Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 500625
Reglament municipal regulador de la figura de Cronista Oficial de la Ciutat d'Inca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament d'Inca, en sessió ordinària celebrada en data 27 de juliol de 2023, va aprovar definitivament, amb resolució expressa de les al·legacions presentades, el Reglament regulador de la figura de cronista oficial de la ciutat d'Inca. De conformitat amb l'establert a l'article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, modificada per la Llei 11/1999, de 21 d'abril, així com l'article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, queda definitivament aprovat el Reglament en qüestió. A continuació es fa públic el Reglament íntegre:

«REGLAMENT REGULADOR DE LA FIGURA DE CRONISTA OFICIAL DE LA CIUTAT D'INCA

Exposició de motius

El Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, dedica part del títol VI, articles del 186 al 191, a regular els honors i les distincions de les entitats locals. Així, a l'article 189 s'assenyala que les corporacions locals poden acordar la creació de medalles, emblemes, condecoracions o altres distintius honorífics, a fi de premiar especials mereixements, beneficis assenyalats o serveis extraordinaris, així com per acordar nomenaments de fills il·lustres i adoptius, atorgament de medalles, altres distincions honorífiques, etc., atesos els mèrits, les qualitats i les circumstàncies singulars que en les persones guardonades concorrin, i que seran aplicats amb el major rigor en expedient que s'instruirà a aquest efecte.

En l'actualitat, la normativa en matèria de nomenaments honorífics de l'Ajuntament d'Inca es troba regulada en el Reglament regulador de protocol, honors, distincions i premis, però, en canvi, no existeix regulació relativa a la figura del/de la cronista oficial de la ciutat.

La figura de cronista oficial d'Inca, tant en honor a la seva tradició com a la utilitat de la seva tasca historiogràfica, és de cabdal importància per al municipi. El/la cronista oficial ha d'apropar a tots els ciutadans i ciutadanes els coneixements i valors històrics, socials, culturals, artístics, lingüístics, paisatgístics que conformen el patrimoni d'Inca i, així, enfortir la consciència de poble. A més, el/la cronista oficial ha d'actualitzar el llegat històric inquer des d'una visió global i present al servei del tothom.

Ha quedat demostrat al llarg del temps que els cronistes oficials d'Inca han complert aquesta funció de forma excel·lent, tot consolidant, conservant i divulgant la memòria històrica de la ciutat, i han estat referència ineludible per a la tasca d'investigadors i estudiosos, i per a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement de la història de la seva història.

Per aquests motius es considera que la figura de cronista oficial ha de tenir el marc legal adequat que reguli el seu nomenament, funcions i Estatut, de manera que quedi definitivament institucionalitzada en dret.

Per altra banda, en atenció a les especialitats que presenta aquesta figura respecte del règim general d'honors i distincions, es considera més adequat dotar-la d'un reglament municipal propi.

 

Capítol I Nomenament de cronista oficial de la ciutat d'Inca

Secció 1a Condicions

Article 1 Requisits

El nomenament de cronista oficial de la ciutat d'Inca ha de recaure sobre persones físiques que s'hagin distingit en la seva tasca d'estudi, investigació i difusió de la història, i temes relacionats amb la ciutat d'Inca.

 

Article 2 Nombre

La condició de cronista oficial de la ciutat d'Inca no podrà recaure en més d'una persona simultàniament, sense perjudici del que estableix aquest reglament quant al cronista honorari.

 

Secció 2a Procediment

Article 3 Iniciació

1. El procediment per al nomenament de cronista oficial de la ciutat d'Inca s'iniciarà per resolució de l'Alcaldia adoptada d'ofici o a petició del Ple mitjançant acord adoptat per majoria simple, o a iniciativa de qualsevol persona, entitat o associació. En aquest darrer cas s'iniciarà el procediment si l'Alcaldia ho considera d'interès; la denegació de la iniciativa haurà de ser motivada.

2. La resolució de la Batlia mitjançant la qual s'inicia el procediment podrà recollir distintes propostes de persones candidates. Quan el procediment s'iniciï a iniciativa particular o per acord de Ple, el batle o la batlessa, a més de la persona o persones proposades, en podrà proposar d'altres.

