3 Reunions de la Comissió de Valoració de l'art mural urbà:

– Es reunirà com a mínim una vegada a l'any per revisar l'inventari de murs i dur a terme l'avaluació anual de les activitats executades i la memòria anual corresponent, així com tractar altres assumptes d'interès. Del resultat de la reunió se n'aixecarà l'acta corresponent.

– En cas que hi hagi sol·licituds, emetrà l'informe preceptiu vinculant, establert en l'apartat anterior, en un termini màxim d'1 mes des de la data de la seva presentació.

– Es requerirà la concurrència d'un mínim de tres membres per establir el quòrum necessari per dur a terme la reunió, amb la presència de les persones que ocupin la seva Presidència i Secretaria, o persones que els substitueixin.

Article 10. Utilització de les imatges

La persona autoritzada accedeix que la seva intervenció sigui fotografiada sense cap afany comercial, exhibida en el web o les xarxes socials, que es pugui incloure en algun recull col·lectiu de les obres fetes o utilitzades per les dependències municipals. Sempre s'esmentarà l'autoria de la pintura mural o grafit.

Article 11. Suspensió de l'autorització i denegació de futures sol·licituds.

L'incompliment de les condicions generals establertes en els articles 7 i 8, així com les condicions específiques que pugui contenir l'autorització, facultarà la Comissió de Valoració de l'art mural urbà a proposar la suspensió de l'autorització i l'atorgament de futures autoritzacions fins a un màxim de 2 anys.

 

Article 12. Inspecció i control

Correspon a la Policia Local de Puigpunyent la potestat d'inspecció i control de les actuacions derivades d'aquesta ordenança.

 

Puigpunyent a data de la signatura electrònica (3 d'agost de 2023)

El batle  Antoni Marí Enseñat