Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MARIA DE LA SALUT

Núm. 468740
Aprovació definitiva del Reglament d'Honors i Distincions de l'Ajuntament de Maria de la Salut

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 

Expedient núm.: 229/2023

Procediment: disposicions normatives (aprovació, modificació o derogació)

Assumpte: aprovació definitiva del Reglament d'Honors i Distincions de l'Ajuntament de Maria de la Salut

Document signat per: el Sr. Batle

El Sr. Jaime Ferriol Martí, en la seva condició de Batle President de l'Ajuntament de Maria de la Salut, província Illes Balears,

FA SABER:

Que el Ple de la Corporació Local, reunit en Sessió ordinària dia 2 de maig de 2023, va acordar, per unanimitat dels seus membres, l'aprovació inicial del Reglament d'Honors i Distincions de l'Ajuntament de Maria de la Salut.

Que, en compliment del que es disposa en els articles 49.c) i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, es va establir un període d'exposició pública de trenta dies, dins dels quals les persones interessades van poder examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimessin oportunes, publicant-se Anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 58, de 6 de maig de 2023.

Finalitzat el període d'exposició pública, sense presentar-se reclamacions, s'eleva a definitiu l'acord provisional del Ple de dia 2 de maig de 2023.

En compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, es publica completament el text del Reglament d'Honors i Distincions de l'Ajuntament de Maria de la Salut, per a general coneixement i els efectes que calguin.

«REGLAMENT D'HONORS I DISTINCIONS DE L'AJUNTAMENT DE MARIA DE LA SALUT

PREÀMBUL

La Corporació Local, en atenció al principi d'autonomia local i les competències atribuïdes de conformitat amb el que es disposa en l'article 25.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, considera necessària la regulació oportuna que permeti reconèixer i premiar serveis extraordinaris per a la localitat realitzats per persones físiques o jurídiques, de tal manera que reconeguin dits mèrits de manera pública, destacant aquelles conductes que siguin mereixedores de reconeixement públic, sobretot valors com la tolerància, llibertat i amor a la terra.

Els títols i les distincions que concedeix la Corporació Local són solament honorífics i, per tant, no tenen una compensació econòmica o de qualsevol altra classe.

A més, de conformitat amb el que es disposa en l'article 137 de la Constitució espanyola de 1978, l'Estat s'organitza territorialment en municipis, províncies i en les Comunitats Autònomes que es constitueixin, i es determina que totes aquestes entitats gaudeixen d'autonomia per a la gestió dels seus respectius interessos, consagrant-se en el seu article 140 el principi d'autonomia dels municipis, establint-se que el seu govern i administració corresponen als respectius ajuntaments.  

En el Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les Entitats Locals, aprovat per Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, es dedica part del Títol VI a regular els Honors i les Distincions de les Entitats Locals. Així, en el seu article 189 es predica que les Corporacions Locals poden acordar la creació de medalles, emblemes, condecoracions o altres distintius honorífics, a fi de premiar especials mereixements, beneficis assenyalats o serveis extraordinaris, així com per acordar nomenaments de Fills predilectes i adoptius i de membres honoraris de la Corporació, en vista dels mèrits, qualitats i circumstàncies singulars que en les persones guardonades concorrin i que seran aplicats amb el major rigor en expedient que s'instruirà a aquest efecte.

No cal oblidar en el moment de redactar un reglament la normativa general de precedències en el que afecta a les Corporacions Locals i assenyalar la importància del que es disposa en els articles 5, segon paràgraf, i 6 del Capítol II del Reial decret 2099/1983, de 4 d'agost, pel qual s'aprova l'Ordenament General de Precedències en l'Estat.

Per tot plegat, els ajuntaments, mitjançant la seva potestat d'autoorganització, necessiten regular les normes de funcionament, organització i realització dels actes públics municipals, els tractaments, les precedències, els símbols, els atributs i els usos oficials, així com les distincions honorífiques que pot atorgar una Corporació municipal.

En la societat actual és de justícia i, per això mateix, necessari reconèixer els mèrits i la trajectòria de les personalitats destacades, vinculades a la comunitat pel seu naixement, pel seu itinerari vital o pels seus actes, que les fan mereixedores de ser objecte de coneixement i de valoració per la població del municipi amb el qual es vinculen, per la qual cosa la present norma compleix també amb els requeriments que deriven dels principis de necessitat i eficàcia als quals ha d'ajustar-se.

Tot això ve a justificar l'adequació de la norma als principis de bona regulació que es preveuen en l'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, complint amb això la seva obligació d'actuar d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, i eficiència.

