Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 460846
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia de 14 de juliol de 2023 relativa a l’horari laboral per facilitar l’exercici del dret al vot dels treballadors el proper 23 de juliol de 2023, dia de les eleccions generals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Mitjançant el Reial decret 400/2023, de 29 de maig, s'han dissolt el Congrés dels Diputats i el Senat i s'han convocat eleccions a ambdues cambres, que tindran lloc el dia 23 de juliol de 2023.

2. El dia 10 de juliol de 2023 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, mitjançant el qual la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia assumeix les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de treball.

3. D'acord amb l'article 13 del Reial decret 605/1999, de 16 d'abril, de regulació complementària dels processos electorals, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per mitjà de la Conselleria d'Empresa, Comerç i Energia, adoptar les mesures per facilitar als electors de les Illes Balears que siguin treballadors per compte d'altri i treballin el dia de les eleccions, l'exercici del dret a vot.

Per tot això, amb l'informe favorable de la Delegació de Govern a les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1. Adoptar les mesures següents per facilitar als electors de les Illes Balears que siguin treballadors per compte d'altri i treballin el dia de les eleccions l'exercici del dret a vot:

a) Els treballadors per compte d'altri que siguin electors i prestin els seus serveis el pròxim 23 de juliol de 2023 tenen permís retribuït per facilitar-los l'exercici del dret al vot segons la distribució següent:

 

- Gaudeixen de permís retribuït de dues hores els treballadors esmentats si l'horari de treball coincideix en dues o més hores, i menys de quatre, amb l'horari d'obertura de les meses electorals.

- Gaudeixen de permís retribuït de tres hores els treballadors per compte d'altri si l'horari de treball coincideix en quatre o més hores, i menys de sis, amb l'horari d'obertura de les meses electorals.

- Gaudeixen de permís retribuït de quatre hores els treballadors per compte d'altri si l'horari de treball coincideix en sis o més hores amb l'horari d'obertura de les meses electorals.

 

b) Si es tracta de treballadors contractats a temps parcial amb una jornada inferior a l'habitual en l'activitat, la durada del permís establert en el punt anterior s'ha de reduir en proporció a la relació entre la jornada de treball que desenvolupen i la jornada habitual dels treballadors contractats a temps complet en la mateixa empresa.

c) La distribució del període de permís que els treballadors disposen per acudir a votar correspon a l'empresari, tenint en compte l'organització del treball.

d) Els treballadors per compte d'altri que siguin nomenats presidents o vocals de les meses electorals i els que acreditin la condició d'interventors tenen dret durant el dia de les votacions a un permís retribuït de jornada completa, si no gaudeixen en la mateixa data del descans setmanal, i a una reducció de la seva jornada de treball de cinc hores el dia immediatament posterior.

e) Així mateix, els que acreditin la condició d'apoderats tenen dret a un permís retribuït durant el dia de la votació, si no gaudeixen en aquesta data del descans setmanal.

f) Si algun dels treballadors nomenats president o vocal de les meses electorals, com també els que acreditin la condició d'interventors o apoderats, ha de treballar en el torn de nit en la data immediatament anterior a la jornada electoral, l'empresa o l'Administració pública, a petició de la persona interessada, li ha de canviar el torn perquè pugui descansar la nit anterior al dia de la votació.

g) D'acord amb l'article 37.3.d del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, les reduccions de jornada derivades dels permisos que preveu el Reial decret 605/1999, de 16 d'abril, desplegats en els articles anteriors, no representen cap reducció de la retribució que per tots el conceptes obtinguin els treballadors, i serveix, com a justificant adequat, la presentació del certificat de vot o, si escau, l'acreditatiu de la mesa electoral corresponent.​​​​​​​

​​​​​​​h) No tenen dret a permís retribuït els electors treballadors per compte d'altri que prestin els seus serveis el 23 de juliol de 2023 dins un horari de treball que no coincideixi amb el d'obertura de les meses electorals o ho facin per un període inferior a dues hores.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 14 de juliol de 2023

El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia ​​​​​​​Alejandro Sáenz de San Pedro García