Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 459884
Aprovació de les dedicacions exclusives i parcials i les seves retribucions als regidors i regidores

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament Ple, en sessió extraordinària celebrada el dia 6 de juliol de 2023, va adoptar el següent acord:

«PROPOSTA DE LA BATLIA

I.- L'art. 75.1 de la Llei de Bases de Règim Local, en quant als regidors i regidores en dedicació exclusiva, disposa que: “Els membres de les Corporacions Locals percebran retribucions per l'exercici dels seus càrrecs quan els desenvolupin amb dedicació exclusiva, en aquest cas seran donats d'alta en el Règim General de la Seguretat Social, assumint les Corporacions el pagament de les quotes empresarials que correspongui, llevat del que es disposa en l'article anterior.

En el supòsit d'aquestes retribucions, la seva percepció serà incompatible amb la d'altres retribucions amb càrrec als pressuposts de les Administracions Públiques i dels seus ens, organismes o empreses depenents, així com per el desenvolupament d'altres activitats, tot això en els termes de la llei 53/1984, de 26 de desembre, d'Incompatibilitats del Personal al Servei de les Administracions Públiques”

La Llei 53/1984 de 26 de desembre declara en el seu art. 11 que el personal comprès dins l'àmbit d'aplicació de la llei no podrà exercir activitats privades de caràcter professional, si bé l'art. 12 autoritza aquest exercici si es declara la compatibilitat.

L'art. 13.3 del RD 2568/1986, de 28 de novembre, Reglament d'Organització i Funcionament de les Entitats Locals disposa que “el reconeixement de la dedicació exclusiva a un membre de la Corporació exigirà la dedicació preferent del mateix a les tasques pròpies del seu càrrec, sense perjudici d'altres ocupacions marginals que, en qualsevol cas, no podran causar detriment a la seva dedicació a la Corporació. En el cas que tals ocupacions siguin remunerades, es requerirà una declaració formal de compatibilitat per part del Ple de l'entitat local”

És a dir que els membres de la Corporació que es declarin en dedicació exclusiva podran desenvolupar activitats privades sempre que es declari la seva compatibilitat i es tracti d'ocupacions marginals que no puguin afectar a la dedicació a la Corporació.

II.- L'art. 75.2 de la de la Llei de Bases de Règim Local en quant a les dedicacions parcials estableix: “Els membres de les Corporacions locals que exerceixin els seus càrrecs amb dedicació parcial per realitzar funcions de presidència, vicepresidència o ostentar delegacions, o desenvolupar responsabilitats que així ho requereixin, percebran retribucions pel temps de dedicació efectiva a aquestes, i en aquest cas seran igualment donats d'alta en el Règim General de la Seguretat Social en tal concepte, assumint les Corporacions les quotes empresarials que correspongui, exceptuant el que està disposat en l'article anterior. Aquestes retribucions no podran superar en cap cas els límits que es fixin, en el seu cas, en les Lleis de Pressupostos Generals de l'Estat. En els acords plenaris de determinació dels càrrecs que portin aparellada aquesta dedicació parcial i de les retribucions d'aquests, s'haurà de contenir el règim de la dedicació mínima necessària per a la percepció d'aquestes retribucions.

Els membres de les Corporacions Locals que siguin personal de les Administracions públiques i dels ens, organismes i empreses d'elles dependents solament podran percebre retribucions per la seva dedicació parcial a les seves funcions fora de la seva jornada en els seus respectius centres de treball, en els termes assenyalats en l'article 5 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, sense perjudici del que es disposa en l'apartat sisè del present article”.

Al igual que passa amb les dedicacions exclusives, i amb més motiu ha de ser amb les parcials, no existeix inconvenient legal en declarar la compatibilitat d'aquestes dedicacions amb activitats privades sempre que no es perjudiqui la dedicació a l'Ajuntament. Cosa diferent és si es desenvolupa una activitat a una altra administració, en aquest cas la dedicació parcial s'ha de desenvolupar fora de la jornada de treball com empleat públic, amb els termes de l'art. 5 de la Llei 53/1984, de 26 de desembre.

L'art 5 del esmentat cos legal diu: “Per excepció, el personal inclòs en l'àmbit d'aplicació d'aquesta Llei pot compatibilitzar les seves activitats amb l'exercici dels càrrecs electius següents:

a) Membres de les assemblees legislatives de les Comunitats Autònomes, llevat que percebin retribucions periòdiques pel desenvolupament de la funció o que aquestes estableixin la incompatibilitat.

b) Membres de les corporacions locals, llevat que ocupin en aquestes càrrecs retribuïts i de dedicació exclusiva.

