Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'ECONOMIA, HISENDA I INNOVACIÓ

Núm. 503203
Resolució del conseller d’Economia, Hisenda i Innovació per la qual s’aprova el format del model 593 de declaració liquidació de l’impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular va crear l'impost sobre el dipòsit de residus a abocadors, la incineració i la coincineració de residus, com a impost estatal aplicable, a partir del dia 1 de gener de 2023, a tot el territori espanyol. Aquest impost es va cedir a les comunitats autònomes, juntament amb l'atribució de competències normatives i de gestió a aquestes mitjançant l'adopció dels acords corresponents en els marcs institucionals de cooperació en matèria de finançament autonòmic establerts, i també les modificacions normatives necessàries per a la seva configuració i aplicació plena com a tribut cedit.

2. A aquests efectes, la Llei orgànica 9/2022, de 28 de juliol, per la qual s'estableixen normes que facilitin l'ús d'informació financera i d'un altre tipus per a la prevenció, la detecció, la investigació o l'enjudiciament d'infraccions penals, de modificació de la Llei orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes i altres disposicions connexes i de modificació de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal, va modificar a través de la disposició final quarta, d'una banda, l'article 11 de la Llei orgànica 8/1980, i va establir com a susceptible de cessió a les comunitats autònomes l'impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus; i, de l'altra, l'article 19.2, que preveu que les comunitats autònomes, respecte a aquest tribut, poden assumir la regulació dels tipus impositius i la gestió.

3. De la mateixa manera, la Llei orgànica 9/2022 va modificar, a través de la disposició final cinquena, la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb Estatut d'autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries. Amb aquesta modificació se cedeix el rendiment de l'impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus a les comunitats autònomes de règim comú, i es determina l'abast de les competències normatives. Correlativament, la Llei 37/2022, de 27 de desembre, modifica en el mateix sentit la Llei 28/2010, de 16 de juliol, del règim de cessió de tributs de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de fixació de l'abast i les condicions de la dita cessió incloent aquest impost entre els tributs cedits.

4. D'acord amb les lletres d) i e) de l'apartat 3.Primer de la disposició transitòria vuitena de la Llei 7/2022, en l'àmbit de la gestió tributària, correspon a les comunitats autònomes l'aprovació dels models de declaració, que han de contenir les mateixes dades que les aprovades per la persona titular del Ministeri d'Hisenda, i també l'aprovació de l'ordre reguladora de la creació i el procediment d'inscripció del Cens d'obligats tributaris subjectes a aquest impost, que ha de ser substancialment igual a l'establerta per la persona titular del Ministeri d'Hisenda. En aquest sentit, s'ha dictat l'Ordre HFP/1337/2022, de 28 de desembre, per la qual s'aprova el model 593 “Impost sobre el dipòsit de residus a abocadors, la incineració i la coincineració de residus. Autoliquidació”, s'estableix la forma i procediment per a la seva presentació, es regula la inscripció al Registre territorial dels obligats tributaris per l'impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus, i s'aprova el model de targeta d'inscripció.

5. Pel que fa a les Illes Balears, en atenció al fet que l'impost entrava en vigor l'1 de gener de 2023 i que, per tant, no havia temps de tramitar una ordre d'aprovació del model 593 amb les mateixes dades que les aprovades per l'Ordre HFP/1337/2022 esmentada, la disposició addicional quarta de la Llei 11/2022, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023, va aprovar el model de declaració liquidació de l'impost sobre el dipòsit de residus a abocadors, la incineració i la coincineració de residus, i s'estableix la forma i el procediment de presentació. Així mateix, la disposició addicional cinquena d'aquesta Llei crea el Cens d'obligats tributaris de l'impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus, la gestió dels quals correspon a l'Agència Tributària de les Illes Balears.

6. D'acord amb tot això i amb l'Ordre de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de 22 de desembre de 2016 per la qual es regula l'estructura organitzativa i funcional de l'Agència Tributària de les Illes Balears, l'administrador tributari de l'Agència Tributària de les Illes Balears, ha proposat, amb data d'1 d'agost de 2023, que s'aprovi el format del model 593.

Fonaments de dret

1. La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

2. La Llei orgànica 9/2022, de 28 de juliol, per la qual s'estableixen normes que facilitin l'ús d'informació financera i d'un altre tipus per a la prevenció, la detecció, la investigació o l'enjudiciament d'infraccions penals, de modificació de la Llei orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes i altres disposicions connexes i de modificació de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal.

3. La Llei 11/2022, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023.

4. La Llei 3/2008, de 14 d'abril, de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

5. L'Ordre HFP/1337/2022, de 28 de desembre, per la qual s'aprova el model 593 “Impost sobre el dipòsit de residus a abocadors, la incineració i la coincineració de residus. Autoliquidació”, s'estableix la forma i procediment per a la seva presentació, es regula la inscripció al Registre territorial dels obligats tributaris per l'impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus i s'aprova el model de targeta d'inscripció.

6. L'Ordre del conseller d'Economia i Hisenda de 28 de desembre de 2009 per la qual es regula el procediment de pagament i presentació de documentació amb transcendència tributària per via telemàtica i es crea el tauler d'anuncis electrònic de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

7. L'Ordre de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de 22 de desembre de 2016 per la qual es regula l'estructura organitzativa i funcional de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

Resolució

1. Aprovar el format del model 593, «Declaració liquidació trimestral de l'impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus», que consta de dos exemplars —exemplar per a l'Agència Tributària de les Illes Balears i exemplar per al substitut— i que figura en l'annex d'aquesta resolució.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (2 d'agost de 2023)

El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació Antoni Costa Costa

Documents adjunts