 

CAPÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Fonament legal i naturalesa

L'aprovació del present Reglament es fonamenta en els articles 4 i 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, i en els articles 50.24 i 189 a 191 del Reial decret 2568/1986, de 26 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les Entitats Locals, en els quals es disposa que les Corporacions Locals podran acordar la creació de medalles, emblemes, condecoracions o altres distintius honorífics, a fi de premiar especials mereixements, beneficis assenyalats o serveis extraordinaris, prèvia tramitació del corresponent expedient administratiu, en la forma prevista en el present Reglament.

Article 2. Objecte

Constitueix l'objecte del present Reglament la regulació del règim aplicable a la concessió de títols, honors i condecoracions que poden atorgar-se per la Corporació municipal, a fi de premiar o reconèixer les actuacions que puguin ser mereixedores dels mateixos, i que seran les següents:

  • Proclamació de Fills o Filles il·lustres.
  • Declaració de Fills adoptius o Filles adoptives.
  • Concessió de la Medalla d'or del municipi.
  • Altres distincions honorífiques

Article 3. Àmbit d'aplicació

El present Reglament serà aplicable als nomenaments de Fills il·lustres i Fills adoptius, a les concessions de Medalles d'or del municipi i a l'atorgament de les altres distincions honorífiques que es preveuen en el mateix, que es pretenguin acordar per part de la Corporació municipal.

Article 4. Nomenaments

Els nomenaments, que podran recaure en persones nacionals o estrangeres, tindran un caràcter honorífic i no atorgaran en cap cas potestats per intervenir en la vida administrativa ni en el govern del municipi, però habilitaran l'acompliment de funcions representatives quan aquestes hagin d'exercir-se fora de la demarcació territorial respectiva, prèvia designació especial de la Batlia.

La concessió de distincions i honors, en tot cas, es farà de forma discrecional per la Corporació Local.

Per concedir distincions i honors a persones estrangeres, es requerirà autorització expressa del Ministeri d'Administracions Públiques, previ informe del d'Afers Exteriors, de conformitat amb el que es disposa en l'article 190 del Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les Entitats Locals.

Article 5. Concessió a Títol pòstum

Els Títols anteriors podran concedir-se a títol pòstum, en els supòsits en què en la persona morta concorreguessin les condicions anteriorment relacionades.

 

​​​​​​​Article 6. Nombre i durada dels honors i distincions

Els Títols de Fill o Filla il·lustre i de Fill adoptiu o Filla adoptiva, així com la concessió de la Medalla d'or del municipi, o la designació o dedicació d'una via pública, complex urbà o instal·lació municipal amb el nom d'una persona vinculada al municipi tindran caràcter vitalici i només podran atorgar-se un cada dels honors i distincions que es regulen en els Capítols II, III i IV del present Reglament durant cada Legislatura.

No obstant això, i solament en supòsits excepcionals, podrà acordar-se la concessió d'un nombre major de Títols si les circumstàncies tenen la importància extrema per al municipi.

Article 7. Extinció

Els honors i les distincions previstes en el present Reglament s'extingiran per qualsevol de les causes següents:

  • Renúncia de la persona guardonada.
  • Revocació de la concessió.
  • Qualsevol altra causa que impedeixi, jurídica o materialment, ostentar la titularitat d'honor o distinció.

La renúncia de la persona guardonada pot fer-se per qualsevol mitjà que permeti mostrar, de manera fefaent i inequívoca, la seva voluntat.

 

CAPÍTOL II DELS TÍTOLS DE FILL O FILLA IL·LUSTRE I DE FILL ADOPTIU O FILLA ADOPTIVA

Article 8. Títol de Fill o Filla il·lustre

El major honor i distinció és la proclamació de Fill o Filla il·lustre.

El Títol de Fill o Filla il·lustre s'atorgarà a aquella persona física que hagi demostrat qualitats, mèrits personals, o serveis prestats en benefici o honor de Maria de la Salut, i que aconsegueixi consideració indiscutible en el concepte públic.

Per a la proclamació de Fill o Filla il·lustre es tramitarà el corresponent expedient administratiu, en la forma que es determina en el present Reglament. En el citat expedient, haurà d'acreditar-se que la persona proposada compleix les següents condicions:

1. Haver estat natural del municipi de Maria de la Salut, ser fill o filla de pares que hagin tingut el veïnatge administratiu en el municipi de Maria de la Salut, haver estat empadronat o empadronada o residit en el municipi de Maria de la Salut, o haver merescut ser declarat Fill adoptiu o Filla adoptiva.