3. A la proposta d'iniciació de l'expedient, s'hi ha d'adjuntar tantes memòries com persones candidates es proposin, en elles s'especificaran els mèrits que concorren en cada candidatura proposada, juntament amb les seves ressenyes biogràfica i bibliogràfica.

Article 4 Instrucció

1. La instrucció de l'expedient, que correspon a l'Àrea de Cultura municipal, es dirigirà a acreditar i valorar els mèrits de les persones candidates quant a la seva obra o activitat relativa a la ciutat d'Inca.

2. Durant la tramitació de l'expedient i de forma facultativa i no vinculant, es podran sol·licitar els informes que es considerin adients, tant interns com externs, a especialistes o entitats i associacions culturals, científiques o altres d'Inca o de les Illes Balears.

3. Finalment l'expedient serà informat pels serveis tècnics de l'Àrea de Cultura i pels serveis jurídics, en aquest darrer cas als únics efectes de verificar que s'han acomplert els tràmits legals.

4. Abans de formular-se la proposta de nomenament es donarà audiència al candidat o candidats en l'expedient.

Article 5 Resolució

El nomenament de cronista oficial de la ciutat d'Inca s'acordarà pel Ple de l'Ajuntament, amb el dictamen favorable previ de la Comissió Informativa que tengui atribuïdes les competències de cultura, i requerirà el vot favorable dels dos terços del nombre legal de membres de la corporació municipal.

 

Capítol II Contingut del títol de cronista oficial

Secció 1a Caràcters generals

Article 6 Caràcter honorífic

El títol de cronista oficial de la ciutat d'Inca és purament honorífic i no porta aparellat el dret a percebre cap retribució econòmica, sense perjudici de la compensació de despeses a què es refereix l'article 10.2.

 

Article 7 Durada i cessament

1. El títol de cronista oficial de la ciutat d'Inca té caràcter vitalici.

2. Això no obstant, podrà cessar per decisió pròpia o per acord del Ple municipal, tot complint els requisits que es disposen en aquest article.

3. En cas d'incapacitat del cronista o la cronista per complir amb les seves funcions, o en cas d'incompliment de les seves obligacions o per la realització de qualsevol acte contrari als interessos generals i/o municipals, o a la imatge de la ciutat, podrà ser cessat per l'Ajuntament ple.

4. Per al cessament del cronista o la cronista oficial es requerirà la tramitació de l'expedient, que seguirà els mateixos tràmits que per al seu nomenament, i hi hauran de quedar acreditades les circumstàncies que justifiquen aquesta decisió. El dit acord plenari també requerirà el vot favorable dels dos terços del nombre legal de membres de la corporació municipal.

Article 8 Cronista honorari

1. En el cas que el o la cronista cessi per qualsevol circumstància que no sigui imputable a un incompliment de les seves funcions, o per causar danys a l'interès general i/o municipal, o a la imatge de la ciutat, l'Ajuntament podrà, si així ho considera oportú, adoptar resolució de nomenar-lo cronista honorari/ària de la ciutat d'Inca.

2. El cronista honorari/ària tendrà els següents drets:

- A ostentar la medalla de cronista a qualsevol acte públic al qual assisteixi.

- A assistir, ocupant un lloc preferent, als actes públics organitzats per l'Ajuntament.

- A disposar, en atenció als recursos que tengui l'Ajuntament, d'una dependència municipal degudament dotada per ubicar el seu arxiu i desenvolupar el seu treball.

- A rebre gratuïtament un exemplar de totes les publicacions que pugui editar l'Ajuntament.

Article 9 Obligacions

Al cronista oficial, li correspon l'exercici de les següents funcions:

- Investigar i divulgar el passat de la localitat.

- Recopilar i conservar en els arxius municipals les dades i documents del temps present o quan siguin o puguin ser històricament rellevants.

- Anotar, procurar la conservació i divulgar les tradicions i els costums de la ciutat d'Inca (Illes Balears).

- Recopilar i conservar en els arxius municipals documents històrics o actuals, ja siguin originals o còpies autoritzades, en les quals pugui fonamentar les seves investigacions i dels cronistes que el succeeixin.

- No traslladar cap document de l'Arxiu Històric fora de les seves instal·lacions.