En els supòsits compresos en aquest article només es podrà percebre la retribució corresponent a una de les dues activitats, sense perjudici de les dietes, indemnitzacions o assistències que corresponguin per l'altra. No obstant això, en els supòsits de membres de les Corporacions Locals en la situació de dedicació parcial a què fa referència l'art. 75.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, es podran percebre retribucions per tal dedicació, sempre que l'exerceixin fora de la seva jornada de treball en l'Administració, i sense superar en cap cas els límits que amb caràcter general s'estableixin, si escau. L'Administració en la qual presti els seus serveis un membre d'una Corporació Local en règim de dedicació parcial i aquesta última hauran de comunicar-se recíprocament la seva jornada en cadascuna d'elles i les retribucions que percebin, així com qualsevol modificació que es produeixi en elles”

L'art. 7 de l'esmentada Llei estableix els límits i diu” 1. Serà requisit necessari per a autoritzar la compatibilitat d'activitats públiques el que la quantitat total percebuda per tots dos llocs o activitats no superi la remuneració prevista en els Pressupostos Generals de l'Estat per al càrrec de Director General, ni superi la corresponent al principal, estimada en règim de dedicació ordinària, incrementada en:

– Un 30 per 100, per als funcionaris del grup A o personal de nivell equivalent.

– Un 35 per 100, per als funcionaris del grup B o personal de nivell equivalent.

– Un 40 per 100, per als funcionaris del grup C o personal de nivell equivalent.

– Un 45 per 100, per als funcionaris del grup D o personal equivalent.

– Un 50 per 100, per als funcionaris del grup E o personal equivalent

III.- La declaració de compatibilitat de la dedicació, sigui exclusiva o parcial, amb altres activitats, exigeix, a part de la normativa abans expressada, el compliment d'un catàleg de normes de conducta que ha estat perfilant la normativa, i que a més estan ara incorporades en el pla antifrau de l'Ajuntament. Entre altres i a títol enunciatiu, podem enumerar les següents:

1a. La dedicació preferent a les tasques pròpies del càrrec, no podent l'exercici de les seves ocupacions privades originar detriment a la seva dedicació a la Corporació.

2a. No invocar o fer ús de la seva condició pública en l'exercici de la professió privada.

3a. No exercir la professió en aquells assumptes que es relacionin directament amb els que desenvolupa l'Ajuntament.

4a. No exercir activitats privades en les quals hagin d'intervenir per raó del seu càrrec públic.

5a. No pertànyer a Consells d'Administració o òrgans rectors d'empreses o entitats privades quan la seva activitat estigui directament relacionada amb les quals gestioni l'Ajuntament.

6a. No exercir, per si o persona interposada, càrrecs de tot ordre en empreses o societats concessionàries, contractistes d'obres, serveis o subministraments, arrendatàries o administradores de monopolis, o amb participació o aval del sector públic.

7a No tenir participació superior al 10 per 100 en el capital de les empreses o societats a què es refereix el paràgraf anterior.

IV.- Es proposa al ple municipal la dedicació exclusiva dels següents regidors i regidores: Sr. Virgilio Moreno, Carmen Oses, Antoni Peña, Miguel Angel Cortes, Francisca Barceló, Andreu Caballero, Maria Antònia Pons i Alice Weber.

El Sr. Miguel Ángel Cortés està d'alta d'autònom amb el concepte de Marketing Digital, Administración y Gestión de Empresas, Consultor de Innovación, Docente, i a més desenvolupa les funcions d'administrador d'una empresa patrimonial. La dedicació a les seves activitats li suposa únicament unes 10 hores mensuals, centrades casi exclusivament amb les tasques d'administrador de la societat que és patrimonial i de caire familiar.

La Sra. Pons presta els seus serveis mitjançant contracte laboral a una empresa privada d'auxiliar de coordinació, en el grup professional de treballador familiar, amb una dedicació de 4 hores setmanals.

Es considera que aquestes tasques privades dels dos regidors i la seva dedicació és perfectament compatible amb el càrrec de regidor i regidora en dedicació exclusiva, en quant són cada una de elles activitats marginals que es considera que no poden perjudicar la seva dedicació al Ajuntament, per la qual cosa és procedent declarar la seva compatibilitat.

V.- Per altra banda es proposa la dedicació parcial amb un 70% de la jornada habitual dels funcionaris de la Corporació dels següents regidors i regidores: Sebastià Oriol, María José Fernández i Antonia Triguero.

La Sra. María José Fernández per la seva condició de funcionària de la Agencia Estatal de la Administración Tributaria li és d'aplicació la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les Administracions Públiques. És de significar que la suma de retribucions que percep de l'Ajuntament i a l'altra entitat pública no superen els límits previstos en l'art. 7 de la llei 53/1984. Per altra banda l'horari de la Sra. Fernández com a regidor en dedicació parcial és totalment flexible i en cap moment interferirà amb el horari de la Sra. Fernández a l'Administració Pública.

El Sr. Sebastià Oriol desenvolupa activitats privades d'assessorament jurídic i la Sra. Antonia Triguero és Presidenta de l'Associació Inca Mallorca Solidaria, per la qual cosa no s'observa inconvenient en declarar la compatibilitat d'aquestes activitats privades amb la dedicació parcial a aquest Ajuntament.

VI.- Pel que fa als grups municipals que no formen part del govern municipal es proposa que per cada tres membres, en puguin designar un que serà declarat en dedicació parcial del 50% de la jornada habitual dels funcionaris de la Corporació. En aquest cas tant el grup municipal del Partit Popular com el grup municipal Vox han fet les seves designacions.