2. Haver transcorregut, almenys, tres anys des de l'òbit de la persona proposada.

3. Haver destacat en qualsevol disciplina de manera que manifestament hagi desenvolupat una labor excepcional o que aquesta hagi estat àmpliament reconeguda al servei de la comunitat, ja sigui en rellevants serveis de gran transcendència, en benefici del progrés o de manera exemplar i extraordinària.

4. No comptar amb cap acte que pugui desmerèixer la persona proposada en el concepte públic.  

La proclamació de Fill o Filla il·lustre implicarà, en relació amb retolació viària i senyalització, les següents accions:

1. Que es doni el seu nom a un carrer del municipi, després de les formalitats i els acords que procedeixin.

2. Que es facin les gestions oportunes perquè quan es nomeni un Fill o Filla il·lustre i aquest o aquesta hagi nascut o residit normalment en un immoble del municipi, es col·loqui, si es compta amb el vistiplau de la propietat actual, una placa que deixi constància del nomenament.

Article 9. Títol de Fill adoptiu o Filla adoptiva  

El nomenament de Fill adoptiu o Filla adoptiva recaurà en persona física i es conferirà a persones no nascudes en el municipi, tant espanyoles com estrangeres, però que, no obstant això, tinguin un vincle molt especial amb Maria de la Salut i reuneixin les condicions assenyalades en el precepte anterior.

Per a la proclamació de Fill adoptiu o Filla adoptiva es tramitarà el corresponent expedient administratiu, en la forma que es determina en el present Reglament. En el citat expedient, haurà d'acreditar-se que la persona a qui es pretén atorgar tal distinció posseeix les següents condicions:

1. Haver destacat en qualsevol disciplina de manera que manifestament hagi desenvolupat una labor excepcional, àmpliament reconeguda, al servei de la comunitat, en rellevants serveis de gran transcendència, en benefici del progrés, de manera exemplar i extraordinària, o que com a resultat de l'exercici de les seves activitats o funcions hagi distingit afavorint el municipi amb la seva gestió amb millores transcendentals per a la indústria, el comerç, l'agricultura, la navegació, les lletres, les ciències, etc.

2. No comptar amb cap acte que pugui fer desmerèixer la persona proposada en el concepte públic.

3. Haver treballat llargament de forma plenament reconeguda en pro del municipi de Maria de la Salut o de les Illes Balears, tant si el seu veïnatge o la seva residència en el municipi hagi estat manifesta o no.

La declaració de Fill adoptiu o Filla adoptiva pot donar lloc al fet que en el seu moment i després de les formalitats establertes en el present Reglament pugui ser proclamat o proclamada Fill o Filla il·lustre.

 

CAPÍTOL III DE LA MEDALLA D'OR DEL MUNICIPI

Article 10. La Medalla d'or

La Medalla d'or del municipi, que podrà ser concedida en forma individual o col·lectiva, serà atorgada a títol honorífic sense dret a pensió ni meritació de cap classe.

La Medalla d'or del municipi serà atorgada a les persones físiques o jurídiques, privades o públiques, nacionals o estrangeres, com a recompensa municipal creada per premiar mèrits extraordinaris per accions, serveis o difusió de la localitat, de manera que es podrà concedir en els casos en què, de manera individual o col·lectiva, s'hagi treballat en pro del municipi i contribuït a l'acreixement de la Cultura i de les seves riqueses; per actes que determinin avantatges per a la població; per la constància i la laboriositat en l'exercici dels càrrecs, tant gratuïts com retribuïts; a les persones que exerceixin funcions en pro del municipi, tant en territori municipal com en territori estranger; per a la gestió d'autoritats que redundin en benefici del municipi; per tot quant afavoreixi de manera notòria i evident el progrés i el desenvolupament del municipi o contribueixi a l'enfortiment del seu prestigi; i, en definitiva, per tota persona que, d'una manera o una altra, resulti digna de tal concessió.

La Medalla d'or del municipi podrà ser ostentada penjant del coll, com a condecoració per a les persones que la posseeixen, i, si es tracta de corporacions o entitats podran exhibir-la de la manera acostumada en aquests casos.

Article 11. Descripció de la Medalla

La Medalla individual és de forma circular, de 40 mm de diàmetre. En l'anvers porta orla circular i l'escut del municipi en el centre, amb dues palmes creuades sota l'escut. En el revers, es llegeix la següent descripció: «MEDALLA D'HONOR» en el centre i, en l'orla circular, «MUNICIPI DE MARIA DE LA SALUT». Va penjada a un cordó amb els colors vermell i or alterns amb passador lilenc.