- Elevar propostes a la Batlia sobre assumptes derivats de les seves investigacions.

- Procurar que la corporació custodiï en deguda forma els arxius documentals, particularment les actes i els expedients d'interès històric.

- Amb petició prèvia de la Batlia, preparar la documentació per realitzar campanyes institucionals en defensa dels valors històrics, patrimonials, urbans, paisatgístics, culturals i humans d'Inca.

- Promoure la realització d'estudis i treballs monogràfics en relació amb els fons de l'arxiu local i altres fonts, com també col·laborar en les Jornades d'Estudis Locals que s'organitzin o estiguin ja organitzades.

- Informar, quan així sigui requerit, les corporacions, organismes, autoritats i visitants significatius de la localitat sobre els seus aspectes històrics, patrimonials, culturals i artístics.

- Assessorar i informar les autoritats locals, quan així sigui requerit, en qüestions d'heràldica, tradicions, monuments, arquitectura i urbanisme quan aquest afecti el patrimoni urbà i la història d'Inca.

- Informar, si així ho considera la Batlia, en els expedients que es tramiten per atorgar honors i distincions.

- Redactar anualment una memòria si és requerit en aquest sentit.

- Redactar anualment la “Crònica d'Inca”.

- Qualssevol altres feines, informes o assessoraments que el Ple o la Batlia consideri oportú sotmetre a la seva consideració.

 

Article 10 Drets

El títol de cronista oficial atorga els drets següents:

1. Rebre de l'Ajuntament una medalla commemorativa del nomenament i distintiva del títol.

2. Ser compensat/ada de les despeses generades com a conseqüència de l'encàrrec conferit de realitzar algun estudi o investigació de caràcter excepcional per la seva complexitat, o per la inversió de treball que requereixi o que exigeixi la realització de viatges, o l'adquisició de mitjans materials específics.

Si per raó del càrrec ha de desplaçar-se fora del municipi, podrà presentar justificació de les despeses generades en concepte d'allotjament, manutenció i estada amb el límits quantitatius establerts al Reial decret 462/2002, de 24 de maig, sobre indemnitzacions per raó del servei, i haurà de complir idèntiques formalitats com si d'un empleat públic es tractàs.

3. Ser convidat/ada als actes públics organitzats per l'Ajuntament, així com assistir a les sessions del Ple.

4. Rebre gratuïtament un exemplar de totes les publicacions editades per l'Ajuntament.

5. Accedir als fons dels arxius i de les biblioteques del municipi per a la seva consulta i estudi. En tot cas, l'accés a les dades que consten en expedients i registres administratius s'efectuarà en els termes que disposi la legislació vigent en la matèria.

6. Utilitzar el material i els mitjans tècnics que es posaran a disposició a l'Ajuntament per facilitar el desenvolupament de la seva tasca.

7. Publicar per part de l'Ajuntament de la "Crònica d'Inca", sempre que la corporació ho consideri oportú.

 

Capítol III Competències

Article 11 Competència general

Sense perjudici de les competències atribuïdes per aquest reglament a diferents òrgans i serveis municipals en matèries concretes, totes les qüestions que se suscitin referents a la figura de cronista i la seva activitat i relacions amb l'Ajuntament es canalitzaran a través de l'Àrea d'Alcaldia.

Article 12 Medalla de cronista

La medalla commemorativa del nomenament de cronista oficial de la ciutat d'Inca tendrà forma ovalada de 55 mil·límetres de llarg per 45 mil·límetres d'amplada, es trobarà pendent d'un cordó vermell carmesí i presentarà a l'anvers l'escut d'Inca (Illes Balears) i, envoltant-lo per sota, la llegenda "Cronista oficial de la ciutat d'Inca (Illes Balears)", i al revers, el nom i dos cognoms del cronista o la cronista, així com la data del seu nomenament.

Disposició final única

De conformitat amb el que disposa l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, el present Reglament entrarà en vigor quan s'hagi publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i hagi transcorregut el termini fixat en l'article 113 de la referida Llei 20/2006.»

 

Inca, en la data de la signatura electrònica (1 d'agost de 2023)

El batle president Virgilio Moreno Sarrió