D'aquestes persones designades resulta que la Sra. Yolanda Pericás Izquierdo presta serveis mitjançant contracte laboral d'auxiliar administrativa amb una dedicació de 18 hores setmanals, el Sr. Mauricio Martín Arreza es dedica al comerç de telecomunicacions. Tampoc s'observa inconvenient en declarar la compatibilitat d'aquestes activitats privades amb la dedicació parcial a aquest Ajuntament.

VII.- Evidentment totes aquestes compatibilitats, tant siguin en situacions de dedicació exclusiva com parcial, obliguen als regidors i regidores a mantenir unes normes de conducta, com les abans exposades, que evitin situacions de conflicte de interessos i que provoqui una incompatibilitat.

Per tant, s'eleven a la consideració del Ple de l'Ajuntament les següents PROPOSTES D'ACORD:

Primer.- Declarar, de conformitat amb el que disposa l'art. 75 de la Llei de Bases de Règim Local, en la situació de dedicació exclusiva i una retribució per import íntegre anual de 57.102,60.- euros, amb efectes de dia 17 de juny de 2023 i donant-lo d'alta al règim general de la seguretat social, al Sr. Virgilio Moreno Sarrió.

Segon.- Declarar, de conformitat amb el que disposa l'art. 75 de la Llei de Bases de Règim Local, en la situació de dedicació exclusiva i una retribució per import íntegre anual de 41.624,48.- euros, amb efectes de dia 17 de juny de 2023 i donant-los d'alta al règim general de la seguretat social, als següents regidors i regidores: Sra. Maria Carmen Oses Ramos, Sr. Antoni Peña Mir, Sr. Miguel Ángel Cortés Ramis, Sra. Francisca Barceló Truyol, Sr. Andreu Caballero Romero, Sra. Maria Antònia Pons Torrens i Sra. Alice Weber.

Tercer.- Declarar la compatibilitat i autoritzar al Sr. Miquel Ángel Cortés Ramis i a la Sra. Maria Antònia Pons Torrens, l'exercici de les activitats privades abans relacionades, amb el càrrec de regidor i regidora en dedicació exclusiva, amb efectes de dia 17 de juny de 2023.

Quart.- Declarar, de conformitat amb el que disposa l'art. 75 de la Llei de Bases de Règim Local, en la situació de dedicació parcial, amb una dedicació del 70% de la jornada habitual dels funcionaris de la Corporació i una retribució íntegre anual de 29.137,14.- euros, amb efectes de dia 17 de juny de 2023 i donant-los d'alta al règim general de la seguretat social, als següents regidors i regidores: Sr. Sebastià Oriol Diaz, Sra. María José Fernández Molina, i Sra. Antonia Triguero Salamanca.

Cinquè. Notificar a la Agencia Estatal de la Administración Tributaria que l'horari de la regidora en dedicació parcial és flexible i està fora de l'horari laboral de la Sra. María José Fernández Molina a l'esmentada administració.

Sisè.- Declarar la compatibilitat i autoritzar al Sr. Sebastià Oriol Díaz i a la Sra. Antonia Triguero Salamanca, l'exercici de les activitats privades abans relacionades, amb el càrrec de regidor i regidora en dedicació parcial, amb efectes de dia 17 de juny de 2023.

Setè.- Acordar que els grups municipals que no formen part de l'equip de govern, per cada tres regidors de que disposin en el Consistori, puguin designar un regidor que serà declarat pel ple en dedicació parcial del 50% de la jornada habitual dels funcionaris de la Corporació i una retribució íntegra anual de 20.812,24.-euros, amb efectes de dia 17 de juny de 2023 i donant-los d'alta al règim general de la seguretat social; i en conseqüència declarar en aquesta situació, a petició del grup municipal del Partit Popular d'Inca al Sr. Miquel Ferrer Mulet i a la Sra. Yolanda Pericás Izquierdo; i a petició del grup municipal Vox Inca declarar en aquesta situació al Sr. Mauricio Martín Arreza.

Vuitè.- Declarar la compatibilitat i autoritzar a la Sra. Yolanda Pericás Izquierdo i al Sr. Mauricio Martin Arreza, l'exercici de les activitats privades abans relacionades, amb el càrrec de regidor i regidora en dedicació parcial, amb efectes de dia 17 de juny de 2023.

Novè.- La percepció d'aquestes retribucions per part dels regidors o regidores declarats en dedicació exclusiva i parcial, impossibilita la percepció de indemnitzacions per assistència a sessions de organismes col·legiats.

Desè.- Les anteriors retribucions seran actualitzades en els moments i amb les mateixes condicions que prevegi la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat o altra normativa amb rang de Llei que reguli i fixi les retribucions dels treballadors públics.

Onzè.- Publicar els anteriors acords en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el taulell d'anuncis de l'Ajuntament de conformitat amb el que disposa l'art. 75.5 de la Llei de Bases de Règim Local.»

 

(Signat electrònicament: 13 de juliol de 2023)

El batle Virgilio Moreno Sarrió