Article 12. Característiques de la Medalla

La Medalla tindrà les següents característiques:

  • Segueix el model oficial d'escut del municipi.
  • S'encunyarà en Or.
  • Es lliurarà en caixa de fusta amb l'escut del municipi.
  • Juntament amb ella, es lliurarà un diploma acreditatiu de la mateixa.

Article 13

Els membres electes de la Corporació tenen dret a un pin amb l'escut municipal, que podran ostentar durant les sessions plenàries, actes protocol·laris i altres esdeveniments en els quals participin per raó del seu càrrec.

 

​​​​​​​​​​​​​​CAPÍTOL IV ALTRES DISTINCIONS HONORÍFIQUES

Article 14. Altres distincions honorífiques

El Ple de la Corporació podrà designar una via pública, complex urbà o instal·lació municipal amb el nom d'una persona vinculada al municipi a fi de reconèixer mèrits especials o serveis extraordinaris. Igualment, sense canviar la denominació oficial, podrà dedicar una via pública, complex urbà o instal·lació municipal a una persona vinculada al municipi a fi de reconèixer mèrits especials o serveis extraordinaris. En aquest darrer cas, la dedicació es farà constar mitjançant una o més plaques, de menors dimensions que aquella que indica la denominació oficial, col·locada o col·locades preferentment sota la mateixa.  

Article 15

En les dependències de la Casa consistorial existirà un espai, que reunirà les condicions suficients d'ornament i de visibilitat, on es col·locaran les fotografies o retrats de tots els Batles i Batlesses de la Corporació des dels inicis del segle XX, cadascun dels quals tindrà unes dimensions de 27 x 21 cm., aproximadament.

 

CAPÍTOL V PROCEDIMENT PER A L'ATORGAMENT D'HONORS I DISTINCIONS

Secció primera Iniciació del procediment

Article 16

A més de la Corporació municipal, qualsevol entitat o corporació podrà formular una proposta raonada de proclamació de Fill o Filla il·lustre, de declaració de Fill adoptiu o Filla adoptiva, i de concessió de Medalla d'or del municipi o designació amb el nom d'una persona vinculada al municipi o dedicació a una persona vinculada al municipi d'una via pública, complexe urbà o instal·lació municipal.

El corresponent expedient de concessió s'iniciarà mitjançant resolució de la Batlia, en la qual es proposarà a la persona a la qual es desitja distingir així com la distinció a atorgar.

Per la Batlia es designarà al regidor o regidora, o bé a una altra persona coneixedora dels especials mereixements que es pretenen distingir, que actuarà de Ponent en els expedients de Fills o Filles il·lustres i Fills o Filles adoptives, per a la concessió de la Medalla d'or del municipi o per a la designació, o dedicació, d'una via pública, complex urbà o instal·lació municipal amb el nom d'una persona vinculada al municipi, i que recopilarà tots els mèrits que compleix la persona proposada per a la concessió de l'honor o distinció de què es tracti, així com dels oportuns justificants, que quedaran incorporats en el corresponent expedient.

Les persones familiars de la persona proposada o les que es considerin capacitades podran col·laborar, per si o a petició de la persona Ponent, en la missió de recopilació de dades.

 

Secció segona Instrucció i resolució del procediment

Article 17

El Ple de la Corporació exercirà les funcions de Jurat, sota la presidència del Batle o de la Batlessa, i assistit pel Secretari o Secretària de la Corporació.  

Article 18

Una vegada escoltada la persona Ponent, el Jurat deliberarà i assenyalarà un dia i una hora per a la votació, si és que es considera que ha de ser ajornada per a estudi, la qual es durà a terme com un dels punts de l'Ordre del dia d'una sessió plenària, ordinària o extraordinària.

Article 19

La decisió s'emetrà per votació nominal de les persones assistents. La persona Ponent tindrà vot.

Article 20

Per a la proclamació de Fill o Filla il·lustre, la declaració de Fill adoptiu o Filla adoptiva, la concessió de la Medalla d'or del municipi, o la designació o dedicació d'una via pública, complex urbà o instal·lació municipal amb el nom d'una persona vinculada al municipi, el Ple de la Corporació, amb caràcter discrecional, resoldrà si escau o no la concessió de tals distincions per majoria de les tres cinquenes parts del nombre legal de membres de la Corporació.

En cas de no aprovar-se la proposta, hauran de transcórrer cinc anys per poder tornar a presentar-ne una altra, referida a la mateixa persona i en qualsevol honor o distinció. En cas de tornar a presentar-se proposta de concessió d'honor o distinció a la mateixa persona i no ser aprovada, no se'n podrà tornar a presentar d'altra.

 

Secció tercera Lliurament del Títol i Lloc d'Honor

Article 21. Lliurament del Títol

El lliurament a la persona guardonada de la distinció es durà a terme en acte públic solemne, procurant-se atorgar amb suficient publicitat, i en els següents termes:

1. La  proclamació de Fill o Filla il·lustre, la declaració de Fill adoptiu o Filla adoptiva, la concessió de la Medalla d'or del municipi, o la designació o dedicació d'una via pública, complex urbà o instal·lació municipal amb el nom d'una persona vinculada al municipi, implica la celebració d'un acte públic, en la data indicada per la Batlia en la sessió d'aprovació del nomenament.

Aquest acte se celebrarà sota la presidència del Batle o de la Batlessa, amb l'assistència dels membres de la Corporació municipal, la persona homenatjada i/o els seus familiars, autoritats i públic en general.

2. Es llegirà la biografia del Fill o Filla il·lustre que es proclama, les causes de la declaració de Fill adoptiu o Filla adoptiva, o de concessió de Medalla d'or del municipi.

Es descobrirà el retrat del Fill o Filla il·lustre que es proclama, el qual serà exposat a la Galeria de Fills i Filles il·lustres de la Corporació municipal, que serà costejat per la mateixa, tret que els familiars o particulars tinguin interès en el seu finançament.

3. El lliurarà una placa al Fill adoptiu o Filla adoptiva que justificarà la distinció obtinguda.

4. En el seu cas, s'imposaran les Medalles concedides.

5. En cas de designació o dedicació d'una via pública, complex urbà o instal·lació municipal amb el nom d'una persona vinculada al municipi, es durà a terme un acte de nomenament oficial, en el qual es descobrirà la placa o instal·lació en la qual consti la denominació acordada, i que tindrà la data i les característiques indicades per la Batlia després d'aprovar-se la proposta.  

6. Tots els actes se celebraran d'acord amb el Protocol de la Corporació municipal.  

Article 22. Lloc d'Honor

Les persones que ostentin una distinció de les assenyalades en el present Reglament gaudiran d'un lloc d'honor que els correspongui, en els actes públics als quals siguin convidades.

 

Secció quarta Revocació dels honors i distincions

Article 23. Revocació dels Títols

La Corporació municipal, així com qualsevol entitat o corporació, podrà formular una proposta raonada de revocació d'un honor o distinció dels que es preveuen en el present Reglament, sempre que concorrin causes excepcionals, notòries i clares que facin desmerèixer en el concepte públic la persona o col·lectivitat distingida, les quals hauran de quedar acreditades en expedient instruït a aquest efecte.

El corresponent expedient de revocació s'iniciarà mitjançant resolució de la Batlia, i per la qual es resoldrà sobre la conveniència de la seva incoació a fi de determinar si es donen les causes que facin desmerèixer la persona o col·lectivitat distingida.

La corporació o entitat que proposi la revocació podrà actuar com a Ponent, sempre que així sigui designada per la Batlia.  

Els acords de revocació dels honors o distincions que es preveuen en el present Reglament hauran de ser adoptats seguint aquest procediment i amb la mateixa majoria que per al seu atorgament.

 

 

​​​​​​​CAPÍTOL VI LLIBRE REGISTRE DE DISTINCIONS

Article 24. Llibre Registre de Distincions

Els Títols atorgats s'inscriuran en el Llibre Registre d'Honors i Distincions, inscrivint-se per ordre cronològic d'atorgament el nom de la persona guardonada i el Títol concedit.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

El present Reglament s'aplicarà retroactivament als honors i distincions que, estan previstos en el mateix, hagin estat atorgats amb anterioritat a la seva entrada en vigor.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden expressament derogades les normes i disposicions de rang igual o inferior al present Reglament que contradiguin el que es disposa en el mateix o s'oposin.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

El present Reglament entrarà en vigor, una vegada aprovat definitivament pel Ple de la Corporació i publicat el seu text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el termini que es disposa en l'article 65.2, en relació amb el 70, de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local.»

 

Maria de la Salut, 17 de juliol de 2023

(El batle Jaime Ferriol Martí)